Dat doet me trouwens direct weer denken aan een hifi-show in het AZ-stadion van 2 jaar terug. Ik weet het merk niet meer, maar dat waren speakers van het kaliber onbetaalbaar en te groot voor mijn huiskamer. Het was een modulaire speaker met 2 kabinetten met woofers en 1 kabinet met mid en hoog (waren echt losse elementen). Vlak voor het opzetten van de Einleitung uit Also Sprach Zarathustra werd verteld dat deze speakers zeer laag konden, maar wou je dat horen, moest je even naar buiten, namelijk zo'n 15 tot 20 meter bij de speakers vandaan. Dan pas was er geen sprake meer van luchtdruk veranderingen, maar daadwerkelijk hoorbaar geluid. Dat wou ik best geloven, want het was niet de eerste keer dat hij die dag dat stuk opzette en al de hele dag hoorde je ook regelmatig een lage dreun door het complex gaan. Maar in de luisterruimte zelf was deze nauwelijks te horen. Lage tonen hebben ruimte nodig om goed te kunnen "ontwikkelen". Gevaar van lage tonen is ook dat ze makkelijk staande golven kunnen laten ontstaan (de beruchte dreun in een luisterruimte bij bepaalde frequenties), en dit kan al bij ruimtes waarvan de muren op een halve golflengte van elkaar staan (dus bij 100 Hz al bij 1,7 meter).fisherman schreef op woensdag 08 juni 2011 @ 12:50:
Niet om het een of ander, maar ik denk dat de meeste frequenties onder de 30 herz niet eens waar te nemen zijn in de gemiddelde woonkamer. Bij een frequentie van 100 herz heeft een lengte van 3,4 meter.
Een van 10 herz bijvoorbeeld is een factor 10 langer, dus 34 meter enz.
Zo had ik vroeger last van bepaalde staande golven in mijn oude kamer. De afstand tussen 2 muren was ook precies de helft van de golflengte van die toon (3,5 meter, dus ong. 50Hz).
Het belangrijkste advies blijft: gewoon luisteren en kiezen wat je zelf het lekkerst vind klinken. Er is geen goed of fout. Er zit ook verschil in hoe de receiver omgaat met de instelling. Mijn receiver stuurt gewoon lekker full-range naar de speaker, ongeacht de instellingen, maar als ik deze voor de center bijv. op small zet, stuurt hij ondertussen het laag ook naar de fronts of LFE (indien actief).Rev! schreef op woensdag 08 juni 2011 @ 11:38:
Zo te lezen kan ik het best alles op large laten tot ik een sub heb, dit zegt hepta over mijn center:
"Het weergegeven frequentiegebied begint bij 40 Hz als laagste en loopt op naar 25 Khz"
Ik kan trouwens ook geen kantelfrequentie instellen op mijn receiver, ook niet voor de sub. Alleen in beperkte mate het volume beïnvloeden. Cambridge Audio hanteert heel sterk de het principe dat hoe het opgenomen is, zo met het ook weergegeven worden. Dus bij 5.1 audio krijgt de sub altijd het volledige .1 signaal. Bij normaal functioneren zal overigens de kantelfrequentie vanaf waaronder de sub signaal krijgt waarschijnlijk op 80Hz liggen. Maar de fronts blijven 100% van het signaal ontvangen.
Bij DTS is het overigens helemaal extreem, dan mag ik zelfs alleen nog maar het master volume en per kanaal instellen. Elke andere vorm van beïnvloeding is dan uitgeschakeld (toonregelijk, delay, compressie).
Hey, zo'n ding heb ik ook nog ergens liggen (maar dan veel simpeler). Het effect is erg grappig, de stoel/bank trilt echt mee dan. Misschien dat ik die nog een keer weer onder de bank schroef, maar dan moet ik eerst een simpel 100W versterkertje ergens scoren.DasHMauL schreef op woensdag 08 juni 2011 @ 14:09:
[...]
Niet een beste aanbieding dan. Ik zie hem hier een stuk goedkoper staan.
P.S.
Mijn Buttkicker is binnen!![]()
Heb hem gisteravond even getest en het is echt een belevenis.![]()
Zal deze week pics schieten en hier posten van mijn HT setup (update)
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier