Ik ben voornemens een Douche WTW te plaatsen, maar loop tegen een aantal zaken aan.
Ik merk dat er weinig loodgieters interesse hebben om dit te plaatsen. Geen idee waarom. Maar in principe kan ik het ook wel zelf, als ik wat dingen heb uitgezocht.
Standaard eengezinswoning, met 1e verdieping en zolder. Badkamer op de 1e verdieping en doucheafvoer en waterleiding in de meterkast vlak onder de douche.
Mijn hoofwaterleiding die naar de 1e verdieping en dus ook de CV ketel, (CW5 ketel) gaat is 15 mm. Deze leiding gaat ook naar de rest van het huis (voor koud water) op de 1e verdieping en zolder. Voor de beneden verdieping zit al een aftakking op de 22 mm hoofdwaterleiding na de watermeter.
De waterdruk is hoog genoeg dat op zolder uit een koudwater kraan, 20 L per minuut kan doorstromen. Mijn aanname is dat door een 15 mm buis met mijn waterdruk dus 20 L per min kan stromen.
Echter uit de thermostatische douchekraan (een whirpoolbad waarin wij ook douchen) stroomt maximaal 8 liter per minuut (koud + warm, douchetemperatuur) Ik weet niet precies waardoor er hier niet meer water doorheen kan stromen, maar dit is een feit. (test was zonder waterbesparende douchekop)
Ik heb de doorstroming bij mijn wastafel met 2 identieke kranen ook getest. Hierbij krijg ik een voor mij apart resultaat:
Wanneer ik 1 kraan open doe (warm + koud) loopt er maximaal 10 L /min eruit.
Wanneer ik beide kranen open doen (warm + koud) loopt er maximaal 16 L /min eruit.
Beide kraanaansluitingen zitten op dezelfde 15 mm buis. Uiteraard een voor warm en eentje voor koud.
Hoe kan het dat wanneer er 2 kranen open staan er dus blijkbaar meer water door dezelfde waterleiding kan stromen?
Per kraan is de doorstroomsnelheid langzamer, maar voor beide tegelijk (die dus op dezelfde waterleiding zitten) stroomt er meer water door de 5 mm leiding. Misschien heeft de kraan een doorstroombegrenzing van 10 L /min. Maar dan verwacht ik 20 L /min uit beide wastafelkranen ipv die 16 L.
De 15 mm leiding naar de 1e verdieping voorziet de douche van koud water en (via de CV) van warm water.
Is dit standaard zo, of had er een dikkere (ipv 15 mm) leiding naar boven moeten lopen, die de douche van koud water voorziet en daarna bv een 15 mm leiding naar de CV. Zou er dan meer water uit mijn douchekraan komen?
Ik zou zeggen dat (zonder weerstand) er uit de douchekraan ook 20 liter per minuut moet kunnen stromen, want dat komt ook uit een kraan op de waterleiding op zolder. De CV is niet belemmerend, want ook bij koud/lauw water aan in de douche stroomt er niet meer dan 8 liter per minuut. Misschien dat het intern mechanisme van het whirlpoolbad niet meer aan de douchekraan doorgeeft. Maar dan lijkt me die 8 L/min aan de krappe kant. Binnenin het bad zitten allemaal extra dikke leidingen om juist veel water te kunnen leveren. Bad moet ook snel gevuld kunnen worden.
Maar dan nu het volgende, als ik een Douche WTW plaats. Denk aan de Technea 210 cm:
https://www.technea.nl/pr...ouche-wtw/douchepijp-wtw/
Wordt mijn druk/aantal liters per minuut uit de douchekraan komt dan nog lager met mijn huidige leidingstelssel? Want nu is de douchestraal precies goed, zwakker is niet gewenst. Ik lees dat er bij de WTW een drukverlies plaats vind.
Ik kan bij plaatsen WTW 15 mm koperen leiding gebruiken, zoals ik nu heb, maar ik kan ook een 22 gebruiken. Bij de uitloop van de WTW van het water kan ik dan de 22 over laten gaan naar 2x 15, zijnde de koudwater aanvoer van de douche en eentje naar de CV ketel. Dat is wel dezelfde leiding die ook de 1e verdieping en zolder van koud water voorziet.
Wasmachine staat op zolder. Maar ik ga er voor het gemak vanuit dat wanneer we douchen er verder geen waterverbruikers op de 1e verdieping en zolder aan staan. Die krijgen dan namelijk lauw water. (En de CV minder voorverwarmd water, dus slecht voor het rendement) Maar ik neem even aan dat men geen nieuwe waterleiding van de WTW bovenaansluiting naar de CV legt.
Wat is eigenlijk aanbevolen om aan te sluiten op de WTW qua dikte van de waterleiding, 22 mm of 15?
Het is een heel verhaal geworden, maar ik weet niet hoe ik het anders (lees simpeler) moet uitleggen.