Ik zou nog terugkomen op het zelf bouwen van een douche WTW. In de afgelopen weken heb ik m'n badkamer verbouwd en daarbij ook een eigen dWTW gemaakt van 54mm koper buis, 2.5mm koperdraad en drukpvc:
Een eerste passing:
Je ziet hier dat de koperdraad perfect de afstand tussen de koperen buis en het drukpvc houdt, het is op een lengte van 1.80m net precies een kleine strijd om de pvcbuis over de koper assemblage te schuiven.
Om ervoor te zorgen dat er genoeg water doorheen kan stromen is het van belang de koperdraad "spoelen" met de juiste spoed om de koperbuis te winden en vast te solderen. Met een spoed van 1 omwenteling per 11,5cm komen we uit op zo ongeveer dezelfde doorvoer als een 25mm alupex buis:
:strip_exif()/f/image/DQjqZLdDU8d0T4nwNATP8aKs.jpg?f=fotoalbum_large)
.
Met de druk pvc er omheen, de T-stukken die we laten verlopen 1" binnendraad en de shower cyclone zijn we klaar voor assemblage. Ik ben vanwege wat constraints in de technische ruimte uitgekomen op een lengte van 1.80 meter zonder de cyclone:
En gemonteerd:
Een EA keerklep zit ook gemonteerd voor de inlaat van het waterontharder kleppenblok.
Nu natuurlijk het leukste deel, de resultaten:
Het koude kraanwater wordt van 11,6C naar (op het maximale punt) 23,2C opgewarmd. Als ik dan aan de hand van de ingaande temperatuur reken kom ik uit op een efficiëntie van 61,7%. Als ik reken met de temperatuur van het douchewater zoals het uit de kraan komt (38C) dan zakt de efficiëntie naar ~44%. Al met al voor de kosten (ongeveer €220,-) geen slechte score.