Open Source 3D printing - Deel 2
Dit is het tweede deel van het topic, link naar het vorige deel.Introductie
Welkom in het open source 3D printing topic, de plek voor al je vragen, opmerkingen discussies en nieuwtjes op het gebied van 3D printen met open source printers. Onder open source printers verstaan we alle niet-closed source commerciele printers zoals alle RepRap printers, Ultimaker, Rostock ect. Minder bekend zijn we hier met Stratasys ect. Kortom alle printers die je thuis in elkaar kunt zetten en gebruiken.Wat is 3D-printen?
3D-printen, ook wel additive manufacturing genoemd, is een productietechniek waarbij digitale bestanden omgezet worden naar fysieke objecten door laag per laag het object op te bouwen. De 3D-printers die in dit topic het meest worden besproken, maken gebruik van de Fused Deposition Modeling (FDM) -techniek. Bij FDM worden de laagjes materiaal op elkaar gelegd door een -meestal verwarmde- spuitmond die het materiaal op elkaar legt waarna het stolt en zo het object vormt.Dit filmpje laat zien hoe dit FDM-printproces verloopt:
Andere mogelijke manieren om te 3D-printen zijn:Model / Slice / Print is de Heilige Drievuldigheid van het 3D-printen. Je vertrekt van een model, dat moet omgezet worden naar code die door de printer interpreteerbeer is en dan pas volgt het printen. Over elk van deze drie fases voegen we binnenkort wat informatie toe.
Model
Voor een 3D-printbaar model heb je drie mogelijkheden: zoeken, zelf modelleren of scannen.Zoek
De mensen vinden dingen om te printen hier:YouMagine, beheerd door Ultimaker
Thingiverse , beheerd door Makerbot en waarom dat problematisch is
Shapeways
GrabCAD
Modelleer
Hieronder een overzicht van zowel online als offline modelleersoftware. Let erop dat je steeds in solids ontwerpt en je ontwerpen altijd volledig gesloten zijn, anders zal het model niet (goed) printbaar zijn.Offline
- Sketchup
- Blender
- Solidworks
- OpenSCAD
- [url=http://http://www.freecadweb.org/]FreeCAD[/url]
Het RepRap-project
RepRap is een initiatief om 3d printen open source en toegankelijk te maken. Dit initiatief heeft ervoor gezorgd dat 3d-printen nu makkelijk bereikbaar is voor iedereen met een beetje technische aanleg. RepRap heeft een Wiki die boordevol informatie staat, maar let op: een hoop hiervan is gedateerd, dus check even de datum van de pagina!Verschillende soorten 3D printers
Dit is een lijstje van de meest populaire RepRap-afgeleide, open-source 3D printers van dit moment:Ik wil een RepRap kopen / bouwen
Hieronder een lijstje van winkels die onderdelen verkopen waarmee je zelf een RepRap kan bouwen. De meeste onder hen bieden ook volledige kits aan die je enkel nog in elkaar moet schroeven en solderen en sommige bieden ook volledige kits aan.Hot ends
Er bestaan inmiddels een groot aantal hotends, vele hiervan zijn erg goed, maar zijn gericht op een specifiek soort filament. Let hier goed op bij het uitkiezen van een hotend. Sommige (de meeste) hotends vereisen een bepaalde mate van koeling voor het gebruik van PLA of andere soorten plastic, lees je dus altijd goed in. Hieronder een lijstje van goede hotends. Let op: als je een hotend gaat aanschaffen, kan je te maken hebben met een clone (compatible) hotend, dit betekend niet dat het een slechte hotend is, maar de kwaliteit is vaak een stuk lager dan die van de orginele producent, dus ook hier goed bronnen checken.- Hotends Officiële J-head seller.
