Toon posts:

Koffie: van hele boon tot kop - Deel 1 Overzicht

Pagina: 1 2 3 ... 166 Laatste
Acties:

Onderwerpen


Acties:
 • +11Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Mede-auteur:
 • EWK
 • Registratie: Mei 2006
 • Niet online

EWK

Koffie, van hele boon tot kop lekkernij


Inhoudsopgave
De basis, verse bonenElke kok zal het beamen, een goed gerecht begint met de juiste verse ingrediënten. Voor koffie gaat dat ook op, een gebrande boon verouderd en verminderd in slechts enkele weken tijd. Na het branden heeft een boon enkele dagen nodig om op smaak te komen (dmv ontgassen) en bereikt zijn beste smaak tussen de 3 en 8 dagen oud (ruwweg) en gaat daarna stapje voor stapje achteruit van smaak. Een 2 weken oude boon (na branden) is merkbaar al een (klein) deel van zijn smaken verloren en na 4 weken is het "mooie" er zeker wel af. Dat maakt hem niet ondrinkbaar, maar de boon ruikt op dat moment al significant anders en je gaat ook zeker in je extractie zien en proeven dat de boon eigenlijk niet half zo lekker meer is. Zeker in de meer uitgesproken bonen, zoals single origins veelal zijn, merk je dit. De karakteristieke smaken waar je de boon voor gekocht had zijn verdwenen en de koffie wordt wranger.

En trek je bovenstaande door naar bonen die je in de supermarkt koopt, dan kan je vooraf al concluderen dat je bonen koopt die niet bijzonder zullen smaken. Supermarkt bonen zijn in stikstof verpakt, om de levensduur te bewaren, maar ondanks dat is onmiskenbaar dat de boon oud is en niet echt lekker zal zijn.
De meeste liefhebbers van koffie zullen dan ook altijd koffie kopen die maximaal 2 weken geleden gebrand zijn. Een zak bonen zonder branddatum zal per definitie al vermeden worden, want daarvan kan je bijna gegarandeerd zeggen dat de bonen oud zullen zijn.

« · ^

Halfautomaat

De halfautomaat is wat je bijna standaard ziet in restaurants. Een 1,2,3 of 4 groepsmachines waar je de koffie gemalen via een filterhouder plaatst onder de uitloop van de machine en waar onder +/- 9 bar druk de koffie gezet wordt rechtstreeks in het kopje. Wel heb je twee losse apparaten nodig, de espressomachine, maar ook een losse koffiemaler. Deze opzet heeft vele voordelen, maar vergt ook meer kunde van de persoon die het bedient. In ieder geval één voordeel voor een restaurant is al heel snel duidelijk, je kan veel sneller koffie/espresso zetten dan met een volautomaat. Voor thuisgebruik is een losse espressomachine en losse maler iets minder gebruikelijk. Voor veel mensen nemen de machines samen teveel ruimte in op het aanrecht en vergt het koffie zetten teveel handelingen. Een volautomaat geniet dan de voorkeur.
Voor die mensen voor wie koffie meer is dan een kopje vocht en wel op zoek gaan naar de betere espresso's, die komen alsnog uit op dit systeem van 2 losse machines. Een halfautomaat espressomachine kan gemiddeld gezien veel precieser de temperatuur en druk regelen, waardoor je extractie ook beter zal zijn. Een espressomachine is maar een simpel apparaat, hij levert water van rond de 94 graden uit de uitloop en als hij weerstand tegenkomt (gemalen koffie) zal de pomp de druk opbouwen tot ongeveer 9 bar. Dat klinkt heel simpel en dat is het ook, maar toch verschillen halfautomaat machines onderling nog best wel. Grof gezegd heb je 3 klasses.

Single Boiler
De instap begint bij een machine als de Gaggia Classic of Rancilio Silvia. Machines met een kleine boiler van rond de 0,4L, die het water op 94 graden houden en zeer geschikt zijn om een enkele espresso te zetten. En na een minuutje wachten weer klaar zijn voor een 2e en 3e espresso. Ze kunnen niet direct stoom leveren om bijvoorbeeld melk op te schuimen. Via een schakelaar kan de boiler doorverwarmen tot zo'n 120graden (dus onder druk), waarna je met deze machines ook melk kan opschuimen. Veelal duurt dat opwarmen van 94 tot 120 graden ongeveer 1 minuutje. Een cappuccino zetten kan dus met deze machines, maar is een tijdrovend klusje. Voor een enkele cappuccino geen probleem, maar als je 3 of 4 mensen in de woonkamer hebt die cappuccino willen, dan wordt je al snel ongelukkiger ;). Drink je daarentegen niet of zelden een cappuccino, dan zijn dit soort machines een goede keuze. Kijk je binnen dit segment van single boiler naar de luxe mogelijkheden, dan kom je bijvoorbeeld uit op een Vibiemme Domobar. Ook deze kan niet tegelijk opschuimen en espresso zetten, maar zijn boiler is iets groter en heeft door zijn ontwerp (E61 groep) een stuk grotere stabiliteit als het aankomt op temperatuur. En heeft zodoende dus zeker zijn meerwaarde boven een Classic of Silvia.

HX & DB machines
Heb je iets meer geld te besteden, of wil je meer controle over je temperatuur en/of tegelijk espresso zetten en melk opschuimen, dan heb je twee mogelijkheden. Je kan ofwel een HeatExchanger systeem nemen (verder HX machine genoemd) of een machine met DualBoiler (verder DB machine genoemd). Beide opties heeft voordelen en de een is niet beter dan de ander. Het is zoiets als een handgeschakelde auto vs een automaat. De een zal zelf willen schakelen, de ander prefereert een automaat.
Een HX machine is een machine die 1 boiler heeft, die hij op 120graden houdt, direct gereed om te stomen dus (geen wachttijd, stoom is altijd beschikbaar). Het water voor de espresso warmt hij tijdens het zetten op door koud water te leiden door die stoomboiler en zodoende het water op de warmen tot bijvoorbeeld 94 graden voordat het bij je gemalen koffie aankomt. Stel je de stoomboiler iets warmer in (bijv. 122 graden), dan zal dat water voor je espresso ook mee gaan naar een hogere temperatuur. Je hebt met een HX machine dus nagenoeg net zoveel controle over je zettemperatuur als met 2 losse boilers. Een HX machine geeft vooral makkelijker speelruimte om te variëren met temperatuur (en dus smaak) van je espresso, dan een DB machine. Dit omdat je met een flush (spoelen van de machine voordat je begint espresso te zetten) de temperatuur van de boiler en de zetgroep makkelijker kan afkoelen. En zo met slechts wat spoelen dus kan spelen met de zettemperatuur.
De DB machine heeft zoals eerder genoemd 2 boilers, geheel los van elkaar werkend. 1 voor stoom, vaak rond de 1,5 tot 2liter en 1 voor espresso, vaak rond de 0,6liter. Dat klinkt perfect, maar het maakt dat je machine erg vol zit en je moeilijker zelf kan sleutelen. Ook zijn er dus 2 boilers die je moet ontkalken etc.
Een DB is vooral meer gemak qua instellen. Dat gemak, wat best wat waard kan zijn, komt wel met een prijs. Al die extra onderdelen in de machine moeten betaald worden en zodoende is een DB machine vaak rond de 500/600 euro duurder dan een HX machine.

In nagenoeg alle gevallen zal je moeten spelen met je maalgraad, hoeveelheid koffie, water temperatuur (niet elke machine heeft dat instelbaar) en druk om zo tot het beste bakje espresso te komen.

Een uitgangspunt om mee te beginnen is dat je voor een goede espresso ongeveer 14 tot 17 gram maling nodig hebt, wat onder een druk van ongeveer 9 bar er tussen de 22 en 30 seconden over doet om tot een 30 tot 50 gram vocht te komen. We hebben het ten alle tijden over grammen vocht ipv milliliters vocht, dat is een stuk beter meetbaar is.
Zet je met 17 gram maalsel een 30 gram espresso, dan zit je dichtbij een 1:2 extractieverhouding en dat noemen we een ristretto. Andersom, zet je met 14 gram maalsel zo'n 50 gram vocht, dan ga je richting een lungo. Geen van beiden is verkeerd, zolang je maar begrijpt dat het iets anders is en je er dus een ander resultaat mee krijgt. Ga op je eigen smaak af. Is je koffie zuur, dan zou ik zeker proberen je extractie te vertragen door ofwel fijner te malen, ofwel meer maalsel te gebruiken. Is je espresso bitter, probeer dan je extractie sneller te laten verlopen, ofwel door iets grover te malen, ofwel iets minder maalsel te gebruiken.

« · ^

Videos
Leerzame tips mbt halfautomaten en koffiemalers


Goed filmpje hoe je je maler correct moet instellen« · ^

Volautomaten


Er zijn meerdere manieren om tot de lekkerste koffie te komen. Dit kan door middel van losse componenten met een halfautomaat of een alles in één oplossing: een volautomaat.
Het voordeel van een volautomaat is dat je hem voorziet van bonen en water en de machine al het werk doet. Wel valt er minder te fine-tunen aan de smaak en opzichte van een halfautomaat. Hieronder volgen wat tips waar je op kunt letten als je een volautomaat gaat aanschaffen.

Waar moet ik op letten als ik een volautomaat wil aanschaffen?

Onderhoud
Elke volautomaat heeft onderhoud nodig. Van een spoelbeurt tot aan ontkalkingsprogramma (met de bijbehorende middelen)
Wat je dan ook mee moet nemen in je overweging is: hoe onderhoudsvriendelijk is het apparaat? Moet ik eens per week de hele zetgroep er uit halen, schoonmaken en een nacht op het aanrecht laten drogen?
Of wil ik meer gemak en een automaat waarbij dit vanzelf of met een programma kan? Beiden is mogelijk.
Cappuccino
Er zijn machines waarbij je met een enkele druk een compete cappuccino kunt maken, maar er zijn ook machines waarbij er losse onderdelen aangeschaft moeten worden om dit te kunnen, zoals losse slangetjes en pijpjes.
Maalgraad
Bij bijna alle machines is de maalgraad instelbaar. Hoe fijner de maalgraad, hoe meer creme er op de koffie komt en hoe intenser de smaak.
Maalschijven
Maalschijven worden tegenwoordig van metaal of van keramiek gemaakt. Metalen maalschijven zijn over het algemeen goedkoper. Ze worden echter warm en daardoor kan er wrijving ontstaan. Door deze warmte worden de koffiebonen verhit waardoor de smaak van de koffie kan veranderen, het verschil lijkt echter klein. Qua duurzaamheid zouden metalen maalschijven korter meegaan dan keramische.
Extra reservoir voor een aparte kop koffie
Een optie bij een aantal machines is om een klein beetje (filter)koffie in een los reservoirtje te doen, voor iemand die bijvoorbeeld een cafeïnevrij bakje wil.
Temperatuur
De temperatuur van de koffie is natuurlijk van groot belang. De temperatuur is te beinvloeden door je kopje voor te verwarmen met wat heet water of stoom uit een thee-functie van een machine.
Of dit nodig is, is afhankelijk van de temperatuur die de machine zelf aan de koffie geeft. In een aantal gevallen is de temperatuur van de koffie instelbaar op de machine. Wel geldt, hoe heter de koffie, hoe langer het voorverwamren duurt.
Thee
De meeste volautomaten hebben ook een thee-functie. Meestal komt dat dan door een apart pijpje uit de machine.
Warmhoudplaatje
Bovenop een groot deel van de machines zit een warmhoudplaatje. Hier kun je kopjes op zetten zodat deze al wat voorverwarmt zijn. Meestal stelt dit weinig voor omdat er restwarmte van de machine wordt gebruikt, maar bij duurdere modellen kan het zo zijn dat de kopjes extra verwarmd worden.
Timer
De luxere machines zijn vaak voorzien van een timer. Er is dan in te stellen dat de machine bijvoorbeeld eke ochtend om kwart voor zeven opstart en voorverwarmt, zodat jij 's ochtends sneller een kop koffie klaar hebt.
Waterfilter
Veel machines werken met een waterfilter. Bij een Krups is dat bijvoorbeeld de Claris F088. Deze filters zitten in het waterreservoir en filteren het water tegen chloor, koper, lood, pesticiden en kalk. Dit soort filters werken vaak op basis van hars. Er zijn originele te koop, maar ook b-merk patronen. Er zijn zelfs navulsets te verkrijgen met losse korrels. Of dit net zo goed filtert als het origineel is mij onbekend, ik proef het verschil in ieder geval niet.
Andere zetmethoden


Naast de half- en volautomaten zijn er nog heel veel andere manieren om bonenkoffie te zetten, zie hier een overzicht van een aantal van de meest voorkomende.

