Gizz schreef op maandag 10 februari 2020 @ 18:28:
@
ManIkWeet @
Daniel. Bij de kalibratie van je e-steps gaat het toch juist om
alles in de route van extruder tot het filament dat uit de nozzle komt, wat tegendruk / wrijving kan geven?
Naast de bowden tube zelf kun ook denken aan extra weerstand in je hot-end (of de overgang van bowden naar hot-end), de wijze waarop verschillend materiaal reageert op drukopbouw in je hot-end (ook weer afhankelijk van diameter nozzle, type hot-end) enzovoorts.
Om maar een voorbeeld te noemen: stel dat we twee soorten filament hebben (TPU95 en PLA) die op brilante wijze dezelfde wrijving in de bowden tube dezelfde wrijvingsweerstand ondervinden, dan zou je die op jullie manier met alleen de bowden tube op precies dezelfde e-steps komen. Terwijl in de praktijk TPU95 dat door een 0,4mm nozzle geduwd wordt door de flexibiliteit minder makkelijk naar je nozzle getransporteerd wordt dan het starre PLA filament.
Zoals jullie het aanpakken lijkt het mij dat je veel factoren, die bij het printen wel degelijk uitmaken, buiten beschouwing laat. Of sla ik nou volledig de plank mis?

Alle tutorials die je in de eerste instantie tegenkomt als je zoekt naar het kalibreren van de extruder passen allemaal, zo lijkt het, de methode inclusief hot-end en gewoon printen door je nozzle toe. Ook wordt gewezen op de wenselijkheid van een kalibratie per soort filament.
Ik heb vaak genoeg gezien dat men gewoon kijkt naar wat er uit de bowden tube komt.
Misschien dat het slechte tutorials waren, maar dan zou je bij praktisch elk filament je esteps anders moeten hebben wat ik persoonlijk niet ervaren heb (alle filaments hebben een andere mix daarom is het ook zo moeilijk om bijvoorbeeld PLA restjes te recyclen)...
Misschien dat ik het zelf ook verkeerd begrijp, maar het lijkt mij dat alles wat je in die buis weet te persen uiteindelijk door je nozzle gaat. Het lijkt mij dat je extruder eerder skipped/stript dan dat de compressie van het filament effect heeft op je totale hoeveelheid steps.
Daarom zie je bij bowden ook altijd dat er nog een berg filament uit komt ondanks dat je al een tijdje niks extruded heb, het is filament dat erin gegaan is en er nog uit moet komen, die hoeveelheid zal altijd hetzelfde zijn (de volumetrische hoeveelheid die je wilt tijdens je print) het komt er alleen later uit dan je wilt (waardoor je stringing krijgt).
Als ik de lengte meet van het filament dat eruit komt als ik 200mm extrude, dan weet ik het volume daarvan. Naar wat ik begrijp is dat het enige dat belangrijk is om goed te hebben (meer of minder volume zie je terug in je prints).
Als er dus onder '0' weerstand een bepaalde hoeveelheid volume uit komt, zal je een goede print hebben.
Wat jij in principe zegt/denkt is dat het toevoegen van de hotend/nozzle een effect heeft op het totale volume dat er uiteindelijk extruded wordt?
Opnieuw, ik heb geen idee wat waar is of hoe het werkt, ik doe dit 3d printen dingetje nog niet extreem lang

Mijn ervaringen met die kubus zijn niet positief te noemen. Primair omdat de slicer zelf ook met je extrusion width speelt en dat je dus veel instellingen aan moet passen.
Naast natuurlijk de werkelijkheid dat je printer mechanisch niet perfect is, waardoor je altijd een afwijking krijgt in je meetresultaten.
Als ik bijvoorbeeld kijk naar het esteps gedeelte van BondTech over hun extruder, zie ik niks terug komen over verschillen tussen flex/hard filament. Ze hebben het alleen bij het verstellen van de schroef over dat flex minder strak moet staan...
https://www.bondtech.se/en/customer-service/faq/