Als bij een inspectie onderzoek wordt gedaan naar jouw (schijn)zelfstandigheid, zijn deze documenten relevant en kan de belastinginspecteur deze uit je administratie opvragen. Daarvoor zullen ze vermoedelijk bij jouzelf beginnen.
Een andere mogelijkheid is dat het onderzoek bij een inlener (doorgaans een bemidddelaar) begint en dat ze vanuit hun administratie onderzoek doen en pas in tweede instantie bij de zzp-er langskomen.
Voor de BTW hebben deze documenten geen waarde afaik. Daar gaat het om de facturen.
Als werknemer is je dienstverband goed bekend bij Belastingdienst, SC-Bank, UWV etc. Hoe werkt dat met contracten tussen bedrijven? Er wordt arbeid geleverd en ik zie dat er wel regels zijn omtrent bv wanneer je geleverde goederen of diensten uiterlijk mag factureren.
Bij dienstbetrekking heb je te maken met een plicht voor de werkgever om deze direct bij aanvang aan te melden bij het UWV. Voor B2B contracten is dat niet het geval, omdat je geen zaken hebt met werknemersverzekeringen.
Maar hoe werkt dat precies als je bijvoorbeeld iets projectmatig doet waarbij je toewerkt naar een eindoplevering en je besteedde uren op nacalculatie dan pas factureert? Moet je dan aan belastingdienst kunnen aantonen dat je al die maanden een contract hebt gehad en de uren kunnen aantonen met bv urenstaten?
Wat heb je precies aan te tonen? Het belangrijkste is en blijft de factuur en de betaling. Gaat het misschien om het urencriterium?
Boven een bepaalde omzet stellen ze daar afaik nooit vragen over. De belangstelling zal vooral uitgaan naar ondernemers met een heel lage omzet die wel urencriterium aanvinken. Als ICT-er liggen je tarieven doorgaans zodanig dat je niet in de buurt komt van dit aandachtsgebied.
En voor bv korte ad hoc opdrachten: is er altijd een offerte of overeenkomst nodig of volstaat een factuur?
Vrijheid, blijheid.
Ofwel welke bewijsplicht heb je omtrent verrichte arbeid? Hoort tegenover elke factuur een offerte / overeenkomst en/of urenstaat te staan?
Ik denk nog mss teveel in arbeidscontracten maar wil vanaf begin goede administratie houden.
Bewijsplicht jegens de opdrachtgever: afhankelijk van wat je afspreekt. Een urenstaat met akkoord van de opdrachtgever is natuurlijk fijn om te hebben. Maar niet noodzakelijk. Als een bedrijf je factuur betaalt en daarbij niet aangeeft deze te betwisten, is dat ook een impliciet akkoord.
Bewijsplicht jegens belastingdienst: je moet bewaren wat er is maar er is afaik geen plicht op dit gebied.
padoempats schreef op donderdag 30 april 2020 @ 08:19:
Jezelf registreren bij kvk als eenmanszaak is in principe voldoende

Verder je inkomsten opgeven voor btw en inkomstenbelasting, in principe voldoende. Urenregistratie is eigenlijk nodig, maar dat is om aan te kunnen tonen dat je in aanmerking komt voor zelfstandigheidsaftrek ed. omdat je op enige wijze moet kunnen aantonen dat je tenminste 1225u per kalenderjaar aan je onderneming spendeert.
Urenregistratie != urenstaten van je projecten. Je hebt immers ook niet-declarabele tijd.
Ik hou mijn uren bij samen met mijn autokilometers.
[
Voor 10% gewijzigd door
t_captain op 30-04-2020 08:26
]