Toon posts:

Ervaring met huis kopen deel 6 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 127 Laatste
Acties:
 • 733.074 views

 • pagani
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

Ervaring met huis kopen

En alweer deel 6!

Dit topic gaat over het aankopen van een huis en alle aanverwante zaken. Van het uitzoeken tot en met de sleuteloverdracht, hier kan je terecht voor vragen, tips, e.d.

Heb je eenmaal je huis gekocht en ga je verbouwen, dan kan je in dit topic terecht.

Vorige delen
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5

Makelaar?
Een huis kopen of verkopen kan je doen met behulp van een makelaar. Zeker bij aankopen komt het tegenwoordig echter steeds vaker voor dat men de makelaar links laat liggen. Je kunt je huis verkopen via makelaarsland, zodat er een advertentie op funda komt.
De verschillende opties:
http://www.makelaarsland.nl/
http://www.iblue.nl/ (Postbank)
http://www.beetjehulp.nl/
http://www.makelaarsbasis.nl/

Je kunt voor extra zekerheid een bouwtechnische keuring uit laten voeren. Zo'n keuring kost wel zo'n 250 euro, maar je kan daarmee wel waardevolle informatie krijgen die je kan gebruiken tijdens de onderhandeling.

Belastingdienst
Bij de aankoop van een bestaand huis moet je 6% (van de koopsom) aan overdrachtsbelasting betalen. Op 1 juli 2011 heeft de regering besloten met ingang van 15 juni 2011 het tarief voor woningen te verlagen tot 2%. Dit tarief geldt voor een jaar, tot 1 juli 2012. Of deze regeling daarna in stand blijft is nog niet bekend. De notaris handelt deze belasting verder af.

Verder heb je het zogenaamde eigenwoningforfait; een bedrag (tabel) dat bij je belastbaar inkomen opgeteld wordt (waardoor je meer belasting moet betalen).
Daar tegenover staat dat huiseigenaren het voordeel hebben dat de rente en kosten voor de eigenwoningschuld (verbouwing valt hier ook onder) afgetrokken kunnen worden (meer). De voorwaarde is wel dat dit maximaal 30 jaar kan.

Tot slot is er nog de bijleenregeling. In het kort komt het er op neer dat de overwaarde die bij de verkoop van een huis vrijkomt, weer in het aangekochte huis gestoken moet worden. Als dit niet wordt gedaan, dan kan je beperking krijgen in de HRA (hypotheekrenteaftrek).

Hier vind je een overzicht welke posten wel en welke niet eenmalig aftrekbaar zijn.

Onroerend zaak belasting (OZB) en waterschapsomslag
Tegenwoordig moeten alleen huiseigenaren nog OZB betalen. Dit is een gemeentelijke belasting waarvan de hoogte afhankelijk is van de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken). Tegenwoordig wordt deze waarde elk jaar opnieuw vastgesteld (dit was 2 jaar).

Sinds 2009 is er een nieuwe rekenmethode voor de OZB gebaseerde op een percentage van de WOZ-waarde van je huis. Dit percentage wordt per gemeente vastgesteld. Voor Utrecht is dit bijvoorbeeld 0,0932%. Stel je bezit een huis met WOZ van 200.000 euro, dan is de OZB 200.000*0,000932=186,40 euro.

Bij het hoogheemraadschap moet je altijd (huur of koop) al ingezetenenomslag en verontreinigingsheffing betalen. Als huiseigenaar komt daar nog waterschapsomslag bij.

Verzekeringen
Als huiseigenaar moet je je huis zelf ook verzekeren (wat huurders niet hoeven): de opstalverzekering (let op of hier ook een glasverzekering bij zit). Met betrekking tot je huis heb je verder nog een inboedelverzekering en eventueel een rechtsbijstandverzekering.

Handige links
Funda - Woningen zoeken (NVM)
Zuka - Woningen zoeken (ook voor het opvragen van verkoopprijzen, vanaf 1999)
Jaap.nl - Woningen zoeken
Miljoen Huizen - Woningen zoeken (inclusief plaatsingsdatum en prijsgeschiedenis)
niki.nl - Nieuwbouwwoningen zoeken
nieuwbouwwijzer.nl - Nieuwbouwwoningen zoeken

Vereniging Eigen Huis
Independer - Hypotheken vergelijken
Kadaster - (Online) opvragen van koopsommenoverzicht, kadastraal eigendom en kaart
Actuele rentelijst (hypotheker.nl)

http://www.huiskopenvoorbeginners.nl/ - een volledige handleiding voor het kopen van een huis
http://www.fx.nl/
http://nibud.nl/
http://homefinance.nl/
http://www.overgeld.nl/
http://verzekeringssite.nl/
http://www.fiscalert.nl/

Taxatie:
http://www.taxatievergelijk.nl/

Notaris:
http://notarissen.startkabel.nl/
http://www.notaristarieven.nl/
http://www.notaristarief.nl/
http://www.degoedkoopstenotaris.nl/

PDF met per brutojaarloon/rentepercentage de woonlastenpercentages, maximale hypotheken en bijbehorende factoren in overzichtelijke tabellen: stond hier, maar nu hier.

Veel gemaakte fout bij hypotheek stukken kun je hier vinden.

Tips voor de startpost zijn welkom natuurlijk. :)

[Voor 6% gewijzigd door pagani op 25-01-2012 13:46]


 • Danot
 • Registratie: Juni 2003
 • Niet online
Misschien even de tijdelijk verlaagde overdrachtsbelasting vermelden?

 • CodeCaster
 • Registratie: Juni 2003
 • Niet online

CodeCaster

Can I get uhm...

En de berekening van de OZB even aanpassen? :)

I have these thoughts / so often I ought / to replace that slot / with what I once bought / 'cause somebody stole my car radio / and now I just sit in silence


 • Reinier
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 12:00
Dimo is nu Zuka ;)

 • pagani
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
Aanpassingen doorgevoerd. Kleine reminder: Dit topic is enkel voor het bespreken van alle zaken omtrent het kopen van een huis. Discussies over de woningmarkt an sich zijn ongewenst.

 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
Bod gedaan van 310.000 euro gisteren incl 10k reparaties, onder voorbehoud van verkoop eigen huis. Ben benieuwd hoe ze reageren. Ze zullen niet meteen ja-zeggen maar als ik rond de 325 uitkom ben ik allang blij. (Vraagprijs 350k). Spannend!

Ik zal tzt wel een linkje naar het huis posten. Voor nu wil ik daar niemand anders op wijzen ;)

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • StephaN900
 • Registratie: Mei 2000
 • Niet online
Staan er op de andere sites zoals Zuka en jaap eigenlijk nog woningen die niet op funda staan?

En voor degene die ook in Amsterdam wonen, ik heb dit al eerder gevraagd, maar had de huizentocht op een wat lager pitje gezet.

Nu ben ik nog steeds zeer in dubio over waar ik iets moet kopen. Als het aan mij ligt op dit moment/huidige situatie zou ik gewoon ergens in het centrum een appartement kopen van 60 vierkante meter.

Zelf zie ik mijn situatie niet veranderen de aankomende 5 jaar, als in gezinsuitbreiding, dus ik koop iets voor 2 personen. Meer ruimte is altijd mooi meegenomen, maar met de huidige huizenmarkt heb ik niet zoveel zin om te gokken en mijn redenatie is hoe duurder het huis hoe meer het "mogelijk" kan vallen. Keerzijde is natuurlijk bij een eventuele stijging.

Maar als ik dan kijk naar de woning en dat 60m2 ongeveer voor 250.000 gaat dan vind ik dat nog steeds akelig veel geld en vraag ik mij af of ik die over een jaar of 5 nog wel voor ongeveer dezelfde prijs verkocht krijg.

Om een voorbeeld te geven:
Centrum: 60m2 250
http://www.funda.nl/koop/...48497-rozengracht-104-ii/

Noord: 125m2 275
http://www.funda.nl/koop/...47219759-albatrospad-113/

Ja de tweede is iets duurder, maar meer dan het dubbele aantal vierkante meters + berging in een nieuwbouw pand. Als ik overall moet kiezen dan woon ik liever in het eerste appartement, maar mijn vraag is meer wat een betere investering is. Ja je leeft lekkerder in een woning waarin jij jezelf goed voelt, maar het zou ook leuk zijn als het financieel goed zit.

Edit: was net bezig met deze megapost en ondertussen is johnny's kanttekening geplaatst.Weet niet of dit nog in dit topic mag zo niet gooi het er dan maar gewoon uit.

[Voor 5% gewijzigd door StephaN900 op 25-01-2012 14:17]


 • Shadowhawk00
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 10:02
Verlies op een woning krijg je pas als je het gaat kopen. Het is nu wel verstandig om te zorgen dat als je gaat kopen je een huis koopt om in te leven dus waar je langer in kan blijven zitten dan 1-2 jaar.
Daling van de prijzen is een fictieve daling dus compleet oninterresant eigenlijk.

 • StephaN900
 • Registratie: Mei 2000
 • Niet online
Shadowhawk00 schreef op woensdag 25 januari 2012 @ 14:19:
Verlies op een woning krijg je pas als je het gaat kopen. Het is nu wel verstandig om te zorgen dat als je gaat kopen je een huis koopt om in te leven dus waar je langer in kan blijven zitten dan 1-2 jaar.
Daling van de prijzen is een fictieve daling dus compleet oninterresant eigenlijk.
Ah nee dat snap ik, en het hoort ook niet in dit topic thuis zie ik nu, mijn vraag was dus eigenlijk wat de meningen zijn over waar de bubbel het grootst is. Maar goed laat ik het topic niet derailen, verder ontopic ik laat het wel weten als ik in onderhandeling ben :).

 • Player1S
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 27-01 20:33

Player1S

Formerly known as L1nt

Gister is onze financiele man weer langs geweest met de offerte. Deze is getekend en wordt nu definitief gemaakt. *O*

Nog paar weekjes en het huis is van ons !!

Player1s Twitch


Anoniem: 36704

Hoe staan de meesten van jullie tegenover een koop zonder makelaar. Zou dat jullie, zeg, 1,5-2% van de aankoopprijs je waard zijn?

We willen namelijk ons huis (Z-O Brabant) grotendeels te koop zetten zonder makelaar. Het is goed onderhouden 2 onder 1 kap uit 1994 goed onderhouden en dus eigenlijk met vrij weining risico.
Ik zou er zelf niet zo'n probleem mee hebben om een huis te kopen zonder makelaar maar waarom zouden het potentiele kopers het daarom niet doen.

Als ik daar een beetje zicht op hebben dan zou mijn afweging van het al dan niet zelf verkopen een stukje makkelijker zijn..

(misschien is een poll / nieuw topic beter geweest :-))

 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
Vereniging Eigen Huis geeft een boekje uit hoe je huis zelf te verkopen. Incl. standaard contracten, tips etc..

Mijn eenvoudige mening: niet aan beginnen. Of dan toch op z'n minst de bezichtigingen niet zelf laten doen maar door een goede vriend. (En wil je dat van iemand vragen als de 10e bezoekers zich aanmelden?) Bezichtigingen word je echt niet vrolijk van. Die fout hebben mijn ouders ooit gemaakt en zijn daar snel mee gestopt. Ze werden er er nogal ongelukkig van dat allerlei vreemden hun huis aan het afzeiken waren.

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • nare man
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 26-07-2020
Dan zou ik ook gaan terugzeiken. Het is goede etiquette bij huizenkoperij dat je niet als aspirant-koper het huis gaat afzeiken dat je aan het bezichtigen bent.

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
Mijn beste, nu doe je net of iedereen weet hoe het heurt B)

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • NiaX
 • Registratie: Maart 2001
 • Niet online
nare man schreef op donderdag 26 januari 2012 @ 08:17:
Dan zou ik ook gaan terugzeiken. Het is goede etiquette bij huizenkoperij dat je niet als aspirant-koper het huis gaat afzeiken dat je aan het bezichtigen bent.
De klant is koning ;)

 • Sempy
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 11:28
Afzeiken is ook afhankelijk hoe dik je eigen huid is. Uiteraard zijn er ook ongemanierde figuren die met luid commentaar op alles door het huis denderen omdat ze denken dat je zo de prijs kan drukken. Maar even goed zijn er verkopers die bij zelf de bezichtigingen doen helemaal ongelukkig worden als ze de kopers terloops tegen elkaar horen zeggen dat de 15 jaar oude keuken enigzins gedateerd is of als ze een eerlijk antwoord krijgen op de vraag wat men van het huis vindt.