Cafetière

De cafetière, ook wel French Press genoemd maar dat is gewoon Engels, is feitelijk niet meer dan een pot water met koffie. Doe een hoeveelheid wat grover gemalen koffie in de pot, heet (niet kokend) water erbij en even laten staan. Na een paar minuten rustig het filter naar beneden drukken en je bent klaar.Smaak is afhankelijk van verhoudingen, gekozen koffie en maalgraad en de tijd dat je het laat staan. Let wel een beetje op de maalgraad (niet te fijn) en druk niet te hard het filter naar beneden, want dan heb je veel prut in je kopje.

Mokkapot

Wordt ook wel espressopot of moka genoemd, naar het bekende type van Bialetti de Moka Express. Wordt daarnaast ook percolator genoemd, maar dat is technisch gezien onjuist want de werking is anders.
Je stopt wat fijner gemalen koffie (niet zo fijn als espresso) in het filterbakje, aanstampen hoeft niet. Water onderin het reservoir tot het ventiel of streepje en op het vuur. Het water zal verhitten en onder druk door de koffie heen via het pijpje in het koffiereservoir komen.Je kunt wat spelen met verhoudingen maar eigenlijk is het de bedoeling dat zowel koffiebakje als waterreservoir gewoon gevuld zijn. De potjes komen in vele maten dus je kunt er één kiezen die goed aan sluit bij je behoefte.
Algemene tips zijn om het vuur niet te hoog te zetten en hem meteen eraf te halen als hij klaar is, als het te heet wordt dan kan dat de smaak van de koffie nadelig beïnvloeden. Sommigen gooien er daarom heet water in zodat de tijd op het vuur verkort wordt, maar dat zou niet nodig hoeven zijn.

Percolator

Dan de echte percolator. Deze komt ook in veel vormen en maten en kan je dus helemaal kiezen naar eigen behoefte. Van een twee kops klein potje voor op het vuur tot grote kannen op stroom.
De werking lijkt op die van de mokkapot, maar is toch net even anders, vandaar vaak de verwarring. Ook bij de percolator stop je de koffie in een bakje en water onderin, het verschil is echter dat bij de percolator het water omhoog borrelt tot het bovenin uit komt en dan door de koffie heen sijpelt. Het gebeurt dus niet onder druk. In die zijn lijkt het wat op een traditioneel filterkoffieapparaat. Met als verschil dat in de percolator het rond blijft pruttelen tot je hem van het vuur haalt of uit zet, de koffie wordt dus steeds sterker.Ook hier de tip om het vuur niet te hoog te zetten, dan wordt alles te heet, en op de tijd te letten. Als je hem te lang laat staan is de koffie niet lekker meer, doe je het te kort dan is het nog slap.

Filterkoffie

De oerhollandsche variant die iedereen wel kent. Koffie in een filter (met houder) en dan heet water er overheen laten pruttelen. Met een goede boon en maling kan dat ook hartstikke lekker zijn.
Kan via een machine, die pruttelt dan een continue stroom van water over de koffie. Maar populair is dan ook het met de hand opschenken. Eerst een beetje bevochtigen en dan steeds een scheutje heet water erop en laten wegsijpelen.
Daar zijn ook bepaalde specifieke filterhouders voor qua vorm en hoek, zo is hier de Hario V60 wel populair als het om zelf opschenken gaat.En er zijn nog heel veel exotisch varianten met vacuüm of zelf gecreëerde druk of wat dan ook, maar die staan vast op wikipedia. ;)


« · ^Een redelijk, doch nooit complete, lijst van plekken waar je koffie kan halen, veelal vers gebrand en de moeite waard om eens te proberen:

NaamPlaatsWebshopGem. prijs per kgDag van brandenBranddatum vermeld op verpakkinglink websiteVerzendkosten
BrandzaakRotterdamJa€ 20Op bestellingJawww.brandzaak.nl€ 3,95, gratis vanaf € 35
Giraffe coffeeRotterdamJa€ 26Meerdere dagen per weekJawww.giraffecoffee.com€ 3,25, gratis vanaf € 25
FascinoWeertJa€ 202 a 3 x per weekJawww.fascino-coffee.com€ 3,95, gratis vanaf € 45
Schot koffieRotterdamJa€ 30Op maandagJawww.schotkoffie.nlgratis
Rozema & Van SchijndelOisterwijkJa€ 23??www.rozemavanschijndel.nl€ 5,95, gratis vanaf € 50
FriedhatsAmsterdamJa€ 35??www.friedhats.com€ 3,95, gratis vanaf € 25
Simon leveltMeerdere plaatsenJa€ 20Meerdere dagen per week?www.simonlevelt.nl € 4,95, gratis vanaf € 50
KoffiestationGroningenJa€ 27Om de weekJawww.koffiestation.nl€ 6,08, gratis vanaf € 40
KaldiMeerdere plaatsenJa€ 20?Neewww.kaldi.nl€ 4,95, gratis vanaf € 50
Konkeltje // Mocca D'orZwolleJa€ 21??www.konkeltje.nl€ 5,95, €2,95 vanaf €25 en gratis vanaf € 50
Boot KoffieBaarnJa€ 35Dagelijks?www.bootkoffie.nl€ 4,95, gratis vanaf € 25/td]
Noord Coffee RoastersVeghelJa???www.noordcoffee.nl gratis
KoffietopiaVeghelJa€ 181x per weekJawww.koffietopia.nl€ 6,95, gratis vanaf € 50
Espresso enzoOssNee???www.espresso-enzo.comgeen webshop
Allora CaffèOssJa???www.alloracaffe.nl€ 7,25, gratis vanaf € 70
Miss MorrisonDelftJa€ 25-302 a 3 x per week?www.missmorrison.nl€ 3,95,
The Coffee LodgeHarderwijkJa€ 20Meerdere dagen per week?www.thecoffeelodge.nl€ 4,95, gratis vanaf € 50
Blanche DaelMaastrichtJa€ 20??www.blanchedael.nl€ 5,95, €2,50 vanaf 30, gratis vanaf € 50
BrandmeestersMeerdere plaatsenJa€ 20??www.brandmeesters.nl € 4,95, gratis vanaf € 65
KBC ArnhemVelpJa€ 22Dinsdag en donderdag?www.kbc-arnhem.nl€ 7,50, gratis vanaf € 45
White LabelAmsterdamJa€ 32??www.whitelabelcoffee.nl€ 3,50,
KepplerAmsterdamJa€ 30??www.cafekeppler.nl € 6,95,
Master's Tea & CoffeRotterdamJa€ 20-301x per week?www.mastersteaandcoffee.nl € 3,50 tot 6,50, gratis vanaf 2 kilo
Dutch BaristaMaastrichtJa€ 25??www.baristasite.com/nl€ 5, gratis vanaf € 35
Blommers CafeNijmegenJa€ 30??www.blommers.coffee/nl/ € 1,95, gratis vanaf € 40
CoffynMaldenNee€ 25??www.coffyn.nl € 4,95,
Het HoofdkwartierAmstelveenJa€ 20WoensdagJawww.hoofdkwartier-koffiebranderij.nl gratis
Cafe du JourMaaslandJa€ 17 Meerdere dagen per weekJawww.cafedujour.nl/ € 1,95, gratis vanaf € 40
Brute BonenDen HaagJa€ 25Maandag, om de weekJawww.brutebonen.nlgratis
Gebrand op SmaakBeverwijkJa€ 24Op bestellingJawww.gebrandopsmaak.com€ 5,95. gratis fietsbezorging in regio
DaspaskoffieHasselt (BE)Ja€ 24Op bestellingJahttps://www.daspaskoffie.be/€7,95 onder €45 / €5,50 vanaf €45/ gratis vanaf €60
LocalsTilburgJa€ 25Wekelijks, dag onbekendJawww.localskoffie.nl€ 4 (brievenbus), €6,75 (pakket), gratis vanaf € 50
Bean BrothersEindhovenJa€ 251x p weekJahttps://www.beanbrothers.nl/Gratis vanaf 2 zakken
LuciferEindhovenJa€ 33Jahttps://www.lucifercoffeeroasters.com/Gratis
SproutEindhovenJa€ 42Ma & Do?https://sproutcoffeeroasters.art/?
MotoBunschotenJa€ 28Ma & DoJahttps://motocoffee.nl/€ 6,25, gratis vanaf € 45
Drup KoffieNieuw-VennepJa€ 21?Jahttps://www.drupkoffie.nl/€ 3,95, gratis vanaf € 30
Koffiebranderij BoonDen HaagNee€ 35?Jahttps://www.koffiebranderijboon.nl/€ 6,95
Ray & JulesHamme-Mille (BE)Ja€ 25?Jahttps://www.ray-jules.com/nl/home/€ 2,95, gratis vanaf € 30


Bovenste lijst is niet compleet, NL&BE is gezegend met een grote keur aan goede branderijen, waar ze verse koffiebonen verkopen. De lijst hierboven is slechts bedoelt als startpunt en/of inspiratie voor de mensen die tot nu toe supermarkt koffie kennen en wel eens willen experimenteren met vers gebrande koffie die max enkele dagen oud is.

bonus info:

NaamMachineMalerFilter MalerFavoriete branderij
vinpowerQuickmill 4005 Silvano EvoNiche Zero
ThysiejSage Barista ProNiche Zero
HmtsjmftschIlsa Slancio mokkapotNiche Zero
Bermuda1980Isomac Zaffiro (+zelf geknutselde PID)La San Marco SM97
dreamscapeRocket R58 V1 (met V2 controller)Compak E5 OD
KrazECM Elektronica II ProfiEureka Atom Specialty 75
OzzieLelit Mara XEureka Mignon Specialita
RavhinExpobar Brewtus IV PIDNiche ZeroNiche ZeroKoffiestation, Rum Baba
RoosWRocket Giotto v3Niche ZeroNiche ZeroHet Hoofdkwartier, Brute Bonen
MrJProfitec Pro 700HG-1
SpeedyDHLelit Mara XEureka Mignon Specialita
RigolleMLelit BiancaNiche ZeroBaratza EncoreHet Hoofdkwartier
defusionProfitec Pro 500Eureka Mignon SpecialitaTimemore Slim PlusBrandzaak als prijs/kwaliteit een rol speelt, anders nog geen echte favoriet
NomadLelit Bianca (verkocht)Ceado e37s (verkocht)Fellow OdeKoffiestation
PhunczGaggia Classic (PID, 9 bar druk)Quamar M80EDelonghi KG89
Hopjesvla79Rancilio Sylvia V2 (2003)Eureka Mignon Specialita
teus.shiraJura 9.3 TFTprofessional aroma grinderMokador
teus.shiraNakedEspressoMakerFellow Ode V1 Jolly schijven Arabicaffe
copyerRancilio Sylvia V6 (2020)Eureka Mignon Specialita
PatrickCJura E8 (EB) (2021)Professional Aroma GrinderFascino, Peeze
AziraphaleJura E8 (EB) (2021)Professional Aroma GrinderKoepoort voor groene bonen, Fascino
HoppyFJura E8 (EB) (2021)Professional Aroma Grinder Fascino
Gr8slayerRocket Mozzafiato VMazzer Super Jolly electronic
AnnunWilfa UniformMonx
VectronProfitec Pro 400Niche ZeroVan Pommeren
BebopperProfitec Pro 300 / La Peppina / MoccamasterG-IOTAG-IOTA
Hercul3sIzzo Alex Duetto IINiche ZeroNiche ZeroFriedhats, Shokunin, Rumbaba
ChocovlaLelit BiancaNiche ZeroHoofdkwartier
toantoanLelit MaraX V2Eureka Mignon SpecialitaBrandzaak
ocnAscaso Steel Uno PIDEureka Oro Mignon Single Dose
SquareOneLelit Mara XEureka Mignon SpecialitaBrandzaak
WouturECM Mechanika IIQuamar M80eBrandzaak, Fascino
Robbynaish Decent DE1XL, La Marzocco GS3 MPLagom P64, Weber KeyWeber EG-1, Kopi SSP LSFriedhats, Single Estate
Headout Rancilio Silvia V3 met zelf ingebouwde PIDEureka SpecialitaHoofdkwartier Koffiebranderij; Giraffe Coffee Roasters; Blommers Coffee Roasters
RvdHLa Marzocco Linea Mahlkönig E65S GbWBrandmeester, Zwarte Roes, Boot
Josk79Vibiemme Domobar 2bMahlkönig/Baratza VarioKaan Koffie
TaoProfitec 700 PID 2.0Demoka GR-0203Inproc

[Voor 174% gewijzigd door Nomad op 13-10-2022 10:52]

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Topic is nog niet geheel af. Maar dat gaan we de komende tijd nog aanvullen. Als jij het leuk vind om te layouten, dan kan je ons goed helpen. Aanvullende goede filmpjes worden ook gewaardeerd. Een stuk over koffiemalers wordt eveneens nog aan gewerkt :)

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Napo
 • Registratie: Augustus 2006
 • Niet online
Wat is het verschil met Koffie & Thee- Ervaringen en Discussie ?