- Reprap Source J-head reseller.
- Arcol.hu Arcol hot-end en geweldige hobbed bolts en drive gears
- Prusa Nozzle Prusa Nozzle, door de ontwerper van de Prusa Mendel printer
- E3D Nozzle E3D Full Metal Nozzle
- Budaschozzle
Printercontrollers
Firmware en Host Software
Filament (plastic)
Filament heb je om te beginnen in verschillende diktes: waarvan de nu veel gebruikte 3mm en 1,75 mm zijn. Uiteraard heb je hier de bijpassende hotend voor nodig.Daarnaast zijn er verschillende soorten plastic:
- PLA
- ABS
- Nylon, meestal Taulman 618
- Polycarbonate (nog expirimenteel)
- Wood, 40% gerecycled hout met een bindmiddel
- Sandstone, kalk met co-polyesters
Overigens zijn dit niet alle materialen, zo is chocolade of cement ook te printen, dit uiteraard met een aangepast spuitsysteem.
Waar je wel rekening mee dient te houden is of jouw nozzle geschikt is voor het filament. De diameter moet overeen komen, maar net zo belangrijk is de smelt temperatuur van je filament. Nylon heeft soms wel 270 graden nodig. Een veelgebruikte, J-head nozzle, kan hier niet tegen aangezien die een maximale temperatuur heeft van 247 graden. Je kan hiervoor kijken naar een full metal nozzle, zoals een E3D of een Prusa Nozzle.
Waar koop ik mijn filament?
Nederlandse winkels- RepRapWorld
- ColorFabb
- Filamentenmeer
- 3DPrinterstore
- Formfutura
- Printedparts
- Kunststofshop
- Builder3DPrinters
- Plastic2Print
- TurtleCreations
- 123inkt
- Printershop (Coolblue)
- MTB3D
- Wilsch
- 3D Printer Onderdelen
Troubleshooting / FAQ
Mijn filament plakt niet aan mijn printbed
- PLA
PLA word doorgaans geprint op een verwarmd heatbed van 60 graden, maar ook zonder verwarmd bed is PLA te printen. PLA heeft itt ABS niet zo'n grote neiging tot kromtrekken, het zogenaamde warping.
Ieder heeft zo zijn favoriete methode. De meest gebruikte zijn, haarlak extra strong, blauwe schilderstape (van de Action), citroensap, PVA Juice (een oplossing van 1 deel houtlijm op 10 delen water) - ABS
ABS word veel geprint op een verwarmd heatbed van 110 graden. (kleine tip: mocht je dit niet halen zoek het bij je voeding of isoleer je printbed aan de onderkant). ABS trekt snel krom en daardoor is het vrijwel niet te printen zonder heatbed. De methodes voor betere hechting zijn: kapton tape, citroensap, haarlak, ABS juice (50mm ABS oplossen in 50ml aceton)
Algemene tips!
- Trek nooit zomaar de draden van de stappenmotoren eruit, dit kan je drivers slopen. Eerst de spanning eraf!
Handige links
- Reprap wiki
- Reprap forums
- Reprap IRC
- Calibration guide
- Josef Prusa's calculator
- Online GCode checker
- RapRap beginners guide
- Slic3r Guide (.PDF)
Gallerij van printers van Tweakers
Rostock Mini van Milosonator

Prusa i3 van reddo

MendelMax 1.5 van Fragger123

Prusa i3 van DrLuigi

Prusa Mendel v2 van 19JeRo3n92

Ultimaker 2 van freak1

Ultimaker XL van stefan787

Mendel90 van mymind*

Mendel Prusa van mymind*

Prusa i3 van BasilFX

Velleman Vertex K8400 van RobV

Kossel van aj_vd_w

Prusa i3 van gosse adema

Instructies hier
Prusa i3 van Stefan.Z

Original Prusa i3 MK2 van MMach

Jouw printer hier? DM een link naar een foto ervan en de verwijs-url van je blog ofzo!
Nawoord
Respecteer elkaars mening en houd het netjes!To-Do-List
- Info over calibreren, printsnelheden etc
[ Voor 255% gewijzigd door ctrlaltdelbe op 28-03-2017 23:30 ]
Asus G501