Ik kan me ook wel een openhuizenroute herinneren waar iemand een door hem uitgeleefde woning met slecht doehetzelf-werk aanprees met "En er hoeft helemaal niets aan te gebeuren". Als dan de verf van de kozijnen afbladdert en de badkamer/keuken er nog orgineel inzitten van 20 jaar terug, moet je echt op je tong bijten om niet "af te zeiken". ;)

 • nare man
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 26-07-2020
Ja, het is natuurlijk actie-reactie. Je hebt ook makelaars van verkopers die nogal spastisch reageren. Zo bezocht ik ooit een keer een woning met een nogal vreemde indeling (slaapverdieping op de BG, woonverdieping boven) en allerlei vervelende eigenschappen (zoals een dragende paal middenin de woonkamer en nog wat rare dingen waardoor een normale inrichting niet mogelijk werd). Toen ik vroeg of de paal constructief was en verwijderd kon worden, kreeg ik meteen te horen "ja, als we het gaan afkraken, dan moeten we er misschien maar helemaal mee ophouden". Ben verbouwereerd weggegaan, maar heb wel wel in mijn vuistje gelachen toen het huis uiteindelijk pas 18 maanden later voor bijna een derde minder dan de vraagprijs werd verkocht :)

Anderzijds moet ik ook smakelijk lachen om mensen die een huis afwijzen vanwege de laminaatvloer die erin ligt of de kleur waarin de deuren zijn geschilderd :)

[Voor 10% gewijzigd door nare man op 26-01-2012 08:52]

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


 • m0nk
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 11:37

m0nk

16-09-2003 15.15

De verkopende makelaar van de woning die ik 3 weken geleden gekocht heb werkt ook op een aparte manier. Zij hebben binnen het kantoor verschillende lagen makelaars. Zo zijn er de junior's die de bezichtgingen doen. Het onderhandelen doe je dan met de NVM makelaar maar het koopcontract en alle praktische zaken werden geregeld met een medior makelaar.. Voor mij als koper was dit echt heel vervelend omdat ik niemand rechtstreeks kon bellen of aanschrijven. Werken meer makelaars zo tegenwoordig? Zou voor mij gelijk al aanleiding zijn om mijn huis nooit via die makelaar te verkopen..

13-05-2016 15:00 | 08-11-2017 8:30


 • Shadowhawk00
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 10:02
Anoniem: 36704 schreef op donderdag 26 januari 2012 @ 05:42:
Hoe staan de meesten van jullie tegenover een koop zonder makelaar. Zou dat jullie, zeg, 1,5-2% van de aankoopprijs je waard zijn?

We willen namelijk ons huis (Z-O Brabant) grotendeels te koop zetten zonder makelaar. Het is goed onderhouden 2 onder 1 kap uit 1994 goed onderhouden en dus eigenlijk met vrij weining risico.
Ik zou er zelf niet zo'n probleem mee hebben om een huis te kopen zonder makelaar maar waarom zouden het potentiele kopers het daarom niet doen.

Als ik daar een beetje zicht op hebben dan zou mijn afweging van het al dan niet zelf verkopen een stukje makkelijker zijn..

(misschien is een poll / nieuw topic beter geweest :-))
Eh het enige nadeel is als je verkoopt zonder makelaar dat je dan zelf het koopcontract moet regelen ( niet heel moeilijk ) en dat je zelf wat meer moet doen en je misschien minder exposure krijgt op funda, of dat je daar kosten voor moet maken.

Als koper maakt het mij eigenlijk niets uit of ik nu direct met iemand onderhandel via de telefoon, via een makelaar of via 2 makelaars. Misschien dat mensen het confronterend vinden om direct met de koper te onderhandelen of dat je er zelf bij bent bij de bezichtiging.

 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
m0nk schreef op donderdag 26 januari 2012 @ 09:01:
De verkopende makelaar van de woning die ik 3 weken geleden gekocht heb werkt ook op een aparte manier. Zij hebben binnen het kantoor verschillende lagen makelaars. Zo zijn er de junior's die de bezichtgingen doen. Het onderhandelen doe je dan met de NVM makelaar maar het koopcontract en alle praktische zaken werden geregeld met een medior makelaar.. Voor mij als koper was dit echt heel vervelend omdat ik niemand rechtstreeks kon bellen of aanschrijven. Werken meer makelaars zo tegenwoordig? Zou voor mij gelijk al aanleiding zijn om mijn huis nooit via die makelaar te verkopen..
Grote kantoren wel, om te besparen op overhead. Kleine makelaarskantoren werken wat dat betreft veel persoonlijker. (Maar hebben ongetwijfeld weer andere nadelen)

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • Reinier
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 12:00
nare man schreef op donderdag 26 januari 2012 @ 08:17:
Dan zou ik ook gaan terugzeiken. Het is goede etiquette bij huizenkoperij dat je niet als aspirant-koper het huis gaat afzeiken dat je aan het bezichtigen bent.
Wat een onzin. Als een verkoper gaat "terugzeiken" als ik opmerk dat de kozijnen rot zijn koop ik z'n huis niet :/

 • nare man
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 26-07-2020
Opmerken dat kozijnen rot zijn is niet zeiken als het daadwerkelijk zo is. Zeiken vind ik dingen die niet zakelijk onderbouwd en zuiver persoonlijk zijn, zoals 'lelijke indeling', 'geen leuk uitzicht' et cetera. Er is geen enkele reden om dat te ventileren tegenover je aspirant-wederpartij, dus als je het toch doet, kun je ook een bitse reactie verwachten.

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


 • McVirusS
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 26-01 09:45
StephaN900 schreef op woensdag 25 januari 2012 @ 14:16:
Staan er op de andere sites zoals Zuka en jaap eigenlijk nog woningen die niet op funda staan?

En voor degene die ook in Amsterdam wonen, ik heb dit al eerder gevraagd, maar had de huizentocht op een wat lager pitje gezet.

Nu ben ik nog steeds zeer in dubio over waar ik iets moet kopen. Als het aan mij ligt op dit moment/huidige situatie zou ik gewoon ergens in het centrum een appartement kopen van 60 vierkante meter.

Zelf zie ik mijn situatie niet veranderen de aankomende 5 jaar, als in gezinsuitbreiding, dus ik koop iets voor 2 personen. Meer ruimte is altijd mooi meegenomen, maar met de huidige huizenmarkt heb ik niet zoveel zin om te gokken en mijn redenatie is hoe duurder het huis hoe meer het "mogelijk" kan vallen. Keerzijde is natuurlijk bij een eventuele stijging.

Maar als ik dan kijk naar de woning en dat 60m2 ongeveer voor 250.000 gaat dan vind ik dat nog steeds akelig veel geld en vraag ik mij af of ik die over een jaar of 5 nog wel voor ongeveer dezelfde prijs verkocht krijg.

Om een voorbeeld te geven:
Centrum: 60m2 250
http://www.funda.nl/koop/...48497-rozengracht-104-ii/

Noord: 125m2 275
http://www.funda.nl/koop/...47219759-albatrospad-113/

Ja de tweede is iets duurder, maar meer dan het dubbele aantal vierkante meters + berging in een nieuwbouw pand. Als ik overall moet kiezen dan woon ik liever in het eerste appartement, maar mijn vraag is meer wat een betere investering is. Ja je leeft lekkerder in een woning waarin jij jezelf goed voelt, maar het zou ook leuk zijn als het financieel goed zit.

Edit: was net bezig met deze megapost en ondertussen is johnny's kanttekening geplaatst.Weet niet of dit nog in dit topic mag zo niet gooi het er dan maar gewoon uit.
Ik ken Amsterdam niet zo goed. Maar denk dat je met die 1e minste kans op waardevermindering hebt. Huizen in centrum zijn nou eenmaal zeldzamer en behouden (lijkt mij) beter hun waarde. Maar goed, dat is ook maar een mening :P.

Maar die 2e woning heeft weer als (GROOT!) pluspunt dat je er eventueel/makkelijker kinderen kan krijgen (meer ruimte). Mocht de huizenmarkt over 5 jaar dan nog niet hersteld zijn/slechter er voorstaan dan heb je in ieder geval geen dringende reden om te verhuizen.

Dus het hangt beetje van je toekomstplannen af. 5 jaar is op zich wel minimale horizon bij een koophuis denk ik, maar dan nog hangt het van te veel factoren af. Weet niet in wat voor woonsituatie je nu zit? Als kopen goedkoper is dan huren dan kan je gewoon een financiële afweging maken (waarbij je ook rekening houdt met waardevermindering).

Zijn beide trouwens vette appartementen, waarbij die in het centrum mijn voorkeur zou hebben qua sfeer en die andere vanwege praktisch en alsnog behoorlijke cool interieur/sfeer.

 • McVirusS
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 26-01 09:45
nare man schreef op donderdag 26 januari 2012 @ 11:08:
Opmerken dat kozijnen rot zijn is niet zeiken als het daadwerkelijk zo is. Zeiken vind ik dingen die niet zakelijk onderbouwd en zuiver persoonlijk zijn, zoals 'lelijke indeling', 'geen leuk uitzicht' et cetera. Er is geen enkele reden om dat te ventileren tegenover je aspirant-wederpartij, dus als je het toch doet, kun je ook een bitse reactie verwachten.
Ben ik wel met je eens. Afzeiken lijkt mij eigenlijk helemaal niet zo zinnig. Waarom zou zoiets de prijs omlaag brengen?

Net alsof mensen gaan bieden op een huis wat ze niet interessant vinden. Maar misschien onderschat ik het psychologische effect :P.

 • Mentox
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 08:26
Ik woon in Londen en daar gaat het er anders aan toe:
1. Geen HRA
2. Als je een goed rente wilt moet je minimaal 15% borg hebben

Ik ben zo`n drie jaar geleden naar Engeland verhuist en twee jaar geleden ben ik begonnen met sparen. Het eerste jaar was ik bezig met geld opzij te zetten voor het geval ik me baan verloor. In dat jaar heb ik 30% van me borg weten te sparen. Dat jaar heb ik gewoon geleefd en niet al te veel nadruk gelegd op het sparen.

Het tweede jaar heb ik de overige 65% gespaard en dit heb ik gedaan door ieder dubbeltje om te draaien. Ik had een budget voor alles en zelden overschreef ik het. Behalve een ticket voor het vliegtuig vrijwel geen uitgaven gedaan.

De prijzen zijn hier in Londen een stuk hoger dan in Nederland en ook de huur is hier behoorlijk hoog (betaal ruim 850 pond per maand huur).

Ikzelf werk fulltime en mijn partner werkt parttime en toch hebben we binnen twee jaar de borg en andere kosten bij elkaar gekregen. Ik heb een redelijk goede baan maar niet ver boven het gemiddelde.

Zonder HRA en met 15% borg is het best te doen je moet er wel moeite voor doen maar mogelijk is het zeker.

Het leven is als een medaille, het heeft een glimmende en een donkere kant.


 • ZeRoC00L
 • Registratie: Juli 2000
 • Niet online
Mentox schreef op donderdag 26 januari 2012 @ 11:18:
De prijzen zijn hier in Londen een stuk hoger dan in Nederland en ook de huur is hier behoorlijk hoog (betaal ruim 850 pond per maand huur).
Vergelijk Londen dan ook niet met Nederland, maar met bijvoorbeel Amsterdam.
Wat huur je voor 1000-1100 euro in Amsterdam ?

[*] Error 45: Please replace user
Volg je bankbiljetten


 • Mentox
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 08:26
ZeRoC00L schreef op donderdag 26 januari 2012 @ 11:33:
[...]

Vergelijk Londen dan ook niet met Nederland, maar met bijvoorbeel Amsterdam.
Wat huur je voor 1000-1100 euro in Amsterdam ?
London is 10x zo groot als Amsterdam (oppervlakte) de plek waar ik nu woon is vergelijkbaar met Zaandam (afstand). Ik heb een studio flat (woonkamer/slaapkamer/keuken + badkamer). De flat is vrij klein maar goed genoeg voor twee personen.

Het leven is als een medaille, het heeft een glimmende en een donkere kant.


Anoniem: 36704

EvaluationCopy schreef op donderdag 26 januari 2012 @ 07:27:
Vereniging Eigen Huis geeft een boekje uit hoe je huis zelf te verkopen. Incl. standaard contracten, tips etc..

