Toon posts:

Het grote Canonmount-objectieven-topic v2010 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 55 Laatste
Acties:
 • 353.409 views

Anoniem: 22659

Topicstarter
Het grote Canonmount-objectieven-topic v2010

Inhoudsopgave


Welkom allen bij deze vernieuwde draad, waarbij er hier alleen nog gesproken zal worden over objectieven die passen op een Canon EF(s)-mount. Dit kunnen, even voor alle duidelijkheid, dus wel third-party objectieven zijn zoals die van Sigma, Tamron en Tokina. De bedoeling van deze startpost is om een stukje overzicht te geven van wat er zoal te krijgen is, en om de meest gestelde vragen af te vangen; lees het dus goed door.

De opbouw van deze startpost is aan de hand van het bereik van de objectieven. Eerst zullen de ultra-wideangle objectieven worden behandeld, vervolgens de wideangles, de standaardzooms, de medium-telezooms, de long-telezooms, de superzooms, de vaste brandpunten, de macro objectieven en tot slot de fisheye objectieven. Wij hebben bij het schrijven van dit topic gepoogd zoveel mogelijk van de objectieven mee te nemen die regelmatig de revue passeren. Hierbij hebben we wel rekening gehouden met enige beperking van het budget; objectieven als een 400/2.8 hebben weinig concurrentie en mensen met een dergelijke portemonnee hebben over het algemeen wel een aardig idee wat ze willen hebben. Dergelijk objectieven zul je hier (nog) niet vinden. Wellicht dat de crew van v13 hier tijd voor zal maken.

Bij het schrijven van de stukjes voor de objectieven is zoveel mogelijk teruggevallen op gebruikerservaring. Wanneer deze niet voorhanden was, zijn we teruggevallen op het lezen van (meerdere) reviews. Mocht je onoverkomelijke bezwaren hebben/beschikking hebben over essentiële, aanvullende informatie neem dan even contact op met de crew.

Tot slot hebben we objectieven die alleen op camera's passen met een verlengingsfactor van 1.6x voorzien van de aanduiding APS-c (deze objectieven passen dus niet of leveren niet een volledig beeld op een fullframe camera) en objectieven die niet meer nieuw verkrijgbaar zijn (of in de nabije toekomst niet meer) voorzien van de aanduiding EOL (End Of Life).
« · ^Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het forum (zie Het algemeen beleid en FG Beleid). Maar aangezien er in de vorige topics heel veel dezelfde vragen voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de zoekfunctie goed te gebruiken in de onderstaande voorgaande delen. Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden. Heb je geen idee welk bereik je wilt voor je nieuwe lens? Speel dan eerst even met de Tamron Focal Lenth Comparison tool.

Goede plaatsen om je objectieven te vergelijken met andere objectieven zijn onder andere Photozone, Fred-Miranda, SLR-Gear en Photography Review. Een aantal van deze sites zijn primair gericht op gebruikerservaringen, maar bijvoorbeeld Photozone en SLR-Gear richten zich op wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven. Hou hierbij wel in gedachten dat het altijd tests en ervaringen zijn met één objectief, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.

Lees jezelf voordat je post jezelf dus eerst goed in, verzamel een aantal (en dan geen twintig alsjeblieft) objectieven die aan je wensen zouden kunnen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met het objectief en wat je ervan verwacht. Tot slot is ook het geven van een budget erg handig zodat mensen je op het goede spoor kunnen brengen.

Mocht je nu al je keuze hebben beperkt tot circa 3 objectieven dan kun je die eveneens in een eigen topic plaatsen. Met de komst van tags kunnen andere gebruikers dit topic dan snel terug vinden en lezen welke afwegingen hiervoor gelden. Dit grote topic is dus meer om mensen een bepaalde richting op te kunnen sturen.Verantwoording
De verdeling tussen de verschillende categorieën van objectieven in dit stuk is gebaseerd op het gebruik van het objectief op een camera met een cropfactor. Hoewel dit niet geheel correct is, een 17mm objectief is immers een ultra-wideangle op een fullframe (35mm) camera, wordt deze verdeling toch aangehouden aangezien het merendeel van de gebruikers met een dergelijke type camera werkt.

« · ^


Voor het ultra groothoek bereik zijn er voor Canon de volgende mogelijkheden: In het onderstaande plaatje kun je zien wat voor invloed het bereik heeft op de hoek die je fotografeert.

Ultragroothoek objectieven beginnen bij 14 mm of minder. Dit zijn objectieven die gebruikt worden om te fotograferen met een uitzonderlijke grote hoek. Bijna alle objectieven in deze klasse kunnen alleen gebruikt worden op cropcamera's. Veel gebruikte toepassingen voor deze objectieven zijn architectuurfotografie en landschapsfotografie.Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 APS-c
De Canon 10-22mm is een redelijk lichtsterk objectief en presteert optisch zeer goed. Hij heeft de beschikking over een USM-motor voor de scherpstelling, zodat het scherpstellen zeer rap gaat. Ook is er weinig CA te bespeuren en ook de distortions zijn amper aanwezig, wat uitzonderlijk is voor een ultrawide-angle. Het enige nadeel is de zeer stevige prijs van ongeveer €700,- maar voor de rest kan deze lens zich meten met het L-glas van Canon.
pricewatch: Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
« · ^Sigma 10-20mm f/4.0-5.6 EX DC HSM APS-c
De Sigma 10-20mm is ook een goedkoper alternatief voor de Canon 10-22 en, hoewel hij een kleine €300,- goedkoper is, presteert ook deze lens zeer respectabel. Er zit zelfs een HSM-motor in, de tegenhanger van de USM-motor, waardoor hij behoorlijk snel focust. Ook deze lens van de EX-reeks van Sigma, wat zoveel zegt als dat hij goed is afgewerkt en stevig is gebouwd.
pricewatch: Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC HSM (Canon)
« · ^Tamron SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is relatief nieuw in de linup (2008) en is geintroduceerd naast de Tamron 11-18mm. Het objectief is alleen geschikt voor gebruik op APS-c camera's. Het is een goedkoop ultra groothoek objectief (UWA) en biedt redelijke prestaties voor het geld. Bij gebruik van het maximale diafragma is de beeldkwaliteit niet optimaal. Het is aan te bevelen de lens wat af te stoppen naar f/8.0. De bouw en de AF snelheid zijn redelijk tot goed te noemen en de zoomring voelt goed aan. Houdt er rekening mee dat dit objectief niet het meest geschikt is voor architectuur aangezien het op alle standen wat vertekening heeft. Het eindoordeel is dat dit objectief gunstig geprijsd is en daarom een aantrekkelijk alternatief (wel even afstoppen) is voor mensen die weinig gebruik maken van een dergelijk objectef/een beperkt budget hebben. Wil je de allerbeste beeldkwaliteit dan moet je toch even verder kijken.
pricewatch: Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II (Canon)
« · ^
Tamron SP AF11-18mm f/4.5-5.6 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c EOL
Dit objectief is inmiddels opgevolgd door de Tamron 10-24. Eén van de redenen is dat veel consumenten voor 10mm van de concurrent gingen. De optische prestaties zijn goed. Het objectief is scherp en heeft weinig last van flares. De zwakste stand is de 11mm met een redelijke hoeveelheid vervorming. Daarnaast heeft de Tamron last van CA. Het zwakste punt van de Tamron is echter de bouw (plastic) en de AF snelheid en geluid. Overall is het een objectief dat voor weinig geld te krijgen was (en waarschijnlijk is op de 2e hands markt) en dat maakt hem zeker een interessante optie!
pricewatch: Tamron SP AF 11-18mm f/4.5-5.6 Di II LD ASP IF (Canon)
« · ^
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX APS-c
Een populair alternatief voor de 10-22 van Canon. Met goede redenen ook, want de bouw is, zoals je van Tokina mag verwachten, erg goed. De lens is erg scherp, vanaf 2.8 al, en presteert eigenlijk over de hele lijn als een dolle. Zijn grootste voordeel t.o.v. zijn Canon concurrent is zijn lichtsterkte. Zijn nadeel daarentegen is dat hij geen USM autofocus heeft, wat op Canon-mount betekent dat je een ietwat lawaaiige lens hebt.
Precisie van de AF is verder uitstekend, mede door de lichtsterkte van 2.8 kan je AF systeem van de camera goed autofocussen.
Al met al een erg fijne lens, die zijn lichtsterkte en optische prestaties als grootste pluspunten mee draagt en een goed alternatief bied voor de Canon. Op gelijk niveau met de 10-22 en daarmee een stap beter dan de 12-24 tokina, 11-19 tamron en 10-20 Sigma.
pricewatch: Tokina AT-X 116 PRO DX 11-16mm f/2.8 (Canon)
« · ^
Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG ASP HSM
Mocht je jezelf op de toekomst willen voorbereiden voor een eventuele fullframe-camera, dan is de Sigma 12-24 de enige juiste keuze. Nadeel van dit objectief is alleen dat hij niet scherp is wanneer je hem niet afstopt, en dat het gebruik van filters eigenlijk zo goed als onmogelijk is door het extreme design van het objectief. Maar je hebt dat wel een ongelofelijk bereik aangezien de cropfactor wegvalt.
pricewatch: Sigma 12-24mm f4.5-5.6 EX DG ASP HSM (Canon)
« · ^
Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 APS-c
De Tokina is een goedkoper alternatief voor de Canon 10-22mm, maar daarom is hij zeker niet slecht. Hij presteert zeer redelijk, terwijl de prijs bijna 40% lager ligt dan de Canonvariant en hij op het lange eind zelfs iets lichtsterker is. Toch moet dit objectief een USM-systeem ontberen, begint hij "slechts" op 12mm, heeft hij was meer last van CA en is hij optisch íets minder goed, maar voor een lens van circa €420,- euro valt er weinig te klagen.
pricewatch: Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (Canon)
« · ^
Hieronder volgende de objectieven die vallen onder de groothoek-objectieven (beginwaarde van de zoom ligt tussen de 15 en 23 mm). Deze objectieven zijn -met de komst van de cropcamera's- erg populair geworden aangezien zijn omgerekend naar fullframe de standaardobjectieven zijn. Deze objectieven beschikken op een cropcamera over een behoorlijke groothoek en een beetje tele. Ideaal voor huis, tuin en keuken toepassingen.

Groothoekobjectieven hebben het probleem dat de brandpuntsafstand korter is dan de afstand tot de sensor (Engels: 'flange-back distance'). Hierdoor is een relatief simpel ontwerp zoals de 50mm lenzen niet mogelijk, en moet een zogenaamd retrofocusontwerp worden gebruikt, wat meestal meer elementen vereist dan een 'normaal' ontwerp. Waar tele-primes een frontelement hebben dat ongeveer zo groot is als het absolute diafragma (bijv: 85mm f/1.8 heeft een voorelement dat maar een beetje groter is dan 85/1.8= 47 mm) heeft bijvoorbeeld de 14mm f/2.8 overduidelijk een voorelement dat veel groter is dan 14/2.8=5mm. Door deze relatief ingewikkelde ontwerpen zijn dit soort objectieven dan ook meestal niet zo scherp in de hoeken als een tele-prime, en veel flare-gevoeliger dan tele-objectieven. Ook hebben al dit soort ontwerpen last van flinke hoeveelheden coma en astigmatisme die contrastrijke foto's flink kunnen verpesten.Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM APS-c
Dit objectief is een allround zoom objectief van Canon en is voorzien van een ring-USM motor en een 4-stops stabilisatiesysteem. Het bereik van dit objectief is zeer aantrekkelijk en dan met name de 15 mm groothoek. De scherpte is ronduit zeer goed. De prestaties op 15 mm zijn logischerwijs wat minder dan op de rest van het bereik, met wat een redelijke hoeveelheid vervorming en vignettering. Dit objectief is een zeer aantrekkelijk alternatief voor mensen die hun 18-55 willen inruilen voor een beter objectief en daarbij een wat groter bereik willen, met goede optische prestaties en voorzien van IS en USM.
pricewatch: Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
« · ^
Canon EF 16-35mm L f/2.8 I USM EOL
Zie de omschrijving van versie II. Dit model is niet meer leverbaar en dus alleen nog verkrijgbaar op de 2e hands markt.
« · ^
Canon EF 16-35mm L f/2.8 II USM
De Canon 16-35L MarkII is hét lichtsterke wide-angle zoomobjectief in de Luxury-line van Canon. Het is lichtsterk, relatief scherp en heeft minder last van vignetting en lensflare dan diens voorganger. De lens is uitgerust met een USM-motor die niet alleen stil is, maar ook heerlijk snel. De weathersealing zorgt ervoor dat je ook in de regen prima kunt blijven werken. Nadelen zijn er echter ook: de lens is duur, zwaar en behoeft 82mm filters die relatief heel prijzig zijn.
pricewatch: Canon EF 16-35 f/2.8L II USM
« · ^
Tokina 16-50mm f/2.8 AT-X 165 AF PRO DX APS-c
Toen het persbericht uitkwam was iedereen laaiend enthousiast. Tokina, met recentelijk een hoop goede lenzen zoals de 12-24 tokina, kwam met een standaard bereik lens, die alles leek te hebben wat je wilde:
2.8, goede bouw, fijne ergonomie en een heel erg fijn bereik (net dat beetje groothoek meer t.o.v. concurrentie). En voor het meeste is dat ook uitgekomen.
Zijn grootste nadelen daarentegen zijn lastig te fixen CA (en vrij veel CA ook, vooral met grote diafragma's, maar zelfs tot f8 storend) en softe hoeken. En deze twee nadelen zijn meteen zo duidelijk aanwezig, dat deze lens niet half zo populair is geworden als mensen aanvankelijk verwacht hadden.
De tamron 17-50 is optisch veel sterker en moet het alleen qua bouwkwaliteit afleggen tegen de Tokina.
Voor de meeste mensen is de Tamron 17-50 daarentegen nog steeds stevig genoeg en is de keuze makkelijk.
pricewatch: Tokina AT-X 165 PRO DX 16-50mm f/2.8 (Canon)
« · ^
Canon EF 17-40mm f/4L USM
De Canon 17-40 is een zeer scherp objectief met slechts relatief weinig CA en een bizar snelle autofocus. Helaas is het objectief slechts f/4 en daarmee niet supersnel, vandaar dat dit objectief veel gebruikt wordt voor landschappen e.d. Het is een L-objectief van Canon wat inhoudt dat hij zéér stevig is gebouwd en dit objectief beschikt, mits je er een UV-filter op schroeft, over een weatherseal. Optisch is het, met name op een cropfactorcamera, een prachtlens: scherp tot zeer scherp wideopen en slechts relatief weinig CA. Hou er wel rekening mee dat wanneer je het objectief fullframe wilt gaan gebruiken, je er een slimline filter op moet zetten en dat het geen walkaroundlens meer is op fullframe.
pricewatch: Canon EF 17-40mm f/4L USM
« · ^
Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM APS-c
De EF-S 17-55 is een zeer waardige toevoeging aan de EF-S lijn. Het is ongeveer de scherpte lens die Canon tot op heden in het assortiment heeft, de primes meegerekend! Hij heeft de beschikking over 3-stops IS en USM wat hem in combinatie met het f/2.8 diafragma uiterst veelzijdig maakt. Hoewel het objectief zich qua beeldkwaliteit en prijs op niveau van L objectieven bevindt, onderscheidt het zich op drie aspecten van deze luxury serie: het objectief is niet voorzien van een weathersealing, het past niet op fullframe camera's (EF-S vatting) en het wordt (zoals bijna alle non-L objectieven) niet geleverd met zonnekap. Verder heeft het objectief op de uiterste groothoek stand nog wat last van flares.
pricewatch: Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
« · ^
Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM APS-c
De Canon 17-85 is een populair zoomobjectief vanwege zijn zeer prettige bereik en de IS functie die het objectief aan boord heeft. Hierdoor kun je circa drie stops langere sluitertijden gebruiken dan wat er normaal mogelijk is en dat is met name in situaties met weinig licht zeer prettig. Het objectief is scherp over het hele bereik en is voorzien van een rappe AF motor. De twee belangrijkste nadelen zijn de behoorlijke vervorming op 17 mm en het objectief heeft last van aanzienlijke CA. De bouwkwaliteit is aanmerkelijk beter dan in instapmodellen van Canon, maar zit -logischerwijs- onder het L-niveau.
pricewatch: Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
« · ^
Sigma 17-70 f/2.8-4 DC Macro APS-c EOL
De Sigma 17-70 is een tijd lang een zeer veel verkocht objectief geweest. Het is goed scherp over het hele bereik, heeft een aantrekkelijke bereik en lichtsterkte en heeft een -beperkte- macro functionaliteit. De bouw is behoorlijk goed. Het zwakke punt is de 17 mm stand en heeft objectief heeft beperkt last van wat CAs en vignettering. Een aanrader in dit bereik en in deze prijsklasse!
« · ^
Sigma 17-70/2.8-4 DC Macro OS HSM APS-c
Op het moment van schrijven is de lens twee maanden geïntroduceerd waardoor er nog niet veel informatie over te vinden is. Op papier is het een goede vervanging voor de kitlens. Het iets grotere bereik, betere lichtsterkte, interne stabilisatie (+/- 4 stops) en HSM maakt het een begeerlijke lens. Doordat je kan scherpstellen op onderwerpen op 4.7cm vanaf het uiteinde van de lens kan je er ook nog aardig close-up mee fotograferen. Het focussen gebeurd intern dus het gebruik van polarisatie filters is makkelijk. De kwaliteit is zoals eerder vermeld nog niet veel over te zeggen, als er meer bekend is zal dit stukje worden aangepast. pricewatch: Sigma DC 17-70 f/2.8-4.0 Macro OS HSM (Canon)
« · ^
Tamron SP 17-35mm f/2.8-4.0 ASP Di LD IF EOL
De Tamron is een objectief wat ook zeer veel gebruikt werd. Dit is verklaarbaar door de aantrekkelijke prijs. Mits je een goed exemplaar te pakken hebt, heb je er een redelijk scherp objectief aan wat niet al te duur is. Echter op een fullframe camera zou ik het objectief niet gebruiken, zelfs op een camera met cropfactor zijn de randen niet erg scherp volgens de testen van Photozone. Daarnaast zijn er inmiddels veel nieuwere objectieven bijgekomen met aantrekkelijkere specs, prijs en prestaties.
« · ^
Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Een erg populaire lens, wereldwijd eigenlijk. Net nieuw op de markt kreeg hij meteen goede recensies, een fijn contrast en goed scherp op alle diafragma's, waren de conclusies. En niet onterecht. Bijna iedereen die hem kent is er lovend over. Hij heeft een vlotte AF, degelijke bouw en is optisch erg goed.
Nadelen van de lens zijn zijn zwakkere bokeh in moeilijke situaties en het front van de lens die wel eens speling kan krijgen. Dit laatste is goed op te lossen en daarvoor kan je hier een how-to zien. Algemeen is dit de populairste lens in zijn markt (budget lichtsterke standaard lens).
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II LD ASP IF (Canon)
« · ^
Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is door Tamron naast de populaire 17-50/2.8 geplaatst en is voorzien van Tamrons beeldstabilisator. Op het moment van schrijven (januari 2009) verschijnen de eerste ervaringen met dit objectief. Zij geven aan dat het objectief op alle punten een verbetering is op de normale 17-50/2.8 met uitzondering van de randscherpte op 17mm. Verder lijken er wat problemen te zijn met de consistentie tussen de verschillende modellen. Vooralsnog een zeer goede aanrader (f/2.8 en stabilisatie) dus, maar wel even een goed exemplaar uitzoeken!
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2,8 XR Di-II VC LD ASP IF (Canon)
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 APS-c
Dit goedkope objectieven was de standaard kitlens voor de Canon instap-reflexcamera's vanaf de Eos300D tot en met de Eos400D. Het objectief dient voornamelijk als goedkoop, -net geen- 3x optische zoom objectief gezien worden. Het is niet bijster scherp, de bouw is matig, de AF redelijk en er ontbreekt een echte scherpstelring. Dit objectief is leuk als je hem ergens bij krijgt, maar nauwelijks de moeite waard om er geld aan uit te geven.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Sinds de Eos450D is dit de nieuwe kitlens van Canon voor de instap-reflexcamera's. Het is een aanmerkelijke verbetering tov de vorige versie. De scherpte is over het hele bereik goed te noemen. Ook de bouw is aanzienlijk verbeterd en beschikt het objectief nu over een beeldstabilisator. Gezien het geld is het een absolute aanrader voor mensen die op hun portemonnee moeten letten. Een eigen scherpstelring ontbreekt overigens nog steeds.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC APS-c
De Sigma is een stop sneller, ook zeer scherp (behalve aan de uiterste randen) en hij is een behoorlijk stuk goedkoper dan de Canon's. Het objectief heeft alleen wel last van CA en goed ook, op 18mm bedraagt die 2.56 pixels volgens de testen van Photozone, wat gewoon erg veel is. Nou kan CA over het algemeen behoorlijk goed gerepareerd worden in Photoshop e.d., maar je moet je afvragen of je dat constant bij al je foto's wil doen. Al met al is het een lichtsterk objectief met een aantal zeer aantrekkelijke kanten, waaronder de prijs. Het is overigens niet mogelijk het objectief op een fullframe camera te gebruiken.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8 EX DC Macro (Canon)
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro APS-c
Deze lens is een verbeterde versie van de non-Macro uitvoering die berucht was om zijn CA.
De macro-toevoeging is volgens de puristen onterecht (geen 1:1 verhouding mogelijk), maar met een goede 1:3 is het een leuke toevoeging aan deze lichtsterke zoomlens. De CA is zeer beperkt en ook flares zijn een zeldzaamheid. Scherpte wide-open is in het centrum zeer goed, maar de uiterste hoeken zijn wat soft. De focusmotor is geen HSM uitvoering, maar toch erg snel en niet lawaaiig. De bokeh is voor een 7-bladig diafragma mooi zacht te noemen. De bouw van de lens is ondanks het gebruik van veel plastic erg stevig. Zelfs nog wat degelijker dan de Canon 17-55 f/2.8 IS.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8 EX DC Macro (Canon)
« · ^
Sigma 18-50/2.8-4.5 DC OS HSM APS-c
Een leuke, betaalbare kitlens van Sigma voorzien van een beeldstabilisator en snelle motor. Dit objectief moet concurreren met de Canon 18-55IS en dat doet het heel behoorlijk. Qua scherpte is de Sigma vergelijkbaar met de Canon en het objectief is voorzien van een snellere motor en is iets lichtsterker. Het zwakke punt van dit objectief is de 18 mm stand (vervorming, vignettering en CA). Verder zijn de prestaties iets afgeknepen wat beter dan bij gebruik van het maximale diafragma. Overall is het een iets betere keuze dan de Canon 18-55IS. Helaas zit het -logischerwijs- niet in een standaardkit en zullen velen voor de Canon variant gaan.
pricewatch: Sigma DC 18-50mm f/2.8-4.5 OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 18-50/3.5-5.6 DC Digital APS-c
Geïntroduceerd ten tijde van de eerste 18-55 (non-IS) kitlens van Canon. De prestaties tov dat objectief zijn iets beter. Redelijke randscherpte, maar wel last van vervormingen, vignettering en CAs. Gezien de prijs van de nieuwe Canon 18-55IS is deze laatste duidelijk de veel betere keuze.
pricewatch: Sigma 18-50mm f/3.5-5.6 DC (Canon)
« · ^[Voor 218% gewijzigd door Moby op 15-03-2010 16:10]


