pirke schreef op woensdag 5 oktober 2022 @ 14:50:
[...]
Je hebt kosten en activa. Onder de 450 euro zijn het kosten, daarboven zijn het activa. Slechts in bepaalde uitzonderingsgevallen mag je daar van afwijken.
Als je hem op de balans zet moet je erover afschrijven, maar kun je ook in aanmerking komen voor de KIA.
Als je hem niet eens op de balans zet kun je uberhaupt geen KIA erover krijgen.
Als je hem wel op de balans zet maar de afschrijving als niet-aftrekbaar boekt dan heb je iets niet goed begrepen, want dan hoort ie uberhaupt niet op de balans thuis. Dat is vragen of je nog steeds rechts voorrang moet geven als je achterstevoren in de auto gaat zitten, of dat links dan voorrang krijgt omdat de auto vooruit rijdt. Of ben je dan met een bijzondere verrichting bezig, ondanks dat de auto vooruit rijdt? Succes met de discussie bij de rechter.
Ik laat het hierbij, heb m'n best gedaan.
Volgens mij heb je het zelf niet begrepen, ik neem dan ook aan dat je zelf wel een boekhouder hebt waarbij je het kan checken

.
De belastingdienst zegt het volgende:
Als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting berekent u de fiscale winst aan de hand van de winst-en-verliesrekening en balans van uw onderneming. Deze fiscale winst is de basis voor de berekening van de verschuldigde inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en wordt berekend door fiscale regels toe te passen op de commerciële winst-en-verliesrekening en balans. Het gaat dan bijvoorbeeld om de waardering van balansposten en de toerekening van kosten aan een boekjaar.
Let vooral op het dikgedrukte stuk, er is dus een wezenlijk onderscheid tussen de commerciële winst (dat is een vrij eenvoudige berekening in je omzet, kosten, etc), en je fiscale winst (daar zitten allemaal vage regels aan die we hier bespreken).
Bij het bepalen van de winst houdt u rekening met de aanschafkosten van de bedrijfsmiddelen: u trekt die kosten af van de opbrengsten. Bedrijfsmiddelen zijn zaken die u niet direct wilt verkopen, maar die u een aantal jaren in uw onderneming gebruikt. Ze verschillen dus van inkopen en voorraden. Bedrijfsmiddelen hebt u nodig om uw producten te kunnen maken of uw diensten te kunnen verlenen.
Of het een bedrijfsmiddel is, mag iedereen voor zichzelf bepalen aan de hand van zakelijk en privé gebruik, maar je moet het wel kunnen uitleggen aan de belastingdienst. Hier kunnen de meningen over verschillen en dat is prima. Een brief sturen om het uit te sluiten is een goed idee. Let wel, dit is waar naar mijn idee de grootste onduidelijkheid in zit: Wat mag je wel en niet classificeren als een bedrijfsmiddel? Als men concludeert dat het een privéaankoop is (en dus geen bedrijfsmiddel),
dan mag je ook geen BTW aftrekken (of deels).
Dan staat er hier een verhaal over welke kosten je wel en niet mag aftrekken. Daar staat ook de regeling beschreven over de thuiswerkruimte:
https://www.belastingdien...23-4639-b11f-fc3840c47a67
Maar het meest interessante komt hieronder:
7.5.5 Hoe verwerkt u de gedeeltelijk of niet-aftrekbare kosten?
Hebt u winst uit onderneming? Dan zijn er verschillende methoden om uw gedeeltelijk of niet-aftrekbare kosten te verwerken in de administratie en aangifte van uw onderneming:
- U boekt de niet-aftrekbare kosten en het niet-aftrekbare gedeelte van uw kosten als privékosten. Bij het opmaken van de jaarrekening hoeft u geen correctie toe te passen.
- U boekt de niet-aftrekbare kosten en het niet-aftrekbare gedeelte van uw kosten volledig als kosten op de winst-en-verliesrekening. Bij het opmaken van de jaarrekening past u een correctie toe voor de niet-aftrekbare kosten of het niet-aftrekbare deel van de kosten.
- Is er sprake van een drempelbedrag? Dan kunt u alleen de kosten die boven de drempel uitkomen, opnemen in de winst-en-verliesrekening.
Hier staat precies beschreven wat er eerder al stond, je bedrijfsmiddel staat op je balans, maar de bijkomende kosten van dit middel (afschrijvingskosten indien >450) moet je corrigeren. Daarmee staat de airco wel op je balans, gaat het af van je commerciële winst (want je hebt die airco toch moeten betalen), maar wat de fiscus betreft mag je die kosten niet aftrekken en tel je ze weer op bij het indienen van je inkomstenbelasting.