Mijn eenvoudige mening: niet aan beginnen. Of dan toch op z'n minst de bezichtigingen niet zelf laten doen maar door een goede vriend. (En wil je dat van iemand vragen als de 10e bezoekers zich aanmelden?) Bezichtigingen word je echt niet vrolijk van. Die fout hebben mijn ouders ooit gemaakt en zijn daar snel mee gestopt. Ze werden er er nogal ongelukkig van dat allerlei vreemden hun huis aan het afzeiken waren.
VEH had ik idd al gezien.
Iets te zeiken valt er natuurliijk altijd wel, maar ik heb een dikke nek :-). Verder is het huis is goed onderhouden dus ik denk dat het mee gaat vallen met het zeiken.
Verder zitten we te wegen en wikken aan de strategie.
Zet ik hem op Funda (meer kosten) of maak ik het bekend op alternatieve webisite's /lokale kranten/ new media.
Zet ik het aan de de onderkant van de markt met minder onderhandelings ruimte of hoger zodat de
kopers een "betere deal" hebben. Daar komt bij, mocht het alsnog via de makelaar gaan, is de vraagprijs dan wel te houden. Allemaal overwegingen die niet echt in een boekje staan.

Ook zou ik graag ergens willen zien wat de verhouding is van verkooop met of zonder makelaar. Zoals gezegd, mocht 30% van de potentiele kopers het vooraf zonder makelaar het al niet doen, dan geef ik het uit handen..

Gelukkig is het bij ons geen moeten en is er ruimte voor onderhandeling. Al moet zie ik wel dat bij ons in de buurt het middensegment meer prijsverlagingen kent op bijv. Funda dan de > 350k catogorie en dat is dan wel weer minder...

 • Gasoline1234
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 10-06-2022
Ik heb ruim een jaar geleden ook zelf mijn woning verkocht. Dus zonder makelaar.
Een van de leukste en interessantste dingen die ik gedaan heb!

Waarom leuk? Ik vond het een uitdaging om het beter te doen dan de gemiddelde, overbetaalde makelaar en die 3000 euro dus lekker in mijn zak te houden.

Foto's maken voor Funda heeft me 3-4 uur tijd gekost, en die waren dus ook veel mooier dan het opgerekte prutswerk dat je vaak van makelaars ziet. Ook al sturen die soms een fotograaf die even een kwartiertje met een dure kamera wat plaatjes schiet, dan nog kan dat niet tippen aan prachtige foto's die je zelf maakt op een zonnige dag op het juiste tijdstip met de juiste lichtinval.

Voor de vraagprijsstelling had ik ook geen makelaar nodig. Je hebt toch de recente kadasterprijzen? Meer heb je niet nodig. Uit die cijfers leid je de m2 woonoppervlakte prijs af, en je kijkt wat je buurtgenoten vragen op Funda. Heb je een sterk verouderde keuken of badkamer? Wees dan realistisch en stel je vraagprijs wat lager.

Om mijn appartement op Funda te krijgen, want dat is wel noodzakelijk, heb ik gebruik gemaakt van zo'n goedkope internetmakelaar. Zij regelden ook het koopcontract (standaard NVM), waar je zelf nog even de stippellijntjes moet invullen. Laat je niet afschrikken door dit papierwerk, een kind kan de was doen.

Dan de bezichtigingen: Dit was ook helemaal niet erg. Dat zeiken valt wel mee. Integendeel, kijkers zijn vaak positief (een soort van beleefdheid, ze komen toch bij je op bezoek). Je kunt dan zelfs de indruk krijgen: "zij gaan het kopen", maar dat blijkt natuurlijk meestal niet zo te zijn.

Tot mijn 7e kijker. Die kwam met zijn aankoopmakelaar, en, tja, die aankoopmakelaar wilde erg graag tot een transactie komen, zodat hij zijn provisie van de koper kan vangen. Het leek wel alsof hij aan mijn kant stond, in plaats van de belangen van de koper te verdedigen. Gebreken aan de woning wuifde hij weg met: "ach, dat stelt niks voor, los je zo op". Met dank : )

Een nadeel aan "zelf bezichtigingen doen" is dat sommige mensen graag overdag langs komen, terwijl je wellicht op je werk zit. Vooral in de winter, als het vroeg donker is. Kijkers komen namelijk liever bij daglicht. Natuurlijk kun je ze vragen om toch 's avonds of in het weekend te komen, maar je wilt wat verkopen, he, de klant is koning. Een beetje flexibel zijn op dit punt is dus aan te raden, want de makelaars zelf zijn het vaak niet. Die proberen een bezichtiging altijd te plannen op een moment dat HUN het beste uit komt, bijvoorbeeld op een moment dat ze daar toch al een bezichtiging in de buurt hebben, of ze plannen meerdere kijkers voor jouw huis rond hetzelfde tijdstip. Gevolg kan zijn dat je als kijker 1-2 weken moet wachten op een bezichtiging, en dat bevordert je verkoopkansen niet! Zelf doen dus!

De onderhandeling: Als je telefonisch of face-to-face een bod ontvangt, beantwoordt die dan niet meteen. Zeg dat je het in overweging neemt en dat je in de loop van de dag met je reaktie zult komen. Bepaal je minimumprijs en ga daar niet onder.

Mijn appartement was in 14 dagen verkocht, voor een prima prijs. Het Te Koop bord voor op de gevel had ik nog niet eens bevestigd. Dit was in december 2010. Natuurlijk kreeg ik niet de piekprijs van 2008, dat lukt niet meer. Maar de prijs was wel hoger dan wat er in de maanden daarna verkocht is (ik check de Kadasterprijzen nog regelmatig).

Van de bespaarde makelaarskosten hebben mijn vriendin en ik een prachtige reis door Thailand gemaakt.

Anoniem: 36704

Gasoline1234 schreef op vrijdag 27 januari 2012 @ 16:36:
Ik heb ruim een jaar geleden ook zelf mijn woning verkocht. Dus zonder makelaar.
Een van de leukste en interessantste dingen die ik gedaan heb!

Waarom leuk? Ik vond het een uitdaging om het beter te doen dan de gemiddelde, overbetaalde makelaar en die 3000 euro dus lekker in mijn zak te houden.

Foto's maken voor Funda heeft me 3-4 uur tijd gekost, en die waren dus ook veel mooier dan het opgerekte prutswerk dat je vaak van makelaars ziet. Ook al sturen die soms een fotograaf die even een kwartiertje met een dure kamera wat plaatjes schiet, dan nog kan dat niet tippen aan prachtige foto's die je zelf maakt op een zonnige dag op het juiste tijdstip met de juiste lichtinval.

Voor de vraagprijsstelling had ik ook geen makelaar nodig. Je hebt toch de recente kadasterprijzen? Meer heb je niet nodig. Uit die cijfers leid je de m2 woonoppervlakte prijs af, en je kijkt wat je buurtgenoten vragen op Funda. Heb je een sterk verouderde keuken of badkamer? Wees dan realistisch en stel je vraagprijs wat lager.

Om mijn appartement op Funda te krijgen, want dat is wel noodzakelijk, heb ik gebruik gemaakt van zo'n goedkope internetmakelaar. Zij regelden ook het koopcontract (standaard NVM), waar je zelf nog even de stippellijntjes moet invullen. Laat je niet afschrikken door dit papierwerk, een kind kan de was doen.

Dan de bezichtigingen: Dit was ook helemaal niet erg. Dat zeiken valt wel mee. Integendeel, kijkers zijn vaak positief (een soort van beleefdheid, ze komen toch bij je op bezoek). Je kunt dan zelfs de indruk krijgen: "zij gaan het kopen", maar dat blijkt natuurlijk meestal niet zo te zijn.

Tot mijn 7e kijker. Die kwam met zijn aankoopmakelaar, en, tja, die aankoopmakelaar wilde erg graag tot een transactie komen, zodat hij zijn provisie van de koper kan vangen. Het leek wel alsof hij aan mijn kant stond, in plaats van de belangen van de koper te verdedigen. Gebreken aan de woning wuifde hij weg met: "ach, dat stelt niks voor, los je zo op". Met dank : )

Een nadeel aan "zelf bezichtigingen doen" is dat sommige mensen graag overdag langs komen, terwijl je wellicht op je werk zit. Vooral in de winter, als het vroeg donker is. Kijkers komen namelijk liever bij daglicht. Natuurlijk kun je ze vragen om toch 's avonds of in het weekend te komen, maar je wilt wat verkopen, he, de klant is koning. Een beetje flexibel zijn op dit punt is dus aan te raden, want de makelaars zelf zijn het vaak niet. Die proberen een bezichtiging altijd te plannen op een moment dat HUN het beste uit komt, bijvoorbeeld op een moment dat ze daar toch al een bezichtiging in de buurt hebben, of ze plannen meerdere kijkers voor jouw huis rond hetzelfde tijdstip. Gevolg kan zijn dat je als kijker 1-2 weken moet wachten op een bezichtiging, en dat bevordert je verkoopkansen niet! Zelf doen dus!

De onderhandeling: Als je telefonisch of face-to-face een bod ontvangt, beantwoordt die dan niet meteen. Zeg dat je het in overweging neemt en dat je in de loop van de dag met je reaktie zult komen. Bepaal je minimumprijs en ga daar niet onder.

Mijn appartement was in 14 dagen verkocht, voor een prima prijs. Het Te Koop bord voor op de gevel had ik nog niet eens bevestigd. Dit was in december 2010. Natuurlijk kreeg ik niet de piekprijs van 2008, dat lukt niet meer. Maar de prijs was wel hoger dan wat er in de maanden daarna verkocht is (ik check de Kadasterprijzen nog regelmatig).

Van de bespaarde makelaarskosten hebben mijn vriendin en ik een prachtige reis door Thailand gemaakt.
Kijk, Dat bedoel ik :) zo zou ik het ook willen doen alleen ik vrees dat de huizenmarkt nog slechter is geworden, dan in december 2010.
Qua foto's heb ik het grotendeels af, alleen voor de tuin/serre en woonkamer zit nog op een lentezonnetje te wachten, dat vind idd behoorlijk bepalend.
Gelukkig heb ik onregelmatige diensten dus ik kan kijkers veelal overdag laten komen.

Tja dan de vraagprijs he, ik hoef niet de hoofdprijs, maar eenmaal de prijs neergezet kan deze ook niet meer omhoog :>

Kan men bij het kadaster (of ergens anders) statistieken zien wat met een makelaar is en wat particulier verkocht is?

 • qadn
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 27-01 17:01

qadn

Pinnacle of Perversion

Broodje: Voor zover ik weet wordt dat niet geregistreerd.
Maar ik denk persoonlijk dat het niet veel zou moeten uitmaken.
Als je foto's maar netjes zijn! (dat helpt veel).
Dus waterpas, net licht, op driepoot, etc.


Wij hebben vandaag voor het eerst een stapel huizen bekeken.
Hiervan vinden we er zo ver twee leuk genoeg voor verdere overweging.

Voor mij persoonlijk erg belangrijk is de technische staat van de huizen.
Nu hoor ik af en toe negatieve geluiden over de VEH keuringen, waar zou je een betere inspecteur kunnen vinden?

[Voor 18% gewijzigd door qadn op 28-01-2012 19:35]

Te koop: Agfa clack; DM voor details.


 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
http://www.perfectbouw.nl/

Heb ik laatst een keuring laten doen, leverde een keurig bouwkundig rapport op vond ik. Vaste prijs van 359 euro.

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • console
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 08:59
Ik en mijn vrouw zijn naar een appartementje aan het kijken, en hebben het volgende op het oog; http://www.funda.nl/koop/...5989-asselsestraat-237-a/

Appartement staat nu 5 maanden te koop en is al aardig gezakt, van 132500 naar 125000 nu. De bewoner woont er i.i.g. niet meer, en maandag heb ik een bezichtiging aangevraagd.

Maar als ons het appartement zou bevallen, dan dien je een bod uit te brengen, nu zat ik er zelf aan de denken om een bod te doen van 118500. De keuken verdient naar ons mening - uitgaande van de foto's - nogal wat aandacht, eventueel een hele nieuwe keuken erin, toch al z'n 5 á 7000 euro ?

Wat denken jullie uitgaande van de foto's/omschrijving? Een bod van 118500 goed begin om mee te starten?

Wij zijn btw starters :-)

 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
185000 lijkt me wat aan de hoge kant maar dat moet je zelf weten natuurlijk :P

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • nare man
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 26-07-2020
80-90k bieden. Ik bedoel, het is 65m2, in Apeldoorn.