Anoniem: 22659

Topicstarter
Deel 2


Deze objectieven beginnen vanaf 24 mm en vinden de meeste liefhebbers die beschikken over een fullframe camera. Op een cropcamera zijn ze voor de meeste gebruikers minder nuttig. Dit heeft ertoe geleid dat er de laatste jaren weinig vernieuwing in dit segment heeft plaats gevonden. Mijn verwachting is dat dit met het goedkoper worden van de fullframe camera's de komende jaren wel weer zal veranderen.Canon EF 24-70 2.8L USM
De L lens van canon voor het "standaard" bereik op fullframe. Bekend om zijn mooie bokeh en goede contrast en terecht. Een ontzettend fijne lens, met weinig tekortkomingen. De AF is snel en precies, de lens is optisch uitstekend en heeft weinig vervelende eigenschappen. De lens is degelijk gebouwd en heeft weathersealing; hij kan dus tegen een stootje.
Het grappige aan de lens is dat hij fysiek het langst is op 24mm en niet op 70mm, en fysiek dus het kortst is op 70mm. Dat klinkt raar, maar werkt erg goed icm de zonnekap die bevestigt zit aan het gedeelte van de lens wat niet beweegt bij in en uit zoomen. Dat maakt dat de zonnekap veel effectiever zijn werk kan doen (op 70mm ligt het front-element dieper in de lens, en op 24mm dus ondieper. Wat wel een nadeel kan zijn is zijn omvang en gewicht. Met een gewicht van 1 kilo schoon aan de haak en de proportie van een kleine tele-lens is hij geen subtiel lensje te noemen. Ook zijn prijs is vrij stevig, maar hij is het meer dan waard. Voor velen een onmisbare lens in hen tas vanwege zijn prestaties en veelzijdigheid.
pricewatch: Canon EF 24-70mm f/2.8L USM
« · ^
Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM
De Canon 24-85 is, met de €300,- die hij kost, een behoorlijk goedkoop objectief, maar zeker geen slecht objectief. Optisch is hij goed in orde, alleen op 24mm levert hij behoorlijk wat distortions op en de hoeveelheid CA is ook wat aan de hoge kant. Het bereik is ook erg prettig en de bouw is behoorlijk in orde. Tel daarbij het USM-scherpstel systeem op en het is zeker geen verkeerd objectief voor het geld.
pricewatch: Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM
« · ^
Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
De 24-105 van Canon is op het moment van schrijven een van Canon's nieuwste objectieven. Het is een L-objectief, met de bijbehorende bouwkwaliteit en ook USM ontbreekt niet waardoor het objectief zeer snel scherp stelt. Tel daarbij de IS-functie (3 stops) op en je snapt waarom dit een objectief is waar zeer veel naar gekeken wordt. De eerste batch had flare-problemen, maar die problemen zijn al lang verleden tijd. De optische prestaties zijn erg goed, waarbij de 24 mm stand wel wat vervorming heeft en de scherpte wat afneemt op 105mm. Ondanks de IS en het aantrekkelijke bereik kiezen de meesten voor de 24-70/2.8 vanwege het betere contrast en vanwege de mooiere bokeh van deze laatst genoemde lens. Desalniettemin is dit een objectief van zeer hoge kwaliteit!
pricewatch: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
« · ^
Sigma 24-70/2.8 IF EX DG HSM
Sigma biedt met deze lens een redelijk betaalbaar lichtsterk standaard zoomobjectief. De bouw is zeer goed te noemen, de focus- en zoomring bewegen soepel maar niet licht. Het focussen gaat snel en stil, maar er zijn nogal wat exemplaren met front-focus, dus let hier op bij aanschaf. De scherpte op f/2.8 is redelijk te noemen, maar mist nog wat contrast vergeleken met de Canon 24-70 f/2.8L. Vanaf f/4 neemt de scherpte, vooral ook in de hoeken, toe tot uitermate bruikbaar niveau. Voor ongeveer 700 euro heb je een degelijk objectief wat zeer draagbaar is en een mooie bokeh geeft bij f/2.8.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG HSM (Canon)
« · ^
Sigma 24-70/2.8 EX DG Macro
Met z'n grote diafragma en bescheiden prijs wordt deze lens vaak als goedkoop en bruikbaar alternatief van de duurdere canonlens met 't zelfde bereik gekocht. Op een crop-camera is de lens door 't bereik en forse gewicht niet zo geschikt voor walk-around gebruik, maar 't bereik is wel goed bruikbaar voor portretten en concerten. De optische prestaties zijn, dankzij de wisselende kwaliteitscontrole, verschillend per exemplaar.
Heb je een goeie te pakken dan is ie in 't centrum goed scherp op f/2.8 en in de uiterste hoeken op full-frame wanneer je een aantal stops knijpt. De lens heeft 9 diafragmabladen, wat in de meeste situaties voor een rustige achtergrondonscherpte zorgt. De scherpte en 't contrast zijn tussen 24 en 60mm prima, bij 70mm is 't allemaal wat minder op f/2.8.
Deze lens heeft geen HSM motor, daarvoor moet je bij z'n duurdere broertje zijn, maar een conventionele motor. Dit is echter wel een redelijk sterk exemplaar, dus echt traag is de lens niet mbt scherpstellen. Helaas zorgt deze motor er wel voor dat er redelijk veel geluid wordt geproduceerd bij 't scherpstellen.
Alternatieven zijn de goedkopere tamron 28-75 f/2.8, deze is een stukje kleiner en lichter en optisch vaak net effe wat beter, of de duurdere (en betere) canon 24-70 f/2.8.
pricewatch: Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^
Canon EF 28-105mm f/4-5.6
Zie hiervoor de review van de Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM. Hieronder ga ik in op de verschillen tussen deze objectieven/ De f/4-5.6 versie heeft 6 diafragma bladen, terwijl de f/3.5-4.5 versie 7 bladen heeft. Dit moet leiden tot een mooiere onscherpte. Daarnaast ontbreekt het de f/4-5.6 versie aan een USM motor. De bouwkwaliteit van deze versie is overigens aanzienlijk minder goed dan die van de Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM. Ook liggen scherpte en contrast van dit objectief lager dan bij de Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM.
pricewatch: Canon EF 28-105 4.0-5.6 DC
« · ^
Canon EF 28-105mm f/4-5.6 USM
Op wat cosmetische zaken na is dit een Canon EF 28-105mm f/4-5.6 voorzien van een micro-USM motor.
pricewatch: Canon EF 28-105mm f/4-5.6 USM
« · ^
Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM EOL
Deze lens was in 't analoge tijdperk samen met z'n iets wijdere broertje de 24-85 USM de upgrade van de standaard kitlenzen. Met een redelijk snel diafragma en een ring-USM motor is dit een erg prettige walk-around lens op analoog of full-frame digitaal. Het bereik zal voor de meeste mensen op een crop-camera niet zo aantrekkelijk zijn omdat je hiermee effectief op maximaal 45mm aan de groothoek kant uitkomt.
Optisch doet de lens wat je in deze prijsklasse kan verwachten, op fullframe moet je het diafragma een paar stops knijpen om tot in de uiterste hoeken scherp te worden en ook het contrast is bij een open diafragma wat minder. Niet dat het onbruikbaar is wide-open, maar je ziet wel verbetering bij een kleiner diafragma.
Toch kan deze lens op een full-frame camera een erg prettige walk-around lens zijn: hij is compact, licht van gewicht, een snelle en stille scherpstelmotor, heeft goed bruikbare diafragmawaarden en een erg prettig bereik. De lens kan redelijk dichtbij scherpstellen (0,5m) en heeft door z'n 7 diafragmabladen een prettige achtergrondonscherpte. De (optionele) zonnekap is in de groothoekstand wel een must, want het contrast neemt snel af wanneer de zon op 't frontelement kan schijnen.
Je zou 'm als een goedkoop alternatief kunnen zien voor de 28-135 IS of de duurdere 24-105 USM IS.
Die laatste is optisch beter, maar daarvoor ook een stuk groter/zwaarder en natuurlijk duurder.
pricewatch: Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM
« · ^
Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
De 28-135 is één van de veel verkochte standaardzooms van Canon, mede door de cashback die een tijd heeft gegolden, maar ook door de positieve eigenschappen. Optisch is hij redelijk in orde, met name wanneer je hem een stopje afknijpt. Het grote voordeel van dit objectief is ook weer de IS-functie (2 stops deze keer, vanwege de oudere generatie) en het USM-scherpstel systeem.
pricewatch: Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
« · ^
Tamron SP 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF
Eén van de meest besproken lenzen in 2005 was toch wel de Tamron 28-75. Het is een relatief goedkoop zoomobjectief met een snel diafragma van 2.8 terwijl hij zéér scherp is op de meeste brandpuntsafstanden, zelfs wijdopen. De autofocus is een stuk stiller dan de Sigma 24-70 en leek (eigen ervaring) een stukje accurater nog te zijn. Het enige probleem met dit objectief is de slechte kwaliteitscontrole die Tamron erop los laat, het is een zeer scherp objectief mits je een goede in je handen hebt. Goed nakijken is dus het advies.
pricewatch: Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF (Canon)
« · ^

Deze objectieven hebben een zoombereik tot 300 mm en zijn de meest gebruikte teleobjectieven. Ze zijn ideaal voor bijna alle toepassingen waarbij tele noodzakelijk is, muv vliegtuigen, kleine dieren en bepaalde vormen van sport. Zoals hieronder duidelijk zal worden is het aanbod erg groot, evenals het verschil in mogelijkheden en kwaliteit.


Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC HSM APS-c
Een vreemde eend in de bijt qua bereik is deze lichtsterke tele-zoom. De wijde kant sluit prima aan op de vele wideangle zoomlenzen, maar het beperkte tele-bereik maakt hem wat minder geschikt voor het sterk dichterbij halen van neushoorn op 100m afstand. De scherpte van deze lens is goed in het 50-120mm bereik, maar op 150mm is het beter om af te stoppen naar f/4. Ondanks dat is het een zeer prettige lens door zijn compacte en stevige bouw met interne zoom. De HSM zorgt voor een snelle en stille autofocus en het 9-bladige diafragma zorgt voor een zeer mooie bokeh. Momenteel is alleen type II van dit objectief nog verkrijgbaar. De verschillen met type I zijn niet noemenswaardig.
pricewatch: Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC II HSM (Canon)
«^
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS APS-c
Een relatieve nieuwkomer, met goede resultaten. Voor zijn prijs is het een echte budget tele-zoom lens. Zijn prestaties daarentegen niet. Scherp (zeker gezien de prijsklasse) van 55 tot 250mm en afstoppen is eigenlijk niet nodig. Zijn lichte bouw maakt hem ideaal om mee te nemen op pad en zijn stabilisatie maakt hem veelzijdig bruikbaar, zelfs wanneer het licht minder dan ideaal is.
Zijn er dan geen nadelen? Jawel, zijn bouw is wat je kan verwachten voor de prijs, middelmatig en van plastic en zijn autofocus snelheid is niet om over naar huis te schrijven (de AF is wel stil, met een lichte brom van de stabilisatie). In de klasse van tele zoom lens onder de 300 euro, is deze 55-250IS de beste keuze.
pricewatch: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
«^
Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC APS-c
Heb je echt niet veel te besteden, of wil je echt met een minimale investering eens kijken wat nou jouw ding is, dan is de Sigma 55-200 wel wat voor jou. Hij kost niet veel, terwijl hij toch zeer redelijke prestaties weet te leveren. De bouwkwaliteit is redelijk, maar de autofocus is niet heel erg rap. Kortom: voor weinig heb je een leuk objectief wat je makkelijk meeneemt door zijn beperkte grootte.
pricewatch: Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC (Canon)
«^
Tamron AF55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro APS-c
Dit objectief is een bijzonder gunstig geprijsd, klein en licht objectief. De optische prestaties zijn redelijk en wanneer je de prijs in gedachten neemt zelfs goed. Je zult dit objectief duidelijk moeten afstoppen naar een kleiner diafragma om goede scherpte te behalen. De macro vergroting is geen echte macro, maar 1:3,5. Leuk voor erbij, geen reden om hem ervoor te halen. Al met al een aanrader voor mensen met een zeer klein budget die toch een aanvulling zoeken op hun standaard 18-55. Als je wat ruimte hebt in je budget is een Canon EF-S 55-250IS een aanmerkelijk betere keuze.
pricewatch: Tamron AF 55-200mm f/4.0-5.6 Di II LD Macro (Canon)
«^
Canon EF 70-200 F/2.8L USM
De eerste 70-200L in de line-up van Canon, als opvolger van de EF 80-200/2.8L. Deze lens was een flinke sprong voorwaarts omdat hij in 1995 de eerste telelens was die een (razendsnelle) USM motor meekreeg. Het L-predikaat vertelt eigenlijk alles wat je moet weten over deze lens: gebouwd als een blok beton en hoogwaardige optiek, ook dit is gewoon een dijk van een lens. Wel geldt voor de f/2.8 versies dat afstoppen nog een extra zetje in de rug wat betreft scherpte geeft, is hij wide-open ook al een optisch genot. Helaas moet deze lens wel de weathersealing missen die de IS-versies van de Canon 70-200L-serie wel meekrijgen.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L USM
«^
Canon EF 70-200 f/2.8L IS USM EOL
De top als het om Medium telezooms gaat. Met het befaamde L-predikaat, weathersealing, een snelle USM motor, vette optiek en een tweede generatie IS (3 stops compensatie) laat deze lens erg weinig te wensen over. Behalve een sportschool abbo omdat hij met zijn 1,5kg niet de lichtste is. Net zoals de f/2.8 non-IS wordt deze lens geleverd met statiefgondel. Helaas heeft hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de 70-200/4L IS, géén tri-pod detectie, dus moet je de IS handmatig uitzetten op het moment dat je een statief gaat gebruiken.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM
«^
Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
Dit is de nieuwe versie van de gestabiliseerde 70-200/2.8 IS. De verbeteringen zijn -volgens Canon- volledige weather proof behuizing, betere IS unit (tot 4 stops), een fluoriet element en een kortere scherpstelafstand (naar 1.2 meter). Dit objectief is met name op 200mm een verbetering tov de oude variant. De scherpte is uitstekend en de bokeh is erg mooi. Dit is de beste telezoom van Canon op het moment van schrijven (juli 2010).
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
«^
Canon EF 70-200 f/4L USM
De Canon 70-200 f/4L is een zeer populaire teleobjectief omdat het de goedkoopste L-objectief van Canon is, met alle daarbij behorende voordelen. De bouwkwaliteit is zeer goed, er zit een zeer rappe USM-motor in voor de autofocus. Optisch presteert hij zeer goed en er is amper CA te vinden. Velen staan voor de keuze om dit objectief te kopen of een Canon 70-300IS USM. De verschillen tussen deze twee objectieven zijn het bereik, de vaste lichtsterkte, de snelheid van de AF, de bokeh en de beeldstabilisator. De eerste en de laatste eigenschap zijn in het voordeel van de 70-300IS USM, de andere in het voordeel van de 70-200/4.0. Kies het objectief op basis van de eigenschappen die voor jou van belang zijn!
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/4L USM
«^
Canon EF 70-200 f/4L IS USM
De IS-versie van de 70-200/4L verschilt op meer vlakken dan alleen een (3e generatie) IS-motor die tot 4 f-stops compenseert. Deze lens is optisch nog net even een stukje beter dan zijn non-IS broertje (wat al een optische bom is) en wordt door veel mensen gezien als de scherpste 70-200 die de canon-lineup kent. Behalve IS heeft deze lens ook weatherseals die beschermen tegen stof en regen. Ondanks al deze toevoegingen is hij met zijn 760 gram maar 50 gram zwaarder dan de non-IS. De prijs is er wel naar, voor het zelfde geld heb je ook een Canon 70-200/2.8L USM, het is dus aan te raden om te bedenken wat je harder nodig hebt; 4 stops stabilisatie of een één stop lichtsterkte.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/4L IS USM
«^
Canon EF 70-210mm f/3.5-4.5 USM EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Vreemd eigenlijk dat Canon hier geen opvolger voor heeft, want met tweedehands prijzen van €150-200 is dit een goed betaalbaar alternatief voor de duurdere 70-200 f/4 L USM. In deze prijsklasse beschikt de lens over zeer goede prestaties, met zelfs bij volle opening scherpe resultaten. Zoals bij goedkopere telelenzen gebruikelijke levert afstoppen met name op het lange eind nog een toename in scherpte op. Op fullframe is er aardig wat vignettering aanwezig, met name op 70mm. Dankzij de USM is de lens snel en stil qua autofocus en dankzij het niet roterende frontelement is het gebruik van een polarisatiefilter geen probleem. De lens beschikt standaard niet over een zonnekap, maar hiervoor kan de ET-65 (bekend van de EF 85 f/1.8 USM) gebruikt worden. De filtermaat is een bescheiden 58mm, wat de aanschafkosten voor een UV- of polarisatiefilter overzichtelijk houdt.
«^
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
De Canon 70-300 f/4-5.6 IS USM is de opvolger van de 75-300 IS USM, met een aantrekkelijke prijs én de IS-functie (3 stops). Het objectief presteert optisch érg goed, waarbij gezegd moet worden dat de prestaties aan het lange einde wat minder worden. Het objectief beschikt over USM, maar helaas is dit micro-USM en geen ring-USM zoals bij de duurdere L-lenzen. Dit houdt in dat de autofocus wel heel stil is, maar lang niet zo rap is als bij een objectief met ring-USM. De bouwkwaliteit van het objectief is redelijk goed te noemen, hoewel de 70-200 f/4L aanzienlijk beter gebouwd is. Wil je een lichtgewicht objectief wat makkelijk mee te nemen is, goede prestaties levert én over IS beschikt? Dan is dit een goede keus voor je.
pricewatch: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
«^
Sigma 70-200mm f/2.8 EX IF APO HSM EOL
Dit objectief is inmiddels EOL en derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. De Sigma is van de EX serie, enigszins vergelijkbaar met de L-finish van Canon. De Sigma beschikt over een HSM-motor, de tegenhanger van de USM-motor, die zeer stil en behoorlijk rap is. De autofocus van de Canon is wel een stukje rapper dan de HSM-motor, maar de snelheid is zeer acceptabel . De Sigma levert een f/2.8 diafragma voor f/4 prijs, de 70-200 f/2.8 USM van Canon is áánzienlijk duurder dan dit objectief, zodat dit een objectief is met een zeer goede prijs/prestatieverhouding.
«^
Sigma 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM EOL
Deze versie is de opvolger van de EX IF APO HSM variant en is inmiddels opgevolgd door versie 2. De resultaten zijn vergelijkbaar met type II alleen zijn de CAs wat meer verdeeld over het hele bereik. Ze zijn zeker niet schokkend, maar wel aanwezig. Dit objectief is slechts een jaar op de markt geweest en zal lastig te vinden zijn.
«^
Sigma 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM II
Een professioneel gebouwde 70-200/2.8 van Sigma. Sigma heeft aangegeven dat type II van dit objectief opnieuw gecoat is waardoor het objectief beter met flare omgaat. De optimale scherpte van het objectief ligt rond de 100mm en de zwakke plek is de 200mm stand. De beeldkwaliteit over het algemeen genomen is zeer goed, maar vergeleken met de concurrentie presteren anderen beter. Het objectief heeft wat last van CA bij grotere brandpunten. Dit vindt af en toe ook plaats in de bokeh, waardoor de mooie onscherpte af en toe lelijke plekken bevat. De macro stand haalt een vergroting van circa 1:3.5. De AF doet snel en stil zijn werk. Vergeleken met de Tamron heeft de Sigma een snellere motor aan boord. Voor velen zal dit een aantrekkelijk alternatief zijn voor de veel duurdere L objectieven.
pricewatch: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO Macro HSM II (Canon)
«^
Sigma 70-300/4-5.6 DG Macro EOL
De minder bekende en goedkopere broer van de Sigma 70-300 APO macro. Dit objectief presteert behoorlijk bij een klein diafragma (f/11). De prestaties zijn beter aan de korte zijde van het objectief. Hoe verder je inzoomt, hoe minder resolutie je overhoudt. De macro-stand heeft een vergroting van 1:2 en werkt naar behoren tussen de 200 en 300 mm. Dit objectief is met name interessant voor mensen die macro in hun tele willen hebben en een klein budget hebben. Anderen wordt geadviseerd even verder te kijken.
«^
Sigma 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG Macro
Over de Sigma 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG en het kleine broertje van dit objectief, de DL-versie, worden veel vragen gesteld. Moet ik die duurdere APO-versie halen of de DL-versie? De APO-variant presteert in ieder geval aanzienlijk beter dan de DL-versie (of de Tamron 70-300 f/4-5.6 LD Macro for that matter), dus als dit je uiteindelijke teleobjectief gaat worden is het simpel: Spendeer die €100,- extra aan de APO versie. Veel mensen gebruiken het goedkopere broertje of de Tamron om te kijken wat nou het beste bij hun past, om vervolgens een duurder objectief te halen.

