Oh, maar dat is al tijden aan de gang. Het militaire apparaat van vele landen is zich aan het
voorbereiden op aanpassingen om hun werk (en dat is, helaas, oorlog voeren) te kunnen blijven doen in een wereld die met klimaat- en grondstoffenissues te maken heeft. Het feit dat dit soort oerconservatieve organisaties deze issues serieus nemen zou een sterk signaal moeten zijn dat er echt wat aan de hand is.
JAN-B schreef op maandag 17 mei 2010 @ 12:37:
[...]
@ Jeroen:een hele interessante wens:
Gooi eens wat ideeen/wensen op tafel...
Stel je hebt onbeperkte financiele middelen (loterij gewonnen

) hoe zou jouw droomhuis er uit komen te zien/waar zou het staan??
Omdat transport helaas het ondergeschoven kindje is van duurzaamheid begin ik juist daarmee: het huis zou in een middelgrote stad staan van ongeveer de grootte en het voorzieningenniveau als Hilversum. Twee willekeurige voorbeelden: Gouda en Purmerend. Een hoofdeis is plaatsing zo dicht mogelijk bij een NS-station, laten we zeggen maximaal twee à drie kilometer erbij vandaan. Bij voorkeur een intercitystation, maar een kleiner station is ook prima. Zoals je wel weet is mijn stellige mening dat het niet echt zinvol een duurzaam huis te ontwerpen als je dat vervolgens in the middle of nowhere (of in een 'auto-stad' als bv. Lelystad) neerzet. De stad die ik kies moet naar mijn mening de juiste mengeling van voorzieningen hebben om zo makkelijk mogelijk een tijd met een sterk gereduceerde fossiele input te overleven.
Ook wil ik de lokatie slim uitkiezen met het oog op zeespiegelstijging. Ik wil een plaats uitkiezen die niet als eerste onder water loopt.
Ik wil graag een stukje grond om mijn huis. Ik ben realistisch, in de steden die ik noem zal de grond niet heel goedkoop zijn, dus ik verwacht geen hectaren grond, maar in ieder geval een aardige achtertuin zou me toch heel wat waard zijn, om meerdere redenen: Het maakt het huis toekomstbestendiger, als er ooit kinderen komen wil je toch een tuin en dan hoef je er niet weg. Ook is het bij lekker weer goed toeven in een eigen achtertuin en hoef je dus minder vaak de deur uit - scheelt weer transport. Een riante ruimte zou het ook makkelijker maken het huis uit te bouwen als het ooit nodig zou zijn zonder dat de achtertuin onbruikbaar klein wordt. Als laatste lijkt het me leuk om wat kruiden en groente te verbouwen, en hoewel je niet kunt verwachten dat je je hele dieet op een paar vierkante meter kunt telen is het toch goed om een gedeelte lokaal te produceren, al was het maar omdat je dan een veel beter gevoel krijgt voor de moeite die nodig is om voedsel te verbouwen.
Het huis zelf: uiteraard heeft het een zeer goed geïsoleerde thermische schil en een efficiënte en goed ontworpen balansventilatie zodat de thermische input om het thuis te verwarmen (en eventueel koelen) zo beperkt mogelijk blijft. De warmte die dan nodig is voor tapwater- en woningverwarming wil ik als het even kan met een zonneboiler en warmtepomp opwekken, maar dat moet wel realistisch zijn. Het kan zijn dat een dergelijke constructie pas rendabel wordt bij een rijtje van meerdere huizen, maar daar wil ik dus goed aan (laten) rekenen. Als dat niet mogelijk of niet zinvol zal blijken te zijn, dan moet er een uiterst zuinige HR-ketel komen die ook wordt ingeregeld door iemand met kennis van zaken zodat hij als hij moet draaien op het toppunt van efficiëntie werkt. Een HRe-ketel zal zinloos zijn, omdat hij door de goede isolatie en de zonneboiler maar heel weinig zal hoeven draaien. Andere zaken op thermisch gebied zijn uitgekiende oversteken boven de ramen zodat de zon er 's zomers niet in schijnt, maar 's winters wel. Uiteraard zijn alle kozijnen en ramen zo goed mogelijk geïsoleerd (geen koudebruggen en HR++ glas). De vloeren en muren zijn dik en zwaar zodat ze een grote thermische massa hebben, zodat ze zonnewarmte overdag kunnen opslaan en ’s avonds weer uit kunnen stralen. De verwarming is LVT in de muur of vloer zodat de zonneboiler en warmtepomp zo efficiënt mogelijk werken.
Uiteraard heeft het huis een plat dak of een schuin dak met een groot vrij oppervlak op het zuiden zodat er vel ruimte is voor zonnestroompanelen en een zonneboiler. Ik wil het zonnestroomsysteem dusdanig begroot hebben dat het op jaarbasis het volledige verbruik dekt of een klein overschot geeft. De zonneboiler wil ik dusdanig dimensioneren dat voor het grootste deel van het jaar (lente, zomer, herfst) de tapwater- en woningverwarmingsvraag opgebracht kan worden. De dalen in opbrengst en pieken in vraag zouden dan door de warmtepomp opgevangen kunnen worden. Ik wil veel aandacht besteden aan kleine zaken als een warmwateraansluiting bij de wasmachine, een WTW-unit aan de douche, etc.