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


 • Morpheusk
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 11:48
@console Dan worden we bijna buren :+

Snap alleen één ding niet. Het appartement staat voor 125k te koop en je gaat 185k bieden? 8)7
toevallig al eens op http://www.mooistestarter...cten/apeldoorn/index.html gekeken?

[Voor 7% gewijzigd door Morpheusk op 29-01-2012 01:58]

Hier stond een link voor een Goldcard 1 jaar gratis + 20.000 punten.


 • console
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 08:59
Waar zien jullie 185000 ?

>:)

[Voor 68% gewijzigd door console op 29-01-2012 14:51]


 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
125 te koop en dan 118 bieden dat is iets voor de oude tijd. Meer denken aan 100 of nog er onder.

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • Sport_Life
 • Registratie: Mei 2002
 • Nu online

Sport_Life

Solvitur ambulando

nare man schreef op zondag 29 januari 2012 @ 01:23:
80-90k bieden. Ik bedoel, het is 65m2, in Apeldoorn.
Eens, 118500 is veeeeeeeeeel te veel als eerste bod. Tenzij je er echt onzéttend graag wilt wonen en de prijs niet zo uitmaakt..
EvaluationCopy schreef op zondag 29 januari 2012 @ 01:03:
185000 lijkt me wat aan de hoge kant maar dat moet je zelf weten natuurlijk :P
Dat was zelfs voor 2008 niet normaal :P

[Voor 28% gewijzigd door Sport_Life op 29-01-2012 18:22]

PV: 9360 WP oost/west | Warmtepomp: Panasonic Aquarea 9KW (in bestelling) | Doel: Gasloos in 2023


 • Reiben
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online

Reiben

Private First Class

Heeft het voor woningen in Amsterdam (binnen de ring) ook zin om ver onder de vraagprijs te bieden?

En als een pand compleet gerenoveerd is, inclusief fundering, zou het dan alsnog nodig zijn een bouwtechnische keuring uit te laten voeren?

 • qadn
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 27-01 17:01

qadn

Pinnacle of Perversion

tjah, onus is aan de koper om in ieder geval een grondige visuele inspectie te doen. En het belang van de verkoper is om het er mooier uit te laten zien dan het is ;)

Ik zou zowieso een keuring laten uitvoeren eigenlijk. Zoveel geld bespaar je niet door het niet te doen en het voorkomt veel gezeik. Je kan altijd alvast beginnen met bieden behoudens een succesvolle bouwtechnische keuring.

Te koop: Agfa clack; DM voor details.


 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
Voor die 360 euro op een bedrag van tonnen ga je geen risico's nemen natuurlijk. Gewoon doen.

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • JeroenNietDoen
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 09:24

JeroenNietDoen

"Doe nou niet!"

Vanmiddag afspraak bij de hypotheker. Ben best wel benieuwd wat er allemaal uit dat gesprek voort zal komen. We gaan voor het eerst kopen dus het is allemaal erg spannend.

1 punt waar ik jullie mening over wil vragen: in dit geval weten wij welk huis we willen hebben. Het is ook puur dit huis dat ons getriggered heeft om te gaan kopen. Interesse voor iets anders is er ook niet. Is het wel zinvol om een aankoopmakelaar te zoeken? Ik betwijfel dat namelijk, maar misschien hebben jullie nog argumenten.

"Oooh Jeroen!"


 • RocketKoen
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 13:11
Kaap schreef op maandag 30 januari 2012 @ 06:48:
Vanmiddag afspraak bij de hypotheker. Ben best wel benieuwd wat er allemaal uit dat gesprek voort zal komen. We gaan voor het eerst kopen dus het is allemaal erg spannend.

1 punt waar ik jullie mening over wil vragen: in dit geval weten wij welk huis we willen hebben. Het is ook puur dit huis dat ons getriggered heeft om te gaan kopen. Interesse voor iets anders is er ook niet. Is het wel zinvol om een aankoopmakelaar te zoeken? Ik betwijfel dat namelijk, maar misschien hebben jullie nog argumenten.
Zoals hierboven al wordt aangeraden, zou ik een keuring laten doen voor je iets koopt.
Je kan eerst zelf onderhandelen over de prijs, want je wilt ook geen keuring doen als je het toch niet over de prijs eens gaat worden.
Wat je dan afspreekt (op papier!) is dat eventuele gebreken die bij de keuring aan het licht komen op kosten van de verkoper worden hersteld.

Juridisch gezien is de verkoper toch al verantwoordelijk voor verborgen gebreken, maar tussen gelijk hebben en gelijk krijgen zit nogal eens een verschil. En de kosten vallen vaak veel lager uit als je de gebreken nu vind ipv over een paar jaar.

TheS4ndm4n#1919


 • Sabelhout
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 27-01 11:33
console schreef op zondag 29 januari 2012 @ 00:55:
Ik en mijn vrouw zijn naar een appartementje aan het kijken, en hebben het volgende op het oog; http://www.funda.nl/koop/...5989-asselsestraat-237-a/

Appartement staat nu 5 maanden te koop en is al aardig gezakt, van 132500 naar 125000 nu. De bewoner woont er i.i.g. niet meer, en maandag heb ik een bezichtiging aangevraagd.

Maar als ons het appartement zou bevallen, dan dien je een bod uit te brengen, nu zat ik er zelf aan de denken om een bod te doen van 118500. De keuken verdient naar ons mening - uitgaande van de foto's - nogal wat aandacht, eventueel een hele nieuwe keuken erin, toch al z'n 5 á 7000 euro ?

Wat denken jullie uitgaande van de foto's/omschrijving? Een bod van 118500 goed begin om mee te starten?

Wij zijn btw starters :-)
Ik woon zelf ook in Apeldoorn en vind het leuk om de lokale woningmarkt in de gaten te houden. Voor mijn gevoel zijn de prijzen hard aan het zakken en zou ik inderdaad, zoals hierboven al gezegd, eerder in de buurt van de 100k gaan denken als openingsbod. Het is namelijk niet een woning waar je de rest van je leven zou willen blijven wonen (lijkt mij) en het is dus handig om, als je ooit weer eens wil verhuizen, je onderwaarde niet al te hoog te hebben.

.....


 • RiCk
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 10:29
Sabelhout schreef op maandag 30 januari 2012 @ 11:42:
[...]


eerder in de buurt van de 100k gaan denken als openingsbod.
100k? Dat is schofferen. 110 is toch wel een minimum vind ik om te laten zien dat je wil onderhandelen.
Ik heb mijn woning ook te koop staan (ook in Apeldoorn toevallig ;-) ) en dit is echt niet aardig.
De markt onder de 2-ton is nog het meest in trek, ook in Apeldoorn.

[Voor 9% gewijzigd door RiCk op 30-01-2012 11:57]


 • EXX
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 09:36

EXX

EXtended eXchange

RiCk schreef op maandag 30 januari 2012 @ 11:55:
[...]


100k? Dat is schofferen. 110 is toch wel een minimum vind ik om te laten zien dat je wil onderhandelen.
Ik heb mijn woning ook te koop staan (ook in Apeldoorn toevallig ;-) ) en dit is echt niet aardig.
Dat noem ik geen schofferen, maar scherp onderhandelen. Toen de prijzen elk jaar fors omhooggingen, waren de verkopers ook niet te beroerd om er een flinke vraagprijs voor neer te zetten; de koper kon immers toch geen kant op.

For it is the doom of men that they forget...           Huidige en vroegere hardware specs         The Z80 is still alive!


 • Packardhell
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 27-01 10:47
console schreef op zondag 29 januari 2012 @ 00:55:
Ik en mijn vrouw zijn naar een appartementje aan het kijken, en hebben het volgende op het oog; http://www.funda.nl/koop/...5989-asselsestraat-237-a/

Appartement staat nu 5 maanden te koop en is al aardig gezakt, van 132500 naar 125000 nu. De bewoner woont er i.i.g. niet meer, en maandag heb ik een bezichtiging aangevraagd.

Maar als ons het appartement zou bevallen, dan dien je een bod uit te brengen, nu zat ik er zelf aan de denken om een bod te doen van 118500. De keuken verdient naar ons mening - uitgaande van de foto's - nogal wat aandacht, eventueel een hele nieuwe keuken erin, toch al z'n 5 á 7000 euro ?

Wat denken jullie uitgaande van de foto's/omschrijving? Een bod van 118500 goed begin om mee te starten?

Wij zijn btw starters :-)
Hoe lang wil je er blijven wonen?
Anders zou je een naar Zuidbroek kunnen kijken, daar heb je vooral wat grotere wonen waar je dus ook langer zou kunnen wonen.

Let trouwens maar niet op nare man; hij woont in Rotterdam, dat zegt al genoeg ;)

Powered by KPN


 • Xanaroth
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 27-01 18:45
RiCk schreef op maandag 30 januari 2012 @ 11:55:
[...]


100k? Dat is schofferen. 110 is toch wel een minimum vind ik om te laten zien dat je wil onderhandelen.
Ik heb mijn woning ook te koop staan (ook in Apeldoorn toevallig ;-) ) en dit is echt niet aardig.
De markt onder de 2-ton is nog het meest in trek, ook in Apeldoorn.
Bij 125k heb je het over een 20% korting. Heel normaal dus, misschien zelfs nog wat lager gaan zitten. Dan kom je met onderhandelen op meer dan 10% korting uit, dat is op zich redelijk in de huidige markt.


Vroegah, toen de prijzen hard stegen, was het normaal om boven de vraagprijs te zitten. Nu het aan het dalen is is het andersom.
Enige reden om direct hoger te gaan zitten, is als je per se dat huis wilt.

Ik denk trouwens dat nare man beter zit met 80-90k. Het is klein appartement in apeldoorn. Voor dat bedrag (125k) kun je soortgelijke grootte in de Randstad krijgen, dus staat totaal niet in verhouding met de locatie (of is er enorme schaarste in Apeldoorn?).

 • qadn
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 27-01 17:01

qadn

Pinnacle of Perversion

RiCk schreef op maandag 30 januari 2012 @ 11:55:
[...]


100k? Dat is schofferen. 110 is toch wel een minimum vind ik om te laten zien dat je wil onderhandelen.
Ik heb mijn woning ook te koop staan (ook in Apeldoorn toevallig ;-) ) en dit is echt niet aardig.
De markt onder de 2-ton is nog het meest in trek, ook in Apeldoorn.
Kom nou, 110k is 1700 per vierkante meter. Dat is wel erg hoog voor Apeldoorn.

Te koop: Agfa clack; DM voor details.


 • RemcoDelft
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 11:23
nare man schreef op donderdag 26 januari 2012 @ 11:08:
Opmerken dat kozijnen rot zijn is niet zeiken als het daadwerkelijk zo is. Zeiken vind ik dingen die niet zakelijk onderbouwd en zuiver persoonlijk zijn, zoals 'lelijke indeling', 'geen leuk uitzicht' et cetera. Er is geen enkele reden om dat te ventileren tegenover je aspirant-wederpartij, dus als je het toch doet, kun je ook een bitse reactie verwachten.
Er is wel degelijk een reden, namelijk dat het de prijs drukt. Dat doe je bij een auto toch ook: als de banden aan vervanging toe zijn, geef je er 300 euro minder voor.

 • Sabelhout
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 27-01 11:33
RiCk schreef op maandag 30 januari 2012 @ 11:55:
[...]


100k? Dat is schofferen. 110 is toch wel een minimum vind ik om te laten zien dat je wil onderhandelen.
Ik heb mijn woning ook te koop staan (ook in Apeldoorn toevallig ;-) ) en dit is echt niet aardig.
De markt onder de 2-ton is nog het meest in trek, ook in Apeldoorn.
Iemand zei me ooit eens: "Als de tegenpartij niet beledigd is door je openingsbod, ben je al te hoog begonnen...."

Bij onze huidige woning zijn wij ook begonnen met 20% onder de vraagprijs te bieden. Als ik dat vergelijk met genoemd appartement kom je precies op 100k uit :) De verkoper van onze woning ging overigens direct in onderhandeling (huis stond al bijna drie jaar te koop) dus ook wij zijn toch nog te hoog begonnen....

.....


 • mauwz
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 26-01 22:31
Sabelhout schreef op maandag 30 januari 2012 @ 14:08:
[...]


Iemand zei me ooit eens: "Als de tegenpartij niet beledigd is door je openingsbod, ben je al te hoog begonnen...."
Klinkt als een makelaar die niets verkocht krijgt..