De APO versie biedt redelijk goede prestaties, al helemaal wanneer je naar de prijs kijkt. Toch moeten er logischerwijs concessies worden gedaan, boven de 200mm neemt de kwaliteit rap af en de autofocus is niet heel snel. De bouwkwaliteit is redelijk, maar ook niet meer dan dat. Bij de macrofunctie moet je je overigens niet zó gigantisch veel voorstellen, hij haalt sowieso geen 1:1 vergroting, maar het werkt best aardig. Toch is voor het echte macrowerk een echte macro-objectief aan te raden. Al met al een mooi startobjectief voor degenen die niet zo'n ruim budget hebben.
pricewatch: Sigma 70-300mm f4.0-5.6 DG APO Macro (Canon)
«^
Sigma 70-300mm f4-5.6 DG OS
De opvolger van de oude vertrouwde budget telezoom van sigma, de 70-300 DG (non-apo design).
Deze nieuwe telg, met optische stabilisatie heeft een nieuw optisch design gekregen, waardoor hij beter presteert dan zijn voorganger. Zo is de CA dusdanig laag dat het niet storend is en is hij een stuk scherper.
Wel blijft hij, net als andere budget telezoom lenzen, beter presteren wanneer je hem een stopje afstopt.
Zijn stabilisatie en compacte design maakt hem breed inzetbaar, ook om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. De bouw en finish van de lens zijn bovengemiddeld goed voor zijn klasse, de bokeh (onscherpte rendering) is prima en hij kan vrij dichtbij focus (close-up mogelijkheden, geen echte macro).
Zijn minder sterke punten zijn punten die je bij veel budget lenzen vind, een relatief trage focus (lang focuspad), draaiend frontelement en zoals gezegd wat softer wide-open.
«^
Tamron AF70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro
De Tamron 70-200/2.8 is alles wat je van een 70-200/2.8 mag verwachten; optisch dik in orde op alle optische vlakken. Dit is een werkpaard voor een professional, dus hij moet gewoon goed zijn. Extra voordelen ten opzichte van de concurrentie zijn het relatief lage gewicht, de korte minimale scherpstelafstand en de lage prijs. Het objectief heeft eigenlijk maar één nadeel: de luidruchtige en relatief trage AF motor.
pricewatch: Tamron AF 70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro (Canon)
«^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD EOL
Dit objectief is opgevolgd door de Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro. Dit objectief moet het doen zonder de macro functie en mist de Di coating. Het objectief dient afgestopt te worden naar f/8 voor goede resultaten. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig.
«^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro
Dit objectief is de opvolger van de Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD. Het is een goedkoop teleobjectief met zeer redelijke prestaties. Het objectief wordt boven de 200 mm duidelijk minder scherp, maar levert zelfs dan nog redelijke prestaties. De scherpte onder de 200 mm is zelfs goed. Zoals te verwachten is bij een objectief in deze prijsklasse is CA wel een probleem. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig. Het leuke van dit objectief is de 1:2 macro vergroting die je ermee kunt halen.
pricewatch: Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro (Canon)
«^
Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III (IS) (USM)
Drie objectieven in één post; de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III, de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM en de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III IS USM. Optisch gezien zijn er geen grote verschillen tussen de 3. De objectieven presteren redelijk in het gebied van 75-200 mm, maar daarna gaat het erg hard bergafwaarts. De bouwkwaliteit van de standaard versie en van de USM versie zijn redelijk, die van de IS USM versie is aanmerkelijk beter. Alle objectieven hebben bovengemiddeld last van chromatische abberaties. Het enige noemenswaardige verschil tussen de standaard versie en de USM versie is dat de laatste een micro-USM motor aan boord heeft zitten. Dit levert met name een stillere AF op. Het grootste voordeel van deze objectieven is het aantrekkelijke bereik voor een gunstige prijs met een lage gewicht.
De IS USM versie heeft een aanzienlijk betere bouw dan zijn directe broertjes. Daarnaast is het objectief voorzien van een IS unit, wat uiteraard bijdraagt aan een hoger percentage scherpe foto's. Van de drie objectieven is de IS USM versie niet meer verkrijgbaar. Deze is vervangen door de -optisch veel interessantere- 70-300 IS USM.
Bij alledrie de objectieven is een zonnekap een losse accessoire.
pricewatch: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III
pricewatch: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM
«^
Tokina AT-X 828 AF PRO 80-200mm f/2.8 EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Zoals bijna alle Tokina objectieven is het zeer solide gebouwd, is het objectief erg scherp en heeft het wat meer last van CA dan de concurrentie. Het belangrijkste nadeel van het objectief is de relatief trage AF motor, het belangrijkste voordeel de prijs.
«^
Sigma 100-300/4 EX APO DG
Een onvolprezen stuk glas van Sigma. Een lens die qua bouw niet onderdoet voor een canon L lens en qua optische prestaties ook niet. Ragscherp, ook op 300mm f/4. Ontzettend fijne lens, die fysiek helaas wel vrij fors is, nog een stapje groter dan de 70-200's van de verschillende merken. Zijn bereik van 100-300mm maakt hem geschikt voor het echte tele werk, van vogels en wildlife. Voor portretten e.d. is hij veel te groot en lomp.
Zijn constante diafragma van f/4 maakt hem tevens geschikt voor een 1.4 tele converter, met behoud van AF op een consumenten dslr. Daarbij komt nog eens dat de AF in dit objectief bijzonder rap zijn werk doet. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, hij mist een beeldstabilisator. Heb je een stevig stukje glas nodig en is 300mm wat je nodig hebt, dan is deze lens een echte aanrader.
pricewatch: Sigma 100-300mm f4.0 EX DG APO IF HSM (Canon)
«^
Deze zoomobjectieven lopen door boven de 300 mm waar de consumentenobjectieven meestal ophouden. Vaak worden deze objectieven dermate groot dat ze voorzien zijn van een statiefgondel. Hiermee wordt het zwaartepunt van de combinatie camera en objectief wat naar voren geplaatst waardoor de balans veel beter wordt. De toepassing van deze objectieven ligt met name in het gebied van sport en dierenfotografie. Als het in je budget past word je erg blij als je een dergelijk objectief mee kunt nemen op safari bijvoorbeeld.Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX APO DG RF HSM
De Sigma 50-500 is geweldig qua bereik, en ondanks de extreme zoommogelijkheden van de lens presteert hij optisch zeer netjes. Dit objectief was 10 jaar geleden een van de weinig objectieven in dit bereik en was ook nog eens zeer betaalbaar. Er zit wél HSM op waardoor de focussnelheid zeer acceptabel is, helaas ontbreekt alleen de OS functie op deze lens. Hierdoor valt alleen met voldoende licht uit de hand te schieten, dus neem je statief mee als je met de jongen op stap gaat. Vergis je niet, het ding weegt 1,8KG, dus een stevig statief is een vereiste. In tegenstelling tot 10 jaar geleden is dit objectief tegenwoordig niet meer de enige logische keuze; er zijn een aantal objectieven bijgekomen in hetzelfde bereik. Met name de Sigma 150-500 is een zeer aantrekkelijk alternatief.
pricewatch: Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX DG APO RF HSM (Canon)
«^
Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX APO OS RF
De Sigma 80-400mm OS is de tegenhanger van de 100-400 en ook deze voorziet in beeldstabilisatie, maar dan onder de naam OS. Deze technologie levert circa 2,5 tot 3,5 stop extra marge op en vergemakkelijkt het uit de hand schieten op de langere focale lengtes. Deze lens is wel circa €500,- goedkoper dan de Canon, maar hij beschikt helaas niet over USM/HSM waardoor hij aanzienlijk trager focust. Optisch gezien is het geen hoogvlieger. Gezien het relatief kleine prijsverschil is het raadzaam om verder te kijken naar bijvoorbeeld de Sigma 150-500 of de duurdere Canon 100-400.
pricewatch: Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX DG APO OS RF
«^
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
De Canon 100-400mm is behoorlijk veel gebruikt objectief voor deze doeleiden, onder andere omdat hij voorzien van van IS (2 stops) Op deze focale lengtes is het zéér lastig uit de hand schieten zonder IS, of er moet veel licht aanwezig zijn waardoor het wel kan. Deze lens beschikt over een pomp-zoom mechanisme, in plaats van het draaimechanisme waar de meeste lenzen van tegenwoordig over beschikken. Het voordeel is dat je heel snel kunt zoomen, ten koste van een stuk precisie en het risico dat hij stof opzuigt is groter dan bij een draaizoom. Optisch is dit objectief een van de scherpste ultrazoom objectieven, hoewel de verschillen met de goede objectieven van de concurrentie klein zijn!
pricewatch: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
«^
Sigma 120-400/4.5-5.6 APO DG OS HSM
Een betaalbaar ultra-tele objectief van SIgma met een snelle AF motor en een beeldstabilisator. Dit grote objectief heeft een aantrekkelijk bereik, omdat het voorbij de consumenten-afstand van 300 mm gaat. Echter, helaas gaat de beeldkwaliteit van dit objectief juist aan het lange eind (>200 mm) (hard) achteruit. Tot 200 mm zijn de resultaten prima, maar daarboven gaat de scherpte verloren. Dit is uiteraard erg jammer aangezien veel mensen dit objectief zullen kopen vanwege de 400mm stand. Ook is vignettering op een fullframe camera een probleem. Het objectief heeft een goede OS unit en ook de minimale scherpstelafstand is prettig kort.
pricewatch: Sigma 120-400mm f4.5-5.6 APO DG OS HSM (Canon)
«^
Sigma 150-500/5-6.3 APO DG OS HSM
Dit objectief gaat tot een ongelooflijke 500mm. Voor mensen voor wie een Canon 500/4.0 of Sigma 500/4.5 iets buiten budget valt is dit het objectief om te kopen. De beeldkwaliteit is de beste van alle super telezoom objectieven. De beeldkwaliteit na 400mm vervalt weer wat, maar zelfs op 500mm is de scherpte nog goed. Verder is het objectief voorzien van een rappe AF en goede OS unit. Nadelen zijn de filtermaat van 86mm en het gewicht van het objectief. De belangrijkste concurrent is de Canon 100-400. De verschillen tussen beide objectieven zijn erg klein. De Canon heeft het voordeel van iets meer resolutie (erg klein verschil) en de lichtsterkte op de 400 mm stand is bij de Canon iets gunstiger. De Sigma heeft daartegenover een aantrekkelijker bereik en prijs staan. Al met al een erg moeilijke keuze.
pricewatch: Sigma 150-500mm f5-6.3 APO DG OS HSM (Canon)
«^
Tamron SP AF200-500mm f/5-6.3 Di LD (IF)
Een zeer gunstig geprijsde super telezoom objectief. Optisch gezien is dit een zeer interessant objectief, goede scherpte, weinig vervorming en weinig vignettering. Vermeldenswaardig is het 86mm filter die je nodig hebt. Het enige minpuntje in de beeldkwaliteit is dat het objectief last heeft van wat CA. De bouw is redelijk; het objectief is licht voor zijn bereik en heeft standaard een statiefgondel meegeleverd. Het objectief wordt tijdens het zoomen aanmerkelijk langer
Het grootste gemis van dit objectief is uiteraard een gebrek aan beeldstabilisator icm de lage lichtsterkte. Dit wordt uiteraard volledig verklaard door het prijskaartje. Een tweede groot verbeterpunt is de AF accuratesse; het locken van de scherpstelling kan lastig zijn. De AF in dit objectief is van de categorie "koffiemolen", redelijk qua snelheid maar wel een beetje luidruchtig. Al met al een zeer interessant objectief voor mensen met een wat kleinere budget die geen actie foto's willen schieten!
pricewatch: Tamron SP AF 200-500mm f/5-6.3 Di LD IF (Canon)
«^[Voor 174% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 20-07-2010 20:52]