Als het even kan hoop ik een aardgasaansluiting te vermijden, dat scheelt veel geld (door het lage verbruik zal het vastrecht een groot deel van de maandelijkse kosten zijn).
Naast het thermische gedeelte is er elektriciteit. Uiteraard wil ik zo zuinige mogelijke apparatuur, en uiteraard gaan we die apparatuur zo zuinig mogelijk gebruiken. In dat opzicht zal het niet anders zijn dan nu. De opwek zoals gezegd met netgekoppelde zonnestroompanelen, ik zie niets in een autonoom systeem met accu’s. Vooral zonder gasaansluiting zal de elektriciteitsvraag van de woning ’s winters het grootst zijn, en dan is de zonne-instraling het laagst. Kleine dingen als een afsluitbaar oplaadpunt voor de elektrische scooter/fiets maken het af.
Ik ben er nog niet uit of ik een high-tech domoticasysteem wil hebben. De Tweakers in mij roept Jaaaaaaaaa! maar de duurzaamheidsvoorstander in mij roept Neeeeeeeee! Een dergelijk systeem zou energie kunnen besparen, zeker, maar er zit enorm veel fossiele energie in al die elektronica en het zal het huis naar mijn idee daardoor niet toekomstbestendiger maken. Als het huis niet meer zo efficiënt kan functioneren als voorheen omdat je een defect component niet kunt vervangen lijkt het geheel me niet zo duurzaam zoals het woord duurzaam bedoeld is.
Bij de keuze van bouwmaterialen wil ik de juiste balans zien te vinden tussen de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van de materialen zelf, en het totaalplaatje. Zo zijn kunstof kozijnen gemaakt van aardolieproducten, maar het scheelt wel elke twee jaar liters verf. Hoe die balans ligt wil ik me goed voor laten rekenen. Bij voorkeur een lokaal bouwbedrjif zodat het busje met bouwvakkers niet maandenlang vanuit bijvoorbeeld Maastricht op en neer hoeft te rijden, maar de financiën spelen hierin natuurlijk ook een grote rol.
Het ontwerp van het huis moet toekomstbestendig zijn. Zoals ik al zei moet de tuin op kinderen berekend zijn, en het huis dus ook. Je weet nooit of er ineens een drieling uit de lucht komt vallen, dan moet dat bij voorkeur zonder grote wijzigingen te accommoderen zijn. Als het huis dan toch ooit uitgebouwd wordt moet dat zorgvuldig gedaan worden, rekening houdend met de kwaliteit van de thermische schil en de capaciteit van de verwarming etc. Verder moet het ook een praktisch en gezellig huis zijn om in te wonen, met voldoende leef- en opbergruimte. Het ontwerp moet zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant modern maar ook tijdloos zijn, zodat het niet over dertig jaar afgebroken wordt alleen omdat het niet meer mooi gevonden wordt.
Een goed en onderhoudsarm regenwateropvangsysteem wil ik ook installeren. In ieder geval wil de wc(‘s) hiermee doortrekken, maar als het schoon genoeg is wellicht ook de wasmachine er op laten draaien.
Als laatste, maar eigenlijk het belangrijkste: de bewoners. Een duurzaam huis is slechts zo duurzaam als de bewoners. Als die de kachel continu op 23 graden hebben, ook als ze weg zijn, als ze de TV 24/7 als bewegend behang aan laten staan, als alles maar op standby staat, als voor elk wissewasje de auto wordt gepakt, etc. etc. etc. dan is ook het meest zorgvuldig ontworpen huis niet duurzaam. Dit is iets wat veel mensen helaas over het hoofd zien.
En als je dat dus op grote schaalt over veel installaties bekijkt zal de opbrengst hoger zijn als er goed gemonitord wordt omdat storingen eerder opgemerkt worden.
Dat is ook de reden dat duurzaam op deze manier niet populair gaat worden bij de massa, het levert niks op.
Ik ben het daar niet mee eens. Het levert juist heel veel op, maar niet alles wat het oplevert is in geld uit te drukken, en sommige van de voordelen zijn voor anderen.
Er moet een duidelijk financieel voordeel zijn om het doen. (en dat is iets anders dan een duidelijk financieel nádeel als je het niet zou doen)
Ik snap niet hoe dat anders is...? Bij sterk stijgende energieprijzen kost niets doen je elke maand meer geld (financieel nadeel), terwijl je huishouding verduurzamen de uitgaven aan energie lager maakt (financieel voordeel).
En op lange termijn leveren zonnepanelen geld op kan 10 jaar zijn kan 15 jaar zijn, en dat is voor de meeste mensen al veel te lang, die willen dit jaar op vakantie.
Dat is waar. Je ziet dat diezelfde kortzichtigheid ons de huidige crisis heeft gebracht, dus ik hoop dat we onszelf een andere instelling aan kunnen leren. Ik heb zonnestroompanelen én ik ga dit jaar op vakantie, terwijl ik echt niet bovenmatig veel verdien. Het is een kwestie van slim met je geld omgaan. Maar dat wordt kinderen van jongs af aan al niet geleerd, dus het zal heel moeilijk worden die trend om te keren. Dat het moet gebeuren staat voor mij vast; was gaan het niet redden met op de pof leven - want dat is wat het verstoken van fossiele brandstoffen is.