Je moet niet vergeten dat nog steeds een aanzienlijk deel van de huizenbezitters met een 2e huis (waarvan het 1e huis te koop staat) de dubbele lasten kan ophoesten en dus wel beledigd zal zijn bij een bod als deze. De huidige markt werkt 2 kanten op natuurlijk, een heleboel mensen durven het gewoon aan om de huizen jaren te koop te laten staan in afwachting op die 'ene koper'. ;)

 • Xanaroth
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 27-01 18:45
mauwz schreef op maandag 30 januari 2012 @ 14:38:
[...]


Klinkt als een makelaar die niets verkocht krijgt..

Je moet niet vergeten dat nog steeds een aanzienlijk deel van de huizenbezitters met een 2e huis (waarvan het 1e huis te koop staat) de dubbele lasten kan ophoesten en dus wel beledigd zal zijn bij een bod als deze. De huidige markt werkt 2 kanten op natuurlijk, een heleboel mensen durven het gewoon aan om de huizen jaren te koop te laten staan in afwachting op die 'ene koper'. ;)
Klopt. Maar als het eerste bod in een jaar tijd 20-30% eronder zit, gaan ze zich toch even achter de oren krabben en misschien toch eens kijken.
Ze kunnen dan wel dubbele lasten dragen, maar bij gebrek aan HRA op 1 van de 2 woningen is dat al snel 500/maand aan kosten (verwarming, electriciteit, onderhoud, rente etc) afgezien van waardedaling. Het is erg snel aantrekkelijk omlaag te gaan in prijs tegenover straks (onzeker) meer geld te vangen.

 • mauwz
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 26-01 22:31
Myrdreon schreef op maandag 30 januari 2012 @ 14:48:
[...]


Klopt. Maar als het eerste bod in een jaar tijd 20-30% eronder zit, gaan ze zich toch even achter de oren krabben en misschien toch eens kijken.
Ze kunnen dan wel dubbele lasten dragen, maar bij gebrek aan HRA op 1 van de 2 woningen is dat al snel 500/maand aan kosten (verwarming, electriciteit, onderhoud, rente etc) afgezien van waardedaling. Het is erg snel aantrekkelijk omlaag te gaan in prijs tegenover straks (onzeker) meer geld te vangen.
Dat klopt zéker, maar dat bedoelde ik dus met die groep verkopers waarbij nog voldoende vermogen is.. het heeft gewoon altijd 2 kanten. De ene zwicht voor een lage prijs en de ander stuurt de makelaar met een rotschop gewoon weer terug. De verkopers met een marginaal vermogen en een restschuld zullen overigens ook heel lastig tot verkoop komen omdat banken de restschulden niet overnemen of willen herfinancieren. De huizenmarkt is nog nooit zo interessant geweest, ookal is het slecht voor veel huizenbezitters die 5 jaar geleden een huisje hebben gekocht.

 • StephaN900
 • Registratie: Mei 2000
 • Niet online
Ligt er ook erg aan hoe het huis geprijsd is, sommige woningen staan relatief scherp te koop terwijl andere eerst in een jaar erachter moeten komen dat hun huis voor 30% teveel op de markt staat.

Maar in jouw geval lijkt mij onder de 100 bieden alleszins redelijk. Zelf heb ik deze week mijn eerste bezichtiging (andere bezichtigingen werden geannuleerd met als reden dat de woning net verkocht was...) en denk dat ik ook maar een "beledigend" bod doe als de woning bevalt. Er zijn immers genoeg andere woningen te koop, zeker hier in Amsterdam en als men hapt dan zit je sowieso al in een sterke onderhandelingspositie.

 • Sport_Life
 • Registratie: Mei 2002
 • Nu online

Sport_Life

Solvitur ambulando

Reiben schreef op zondag 29 januari 2012 @ 22:52:
Heeft het voor woningen in Amsterdam (binnen de ring) ook zin om ver onder de vraagprijs te bieden?

En als een pand compleet gerenoveerd is, inclusief fundering, zou het dan alsnog nodig zijn een bouwtechnische keuring uit te laten voeren?
Ja en ja :).

Wat betreft bouwtechnisce keuring, had het zelf niet gedaan, maar de volgende keer zou ik het wel doen. Ging nu goed , maar als er dingen zijn weet je wel waar je aan toe bent.

[Voor 72% gewijzigd door Sport_Life op 30-01-2012 19:27]

PV: 9360 WP oost/west | Warmtepomp: Panasonic Aquarea 9KW (in bestelling) | Doel: Gasloos in 2023


 • JeroenNietDoen
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 09:24

JeroenNietDoen

"Doe nou niet!"

Afijn, gister ons gesprek bij de hypotheker gehad.

Het is me heel erg meegevallen. We hebben er 2uur en een kwartier gezeten en werden heel persoonlijk benaderd. Dat was toch wel erg prettig. Deze adviseur nam echt de tijd om alles uit te leggen, dingen van ons te weten te komen, zo simpel mogelijk uit te leggen. Soms pakte hij zijn whiteboard om in jip & janneke taal iets uit te tekenen.

We hebben er een heel goed gevoel bij en het was allemaal erg verhelderend.

Zoals ik zelf al grof had uitgerekend is het lenen van wat wij willen geen probleem. We zouden tot 238K kunnen gaan maar zoals ik al eerder verteld had hebben wij een in onze ogen "droomhuis" voor ogen welke gewoon ruim 100K onder onze max zit.

De adviseur gaat de komende dagen aan de slag om een advies op maat te maken, maar heeft wel even snel 2 extremen berekend voor ons. In de allergoedkoopste vorm met 50% aflossingsvrij en 1 jaar rentevast kwamen we op 400 netto. Een duurdere variant met 30 jaar rentevast en volledige aflossing brengt ons op 650 netto. Het blijven extremen maar geeft wel een duidelijk beeld dat we daar ergens in het midden uitkomen. Ik moest stiekem best een beetje lachen, want eigenlijk zijn die kosten gewoon peanuts. Ofcourse, belastingen zijn ook nog 755 per jaar, V.V.E. is ook 130, maar het is allemaal makkelijk te behappen en te financieren.

Gezien onze inkomens is het voor ons best interessant om te beslissen om HRA niet per maand te doen maar per jaar. De kosten per maand voelen we niet heel veel van, maar het volledige bedrag in 1 keer biedt natuurlijk mogelijkheden. Uiteraard kun je het bedrag per maand zelf ook oppotten op een aparte spaarrekening. Maar goed, dat zijn allemaal dingen die we voor onszelf moeten overwegen. Net zoals het aflossings vraagstuk en het bepalen voor hoe lang je de rente vast wil zetten.

Dat laatste zou ik graag jullie mening over willen. Op dit moment kopen, voor hoe lang vinden jullie het verstandig vast te zetten? Ik persoonlijk verwacht wel dat de economie uit het slop komt, maar dat kan best nog wel es een paar jaar duren. Dan zal die een stijging inzetten en komt bijvoorbeeld 5 jaar al snel voorbij en dat zou zonde zijn.

Zoals gezegd, vervolggesprek is komende maandag, maar eigenlijk kunnen we als we willen nu al het bod uitbrengen op het huis wat we zo graag willen.

* JeroenNietDoen is zeer zeer happy :)

[Voor 9% gewijzigd door JeroenNietDoen op 31-01-2012 09:15]

"Oooh Jeroen!"


 • RemcoDelft
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 11:23
Kaap schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 09:11:
We zouden tot 238K kunnen gaan maar zoals ik al eerder verteld had hebben wij een in onze ogen "droomhuis" voor ogen welke gewoon ruim 100K onder onze max zit.

De adviseur gaat de komende dagen aan de slag om een advies op maat te maken, maar heeft wel even snel 2 extremen berekend voor ons. In de allergoedkoopste vorm met 50% aflossingsvrij en 1 jaar rentevast kwamen we op 400 netto. Een duurdere variant met 30 jaar rentevast en volledige aflossing brengt ons op 650 netto.
Is het wellicht een optie om ook uit te rekenen wat aflossen in 10-15 jaar je per maand zou kosten, met de rente voor 10-15 jaar vast?

 • StephaN900
 • Registratie: Mei 2000
 • Niet online
Ja ik zou ook zeggen, zo'n laag bedrag gewoon sneller aflossen?

 • nare man
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 26-07-2020
RiCk schreef op maandag 30 januari 2012 @ 11:55:
[...]


100k? Dat is schofferen. 110 is toch wel een minimum vind ik om te laten zien dat je wil onderhandelen.
Ik heb mijn woning ook te koop staan (ook in Apeldoorn toevallig ;-) ) en dit is echt niet aardig.
De markt onder de 2-ton is nog het meest in trek, ook in Apeldoorn.
Bij onderhandelingen over de koopprijs van huizen is er niet zoiets als schofferen. Het is 'wat de gek ervoor geeft'. Als je je beledigd voelt door een openingsbod van een partij, dan is dat hooguit omdat je het niet leuk vindt dat anderen jouw fantastisch mooie huisje kennelijk toch wat minder fantastisch en minder mooi inschatten dan jijzelf. Maar 'schofferen' omdat een ander een laag bod doet? Dan zit het probleem eerder bij jezelf.

90k voor een appartement van 65m2 in Apeldoorn vind ik echt niet extreem laag. Het is scherp, dat wel, maar kun je het de koper kwalijk nemen dat hij scherp inzet? Jij komt met 110k als minimale bod op een appartement van 125k. Dan ben je niet je eigen belangen, maar de belangen van de verkoper aan het behartigen. Waarom? Je zou gewoon je eigen lijn moeten volgen.

Als een openingsbod van 90k te laag is, dan hoor je dat vanzelf wel. Ben je bangig, dan begin je bij 95k. Als je uit wilt komen op 110k dan is 95 een prima openingsbod. Jij schuift 15 op, hij schuift 15 op. Het is toch gewoon koehandel. Met een openingsbod van 110k kom je gegarandeerd op 117.5 of 120k uit. De verkoper ruikt aan zo'n hoog openingsbod meteen dat jij het huis graag wilt hebben. En dan heb je jezelf flink in de voet geschoten, tenzij je het zó extreem graag wilt hebben dat de prijs je niet uitmaakt natuurlijk, maar dan hebben we niet echt een discussie ;)

[Voor 14% gewijzigd door nare man op 31-01-2012 09:58]

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


 • Xanaroth
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 27-01 18:45
Geloof dat ideaal een jaartje of 20 is. Het is nu een behoorlijk lage rente, dus de kans dat het gaat stijgen is aanzienlijk groter dan dat het gaat dalen in deze tijdsperiode. Daarbij is het toch net iets goedkoper dan 30jaar vastzetten.

Na 20 jaar (mits je volledig aflost natuurlijk) heb je dusdanig veel opgebouwd dat een hogere rente relatief weinig meer uitmaakt.

Zorg er ook voor dat je boetevrij kan aflossen. Dan kun je (bijvoorbeeld met je HRA teruggave die je niet nodig hebt) sneller aflossen zonder nadeel. Dan kun je ook inspringen op veranderingen zoals verandering in de HRA.

 • JeroenNietDoen
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 09:24

JeroenNietDoen

"Doe nou niet!"

RemcoDelft schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 09:26:
[...]

Is het wellicht een optie om ook uit te rekenen wat aflossen in 10-15 jaar je per maand zou kosten, met de rente voor 10-15 jaar vast?
StephaN900 schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 09:54:
Ja ik zou ook zeggen, zo'n laag bedrag gewoon sneller aflossen?
Dat is een optie, maar stijgen de maandlasten natuurlijk ook weer. Daarnaast valt er niet te voorspellen hoe we er over 10-15 jaar voorstaan. Over 30 jaar natuurlijk ook niet. Maar we kiezen dan denk ik liever voor de zekerheid dat we in moeilijkere tijden ook nog steeds onze hypotheek relatief gemakkelijk kunnen betalen. Ja, ik denk dat ik het zo goed verwoord heb, die zekerheid is toch wel erg belangrijk voor ons.
Myrdreon schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 09:56:
Geloof dat ideaal een jaartje of 20 is. Het is nu een behoorlijk lage rente, dus de kans dat het gaat stijgen is aanzienlijk groter dan dat het gaat dalen in deze tijdsperiode. Daarbij is het toch net iets goedkoper dan 30jaar vastzetten.