Anoniem: 22659

Topicstarter
Deel 3"You have got to love them or you have got to hate them." Dat lijkt een aardige omschrijving voor deze groep objectieven. Superzoom lenzen zijn lenzen met een extreem bereik (beginnend bij zo'n 11x zoom). In fotografische zin hebben ze veel compromissen: ze zijn niet lichtsterk, ze zijn niet superdegelijk gebouwd, meestal is de AF niet erg snel, ze zijn niet erg contrastrijk, ze hebben vervormingen, er is veel verbetering te behalen bij gebruik van een kleiner diafragma, etc. Waarom dan toch een superzoom kopen? Omdat het een compact objectief is, waarmee je zeer uiteenlopende foto's kunt maken. Ga je op reis en heb je weinig plek om fotoapparatuur mee te nemen? Heb je een beperkt budget en wil je toch een groot bereik afdekken? Een superzoom doet het allemaal. Over het algemeen hebben de goedkopere varianten geen beeldstabilisator en zijn ze optisch wat minder goed dan de gestabiliseerde, duurdere versies.Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Dit objectief is recentelijk door Canon tussen de EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 en de EF-S 17-85mm f4-5.6 geplaatst. De bouw van het objectief is redelijk met een kunststof omhulsel en een metalen bajonet. De AF vindt plaats met een conventionele motor en is redelijk snel. De scherpte is -mits afgestopt- goed tot zeer goed. Het objectief heeft op de 18 mm stand last van extreme vervorming. Daarnaast is vignettering over het hele bereik iets om rekening mee te houden. Net als iedere objectief in dit zoombereik heeft ook dit objectief last van CAs. Als je op zoek bent naar een allround objectief met IS en je vindt het geen probleem om het objectief minimaal een stop af te stoppen, dan is dit een geschikte kandidaat!
pricewatch: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Na de successen van 18-200 lenzen bij Tamron en Sigma ontstond er bij de OEMs uiteraard ook een behoefte om een graantje mee te pikken uit deze markt. Het gevolg is de Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS . Dit objectief is -net als alle EF-S objectieven- alleen geschikt voor gebruik op APS-C camera's van Canon. Deze 18-200 is voorzien van een beeldstabilisator (IS), is ruim 10 cm lang en weegt 595 gram. De AF snelheid is prima in orde en ook de bouw behoort tot de top van de 18-2xx objectieven. Vervormingen op 18 mm zijn behoorlijk extreem en over het algemeen genomen kan gezegd worden dat het centrum goed is, maar de randen behoorlijk achterblijven.
pricewatch: Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC APS-c
De goedkoopste variant van de Sigma superzoom objectieven. Slechts 8 cm hoog en 405 gram zwaar. Dit maakt dit objectief zeer geschikt voor backpackers en mensen die met weinig massa willen fotograferen. Optisch gezien is het een redelijk objectief. Zwakke punten zijn de 35 mm stand (met name aan de rand) en op 200 mm. Op de 18 mm stand heeft het objectief veel last van vertekening. Qua bouw is dit objectief wat beter dan de vergelijkbare Tamron. Zo heeft dit objectief bijvoorbeeld een metalen bajonet-vatting.
pricewatch: Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC (Canon)
« · ^
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC OS APS-c
Dit 18-200 objectief van Sigma is voorzien van een beeldstabilisator om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Dit objectief is veel groter en zwaarder dan zijn eerder genoemde kleine broertje: 100 mm hoog (en met name 8 cm dik) en 610 gram zwaar. Optisch gezien is de OS variant beter dan de non-OS variant met meer scherpte in het hele bereik. Het beste resultaat wordt gehaald aan beide einden van de zoomrange. De 35mm stand blijft een zwakke plek van het objectief. De AF snelheid is redelijk, en de bouw is verrassend goed. Op het moment van schrijven is deze variant slechts een paar tientjes duurder dan de versie zonder OS en als het extra gewicht geen probleem is, dan is het absoluut aan te bevelen om de variant met OS te pakken.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC OS (Canon)
« · ^
Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM APS-c
Dit objectief gaat verder waar de 18-200 OS is gebleven. Men neme 50mm extra aan het tele einde en voegen er een snellere autofocus motor aan toe (HSM, Hyper Sonic Motor). Verrassend genoeg is het objectief eigenlijk even groot en zwaar als de 18-200 OS. In de praktijk is de AF van dit objectief een van de snelste op de markt. De scherpte lijkt in de eerste reviews erg te wisselen met het brandpunt. Met name rond de 135mm is dit objectief niet sterk.
pricewatch: Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM (Canon)
« · ^
Tamron AF18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Tamrons goedkoopste, kleinste en lichtste superzoom lens. Het objectief meet 74 mm hoog en weegt net geen 400 gram. Een ideale reisgenoot dus. Over de optische kwaliteiten kunnen we kort zijn: het is aan te bevelen dit objectief voornamelijk afgestopt te gebruiken. De zwakste plekken zijn 18 mm (de randen) en 200 mm. Qua bouw is de Tamron wat minder overtuigend dan de vergelijkbare Sigma, maar vanwege de betere AF prestaties wordt de Tamron als de betere van de twee gezien. Als extra bonus blijkt dat in de praktijk de Tamron stiekem net ietsje langer is dan de Sigma (de 200mm is dus stiekem ietsje meer).
pricewatch: Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Canon)
« · ^
Tamron AF18-250mm f/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Dit 14x zoom objectief is een beetje vreemde eend in de bijt. Tamron is de enige fabrikant die een dergelijk objectief op de markt heeft zonder dat deze is voorzien van een beeldstabilisator. Desalniettemin heeft Tamron het voor elkaar gekregen om dit objectief bijzonder klein en compact te houden. Het meet slechts 83 mm hoog en weegt slechts 430 gram. Nog vreemder wordt het wanneer je naar de optische kwaliteiten gaat kijken. Die zijn namelijk heel aardig en beter dan menig 18-200 objectief. Alleen op de 250mm stand worden de prestaties wat minder, maar verder presteert het objectief verrassend constant. Vertekening is alleen op de 18 mm bovengemiddeld. AF snelheid en bouw zijn redelijk. Als je een superzoom zoekt en kunt leven zonder een beeldstabilisatie dan is dit een uitstekende keuze.
pricewatch: Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Canon)
« · ^
Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro APS-c
De Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro verdient in de eerste plaats een erkenning voor de naam van het objectief. Zeg dit maar eens 10x achter elkaar op! Dit objectief wijkt af van de twee kleinere broertjes uit de reeks, aangezien het groter (ruim 10 cm hoog) en zwaarder (550 gram) is en voorzien is van een beeldstabilisator. Op het moment van schrijven (december 2009) is dit objectief de beste 18-2xx lens die je kunt krijgen voor op een Canon camera. Grote vervormingen op 18 mm en veel chromatische abberaties boven de 200 mm, maar verder is de beeldkwaliteit beter dan de concurrenten.
pricewatch: Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro (Canon)
« · ^
Tamron 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) MACRO
Superzoom die ook op fullframe past. Op een cropcamera is de 28mm misschien wat te weinig groothoek waardoor er alsnog misschien een extra lens moet aanschaffen. Op fullframe is het bereik natuurlijk ideaal, van groothoek tot tele, en zelfs close up kan worden gedaan met deze lens. Interne stabilisatie (+/- 3 stops) zorgt ervoor dat de lens nog bruikbaarder wordt. Nadelen zijn, zoals wel vaker bij superzooms, de geringe lichtsterkte, niet al te beste scherpte en purple fringing. Enige concurent op fullframe is de Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM welke meer dan 3x zoveel kost.
pricewatch: Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) Macro
« · ^
Een fisheye combineert een zeer korte brandpuntsafstand met een tonvormige vertekening. Er zijn 2 soorten (eigenlijk 3 maar goed): de circulaire en de rectilineaire. De circulaire geeft een cirkelvormige afbeelding met zwart er omheen. De beeldhoek is vast, bijvoorbeeld 180° horizontaal, verticaal en diagonaal.
Om toch een volledig frame van een 35mm rolletje te belichten kwamen de rectilineaire fisheye lenzen, deze hebben een beeldhoek van bijvoorbeeld 180° diagonaal maar minder verticaal en horizontaal.
Cropcamera's hebben een kleiner brandpunt nodig dan fullframe camera's om een bepaalde beeldhoek te krijgen
Sigma 4.5/f2.8 EX DC Circulair Fisheye HSM APS-c
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 4.5mm f/2.8 EX DC Circular Fisheye HSM (Canon)
« · ^
Peleng 8mm f/3.5 Fisheye APS-c
Een echte fun-lens, uit de voormalige USSR. Voordat Sigma en Tokina met hun circulaire fisheyes uitkwamen was dit de enige manier om een beeldhoek van 180 graden te verkrijgen op een canon body.
Deze lens moet 't vooral van z'n prijs hebben, want optisch is ie niet zo geweldig; hij heeft erg veel last van flares en 't contrast en de scherpte blijft bij alle diafragmawaarden matig. De volledig handmatige bediening (diafragma en scherpstellen) zit minder in de weg dan je zou denken, want de scherptediepte bij 8mm is bij bijna elk diafragma enorm. De sluitertijd rekent je body wel netjes automatisch uit.
« · ^
Sigma 8/3.5 EX DG Circular Fisheye
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 8mm f3.5 EX DG Circular Fisheye (Canon)
« · ^
Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye
Fisheye met EF mount, dus geschikt voor fullframe. Wijder dan de 14mm L, als je het perspectief corrigeert krijg je het equivalent van een 12 a 13 mm lens. Nadeel van deze correctie is dat de hoeken wat softer worden. Uiteraard past de lens ook op cropcamera's, maar het fisheye effect wordt wel een stuk minder. De bouwkwaliteit van de lens is aardig, meer niet. Focusring voelt wat stroef en de focussnelheid is ook niet al te hoog. Wanneer je hem gebruikt op fullframe word je getrakteerd op zeer goede hoekscherpte, zelfs op f2.8. Vignetting is minder aanwezig dan zijn soortgenoten en verdwijnt geheel als je hem afstopt. Filtergebruik is niet mogelijk, voorop past geen schroeffilter en achterin passen geen gelatinefilters.
pricewatch: Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye
« · ^
Sigma 15/2.8 EX DG Diagonal Fisheye
Naast de Canon 15mm Fisheye is deze Sigma een goed(koop) alternatief voor wie een 180 graden kijkhoek met AF op 15mm wil. Optisch zijn de lenzen nagenoeg identiek, de hoeveelheid flare en de beeldkwaliteit zijn bijzonder vergelijkbaar, bovendien zijn beide bruikbaar voor fullframe camera's, waar sommige fisheyes dat niet zijn.
De Canon-variant focust iets sneller en de bouw is een stuk beter, maar dat rechtvaardigt het prijsverschil (vaak zo'n 50%!) in mijn ogen [of: over het algemeen] niet. De Sigma heeft naast een iets minder stevige bouw overigens ook een nogal slechte finish: de gebruikte verf/lak laat snel los.
Gebruik van filters is niet mogelijk in de nieuwere serie Sigma's, de oudere versies kunnen wel minifilters in geschoven worden aan de achterzijde, hoewel deze nagenoeg niet te vinden zijn.
pricewatch: Sigma 15mm f2.8 EX DG Diagonal Fisheye (Canon)
« · ^
Zenitar 16mm f/2.8 Fisheye
Een 16mm fisheye, ook uit rusland. Deze geeft op full-frame een beeldhoek van 180 graden. Op een crop-camera is het fisheye effect een stuk minder zichtbaar. De lens is met open diafragma redelijk soft en contrastloos, maar als je 'm knijpt wordt de beeldkwaliteit prima en zelfs erg goed bij f/11. Bij deze lens zal je met een ring op de lens 't diafragma moeten instellen (de zoeker wordt dan ook donkerder) en handmatig moeten scherpstellen. Dit is vrij eenvoudig met de duidelijke afstandmarkeringen op de lens. De sluitertijd wordt netjes door je camera uitgerekend.
Alternatieven zijn de 15mm fisheye lenzen van Sigma en Canon, welke beide optisch een stukje beter zijn en autofocus bieden, maar wel wat duurder zijn.
« · ^Voor eigenlijk elke macro lens geldt dat hij ragscherp is. Een macro lens is daarvoor geoptimaliseerd. De onscherpte rendering, bokeh, is ook iets wat bij macro lenzen vrij goed gaat, maar waarbij je moet onthouden dat een lens met een grotere focale lengte het altijd makkelijker heeft op dit gebied.
Macro lenzen hebben een lange focus slag, waardoor de meesten vrij langzaam focussen. Een beperkte oplossing hiervoor is de focus-limiter, die de meeste macro lenzen hebben. Je hakt je focuspad daarmee in tweeën (of echt macro afstanden, òf close-up tot infinity) en geeft de camera de mogelijkheid om ongeveer 2x zo snel een focus te vinden. Veel zoom lenzen hebben een macro aanduiding, maar een echte macro lens is een lens die een 1:1 vergroting kan halen (bijv 1 cm groot beestje wordt ook 1cm groot op de sensor geprojecteerd door de lens)
De populairste macro lenzen zitten rond de 100mm, waardoor de lens ook, terecht, vaak wordt ingezet voor portretten.

Voordat je een macro objectief koopt zijn een aantal zaken belangrijk. Bedenk jezelf welk brandpunt je nodig hebt: hoe kleiner je brandpunt hoe dichter je bij je onderwerp werkt. Dit heeft twee nadelen: ten eerste kun je beestjes wegschrikken en ten tweede kun je in je eigen schaduw werken. Je kunt op de site vaak vinden welke afstand de minimale werkafstand is. Houd hierbij rekening dat dit gemeten is vanaf je sensor. De afstand van de sensor tot aan de rand van de behuizing plus de maximale lengte van je objectief bepalen hoeveel cm je nog over hebt achter je lens. Het tweede wat erg belangrijk kan zijn is de aanwezigheid van een focus limiter. Deze hakt het bereik in tweeën. Of de AF werkt over het hele bereik of alleen vanaf een bepaalde afstand tot oneindig. Omdat voor macro fotografie precies scherpstellen erg belangrijk is, heeft de scherpstelring een groot pad. Het scherpstellen over het hele pad duurt dan ook lang. Als je hem voor andere doeleinden dan macro gebruikt, kan het zeer handig zijn om een focus limiter te hebben. Controleer dus of het objectief dat heeft (als het voor jou belangrijk is). Het laatste aspect is een statiefgondel. Door een statiefgondel wordt de balans van camera plus objectief beter verdeeld op je statiefkop. Niet alle objectieven beschikken over deze mogelijkheid en of deze accessoire wordt meegeleverd is ook verschillend. Kijk dit na voordat je een lens koop (indien het belangrijk is voor je).


In de OP staan bewust geen macro lenzen van 50mm of minder. De reden hiervoor is dat de meeste mensen dit geen fijn brandpuntsafstand vinden om macro te fotograferen. Door de erg kleine werk afstand tot je onderwerp, verjaag je al snel beestjes. Daarnaast kan je minder goed je onderwerp isoleren van je achtergrond (minder tele geeft automatisch minder onscherpte in de achtergrond). Daarnaast halen de meeste macro lenzen van 50mm of minder geen 1:1 vergroting, wat toch wel een kenmerk van een echte macro lens is.
Kortom, voor de meeste mensen zijn 50mm macro lenzen niet de meest geschikte keuze en daarom zijn ze niet los behandeld in de OPCanon EF-S 60mm 2.8 USM Macro APS-c
Een niet zo heel bekende macro lens op tweakers. Ook een relatief nieuwe lens. Zijn sterkste punt is misschien wel zijn prijs. In verhouding tot macro lenzen rond de 100mm is deze lens al snel 100 euro goedkoper en dat maakt deze lens interessant. Optisch een prachtige lens met goed contrast en scherpte (zoals alle macro lenzen eigenlijk). Maar ook nog eens met een USM motor, waardoor hij vrij vlot kan focussen en dat maakt hem geschikt voor portretten. Kortom, een fijn pakket in één lens.
Zijn grootste nadeel is zijn focale lengte van 60mm. Ondanks zijn mooie bokeh is het met deze lens moeilijker om een rustige onscherpe achtergrond te creëren, omdat hij minder het tele-perspectief heeft wat veel van zijn langere broertjes/concurrenten wel hebben. Als je zeker weet dat je een macro lens zoekt die rond de 60mm zit, dan is deze lens zeker een aanrader.
pricewatch: Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM
« · ^
Tamron SP AF60mm f2 Di II LD (IF) 1:1 Macro APS-c
Dit -relatief nieuwe- macro objectief van Tamron levert een extra stop lichtsterkte op t.o.v. andere macro objectieven. Het voordeel hiervan is de helderdere zoeker en een kortere scherptediepte. De prestaties zijn zeer hoog en de bokeh is heerlijk zacht. Velen zijn echter van mening dat het objectief op dit moment (januari 2010) nog veel te duur is (een vergelijkbare Canon is momenteel verkrijgbaar voor ruim 100 euro minder) zonder hiervoor heel veel meerwaarde te bieden.
« · ^
Canon MP-E 65mm f/2.5 1-5x Macro
Dit stukje glas is uniek in zijn soort. Dit macro objectief heeft een minimale vergroting van 1x en een maximale vergroting van 5x. In het laatste geval staat een onderwerp 5 keer zo groot op de sensor dan dat het in werkelijkheid is. Dit objectief heeft dan ook geen zoom en ook niet echt een scherpstelling. De gangbare werkwijze is om de vergroting in te stellen en dan de camera naar voren te bewegen totdat het onderwerp scherp is. Een andere werkwijze is om een afstand te kiezen en de vergroting te variëren totdat het onderwerp scherp is. Alleen bij gebruik van deze laatste werkwijze is de meegeleverde statiefgondel handig. Dit objectief is geschikt voor het vastleggen van de allerkleinste details! Let er wel op dat de werkafstand bijzonder klein is.
pricewatch: Canon MP-E 65mm f/2.8 Macro
« · ^
Sigma 70/2.8 EX DG Macro
Relatief nieuw macro objectief van Sigma. Uiteraard is de scherpte bij dit objectief dik in orde. De bokeh is mooi en zacht. Desalniettemin is het een vreemd objectief. De Sigma 105mm macro is momenteel (januari 2010) verkrijgbaar voor nagenoeg hetzelfde bedrag. De 70 mm is iets scherper, maar heeft meer last van CA. Daarnaast is een langer macro objectief voor velen makkelijker in gebruik (grotere werkafstand tot bijvoorbeeld insecten, kleinere DoF en minder waarschijnlijk dat je in je eigen licht werkt). De AF is accuraat, maar enigszins luidruchtig en niet bijster snel. De bouw is zeer degelijk.
pricewatch: Sigma 70mm f2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^
Tamron SP AF90mm f/2.8 Di 1:1 Macro
De tamron 90 lijkt de publiekslieveling met zijn aantrekkelijke prijs en goede prestaties. Van de third-party macro lenzen rond de 100mm, is deze tamron het snelst met focussen, wat erg fijn is voor de momenten dat je de lens als bijv. portret lens gebruikt. De bouw van de tamron is erg goed, net als die van zijn concurrenten. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA. Van de third-party alternatieven rond de 100mm is dit onze aanrader.
pricewatch: Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro (Canon)
« · ^
Canon EF 100 2.8 USM Macro
Lange tijd Canon populairste macro lens en niet zonder reden. Optisch uitstekend (maar niet beter dan de concurrenten). Net als zijn concurrenten een goede bouw ook. Maar waar deze lens zijn meerwaarde laat zien is zijn interne focus mechanisme èn zijn USM motor die het focussen rap maakt. Daardoor is deze lens goed bruikbaar als portret lens, zeker met zijn focus-limiter actief.
Helaas is de lens wel wat duurder dan zijn concurrenten, waarbij de meerwaarde van het focussen niet voor iedereen het extra geld waard is. Bij macro fotografie blijft handmatig focussen toch de voorkeur hebben voor de meesten. Optioneel is voor dit objectief een statiefgondel verkrijgbaar. Recentelijk heeft canon een L-variant van deze lens uitgebracht, te weten de Canon 2.8L USM 2.8 macro. Die een nog betere bouw heeft en het predicaat L mag dragen.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro
« · ^Canon EF 100mm Macro L f2.8 IS USM
Volgens dpreview een van de lenzen met het hoogst oplossende vermogen die Canon ooit gemaakt heeft. Een (kleine) verbetering van Canon's al bepaald niet zielige 100mm Macro USM qua scherpte, kleuren en contrasten maar de hybride-stabilisatie en de (veel) snellere scherpstelmotor maakt het verschil (samen met de iets betere bouw en weathersealing). Sluitertijden van 1/50e seconde zijn met een 1:1 vergroting uit de hand absoluut mogelijk (dat hoef je met een "oude" 100 macro niet te proberen). De lens is dankzij de 4-stops stabilisatie en de snelle AF een aanvulling niet alleen functioneel als macro maar ook als (haarscherpe) portretlens en als gewoon "manusje-van-alles-korte-tele". Heeft nog een erg mooi bokeh ook dankzij het afgeronde 9-bladige diafragma maar is wel fors duurder dan de non-L 100 mm macro.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
« · ^
Tokina AT-X 100mm PRO D 2.8 macro
Lange tijd was deze lens de goedkoopste macro lens rond de 100mm, wat hem populair maakt. Zeker gezien de kleine verschillen in de optische prestaties tussen macro lenzen. Maar, als je ze naast elkaar zet, dan valt op dat deze tokina meer CA's produceert dan zijn concurrenten (CA is bij macro fotografie wel minder een issue, door de veelal lagere contrasten in de compositie). De bouw is als vanouds bij tokina meer dan in orde. De snelheid van de AF is vergelijkbaar met de sigma 105, namelijk erg traag.
pricewatch: Tokina AT-X M100 AF PRO D 100mm f/2.8 Macro (Canon)
« · ^
Sigma 105/2.8 EX DG Macro
Een populaire lens voor macrofotografie. De lens heeft (net als de meeste concurrenten) een fijne ergonomie door zijn enorme focusring en precieze handmatige focusmogelijkheden. Bouwkwaliteit is ook dik in orde, zoals bij de meeste pro sigma lenzen (EX aanduiding). Deze macro lens heeft AF, maar is zo traag dat je veelal beter af bent met manual focussen. Iets wat sowieso aan te raden is voor macro fotografie. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA, maar iets minder scherp op grote diafragma's dan zijn concurrenten (bij macro niet heel belangrijk).
pricewatch: Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^
Sigma 150/2.8 EX DG Macro APO HSM
Deze zeer degelijk gebouwde 150mm macro van Sigma valt tussen de klassieke 100 en 180/200 mm macro objectieven in en is uniek in zijn soort. Het objectief is voorzien van een HSM motor. Deze motor is in staat erg stil -maar niet erg snel- zijn werk te doen. Dit is uiteraard handig in de buurt van insecten. Verder is het standaard voorzien van een statiefgondel waardoor de hele set mooi in balans is. De scherpte is goed en de CAs zijn netjes gecontroleerd.
pricewatch: Sigma 150mm f2.8 EX APO DG MACRO HSM (Canon)
« · ^
Canon 180mm f3.5L Macro
De Canon 180mm is de langste brandpuntsafstand in het assortiment macrolenzen binnen het Canonkamp en leent zich uitstekend om insecten en andere schuwe beestjes te fotograferen. Een langere brandpuntsafstand geeft ook een mooiere bokeh. Om even kort te vergelijken, de 180mm heeft een MFD (minimum focus distance) van 48cm, de 100mm heeft een MFD van 30cm, en een 60mm een MFD van 20cm. Echter dit is de afstand van onderwerp tot sensor ! Daar moet je dus nog de lenslengte en eventueel zonnekap van aftrekken!
De lens wordt standaard geleverd met statiefgondel (en pouch) en de bouwkwaliteit is zoals we van een L lens mogen verwachten: uitmuntend, gebouwd als een tank. Optische kwaliteit is uitmuntend, scherp van center tot corner. De lens is erop voorzien om te kunnen werken met teleconverters en wordt daarmee een 252mm f4.5 (1,4x) of 360mm f7 (2x).
De autofocus werkt in 2 ‘gebieden’. Een macrogebied en een gewoon telegebied. In elk van deze gebieden werkt de autofocus snel en accuraat (alhoewel de AF toch iets trager is dan bijvoorbeeld een 135L), echter het overschakelen tussen deze gebieden verloopt langzaam.
Al bij al is deze lens dé ultieme macrolens in het Canonkamp. Spijtig genoeg betaal je daar ook de hoofdprijs voor. Met een prijskaartje van € 1200 ligt deze lens ver buiten het budget van de meeste fotografen en kan het nuttig zijn te kijken naar Sigma of Tamron varianten.
pricewatch: Canon EF 180mm f/3.5L Macro USM
« · ^
Sigma 180/3.5 EX DG Macro APO
De langste van de macro objectieven van Sigma. Deze versie is iets ouder en wat minder lichtsterk dan de Sigma 150mm macro. De bouwkwaliteit is uitstekend en standaard wordt een statiefgondel meegeleverd. Ook dit objectief is voorzien van een stille HSM motor. De scherpte en vignettering is uitstekend, maar het objectief heeft behoorlijk last van CAs. Daarnaast is het de duurste van de drie lange macro's van Tamron en Sigma. Overall biedt de Tamron 180mm macro het meeste waar voor zijn geld.
pricewatch: Sigma 180mm f3.5 EX DG APO IF Macro HSM (Canon)
« · ^
Tamron SP AF180mm f/3.5 Di LD (IF) 1:1 Macro
Deze bonk van een lens is een ondergewaardeerd stuk glas. Veel mensen kiezen voor de populairdere brandpunten van rond de 100 mm. Een 180mm is echter veel handiger bij he fotograferen van bewegende onderwerpen aangezien de werkafstand van circa 10 cm naar circa 30 cm verschuift! Ook is het erg makkelijk om met een 180 mm een onderwerp volledig te isoleren in de scherptediepte. Qua prijs is het verschil echter klein (atm kost dit objectief rond de 650 euro) met bijvoorbeeld een Canon 100 macro. De Tamron heeft een uitmuntende beeldkwaliteit met een prachtig zachte bokeh. De scherpte is dik in orde en ook het contrast wordt bijzonder goed gewaardeerd bij dit objectief. De bouw van de Tamron is erg goed, maar wel minder solide dan de Canon tegenhanger. Hoewel je een macro lens vaak gebruikt op de MF stand, is een minpunt van de Tamron de AF snelheid. Deze is tergend langzaam en ook mist de Tamron een focus limiter. Dit houdt in dat het objectief altijd over de hele scherpstelslag zoekt naar de juiste focus. Als hij voorbij gaat aan het scherpstelpunt, dan moet je dus wachten voordat hij er een tweede keer aan voorbij gaat. Hij wordt geleverd met zonnekap en statiefgondel.
pricewatch: Tamron SP AF 180mm f/3.5 Di LD IF Macro (Canon)
« · ^


[Voor 255% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 03-07-2010 22:17]


Anoniem: 22659

Topicstarter
Deel 4


Zoals het woord al zegt, kun je met deze objectieven niet zoomen. Ze beschikken slechts over 1 brandpunt. Dit levert een aantal voordelen op. In de eerste plaats zijn de optische eigenschappen vaak beter dan die van zooms (let op: dat geldt inmiddels absoluut niet meer als wetmatigheid). Er is over het algemeen minder vervorming, meer scherpte, minder CA en minder vignettering. Daarnaast is de lichtsterkte van deze objectieven vaak groter, waardoor -zeker icm meer en afgeronde diafragmabladen- de bokeh mooier en kleiner wordt. Tot slot zijn vaste brandpunten vaak kleiner dan zoomobjectieven en dit zorgt voor een low-profile look en voor minder slepen met objectieven.


