Toon posts:

Het grote Pentax dSLR topic deel 3 Vorige deelOverzichtLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 32 Laatste
Acties:
 • 97.587 views sinds 30-01-2008

 • YellowCube
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 22:00


Het grote Pentax dSLR topic

Inhoudsopgave


« ·^

Algemeen

Welkom


Nadat ik een speciaal Pentax dSLR topic had geopend duurde het allemaal erg lang voordat het topic het ging lopen, maar toen Pentax de K100D en de K10D introduceerde ging het topic opeens heel hard lopen. De topicstart van mij in het oude topic is laatst al compleet vernieuwd, maar ik was er uiteindelijk nog niet tevreden mee daarom dan ook een vrijwel compleet herschreven topic start met nog meer informatie en mooie plaatjes!


Pentax Corporation is een bedrijf uit Japan dat niet alleen fototoestellen maakt maar ook verrekijkers en andere optische instrumenten zoals camera's die in de medische wereld gebruikt worden. Het bedrijf werd in 1919 opgericht als Asahi Optical Joint Stock Co. Sinds kort is Pentax een samenwerkingsverband aangegaan met electronicagigant Samsung, een grote concurrent van o.a Sony, waardoor het R&D budget nu een stuk hoger is als daarvoor.

Pentax is sinds korte tijd gefuseerd met het Japanse Hoya Corporation, een bedrijf gespecialiseerd in optiek. Het bedrijf is heel erg bekend als filter fabrikant, ook levert het bedrijf veel glas aan de verschillende objectieven bouwers. De fusie zal 1 Maart 2007 afgerond zijn en dan zal de nieuwe naam 'Hoya Pentax HD Corporation' worden.

Pentax is als camerafabrikant een van de oudere namen. Het zeer bekende P-draad(M42) is bijvoorbeeld een vinding van Pentax. En Pentax kwam in 1957 met het pentaprisma in de zoeker, die in vrijwel iedere moderne spiegelreflexcamera wordt gebruikt. Ook was Pentax de eerst met TTL(door-de-lens) lichtmeting met de spotmatic in 1964.

In de jaren '70 introduceerde Pentax de K-bajonetfitting, deze werd vrijgegeven om zonder licentie kosten gebruikt te worden door andere camerafabrikanten en lensfabrikanten. Pentax maakt op dit moment nog altijd gebruik van de zelfde K-bajonetfitting, wat betekend dat alle objectieven die ooit door Pentax zijn gemaakt met K-bajonetfitting werken(sommige objectieven met wat beperkingen) op de huidige Pentax (d)SLR's.

Ook was Pentax een van de eerste met Autofocus, in 1981 kwam Pentax met een Autofocus variant van de zeer bekende ME de ME-F.

Pentax maakt niet alleen kleinbeeld spiegelreflexcamera's maar ook voor andere filmformaten zoals 6x4,5, 6x7 en zelfs voor het 110 pocketcassetteformaat, van de 645 is zelfs een digitale body aangekondigd voor 2007.


Regeltjes

Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het
forum. Maar aangezien er in het vorige topic heel veel dezelfde vragen
voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de
zoekfunctie goed te gebruiken, ook in het voorgaande deel is nog veel informatie te vinden: Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze
steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden.


 • Het grote Pentax dSLR topic
 • Het grote Pentax dSLR topic Deel 2  Er zijn een aantal goede plaatsen op het internet waar je objectieven en verschillende merken body's kan vergelijken Yourlensreview(tip!) , SLR-Gear en Photography Review zijn daar goede voorbeelden van. SLR-Gear staat nogal bekend om hun wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven, in tegenstelling tot Yourlensreview en Photography Review die vooral juist gebruikers ervaringen op hun site hebben staan. Hou er wel rekening mee dat de tests en ervaringen altijd met 1 objectief gedaan zijn, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.


  Lees voordat je post jezelf goed in, verzamel een aantal (en dan geen twintig alsjeblieft) objectieven of type body die aan je wensen zouden kunnen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met de body of het objectief en wat je ervan verwacht. Tot slot is ook het geven van een budget erg handig zodat mensen je op het goede spoor kunnen brengen.