Na 20 jaar (mits je volledig aflost natuurlijk) heb je dusdanig veel opgebouwd dat een hogere rente relatief weinig meer uitmaakt.
30 jaar vastzetten lijkt mij te lang. Ik denk zelf aan 10 tot 20 jaar.
Myrdreon schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 09:56:
Zorg er ook voor dat je boetevrij kan aflossen. Dan kun je (bijvoorbeeld met je HRA teruggave die je niet nodig hebt) sneller aflossen zonder nadeel. Dan kun je ook inspringen op veranderingen zoals verandering in de HRA.
Kun je dit wat duidelijker uitleggen :? Dit zegt me niks...

"Oooh Jeroen!"


 • StephaN900
 • Registratie: Mei 2000
 • Niet online
@ Nare man, je hebt net je vergelijking met de randstad verwijderd, maar wat vind jij een schappelijk % (voor een woning die al scherp geprijsd is) om eronder te gaan zitten?

 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
3e Week te koop, 3e bezichtiging komt er aan. De 'geïnteresseerde aan de deur' heeft zich ook al gemeld bij de makelaar. Moet wel goedkomen allemaal, de interesse is hoog en het hoeft allemaal 'pas' geregeld te zijn in juli. Met een beetje mazzel hoef ik geen 20k spaargeld neer te knallen om m'n huis te verkopen maar max 10k. Hou ik wat meer geld over voor meubels, nog wat opknapwerk etc...

O o o als het toch allemaal lukt. Dan woon ik perfect voor de komende zoveel jaar, hypotheek 20 jaar vast, wat ze met de HRA doen zal me allemaal jeuken verder. Enige 'probleem' is dat 210m2 wat groot is voor met z'n tweetjes als die knuppel over een jaar of 3 op zichzelf gaat maar goed dat zien we dan wel weer :P ('probleem' 2 zijn de stookkosten ja :P )

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • CodeCaster
 • Registratie: Juni 2003
 • Niet online

CodeCaster

Can I get uhm...

Je zoon? :P
Kaap schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 10:06:
Kun je dit wat duidelijker uitleggen :? Dit zegt me niks...
Welk gedeelte niet? Boetevrij aflossen, HRA teruggaaf of ...?

I have these thoughts / so often I ought / to replace that slot / with what I once bought / 'cause somebody stole my car radio / and now I just sit in silence


 • RemcoDelft
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 11:23
Kaap schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 10:06:
[...]
Dat is een optie, maar stijgen de maandlasten natuurlijk ook weer. Daarnaast valt er niet te voorspellen hoe we er over 10-15 jaar voorstaan. Over 30 jaar natuurlijk ook niet. Maar we kiezen dan denk ik liever voor de zekerheid dat we in moeilijkere tijden ook nog steeds onze hypotheek relatief gemakkelijk kunnen betalen. Ja, ik denk dat ik het zo goed verwoord heb, die zekerheid is toch wel erg belangrijk voor ons.

[...]
30 jaar vastzetten lijkt mij te lang. Ik denk zelf aan 10 tot 20 jaar.
Als je net 50% van je maximale hypotheek neemt denk ik dat je vrij veilig zit. Je kan natuurlijk ook wel een langere looptijd nemen, en zelf alsnog flink aflossen om (zolang je situatie het toelaat) alsnog in 10-15 jaar van je hypotheek af te zijn.

 • JeroenNietDoen
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 09:24

JeroenNietDoen

"Doe nou niet!"

Boetevrij bedoelde ik. Dank voor de link :)

"Oooh Jeroen!"


 • nare man
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 26-07-2020
StephaN900 schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 10:14:
@ Nare man, je hebt net je vergelijking met de randstad verwijderd, maar wat vind jij een schappelijk % (voor een woning die al scherp geprijsd is) om eronder te gaan zitten?
Bij zo'n appartement? 25%-30% zou ik gewoon wagen. Kijk, het is natuurlijk ook afhankelijk van hoe lang het al te koop staat, hoe erg de verkoper(s) omhoog zit(ten), etc. Maar nooit geschoten is altijd mis en ik vind in de huidige markt, gezien de prijsontwikkeling en de algemene marktomstandigheden in het oosten van het land, een openingsbod van 85-90k op een appartementje met een vraagprijs van 125k geen onacceptabel laag bod. Zoals ik zei: als je op 110k begint, dan kun je er vergif op innemen dat je op 117.5k of 120k uitkomt. Als je dat wilt, bied dan meteen de vraagprijs :)

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


 • StephaN900
 • Registratie: Mei 2000
 • Niet online
Ah nee ik bedoelde op een appartement in de randstad, deze bijvoorbeeld:

http://www.funda.nl/koop/...48497-rozengracht-104-ii/

Heb binnenkort mijn eerst bezichtigingen en dacht ook flink eronder te kunnen gaan bieden, maar nu heeft jouw kanttekening over "het is geen randstad" mij weer anders doen vermoeden.
Natuurlijk kan ik altijd eronder gaan bieden dat is geen probleem, maar ik vroeg mij af wat gangbaar is.

 • McVirusS
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 26-01 09:45
StephaN900 schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 12:26:
Ah nee ik bedoelde op een appartement in de randstad, deze bijvoorbeeld:

http://www.funda.nl/koop/...48497-rozengracht-104-ii/

Heb binnenkort mijn eerst bezichtigingen en dacht ook flink eronder te kunnen gaan bieden, maar nu heeft jouw kanttekening over "het is geen randstad" mij weer anders doen vermoeden.
Natuurlijk kan ik altijd eronder gaan bieden dat is geen probleem, maar ik vroeg mij af wat gangbaar is.
Beetje lastig omdat het vrij uniek appartement is natuurlijk maar ik vond het opvragen van waardebepaling door Calcasa altijd wel nuttig. Kan je het goedkoopste doen via site van Eigen Huis (ook als je geen lid bent, als lid wel stuk goedkoper).

http://www.eigenhuis.nl/w...k-en-taxaties/huis-waard/

Daarnaast gewoon bij Kadaster koopsommenoverzicht opvragen. Heb je gelijk materiaal om mee te onderhandelen. Kan ook gewoon via www.kadaster.nl.

 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
Vraagprijs: 350k
Ons bod: 310k en 10k reparaties voor de verkoper
Hun reactie: 340k incl 10k cash voor ons voor reparaties.

Middelen tussen 340 en 310 is volgens mij 325. Max bedrag voor NHG is 324.075. Volgens mij snapt die makelaar prima dat we de NHG proberen binnen te halen, vandaar die reactie van 340k.

Ze hebben duidelijk geen zin in kluswerk (wonen er al lang niet meer), nou ja, niet verkeerd om het in onze eigen handen te houden, valt er misschien nog wat te besparen en weten we zeker dat het goed gebeurt.
Ik ben geneigd ons uiteindelijke bod van 324k incl 10k cash maar meteen op tafel te knallen and be done with it. Wat denken jullie?


Een van de voorwaarden die wij willen is een 3 maanden de tijd voor de verkoop van ons eigen huis. Hun eis is om gedurende die maanden wel het recht te hebben verder te gaan met verkoop. Da's naar, maar begrijpelijk. Kan geen regeling bedenken die dat weer afdicht. Toch durf ik dat wel aan, de 4e kijker (in twee weken) voor ons huis heeft zich ook al gemeld.

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • mauwz
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 26-01 22:31
EvaluationCopy schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 13:41:
Vraagprijs: 350k
Ons bod: 310k en 10k reparaties voor de verkoper
Hun reactie: 340k incl 10k cash voor ons voor reparaties.

Middelen tussen 340 en 310 is volgens mij 325. Max bedrag voor NHG is 324.075. Volgens mij snapt die makelaar prima dat we de NHG proberen binnen te halen, vandaar die reactie van 340k.

Ze hebben duidelijk geen zin in kluswerk (wonen er al lang niet meer), nou ja, niet verkeerd om het in onze eigen handen te houden, valt er misschien nog wat te besparen en weten we zeker dat het goed gebeurt.
Ik ben geneigd ons uiteindelijke bod van 324k incl 10k cash maar meteen op tafel te knallen and be done with it. Wat denken jullie?


Een van de voorwaarden die wij willen is een 3 maanden de tijd voor de verkoop van ons eigen huis. Hun eis is om gedurende die maanden wel het recht te hebben verder te gaan met verkoop. Da's naar, maar begrijpelijk. Kan geen regeling bedenken die dat weer afdicht. Toch durf ik dat wel aan, de 4e kijker (in twee weken) voor ons huis heeft zich ook al gemeld.
Ik zou in dit geval niet gelijk gaan middelen, maar 315 bieden of iets dergelijks. Het zijn juist de huizen van 300k+ die op het moment zakken in waarde, dus daar kan je in nog iets mee doen voor het geval de verbouwing enorm tegen gaat vallen.

edit: ik zie dat er veel kopers zijn geweest, weet je of daar biedingen uit zijn gekomen? Zo ja, is 325k niet eens verkeerd..

[Voor 4% gewijzigd door mauwz op 31-01-2012 13:47]


 • Lolhozer
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 27-01 21:59

Lolhozer

Cetero censeo birrum bibendum

Je kan misschien eisen dat ze het dan voor minimaal jouw bod moeten verkopen, en dat ze jou vantevoren moeten inlichten dat ze gaan onderhandelen, zodat jij kan besluiten om toch jouw optie te lichten.

Waarom? Omdat het kan!!


 • PredatorNL
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 20-01-2016
EvaluationCopy schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 13:41:
Vraagprijs: 350k
Ons bod: 310k en 10k reparaties voor de verkoper
Hun reactie: 340k incl 10k cash voor ons voor reparaties.

Middelen tussen 340 en 310 is volgens mij 325. Max bedrag voor NHG is 324.075. Volgens mij snapt die makelaar prima dat we de NHG proberen binnen te halen, vandaar die reactie van 340k.

Ze hebben duidelijk geen zin in kluswerk (wonen er al lang niet meer), nou ja, niet verkeerd om het in onze eigen handen te houden, valt er misschien nog wat te besparen en weten we zeker dat het goed gebeurt.
Ik ben geneigd ons uiteindelijke bod van 324k incl 10k cash maar meteen op tafel te knallen and be done with it. Wat denken jullie?


Een van de voorwaarden die wij willen is een 3 maanden de tijd voor de verkoop van ons eigen huis. Hun eis is om gedurende die maanden wel het recht te hebben verder te gaan met verkoop. Da's naar, maar begrijpelijk. Kan geen regeling bedenken die dat weer afdicht. Toch durf ik dat wel aan, de 4e kijker (in twee weken) voor ons huis heeft zich ook al gemeld.
Grappig, zit momenteel precies in hetzelfde schuitje! Gaan vrijdag een bod doen van 300K (op een huis van 345K, oude vraagprijs 359K). Puur om NHG te krijgen. Probleem is dat we gewoon laag moeten beginnen.
Ik wil nog wel gewoon 324K bieden, maarja dan valt er weinig te onderhandelen (al is het maar voor het gevoel). Wij willen makkelijk 324 betalen, maar "mogen" gewoon niet meer betalen, want zonder NHG gaan we het gewoon niet doen...

 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
mauwz schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 13:45:
[...]


Ik zou in dit geval niet gelijk gaan middelen, maar 315 bieden of iets dergelijks. Het zijn juist de huizen van 300k+ die op het moment zakken in waarde, dus daar kan je in nog iets mee doen voor het geval de verbouwing enorm tegen gaat vallen.

edit: ik zie dat er veel kopers zijn geweest, weet je of daar biedingen uit zijn gekomen? Zo ja, is 325k niet eens verkeerd..
Ik weet niet of er veel geïnteresseerden zijn geweest. Die opmerking ging over mijn huis ;)

Er zijn wel biedingen op hun pand geweest maar de meesten kregen de financiering niet rond. (Het is deels een winkelpand, maar met een groot woondeel erbij, voor de meeste zelfstandigen niet op te brengen of onmogelijk om te lenen).

Ja ik kan 315 bieden en dan bieden zij 335 en ik dan 320 en zij 330 en dan komen we alsnog op 325. Kan ik toch net zo goed 324 doen incl opmerking final offer? We willen het ook gewoon hebben, 5 of 10 meer of minder interesseert me geen bal (zolang het maar onder die NHG grens blijft, dat levert veel meer geld op)

@ Predator

Grappig, ik ben benieuwd hoe ze gaan reageren! Vermoedelijk snapt die makelaar ook die NHG grens wel maar goed, afwachten. Spannend!

