Heb ik ooit anders beweerd, dan? (lees verder...)
Overigens, "fractie van zijn energiebehoefte" mag hier ook genuanceerd worden, hoor. Gemiddeld "overig" verbruik is 7,70 GJ stadswarmte per jaar (wat vroeger gratis en voor niks de singel in werd gepompt of de lucht ingeblazen, maar waar ik nu vet voor mag betalen zonder enig andere "keuze" mogelijkheid) en 30 kuubjes kookgas. Oh ja, we verbruiken voor de rest een litertje of anderhalf van dat zondige spullie genaamd loodvrije benzine voor tijdens de kampeervakantie hoog in de bergen en zijn verder zoals wellicht bekend rabiaat autoloos en notoir consuminderaar/down-shifter.
Mag jij voor me uitrekenen hoe "fractie" die werkelijk gerealiseerde 940 kWh/jaar gemiddelde opbrengst aan zonnestroom bij ons dan wel van het "subtotaal" is geweest. En wat een gemiddeld NL huishouden dan wel aan die drie grote verbruikers (elektra, gas en/of [stads]warmte en, met name niet te vergeten, motorbrandstoffen) er jaarlijks doorheen jaagt. En even meteen aangeven of je de rest van mijn leven ook nog in het energieverhaal wil inbrengen, want er moeten natuurlijk wel "ergens" grenzen gesteld worden, anders blijven we LCA'tjes naar elkaar toegooien, uit der aard.

... heeft er hoopjes werk aan en puur het feit dat het zijn hobby is maakt het haalbaar.
Nou, hobby. Ik sta er mee op en ga er mee naar bed

, het is mijn (onbetaalde en zelfverkozen) beroep, omdat er vrijwel niks gebeurt in dit mooie landje, iedereen kijkt - tevergeefs - naar de als een kerstkalkoen dichtgenaaide Staat die geen krimp (nou ja, SDE "krimpje") geeft.... In Duitsland gaan ze full-time naar hun goedbetaalde job en staat tegelijkertijd de 30 kilowattpiek installatie elk kilowattuurtje weer voor een eurocent of 54 (eerste jaar) tot zo'n 49 (tot 31 december, per 1 januari is er weer 5% vanaf gehaald) in te voeden bij afwezigheid, en is het systeempje binnen 15 jaar terugverdiend. Dus volstrekt "haalbaar", ja, ook al is het bij de meeste Duitsers geen "hobby", maar puur een economische en extreem verstandige investering (2,8 GigaWattpiek in 2006 al).
Om nog maar te zwijgen over de economische haalbaarheid. Het is behelpen in any respect.
Mwagh. Wat heet "behelpen"? Duitsland verdient er miljarden aan, en economie is een van de zwaarst politiek beladen en bomvol subjectiviteit uitdragende nitwits vergeven bolwerken die er zijn! Niks, "rationeel", "objectief". Er worden continu de meest grove leugens door veel (niet alle!) economen verteld en met hartstocht uitgedragen. Dus laat dat "economisch haalbaar" maar zitten. In ieder geval in Nederland. In Duitsland zal het ook "knijpen" worden als de degressie percentages te hoog worden bijgesteld, maar de industrie is als een speer aan verbetering van "de economische haalbaarheid" bezig. Zonder subsidie. Hoewel het in Duitsland geen subsidie is maar een reteslim buiten de Staatsbegroting om geregelde "kostendeckende Vergütung". Keihard in een Financiële (!) Wet geregeld. Laatste woord over de voorgestelde wijzigingen is nog niet gezegd. Sigmar Gabriel (Duitse BMU Ministerie, dat is een soort van VROM tot de vierde macht, maar dan in positieve zin...) schijnt al een beetje terug te krabbelen, dus wellicht zal de a.s. wijziging (per 1 jan. 2009) mee gaan vallen.
Puur vanuit het oogpunt de kwaliteit van berichtgeving op tweakers zo genuanceerd en goed mogelijk te houden vond ik het even nodig om de ongeremde passie van zonnigtype even te temperen. Desalniettemin het grootste respect voor de topictrekkers zonnigtype en canong1.
Temper jij maar lekker door, hoor, beste ssj3gohan. Dan zal ik mijn verweer blijven voeren. Wie definieert en bepaalt hier trouwens "de kwaliteit van de berichtgeving"??? Zou ik wel eens een leuke, door alle Tweakerts onderschreven en kristalheldere "definitie" van willen zien... Thanx overigens dat je onze "passie" (
Oh, Amon Re, Die In De Hemelkoepel Zijdt!) weet te waarderen...

Ik zou wel eens willen weten of één van de zonnepaneelbezitters ook de daadwerkelijke lichtinval en richting van grootste inval meet op zijn dak? Het moet mogelijk zijn om zo wat extra procentjes winst te halen puur gebaseerd op de nonlineaire opwekkingskarakteristieken van je zonnepaneel en de lokale situatie.
Dat doen ze bij o.a.
Sunergy. Goede lichtmeters zijn pepâhdûûg, en je moet natuurlijk wel een degelijke opstelling hebben, anders zit je nog steeds appelflappen met tompoucen te vergelijken...
Is vooralsnog voor meeste PV-module bezitters totaal niet relevant, zolang de VASTE oriëntatie maar optimaal is (mag best fors van die zuid-oriëntatie of van die 36 graden afwijken, er is een behoorlijke tolerantie met nog zeer goede opbrengsten), en verder 30 jaar proberen van het ideaal opgestelde systeem af te blijven, want dat zet zoden aan den hollandsche dyck... Dus ook vooralsnog geen trackers, gezien onderhoudsgevoeligheid e.d. Die zijn vooral voorbehouden aan rijke Duitsers in windarme lokaties, of bij de BIG BEASTS, Spanje, waar elke kilowattuur (dik met lekkere feed-in euro-room beloond) telt en elk megawattpiek park (er is in korte tijd naar verluidt vele honderden megawattpieken bijgebouwd...) maximaal productie moet trekken.
In het PHOTON nummer van oktober 2007 stonden reeds 44 grote trackerstation modellen (tipje van de ijsberg) die een paar jaar geleden niet eens BESTONDEN, en nu allemaal op Spaanse bodem miljoenen kilowatturen zonnestroom uit de lucht knallen. De grootste,
Ades 8F22M tracker, kan 280 vierkante meter zonnepaneel aan op een draagconstructie. Met in de zuil een gekoelde en stofvrije ruimte voor de gigainverters. Reken maar dat daar grof geld mee verdiend gaat worden. Very economical... Mits de "conditions" toppie zijn. En dat zijn ze, daar in het zonnige Spanje...
Ik droom natte dromen met een eigen lokaal aan de Spaanse zuidkust geplaatst Ades trackertje met van die hyperefficiënte (modulerendement 19,3%)
SunPower 315 Wattpiek back-contact monokristallijne paneeltjes erop...
In Beieren werd al in 2006
1,4% van het elektriciteitsverbruik uit op eigen bodem opgewekte zonnestroom gehaald. Dat is voor een "kleinschalig modulair duurzame elektriciteit producerend systeem" voor een zwaar geïndustrialiseerde deelstaat als Bayern een niet geringe prestatie te noemen. Und noch lange keine Ende...
Het enthousiasme is vooralsnog moeilijk te remmen, hooggeschatte ssj3gohan...

Sag nicht: "Ich habe die Wahrheit gefunden", sondern: "Ich habe eine Wahrheit gefunden" (Kahlil Gibran, 1883 - 1931)