Canon EF 14mm L f2.8 II USM
De wijdste autofocussende prime die Canon maakt. Optisch sterk: scherpte is goed op orde (randen zijn wat minder dan de optisch ijzersterke Nikon 14-24 2.8), kleuren en contrasten zijn ook goed maar vooral de zeer beperkt aanwezige (tonvormige) vervorming en flare-ongevoeligheid dwingt respect af (iets waar de Nikon 14-24 niet erg geweldig scoort). Zeer wijd op een FF, geweathersealed ook (ondanks het gebrek aan een filterdraad dankzij het bolvormige voorste element) en behoorlijk compact en klein. Nadelen? Erg duur, zeker in verhouding tot bijvoorbeeld de (optisch ook niet misselijke en veel veelzijdigere)16-35 L II f/2.8 of de Nikon 14-24 (die nog kan zoomen ook). Er is ook een versie I maar die is optisch (zeker qua scherpte en flare-gevoeligheid) fors minder, tenzij je het ding goedkoop kan krijgen tweedehands geen aanrader.
pricewatch: Canon EF 14mm f/2.8 L II USM
« · ^
Sigma 20/1.8 EX DG Asf. RF
Deze wijde Sigma is vrij uniek dankzij lichtsterkte in vergelijking met andere 20mm lenzen. De bouw is goed dankzij de EX-afwerking, wel wat groot, maar voelt goed in balans op een Full Frame camera waar deze lens vaak voor gekocht wordt. De centrumscherpte wide-open is goed, de randen zijn tot f/2.8 een stuk minder, mede dankzij de bijna fisheye-achtige vervorming. Aangezien je voor landschappen toch f/8 of kleiner gebruikt, is dit niet zo'n euvel. Vignetting wide-open op Full-Frame is samen met de flare-gevoeligheid een behoorlijk probleem. De focusmotor is niet ultrasoon, dus wat hoorbaarder, maar zeker niet langzaam. Het wisselen van auto focus naar manueel focus gaat via een dubbel systeem van zowel een schakelaar als de focusring naar achteren klikken.
Het is vooral een lens die wide-open een apart effect geeft voor een groothoek: kleine DoF.
pricewatch: Sigma 20mm F1.8 EX ASP DG DF RF (Canon)
« · ^
Canon EF 24mm L f1.4 USM EOL
De oudere broer van de 24L II met nagenoeg dezelfde bouw (maar dan zonder weathersealing) en optisch wat minder scherpte en een stuk meer CA wide-open. Nog steeds 2 stops lichtsterker dan de snelste groothoekzoom en tweedehands (vaak) een goede deal i.v.m. de opvolger.
« · ^
Canon EF 24mm L f1.4 II USM
De meest lichtgevoelige autofocussende wide-angle prime die er op de markt is op het moment van schrijven (januari 2010) en optisch één van de kunststukjes die Canon recent geleverd heeft (en Canon's reputatie als de beste lenzenboer van Japan bevestigd). Erg scherp wide-open, weinig CA (wat aan de randen wide-open maar veel minder dan zijn voorganger), van rand tot rand haarscherp op FF vanaf f/2.8, een (met UV- of protectfilter) geweathersealde metalen bouw als een tank, een ondanks het wide-angle karakter van de lens een behoorlijk korte haalbare DoF en schitterende kleuren en contrasten zijn de kenmerken van dit fors dure optiek.

f/1.4 is natuurlijk 2 volle stops (dus 4 keer) lichtsterker dan de snelste wide-angle zooms (de 24-70'jes bijvoorbeeld) en heeft op vergelijkbare diafragma's een stuk minder vignettering, is een stuk scherper en heeft veel minder (tonvormige) vervorming. Uberhaupt is tonvorming in dit optiek zeer knap onder controle gehouden. Qua veelzijdigheid ten opzichte van een zoom scoort dit optiek niet hoog maar voor wie de beste (lowlight-) prestaties wil en de beste scherpte is het tijd de portemonnee te trekken.
pricewatch: Canon EF 24mm f/1.4L USM
« · ^
Sigma 24/1.8 EX DG Asf. Macro
Voor wie op Full Frame met zijn standaardzoom op 24mm wat lichtsterkte te kort komt is de Sigma 24 f/1.8 een uitkomst. De bouw is goed en de focussnelheid is voor een non-HSM lens redelijk goed. Er zijn helaas wel behoorlijke exemplarische verschillen qua focus nauwkeurigheid. Ook over de scherpte is niet iedereen even positief. Wide-open is de scherpte bij sommige exemplaren zelfs in het centrum onder de maat en pas bij f/2.8 op orde. Maar daar koop je geen f/1.8 lens voor. Op crop schijnt de scherpte in hoeken een stuk beter te zijn. Vignetting is beter onder controle dan met de Sigma 20mm f/1.8. Door de behoorlijke exemplarische verschillen is het zeker aan te raden dit objectief uit te proberen in de winkel, want voor dit bedrag is er geen andere lichtsterke 24mm autofocuslens te krijgen.
pricewatch: Sigma 24mm F1.8 EX ASP DG DF Macro (Canon)
« · ^Canon EF 28mm f/1.8 USM
De Canon EF 28mm f/1.8 USM is Canon's nieuwste non-L, non-macro vastebrandspunt objectief en dat is deze lens al sinds 1995. Het is helaas ook een van de minst gewaardeerde lenzen, vooral omdat de prijs wat hoger ligt dan de alternatieven. Echter heeft deze lens zeker wel sterke positieve punten zoals een snelle Ring-USM focusmotor, goede bouwkwaliteit en een bruikbaar diafragma van f/1.8. Optisch is de lens goed, beter dan een Canon 35mm f/2.0, vergelijkbaar met Canon 50mm f/1.4 en iets minder dan de Canon 85mm f/1.8. Voor crop is het een fijne 45mm lens, uitstekend dus voor van alles en daarnaast ook bruikbaar bij een eventuele upgrade naar fullframe, wat bij de Sigma 30mm f/1.4 niet mogelijk is. Op fullframe is deze lens zeer flexibel: van portretten (met een geforceerd perspectief, erg cool effect) tot landschap. Erg goed te gebruiken op (auto)beurzen, bij diners, zonder-flits-fotografie etc. Deze lens is de juiste keuze als je opzoek bent naar snelle autofocus, stevige bouwkwaliteit en een f/1.8 diafragma. Voor de optische kwaliteit is de prijs misschien wat hoog, maar zeker een goed alternatief voor bijvoorbeeld een 50mm f/1.4 (Canon of Sigma) of een Sigma 30mm f/1.4.
pricewatch: Canon EF 28mm f/1.8 USM
« · ^
Sigma 30/1.4 EX DC HSM APS-c
Dit objectief is in tegenstelling tot de voorgaande objectieven [*ik ga er vanuit dat hier hetzelfde rijtje voor staat*] niet geschikt voor full-frame en heeft daardoor niet het voordeel dat enkel het (doorgaans) betere midden van de lens wordt gebruikt. Dit zorgt voor een lens die scherp en helder is in het midden, maar veel last heeft van onscherpe randen en vignetting bij grote diafragma's. Vignetting is redelijk snel onder controle maar de randen zijn pas echt scherp bij f/8. Een voordeel van dit objectief is de HSM-scherpstelmotor. Doordat dit objectief een brandpuntsafstand heeft dat overeenkomt met een standaardlens op full-frame is dit een zeer populaire keuze.
pricewatch: Sigma 30mm F1.4 EX DC HSM (Canon)
« · ^
Canon EF 35mm f1.4 L USM
Hoewel deze lens inmiddels al wat ouder is, blijft het één van de beste groothoekprimes in het assortiment van Canon. Doordat de 35L gebruik maakt van een USM-motor, focust de 35L snel en precies. En dat is erg belangrijk als je op f/1.4 wilt fotograferen. Een ander voordeel van de USM-motor is de mogelijkheid om de focus aan te passen zonder de lens eerst op manual te zetten.
De bouwkwaliteit is, zoals je van een L-lens kunt verwachten, goed. Het is echter wel wat minder dan bijvoorbeeld de 17-40L-zoomlens. Er zit geen rubberen ring bij de lensmount, waardoor hij wellicht iets minder weerbestendig is dan de 17-40L. Ook is er gebruik gemaakt van een net iets minder goede kwaliteit plastic. In de praktijk zul je dit echter nauwelijks tot niet merken. De optische kwaliteit is subliem. Flares komen nauwelijks voor, en zelfs op f1.4 zijn er weinig artefacten als Chromatische aberatie te ontdekken. Op f/1.4 is hij natuurlijk niet op zijn scherpst, maar het is uitstekend te gebruiken.

Kortom; een toplens voor iedereen die een robuuste groothoekprime zoekt, met een goede bouwkaliteit en uitstekende optische prestaties.
pricewatch: Canon EF 35mm f/1.4L USM
« · ^
Canon EF 35mm F/2.0
Een betaalbare lichtsterke groothoek prime lens. Op een crop-camera zou deze als een 'normale' lens kunnen fungeren, op full-frame is 't een redelijke groothoek. De lens presteert erg goed voor z'n prijs, op full-frame is 't midden op elk diafragma scherp en de randen volgen vrij snel wanneer je 't diafragma knijpt. De uiterste hoekjes blijven op elk diafragma minder scherp dan de randen. Op een crop-camera merk je niks van die uiterste hoeken. Het contrast is op alle diafragma's behalve f/2.0 erg hoog, vol open is 't een tikkeltje minder. Dit brandpunt is op full-frame erg geschikt voor reportagefotografie omdat de hoek niet zo groot is dat hij erg vertekent aan de randen maar dat je wel lekker veel in beeld hebt. Het grote diafragma is prettig om je onderwerp los te maken van de voor- en achtergrond.
De scherpstelmotor is van het traditionele type, dus je hoort 'm wel bij 't scherpstellen.
Op een crop-camera is de sigma 30mm f/1.4 een goed alternatief, op full-frame alleen de duurdere 35mm 1.4 L.
pricewatch: Canon EF 35mm f/2
« · ^
Canon EF 50mm L f1.2 USM
De meest lichtsterke autofocussende 50 mm prime in productie op het moment van schrijven (januari 2010). Is zoals een goed L-lensje betaamd weathersealed (mits je een 72 mm UV-/protectfilter gebruikt) met een huis van metaal en een snelle USM-scherpstelmotor.

Flink aan de prijs maar je koopt er ten opzichte van zijn goedkopere broertjes (de 50 f/1.8 & f/1.4) vooral veel betere contrasten en kleuren wide-open mee (want een asferisch ontwerp). Als je zit te kijken naar een 50 mm die vooral scherp is op f4 dan zijn de goedkopere broertjes een veel betere keus (en hou je nog zat centjes over voor iets anders leuks). Zoals veel ultra-snelle lenzen heft deze lens last van focus-shift wanneer het diafragma geknepen wordt op (dichtbij de) minimale scherpstelafstand. Maakt het als macro-lens geen briljante keus maar er is mee te leven. Ondervind terecht veel concurentie van de veel goedkopere Sigma 50 f/1.4 (ook een asferisch ontwerp) maar die lens is bekend / berucht vanwege de autofocus-problemen (daar waar de minimale focus-shift van de 50L consequent en herhaalbaar is). Uiteraard is ook de mooie (wide-open zeer korte) DoF en bijbehorende mooie, smeuïge bokeh een reden om dit monster aan te schaffen (het advies is wel tijd te investeren in de anti-CA PS-skills, wat deze lensfout kent dit optiek maar al te goed wide-open).
pricewatch: Canon EF 50mm f / 1.2L USM
« · ^
Canon EF 50mm F/1.4 USM
Deze lens is duidelijk boven z'n 1.8 broertje in de markt geplaatst, dat merk je bijvoorbeeld aan de bouwkwaliteit, afwerking en scherpstelmotor die van 't USM type is. Het is geen volwaardige ring-USM maar een kleinere variant, in de praktijk merk je hier niet zo veel van want de lens stelt stil en snel scherp en de gebruiker kan handmatig de scherpstelafstand aanpassen terwijl de lens in de AF-stand staat. De lens is uitgerust met een kleine scherpstelschaal. Optisch presteert ie wel iets beter dan z'n goedkope broertje, dit merk je met name aan de randen van 't beeld waar deze bij grotere lensopeningen beter presteert. Op f/1.4 is deze lens over 't hele beeld een klein beetje soft, waar hij bij f/1.6 en kleinere openingen ineens verrassend scherp wordt. De optionele zonnekap schroef je met een bajonetsluiting op de voorkant van de lens.
De meerprijs van deze lens vertaalt zich dus voornamelijk in de afwerking, scherpstelmotor en een iets groter diafragma.
pricewatch: Canon EF 50mm f/1.4 USM
« · ^
Canon EF 50mm F/1.8 II
De reden waarom deze objectieven zo vaak langskomen is vrij simpel: de prijsstelling. De f/1.8 versie kost namelijk slechts rond de €85,- terwijl het objectief erg lichtsterk en ook nog eens zeer behoorlijk scherp is. Daardoor is hij erg handig bij low-light fotografie, zelfs in behoorlijk donkere zalen haal je zeer behoorlijke sluitertijden. Hierbij moet ik wel opmerken dat hij, in mijn ervaring, voor binnen soms wel wat lang is op een 1.6 cropfactor body. Toch is het bereik zeer prettig en kan je het objectief voor het geld wat hij kost niet laten liggen naar mijn mening. Nadelen van de f/1.8 zijn de matige bouwkwaliteit, de lastig bereikbare manual focusring en de autofocus, die vrij lawaaiig en niet zo heel erg rap is.
pricewatch: Canon EF 50mm f/1.8 II
« · ^
Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM
Dit dikkertje (vergeleken met zijn directe concurrenten) heeft in korte tijd veel stof doen opwaaien. Het koosnaampje “Sigmalux” duidt op de boterzachte bokeh die de beroemde Leica Summilux ook heeft. Naast deze, wat meer subjectieve, goede eigenschap heeft de Sigma 50 f/1.4 ook een zeer goede scherpte wide-open en focust dankzij de HSM toevoeging zeer snel en fluisterstil. Er is ook wat negatiefs te melden over deze lens. De eerste series bleken nogal last te hebben van focusproblemen, maar dit lijkt opgelost te zijn in de latere series. De 77mm filtermaat is voor sommige erg prettig (veel L-objectieven hebben ook deze maat), maar voor anderen een dure maat wat betreft UV- en polarisatiefilters.
pricewatch: Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM (Canon)
« · ^
Canon EF 85mm F/1.2 L USM II
Deze 85mm is een heel ander beestje dan de goedkopere f/1.8, waar die laatstgenoemde vooral op actiefotografie is gericht is deze geoptimaliseerd voor maximale beeldkwaliteit. Met het gigantische diafragma met afgeronde bladen is een prachtige achtergrondonscherpte te realiseren en de scherpte en 't contrast zijn uitzonderlijk goed. De ring om handmatig scherp te stellen is electronisch gekoppeld, waardoor je wat minder 'gevoel' bij het handmatig scherpstellen hebt dan bij de meeste USM lenzen waar deze mechanisch gekoppeld is. De lens is uitgerust met een krachtige ring-USM motor maar stelt toch zeer langzaam scherp, waarschijnlijk om maximale precisie te garanderen bij de krappe scherptediepte die met deze lens mogelijk is. Al met al is deze lens in tegenstelling tot de goedkopere 85mm f/1.8 totaal niet veelzijdig in 't gebruik, maar het kunstje dat ie wel kent doet geen enkele lens in dit bereik beter.
Het oudere type I is qua optisch ontwerp gelijk op een wat andere coating na (de oude is iets gevoeliger voor flare), het grootste verschil zit 'm in de nóg langzamere focusmotor van de 85L mk1. (waarbij de mk2 dus al geen snelheidswonder is).
pricewatch: Canon EF 85mm f/1.2L II USM
« · ^
Canon EF 85mm F/1.8 USM
Van de 2 lenzen die canon in dit bereik aanbiedt is dit de goedkoopste, maar dat betekent niet dat het een budget variant is van de duurdere broer. Deze lens is door z'n grote diafragma en snelle ring-USM motor uitermate geschikt voor fotografie van zaalsporten of concerten. Maar ook bij portretfotografie staat deze lens z'n mannetje met een romige achtergrondonscherpte en bij alle diafragmaopeningen goede scherpte en contrast. De optionele zonnekap klikt op een ring aan de voorkant van de lens, een mechanisme dat niet zo stevig is als een bajonetsluiting. Waar je bij die laatste variant de lens kan optillen aan de zonnekap is dat hierbij niet aan te raden. Optisch is er weinig op deze lens aan te merken, behalve misschien dat er wat meer chromatische abberaties zichtbaar zijn dan gemiddeld in situaties met hoge contrasten.
pricewatch: Canon EF 85mm f/1.8 USM
« · ^
Canon EF 100mm F/2.0 USM
Het halfbroertje van de 85mm f/1.8; van de buitenkant zijn ze niet van elkaar te onderscheiden en ook de prestaties zijn bijna identiek. Door het iets langere brandpunt is de achtergrondonscherpte een klein beetje zachter bij deze lens en je hebt iets minder last van chromatische abberaties, maar deze verschillen zijn hoogstens meetbaar en in de praktijk zal je hier niet veel van merken. De maximale vergroting is zelfs hetzelfde bij de 2 lenzen, dus de 15mm verschil in brandpunt is eigenlijk het enige verschil.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2 USM
« · ^
Canon EF 135mm L f2.0 USM
Aan deze lens is af te zien dat het sterke punt in Canon's lenzen-collectie bij de tele-optieken zit; deze lens is al sinds jaar en dag een favoriet van veel Canonieten (en behoort in die hoedanigheid tot het "heilige" (prime-) lenstrio van 35L, 85L en 135L). Haarscherp wide-open, supersnelle autofocus, een schitterend bokeh en wat van de "Zeiss-esque 3D-werking" maken dit tot een winnaar (bouwkwaliteit is natuurlijk ook fantastisch en "des L's" maar helaas geen weathersealing). Is compatible met de Canon-extenders (voor een 189mm f2.8 met de 1.4x extender, een 270mm f4 met de 2x extender of gestacked (1.4x+2x) voor een 378mm f5.6), zwart in plaats van wit (je valt dus niet zo op) en zowel nieuw als tweedehands behoorlijk betaalbaar voor een lens met deze kwaliteiten.

Is ontworpen door Canon als lange portretlens maar doet dankzij de zeer snelle AF (en grote diafragma) ook heel goed dienst als (binnen-)sporttele of "manusje-van-alles-korte-tele". De lens is voor velen wel wat lang voor portretten op een (1.6x) cropcamera maar smaken verschillen.
pricewatch: Canon EF 135mm f/2L USM
« · ^
Canon EF 200mm L f2.8 USM
Een wat oudere telelens in Canon's line-up maar nog steeds een goede, relatief goedkope en haarscherpe keus. De langste lens van Canon die gewoon zwart is i.p.v. opvallend wit en behoorlijk compact en licht (ten opzichte van de 70-200 2.8's die deze lens natuurlijk wat in de schaduw gezet hebben). Kleuren en contrasten zijn fantastisch (de lens is scherper @ 200 mm dan de "oude" 70-200 2.8 (IS)) en stelt minstens net zo snel scherp. Is zeker gezien de (ronduit fantastische maar helaas niet geweathersealde) metalen bouw en de relatief lage prijs een fijne keus. De lens is natuurlijk ook compatible met de Canon extenders (voor een 280mm f4 met de 1.4x extender en een 400 f5.6 met de 2x extender). Het ontbreken van beelstabilisatie is in mijn ogen een gemis maar draagt wel bij aan de (voor een L-lens) vriendelijke prijs.
pricewatch: Canon EF 200mm f/2.8L II USM
« · ^
Canon EF 300mm L f4.0 IS USM
Ook een wat oudere telelens in Canon's line-up maar ook nog steeds een keus die er mag zijn; uitstekende bouw (helaas zonder weathersealing), goede scherpte, mooie kleuren en contrasten en een eerste generatie 2-stops stabilisatie-systeem om het geheel af te ronden.

Voor de gebruikers van Canon is dit een zeer aantrekkelijk objectief omdat het icm een 1.4x extender op 420 mm uitkomt met behoud van AF en met een beeldstabilisatie. Een goede keus die ook als tweedehands goed te vinden is.
pricewatch: Canon EF 300mm f/4L IS USM
« · ^
Canon EF 400mm f/5.6L USM
Dit objectief is al op de markt sinds 1993. Het is een betaalbare 400mm prime van de L serie. Het bijzondere van het objectief is dat -mede door het ontbreken van een IS unit- er slechts 7 elementen in zitten. Hierdoor zijn de optische prestaties van dit objectief fantastisch! Het objectief is scherp over het hele diafragma bereik, heeft nauwelijks vertekening, CA of vignettering. De bouw is uitstekend -zoals je van een L mag verwachten- en het objectief wordt geleverd met een statiefgondel. Het laatste aspect waar dit objectief om bekend staat is de razendsnelle AF. Als belangrijkste minpunten mag gezien worden de relatief lage lichtsterkte en het gebrek aan IS unit. Waarschijnlijk dat het prijskaartje er heel anders uit gaat zien wanneer Canon besluit deze aspecten aan te pakken.
pricewatch: Canon EF 400mm f/5.6L USM
« · ^In de benaming van alle objectieven kom je afkortingen tegen. Dit hoofdstuk zal deze afkortingen nader toelichten. De afkortingen die niet merkgebonden zijn, zijn de brandpunten en maximale diafragma aanduiding. Het brandpunt van het objectief (uitgedrukt in mm's) correspondeert met een bepaalde kijkhoek. Hoe groter het brandpunt, hoe klein de kijkhoek. De maximale diafragma aanduiding (uitgedrukt in F/x of gewoon in x) geeft aan hoeveel licht het objectief doorlaat. Hoe kleiner getal x is, hoe meer licht het objectief doorlaat. Bij zoom objectieven staan altijd twee waardes. Dit geldt voor zowel de brandpunten als voor de maximale diafragma aanduidingen. Een objectief 18-70/F3.5-4.5 kan zoomen van 18mm groothoek met een maximale opening van f/3.5 naar 70mm tele met een maximale opening van f/4.5. De maximale opening van het objectief verloopt dus. Bij zoom objectieven met één diafragma waarde is deze maximale opening constant over het hele zoombereik, bijvoorbeeld 70-200 f/2.8.

Heb je na het lezen van alle objectieven en afkortingen nog niet voldoende gelezen dan mag ook het Canon EF Lens works boek niet ontbreken.

De volgende afkortingen zijn echter merkgebonden:Canon
 • EF: deze objectieven zijn geschikt voor zowel crop camera's als FullFrame camera's.
 • EF-S: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op crop camera's. Bij gebruik op een FullFrame camera is er grote kans op schade aan de spiegel van de camera.
 • DO: deze objectieven bevatten elementen met een hogere diffractiewerking. Hierdoor kunnen de objectieven kleiner gemaakt worden dan conventionele objectieven.
 • IS: deze objectieven bevatten Canons beeldstabilisatie.
 • L: de Luxury serie van Canon; de professionele objectieven.
 • USM: deze objectieven bevatten een ultra sonic motor voor snelle en stille AF.
« · ^
Sigma
 • DC: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op camera's met een cropsensor en dus niet voor FullFrame camera's.
 • DG: deze objectieven zijn speciaal geschikt gemaakt voor gebruik op dSLRs. Een extra coating zorgt voor minder flare en ghosting.
 • EX: deze objectieven behoren tot de topserie van Sigma met een betere bouw en afwerking dan de andere series.
 • Asp.: deze objectieven bevatten asferische lenzen om de constructie eenvoudiger te maken.
 • APO: deze objectieven bevatten ELD en SLD lenzen om de chromatische abberaties te minimaliseren.
 • OS: deze objectieven hebben Sigmas beeldstabilisator aan boord.
 • HSM: deze objectieven bevatten een Hyper-Sonic Motor; een snelle en stille motor.
 • RF: deze objectieven bevatten rear-focussing lenzen. De achterste groepen regelen het scherpstellen waardoor het scherpstellen sneller en stiller gaat.
 • IF: deze objectieven hebben inner focus, waardoor het front element niet draait; hetgeen erg handig is bij gebruik van een polarisatiefilter.
 • CONV: deze objectieven zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met een teleconverter.
« · ^
Tamron
 • DI: deze objectieven zijn speciaal gecoat voor gebruik op een dSLR.
 • DI II: deze objectieven hebben een kleinere beeldcirkel waardoor ze alleen geschikt zijn voor gebruik op een crop camera (dus niet FullFrame).
 • SP: deze objectieven vallen in de professionele serie van Tamron met een betere bouw.
 • VC: deze objectieven zijn voorzien van een beeldstabilisator.
 • XR: deze objectieven bevatten elementen die het licht meer kunnen afbuigen dan conventionele elementen waardoor de objectieven compacter gemaakt kunnen worden.
 • ASL: deze objectieven bevatten elementen om sferische fouten te corrigeren.
 • LD: deze objectieven bevatten Low-dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • AD: deze objectieven bevatten anomalous dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • HID: deze objectieven bevatten High Index, High Dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • IF: deze objectieven hebben een intern focussing systeem, waardoor het front element niet draait. Dit is handig bij gebruik van pola filters.
 • ZL: deze objectieven hebben een zoom lock schakelaar om te voorkomen dat het objectief uitschuift wanneer het niet in gebruik is.
 • AFMF: deze objectieven zijn voorzien van een AF/MF schakelaar op de focusring.
« · ^
Tokina
 • AS: deze objectieven bevatten asferische elementen voor het tegengaan van sferische abberaties.
 • F&R: deze objectieven bevatten een nieuw type glas dat grotere elementen zonder sferische abberaties mogelijk maakt.
 • SD: deze objectieven maken gebruik van low-dispersion glas ter vermindering van CA.
 • HLD: deze objectieven maken gebruik van high-refraction, low dispersion elementen ter vermindering van CA.
 • MC: deze objectieven zijn meervoudig gecoat ter vermindering van flares.
 • FE: deze objectieven gebruik floating elements voor een constante performance over het hele bereik.
 • IF: deze objectieven gebruiken internal focussing waardoor het front element niet draait (handig icm een pola).
 • IRF: in deze objectieven worden de achterste elementen gebruikt voor een snelle en stille AF.
 • FC: deze modellen bevatten een handige AF/MF schakelaar.
 • OTFC: een verbeterde versie van de FC. De focus kan op ieder moment veranderd worden.
« · ^


« · ^


Dit topic is een uitbreiding van Het grote Canonmount-objectieven-topic V11.0 en is daarom dan ook dank verschuldigd aan de auteurs van dit deel en de voorgaande delen. Ik noem hierbij even speciaal neographikal, YellowCube & -DG-.

Aangezien dit deel een grondige herziening is van voorgaande delen, is dit deel tot stand gekomen met medewerking van veel gebruikers, die ik hiervoor allemaal even wil bedanken. De auteurs van dit deel zijn (in alfabetische volgorde):
abrakadaver, Floor-is, G-Tus, MartijnGizmo, mennovanw, mig29, Mobyrick, Nomad, sOid, universal creations & xbake.

Uiteraard ook dank aan iedereen die ik vergeten ben op te nemen, maar wel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit topic.
« · ^

[Voor 244% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 16-02-2010 11:40]


Anoniem: 22659

Topicstarter
Reserved..

Anoniem: 22659

Topicstarter
We zijn ons ervan bewust dat er nog een aantal objectieven niet in staan. Wat er sowieso nog mist zijn de tele-exoten, zoals de 300/2.8, 400/2.8 enz. Daarnaast mist er nog DO glas en staan tilt en shift objectieven er nog niet in.

Daarnaast staat er bij een aantal objectieven nog geen tekst. Dit is een kwestie van tijd voordat deze ingevuld worden. Tot slot zijn er van een aantal objectieven nog geen ervaringen/reviews bekend.

Mochten jullie een exotisch objectief hebben en vinden dat het in de OP moet, mocht je een objectief hebben waar momenteel nog geen tekst staat of mocht je een review hebben gevonden van een objectief dat nog niet voldoende beschreven staat, dan kun je contact opnemen met de crew met jouw stukje. Wij verwerken het dan in het topic.

Naast dat dit een nieuw deel is, heb ik even de titel aangepast en hierin een jaargang vermeld. Hopelijk levert dit een impuls om volgend jaar het topic te updaten en het is voor iedereen duidelijk te zien in de search wanneer dit topic actueel was. Ook kun je gerichter zoeken als je weet dat iets plaats heeft gevonden in een bepaald jaar.

[Voor 18% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 15-02-2010 13:19]


 • mat2005
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 21:00
Goede openingspost! Complimenten, nu staan tenminste de meeste objectieven erin :)

Canon Eos 40d, 28-105 F3.5-F4, 18-55 is F3.5-F5.6, Lowepro Slingshot 350AW, 70-200mm F4L,580EX II


 • mennovanw
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 23-03 22:22

mennovanw

Canon? You can!

Kijk, een waardig opvolger van wat zo ongeveer ondertussen het topic op tweakers moet zijn geweest met de meeste posts..

Ziet er weer goed uit (en dat zeg ik niet omdat ik zelf er wat aan heb geholpen) ;)

EF: 17-TSE, 35LII, 50L F1.0, 50 Planar, MR14-EX, 470EX-AI, 600EX-II RT
RF: R5, 16, 24-70L, 100L, 100-500L
Voigt: 15, 20, 28, 35, 40, 50, 75, 90
Een hele berg klassiek Canon spul in alle mounts


Anoniem: 22659

Topicstarter
Het meeste dat ik zo snel even zie is een auto topic van meer dan 13k aan berichten. Daarna een topic met 12k berichten en een berg aan topics met 8/9k aan berichten. Het viel dus best wel mee ;)

 • Moby
 • Registratie: November 2003
 • Niet online

Moby

Iets te zeggen? DM me

Het is echt mooi geworden, complimenten aan iedereen die mee heeft geholpen natuurlijk. Via dit bericht wil ik Mig nog even bedanken want, gentleman dat hij is, heeft hij zichzelf niet bedankt terwijl dit wel moet natuurlijk. Bij deze..

Kink FM radio player. Doet aan ultracrepidarianisme


 • PowerUp
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 16:12
Wow, wat een bak info! Zeker een waardige opvolger van zijn extra lange voorganger. :)

Sony A6500 || Sigma 8-16 f/4.5-5.6 || Sony 16-70 f/4 OSS || CZ 24 f/1.8 || CZ 55 f/1.8 || Sony 55-210 f/4.5-6.3 OSS


 • AJ1815
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 15-08-2021
Hulde voor het maken van een nieuw topic. Het vorige was toch al redelijk aan het verouderden. Ik ga het geheel aandachtig doorlezen! Nog steeds op zoek naar een goede opvolger van mijn 18-55mm kitlens van de 350D.

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Woei, al ons werk niet voor niets. Had het natuurlijk al gezien, maar zo in FG staat hij goed.
Schouderklopje voor onszelf :D

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Anoniem: 215247

Hier is ie dan ! *O*
De langverwachte..
Buitengewoon compleet :Y

[Voor 7% gewijzigd door Anoniem: 215247 op 15-02-2010 14:32]


 • jip_86
 • Registratie: Juli 2004
 • Nu online
Zo super topic zeg :D
Is het misschien een idee de lenzen die na de 1de post komen ook in de inhoudsopgave van de eerste post op te nemen? Zo op het eerste gezicht lijkt er zo een hoop te missen terwijl dat niet zo is.

[Voor 5% gewijzigd door jip_86 op 15-02-2010 14:35]


 • PowerUp
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 16:12
Ik denk niet dat dat mogelijk is, in ieder geval niet met de [jump][/jump] tags.

Sony A6500 || Sigma 8-16 f/4.5-5.6 || Sony 16-70 f/4 OSS || CZ 24 f/1.8 || CZ 55 f/1.8 || Sony 55-210 f/4.5-6.3 OSS


Anoniem: 22659

Topicstarter
PowerUp schreef op maandag 15 februari 2010 @ 14:38:
Ik denk niet dat dat mogelijk is, in ieder geval niet met de [jump][/jump] tags.
Even getest, maar dat werkt wel. Een groot probleem bij dit topic is dat het aantal karakters per post beperkt is. Om deze reden heb ik het moeten opknippen in 4 afzonderlijke posts :X Ik ga nog wel even spelen met de inhoudsopgave, dan zien we wel of het erin past! :)

 • Gutteguttegut
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 23-03 14:56

Gutteguttegut

CEO of TFD

Moooooi :)
Lekker leeswerk!
Alleen staan 2 van mijn objectieven er (nog) niet in.
Ik zal eens kijken of ik daarover een stukje leesbare tekst kan schrijven.

The birds turned into The Flying Dutchmen!


 • Toff
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 22:45

Toff

FP ProMod
_/-\o_ Zo, daar is wordt een berg werk verzet! _/-\o_
het verandert zelfs onder het lezen :(

Ik zou het overzichtelijker vinden, wanneer in de startpost na een inleidinkje alleen verwijzingen naar de verdere delen zouden zijn opgenomen, mogelijk met een korte omschrijving. Nu is het wel erg lang scrollen naar de primes (en je moet weten dat ze er zijn). Ook de "voorgaande delen" zouden sneller bereikbaar mogen zijn, door een plaatsje in de openingspost. Het is maar een idee?

 • TweakMDS
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 23:51
Mooi, een nieuwe versie van mijn favoriete topic op GoT! Complimenten!
Als er animo voor is kan ik wel een review van de Tokina 35mm macro maken - of vertalen, ik heb er een op Potn staan, met een vergelijking met de Tamron 17-50 als referentie. 't Is alleen niet de meest populaire lens. Als je er op googled kom je al snel op mijn photostream terecht ;)

 • iMars
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 22:24
Woei, wat een super topic _/-\o_ _/-\o_ Hulde!!!

Heb ik gelijk wat leesvoor voor dadelijk onderweg naar huis toe ;)

Koop hier mijn P1 reader :)


 • aerofreak
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 20:12

aerofreak

Steve Jobs

leuk leesvoer :)

"When once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return"
~Leonardo Da Vinci~


 • zonoskar
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 22:30

zonoskar

<-- Mika R.I.P!

Ik kan niet anders dan eens zijn met de voorgaande commentaren. Mooi stukje werk. Alleen nog wat foto's toevoegen van de objectieven dan is het perfect. Immers, het oog wil ook wat :)

Powermac G5 casemod. Mijn PV live output.


Anoniem: 22659

Topicstarter
Toff schreef op maandag 15 februari 2010 @ 15:01:
het verandert zelfs onder het lezen :(
Sry, ben ff aan het kloten met de index :)

 • sOid
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online
Netjes! :) Het hoogtepunt is nog wel het stukje over de 35L :p

Anoniem: 215247

Aha, het is aangepast zie ik.
Alle objectieven staan nu in de eerste post!
Een stuk handiger om te zoeken inderdaad :)

 • J_V_D_L
 • Registratie: Juni 2009
 • Niet online

J_V_D_L

Mag ook zonder lage streepjes.

Netjes! Perfect, korte doch informatieve beschrijving van al die objectieven, niets dan hulde!
En de kopjes hebben een mooi Canon-kleurtje ;)

Anoniem: 22659

Topicstarter
Toff schreef op maandag 15 februari 2010 @ 15:01:
Ik zou het overzichtelijker vinden, wanneer in de startpost na een inleidinkje alleen verwijzingen naar de verdere delen zouden zijn opgenomen, mogelijk met een korte omschrijving. Nu is het wel erg lang scrollen naar de primes (en je moet weten dat ze er zijn).
De reden dat de posts veranderde tijdens het lezen is omdat ik nu één inhoudsopgave heb gemaakt in de allereerste post. Dit moet je probleem oplossen. Daarnaast kun je met het knopje "<" onder iedere review terug naar de kop waar ze onder vallen en met de knop "^" kun je helemaal terug omhoog.
Ook de "voorgaande delen" zouden sneller bereikbaar mogen zijn, door een plaatsje in de openingspost. Het is maar een idee?
Check de knopjes naast de titel eens helemaal boven aan de pagina en onder het menu :P
Ik kan het niet verder inkorten dan dit. De 4 posts zijn noodzakelijk aangezien we anders over het max aantal karakters per post heen gaan :P

Ik hoop dat deze index handiger is.
J_V_D_L schreef op maandag 15 februari 2010 @ 15:12:
En de kopjes hebben een mooi Canon-kleurtje ;)
Opmerkzaam. Er staan verschillende huisstijlen klaar om ook de andere merken te voorzien van hun eigen kleuren :P

[Voor 42% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 15-02-2010 15:19]


 • Tom
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online
Toff schreef op maandag 15 februari 2010 @ 15:01:
[center]_/-\o_ Zo, daar is wordt een berg werk verzet! _/-\o_
+1, hulde!

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 21-03 08:07

mux

99% efficient!

+1 mooi topic hoor! Erg veel en behoorlijk accurate informatie.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


Anoniem: 22659

Topicstarter
ssj3gohan schreef op maandag 15 februari 2010 @ 15:21:
+1 mooi topic hoor! Erg veel en behoorlijk accurate informatie.
En met dank aan jouw info heb ik zojuist het algemene stukje over groothoeken en de reviews van de Sigma 20mm f/1.8, Sigma 24/1.8 en de Sigma 30mm f/1.4 verbetert :)
Anoniem: 22659 schreef op maandag 15 februari 2010 @ 15:25:
[...]


En met dank aan jouw info heb ik zojuist het algemene stukje over groothoeken en de reviews van de Sigma 20mm f/1.8, Sigma 24/1.8 en de Sigma 30mm f/1.4 verbetert :)
Je mag ook gewoon zeggen dat je mijn tekst volledig heb verwijderd en genegeerd... Misschien dat je de twee reviews wat meer had kunnen middelen. Het is duidelijk dat de meningen verdeeld zijn en dat mag dan ook best blijken uit de reviews. Naar mijn mening is de 20mm veel scherper dan de 24mm, but ymmv.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


Anoniem: 22659

Topicstarter
Haha, ik heb zoveel werk gedaan dat ik niet eens meer lees. Ik copy-paste de boel gewoon :P Kan ik je verleiden om die reviews samen te pakken? Dan hoef ik alleen maar te knippen en plakken :P (en daarnaast heb ik geen ervaring met deze objectieven, dus ik weet niet hoe het zit. Ook heb ik geen idee wie wat heeft geschreven, dus het is zeker niet persoonlijk)

Wat er stond was dit:
Sigma 20mm F1.8 EX ASP DG DF RF
Deze wijde Sigma is vrij uniek dankzij lichtsterkte in vergelijking met andere 20mm lenzen. De bouw is goed, wel wat groot, maar voelt goed in balans op een Full Frame camera waar deze lens vaak voor gekocht wordt. De centrumscherpte wide-open is goed, de randen zijn tot f/2.8 wat minder goed. Aangezien je voor landschappen toch f/8 of kleiner gebruikt, is dit niet zo'n euvel. Het is vooral een lens die wide-open een apart effect geeft voor een groothoek: kleine DoF.

Sigma 24mm F1.8 EX ASP DG DF Macro
Voor wie op Full Frame met zijn standaardzoom op 24mm wat lichtsterkte te kort komt is de Sigma 24 f/1.8 een uitkomst. De bouw is goed en de focussnelheid is voor een non-HSM lens redelijk goed. Er zijn helaas wel behoorlijke exemplarische verschillen qua focus nauwkeurigheid. Ook over de scherpte is niet iedereen even positief. Wide-open is de scherpte bij sommige exemplaren zelfs in het centrum onder de maat en pas bij f/2.8 op orde. Maar daar koop je geen f/1.8 lens voor. Probeer de lens vooral uit in de winkel of tweedehands, want er zijn ook vele gelukkige gebruikers.

 • jip_86
 • Registratie: Juli 2004
 • Nu online
Index mooi opgelost zo mig d:)b
Ik snap dat het niet persoonlijk is hoor, ik had een smiley moeten gebruiken... Ik zal ze nu de 2 lenzen van een wat breder gedragen review voorzien.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


Anoniem: 22659

Topicstarter
universal creations schreef op maandag 15 februari 2010 @ 15:57:
Ik snap dat het niet persoonlijk is hoor, ik had een smiley moeten gebruiken... Ik zal ze nu de 2 lenzen van een wat breder gedragen review voorzien.
:>

Dank :*)

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 21-03 08:07

mux

99% efficient!