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • EXX
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 09:36

EXX

EXtended eXchange

EvaluationCopy schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 13:41:
Vraagprijs: 350k
Ons bod: 310k en 10k reparaties voor de verkoper
Hun reactie: 340k incl 10k cash voor ons voor reparaties.
Wat is dat voor iets raars :?

Doe dan gewoon 10k extra van de prijs af ipv 10k cash bieden voor de extra reparaties?

For it is the doom of men that they forget...           Huidige en vroegere hardware specs         The Z80 is still alive!


 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
EXX schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 14:29:
[...]
Wat is dat voor iets raars :?

Doe dan gewoon 10k extra van de prijs af ipv 10k cash bieden voor de extra reparaties?
Dat is heden ten dage niet raar. Spaargeld gaat (deels) op aan verkoop eigen huis. Bouwdepot kan ook niet veel zijn om met het totaalbedrag binnen de 350 van de NHG te vallen. Dit is een trucje om wat meer geld voor de verbouwing vrij te krijgen.

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • Sabelhout
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 27-01 11:33
EvaluationCopy schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 15:10:
[...]


Dat is heden ten dage niet raar. Spaargeld gaat (deels) op aan verkoop eigen huis. Bouwdepot kan ook niet veel zijn om met het totaalbedrag binnen de 350 van de NHG te vallen. Dit is een trucje om wat meer geld voor de verbouwing vrij te krijgen.
Stel dat de verkopers jullie 10k cash in het handje (nou ja, waarschijnlijk bankrekening) doen. Is er dan niet iemand belasting verschuldigd omdat dit als een schenking gezien kan worden? Volgens de belastingdienst betaal je dan namelijk € 2.396 aan belasting :+

.....


 • nare man
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 26-07-2020
Dingen die worden omschreven als 'truc' doen bij mij altijd een belletje rinkelen, en de vraag of je naar eigen believen samen met de wederpartij met cash mag schuiven (een soort 'side letter' in feite) om onder de NHG-grenzen te duiken is voor mij nog niet naar tevredenheid (dat wil zeggen: door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning) beantwoord.

[Voor 3% gewijzigd door nare man op 31-01-2012 16:02]

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
Dat was niet de insteek. De insteek was dat zij gewoon voor 10.000 euro broodnodige reparaties uit het bouwkundig rapport op zich zouden nemen. Daar hebben ze duidelijk geen zin en bieden ons aan het zelf uit te voeren. Vandaar de cash-betaling.

Ik had nog niet bedacht dat dit gevolgen voor de belastingen zou kunnen hebben. Ik vraag het na bij mijn makelaar. (Als dat zo is heb ik er gewoon lak aan overigens, dan maar gewoon onderhands. Ook dit komt voor). De overheid verdient al genoeg aan ons. Ik ben mijn cadeautje van 12.000 euro overdrachtsbelasting aan ze nog niet vergeten van 4 jaar terug. Daar komt snel weer een 6.000 bij. De belastingdienst kan in de stront zakken imho.

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • EXX
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 09:36

EXX

EXtended eXchange

EvaluationCopy schreef op dinsdag 31 januari 2012 @ 16:07:
Dat was niet de insteek. De insteek was dat zij gewoon voor 10.000 euro broodnodige reparaties uit het bouwkundig rapport op zich zouden nemen. Daar hebben ze duidelijk geen zin en bieden ons aan het zelf uit te voeren. Vandaar de cash-betaling.
Wat een omweg, doe dan gewoon 10.000 euro van de prijs af, scheelt jouw ook nog eens
€ 200 euro aan overdrachtsbelasting.

For it is the doom of men that they forget...           Huidige en vroegere hardware specs         The Z80 is still alive!


 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
Zoals al eerder gezegd, spaargeld gaat deels op aan verkoop eigen huis (met verlies dus) dus dit soort constructies kunnen handig zijn om reparaties te financieren.

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • Xanaroth
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 27-01 18:45
Ik zou vooral kijken of je dat reparatie deel erin kan houden (dus dat zij het doen, niet dat je cash krijgt).

Cash kan als afkoopsom gezien worden voor reparaties en je weet niet wat je tegenkomt als die worden uitgevoerd, maakt het lastiger later met verborgen gebreken later. Je kan er bij zoveel reparaties vrijwel zeker van zijn dat die ergens zitten. Daarbij, zoals hierboven gezegd, betaal je met een beetje pech 2,5k belasting (200,- overdrachtsbelasting en 2.300,- belasting vanwege de 'gift') waardoor je eigenlijk maar 7,5k krijgt voor die reparaties.

Als je iets ernaast wilt doen in vorm van geld terugkrijgen, kan je geloof ik beter richting interieur kijken. Woon/keuken/badkamer/.. cheques bijvoorbeeld. Dan maar zelf volledig de reparaties doen, kun je tenminste zonder zorgen aankloppen bij de oude eigenaar wanneer je verborgen gebreken hebt.

 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
Mja. Bouwkundig rapport is al gemaakt. Gebreken kunnen later altijd nog boven komen, of je nou een bedrag aan reparaties afspreekt of niet. Ik zie dat er verder los van. Die 10k is de optelsom van de direct aan te pakken reparaties.

Ik ben benieuwd naar dat belastingverhaal, ik ga geen 2,5k inleveren omdat iets een gift is.

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • RemcoDelft
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 11:23
EvaluationCopy schreef op woensdag 01 februari 2012 @ 09:01:
Mja. Bouwkundig rapport is al gemaakt. Gebreken kunnen later altijd nog boven komen, of je nou een bedrag aan reparaties afspreekt of niet. Ik zie dat er verder los van. Die 10k is de optelsom van de direct aan te pakken reparaties.

Ik ben benieuwd naar dat belastingverhaal, ik ga geen 2,5k inleveren omdat iets een gift is.
Niet alleen de belasting, ik denk dat jouw hypotheeknemer ook zeer geinteresseerd is in het feit dat het onderpand minder waard is dan hij moet neerleggen omdat jij een deel cash terugkrijgt...
Als je op dergelijke wijze moet frauderen is het huis dan niet gewoon te duur voor je?

 • StephaN900
 • Registratie: Mei 2000
 • Niet online
RemcoDelft schreef op woensdag 01 februari 2012 @ 09:11:
[...]

Niet alleen de belasting, ik denk dat jouw hypotheeknemer ook zeer geinteresseerd is in het feit dat het onderpand minder waard is dan hij moet neerleggen omdat jij een deel cash terugkrijgt...
Als je op dergelijke wijze moet frauderen is het huis dan niet gewoon te duur voor je?
Ik geloof dat hij het wel kan betalen, maar dat hij onder de NHG wil blijven.

 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-01 15:21
RemcoDelft schreef op woensdag 01 februari 2012 @ 09:11:

Niet alleen de belasting, ik denk dat jouw hypotheeknemer ook zeer geinteresseerd is in het feit dat het onderpand minder waard is dan hij moet neerleggen omdat jij een deel cash terugkrijgt...
Als je op dergelijke wijze moet frauderen is het huis dan niet gewoon te duur voor je?
Dat geld wordt rechtstreeks terug in het huis gestoken. Vergelijk het met een bouwdepot. Dat krijg je ook omdat ze er vanuit gaan dat de waarde direct ten goede komt aan het onderpand.

Totale hypotheek wordt amper 3/5e van wat we aan hypotheek kunnen krijgen dus dat zal het probleem niet zijn. Spaargeld is er zelfs ook maar dat is helaas nodig om ons huis te kunnen verkopen (huis 4 jaar geleden gekocht, op het hoogtepunt van de markt, nice :P )

Het renteverschil van de NHG maakt al het geklooi de moeite waard. Dus ook snel in prijs zakken met eigen huis.

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • KillerDream
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 28-12-2022
Kaap schreef op maandag 30 januari 2012 @ 06:48:
1 punt waar ik jullie mening over wil vragen: in dit geval weten wij welk huis we willen hebben. Het is ook puur dit huis dat ons getriggered heeft om te gaan kopen. Interesse voor iets anders is er ook niet. Is het wel zinvol om een aankoopmakelaar te zoeken? Ik betwijfel dat namelijk, maar misschien hebben jullie nog argumenten.
Om dit moment zijn wij ook bezig om een huis te kopen. Ik ben zeer blij dat we een aankoopmakelaar in de arm hebben genomen. Je wordt helemaal geholpen door het proces en welke keuzes je moet gaan nemen. Al het contact met de verkoopmakelaar gaat via de aankoopmakelaar en regelt alle zaken en papieren. Ook het hele koopcontract wordt met je doorgenomen en per artikel uitgelegd en geeft advies om artikelen te veranderen in jou voordeel. Ik zou het zeker aanraden, zeker bij een eerste huis.

 • Kju
 • Registratie: December 2001
 • Nu online
En een aankoopmakelaar hoeft niet eens zo duur te zijn. Er is volledige aankoopbegeleiding (makelaar zoekt woningen, maakt afspraken en gaat mee naar iedere bezichtiging) en aankoopbegeleiding vanaf de tweede bezichtiging (de woning heb je dan zelf gevonden). Een aankoopmakelaar neem je niet puur voor alleen de onderhandeling maar voor begeleiding in (een deel van) het proces. Er is voldoende keus in tarieven en niet iedere makelaar laat zijn tarief afhangen van de koopsom. Een woning kan immers ook laag geprijsd zijn waardoor er nauwelijks onderhandelingsruimte is. Elke aankoopmakelaar zal dus eerst inschatten hoeveel een woning daadwerkelijk waard is voordat hij de onderhandelingsruimte kan bepalen. Voor volledige aankoopbegeleiding betaal je meestal tussen 1 en 1,5% van de koopsom met een minimum van ca. € 2000.
Voor aankoopbegeleiding vanaf de tweede bezichtiging heb je heel veel variaties zoals
- 1% van de koopsom met een minimumbedrag
- basisbedrag van bijvoorbeeld € 1250,- plus een percentage van het verschil tussen vraagprijs en uiteindelijke koopsom
- vast bedrag, bijvoorbeeld € 2.500
- Er zijn er ook steeds meer makelaars die naar tijdsbesteding beloond willen worden en per uur afrekenen. De kosten van de begeleiding worden dan losgekoppeld van de koopsom, maar er is dan ook geen sprake van "no cure no pay". Op basis van 1 bezichtiging, recherche, onderhandeling, afwikkeling en begeleiding naar de notaris kan je bijvoorbeeld tussen € 750 en € 1250 al klaar zijn en er worden exact dezelfde werkzaamheden verricht als door de makelaar die op basis van courtage werkt. Als de bezichtiging niet tot een aankoopbeslissing heeft geleid reken je alleen af voor het uurtje bezichtigen en eventuele recherche.

(prijzen excl. 19% BTW :*) )

PSN: Kjujay


 • ZenTex
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 04:45

ZenTex

Doet maar wat.

tsja, ik had ook een aankoopmakelaar in de arm genomen, maar heb me voordat ik een woning ging zoeken een lange periode verdiept in de materie. De makelaar kon me niets vertellen wat ik niet wist en qua ondderhandelen had ik hem ook niet nodig. Wat het wel gaf was een stukje rust. Mocht het ergens misgaan kon ik rekenen op hulp van het makelaarskantoor.
Idem met een hypotheek adviseur. Had ik eigenlijk niet nopdig, al heeft hij wel een iets scherpere rente los kunnen peuteren dan ik zelf had kunnen krijgen, maar net als de makelaar had ik hem in de arm genomen voor als er iets mis zou gaan. Ik maakte gebruik van koopsubsidie die af ging lopen. En er ging inderdaad het eea mis, zonder hem zou ik het zijn misgelopen.

 • Kju
 • Registratie: December 2001
 • Nu online
Makelaars vinden het prettig als ze met vakgenoten te maken hebben in een onderhandeling, het praat makkelijker en men begrijpt elkaar sneller en beter. Meestal zijn ze ook iets eerlijker naar elkaar over de "echte" onderhandelingsruimte. Ook in de afwikkeling zal de verkopende makelaar voorzichtig zijn, bijvoorbeeld in het overeenkomen van de termijn voor ontbinding, voorbehouden m.b.t. bouwgebreken etc. Een verkopende makelaar kan geen rotgeintjes (denk kleine letters) flikken in de koopakte omdat hij weet dat het goed door de aankoopmakelaar zal worden nagekeken omdat die zijn eigen klant ook wil bewijzen dat hij zijn courtage waard is.

PSN: Kjujay


 • ZeRoC00L
 • Registratie: Juli 2000
 • Niet online
Kju schreef op donderdag 02 februari 2012 @ 12:58:
Voor aankoopbegeleiding vanaf de tweede bezichtiging heb je heel veel variaties zoals
- 1% van de koopsom met een minimumbedrag
- basisbedrag van bijvoorbeeld € 1250,- plus een percentage van het verschil tussen vraagprijs en uiteindelijke koopsom
- vast bedrag, bijvoorbeeld € 2.500
- Er zijn er ook steeds meer makelaars die naar tijdsbesteding beloond willen worden en per uur afrekenen.
Ik had laatst ook een aankoopmakelaar over de vloer gehad. Hij vroeg 10% van het verschil tussen vraag- en aankoopprijs. Hoe meer er van de prijs afgaat, hoe meer hij verdient.
Bij 1% van de koopsom heeft een aankoopmakelaar er namelijk belang bij de aankoopprijs hoger te laten zijn.

[*] Error 45: Please replace user
Volg je bankbiljetten


 • nare man
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 26-07-2020
ZeRoC00L schreef op donderdag 02 februari 2012 @ 13:39:
[...]

Ik had laatst ook een aankoopmakelaar over de vloer gehad. Hij vroeg 10% van het verschil tussen vraag- en aankoopprijs. Hoe meer er van de prijs afgaat, hoe meer hij verdient.
Bij 1% van de koopsom heeft een aankoopmakelaar er namelijk belang bij de aankoopprijs hoger te laten zijn.
Je kunt jezelf afvragen of dit wel echt zo'n incentive is als het lijkt. Het komt op mij vooral over als een handig trucje om 'mondige' consumenten, die kritisch zijn op 'ouderwetse' makelaars, over de streep te trekken. Ik ken meerdere mensen die met een makelaar met zo'n tariefstructuur in zee zijn gegaan, en die ook daadwerkelijk een huis hebben gekocht, en in alle gevallen bemerkte ik uit hun verhalen niet dat de makelaar in kwestie harder was gaan lopen. Bovendien zijn al die huizen verkocht voor prijzen die niet méér onder de vraagprijs lagen dan gemiddeld.

Zelf heb ik met een makelaar gewerkt die geen percentage van de koopprijs vroeg maar een vast bedrag dat voor mij onder de 1% van de woning lag. Overigens heb ik die makelaar niet uitgekozen omdat hij goedkoper was of een spannender tarifering hanteerde, maar omdat ik hem ken als een rustige, professionele onderhandelaar die no-holds-barred voor de belangen van zijn eigen cliënt gaat. Nu ik een akkefietje dreig te hebben met de verkoper staat hij mij uiteraard ook zonder extra kosten bij.

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


 • Xanaroth
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 27-01 18:45
Verschil in vraag/aankoopprijs is het meest interessante. Beetje waar dat banken bonus gedoe nu over is; meer risico wordt beloond. Kan echter erg voordelig uitpakken, vooral ain de huidige markt ls je bereid bent een deal te laten mislukken/vallen. Bovendien kunnen ze een gesprekspartner zijn rond vervolgstappen en om je met beide benen op de grond te houden, zodat je je niet laat leiden door emotie.
Maar uiteindelijk moet je gaan voor een makelaar waar je een goed gevoel bij hebt, niet de beloningsstructuur. Je vertrouwd diegene immers jouw 100-200-300k toe en hoopt dat ie er verstandig mee om gaat.

Belangrijkste is echter het contract gedeelte. Zij weten waar ze op moeten letten of wat niet klopt, waar jezelf misschien over heen leest of hoe je bepalingen moet interpreteren. Het gaat tenslotte om veel geld, dus dan is het fijn als dat contract ook klopt met de mondelinge afspraken. Dat is waar ze pas echt hun geld kunnen terugverdienen.
De reden dat je meer wilt met een makelaar dan alleen contract laten doorkijken (dus ook onderhandelingen), is omdat ze dan goed op de hoogte zijn van alle afspraken en je wensen/eisen en beter kunnen zien of het klopt volgens de afspraken.

[Voor 26% gewijzigd door Xanaroth op 02-02-2012 14:08]


 • nare man
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 26-07-2020
Myrdreon schreef op donderdag 02 februari 2012 @ 14:04:
Maar uiteindelijk moet je gaan voor een makelaar waar je een goed gevoel bij hebt, niet de beloningsstructuur. Je vertrouwd diegene immers jouw 100-200-300k toe en hoopt dat ie er verstandig mee om gaat.
De denkfout is tweeërlei. Ten eerste denken mensen ten onrechte dat een dienstverlener harder gaat lopen door een financiële incentive. Dat is in de praktijk vaak niet het geval en je kunt dan ook niet spreken van een zo direct causaal verband tussen de beloning en de geleverde prestatie. Ten tweede verliezen mensen vaak uit het oog dat de onderhandelingsruimte (en de daaraan ten grondslag liggende persoonlijke situatie en persoonlijke voorkeuren van de verkoper(s)) veel bepalender is voor de uiteindelijke verkoopprijs dan de inspanningen van de makelaar, terwijl je daar nu juist geen invloed op kunt uitoefenen.

Kortom: een 'bonus' die afhankelijk is van factoren waar de beloonde geen invloed op heeft, is niet nuttig.

Tenslotte ben je zelf nog altijd de partij die akkoord moet geven: als je vindt dat je makelaar nog niet laag genoeg is uitgekomen, dan weiger je gewoon akkoord en instrueer je hem duidelijk dat hij lager moet bieden. Je kunt je ook nooit wenden tot je makelaar als je vindt dat je een slechte deal hebt gesloten.

[Voor 12% gewijzigd door nare man op 02-02-2012 14:27]

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


 • Kju
 • Registratie: December 2001
 • Nu online
En in aanvulling op nare man:

Van een loodgieter mag je verwachten dat hij kwaliteit levert, niet dat hij de koppelingen pas goed vastmaakt als hij een bonus in het vooruitzicht heeft. Er zijn zoveel andere dienstverleners die zonder incentive 100% hun best doen. Als je zelf een woning hebt gevonden zeggen sommige makelaars "je betaalt mij basisbedrag X plus x% van alles wat ik van de vraagprijs afhaal" maar zeggen dan eigenlijk "je betaalt mij sowieso voor mijn werk ongeacht of ik het goed doe, maar voor het werk dat ik daadwerkelijk goed heb gedaan wil ik een extra beloning hebben" 8)7 Als ze x% van de koopsom willen, ongeacht het onderhandelingsresultaat, is zelfs helemaal geen sprake van incentive.
In alle gevallen kan je je afvragen: In hoeverre zijn, op de inspectie/bezichtiging en onderhandeling na, de werkzaamheden van de aankoopmakelaar nog gerelateerd aan de koopsom? Hoeveel meerwerk verricht hij bij een woning van 250.000 t.o.v. 100.000? In de praktijk zal het enige meerwerk (in het kader van het prijsverschil) zijn dat hij, als hij dat al doet, misschien twee uur meer meet- en inspectiewerk heeft mits het dan wel een grotere woning betreft. Ik begrijp dan niet helemaal dat men dan een goed gevoel kan hebben bij iemand die dan nog steeds 1% rekent als de koopsom 250.000 is terwijl hij hooguit enkele uren meerwerk verricht.
Veel personen zullen zeker baat hebben bij het inschakelen van een aankoopmakelaar, alleen het feit dat een makelaar een woning objectief en zonder emotie bekijkt kan je behoeden voor een miskoop. Een aankoopmakelaar die zonder incentive, op basis van uurtarief voor je werkt, heeft veel minder belang bij het afketsen van een koop (hij krijgt betaald voor zijn advies en de tijd die hij heeft besteed). Een no cure no pay makelaar verdient vaak pas bij een daadwerkelijke aankoop en is juist minder objectief omdat hij juist belang heeft bij een geslaagde transactie, anders verdient hij niks.

PSN: Kjujay


 • Refro
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 11:44
Zo we hebben gister het koopcontract voor een nieuw huis getekend. Nu de financiering nog en dan als het goed is per 1-april de sleutel. Op 1 mei moeten we uit ons eigen huis (was al verkocht).

Wij hebben ook gebruik gemaakt van een aankoop makelaar. Deze was van het zelfde kantoor als waar we het verkocht hebben. Wij hebben een all in prijs van 1250 euro kunnen bedingen (ook omdat ze aan ons huis weinig werk gehad hebben). Hiervoor heeft hij tot nu toe 3x meegegaan bij een bezichtiging 2x een onderhandelings traject gedaan, koopcontract na gekeken. We zien hem nog bij de overdracht dan gaat hij mee voor de laatste inspectie en naar de notaris.

Dat een verkoop makelaar met aankoop makelaar geen kut geintjes kan flikken klopt ook niet. Bij ons wilde de verkopende partij de ontbindende voorwaarde financiering 1 week naar voren halen. Dit is gevraagd maar omdat we binnen het uur niet antwoorden 8)7 is het aangepast. Wij hadden nog niet getekend dus wat moet je dan het laten gaan of toch tekenen. We hebben toch getekend omdat we het huis graag willen hebben, en het volgens de hypotheek verstrekker ook moest lukken. Ook is er echt veel animo voor het huis is (te horen gekregen van bekenden in de buurt dus andere partijen dan de bewoners of makelaars).

Qua prijs heeft de aankoop makelaar niet echt veel kunnen doen. Maar we hebben wel meer zekerheid over de waarde en het hele proces is toch een stuk relaxter.

 • StephaN900
 • Registratie: Mei 2000
 • Niet online
Gisteren twee woningen bezichtigd, de eerste was een geweldige woning, maar een waardeloze makelaar en de tweede was het precies andersom.

Van het weekend open huizen dag, misschien dat er in de tussentijd nog iets komt en anders maar een bod doen op het eerste huis, maar wat gun ik het die makelaar absoluut niet... Zou bij wijze van spreken de eigenaar van de woning op de hoogte willen stellen van zijn slechte keuze voor een makelaar :).

 • Xanaroth
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 27-01 18:45
Refro schreef op vrijdag 03 februari 2012 @ 08:11:
Zo we hebben gister het koopcontract voor een nieuw huis getekend. Nu de financiering nog en dan als het goed is per 1-april de sleutel. Op 1 mei moeten we uit ons eigen huis (was al verkocht).

Wij hebben ook gebruik gemaakt van een aankoop makelaar. Deze was van het zelfde kantoor als waar we het verkocht hebben. Wij hebben een all in prijs van 1250 euro kunnen bedingen (ook omdat ze aan ons huis weinig werk gehad hebben). Hiervoor heeft hij tot nu toe 3x meegegaan bij een bezichtiging 2x een onderhandelings traject gedaan, koopcontract na gekeken. We zien hem nog bij de overdracht dan gaat hij mee voor de laatste inspectie en naar de notaris.

Dat een verkoop makelaar met aankoop makelaar geen kut geintjes kan flikken klopt ook niet. Bij ons wilde de verkopende partij de ontbindende voorwaarde financiering 1 week naar voren halen. Dit is gevraagd maar omdat we binnen het uur niet antwoorden 8)7 is het aangepast. Wij hadden nog niet getekend dus wat moet je dan het laten gaan of toch tekenen. We hebben toch getekend omdat we het huis graag willen hebben, en het volgens de hypotheek verstrekker ook moest lukken. Ook is er echt veel animo voor het huis is (te horen gekregen van bekenden in de buurt dus andere partijen dan de bewoners of makelaars).

Qua prijs heeft de aankoop makelaar niet echt veel kunnen doen. Maar we hebben wel meer zekerheid over de waarde en het hele proces is toch een stuk relaxter.
Ze kunnen wel geintjes flikken (wordt regelmatig geprobeerd kijken naar verhalen), maar een makelaar valt het op. Zonder de makelaar had je het misschien niet gezien en naderhand een interessante verrassing gekregen.

Maar het klinkt niet al te eng/extreem, en je hebt tenminste gekocht en verkocht. Dat zijn een hoop zorgen minder en is een luxe die veel mensen op het moment niet hebben.

[Voor 4% gewijzigd door Xanaroth op 03-02-2012 09:47]

Pagina: 1 2 3 ... 127 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Beperk dit topic tot concrete vragen, antwoorden, overwegingen en ervaringen rondom het (ver)kopen en financieren van een woning. Algemene discussies over de huizenmarkt, huizenmarktpolitiek, etc. hoort in andere bestaande danwel nieuwe topics.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee