ik ben ook erg geintereseerd in de grundfoss pompen, maar ik vind dat grunfos zelf niet erg duidelijk si over hoe die werkt. de een zegt dat ie zelfs de teperatuur meet voor de nachtverlaging, maar dat lijkt me sterk. het concept zelfregelend, laag energieverbuik klinkt natuurlijk als muziek in de oren als je DENKT dat dat geld oplevert, maar als dat ding alsnog het hele jaar door pompt, en je zelf nog de curve moet bepalen (zoals je met een ouderwetse pomp ook moet schakelen tussen 1, 2, en 3) dan lijkt het me meer een geoptimaliseerde energiezuinige ouderwetse pomp.4Reload schreef op woensdag 20 oktober 2010 @ 08:17:
[...]
Op mijn vloerverwarming heb ik een Grundfos Alpha A gemonteerd zitten. Wellicht dat ik je vast wat inzicht kan geven in het verbruik van de pomp. De vloerverwarming bestaat uit 4 groepen en krijgt in de kamer en keuken hulp van een kleine radiator. De Alpha staat bij mij automatisch met nachtverlaging aan en gebruikt (volgens het eigen display) 9 Watt.![]()
Bij inschakelen begint hij rondt de 15 a 16 Watt en na een aantal uren staat hij op 9 Watt. De elektronica op de pomp regelt het toerental automatisch. Hoe nachtverlaging precies moet werken is mij nog niet duidelijk en ook Grundfos heeft mij op die vraag nog geen antwoord gegeven. Wat wellicht wel handig is om te vertellen dat je volgens de handleiding de pomp in zomermaanden in zijn geheel uit mag doen omdat deze een dermate hoog start vermogen heeft dat hij niet vast kan gaan zitten.... (maar wellicht plaats ik toch een tijdschakelaar om elke dag even 5 min te draaien, just in case)
het debiet in de vloerverwarming is zonder actieve zoneafsluiters immers altijd hetzelfde, en hoeft helemaal niet "zelf regelend"te zijn, en een pompschakelaar zet de pomp op 0 watt verbruik als er geen warm water wordt aangevoerd.
de pomp wordt aangeprezen voor vloerverwarming, maar ik ben niet echt overtuigd voor toepassing in vloerverwarming. dat ding kan bijvoorbeeld nooit helpen het functioneren van de vloerverwarming beter te laten verlopen, omdat hij niet de warmtevraag weet, of welk systeem er achter zit, of wat dan ook. hij kan in mijn ogen slechts met minder energie eenzelfde debiet aan.
ik heb nu een pomp met standen 30, 45, en 60 watt, en een pompschakelaar met voeler op de aanvoerleiding. de besparing kan dan alleen zijn dat hij 9 watt gaat verbruiken, ipv 30, maar mijn vraag is dan of die dan hetzelfde debiet heeft. ik heb nu bijvoorbeeld op standje 2 geschakeld, omdat ik vind dat mijn vloerverwarming nu wel erg traat reageert, nu het wat kouder wordt (50m2, 5 groepen van 80 meter leiding) in 1 "zone."
zelfs een teelfoontje naar grundfoss leverde weinig concrete info op.
de compatibiliteit kun je wel leuk uitrekenen, maar dat gaat volgens mij niet echt verder dan dat de afmetingen en aansluitingen kloppen, en het vermogen voldoende is. maar zegt dan niets over het verbruik.