:P zo komen we uiteindelijk na een hoop iteraties tot een compromis :+

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)

Bij deze een samenvoeging van ssj3gohan en mij (ik denk dat het duidelijk is dat er verschillende ervaringen zijn, met name ook door de eisen die full frame stelt aan een objectief i.v.m. een crop):

Sigma 20mm F1.8 EX ASP DG DF RF
Deze wijde Sigma is vrij uniek dankzij lichtsterkte in vergelijking met andere 20mm lenzen. De bouw is goed dankzij de EX-afwerking, wel wat groot, maar voelt goed in balans op een Full Frame camera waar deze lens vaak voor gekocht wordt. De centrumscherpte wide-open is goed, de randen zijn tot f/2.8 een stuk minder, mede dankzij de bijna fisheye-achtige vervorming. Aangezien je voor landschappen toch f/8 of kleiner gebruikt, is dit niet zo'n euvel. Vignetting wide-open op Full-Frame is samen met de flare-gevoeligheid een behoorlijk probleem. De focusmotor is niet ultrasoon, dus wat hoorbaarder, maar zeker niet langzaam. Het wisselen van auto focus naar manueel focus gaat via een dubbel systeem van zowel een schakelaar als de focusring naar achteren klikken.
Het is vooral een lens die wide-open een apart effect geeft voor een groothoek: kleine DoF.


Sigma 24mm F1.8 EX ASP DG DF Macro
Voor wie op Full Frame met zijn standaardzoom op 24mm wat lichtsterkte te kort komt is de Sigma 24 f/1.8 een uitkomst. De bouw is goed en de focussnelheid is voor een non-HSM lens redelijk goed. Er zijn helaas wel behoorlijke exemplarische verschillen qua focus nauwkeurigheid. Ook over de scherpte is niet iedereen even positief. Wide-open is de scherpte bij sommige exemplaren zelfs in het centrum onder de maat en pas bij f/2.8 op orde. Maar daar koop je geen f/1.8 lens voor. Op crop schijnt de scherpte in hoeken een stuk beter te zijn. Vignetting is beter onder controle dan met de Sigma 20mm f/1.8. Door de behoorlijke exemplarische verschillen is het zeker aan te raden dit objectief uit te proberen in de winkel, want voor dit bedrag is er geen andere lichtsterke 24mm autofocuslens te krijgen.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • AHBdV
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 24-08-2018
Zo te zien hebben jullie voor veel werk verzet om 'm compleet te maken.... Maar helaas weinig aandacht gegeven om de teksten van de lenzen eens opnieuw te lezen, en op elkaar af te stemmen. Het is een beetje los zand, waarbij je steeds het gevoel hebt dat de auteur niets weet van wat er allemaal over de andere lenzen gezegd is.

Een paar voorbeeldjes, om aan te geven wat ik bedoel:

- De 15-85 wordt duur genoemd t.o.v. de 17-55. Maar over de 17-40 wordt dat niet gezegd, terwijl daar exact hetzelfde voor geld.

- Bij de 17-40 wordt er gesproken over een 'bizar snelle autofocus'. Ja... in vergelijking met een niet ring-USM lens. Maar tegenwoordig zijn er stapels alle andere ring-USM lenzen in dit bereik, die allemaal net zo snel zijn. En daar staat niets over een 'bizar snelle autofocus.

- Bij de 17-55 wordt er (nog steeds) gezeurd over de zonnekap... maar niet bij alle overige lenzen zoals 17-85, 15-85, etc etc, die 'm óók niet hebben. Hoezo wel bij de 17-55? Zonnekappen komen bij Canon alléén bij de L's, en nooit bij de rest. Dus absoluut geen bijzonderheid voor de 17-55, en ook niet het vermelden waard.

- Bij de 17-85 wordt er vermeld dat IS niet helpt als je onderwerp beweegt. Correct natuurlijk.... maar dat kun je dan ook bij de 17-55IS, 15-85 IS, 17-70 OS etc etc schrijven. En daar wordt het niet vermeld.


Het is niet zozeer dat de informatie niet klopt... maar de samenhang en de consistentie ontbreekt een beetje. Voor iemand die de lenzen kent is dat niet zo'n probleem, maar voor de leken waarvoor dit toch juist bedoeld is, is dat een enorm gemis.

 • Xyzer
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 22:12

Xyzer

Valid XHTML & CSS.

Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
Dit objectief is een allround zoom objectief van Canon en is voorzien van een ring-USM motor en een 4-stops stabilisatiesysteem. Het bereik van dit objectief is zeer aantrekkelijk en dan met name de 15 mm groothoek. De scherpte is ronduit zeer goed. De prestaties op 15 mm zijn logischerwijs wat minder dan op de rest van het bereik, met wat een redelijke hoeveelheid vervorming en vignettering. Op het moment van schrijven heerst er een vrij grote gedragen opinie dat het objectief nog wat aan de dure kant is. Qua prijs ligt de 15-85 behoorlijk in de buurt van de 17-55/2.8IS en deze laatste lijkt dan de logischere keuze. Als de 15-85 wat daalt in prijs zal het een zeer interessant objectief worden voor mensen die willen upgraden vanaf de 18-55IS.
De 15-85mm is al te krijgen tegenwoordig voor €499, terwijl de 17-55mm op zijn goedkoopst €797 kost.

Maar zeer nette OP _/-\o_ Hulde!

Hier komt ooit nog wat te staan..


 • gratis_vodka
 • Registratie: April 2001
 • Laatst online: 20:51

gratis_vodka

If you love it - shoot it!

hey, nog niet gezien, maar nice OP! Ik heb sinds vanmiddag een 135mm 2.0 in m'n bezit en kan verifiëren dat het stukje tekst wat er staat volgens mij wel klopt :D

 • Milo.
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 21-03 19:51

Milo.

klik

Zo das wel een mooi nieuw topic! erg netjes met heerlijk uitgebreid leesvoer! top!

[Voor 36% gewijzigd door Milo. op 15-02-2010 20:53. Reden: opgelost]

|| Flickr || 500px || Apple || Windows || Nikon || Canon ||


Anoniem: 22659

Topicstarter
@ uc: *done* ;)

@ AHBdV: je hebt zeker een goed punt. Nu is het natuurlijk zeker ook zo dat we nog wel werk wilde over houden voor de crew van 2011, dus dat is een mooi punt voor dan ;) Dat is natuurlijk een beetje een dooddoener, maar het is en blijft mensenwerk en wij proberen even kort een beeld te schetsen hoe het objectief presteert zonder daarvoor direct plaatjes te tonen met bewijs. Het geheel moet gelden als een snelle indicatie van de kwaliteit van een objectief en niet zozeer een wetenschappelijk stuk tekst te zijn met welke stand goed is en welke je moet mijden!

Ik zal even wat van je puntjes corrigeren. Als je nog meer punten hebt (met name feitelijk) die aangepast moeten worden dan staat het eenieder vrij om dat te melden. Ik denk dat de makkelijkste manier een TR is.

Aangezien het hier om meningen gaat en wij een behoorlijke consensus hebben over de amazing AF van de 17-40 en hem echt een koopje vinden, ga ik je op die punten teleur stellen :)

 • Moby
 • Registratie: November 2003
 • Niet online

Moby

Iets te zeggen? DM me

Nog even voor de duidelijkheid: Op- en aanmerkingen, aanvullingen etc zijn zeer welkom. maar dit hebben we het liefst in een TR of direct gericht aan ons, wij passen het dan aan en dit topic wordt niet vervuild.

Hmm wat hierboven dus ook staat...

[Voor 8% gewijzigd door Moby op 15-02-2010 16:38]

Kink FM radio player. Doet aan ultracrepidarianisme


Anoniem: 22659

Topicstarter
De 15-85 wordt duur genoemd
De 15-85mm is al te krijgen tegenwoordig voor €499, terwijl de 17-55mm op zijn goedkoopst €797 kost
*done* (sinds het schrijven van de tekst is het objectief aanzienlijk gedaald in prijs)
(499??)
Bij de 17-55 wordt er (nog steeds) gezeurd over de zonnekap
*done* (betrof tekst uit het vorige topic)
Bij de 17-85 wordt er vermeld dat IS niet helpt als je onderwerp beweegt
*done* (betrof tekst uit het vorige topic)
de pw link naar de canon 70-200 f2.8 klopt niet, hij linkt naar degene met IS
*done*

 • Xyzer
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 22:12

Xyzer

Valid XHTML & CSS.

Anoniem: 22659 schreef op maandag 15 februari 2010 @ 16:42:
*done* (sinds het schrijven van de tekst is het objectief aanzienlijk gedaald in prijs)
(499??)
Sorry, typo 8)7
*note to self: forumposten tijdens werk, niet goed..

Ik ga later nog wel wat foto's posten van deze lens en foto's gemaakt met deze lens (Canon 15-85mm) . Uiteraard komen er ook foto's terecht in andere topics geschoten met deze lens ;)

Hier komt ooit nog wat te staan..


 • AHBdV
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 24-08-2018
Mobyrick schreef op maandag 15 februari 2010 @ 16:37:
Nog even voor de duidelijkheid: Op- en aanmerkingen, aanvullingen etc zijn zeer welkom. maar dit hebben we het liefst in een TR of direct gericht aan ons,
Hmmm... misschien dat de alcohol van het weekend nog niet helemaal bij mij verwerkt is... Wat is een TR?

Anoniem: 22659

Topicstarter
AHBdV schreef op maandag 15 februari 2010 @ 17:44:

Hmmm... misschien dat de alcohol van het weekend nog niet helemaal bij mij verwerkt is... Wat is een TR?
Forum FAQ #trsem

FG Beleid

;)

Die laatste is een subtiele hint! ;)

[Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 15-02-2010 17:55]


 • zAo
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 21:43

zAo

GPLv2 Fanboy

Xyzer schreef op maandag 15 februari 2010 @ 16:51:
[...]


Sorry, typo 8)7
*note to self: forumposten tijdens werk, niet goed..

Ik ga later nog wel wat foto's posten van deze lens en foto's gemaakt met deze lens (Canon 15-85mm) . Uiteraard komen er ook foto's terecht in andere topics geschoten met deze lens ;)
Ik ben benieuwd! De reviews zijn een stuk beter dan de 17-85. Heb je een linkje naar die 499? Ik kan alleen 599,-- vinden namelijk. :)

Anoniem: 22659

Topicstarter
Dat was dus een typo van em ;)

 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 00:09

sapphire

Die-hard pruts0r

zo ik zie hem nu pas maar wat een onwijs strakke TS zeg !
Complimenten aan de modjes _/-\o_

edit: en natuurlijk al mijn lieve mede gebruikers die wat geschreven hebben O+

[Voor 30% gewijzigd door sapphire op 15-02-2010 22:41]

Gabriël ITX


Anoniem: 22659

Topicstarter
Je doet nog wat mensen te kort ;)

Dank voor de TRs en DMs. We hebben inmiddels weer een hoop verwerkt :)

 • Sunny
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22-02 09:42
Ik vraag me nu wel af, is de 70-200 2.8 IS nu echt EOL? :/

flickr Canon 5D Mark II | Canon 5D Mark III | 35mm f/1.4L | 50mm f/1.8 | 85mm f/1.2L II | 16-35mm f/2.8L II | 24-70mm f/2.8L | 70-200 f/2.8L IS


 • MartijnGizmo
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 20-03 17:11

MartijnGizmo

Supercalifragilistic

Lijkt me logisch nu de 70-200 2.8 IS II er is...

 • Sunny
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22-02 09:42
MartijnGizmo schreef op maandag 15 februari 2010 @ 22:31:
Lijkt me logisch nu de 70-200 2.8 IS II er is...
Hangt ervanaf. Of de prijs van de II rond 2300 euro blijft hangen. Aangenomen het 800 euro scheelt met de I versie.. :'(

flickr Canon 5D Mark II | Canon 5D Mark III | 35mm f/1.4L | 50mm f/1.8 | 85mm f/1.2L II | 16-35mm f/2.8L II | 24-70mm f/2.8L | 70-200 f/2.8L IS


Anoniem: 215247

Zowiezo Sowieso [als ik mig29 mag geloven :> ] als er een II versie van een lens op de markt komt (een verbetering van de eerste dus) stopt de productie van de I versie, en is die enkel nog leverbaar uit voorraden van de winkelstock.
Eenmaal dat uitgeput is moet je de II versie kopen .. ;)

[Voor 8% gewijzigd door Anoniem: 215247 op 15-02-2010 23:00]


 • Toff
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 22:45

Toff

FP ProMod
AHBdV schreef op maandag 15 februari 2010 @ 16:23:
Zonnekappen komen bij Canon alléén bij de L's, en nooit bij de rest.
Correctie: Ook de groene randjes (DO) worden geleverd inclusief zonnekap.

 • TranceSetter
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 13:25
Ultragroothoek objectieven beginnen bij 14 mm of minder. Dit zijn objectieven die gebruikt worden om te fotograferen met een uitzonderlijke grote hoek. Bijna alle objectieven in deze klasse kunnen alleen gebruikt worden op cropcamera's. Veel gebruikte toepassingen voor deze objectieven zijn architectuurfotografie en landschapsfotografie.
Dit stukje tekst vind ik verwarrend. Nu klopt het wel, maar een 14mm lens is op cropfactor nog steeds 20mm en is een 17mm of FF een stuk wijder.

Anoniem: 305168

Mijn dank (als beginnend hobby fotograaf :P ) voor dit topic is zeer groot! _/-\o_

 • Moby
 • Registratie: November 2003
 • Niet online

Moby

Iets te zeggen? DM me

TranceSetter schreef op maandag 15 februari 2010 @ 23:39:
[...]


Dit stukje tekst vind ik verwarrend. Nu klopt het wel, maar een 14mm lens is op cropfactor nog steeds 20mm en is een 17mm of FF een stuk wijder.
Het grote Canonmount-objectieven-topic v2010 en dan onderaan bij verantwoording. Oftewel: er wordt in principe uitgegegaan van een cropcamera.

Kink FM radio player. Doet aan ultracrepidarianisme


 • SpeedingWilly
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 23:24
In de sectie groothoek staat de Tokina AT-X 124 PRO DX 12-24 genoemd. Waarom staat de opvolger van deze lens, de Tokina AT-X 124 PRO DX II 12-24 daar niet?

Drone Insight - De plek waar jouw drone avontuur een vlucht krijgt!


 • Zuurstok
 • Registratie: November 2008
 • Laatst online: 15:51

Zuurstok

Passionately curious

hulde aan de ts voor iedereen die er aan heeft mee gewerkt _/-\o_

Control the things you can control, maggot. Let everything else take a flying fuck at you and if you must go down, go down with your guns blazing.


 • AjDuLion
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 14:29
Anoniem: 215247 schreef op maandag 15 februari 2010 @ 22:59:
Zowiezo Sowieso [als ik mig29 mag geloven :> ] als er een II versie van een lens op de markt komt (een verbetering van de eerste dus) stopt de productie van de I versie, en is die enkel nog leverbaar uit voorraden van de winkelstock.
Eenmaal dat uitgeput is moet je de II versie kopen .. ;)
wat ik me alleen afvraag is gaan de I versies dan niet idioot omhoog kwa prijs zelfs nu is het verschil 800 euro..

is de II zoveel beter als de I ? van wat ik gezien heb niet..

ik zit nog steeds te azen op een 70-200 F2.8 IS ter vervanging van mijn F4 non is (ja ik weet het deze is scherper enz enz maar ik heb helaas de lichtsterkte nodig)

wat is nu wijsheid. toch de 70-200 2.8 IS nu kopen of wachten tot ze 2ehands aangeboden gaan worden (en hopen dat dit lager is als ze nu kosten) of wachten tot de II in prijs gaat dalen ?

* AjDuLion weet het niet meer en heb zoiezo geen haast ermee..

Facebook - Twitter -Twitch.tv - PSN


Anoniem: 22659

Topicstarter
Je citeert goed maar doet het dan alsnog fout :P Sowieso!!! :)

Wat wijsheid is, dat kan niemand je vertellen. De verschillen tussen v1 en v2 staan als het goed is in de OP. Kijk wat dat je waard is en bepaal hoeveel je wilt uitgeven.

Edit: Inmiddels ook nog even bij ieder objectief dat alleen geschikt is voor APS-c een aanduiding gezet :)

[Voor 21% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 16-02-2010 11:45]

Heb je de zoom en IS nodig? Anders kun je ook kijken voor de EF 200mm f/2.8.
Edit: Inmiddels ook nog even bij ieder objectief dat alleen geschikt is voor APS-c een aanduiding gezet :)
Netjes!

[Voor 47% gewijzigd door Universal Creations op 16-02-2010 11:49]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • floppie86
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 21-02 09:34
Er staat een EOL achter de Tokina 116? Heb hem net nieuw gekocht, lijkt me eigenaardig en als ik naar beneden scroll staat hij er niet meer en wel bij de Tamron erboven ;)

Fujifilm X-Pro1


Anoniem: 22659

Topicstarter
floppie86 schreef op dinsdag 16 februari 2010 @ 11:56:
Er staat een EOL achter de Tokina 116? Heb hem net nieuw gekocht, lijkt me eigenaardig en als ik naar beneden scroll staat hij er niet meer en wel bij de Tamron erboven ;)
In de inhoudsopgave stond ie een regel te laag; hij hoort bij de Tamron 11-18 :) In de tekst stond hij goed. Dank voor de correctie!

 • psyBSD
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 02-01-2021

psyBSD

Hates 0x00 bytes

universal creations schreef op dinsdag 16 februari 2010 @ 11:46:
Heb je de zoom en IS nodig? Anders kun je ook kijken voor de EF 200mm f/2.8.


[...]

Netjes!
Of de 135mm f/2.0, als 200mm te lang is :) (dies wel weer wat duurder)

[Voor 4% gewijzigd door psyBSD op 16-02-2010 13:08]

| Olympus OM-D EM10 mk2 | m.Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6EZ | m.Zuiko 40-150mm f/4-5.6 R | m.Zuiko 60mm f/2.8 | 2x Godox v860 | Godox X1 |


 • Triplefox
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 10-03 00:38
Helaas heeft hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de 70-200/4L IS, géén tri-pod detectie, dus moet je de IS handmatig uitzetten op het moment dat je een statief gaat gebruiken.
Foutje in de OP de EF 70-200mm 2,8 IS heeft wél tripod detection

Genoeg om leuke foto's te maken | www.hondenopdefoto.nl


 • mcdronkz
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 28-03-2022
Ik heb een week of twee geleden een Canon EF 50mm f/1.4 van Marktplaats gekocht. De lens is een maand of twee oud, en de eigenaar deed 'm weg omdat 'ie van 1.6x cropfactor naar 1.3x ging. De lens zou helemaal compleet zijn met UV-filter, zonnekap, doos en factuur. So far so good.

Wanneer ik het pakje openmaak, blijkt de doos in elk geval al te ontbreken. Nou, dat begint lekker. De rest zit er gelukkig wel bij, maar toch maar even een mailtje gestuurd. De verkoper was de doos 'op één of andere reden' kwijtgeraakt. Nou, klinkt lekker onwaarschijnlijk, maar 't zal wel.

Wanneer ik de lens grondig ga testen valt me op dat het focussen net niet lekker gaat. Het lijkt wel of de lens een behoorlijke front-focus afwijking heeft. En ja hoor, als ik de microadjustment van m'n 7D op -20 zet (meest extreme stand), produceer ik ineens haarscherpe foto's zonder enige moeite. Toch heb ik daar geen lekker gevoel bij, 't moet gewoon foutloos kunnen, net als bij m'n andere lenzen.

Ik heb de verkoper maar een mailtje gestuurd dat 'ie met een oplossing moet komen. Het liefst stuur ik die lens terug en vergeet ik de hele koop. Dan koop ik 'm wel nieuw bij Konijnenberg, dat had ik eigenlijk meteen moeten doen. Maar ja, de prijs was mooi, het zag er goed en betrouwbaar uit...

Wat een gezeik weer.

Anoniem: 215247

erg vervelend :(
Zelf zal ik bij de aankoop van 2ehands apparatuur (en dat is eigenlijk alles wat ik heb..) altijd naar de verkoper gaan en alles testen.., net om zo'n toestanden niet mee te maken ;)

hopelijk komt alles wat goed ..
Lijkt me dat de lens wel goed zal presteren na een rondje Rofa.. maar dan had je mss evengoed een nieuwe kunnen kopen.. tis ook niet gratis daar :)

 • mcdronkz
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 28-03-2022
Ik heb nog even verder geëxperimenteerd. De uitkomsten waren als volgt:

f/1.4 zonder -20 micro-adjustment
Redelijk gefocussed.

f/1.4 met -20 micro-adjustment
Slecht gefocussed.

Let op, nu wordt het interessant:

f/2.8 zonder -20 micro-adjustment
Slecht gefocussed.

f/2.8 met -20 micro-adjustment
Prima gefocussed.

Het probleem lijkt dus te verschuiven naarmate het diafragma veranderd. Ik heb even opgezocht of dat vaker langskwam, en er schijnt zelfs een naam voor te zijn: focus shift. Ik kan me niet voorstellen dat zoiets 'hoort'. Het is onmogelijk om met de lens te werken op deze manier. Zijn er meer mensen met de Canon EF 50mm f/1.4 die dit probleem hebben ondervonden?
Waarom deed hij die 50/1.4 weg als hij overstapt op 1.3x crop? Overigens komt die focus shift met name voor bij kleine focusafstanden.

