XenRave schreef op donderdag 3 augustus 2023 @ 22:12:
Aangezien de laatste posts over boekhouders gaan;
Hoelang duurde het (ongeveer) voordat jullie met een boekhouder in zee gingen? Ik ben pas +/- een halfjaartje freelancer en ik doe het momenteel nog zelf (bewust, want uit interesse en leuk om de cijfertjes zelf goed in de gaten te houden) maar wel met het idee dat ik 'over een tijdje' wel een echte boekhouder zou willen. Benieuwd of dit een herkenbaar proces is hiero...
Ik doe het zelf, wel met de kanttekening dat ik een carrière switch heb gemaakt vanuit de Big-4.
Dus als ik een tip mag geven: mensen gooien boekhouders/accountants/belastingadviseurs op 1 hoop, maar ook daar heeft ieder zijn specialisme.
Accountant is een Nederland een beschermd beroep, met strenge opleidings- en jaarlijkse bijscholingseisen. Accountants voeren de titel AA of RA, aan een AA accountant heb je genoeg.
https://www.nba.nl/over-d...atschap/accountantstitel/
Belastingadviseur is geen beschermd beroep, dus om het kaf van het koren te scheiden zul je even moeten kijken bij beroepsverenigingen zoals het RB of NOB, al zullen NOB adviseurs veelal bij de Big-4 werken. Deze beroepsverenigingen hanteren dezelfde strenge eisen als de NBA voor accountants.
https://rb.nl/
https://www.nob.net/
In de praktijk werken AA/RA accountants en RB/NOB belastingadviseurs vaak samen, bij de Big-4 of een regionaal kantoor. Veel kleinere advieskantoren zijn wel aangesloten bij het SRA of de NOAB.
https://www.sra.nl/
https://noab.nl/
Lidmaatschap is niet vrijblijvend, dit geldt voor beroeps- en kantoorverenigingen. Naast de kwaliteitseisen zijn er klachtenprocedures en tuchtregelingen.
In de praktijk is het zo dat als je naar een “Accountants & Belastingadviseurs” kantoor gaat, dat je een accountant als aanspreekpunt aangewezen krijgt. Fiscale vragen en aangiftes worden intern doorgeschoven naar de fiscale afdeling en weer teruggekoppeld naar de accountant die contact heeft met de klant. Voordat een jaarrekening en de belastingaangifte naar de klant gaan, hebben er achter de schermen meerdere specialisten naar gekeken.
Dan heb je nog de overige boekhoud en administratiekantoren en belastingadviseurs zonder titels.
Laat ik het zo zeggen: om AA accountant of RB belastingadviseur te worden moet je minimaal een HBO opleiding hebben gevolgd en daarna nog een jarenlange beroepsopleiding. Voor RA/NOB is dat WO+ niveau.
Een administratie voeren is niet zo moeilijk, dat wordt bij accountantskantoren gedaan door de meest junior medewerkers of het is volledig geautomatiseerd. Daarna volgt het proces van het opstellen en controleren van de commerciële en fiscale jaarrekening en volgen de IB/VPB aangiftes. Freelancers hebben trouwens best wel de kans dat ze intern gelijk bij de fiscalisten terecht komen omdat een jaarrekening gelijk op fiscale grondslagen gemaakt mag worden.
En nu dus weer terug naar de “boekhouders”: als je geluk hebt zijn dit accountants of geregistreerde belastingadviseurs die voor zichzelf zijn begonnen. Als je pech hebt is het iemand die een LOI cursus basis boekhouden wel voldoende vind om voor zichzelf te beginnen. Check gewoon of ze ergens bij zijn aangesloten of anders of hun LinkedIn voldoende is qua werk- en denkniveau (minimaal HBO).
De meerwaarde van een boekhouder is niet het opstellen van de administratie maar het strategisch en proactief meedenken op fiscaal gebied en dat ga je gewoon niet vinden bij iemand die alleen maar bonnetjes in kan boeken. Vandaar ook de opmerking dat een
goede adviseur zichzelf terug verdiend.
Tot zover mijn cursus Accountants & Belastingadviseurs