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Dit is voor een deel het nieuwe topic. Dat topic waar je naar linkt wordt opgevolgd door 3 topics (bonen, cupjes en een thee topic)

[Voor 5% gewijzigd door Nomad op 16-05-2015 17:06]

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • CH033
 • Registratie: April 2010
 • Niet online

CH033

altijd watt

Geef mij maar een 'goedkope boon' van de Lidl, Bellarom Espresso, in een goedkope Bosch tes50129!

Maalschijven stapsgewijs maar vrij snel naar fijnste maling gezet, en dit apparaat geeft hier zo'n 15 kopjes per dag. Heet water gebruik ik niet, dit heb ik afgeleerd met m'n DeLonghi waar ik met de standaard melkkan veel cappuccino dronk.. Daar zijn die single boilertjes (steeds van 95 graden naar 120) van de eenvoudigere espresso apparaten niet echt op gebouwd. Compleet vergaan na 2,5 jaar en 12.500 kopjes (div.)

stomp niet af, blijf slijpen


 • Phuncz
 • Registratie: December 2000
 • Niet online

Phuncz

ico_sphere by Matthew Divito

Goede topic start ! Dadelijk eens uitgebreid lezen.

Mijn verzameling en voorkeuren:

1. espresso
>> halfautomaat met losse maler, namelijk een Gaggia Classic v3 met een Quamar M80e2. french press
>> een 3-cup en een 12-cup french press, een Bodum Chambord 3-cup en een Bodum Kenya 12-cup

Qua bonen ben ik fan van de single origin Yellow Bourbon en Raja Batak, evenals blends Blanchedael "Cafe 1878" en DBC's Masterblend 01. Eén tasje espresso per dag houdt me tevreden :)

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Goed voorbeeld doet goed volgen. Niet alles staat er op, maar wat ik momenteel op het aanrecht heb staan is het volgende:vlnr:
Rocket Cellini V3
Quamar M80e
Saeco Taleo Giro
Moccamaster

Wat je niet ziet, mokkapotje, french press, porlex handmaler etc. Meer de dingen die je op vakantie e.d. gebruikt.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • TNW
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 18-01 00:20
Maalschijven worden tegenwoordig van metaal of van keramiek gemaakt. Metalen maalschijven zijn over het algemeen goedkoper. Ze worden echter warm en daardoor kan er wrijving ontstaan. Door deze warmte worden de koffiebonen verhit waardoor de smaak van de koffie kan veranderen, het verschil lijkt echter klein. Qua duurzaamheid zouden metalen maalschijven korter meegaan dan keramische.
Een maler wordt juist warm omdat de bonen welke door de maalschijven passeren wrijving geven. Teveel warmte is niet goed, dan kunnen oliën in de koffie sneller gaan oxideren (geen flauw idee hoeveel invloed een beetje warmte heeft trouwens). Het lijkt me sterk dat dit alleen bij metalen schijven gebeurt. Het grote verschil is volgensmij dat keramiek harder is, langer scherp blijft en dus een constante maalgraad geeft.

Weblog | Straling!


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Klopt, dat is inhoudelijk niet correct en zal even aangepast moeten worden. EWK is bezig geweest met de volautomaten en wacht even op hem om het aan te passen. Het hele keramiek vs metaal verhaal is ook iets wat voornamelijk koffiediscounter en hun filmpjes de wereld in heeft lopen slingeren volgens mij (nergens anders lees/hoor ik het), er is nagenoeg geen losse maler te koop met keramische schijven en met goede reden. Kwetsbaar.

Beter gezegd, er is geen koffieforum die ik ken waar ze uberhaupt keramische schijven bespreken. En geen pro machine die het gebruikt. Ik zou willen dat ze in een volautomaat wat betere malers zouden stoppen, daar is de grootste winst te behalen volgens mij.

[Voor 28% gewijzigd door Nomad op 16-05-2015 23:02]

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Tektoon
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 12:37

Tektoon

<GoT>qpunk#2623

Leuk om je collectie zo eens te zien Nomad. Kan je iets zeggen over die Saeco vs de Rocket & Quamar? Ik heb nog steeds een halfautomaat Saeco met een Baratza maler maar ik had ook bijna ook zo'n volautomaat Saeco gekocht. Ik snap dat die volautomaat niet kan tippen aan een half-automaat met maler.. maar ik ben toch benieuwd op hoeveel 'procent' jouw Saeco komt.

Mooie topic start verder (met kleine typo hier en daar). Als je ze hebt, mogen er van mij nog wat plaatjes bij.

Als Seaco Poemia bezitter snap ik dat ik mijn plek moet kennen, maar toch vind ik dat je voor minder dan 250e ook kunt starten als koffie-liefhebber. Ik ben in ieder geval tevreden met de eenvoudige start die m'n Poemia me geeft. Het is een mooi en goedkoop middel/excuus om eens verse bonen te proberen en te zien hoeveel meer je daarmee krijgt.

Als je iets waagt, verlies je tijdelijk je houvast. Als je niets waagt, verlies je jezelf. (Kierkegaard)


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
De Saeco produceert iets wat niet herkenbaar of vergelijkbaar is met de Rocket & Quamar.
Ofwel, welke boon ik ook in de volautomaat gooi, er komt ruwweg dezelfde bocht uit met nare bijsmaak.

De Lidl boon (wel bekend bij de meesten) smaakt dan nog relatief ok in mijn volautomaat. Nog steeds naar, maar zonder de wrange smaak.

Zonder overdrijven vind ik het verschil tussen de Rocket/Quamar en mijn volautomaat groter dan tussen de volautomaat en een senseo apparaat.

Edit:
Meer foto's ga ik mee bezig, zal eens kijken wat leuk is om te fotograferen

[Voor 8% gewijzigd door Nomad op 16-05-2015 23:50]

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Typhone
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 21:08
Mooie apparaten. Die Rocket Cellini V3 ziet er bruut uit!. Ik heb recent een WMF 900 Sensor Plus gekocht met name voor het grote gemak (3 nespresso's zetten elke ochtend en omgieten in een to-go-mug werd ik inmiddels zat). De helft van de gasten vond de nespresso ook te sterk en de variatie neemt hopelijk toe. Apparaat nog niet in gebruik i.v.m. verhuizing.

Hebben jullie nog tips of shops voor goede verse bonen? Ik heb me daar totaal nog niet in verdiept namelijk. Mijn favoriete Nespresso is de Dharkan en die wordt omschreven (marketing galore):
Deze melange van gewassen Arabica's uit Latijns-Amerika en Azië onthult zijn karakter volledig dankzij de techniek van lang branden op een lage temperatuur. Zijn krachtige persoonlijkheid onthult intens gebrande noten met een vleugje bitter cacaopoeder en geroosterde granen die tot uitdrukking komen in een fluweelzachte textuur. In de kop creëert deze koffie een subtiele balans en een aangename bitterheid die lang blijft hangen in de mond.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Ik ga de topicstart daar ook nog mee uitbreiden, maar hier alvast 3 opties voor online bestellen:

Gebrand.nl
Fascino-coffee.net
Koffiestation.nl

En zo zijn er nog 20, maar dat zal ik bewaren voor de TS.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • TdV
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 18:26
Nomad schreef op zaterdag 16 mei 2015 @ 22:39:
De Saeco produceert iets wat niet herkenbaar of vergelijkbaar is met de Rocket & Quamar.
Ofwel, welke boon ik ook in de volautomaat gooi, er komt ruwweg dezelfde bocht uit met nare bijsmaak.
De saeco poemia is geen volautomatische machine maar een handmatige. Met een goede molen kan je hier ongetwijfeld iets aardigs mee maken.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
TdV schreef op zondag 17 mei 2015 @ 09:35:
[...]


De saeco poemia is geen volautomatische machine maar een handmatige. Met een goede molen kan je hier ongetwijfeld iets aardigs mee maken.
Hij vroeg om een vergelijking tussen mijn Saeco en mijn Rocket. Zijn Saeco ken ik niet en kan ik daarom weinig over zeggen :)
De maler is veel belangrijker dan het espresso apparaat, dus ik ben het zeker met je eens dat je met de juiste maler waarschijnlijk ook uit zijn Saeco een lekkere bak kan halen.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CH033
 • Registratie: April 2010
 • Niet online

CH033

altijd watt

Ten Have Espresso Magistrale, heerlijk. Ten Have levert aan particulieren via:

Degoeijen.com

Ten Have produceert voor meerdere private labels ;)

Heb in Deventer een keer wat zakken gehaald, kleine rondleiding door de branderij en opslag. Heel leuk, en dat verwacht je niet op zo'n industrieterrein en normale loods/kantoor :)

[Voor 7% gewijzigd door CH033 op 17-05-2015 10:17]

stomp niet af, blijf slijpen


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
CH033 schreef op zondag 17 mei 2015 @ 10:14:
Ten Have Espresso Magistrale, heerlijk. Ten Have levert aan particulieren via: http://www.degoeijen.com/koffie/ten-have-koffie.html Ten Have produceert voor meerdere private labels ;)

Heb in Deventer een keer wat zakken gehaald, kleine rondleiding door de branderij en opslag. Heel leuk, en dat verwacht je niet op zo'n industrieterrein en normale loods/kantoor :)
Hoe vers leveren zij? Krijg je bonen die voor je gebrand worden de dag ervoor, of zijn ze een week oud, of 2 weken oud? :). De prijzen zijn goed te doen en ik probeer graag nieuwe branders uit, maar vind vers wel belangrijk :)

[Voor 5% gewijzigd door Nomad op 17-05-2015 10:22]

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CH033
 • Registratie: April 2010
 • Niet online

CH033

altijd watt

Dat weet ik niet, maar snap dat dat heel belangrijk is. Aangezien ik alleen in Deventer geweest ben, waren deze 'dagvers'! (paar dagen oud dus).

Ik ga gewoon is een zak bestellen op de gok, want ik heb de boon ooit alleen in mijn eerste Saeco gehad (jaar of 7 terug).

Maar na jou uitleg snap ik nu ook waarom ik de meerwaarde van een zak à € 20,- p/kg niet inzag in een Saeco of DeLonghi ESAM 4500!

Wel weet ik zeker dat mijn huidige Bosch de verschillen duidelijker toont. Ik zal binnen 10 dagen posten hoe de TenHave van deGoeijen in een Bosch smaakt.

stomp niet af, blijf slijpen


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Top, ben heel benieuwd naar je bevindingen :).

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Possible
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:52
Sinds kort heeft de Lidl ook een ''Extra Dark'' variant van de espresso koffiebonen (Het is een zwarte zak i.p.v. de rode)

Heeft iemand hier toevallig ervaring mee?

3240wp-Z Live 5100wp-W Live 8340wp-Merged Live Altantic Explorer 200 Live


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • pacificocean
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 01-02 22:29
Possible schreef op zondag 17 mei 2015 @ 10:36:
Sinds kort heeft de Lidl ook een ''Extra Dark'' variant van de espresso koffiebonen (Het is een zwarte zak i.p.v. de rode)

Heeft iemand hier toevallig ervaring mee?
http://www.koffienator.nl...espresso-extra-dark-roast

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Possible schreef op zondag 17 mei 2015 @ 10:36:
Sinds kort heeft de Lidl ook een ''Extra Dark'' variant van de espresso koffiebonen (Het is een zwarte zak i.p.v. de rode)

Heeft iemand hier toevallig ervaring mee?
extra dark is populair omdat mensen graag sterke koffie willen. Maar een boon donkerder branden is not the way to go. Je verbrand de boon alleen maar en gooit alle smaken die de boon had overboord.

Ik kan thuis prima espresso zetten waar je als kind de baard van in de keel krijgt. Die zo sterk is, dat je denkt dat er bijna peper in zit. Maar dan smaakt hij alsnog niet bitter en zonder verbrandde smaak.