[Voor 3% gewijzigd door Universal Creations op 16-02-2010 22:52]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • G-Tus
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 04-03 12:03

G-Tus

Doe gewoon jij

Best grappig dat je hiermee komt, want dit is een veel voorkomend probleem bij de vele malen duurdere 50/1.2L. Ook zoals (mennovanw?) in de TS aangeeft:
Zoals veel ultra-snelle lenzen heft deze lens last van focus-shift wanneer het diafragma geknepen wordt op (dichtbij de) minimale scherpstelafstand.

Flickr | Instagram


 • mcdronkz
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 28-03-2022
universal creations schreef op dinsdag 16 februari 2010 @ 22:49:
Waarom deed hij die 50/1.4 weg als hij overstapt op 1.3x crop? Overigens komt die focus shift met name voor bij kleine focusafstanden.
Hij zal 'm, naar eigen zeggen, weggedaan hebben omdat het bereik natuurlijk veranderd. Maar goed, ik denk de echte reden wel te weten..

Feit blijft dat ik die focus shift bloedvervelend vind, en dat het onmogelijk is om fatsoenlijk te kunnen werken. Ik kan me ook nauwelijks voorstellen dat elk exemplaar hiermee te maken heeft, of wel?

edit: Op langere afstanden lijkt er inderdaad niets aan de hand te zijn, dan is de lens zonder correctie scherp. Op kortere afstanden gaat het fout, en moet ik correctie gebruiken om de lens scherp te krijgen.

[Voor 16% gewijzigd door mcdronkz op 16-02-2010 23:04]


 • mennovanw
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 23-03 22:22

mennovanw

Canon? You can!

G-Tus schreef op dinsdag 16 februari 2010 @ 22:53:
Best grappig dat je hiermee komt, want dit is een veel voorkomend probleem bij de vele malen duurdere 50/1.2L. Ook zoals (mennovanw?) in de TS aangeeft:
Zoals je terecht aanneemt heb ik inderdaad het stukje over de 50L geschreven (en de andere usual suspects ;)) maar focus shift bij de 50 1.4 heb ik nog nooit van gehoord. Shift speelt vooral bij de 50-55-58 mm's die sneller zijn dan f1.4..

Ik zou het ding terug sturen, ding is niet in orde. Uberhaupt is een 2e-hands 50 1.4 geen goed idee vanwege de zwakke AF-motor (die echt vrij vaak kapot gaat).

EF: 17-TSE, 35LII, 50L F1.0, 50 Planar, MR14-EX, 470EX-AI, 600EX-II RT
RF: R5, 16, 24-70L, 100L, 100-500L
Voigt: 15, 20, 28, 35, 40, 50, 75, 90
Een hele berg klassiek Canon spul in alle mounts


 • mcdronkz
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 28-03-2022
mennovanw schreef op dinsdag 16 februari 2010 @ 23:11:
[...]

Zoals je terecht aanneemt heb ik inderdaad het stukje over de 50L geschreven (en de andere usual suspects ;)) maar focus shift bij de 50 1.4 heb ik nog nooit van gehoord. Shift speelt vooral bij de 50-55-58 mm's die sneller zijn dan f1.4..

Ik zou het ding terug sturen, ding is niet in orde. Uberhaupt is een 2e-hands 50 1.4 geen goed idee vanwege de zwakke AF-motor (die echt vrij vaak kapot gaat).
Oké, dan gaat 'ie terug.

Maar focus shift houdt dus eigenlijk in dat een lens moeite heeft met scherpstellen op korte afstanden, right?

 • mennovanw
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 23-03 22:22

mennovanw

Canon? You can!

Focus shift houdt in dat een lens op kortere scherpstelafstanden (max. 1.5 meter) meer naar achteren scherp stelt naarmate het diafragma kleiner wordt. Dit speelt tot f4-f5.6 en daarna zie je het niet meer door het steeds groter wordende scherpte-diepte veld. Het is iets dat bij veel ultrasnelle 50's voorkomt (er is bijvoorbeeld een Zeiss-lens geweest waar het gewoon werd gemeld als feature van het optiek :D ).

Het kan irritant zijn maar het is in de praktijk niet erg storend, het mooie van focus-shift is dat het altijd consequent is.. Bij de 50L kan je als je focussed op de bril bij een portret perfect de ogen scherp krijgen @ f2 ;)

En qua 50 1.4: dit heeft meer te maken met slechte afstelling dan met een ontwerpfout en kan een voorbode zijn voor meer gezeik. Terug dat ding..

[Voor 11% gewijzigd door mennovanw op 16-02-2010 23:26]

EF: 17-TSE, 35LII, 50L F1.0, 50 Planar, MR14-EX, 470EX-AI, 600EX-II RT
RF: R5, 16, 24-70L, 100L, 100-500L
Voigt: 15, 20, 28, 35, 40, 50, 75, 90
Een hele berg klassiek Canon spul in alle mounts


 • Toff
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 22:45

Toff

FP ProMod
mcdronkz schreef op dinsdag 16 februari 2010 @ 20:13:
Ik heb een week of twee geleden een Canon EF 50mm f/1.4 van Marktplaats gekocht. De lens is een maand of twee oud, en de eigenaar deed 'm weg omdat 'ie van 1.6x cropfactor naar 1.3x ging. De lens zou helemaal compleet zijn met UV-filter, zonnekap, doos en factuur. So far so good.
Of je laat hem onder garantie repareren natuurlijk. Of zat de factuur er ook niet bij?
Probleem met terugsturen is, dat je maar moet afwachten of je je geld terugkrijgt. Ben je straks je geld en je objectief kwijt...

 • mcdronkz
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 28-03-2022
Toff schreef op dinsdag 16 februari 2010 @ 23:37:
[...]

Of je laat hem onder garantie repareren natuurlijk. Of zat de factuur er ook niet bij?
Probleem met terugsturen is, dat je maar moet afwachten of je je geld terugkrijgt. Ben je straks je geld en je objectief kwijt...
Ik heb de factuur erbij inderdaad. Is van de Media Markt in Duitsland op de grens (de man woont in Landgraaf) maar dat hindert niet.

Ik heb z'n adres, ik verwacht geen grote problemen.

Ik heb m'n Tamron 17-50 trouwens getest, die lijkt dit probleem ook heel minimaal te hebben. 't Is echt bijna niks, en zo te zien gebeurt het alleen op 50mm.

[Voor 7% gewijzigd door mcdronkz op 16-02-2010 23:46]


 • psyBSD
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 02-01-2021

psyBSD

Hates 0x00 bytes

Canon Brochure
Pagina 64
NameAF Motor
EF 50mm
f/1.4 USM
Ringtype - USM
Een foutje, leugen, marketing, of hebben ze stieken iets veranderd wat wij niet weten? :)

[Voor 3% gewijzigd door psyBSD op 17-02-2010 11:17]

| Olympus OM-D EM10 mk2 | m.Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6EZ | m.Zuiko 40-150mm f/4-5.6 R | m.Zuiko 60mm f/2.8 | 2x Godox v860 | Godox X1 |


 • mennovanw
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 23-03 22:22

mennovanw

Canon? You can!

Misschien niet geheel het juiste topic, maar Cosina heeft onder het Voigtländer-merk een nieuwe lens geintroduceerd

Een 90 MM APO (!) Macro f3,5. Voor degenen die het niet weten: de Voigtlander 125 SL APO Macro is volgens velen de beste macro-lens ooit gemaakt (maar verduiveld moeilijk te vinden).

En het mooie: een echte apochromaat (die dus geen lelijke loca's heeft, d.w.z. CA net buiten het scherpte-diepteveld) met een bouwkwaliteit van een Russische tank voor (adviesprijs) 650 dollar.. Doe mij er maar 1 :9

Wel zou ik graag willen weten waar ik in NL Voigtländer SL-series zou kunnen kopen, die 40 ultron lijkt me ook wel wat eigenlijk

edit: het is geen echte macro maar een close-focus lens :?
I.c.m. de bijgeleverde close-focus lens haalt het ding een vergroting van 1:1.8 (wel al macro-land dus ;)).

[Voor 10% gewijzigd door mennovanw op 17-02-2010 13:15]

EF: 17-TSE, 35LII, 50L F1.0, 50 Planar, MR14-EX, 470EX-AI, 600EX-II RT
RF: R5, 16, 24-70L, 100L, 100-500L
Voigt: 15, 20, 28, 35, 40, 50, 75, 90
Een hele berg klassiek Canon spul in alle mounts


 • TweakMDS
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 23:51
Ik ben al een paar jaar aan het zoeken naar een 125mm SL. "vroegâh" was dat nog een paar honderd dollar bij diverse online winkels. Tegenwoordig worden die bedragen al astronomisch.
Als ze een nieuwe 90mm maken is dat wel tempting... De focus ring ziet er trouwens wel Zeiss-achtig uit.

Wel raar wat het precieze doel / markt / concurrentie positie van deze lens is... met F/3.5 is het niet echt een standaard portret lens, maar ook van huis uit geen macro zoals de diverse ~100mm macro's.
Close focus doet me vooral denken aan product fotografie, maar daar heerst de 90mm TS-E weer voor zover ik weet.

 • mjtdevries
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 10-02 18:20
Is in principe niet elke Macro lens een "close focus" lens?
M.a.w: focust dichterbij dan een normale lens op die brandpuntsafstand en bereikt daardoor een hogere vergrotingsfactor...
En dan kan je verder nog wel gewoon tot oneindig kunt focusen.

Alleen zit er daarnaast ook nog eens een close-up lens bij voor die prijs en die heb je blijkbaar nodig om echt in het macro bereik te komen. Maar dan zit je dus weer op een vaste werkafstand die bepaald wordt door die close-up lens.

Een beetje typische combinatie. Wat is nou het voordeel om een close-up lens als set met een andere lens te verkopen?

[edit:]
Als ik de tekst van de japanse site door babelfish haal dan wordt de boel nog wat vager:
shortest photographing distances /0.5m (at the time of private close UP installation /0.5~0.32m)
maximum photographing magnification ratio /1: 3.5 (At the time of private close UP installation /1: 1.8)
Hebben ze hier de ratios net andersom genoemd dan normaal is?
Je zou toch verwachten dat je een betere vergroting krijgt met die extra close-up lens er voor? Dus betekent die 1:1.8 hier dan dat je de 1:1 vergroting nog niet haalt?

[Voor 31% gewijzigd door mjtdevries op 17-02-2010 15:36]


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 21-03 08:07

mux

99% efficient!

Het lijkt er heel erg op dat het *geen* macro-lens maar puur close-up is, dus minder dan 1:1 vergroting. Alsnog, 1:1.8 is heel aardig, zeker als het een echte apochromaat is op korte afstanden, dan kan het prima dienst doen voor productfotografie.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • mennovanw
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 23-03 22:22

mennovanw

Canon? You can!

mjtdevries schreef op woensdag 17 februari 2010 @ 15:27:
Een beetje typische combinatie. Wat is nou het voordeel om een close-up lens als set met een andere lens te verkopen?
Om dus die vergroting op 1:1.8 te laten uitkomen ;)
Hebben ze hier de ratios net andersom genoemd dan normaal is?
Je zou toch verwachten dat je een betere vergroting krijgt met die extra close-up lens er voor? Dus betekent die 1:1.8 hier dan dat je de 1:1 vergroting nog niet haalt?
Dat betekend dat dus inderdaad, het is dus geen ware macro-lens die 1:1 kan halen.. Toch zie ik er wel mogelijkheden voor: portret (alhoewel het diafragma niet vreselijk groot is), productfotografie (zoals hierboven al aangegeven) en gewoon lichte (350 gram) en optisch sterke korte tele..

EF: 17-TSE, 35LII, 50L F1.0, 50 Planar, MR14-EX, 470EX-AI, 600EX-II RT
RF: R5, 16, 24-70L, 100L, 100-500L
Voigt: 15, 20, 28, 35, 40, 50, 75, 90
Een hele berg klassiek Canon spul in alle mounts

mennovanw schreef op woensdag 17 februari 2010 @ 12:45:
Een 90 MM APO (!) Macro f3,5. Voor degenen die het niet weten: de Voigtlander 125 SL APO Macro is volgens velen de beste macro-lens ooit gemaakt (maar verduiveld moeilijk te vinden).
Alhoewel de 125/2.5 Lanthar een fantastische lens is, is de Zeiss Makro Planar T 100 f/2 wel de briljantste macro lens aller tijden imho. Vooral dankzij de prachtige 3D look die de lens kan produceren.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • mcdronkz
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 28-03-2022
Ik heb contact gehad met de meneer waarvan ik de lens heb gekocht, en z'n verhaal klonk opzich wel aannemelijk. Ik ben ervan inmiddels wel van overtuigd dat hij het probleem echt niet gezien heeft. Hij heeft de lens voornamelijk voor portretten gebruikt, en die portretten maak je doorgaans van een meter of 3 afstand, wanneer focus-shift helemaal niet meer aan de orde is. De lens ging weg omdat 'ie teveel groothoek was op z'n 1D3.

Hij ging naar de winkel waar hij 'm gekocht heeft, om te kijken wat voor oplossing ze aandragen. Ik heb er wel vertrouwen in dat 't wordt opgelost.

Moest vandaag een trouwerij shooten (duurde gelukkig maar een kwartiertje). Ik heb m'n Tamron 17-50 gebruikt. Valt me toch nog even vies tegen hoe lastig het is om te focussen in zo'n donker hol. Nou ja, gelukkig zie je de softness van de bepaalde foto's niet op afdrukken van 10x15 ;). Ik weet meteen weer waarom het fotograferen van stilstaande auto's op statief zo leuk is :D.

[Voor 5% gewijzigd door mcdronkz op 17-02-2010 19:35]


 • mennovanw
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 23-03 22:22

mennovanw

Canon? You can!

universal creations schreef op woensdag 17 februari 2010 @ 18:27:
Alhoewel de 125/2.5 Lanthar een fantastische lens is, is de Zeiss Makro Planar T 100 f/2 wel de briljantste macro lens aller tijden imho. Vooral dankzij de prachtige 3D look die de lens kan produceren.
Allemaal leuk en wel maar de Zeiss is geen apochromaat. Betekend dat je met macro-werk nog steeds tegen soms vies lelijke loca's aan zit te kijken. Heb je wel eens met de Zeiss macro geschoten dat je dit zo zegt?

Ik vind dat er betere voorbeelden van 3d look te vinden zijn binnen de Zeiss line-up (bijvoorbeeld de 21 & 35 mm). En het is leuk dat je een F2 macro hebt maar je moet toch voor het macro-werk stop-downen. En als ik dan de prijs van de 125 CV (toen ie nog te koop was, maar geheid dat er een opvolger van komt) vergelijk met de prijs van de Zeiss (dat rijmt ;)) vind ik dat toch wel even schrikken..

EF: 17-TSE, 35LII, 50L F1.0, 50 Planar, MR14-EX, 470EX-AI, 600EX-II RT
RF: R5, 16, 24-70L, 100L, 100-500L
Voigt: 15, 20, 28, 35, 40, 50, 75, 90
Een hele berg klassiek Canon spul in alle mounts

Ik heb er nooit mee geschoten (zou het wel graag eens willen), maar ik zie heel veel foto's op fredmiranda (alternative Gear & Lenses) en de MP 100/2 springt er wel uit qua 3D (meer dan de 21 en 35 distagons, welke trouwens ook wel geil zijn...). Overigens is de 125/2.5 op Ebay ook geen koopje hoor (soms worden ze aangeboden voor Zeiss-achtige prijzen). Staan er nu 2 op, waarvan er één makkelijk op een Canon te zetten is (OM-mount) voor bijna €1200 incl. verzenden (zal ook nog wat bijkomen qua invoeren).

[Voor 35% gewijzigd door Universal Creations op 17-02-2010 20:05]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • bouwfraude
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online
mcdronkz schreef op dinsdag 16 februari 2010 @ 20:13:
Dan koop ik 'm wel nieuw bij Konijnenberg, dat had ik eigenlijk meteen moeten doen.
Er is wel wat sample variatie bij de 50mm 1.4
http://www.slrgear.com/ar...canon50f14/canon50f14.htm

 • Deaddust
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 20:46
Hee mensen,

Dit topic lees ik al meerdere maanden maar eigenlijk nooit echt een reactie gestuurd. Ben zelf nu 2 jaartjes bezig met foto's maken in me vrije tijd maar ja helaas niet veel vrije tijd.

Heb een 40D met een 17-40 en 70-200f4 is 50 mm 1.8 en was los spul liggen.

Mooiste aan dit forum vind ik dat je kan ervaringen met elkaar kan uitdelen en zeker als beginner hier heeeeel veel info vandaan kan halen.

Bedankt voor al de info en ik blijf zeker lezen. :)

Een expert is iemand die steeds meer weet over steeds minder, totdat hij alles weet over niks..


 • JAMF
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 24-03 09:04

JAMF

010 the number of the best

Complimenten voor de OP

Kan er helaas niets aan toevoegen - tenzij mijn analoge kitlens (EF 35-80) uit 1999 nog een welkome aanvulling kan zijn :N

Ze kenne lulle wat ze willen, maar 12 wijven hebben 24 billen


 • GiLeX
 • Registratie: Oktober 2000
 • Niet online

GiLeX

Ook analoog fotograferend

Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM is ook EOL:
http://community.the-digi...sm-lens-discontinued.aspx
Jammer is wel een fijn lensje.

Canon Eos 35mm film & digitaal met veel glas en filmrolletjes 😁
Mostly analog at: https://www.flickr.com/photos/photobygms & Digital and some analog at: https://www.instagram.com/photobygms en https://vero.co/gilex


Anoniem: 22659

Topicstarter
Ik verbaasde me er tijden het schrijven al over dat er drie versies van een analoog objectief bestonden. Ik vraag me sowieso af of die andere nog bestaan...

 • Joor
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 02-12-2022
GiLeX schreef op donderdag 18 februari 2010 @ 08:20:
Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM is ook EOL:
http://community.the-digi...sm-lens-discontinued.aspx
Jammer is wel een fijn lensje.
Heb deze net gekocht, zaterdag ophalen. Ben erg benieuwd :)

 • WhiskyPhreak
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 17:02
afgestopt was hij best fijn scherp op crop, contrast wilde alleen nog wel eens tegenvallen en bereik op crop was minder. Misschien dat ik er nog wel weer eens eentje koop als ik hopelijk binnenkort een 5d heb...

Goed gebouwd ook -beter dan een 10-22 imo-, en met behoorlijke usm.

[Voor 14% gewijzigd door WhiskyPhreak op 18-02-2010 21:28]

Flickr! || Website


 • glaerox
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 19-03 03:50
Hallo Tweakers,

Om in de vakantie wat leuke foto's te maken kunnen mijn vriendin en ik via via een camera van iemand overnemen. Een canon EOS 300D. De camera komt echter zonder lens, omdat deze is overget op een andere camera.

Ik ben niet heel erg thuis in de spiegelreflex wereld en zou wat hulp bij het uitzoeken van een nieuwe lens waarderen. De lens dient wel redelijk divers te zijn, voor zowel normale portret foto's zowel van de omgeving. Betekend dit dat ik een groothoeklens nodig heb? Bij voorkeur schaf ik ook de lens 2ehands aan.

Zouden jullie me wat tips kunnen geven?

bvd

 • PowerUp
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 16:12
Wat is je budget? Er zijn namelijk nogal veel lenzen die van groothoek tot (licht) portret gaan. Kijk ook eens in Het grote Canonmount-objectieven-topic v2010.

Edit: gemerged, hier dus :)

[Voor 8% gewijzigd door PowerUp op 19-02-2010 10:14. Reden: Topic merge]

Sony A6500 || Sigma 8-16 f/4.5-5.6 || Sony 16-70 f/4 OSS || CZ 24 f/1.8 || CZ 55 f/1.8 || Sony 55-210 f/4.5-6.3 OSS


 • Tallguy
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online

Tallguy

There is no place like 127.0.0

Wat heb je zelf al onderzocht aan mogelijkheden? De regels van GoT geven nl aan dat je zelf wel voorbereidend werk moet verrichten voordat je een topic plaatst. Dat maak ik niet op uit je posting.

Groothoek kan je nemen, je kan ook een zoomlens nemen, je kan ook een normale lens 35mm nemen. Het is vaak handig meerdere lenzen te hebben voor verschilldende situatie. Wij hebben zelf een standaard lens bij ons die groothoek kan, maar ook een zoom lens voor de grotere afstanden.

En 1 lens die alles kan kan je wel vergeten.

Geef dus meer info wat je precies met een lens wil doen (wat verwacht je ervan)

specs | 3360wP met SE3000

Pagina: 1 2 3 ... 55 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Mocht je iets willen melden over de OP (heb je stukjes voor in de OP, is er info onjuist of zie je een spelfoutje) neem dan even contact op via de Topicreport!

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee