Killer schreef op zondag 19 april 2009 @ 18:38:
[...]
Probleem is alleen dat het zo is. Alleen is het moeilijk te accepteren. Elke, maar dan ook elke goed ontworpen cd-speler klinkt hetzelfde. Misschien dat er meetbaar op microniveau verschillen zitten, maar die zijn hoorbaar niet te onderscheiden. En met goed ontworpen bedoel ik een lineaire weergave tussen 20Hz en 20KHz, zonder frequentie afhankelijke fase-fouten en een uitgang-niveau netjes binnen de specs.
Als een cd-speler hoorbaar anders klinkt, doet hij iets niet goed en is derhalve niet goed ontworpen. Dat dat 'anders' best lekker kan klinken is een ander verhaal! In 98% zit het hoorbare verschil in het verschil in uitgangsniveau. Maar eenmaal gelijk geregeld is er geen verschil meer.
Maar kom met tegen-bewijs, of anders gezegd: Hoe kun je verschil hebben tussen een lineaire weergave en een lineaire weergave?
Voor versterkers geld hetzelfde, maar laten we die even varen, daar zijn teveel variabelen.
[...]
Helaas heeft leeftijd er in negatieve zin wel mee te maken. Hoe kun je immers een goede hoge tonen weergave bepalen als je geen hoge tonen hoort? Je kunt je gehoor trainen, dat is waar. Maar je kunt het helaas niet trainen op dingen die je niet horen kunt.
Nou maakt het niet zo heel veel uit, want de meeste muziek bevat vreselijk weinig tot geen info boven de 18KHz.
Dus een cd speler van 50 euro met onderdelen van 10 € cent per stuk, mits goed afgesteld hetzelfde klinkt,
als een cd speler waarvan de onderdelen specifiek voor het geluidsniveau 18 Hz tot 22 kHz ontwikkeld en gemaakt is.?
Ik dacht van niet.
Volgens jouw hebben alle violen dezelfde klank, een Stradivarius versus merk Hutspot of iets dergelijks mits goed afgeregeld?
Elke, maar dan ook elke goed ontworpen cd-speler klinkt hetzelfde.
Ja klopt als een bus, maar dan heb je ook een cd speler met dezelfde ingrediënten"onderdelen", anders lukt het niet.
Een goedkope c'tje lekt als een vergiet, een goed ontworpen c'tje doet dat niet, maar is wel een beetje duurder dan die 10 eurocent.
Voor de rest van de onderdelen geld hetzelfde verhaal.
En laat nu net dat goedkope spul veel storingen ruis e. d. teweeg brengen.
Het ontwerp van een cd speler is vaak gelijk, anders hoor je niets, maar de onderdelen die er in moeten, en die er ingestopt worden, dat maakt het verschil, ook in prijs.
Een blinde test lukt nooit.
Ook al heb je gelijk afgestelde en identieke apparatuur ter beschikking, het zijn de onderdelen die er in zitten die je de das omdoen, deze zijn nooit echt 100% hetzelfde.
Het zijn de tolerantie verschillen, die altijd aanwezig zijn.
Dit is te meten, en helaas kunnen enkele luidsprekers je dat ook laten horen, mits je eigen oren nog optimaal zijn.
En nog iets: een Lp heeft nog heel veel info boven de 18 kHz, deze loopt lekker door tot boven de 22 kHz.
Een A van een klarinet klinkt die hetzelfde als een A van een piano ook al is het geluidsniveau op dezelfde sterkte?
Er zijn genoeg geluids nuances die niets met lineaire weergave te maken hebben, maar wel met de harmonischen ervan, en ook de klankkleur van verschillende instrumenten hebben geen lineaire weergave.
Hoe hard de pianospeler op de toetsen slaat, en hoe hard de klarinettist in zijn klarinet blaast, is een ander verhaal, maar dat moet wel gehoord worden
Helaas zijn alle adc en dac's nog lang niet volmaakt, en daar zit nu net het probleem.
Het uitgangsniveau van een cd speler, maakt dat wat uit?
Alle storingen, ruis en vervorming zit daar al in, alleen de volumeknop van de versterker kun je verdraaien om de geluidssterkte aan te passen.
De gevoeligheid van de versterkers verschillen veel te veel van elkaar.
De uitgangsimpedantie van de cd speler en de ingangsimpedantie van de versterker zijn bijna nooit gelijk, wat wel zou moeten.
Dit is alleen door aanpassing van de uit- cq ingangs condensatoren met hun weerstanden te veranderen cq goed op elkaar af te stemmen.
En deze condensatoren moeten echt van goede kwaliteit wezen, mogen niet lek zijn, om geen gelijkspanning door te laten, dat is funest voor de ingangstrap van je versterker.