Even over de sociale premies:
Een werkgever betaalt ruw genomen 15 a 18% bovenop de bruto loonsom voor de werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidsdekking. Dat geldt voor brutolonen tot ongeveer 3800 of 4000 euro per maand, daar zit zo'n beetje het maximumloon voor de sociale verzekeringen. Over het meerdere geen premie, maar ook geen dekking.
Welke risico's zijn er gedekt als je bij een baas werkt:
- ziekte kortdurig
- arbeidsongeschiktheid langdurig
- leegloop / werkloosheid kortdurig
- werkloosheid langdurig
De korte risico's (bijvoorbeeld een paar dagen ziek, of een paar weken tussen projecten in) dek je als freelancer door er wat tijd voor opzij te zetten. Een jaar bevat 52 weken, minus feestdagen en vakantie is ongeveer 45 weken. In de praktijk reken je beter met 40 weken declarabel, zodoende reserveer je voor deze risico's.
Bij de lange risico's moet je werkloosheid en arbeidsongeschiktheid apart zien. De eerste is voor een ondernemer in feite niet te verzekeren. Je doet er goed aan om een goed CV te hebben, een goed netwerk, een redelijke financiele buffer en de discipline om na een vooraf met jezelf afgesproken periode van werkloosheid weer te gaan solliciteren voor een functie in loondienst. Waterdicht is de aanpak zeker niet, maar we waren geen ondernemers als we 100% dekking van de risico's zouden verlangen. Bovendien is de WW ook geen oneindige bron van inkomsten.
Arbeidsongeschiktheid verzeker je via een AOV. Als je een beetje jong bent en kantoorwerk doet, kun je veel goedkoper en beter verzekeren dan bij het UWV (komt omdat verzekeraars veel sterker onderscheid maken tussen beropen dan het UWV dat doet, een stucadoor betaalt bijvoorbeeld 4 keer zoveel als een IT consultant).
Voor mij weegt de betere dekking voor arbeidsongeschiktheid (beroepsarbeidsongeschjiktheid i.p.v. vervangende arbeid, hoger dagloon) ongeveer op tegen de ontbrekende WW dekking.
Bender schreef op vrijdag 26 november 2010 @ 20:52:
Die verzekeringen zijn heel erg doelloos, je moet echt haast dood zijn wil je iets krijgen en dat houd na 3 jaar sowieso volledig op.
Ik meen dat een dergelijke verzekering mij iets van 40% van het inkomen zou kosten, dus je betaald er vele malen meer aan dan de kans dat je het nodig zal hebben. Zorg in ieder geval voor 6 maanden buffer (bijv voorkeur meer) zodat je een baan kunt zoeken mocht het niet lukken.
Ik ken je situatie niet, maar ik snap niet hoe een AOV die slechts 3 jaar uitkeert je 40% van je inkomen kan kosten:)
Als ik zeg 'goede AOV' dan bedoel in een verzekering die uitkeert vanaf 25% arbeidsongeschiktheid (de drempel), op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid (het criterium) en gewoon tot je 65e verjaardag, inclusief jaarlijkse indexering conform CPS prijsindex. De uitkering van een AOV gaat in na een vooraf overeengekomen ziekteperiode van bijvoorbeeld 1, 3 of 6 maanden (de wachttijd of eigen risico termijn).
Er zijn inderdaad ook budget AOV verzekeringen in de markt met een beperkte uitkeringstermijn van bijvoorbeeld 5 of 10 jaar. Zulke polissen moet je met een grote boog omheen lopen, tenzij je voldoende buffers hebt om de periode tussen het verstrijken van de uitkeringsperiode en je pensioen op eigen vermogen te overleven.
Een goede AOV biedt echter in alle opzichten betere dekking dan de WIA. Vooral het WIA-criterium van vervangende arbeid is een enorm risico om tussen de mazen van de wet te vallen. Het maakt je compleet afhankelijk van de arbeidsdeskundige die je bij een keuring treft. Verder betaalt de WIA geen 70% van je laatstverdiende loon, maar 70% van een bedrag wat ergens tussen minimumloon en laatstverdiende, gemaximeerde loon ligt. Vooral jongere werknemers met een wat hoger salaris vallen hierdoor veel harder omlaag dan de verwachte 70%. (rekenvoorbeeld: 30 jaar en 45.000 bruto --> uitkering minder dan 20.000).
De premie van een AOV is vooral afhankelijk van het verzekerd bedrag, soort werk en je leeftijd. Ben je een IT adviseur tussen de 30 en 35 jaar en zonder bijzondere gezondheidsproblemen, dan heb je het over een premie van zo'n 180 euro per maand (bruto) voor een uitkering op modaal niveau (32.500 per jaar bruto), instapkorting niet meegeteld, eigen risicoperiode 1 maand. Dat bedrag loopt vervolgens wel aardig op met je leeftijd. Als je 55 bent, zou je dik 500 euro betalen voor dezelfde dekking. Deze premiestijging kun je beperken door financiele buffers aan te leggen en gaandeweg een grotere wachttijd te kiezen van bijvoorbeeld 6 maanden.
Voor mensen die bijvoorbeeld in de bouw werken is het een ander verhaal. Het risico op arbeidsongeschiktheid is daar veel en veel hoger en dat zie je ook in de premies terug. Ik geloof dat een stucadoor van 35 die een modaal inkomen wil verzekeren al 500 of 600 euro maandpremie mag afrekenen.
Ik besef dat ik wel een beetje als een AOV fanboy overkom. Dat komt omdat ik van mening ben dat je de risico's die je niet kan op wil dragen goed moet verzekeren. Volledige arbeidsongeschiktheid van 30 tot 65 jaar tegen een geindexeerd modaal jaarsalaris gaat echter om een contante waarde van globaal tussen de 500.000 en 1.000.000. Wie het op de bank heeft en desondanks genoeg heeft aan een modaal salaris, kan de AOV gerust overslaan

[Voor 46% gewijzigd door t_captain op 27-11-2010 09:57. Reden: Reaktie over AOV]