armageddon_2k1 schreef op zaterdag 16 juni 2018 @ 07:46:
Vraagje: Zijn de meeste hier daadwerkelijk ondernemer voor de belastingdienst of zijn er ook mensen freelancer (zonder alle voordelen zoals zelfstandigenaftrek).
Waarom ik dat vraag: Ik zie in de omgeving best wat ZZP'ers die eigenlijk voornamelijk bij 1 klant zitten. Dat is voor de BD niet genoeg om ondernemer te zijn. Hoe is dat bij jullie? Als je 1 opdrachtgever hebt een keer in een jaar, accepteer je dan dat je wellicht geen recht hebt op alle mooie aftrekposten?
Ik ben zelfstandig beroepsbeoefenaar. Dat is de in de wet vastgelegde term voor een zzp'r (die term bestaat feitelijk helemaal niet, je bent gewoon een eenmanszaak).
Ik ben dus een van die zeldzame "zzp'rs" die wel een controle heeft gehad van de BD.
Ook de volgende jaren probeerden ze er nog even bij te trekken. Meerdere contracten, wisseling van broker / mantelcontract etc etc maakt allemaal niet uit.
Zelfs meedere opdrachtgevers in een jaar is geen argument, dan ben je gewoon bij meerdere bedrijven in loondienst. BD geeft zelf ook aan eigenlijk niet te weten waarop de moeten beslissen.
3 opdrachtgevers is overigens oude VAR ellende, doet niet meer echt ter zake
jeanj schreef op zaterdag 16 juni 2018 @ 09:26:
Ik zit zelf nu al meer als 3 jaar bij 1 klant, een ict afdeling van een gemeente, het zijn wel 3x verschillende contracten, waarbij je het risico loopt niet te worden geselecteerd. Hiervoor heb ik twee maanden bij een andere afdeling X van dezelfde gemeente gewerkt. Daarvoor was ik in dienst bij een detacherings bedrijf, waarbij ik via een mantel partij 5 jaar bij afdeling X heb gewerkt, waarbij ik wel 3 maanden voor parallel voor een andere klant hebt gewerkt (via mijn toenmalige werkgever)
Dus totaal werk ik nu voor die gemeente al meer als 8,5 jaar, waarvan 3+ jaar zzp
Zelf maak ik me geen zorgen daarover, echter zie ik dat verkeerd?
Het volgende contract zal naar verwachting geen inhuur zijn, maar een dienstenovereenkomst met resultaat verplichting.
Resultaat verplichting is iets veiliger, ik be nu ook met klant bezig om te zien of we het op die manier kunnen inrichten. In loondienst maakt het niet uit of je 40 jaar bij dezelfde klant zit (hoewel puur wettelijk je loondienst omgezet kan worden naar de eindklant)
En wat ik hierboven schreef, meerdere contracten snappen ze. Ik probeer nu zo te regelen dat contracten elkaar overlappen. Dus bv. februari ergens een nieuw project starten maar het oude contract tot maart of april laten doorlopen als 'nazorg'
t_captain schreef op zaterdag 16 juni 2018 @ 10:26:
Don't worry. Je zit in de opstartfase, waardoor je klantenbasis iets smaller is. En de periode betreft ook maar 9 maanden i.p.v. 12. Dat zijn twee steekhoudende en moeilijk te weerleggen argumenten in jouw voordeel.
Onzin argument. Ik zat ook in de opstartfase. 4 maanden, dus nog bezig met eerste klant. Zodra er een reden is voor controle, proberen ze je de IB in te duwen met een scala aan argumenten.
Veiligste is zoveel mogelijk zaken als ondernemer inrichten. Dus zorgen dat je ergens risico mee loopt (dus geen broker nemen die het betalingsrisico voor je weghaalt)
verder heb ik een boekhouder, leverde enorme brownie-points op want daarmee verminder EN de kans op fouten en je zorgt dat er wat geld de economie in terug gaat.
Investeren, mag ook in opleiding zijn.
En zorg in godesnaam voor een nietszeggende website. De beslissing in mijn geval was al genomen in de 1e minuut. "ja meneer, u heeft geen website, dus hoe kun u ondernemer zijn?"
Volgens de belastingdienst ben je overigens al geen ondernemer als er een broker tussen zit.
Ik zit nu zelfs te overwegen een kantoortje te huren. 1500 piek per jaar is een dure opslag, maar het is nog net iets meer bedrijfspresentatie dan een kantoor thuis.
Al met al ligt het erg aan de controleur van dienst. En niet vergeten, belastingdienst is alleen maar controle en observatie. Uiiteindelijke beslissing kun je altijd aan een rechter voorleggen.
Voorlopig weet ik dat ergens de komende jaar een hercontrole ga krijgen, maar inmiddels weet ik redelijk wat ik wel en niet moet antwoorden