Extra dark is niet de weg om te bewandelen :). Zoek de juiste sterke boon die van zichzelf veel smaak heeft.

De Raja Batak (Indonesische boon) is bijvoorbeeld erg sterk van smaak. Zet je daar een espresso mee, nou dan is die goed sterk. En die boon is zeker niet verbrand.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Anoniem: 325202
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Ik ken de indriya Nespresso capsule en die is ook erg lekker.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • bszz
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20:23
Ziet er goed uit heren. Wat mij betreft mag er nog wel wat slow coffee bij. De ECM staat op temperatuur te komen. Onder het genot van een kopje koffie zal ik het eens goed doornemen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Ik wil nog best veel dingen schrijven, maar tijd is een factor :P. In ieder geval een stuk over slowcoffee en over malers. Dat sowieso. En wat meer uitlegfilmpjes en linkjes naar nuttige sites.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Zwerver
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Kijk een nieuw topic. Ik zal m'n setup binnenkort ook eens posten.

Woonachtig Down Under. Ik negeer je insults niet, maar tegen de tijd dat ik ze lees zijn ze meestal niet relevant meer


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • EWK
 • Registratie: Mei 2006
 • Niet online

EWK

Een fles dode pixels te koop!

Topicstarter
Ik ga het stuk van de volautomaten nog maar eens verder aanvullen.

Hoi!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • coob
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 20:34
Mooi nieuw topic!

Heeft iemand hier al eens via ebay groene bonen gekocht?
Kona bv, ong 9 kg voor 200$?
Mag je dat zo invoeren??

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Ja het is een gewoon product, zonder erg bijzondere regels verder. Gewoon aangeven bij de douane en je invoer/btw betalen. Dat maakt het wel meteen een prijzig geheel. Voor 9 kilo groen (zeg ruwweg 8 kilo gebrand) zit je op 200$ + verzenden + invoer + btw zo maar op een 300$.

Ik zou eerder eens vragen bij (micro)branders waar zij bestellen en of je een keer mee kan bestellen, of dat jij groen een lading kan overnemen van ze e.d.

De ervaringen die ik links en rechts hoor van particulieren die met wat vrienden zelf samen een zak bonen kopen en onderling verdelen is dat je veel te weinig informatie hebt over die groene boon en maar moet hopen dat het geen oude lading is (ook groene bonen verouderen wel degelijk) en welke grade je krijgt. Tussen wat ze zeggen en wat ze leveren kan een groot verschil zitten. Een grote importeur weet waar die wel en niet moet kopen, via ebay krijg je vermoedelijk precies de "troep" die de importeur niet wilde afnemen. Ik zou het niet doen.
Zelf momenteel aan het experimenteren met flinke lungo's met die beukenhorst koffie en nu net 2 best aardige bakjes gehad. Smaakvol, maar niet wrang. En die combi heb ik weinig eerder gehad met lungo's van zeg 100ml. De boon is er ook geschikt voor en wordt door veel restaurants op deze manier gebruikt, maar het is fijn dat het thuis ook aardig lukt. Wel wisselend en ik drink dit met iets melk en suiker, itt mijn espresso's die ik uiteraard zwart drink. Dus zo lekker is het nu ook weer niet dat ik het zwart drink. Maar, leuk experiment.

[Voor 21% gewijzigd door Nomad op 17-05-2015 23:13]

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • coob
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 20:34
Ik ben ook wel een beetje bang om zooi te krijgen wat de handelaren niet willen hebben.
Daarentegen heb ik ooit een een bundel vanille bonen via eBay gekocht en die waren gewoon van hoge kwaliteit en in verhouding zeer goedkoop.
Ik geloof 30 stuks voor een euro of 7 inc verzenden.
Niks btw of zo hoeven afdragen.
Dat was natuurlijk maar een klein pakketje en ook nog eens binnen de EU verzonden.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • B2
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 17:48

B2

wa' seggie?

Wat vinden jullie trouwens van de La Place Espresso bonen? Ik koop die vaak in een actie, 12 kg in een doos. Prijs wisselt nog wel eens, meestal zo rond de 90-100 euro.

Zelf heb ik al een aantal jaar een Gaggia Brera, geen fijn apparaat. In 2005 kocht ik mijn eerste volautomaat, een Gaggia Titanium. Dagelijks gaan er hier wel een kopje of 5 a 6 doorheen, in het weekend wat meer

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 20:24
B2 schreef op maandag 18 mei 2015 @ 08:23:
Wat vinden jullie trouwens van de La Place Espresso bonen? Ik koop die vaak in een actie, 12 kg in een doos. Prijs wisselt nog wel eens, meestal zo rond de 90-100 euro.

Zelf heb ik al een aantal jaar een Gaggia Brera, geen fijn apparaat. In 2005 kocht ik mijn eerste volautomaat, een Gaggia Titanium. Dagelijks gaan er hier wel een kopje of 5 a 6 doorheen, in het weekend wat meer
Voor die prijs zal het zeker geen verse koffie zijn. Met verse koffie bedoel ik dan niet ouder dan 3 weken geleden gebrandt.
Geef gewoon wat meer geld uit voor goede koffie en zie het verschil zelf. Als je nou koffie drinkt om de caffeine kan je ook caffeine-tabletjes slikken >:)


Ik ben trouwens ook geen voorstander van vol automaten. Die kunnen niet eens normaal koffie zetten, krijg je halve gare espresso koffie met meer water. Kan je beter gaan voor filter koffie. Goedkope malertje en een filterkoffiezet apparaat en je zet de lekkerste koffie. Natuurlijk verse koffie gebruiken.

Alle bonen uit supermarkten en ketens zoals la place zijn niet vers. Over het algemeen kan je geen verse bonen kopen voor minder dan 15 euro de kilo.

[Voor 6% gewijzigd door Figo112 op 18-05-2015 09:28]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • chime
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 30-01 11:40
Ik mis in de TS nog wel wat zaken als:
- cafetière - french press
- moka express
- ...

As in, de slow coffee zaken.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Joarie
 • Registratie: Juni 2008
 • Nu online
Ah, we splitsen af van de verschillende topics zoals (N)espresso en Koffie&Theeliefhebbers?

Wellicht een idee om ook de Gilde der Thuisbranders Topic erbij te betrekken als we toch het hele proces van boon tot koffie willen afdekken? :)

@B2, ik merk zelf dat ik nauwelijks nog in winkels mijn koffie koop als je eenmaal gewend bent hoe versgebrande koffie zet en smaakt (zoals van gebrand.nl). Ik probeer het heel soms nog eens om een nieuwe koffiewinkel in de stad een kans te geven, maar de kwaliteit is toch vaak minder. Maar ik hoop stilletjes nog op een winkeltje die wel zelf vers brand met een korte THT, ipv die koffiewinkels die bonen bij een andere partij laten verpakken in een hip pakje.

The chances of being killed by a cow are low but never 0%


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • bszz
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20:23
Even een kleine slow coffee input. Zojuist bezoek uit Korea gehad en ze hebben een presentje achtergelaten:


Ik heb 'm in januari al even mogen testen (enthousiast) maar heb nu ook de heren hier achter een handje mogen schudden :)


edit: Is molen, filter, beker en dripper in 1

[Voor 8% gewijzigd door bszz op 18-05-2015 15:13]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
chime schreef op maandag 18 mei 2015 @ 09:32:
Ik mis in de TS nog wel wat zaken als:
- cafetière - french press
- moka express
- ...

As in, de slow coffee zaken.
Super dat je aanbied om daar iets over te schrijven :). Ik zie het graag tegemoet in een DM, zodat ik het kan toevoegen aan de TS. Much appreciated mate! :)

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • bszz
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20:23
Nomad schreef op zaterdag 16 mei 2015 @ 16:51

...

Een uitgangspunt om mee te beginnen is dat je voor een goede espresso ongeveer 14 tot 17 gram maling nodig hebt, wat onder een druk van ongeveer 9 bar er tussen de 22 en 30 seconden over doet om tot een 30 tot 50 gram vocht te komen. We hebben het ten alle tijden over grammen vocht ipv milliliters vocht, dat is een stuk beter meetbaar is.
Zet je met 17 gram maalsel een 30 gram espresso, dan zit je dichtbij een 1:2 extractieverhouding en dat noemen we een ristretto. Andersom, zet je met 14 gram maalsel zo'n 50 gram vocht, dan ga je richting een lungo.

...
Even ter verduidelijking: kan ik aannemen dat je het over de dubbele varianten hebt? Dus 2 x 30-50 gram espresso, etc?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Phuncz
 • Registratie: December 2000
 • Niet online

Phuncz

ico_sphere by Matthew Divito

Een dubbele basket is niet enkel voor twee single espresso's maar ook voor één double espresso. Mijn 21g basket is bedoeld voor een triple espresso. Misschien bestaan er wel portafilters met 3 mondjes, maar dat lijkt me niet de bedoeling :)

http://www.home-barista.com/howto-make-triple-espresso.html

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
bszz schreef op maandag 18 mei 2015 @ 15:46:
[...]


Even ter verduidelijking: kan ik aannemen dat je het over de dubbele varianten hebt? Dus 2 x 30-50 gram espresso, etc?
Nope, gaat over 1 kopje. De tijd dat we met 7 gram 1 espresso van 30ml maakten en met 14 gram 2 espresso's van 30ml is voorbij. Je vind die voorschriften online nog regelmatig als legacy info :P, maar nagenoeg geen enkele propere espressobar in Nederland zal je een single espresso meer geven uit 7 gram maling.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • gop1
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 25-01 09:18
Ik heb nu een aantal merken bonen geprobeerd en ik krijg de lekkerste koffie/espresso en de dikste crème laag met de Bellarom Crema bonen (Bij de Leidel gekocht :))
http://protegeclub.com.ua...so-1395190962-1691744.jpg

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • bszz
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20:23
Dat er hoger gedoseerd wordt dan vroeger was mij bekend maar ik gebruik nog altijd 7 gram als referentie.17 gram past tenauwernood in een 1 kopsfilter en meestal gebruik ik een gram of 10.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
bszz schreef op maandag 18 mei 2015 @ 17:43:
Dat er hoger gedoseerd wordt als vroeger was mij bekend maar ik gebruik nog altijd 7 gram als referentie.17 gram past tenauwernood in een 1 kopsfilter en meestal gebruik ik een gram of 10.
Ik gebruik het eenskopsfilter ook geheel niet, o.a. vanwege dit:
http://coffeesnobs.com.au...oblem-single-baskets.html

Dus gewoon, net als vele liefhebbers de 14 of 17 grams VST baskets kopen. Werken echt perfect.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Joarie
 • Registratie: Juni 2008
 • Nu online
Precies, bij mij hangt standaard alleen de 17 grams basket in de machine. Ergens in de kast ligt de 7 grams en 21 grams te verstoffen. Dat was leuk in het begin maar daarna merk je dat de 17 grams de juiste punch levert :)

The chances of being killed by a cow are low but never 0%


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Joarie schreef op maandag 18 mei 2015 @ 19:51:
Precies, bij mij hangt standaard alleen de 17 grams basket in de machine. Ergens in de kast ligt de 7 grams en 21 grams te verstoffen. Dat was leuk in het begin maar daarna merk je dat de 17 grams de juiste punch levert :)
Same here, heb een 7,14,17 en 21 grams bakje. De 7 en 14 zijn de standaard van Rocket, de 17 en 21 van VST. Allen zijn in ongebruik, behalve de 17grams.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Gumball
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 19:13
Heb sinds een paar weken een nieuwe volautomaat, de Mellita Caffeo Solo. Deze is lekker compact, niet duur en dus een goede vervanging voor mijn Nespresso machine. Er wordt ondertussen zoveel koffie gedronken dat Nespresso (als in Lidl cups) toch wat duur werd.
Nu hou ik van een lekker bakkie koffie maar heb er niet de hoofdprijs voor over. De extra Dark bonen van Lidl geven me een bakkie die op zich prima is, maar net niet die kick geeft die ik graag zou willen. Heeft iemand ervaring met de andere Lidl bonen ten opzichte van de Extra dark variant??

[Voor 14% gewijzigd door Gumball op 18-05-2015 21:44]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Carlito
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 10:54
Nomad schreef op zaterdag 16 mei 2015 @ 19:38:
Goed voorbeeld doet goed volgen. Niet alles staat er op, maar wat ik momenteel op het aanrecht heb staan is het volgende:

[afbeelding]

vlnr:
Rocket Cellini V3
Quamar M80e
Saeco Taleo Giro
Moccamaster

Wat je niet ziet, mokkapotje, french press, porlex handmaler etc. Meer de dingen die je op vakantie e.d. gebruikt.
He Nomad,

is dit een oude foto? of heb je echt een Quamer M80e in je bezit? Ik dacht dat je bij het testen ooit vond dat hij niet fijn genoeg kon malen, hoe zijn je bevindingen nu? Zit ook al een tijd naar deze maler te kijken, maar heb wisselende verhalen gelezen dus vandaar

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Raymond P
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 21:35
bszz schreef op maandag 18 mei 2015 @ 14:47:
Even een kleine slow coffee input. Zojuist bezoek uit Korea gehad en ze hebben een presentje achtergelaten:
[afbeelding]

Ik heb 'm in januari al even mogen testen (enthousiast) maar heb nu ook de heren hier achter een handje mogen schudden :)


edit: Is molen, filter, beker en dripper in 1
Deze heb ik op Amsterdam Coffee Festival kunnen bekijken. De beste man achter de stand was zo razend enthousiast dat het geheel een verhoogd Tel-Sell gehalte kreeg.

Ik schrok wel een beetje van de prijs, misschien omdat ik het vergelijk met dit soort dingen.
Nomad schreef op maandag 18 mei 2015 @ 16:54:
[...]


Nope, gaat over 1 kopje. De tijd dat we met 7 gram 1 espresso van 30ml maakten en met 14 gram 2 espresso's van 30ml is voorbij. Je vind die voorschriften online nog regelmatig als legacy info :P, maar nagenoeg geen enkele propere espressobar in Nederland zal je een single espresso meer geven uit 7 gram maling.
De espresso's lijken dan ook steeds groter te worden, 50ml kopjes helemaal vol.
Imo zegt de brew ratio meer.

Edit:
Ter illustratie, 16:58 in 50ml (rood) en 60ml (wit) espresso kopje.Zo 'leeg' zijn de kopjes bij shops niet meer. Ristretto is de nieuwe espresso ofzo. :P

[Voor 35% gewijzigd door Raymond P op 19-05-2015 09:49]

- knip -


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Killing_Calu schreef op dinsdag 19 mei 2015 @ 09:23:
[...]


He Nomad,

is dit een oude foto? of heb je echt een Quamer M80e in je bezit? Ik dacht dat je bij het testen ooit vond dat hij niet fijn genoeg kon malen, hoe zijn je bevindingen nu? Zit ook al een tijd naar deze maler te kijken, maar heb wisselende verhalen gelezen dus vandaar
Geen oude foto, net nieuw juist. Heb de quamar recent gekocht op advies van enkelen hier op het forum. De quamar die ik eerder getest had kon inderdaad niet fijn genoeg en daarmee was het voor mij klaar. Maar ik heb me laten overtuigen dat dat exemplaar gewoon niet goed was en dat de quamar zeker wel fijn genoeg hoort te kunnen. Dus de gok genomen en een nieuwe gekocht. En ze hadden gelijk, deze gaat wel fijn genoeg. Heb hem nu 2 weken en hoewel die niet perfect is, is die wel heel fijn. Dus alsnog een aanrader geworden. Misschien komt er hier ooit nog een quamar q13e met conisch. Vind qua smaak dat nog wel fijner en voller, grote conische schijven. Maar eerst het geld niet waard em tevreden met deze m80e

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Diablow
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 13:16
Leuk topic. Ik heb een tijd met de hand bonen gemalen, en een bialetti venus koffie gezet om mee te nemen. Voor thuis gebruik ik kleinere bialetti moka express. Omdat ik nu bijna iedere dag koffie mee neem me weer wat verdiept en een (half) automaat overwogen. Onder andere door sommige negatieve geluiden, en ook mede door het schoonmaken/ontkalken van degelijke apparaten vanaf gezien. Nu wel een automatische molen gekocht, en sinds zondag een bialetti brikka erbij, bevalt goed. Binnenkort kijken voor goede bonen zoadat ik er echt van kan genieten.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Ik vind een volautomaat een stuk meer werk dan een halfautomaat om schoon te maken. Een halfautomaat heeft nu juist als voordeel dat de koffie buiten het apparaat blijft. En door het gebruik van redelijk ontkalkt water, heb je ook weinig/geen last van ontkalken. Ik heb het advies gekregen van Kafko (waar ik mijn espressomachine gekocht heb) om eens per 4 jaar langs te komen voor ontkalken bij hem. En that's it. Een volautomaat zit je meerdere keren per week de koffie uit de machine te peuteren.

En ik heb ook een moka-expres, leuk ding hoor :). Maar echte espresso is toch wat anders :)

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • bszz
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20:23
Raymond P schreef op dinsdag 19 mei 2015 @ 09:26:
[...]


Deze heb ik op Amsterdam Coffee Festival kunnen bekijken. De beste man achter de stand was zo razend enthousiast dat het geheel een verhoogd Tel-Sell gehalte kreeg.

Ik schrok wel een beetje van de prijs, misschien omdat ik het vergelijk met dit soort dingen.


[...]
Ja, en dat was de festivalprijs ..... en minipresso heeft bijvoorbeeld geen molen en levert een ander soort extractie.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Diablow
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 13:16
Ik heb het advies gekregen van Kafko (waar ik mijn espressomachine gekocht heb) om eens per 4 jaar langs te komen voor ontkalken bij hem. En that's it.
Voorlopig is het nu wel goed, maar het is inderdaad geen echte espresso. Ik denk ook wel dat ik over een tijdje toch voor een halfautomaat ga (en dan moet ook blijken of mijn huidige molen van 50 euro fijnt genoeg maalt). Ik vint het wel lastig kiezen, zonder ervaring met halfautomaten. Vooral in hoeverre ik wil dat o.a. de druk automatisch geregeld wordt, en of ik een boiler of verwarmingselement wil.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CH033
 • Registratie: April 2010
 • Niet online

CH033

altijd watt

Volautomaten moet zeker meer aan schoon gemaakt worden. Nu is mijn Bosch tes50129 wel echt de beste machine welke het minste onderhoud vergt. Goede zetgroep, goed schoon te houden en smeren. Zeef nooit verstopt, tuit makkelijk los te halen en te reinigen.

Dit was bij de Saeco wel anders, regelmatig kon ik de zeef losschroeven en schoonkrabben, het plastic aan de binnenzijde tastte aan, en na een reiniging smaakte het bakkie pleur minimaal beter..

De DeLonghi scoorde hierop wat beter, alleen na ongeveer 7 maanden was deze al lek, keurig gerepareerd. Stond er natuurlijk met mijn neus bovenop, en zo zag ik hoe de beste man het apparaat kon uitlezen op reinigingen, en gezette koffie/heet water/melk producten :) Na 2 jaar en 5 maanden zelfde euvel en DeLonghi zei jammer, ik zei nooit meer DeLonghi! (€ 600,- in 2,5 jaar weg..)

Nu de Bosch 2 jaar in gebruik en ondanks dat het een basic ding is is deze op alle vlakken ruim veel beter dan voorgaande. De smaken zijn goed te onderscheiden, na een kleine reiniging (hand) proef je het verschil. Na een grote reiniging (hand) heb je echt een lekker bakkie pleur! En na een automagische reiniging (nog steeds veel handelingen zelf doen) ziet de machine er weer als nieuw uit van binnen.

Deze week komen er eerst de Bellarom Dark in.. na een grote reiniging. De Espresso Magistrale komen iets later (5,95 verzendkosten.. pff en om nou gelijk 3 kg op de gok te kopen..)

stomp niet af, blijf slijpen


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Raymond P
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 21:35
bszz schreef op dinsdag 19 mei 2015 @ 10:35:
[...]


Ja, en dat was de festivalprijs ..... en minipresso heeft bijvoorbeeld geen molen en levert een ander soort extractie.
Extractie verschil ben ik mij van bewust. Voor mij valt het onder 'koffie voor onderweg', daar heb ik een Aeropress voor. Daar rekende ik een Porlex bij en zat nog steeds onder de prijs. Vandaar mijn verbazing.

Ik vind het wel een leuk product.

- knip -


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Diablow schreef op dinsdag 19 mei 2015 @ 11:09:
[...]

Voorlopig is het nu wel goed, maar het is inderdaad geen echte espresso. Ik denk ook wel dat ik over een tijdje toch voor een halfautomaat ga (en dan moet ook blijken of mijn huidige molen van 50 euro fijnt genoeg maalt). Ik vint het wel lastig kiezen, zonder ervaring met halfautomaten. Vooral in hoeverre ik wil dat o.a. de druk automatisch geregeld wordt, en of ik een boiler of verwarmingselement wil.
Goede instap zou ik naar 3 apparaten kijken:
Gaggia Classic als je goed maar goedkoop wilt (150/200 2e hands)
Rancilio Silvia als je iets meer budget hebt en het leuk vind om te spelen met variabelen (300 euro 2e hands)
Vibiemme Domobar, voor als je het meteen goed wilt doen, maar 2e hands enigszins betaalbaar wilt houden (500 euro 2e hands)

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • bszz
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20:23
Raymond P schreef op dinsdag 19 mei 2015 @ 11:35:
[...]


Extractie verschil ben ik mij van bewust. Voor mij valt het onder 'koffie voor onderweg', daar heb ik een Aeropress voor. Daar rekende ik een Porlex bij en zat nog steeds onder de prijs. Vandaar mijn verbazing.

Ik vind het wel een leuk product.
Dan heb je nog geen dripper >:)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Raymond P
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 21:35
bszz schreef op dinsdag 19 mei 2015 @ 12:05:
[...]


Dan heb je nog geen dripper >:)
En geen kopje. ;)

- knip -


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
* Nomad is net even weer bij koffiestation.nl geweest. Daar branden ze echt goede koffie. Niet goedkoop, maar wel de moeite waard. En heb nu een Vario V60, en hun Ethiopische en Keniaanse koffie zijn beiden erg geschikt voor pour over. Eerste poging net gehad met de Ethiopische, lekker, maar hij kan nog beter. Moet nog even oefenen. Wel heel lekker zacht, met lichte fruittinten. Maar dat fruitige moet nog veel meer naar boven komen, ik had iets te fijn gemalen nog.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CH033
 • Registratie: April 2010
 • Niet online

CH033

altijd watt

Koffie station, want ook mensen moeten tanken om verder te kunnen :)

stomp niet af, blijf slijpen


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41


Resultaat van net. De nieuwe Raja Batak oogst is binnen en hij is wat anders dan vorig jaar. Proberen waard dus. Hij kwam er echt super luchtig uit, echt 1 kop vol met crema. 1 slok gehad en merkte dat hij nog niet geheel in balans was. Denk nog iets te vers momenteel en iets te snel gezet. Dus er maar een cappuccino van gemaakt en daar is de Raja Batak prima in ook :)

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • OneTimer
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 12:29
Leuk topic, ik had het koffie&thee topic wel eens gezien maar verder niets in gepost.

Hier staat een Quickmill, type weet ik ff niet. Apparaat is zeker al 13 jaar in bezit en werkt nog steeds hartstikke goed. Er zitten 3 knopjes op: Power, stoom, water. Meer niet. Als er koffie wordt gezet kan ik niet tegelijkertijd stomen, maar de stoom is wel direct beschikbaar als ik switch.
Verder een handmaler van Zassenhaus.
Ik vind het een fijne maler om mee te werken en het heeft een mooi design.

|| Xiaomi Mi 9T Pro 64 GB Black ||


 • Anoniem: 674354
 • Registratie: Mei 2015
 • Niet online
Leuk topic! Zit te denken aan deze setup;

Bialetti
Bonenmaler

Lekkere bonen

Bialetti kost niks en kan ik zo krijgen
Bonenmaler wordt wat lastiger, wil wel betaalbaar beginnen. Dus geen 200-300 euro apparaat.

Lekkere bonen, eerst de Simon Lévelt, als dat bevalt uitbreiden naar wat luxer.

Waarom een Bialetti? Afgelopen weken veel van gedronken, en de kwaliteit is gewoon geweldig. En ook de manier van klaarmaken is heerlijk.

 • bszz
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20:23
Anoniem: 674354 schreef op donderdag 21 mei 2015 @ 09:41:
Leuk topic! Zit te denken aan deze setup;

Bialetti
Bonenmaler

Lekkere bonen

Bialetti kost niks en kan ik zo krijgen
Bonenmaler wordt wat lastiger, wil wel betaalbaar beginnen. Dus geen 200-300 euro apparaat.

Lekkere bonen, eerst de Simon Lévelt, als dat bevalt uitbreiden naar wat luxer.

Waarom een Bialetti? Afgelopen weken veel van gedronken, en de kwaliteit is gewoon geweldig. En ook de manier van klaarmaken is heerlijk.
Handmaler hoeft niet zo duur te zijn (vanaf 30-40 euro) en kan prima voor Bialetti.

 • Diablow
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 13:16
Zolang je geen erg fijne espresso maling wilt (wat je sowieso niet wilt als je een Bialetti gebruikt) voldoet bijna iedere elektrische maler ook, ik heb recent een DOMO DO442KM Elektrische koffiemolen gekocht, op stand 3 van de 9 een goede maling voor een Bialetti, en verder ook goed en makkelijk de hoeveelheid in te stellen. Het is een conische maler dat schijnt beter te zijn.
Het is wel een erg statisch bakje, dus er blijft altijd wat koffie in hangen, en er blijft soms ook nog wat in de maler hangen. En de bak met de koffiebonen sluit ook niet goed af.

[Voor 5% gewijzigd door Diablow op 21-05-2015 10:26]


 • Anoniem: 674354
 • Registratie: Mei 2015
 • Niet online
Ik ga zoeken, bedankt voor de tips. Na in Italië enige dagen afhankelijk te zijn geweest van een bialetti wil ik niks anders meer. Heerlijke ontspanning om zo de koffie te maken.

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Een Baratza Encore is een mooie keuze :)

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • vanaalten
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 19:22
Da's nou jammer: de topicstart verwijst in de inhoudsopgave naar 'maler', maar dat hoofdstukje is nog niet geschreven...

Ik overweeg om m'n volautomaat (Bosch TES50221RW) te vervangen door een losse maler en losse espressomachine. Op diverse plaatsen lees je dat de maler het belangrijkste is, maar: waar moet je nou echt op letten?

Ik heb dus al wat vooronderzoek gedaan, weet wel ongeveer wat ik wil:
 • direct malen in de piston, geen reservoir waarin de koffieresten oud kunnen worden;
 • met een betrouwbare timer: ik ben een volautomaat gewend, dus wil op 1 knop drukken en de juiste hoeveelheid gemalen koffie er uit krijgen;
 • dus een elektronische maler;
 • moet dus fijn kunnen malen en liefst constant qua kwaliteit. Instelling van de maalgraad mag niet te makkelijk per ongeluk verzet kunnen worden.
 • moet er uiteraard wel mooi uitzien - tja, da's persoonlijk maar hij staat wel in het zicht;
Maar: wat is er verder nog van belang? Ik kwam onder andere dit artikel tegen - best leerzaam, maar:
 • conisch of platte maalschijven? Een vriend van mij zei dat je toch echt conische maalschijven moest hebben, maar waarom? En waarom hebben sommige dure types dan toch een platte maalschijf?
 • doorsnede van maalschijven: je komt het best vaak tegen, dat er in de technische specs de diameter van de maalschijven genoemd wordt. Ik heb alleen nog nergens een verklaring gezien waarom dat van belang is...
 • vermogen, draaisnelheid: vooral van belang dat de bonen niet warm worden en verbranden tijdens het malen. Dus: liever hoog vermogen en lage draaisnelheid van het maalmechanisme. Waar ligt een beetje de grens van wat nog kan? Ik kwam bij m'n zoektocht machines tegen met 700rpm en 1400rpm, maar ook 120rpm. Die laatste is dan vast wel goed, maar is 700 dan op het randje of valt dat niet te zeggen? Een 'ECM Casa', 400 euro, lijkt een prima molen maar toch 1200rpm.
 • En hoeveel vermogen is 'voldoende'?
Na wat rondzoeken zou ik op dit moment de keus proberen te maken tussen:
Quick Mill 060 (399 euro)
Quamar m80e (500 euro)
ECM Casa Automatik (579 euro)
... waarbij ik gezien de prijs nog even de voorkeur heb voor de quick mill, de quamar nog wel zou overwegen maar de ECM toch wel wat te gortig vind. Maar zie ik goede alternatieven over het hoofd?
(ben geen fan van 2e hands kopen of gebruiken, dus dat alternatief zie ik expres over het hoofd)

Espressomachine zelf: heb ik weinig eisen aan:
 • Automatische stop na een ingestelde tijd lijkt mij leuk en handig, maar ik kan denk ik zonder;
 • Melkopschuimer: leuke extra, maar zelf drink ik geen cappuccino dus dat zou enkel voor bezoek zijn. Ofwel, leuk, maar ik kan zonder;
 • Boiler? Hmm, ik wil toch wel een snelle opstarter, geen zin om te wachten tot 'ie opgewarmd is. Aan de andere kant, m'n ochtendritueel aanpassen en dan kan een paar minuten opwarmtijd wel weer. Ofwel, niet heel belangrijk.
 • Kopjeswarmer? Nee, niet nodig.
Ofwel: wat voor misser doe ik met een Basic Zwart - Ascaso? Volgens deze recensie is 'ie best goed voor z'n geld, hooguit dat de water niet optimaal verdeeld wordt. Zijn er betaalbaardere alternatieven zonder kwaliteit in te leveren, of even dure (of desnoods iets duurdere) machines die mij meer gaan leveren?

Tot slot: behalve espresso's maak ik met m'n huidige volautomaat ook regelmatig 'cafe creme' en ook het bezoek wil wel eens een gewone bak koffie. Kan dat eigenlijk met een espressomachine, door simpelweg langer water door te laten lopen? Of ben ik hier nu aan het vloeken? ;)

Excuses voor het lange verhaal - en alvast bedankt voor tips!

 • Diablow
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 13:16
Ik ben ook wel benieuwd naar de antwoorden op de maler en de machine. Wat betreft 'gewone' koffie kun je het beste een americano maken, Wikipedia: Caffè Americano als je de koffie langer laat doorlopen krijg je een andere smaak, en dat wil je waarschijnlijk niet.

 • Raymond P
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 21:35
vanaalten schreef op vrijdag 22 mei 2015 @ 21:59:
Da's nou jammer: de topicstart verwijst in de inhoudsopgave naar 'maler', maar dat hoofdstukje is nog niet geschreven...

Ik overweeg om m'n volautomaat (Bosch TES50221RW) te vervangen door een losse maler en losse espressomachine. Op diverse plaatsen lees je dat de maler het belangrijkste is, maar: waar moet je nou echt op letten?

Ik heb dus al wat vooronderzoek gedaan, weet wel ongeveer wat ik wil:
 • direct malen in de piston, geen reservoir waarin de koffieresten oud kunnen worden;
 • met een betrouwbare timer: ik ben een volautomaat gewend, dus wil op 1 knop drukken en de juiste hoeveelheid gemalen koffie er uit krijgen;
 • dus een elektronische maler;
 • moet dus fijn kunnen malen en liefst constant qua kwaliteit. Instelling van de maalgraad mag niet te makkelijk per ongeluk verzet kunnen worden.
 • moet er uiteraard wel mooi uitzien - tja, da's persoonlijk maar hij staat wel in het zicht;
Maar: wat is er verder nog van belang? Ik kwam onder andere dit artikel tegen - best leerzaam, maar:
 • conisch of platte maalschijven? Een vriend van mij zei dat je toch echt conische maalschijven moest hebben, maar waarom? En waarom hebben sommige dure types dan toch een platte maalschijf?
 • doorsnede van maalschijven: je komt het best vaak tegen, dat er in de technische specs de diameter van de maalschijven genoemd wordt. Ik heb alleen nog nergens een verklaring gezien waarom dat van belang is...
 • vermogen, draaisnelheid: vooral van belang dat de bonen niet warm worden en verbranden tijdens het malen. Dus: liever hoog vermogen en lage draaisnelheid van het maalmechanisme. Waar ligt een beetje de grens van wat nog kan? Ik kwam bij m'n zoektocht machines tegen met 700rpm en 1400rpm, maar ook 120rpm. Die laatste is dan vast wel goed, maar is 700 dan op het randje of valt dat niet te zeggen? Een 'ECM Casa', 400 euro, lijkt een prima molen maar toch 1200rpm.
 • En hoeveel vermogen is 'voldoende'?
Na wat rondzoeken zou ik op dit moment de keus proberen te maken tussen:
Quick Mill 060 (399 euro)
Quamar m80e (500 euro)
ECM Casa Automatik (579 euro)
... waarbij ik gezien de prijs nog even de voorkeur heb voor de quick mill, de quamar nog wel zou overwegen maar de ECM toch wel wat te gortig vind. Maar zie ik goede alternatieven over het hoofd?
(ben geen fan van 2e hands kopen of gebruiken, dus dat alternatief zie ik expres over het hoofd)

Espressomachine zelf: heb ik weinig eisen aan:
 • Automatische stop na een ingestelde tijd lijkt mij leuk en handig, maar ik kan denk ik zonder;
 • Melkopschuimer: leuke extra, maar zelf drink ik geen cappuccino dus dat zou enkel voor bezoek zijn. Ofwel, leuk, maar ik kan zonder;
 • Boiler? Hmm, ik wil toch wel een snelle opstarter, geen zin om te wachten tot 'ie opgewarmd is. Aan de andere kant, m'n ochtendritueel aanpassen en dan kan een paar minuten opwarmtijd wel weer. Ofwel, niet heel belangrijk.
 • Kopjeswarmer? Nee, niet nodig.
Ofwel: wat voor misser doe ik met een Basic Zwart - Ascaso? Volgens deze recensie is 'ie best goed voor z'n geld, hooguit dat de water niet optimaal verdeeld wordt. Zijn er betaalbaardere alternatieven zonder kwaliteit in te leveren, of even dure (of desnoods iets duurdere) machines die mij meer gaan leveren?

Tot slot: behalve espresso's maak ik met m'n huidige volautomaat ook regelmatig 'cafe creme' en ook het bezoek wil wel eens een gewone bak koffie. Kan dat eigenlijk met een espressomachine, door simpelweg langer water door te laten lopen? Of ben ik hier nu aan het vloeken? ;)

Excuses voor het lange verhaal - en alvast bedankt voor tips!
De Mahlkonig Vario is een hele mooie machine waarmee je vrij exact dmv tijd je dose kan bepalen.
De maalgraad wordt met een letter en cijferreeks aangegeven, dus tussentijds even wisselen van maalgraad voor visite is een koud kunstje.

Conisch, plat, keramisch, vermogen... Ik ben van mening dat als je eenmaal een willekeurige midrange maler hebt er op andere punten meer winst te behalen is.
Statische elektriciteit is iets waar je op zou moeten letten, dit kan klonten geven in je maling en daarmee de dichtheid/dosering ongelijk verdelen in je filtermandje.
Een maler die herrie maakt moet je bijvoorbeeld ook maar prettig vinden 's ochtends...
Een grote schijf op net zo veel toeren als een kleine draait harder aan de rand. De kans dat je koffie verbrand of vroegtijdig olie los gaat laten is dan groot. Er zijn ook machines waarvan de motor op hoge toeren draait maar waar vertanding zorgt voor een lagere rotatiesnelheid van de schijven.
Over het algemeen: lagere rmp is minder hitte en minder statische elektriciteit.

Thuis maakt het imo niet veel uit of je nu 6 seconden of 20 seconden moet wachten op het malen. Ook onwaarschijnlijk is dat je voldoende koffie gaat malen om je schijven op te warmen.
Als dit wel het geval is dan heb je geluk want dan wordt je keuze drastisch beperkt tot het hogere segment. ;)

Keramisch zou langer scherp blijven maar zal uiteraard ook sneller breken als er onverhoopt een keer een steentje tussen je koffie zit. (unlikely, maar het zal je maar gebeuren)

Nu heb ik pas handgemaakte titus gezien die bandaangedreven was met variabel toerental. De ontwerper ervan kon mij vertellen dat daarmee veel winst te halen was. Helaas heb ik geen 6000 euro om dat even uit te testen :P.

Over het algemeen hou je de doorlooptijd tussen de 22 en 32 seconden, ongeacht wat voor koffie je zet.
De maalgraad en tampdruk bepalen vervolgens hoeveel koffie je hebt in die tijd.
Espresso koffie en lungo koffie brand je bijvoorbeeld anders, hier gebruik je over het algemeen dus ook verschillende koffie voor. Een lungo trekken van een donkere espresso boon zal je een bakje opleveren die weinig personen lekker zullen vinden.

Een café creme is meh. Hier drinkt de visite gewoon lungo's en dat vinden ze toch wel erg lekker, dat krijgen ze trouwens ook 'op terras' geserveerd.
Zoals Diablow al zei is een Americano the way to go als 'ie slapper moet. Of je geeft ze gewoon thee, wellicht proeven ze het verschil dan toch niet.

Automatisch stoppen vind ik persoonlijk niet handig. Verschil in koffie en tampdruk maakt bij mij de doorlooptijd enigsinds variabel. Soms heb ik na 24 seconden al de brew-ratio naar mijn voorkeur behaald, soms na 26 seconden pas.

Verder zou ik ook wel een machine willen die geen opwarmtijd heeft. Helaas moet je portafilter, basket, filterhead en leidingen op bedrijfstemperatuur zijn voordat je een fatsoenlijk bakje kan zetten.
Over het algemeen regelt Domoticz de opwarmtijd van mijn machine. Zolang je een 'ritme' hebt en je machine een normale schakelaar heeft kan een simpele tijdschakelaar ook uitkomst bieden.

Tweedehands ben ik over het algemeen ook geen fan van, het geeft wel een mogelijkheid om veel machines uit te proberen.
Wil je gelijk naar een hoog niveau dan wil je eigenlijk een e61 zetgroep.
Ervaring met die Ascaco heb ik helaas niet.

Om een lang verhaal kort te maken: Waar je vooral op moet letten is je bankrekening.

- knip -


 • vanaalten
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 19:22
Raymond P schreef op zaterdag 23 mei 2015 @ 14:27:
[...]

De Mahlkonig Vario is een hele mooie machine waarmee je vrij exact dmv tijd je dose kan bepalen.
De maalgraad wordt met een letter en cijferreeks aangegeven, dus tussentijds even wisselen van maalgraad voor visite is een koud kunstje.
Dank, goede tip. Het enige negatieve wat ik op de fora zo lees is dat de maalinstelling wat fragiel zou zijn, makkelijk verloopt. Verder komt 'ie er goed uit. Nadeel: heb nog geen fysieke winkel gevonden waar ze 'm verkopen. Dat soort dingen wil ik toch wel graag even in het echt zien.
Conisch, plat, keramisch, vermogen... Ik ben van mening dat als je eenmaal een willekeurige midrange maler hebt er op andere punten meer winst te behalen is.
Statische elektriciteit is iets waar je op zou moeten letten, dit kan klonten geven in je maling en daarmee de dichtheid/dosering ongelijk verdelen in je filtermandje.
Een maler die herrie maakt moet je bijvoorbeeld ook maar prettig vinden 's ochtends...
Een grote schijf op net zo veel toeren als een kleine draait harder aan de rand. De kans dat je koffie verbrand of vroegtijdig olie los gaat laten is dan groot. Er zijn ook machines waarvan de motor op hoge toeren draait maar waar vertanding zorgt voor een lagere rotatiesnelheid van de schijven.
Over het algemeen: lagere rmp is minder hitte en minder statische elektriciteit.
Dat klonteren was ik al wel tegengekomen, maar dat dat door statische elektriciteit veroorzaakt wordt nog niet. Interessant.
Keramisch zou langer scherp blijven maar zal uiteraard ook sneller breken als er onverhoopt een keer een steentje tussen je koffie zit. (unlikely, maar het zal je maar gebeuren)
Ofwel, maakt niet echt iets uit. Tegen de tijd dat het nodig is een stel nieuwe maalschijven scoren dus.
Over het algemeen hou je de doorlooptijd tussen de 22 en 32 seconden, ongeacht wat voor koffie je zet.
De maalgraad en tampdruk bepalen vervolgens hoeveel koffie je hebt in die tijd.
Espresso koffie en lungo koffie brand je bijvoorbeeld anders, hier gebruik je over het algemeen dus ook verschillende koffie voor. Een lungo trekken van een donkere espresso boon zal je een bakje opleveren die weinig personen lekker zullen vinden.

Een café creme is meh. Hier drinkt de visite gewoon lungo's en dat vinden ze toch wel erg lekker, dat krijgen ze trouwens ook 'op terras' geserveerd.
Zoals Diablow al zei is een Americano the way to go als 'ie slapper moet. Of je geeft ze gewoon thee, wellicht proeven ze het verschil dan toch niet.
:D
Thee drink ik ook wel, vind beide lekker, maar slappe koffie is het voor mij toch echt niet. Nou gaat het voornamelijk om mijzelf, maar met m'n volautomaat gevuld met espressobonen ben ik op zich wel tevreden met de cafe creme. Maar goed: met een losse maler en espressomachine gaan we dus gewoon experimenteren met maalgraad en doorlooptijd, kijken of we er wat goeds uit kunnen krijgen.
Om een lang verhaal kort te maken: Waar je vooral op moet letten is je bankrekening.
Duidelijk. Bedankt voor de tips!

 • Phuncz
 • Registratie: December 2000
 • Niet online

Phuncz

ico_sphere by Matthew Divito

Mooie uitleg Raymond !

Zelf heb ik een Quamar M80e die me al anderhalf jaar met plezier helpt, zeer consistent zonder verdere issues.

 • coob
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 20:34
Klonteren door statische elektriciteit?
Ik dacht dat statische elektriciteit juist voor het "sproeien" van het maalsel zorgt.
En dan dus alleen bij een directmaler uit de shute.
Verder ben ik geen fan van de Mahlkönig Vario vanwege het hoge plastic gehalte.
Ik gebruik zelf ook met plezier een Quamar M80e

En inderdaad, opwarmen hoort er nu eenmaal bij.
Timer erop en je machine is op vaste tijden op temperatuur.
Buiten die tijden zul je een half uurtje geduld moeten hebben.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Tektoon
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 12:37

Tektoon

<GoT>qpunk#2623

Ik zie net dat Fascino na de Yellow Bourbon weer een nieuwe Braziliaanse single origin boon heeft. Iemand al ervaringen met de Agua Limpa of de Colombia Guerra?

Als je iets waagt, verlies je tijdelijk je houvast. Als je niets waagt, verlies je jezelf. (Kierkegaard)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Raymond P
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 21:35
coob schreef op zaterdag 23 mei 2015 @ 18:19:
Klonteren door statische elektriciteit?
Ik dacht dat statische elektriciteit juist voor het "sproeien" van het maalsel zorgt.
En dan dus alleen bij een directmaler uit de shute.
Verder ben ik geen fan van de Mahlkönig Vario vanwege het hoge plastic gehalte.
Ik gebruik zelf ook met plezier een Quamar M80e
Yep, beide. Als ik ontzettend verse bonen maal bij een lage luchtvochtigheid in huis dan zit er overal koffie behalve in mijn portafilter. Oude bonen klonten niet tenzij ik de koffie snuifbaar wil malen.
Machines met trechters of dosers hebben minder issues, logisch ook.

Met de huidige Demoka Minimoka ben ik dan ook wel langzaam aan wat anders toe.
Maar stiekem spaar ik voor een Bezzera Strega want ik wil de stap naar lever gaan maken.

- knip -


 • CH033
 • Registratie: April 2010
 • Niet online

CH033

altijd watt

Possible schreef op zondag 17 mei 2015 @ 10:36:
Sinds kort heeft de Lidl ook een ''Extra Dark'' variant van de espresso koffiebonen (Het is een zwarte zak i.p.v. de rode)

Heeft iemand hier toevallig ervaring mee?
Afgelopen week de extra dark geprobeerd, en vreemd, waar de Bellarom espresso een heerlijke krachtige nasmaak geeft bij een espresso of ristretto vondt ik deze wat oppervlakkig. Minder lekkere smaak als de Bellarom espresso. Net maar weer een doos van 8 kg meegenomen, aanbieding € 5,55 per/kg

Ook nog.. kruidvat bonen gekregen om te proberen. Behalve dat ik mijn mond kon spoelen, heb ik daarna de machine ook maar weer grondig gereinigd :) Wat een zure troep, kruid in het vat..

stomp niet af, blijf slijpen


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • EsThijs
 • Registratie: April 2015
 • Laatst online: 11-02-2021
Vor mij in ieder geval dat ik dit kan lezen, zonder eerst 100 posts te plaatsen..Is het mogelijk die "oude " discussie ergens toch te lezen?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Phuncz
 • Registratie: December 2000
 • Niet online

Phuncz

ico_sphere by Matthew Divito

Ja, 100 posts plaatsen :P

 • Tektoon
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 12:37

Tektoon

<GoT>qpunk#2623

Tektoon schreef op zondag 24 mei 2015 @ 02:08:
Ik zie net dat Fascino na de Yellow Bourbon weer een nieuwe Braziliaanse single origin boon heeft. Iemand al ervaringen met de Agua Limpa of de Colombia Guerra?
Ondertussen zit ik al een paar dagen aan de Agua Limpa. Vier zakjes besteld, vijf gekregen. Zat een extra zakje bij dat verkeerd was afgevuld. :) Dat kwam mooi uit want die Agua Limpa blijkt een lastige klant. Na twee maanden Yellow Bourbon krijg ik deze niet zo maar goed. Afgaand op het ene bakje dat bijna goed was zit 'ie in de buurt van de Yellow Bourbon, maar is 'ie wat minder zacht en rond.

Als je iets waagt, verlies je tijdelijk je houvast. Als je niets waagt, verlies je jezelf. (Kierkegaard)


 • Diablow
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 13:16
Net een bestelling gedaan bij http://www.ikbrandvoorjou.nl/ ben benieuwd hoe mijn eerste ervaring met verse bonen zal zijn, ben bang dat ik er teveel van verwacht.

 • coob
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 20:34
Diablow schreef op donderdag 04 juni 2015 @ 16:36:
Net een bestelling gedaan bij http://www.ikbrandvoorjou.nl/ ben benieuwd hoe mijn eerste ervaring met verse bonen zal zijn, ben bang dat ik er teveel van verwacht.
Ik ben bang van niet.
Maar daar kom je wel achter!
Echt een wereld van verschil.
Hoe zet je je koffie?

[Voor 7% gewijzigd door coob op 04-06-2015 19:56]


 • Obelink
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 14-11-2020
Een oom van me had vroeger een koffiebranderij. Die geur staat me nog steeds bij.

[advertentie] gooi uw afgedankte USB sticks en SD-kaartjes van geringe capaciteit niet weg maar geef ze aan mij


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • PheraX
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 07:47
ik wil even vouchen voor miss morrison in delft, een 'special' koffie gehaald voor slow brew en een Brazilie Bobolink voor espresso. ze heeft me erg goed geholpen met het kieze van de juiste koffie, en de smaak was super.

verder is het een gezellig zaakje waar je ook een bakkie kan doen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Diablow
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 13:16
Diablow schreef op donderdag 04 juni 2015 @ 16:36:
Net een bestelling gedaan bij http://www.ikbrandvoorjou.nl/ ben benieuwd hoe mijn eerste ervaring met verse bonen zal zijn, ben bang dat ik er teveel van verwacht.
Het is goed bevallen, vornamelijk een veel 'bredere' smaak dan wat ik gewend ben. Er zit ook een zuurtje in, waar ik normaal weinig van moet hebben, maar dit is wel lekker. Ik ben ook benieuwd hij de smaak zich verder ontwikkeld. Het was de Costa Rica.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Ik ben nog steeds lungo's aan het drinken hier en bevalt me eerst nog wel even. Hoewel ik een goede espresso zeker weet te waarderen, is dat niet de enige koffie die ik thuis wil drinken. Filterkoffie daarentegen vind ik ook niet alles, tenzij je echt een verse boon hebt die er goed geschikt voor is. Maar dan moet ik zoveel bonen op voorraad houden...en dat is lastig vers te houden.
De Beukenhorst koffie die ik gekocht had (en in de vriezer zit) bevalt goed als lungo. Zo krijg je ze natuurlijk ook in een restaurant, een langgerekte espresso op een espressomachine en dus op 9 bar, maar dan doorgetrokken tot iets van 90ml. De meeste restaurants gebruiken 7 a 8 gram daarvoor, waardoor ik dat weer een slappe bak vind. Mijn lungo's zijn zoals ze bedoeld zijn wat mij betreft, 1 op 3 a 3.5 verhouding. Ofwel zo'n 19gram erin en een 60gram (zeg 80ml) vocht eruit. Dat past net in mijn VST bakje en de smaak is dan netjes, maar wel lekker sterk. Niet te bitter, of naar, maar wel sterker dan gewone koffie. Ik vind het, voor nu, een prima compromis.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Phuncz
 • Registratie: December 2000
 • Niet online

Phuncz

ico_sphere by Matthew Divito

Momenteel drink ik de Preanger Estate - Java Grade 1, een Indonesische koffie die Dutch Barista Coffee juist op voorraad heeft (in de winkel). Zeer lekker koffietje, maar ik moet hem nog een paar keer goed proeven om een smaak te kunnen vormen.

Verhaaltje voor erbij van een andere site:
We have a soft spot for good Indonesian coffees and this is one. This offering from that Preanger Estate in Java has a creamy mouthfeel with hints of flowers and spices. It has a bright, earthy finish. Although we would put this in a category of a low-acidity coffee, it is definitely toward the top of end of that category.

The volcanic soil on the side of this mountain is very fertile and many other crops, from potatoes to cacao, share space with the coffee. The Preanger is grown in a region of Java that used to be all about coffee back in Dutch colonial days. Later farmers got out of coffee in favor of other crops. Recently, exporters and other professionals in the coffee industry have been working with the agricultural communities there to foster a resurgence in specialty coffee.

The terrain is so steep that even four-wheel drive vehicles become useless about 3,000 feet, and you move up on foot. Coffee cherries are brought back down to the collection point via scooter.

 • elhopo
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 11:59
Ik hoor mensen wel vaker over de bonen van Lidl, maar iedere keer als ik ze probeer heb ik zoiets van: Mwoah, wel aardig, maar niet zo bijzonder. Natuurlijk is smaak iets persoonlijks, maar ik hou er van als de koffiesmaak blijft 'hangen'. Dat heb ik minder bij de Lidl bonen. Verder probeer ik veel verschillende soorten uit, met wisselend succes. Ik heb bijvoorbeeld nu de bonen van de Hema, die ik wel aardig vind.

Ik heb trouwens een hele tijd terug een topic gemaakt over het zelf branden van je koffie. Voor een ieder die is geinteresseerd:
Het gilde der thuisbranders van koffie

Hanging on to the rollercoaster of life


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
elhopo schreef op woensdag 10 juni 2015 @ 08:41:
Ik hoor mensen wel vaker over de bonen van Lidl, maar iedere keer als ik ze probeer heb ik zoiets van: Mwoah, wel aardig, maar niet zo bijzonder. Natuurlijk is smaak iets persoonlijks, maar ik hou er van als de koffiesmaak blijft 'hangen'. Dat heb ik minder bij de Lidl bonen. Verder probeer ik veel verschillende soorten uit, met wisselend succes. Ik heb bijvoorbeeld nu de bonen van de Hema, die ik wel aardig vind.

Ik heb trouwens een hele tijd terug een topic gemaakt over het zelf branden van je koffie. Voor een ieder die is geinteresseerd:
Het gilde der thuisbranders van koffie
Leuk dat je zelf brand :). Ik heb ook met een popcornmachine wel gebrand en net als bij jou is het klaar binnen de 7 a 8 minuten max en vaak al bij 6:30. En daar zit meteen de crux, de karamelisatie wordt niet uitgerekt, waardoor je nooit de zoete tonen kan krijgen. Het stukje tussen de eerste en tweede crack wil je verlengen qua tijd, om die zoetigheid te ontwikkelen. Met de popcornmachine vlieg je zo door van de eerste naar de tweede, helaas.

Wel leuk dat je dus serieus met koffie bezig bent geweest...en ik zeg bewust "geweest", want ik lees nu dat je Hema bonen wel lekker vind :P. De lidl bonen, hema bonen, simon levelt bonen, het is allemaal bah bah bah :P.

En je kent de sites wel, gezien je eigen topicstart, zoals ongebrand.nl (en dus gebrand.nl voor gebrande bonen).

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • elhopo
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 11:59
Nomad schreef op woensdag 10 juni 2015 @ 12:42:
[...]


Leuk dat je zelf brand :). Ik heb ook met een popcornmachine wel gebrand en net als bij jou is het klaar binnen de 7 a 8 minuten max en vaak al bij 6:30. En daar zit meteen de crux, de karamelisatie wordt niet uitgerekt, waardoor je nooit de zoete tonen kan krijgen. Het stukje tussen de eerste en tweede crack wil je verlengen qua tijd, om die zoetigheid te ontwikkelen. Met de popcornmachine vlieg je zo door van de eerste naar de tweede, helaas.

Wel leuk dat je dus serieus met koffie bezig bent geweest...en ik zeg bewust "geweest", want ik lees nu dat je Hema bonen wel lekker vind :P. De lidl bonen, hema bonen, simon levelt bonen, het is allemaal bah bah bah :P.

En je kent de sites wel, gezien je eigen topicstart, zoals ongebrand.nl (en dus gebrand.nl voor gebrande bonen).
klopt helemaal, het grote nadeel van het zelf branden in een popcorn popper is dat je weinig controle hebt. Ik heb gekeken of ik de popcorn popper nog kon modificeren, maar dat ging helaas niet. Ik heb nog vrij serieus gekeken naar een echte brander, en als ik er eens 1 goedkoop op de kop kan tikken zal ik het misschien nog wel doen, maar om meteen 400 euro neer te tellen voor een nieuwe genecafe... Daar is het toen blijven steken.

enneh.. wel aardig != wel lekker, he? :P

Verder heb ik wel veel soorten geprobeerd. Van speciale Ethiopische koffie uit de wereldwinkel, 'bijzondere koffie's' uit de koffiespeciaalzaak (met van die grote bussen waarvan je niet weet hoelang de koffie daar al in ligt voordat 'ie onderaan is), Illy, Lavazza en andere italiaanse merken, Simon Levelt, enz... Ik ben eigenlijk niet echt merkvast, of misschien komt het omdat ik nog geen koffie heb gevonden die ik zodanig lekker vond dat ik die ben blijven drinken.

Overigens is er een wereld van verschil tussen de volautomaten. Ik had destijds de Saeco Odeo Giro plus, en nu heb ik een Miele CM5000. De Miele zet echt veel betere koffie naar mijn mening.

Hanging on to the rollercoaster of life


 • bszz
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20:23
Ik weet dat de heren er hier anders over denken maar toch nog even een leuke quote van het "Institute Nazionale Espresso Italiano" met hun recept voor de perfecte Espresso:
Necessary portion of ground coffee 7 g ± 0,5
Exit temperature of water from the unit 88°C ± 2°C
Temperature of the drink in the cup 67°C ± 3°C
Entry water pressure 9 bar ± 1
Percolation time 25 seconds ± 5 seconds
Viscosity at 45°C > 1,5 mPa s
Total fat > 2 mg/ml
Caffeine < 100 mg/cup
Millilitres in the cup (including froth) 25 ml ± 2,5

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
Ja in Italië doen ze dat zo inderdaad, maar daar smaakt de espresso dan ook niet op zijn lekkerst :)

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Anoniem: 156876
 • Registratie: Oktober 2005
 • Niet online
De laatste keer dat ik in Italië was vond ik de espresso super sterk. Ben benieuwd hoe dit nu is, nu ik zelf espresso met een ratio van 1:2 zet. :+

 • Phuncz
 • Registratie: December 2000
 • Niet online

Phuncz

ico_sphere by Matthew Divito

En dan kom ik aanzetten met mijn 21g basket :D
Mijn espresso's zijn ook wel een maatje groter (50-60ml), maar voor één tasje per dag is dat goed.

 • bszz
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20:23
Ik ben naarstig op zoek naar een beetje fatsoenlijke elektrische koffiemolen voor slow coffee (percolator, filter, caffetiere) enigszins betaalbaar maar kwalitatief ok. Op mijn lijstje staan al de Russell Hobbs Stylo en de Cuisinart DBM8E. Iemand ervaringen/tips?

 • vhal
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 20:26

vhal

ಠ_ಠ

bszz schreef op vrijdag 12 juni 2015 @ 15:17:
Ik ben naarstig op zoek naar een beetje fatsoenlijke elektrische koffiemolen voor slow coffee (percolator, filter, caffetiere) enigszins betaalbaar maar kwalitatief ok. Op mijn lijstje staan al de Russell Hobbs Stylo en de Cuisinart DBM8E. Iemand ervaringen/tips?
De Baratza Encore. Voor espresso moet je hem niet nemen maar voor slowcoffee is hij ideaal.

[verkopermodus] Heb hem zelf ook :7 [/]

oude foto:

De zooi links op de foto kreeg ik er gratis bij

[Voor 18% gewijzigd door vhal op 12-06-2015 15:57]

STRAVA


 • Joarie
 • Registratie: Juni 2008
 • Nu online
Met een spreiding van 10 seconden op een richtwaarde van 25 seconden bij de extractie van koffie word ik als ingenieur niet echt gelukkig ;)

Maar leuk dat die Italianen hebben proberen te kwantificeren. Ik mis eigenlijk de meest cruciale parameter (voor de extractie) te weten de deeltjesgrootte (en eventueel deeltjesvorm) van je maalsel.

The chances of being killed by a cow are low but never 0%


 • bszz
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20:23
vhal schreef op vrijdag 12 juni 2015 @ 15:55:
[...]


De Baratza Encore. Voor espresso moet je hem niet nemen maar voor slowcoffee is hij ideaal.

[verkopermodus] Heb hem zelf ook :7 [/]

oude foto:
[afbeelding]
De zooi links op de foto kreeg ik er gratis bij
Da's inderdaad een mooi molentje maar ik zoek eigenlijk iets tot max 80 euro en liefst ook wat compacter.
Joarie schreef op vrijdag 12 juni 2015 @ 15:58:
Met een spreiding van 10 seconden op een richtwaarde van 25 seconden bij de extractie van koffie word ik als ingenieur niet echt gelukkig ;)

Maar leuk dat die Italianen hebben proberen te kwantificeren. Ik mis eigenlijk de meest cruciale parameter (voor de extractie) te weten de deeltjesgrootte (en eventueel deeltjesvorm) van je maalsel.
En vergeet niet de uniformiteit van het maalsel (spreiding van korrelgroottes), het vetgehalte van de bonen en de luchtvochtigheid.

 • Ravocs
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 11:15
bszz schreef op vrijdag 12 juni 2015 @ 15:17:
Ik ben naarstig op zoek naar een beetje fatsoenlijke elektrische koffiemolen voor slow coffee (percolator, filter, caffetiere) enigszins betaalbaar maar kwalitatief ok. Op mijn lijstje staan al de Russell Hobbs Stylo en de Cuisinart DBM8E. Iemand ervaringen/tips?
Is een handmaler een optie? Ik heb zelf voor €46,- een Porlex maler gekocht bij de CoffeeCompany. Bevalt prima!

 • bszz
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20:23
Ravocs schreef op vrijdag 12 juni 2015 @ 17:39:
[...]


Is een handmaler een optie? Ik heb zelf voor €46,- een Porlex maler gekocht bij de CoffeeCompany. Bevalt prima!
Nee, is helaas geen optie (is niet pour moi, heb zelf de beschikking over diverse handmalers)

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 14:41
bszz schreef op vrijdag 12 juni 2015 @ 17:42:
[...]


Nee, is helaas geen optie (is niet pour moi, heb zelf de beschikking over diverse handmalers)
Als het electrisch moet zijn, dan vind ik de goedkoopste acceptabele optie een Baratza Encore. Als die te duur is, dan zijn je eisen niet goed :P. En moet je een handmaler kopen :P.
Er zijn wel goedkopere malertjes te koop, maar je wilt wel consistent malen en vaak hoe grover een maler moet malen, hoe inconsistenter hij wordt. De Encore doet het op dat gebied wel aardig goed :)

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • bszz
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20:23
Nomad schreef op vrijdag 12 juni 2015 @ 18:25:
[...]


Als het electrisch moet zijn, dan vind ik de goedkoopste acceptabele optie een Baratza Encore. Als die te duur is, dan zijn je eisen niet goed :P. En moet je een handmaler kopen :P.
Er zijn wel goedkopere malertjes te koop, maar je wilt wel consistent malen en vaak hoe grover een maler moet malen, hoe inconsistenter hij wordt. De Encore doet het op dat gebied wel aardig goed :)
Yep, I know, alleen stelt niet iedereen daar zulke hoge eisen aan en vinden veel mensen de stap van voorgemalen naar zelf malen groot genoeg.
Pagina: 1 2 3 ... 166 Laatste

Let op:
Voor single-servings-machines: Koffie: Cup, Pad & Single Serving - Deel 1

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee