loewie1984 schreef op dinsdag 19 december 2023 @ 10:22:
meteen maar even 2 vragen als startend zzp
ik ging eigenlijk afgelopen vrijdag naar de kvk, maar iemand tipte mij als ik dat zo laat doe in december ik meteen 1 jaar mis op de zelfstandigen aftrek (3 x in 5 jaar zou 3 x in 4 jaar worden, en ja je zal maar net een slecht jaartje ertussen hebben), dus afspraak staat nu 5 januari.
Met mijn ex werkgever ben ik 2 dingen overeengekomen:
1. ik werk nog een maand bij een opdracht via hun, dat betekent dat ik aan hun zal factureren, maar ze willen niet dat ik de eerste week al uren maak want dan ben ik onverzekerd (aangezien ik pas 5-1 naar de kvk ga), nu is het voor mij meer een papieren discussie. Want meer dan een teams meeting en online via de browser ingelogd zijn op de office omgeving van de opdrachtgever is het niet, maar dan mis ik meteen al 2 declarabele dagen, is hier een mouw aan te passen?
edit: ik stelde aan hem voor dat ik de uren wel maak, maar niets aan hem factureer, is dat zo'n gekke gedachte?
Wat voor verzekering doel je hier op?
Als het gaat om een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, je zou kunnen bellen met de verzekeraar hoe het zit met het moment van dekking: kan dat al op 1/1 ingaan terwijl je de KvK inschrijving op 5/1 formaliseert? (hebben ze per se een KvK nummer nodig voordat ze je de verzekering verkopen?)
Bij de KvK moet je je binnen 1 week melden, als je op 1/1 begint zit je met een afspraak op 5/1 dus binnen die termijn.
/f/image/WTVahyRxshu482XiExCEI1Z9.png?f=fotoalbum_large)
2. ik zal van de werkgever nog een eindafrekening ontvangen inzake afkoop lease auto, studiekosten en laptop. Ik heb initieel aangegeven dat hij maar een factuur stuurt met de omschrijving studiekosten, echter realiseerde ik me ook dat de waarde van mijn maand inzet bij onze gezamenlijke opdrachtgever overeenkomt met de eindafrekening, dus in plaats van geld rond te pompen en belasting over en weer te betalen, vroeg ik mij af: dit moet toch met gesloten beurzen kunnen (ruilhandel mag zolang je maar btw afdraagt over de dienst), is hier eveneens een mouw aan te passen?
Dit lijkt me niet heel handig (en dan zeg ik het voorzichtig):
- "Factuur" in plaats van eindafrekening: Ik vermoed dat je graag een factuur ontvangt om dit dan als kosten af te kunnen trekken? De eindafrekening is een handeling tussen jouw werkgever en jouzelf als (voormalig) werknemer en niet als ondernemer. Het ziet op de afhandeling van een voormalig dienstverband.
- Factuur met omschrijving studiekosten: met het idee dat je de studiekosten nog in 2023 kunt opvoeren als aftrekpost in je inkomstenbelasting? Helaas, studiekosten zijn niet meer aftrekbaar (sinds 2022 meen ik)
- Eindafrekening wegstrepen tegen omzet eerste maand: je kunt prima de betalingen tegen elkaar wegstrepen, maar ik vermoed zomaar dat je hier bedoelt dat de eindafrekening vervalt en jij je eerste maand omzet niet in rekening brengt... Ook daar zal de Belastingdienst gewoon doorheen kijken.
Overigens vraag ik me af of je met dat alles überhaupt wel iets zou opschieten:
De eindafrekening, waarbij jij dus bedragen aan je werkgever verschuldigd bent, zal in mindering worden gebracht op je brutosalaris (bij laatste loonstrook) en daarmee heb je effectief de aftrek al te pakken. Google bijvoorbeeld even op "studiekosten en negatief loon"
En ja, voor degene die komt met het argument "de Belastingdienst kijkt er in de praktijk toch niet naar, geen capaciteit, blabla".
De naheffing, met rente én eventuele boete is niet mals. Nog even afgezien van de vraag of je op dat moment tegen bijkomende kosten aanloopt omdat je je dan misschien (alsnog) wel even wilt laten bijstaan.
Samengevat: houd het simpel en zoals de feiten zijn, houd het zuiver. Voorkomt een hoop gezeik. Vraag jezelf altijd af of je met droge ogen kunt verklaren dat wat je presenteert ook overeenkomt met de feiten