  Verantwoording


  De indeling van dit topic zal iets verschillend zijn als dat van het vorige topic. In het vorige topic stonden de body's in volgorde van oud naar nieuw.
  Nu is de verdeling van (semi)pro naar amateur body's en dan dat in volgorde van oud naar nieuw. Dat betekent dus dat eerst de *ist D en dan de K10D wordt besproken. Vervolgens de *ist DS, *ist DS2, *ist DL, *ist DL2. Om daarna de K100D en de K110D te bespreken.


  Ook zal ik een aantal interessante objectieven bespreken welke ook in volgorde worden besproken, maar dan in volgorde van wide naar tele.


  « ·^

  Pentax (semi)Pro body's  In dit stuk ga ik de eerste productie Pentax dSLR de *ist D bespreken en het laatste Pentax dSLR model de K10D.


  Pentax *ist D


  Specs:
  • Resolutie: 6.1 megapixels
  • ISO: 200, 400, 800, 1600, 3200
  • Lichtmeting: Matrix 16-segment, center-weighted, spot
  • AF systeem: SAFOX VIII, 11 sensors (-1 ~ 18 EV)
  • Continu snelheid: 2.7 bps
  • Geheugenopslag: Compactflash
  • LCD: 1.8” 180.000 pix
  • Voeding: 4 AA batterijen of CR-V3.
  • Gewicht: 650g incl batterij

  Dit is de eerste Pentax dSLR camera die in productie is gegaan nadat Pentax in 2000 al een mock-up liet zien van een full-frame dSLR en in 2001 een werkend prototype. Deze *ist D is neergezet als concurrent van de Canon 10D en de Nikon D100 toen deze camera werd geintroduceerd in 2003.
  De camera maakt gebruik van dezelfde Sony sensor die ook in de Nikon D100 wordt gebruikt. De *ist D beschikt over het snelste Autofocus systeem van alle opvolgende Pentax dSLR'r tot en met de K100/K110D en de K10D.
  Een grote teleurstelling voor veel mensen met Pentax objectieven was dat Pentax besloten had om de mount te gebruiken zoals die ook in de goedkopere Pentax SLR's werd gebruikt. Dat is de zogenaamde kreupele KAF2 mount. Dit houdt dat er geen pin meer in de mount zit voor de diafragma ring van de lens. Dit betekent dat lichtmeting met oude Pentax-M objectieven niet zomaar meer gaat. Maar als je functie 17 van 0 naar 1 zet dan kan je de oude Pentax M objectieven wel gebruiken. Dan moet je een knop in drukken om te lichtmeten.
  De *ist D blinkt niet uit in snelheid trouwens, dan bedoel ik vooral de snelheid van het starten van de camera en het wegschrijven van de foto's naar de geheugenkaart. Maar de camera is zeer uitgebreid, heeft veel knoppen en is zeer stevig gebouwd, de camera kan zich zeer goed meten met de Canon 10D en de Nikon D100.


  Firmware update is hier te vinden
  gebruikers ervaring

  Geen echte ervaringen, alleen heb ik de camera vastgehouden in de winkel en de ergonomie viel mij zeker niet tegen! Die is gewoon goed. De verdere werking heb ik niet kunnen uittesten omdat er geen batterijen in zaten.


  Pentax K10D

  Pricewatch link(18-55 kit)
  Specs:
  • Resolutie: 10.2 megapixels
  • ISO: 100 - 200 - 400 - 800 - 1600
  • Lichtmeting: Multi-segment metering, centre-weighted metering, spot metering
  • AF systeem: SAFOX VIII, 11 sensors
  • Continu snelheid: 3.3 bps
  • Geheugenopslag: SecureDigital(SDHC)
  • LCD: 2,5” 210.000 pix
  • Voeding: Rechargeable D-LI50 lithium-ion battery.
  • Gewicht: 790g incl batterij

  Het nieuwe Pentax dSLR model welke als concurrent is neergezet van de Canon 30D en de Nikon D200. De camera beschikt over Weather Sealing, dit is de eerste Pentax SLR camera na de oude LX die beschikt over Weather Sealing.

  Ook beschikt de Pentax K10D over het snelste Autofocus systeem van alle Pentax dSLR's. De body beschikt over een grote hoeveelheid knoppen en wieltjes om zoveel mogelijk functies beschikbaar te hebben zonder het menu in te hoeven.

  Uiteraard is de K10D voorzien van een Pentaprisma waardoor het zoekerbeeld zeer helder is. De zoeker is zeer groot, zeker voor een camera met een cropfactor van 1,5

  De camera beschikt ook over het veelgeprezen Hyper-Program, ook beschikt de camera over de TAv en SV belichting instellingen.

  Ook beschikt de K10D net als het kleinere broertje de K100D over het Shake Reduction systeem. Dit systeem zal ik verderop in dit topic nog uitgebreid behandelen.

  Een systeem wat er voor zorgt dat je stof van je sensor kan af getrild wordt is ook aanwezig, de sensor wordt met behulp van het Shake Reduction systeem heen en weer geschud. Dit kan ook aangezet worden zodat hij dat uitvoert als de camera opgestart wordt.


  Firmware update is hier te vinden

  gebruikers ervaring

  Ik heb zelf de camera vlak voor de officiele aankondiging al besteld bij mijn fotowinkel welke direct de importeur belde en vroeg of er alvast voor besteld kon worden voor de nog aan te kondigen camera, dat bleek mogelijk!
  Dus ik heb hem toen direct besteld. Een aantal maanden later kreeg ik mijn camera bij de eerste levering camera's met kitlens.
  De camera voelt ontzettend stevig aan, en is qua ergonomie erg fijn, het was even wennen na mijn D70, maar ik wil nu niet meer terug. Ook is de camera een stuk zwaarder dan de D70. Mijn kitlens is helaas niet meer zoals die hoort te zijn, ik heb hem laten stuiteren op de stoeptegels bij het verwisselen van de lens in de ijskou. De achterlensdop die erbij geleverd was, was namelijk geen normale achterlensdop, maar een soort van dop die erop moest duwen en niet af draaien. Ik heb een draaiknop gewend en ik stond er dus mee te kloten en toen viel die :(. Maar gelukkig heb ik een heleboel oude MF objectieven.
  Al mijn oude Pentax-M objectieven werken geweldig met de camera.
  Nu is het voor mij echt wachten op de nieuwe Autofocus objectieven die zijn aangekondigd.
  De camera is sneller dan ik had verwacht, en het Shake Reduction systeem werkt beter dan ik had verwacht. En die zoeker is echt helemaal geweldig, groot en helder!


  « ·^

  Pentax consumenten body's


  De Pentax *ist DS, *ist DS2, *ist DL, *ist DL2, en de K100D/K110D zullen hier worden opgenoemd en kort besproken.  Pentax *ist DS

  Pricewatch link(18-55 kit)
  Specs:
  • Resolutie: 6.1 megapixels
  • ISO: 200, 400, 800, 1600, 3200
  • Lichtmeting: Multi-segment metering, centre-weighted metering, spot metering
  • AF systeem: SAFOX VIII, 11 sensors
  • Continu snelheid: 2.8 bps
  • Geheugenopslag: SecureDigital(SDHC)
  • LCD: 2,0” 210.000 pix
  • Voeding: 4 AA batterijen of CR-V3.
  • Gewicht: 605g incl batterij

  Dit is de tweede Pentax dSLR gemaakt door Pentax het kleinere broertje van de *ist D. Ook beschikt deze camera over wat verbeteringen ten op zichte van de *ist D. Zoals dat de camera wat vlotter werkt, hij start sneller op en verwerkt foto's sneller. Maar de Autofocus is weer trager DAN bij de *ist D.
  De camera beschikt in tegenstelling tot de *ist D maar over 1 wieltje en wat minder knoppen waardoor er meer in het menu moet worden gegaan voor bepaalde instellingen. De camera beschikt over een Pentaprisma waardoor het zoekerbeeld zeer helder en groot is net als bij de *ist D.


  Firmware update is hier te vinden
  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  Pentax *ist DS2

  Augustus 2005 werd door Pentax de *ist DS2 geintroduceerd,een camera die gelijk is aan de *ist DS zoals hierboven uitgebreid beschreven, maar dan met een grotere LCD monitor.. Deze camera is niet in Europa beschikbaar.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  Pentax *ist DL

  Pricewatch link[(18-55 kit)
  Specs:
  • Resolutie: 6.1 megapixels
  • ISO: 200, 400, 800, 1600, 3200
  • Lichtmeting: Multi-segment metering, centre-weighted metering, spot metering
  • AF systeem: TTL Phase-matching 3-point wide Autofocus system (SAFOX VIII)
  • Continu snelheid: 2.8 bps
  • Geheugenopslag: SecureDigital(SDHC)
  • LCD: 2,0” 210.000 pix
  • Voeding: 4 AA batterijen of CR-V3.
  • Gewicht: 565g incl batterij

  In Juni 2005 werd er door Pentax weer een nieuwe dSLR geintroduceerd, namelijk de *ist DL die nog goedkoper was dan de *ist DS. De camera kan voor minder worden verkocht doordat het pentaprisma werd vervangen door een pentamirror(is lichter, goedkoper en minder lichtsterk, alle andere budget dSLR's maken ook gebruik van een pentamirror), en het Autofocus systeem werd simpeler gemaakt. Van 11 focus punten werden de focuspunten naar 3 teruggebracht.
  De camera beschikt wel over een nieuwe functie welke niet te vinden was op eerdere Pentax dSLR's namelijk auto ISO. Ook beschikt de *ist DL over een groter LCD scherm dan de *ist DS


  Firmware update is hier te vinden
  gebruikers ervaring

  Geen echte ervaringen, behalve het vasthouden bij de MediaMarkt.
  De camera is een stuk compacter dan mijn D70 en ook lichter, maar daar lijdt de ergonomie niet onder moet ik zeggen. De camera houdt fijn vast. Ook is de zoeker nog altijd groot en helder, zeker vergeleken met andere camera's met een 1,5 crop factor, dit ondanks het pentamirror systeem.


  Pentax *ist DL2

  Pricewatch link naar de Samsung GX-1L(18-55 kit)

  Januari 2006 introduceerde Pentax de *ist DL2, een camera welke een kleine verbetering is ten opzichte van de *ist DL. De *ist DL2 beschikt over 5 focus punten voor het Autofocus systeem in tegenstelling tot de 3 focus punten van de *ist DL. En er zijn een hoop extra Picture Modes, een extra witbalans preset en er is meer info in de zoeker te vinden. Ook geeft de zoeker nu meer beeld ten opzichte van de *ist DL, nu 96% en bij de *ist DL 95% van het volledige beeld. Voor de rest is de camera identiek.
  De *ist DL2 is niet leverbaar in Europa en Amerika, maar alleen in Canada en in Azie is de camera leverbaar. dezelfde camera leverbaar onder de naam Samsung als type GX-1L.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  Pentax K100D/K110D

  Pricewatch link(18-55 kit)
  Specs:
  • Resolutie: 6.1 megapixels
  • ISO: 200, 400, 800, 1600, 3200
  • Lichtmeting: Multi-segment metering, centre-weighted metering, spot metering
  • AF systeem: SAFOX VIII, 11 sensors
  • Continu snelheid: 2.8 bps
  • Geheugenopslag: SecureDigital(SDHC)
  • LCD: 2,0? 210.000 pix
  • Voeding: 4 AA batterijen of CR-V3.
  • Gewicht: 605g incl batterij

  In Februari tijdens de PMA van 2006 stelde Pentax twee nieuwe dSLR's voor aan het grote publiek. De naam *ist is overboord gegooid en de camera's hebben nu alleen twee letters en drie cijfers als type aanduiding.

  Pentax introduceerde tijdens de PMA de K100D, een dSLR waar Shake Reduction in de camera is ingebouwd. De K110D is een camera die als opvolger van de *ist DL/*st DL2 kan worden gezien, deze camera beschikt niet over het Shake Reduction systeem. Beide camera's beschikken over de zelfde 6 megapixel sensor als in de *ist camera's werd gebruikt. De foto's die uit deze camera's komen zijn in JPG beter dan de foto's die uit de *ist D serie kwamen, dit komt voornamelijk door de sterk verbeterde firmware. Ook wordt ruis nog beter onder controle gehouden zonder de scherpte te verliezen, dat is zeker een groot voordeel ten opzichte van veel Nikon en Canon camera's waarbij een hoge ISO gepaard gaat met veel ruisonderdrukking wat er voor zorgt dat de foto's er 'soft' uit komen.


  Firmware voor de K100D hier te vinden

  Firmware voor de K110D is hier te vinden

  gebruikers ervaring

  Geen echte ervaring, behalve dan het vasthouden van de camera(K100D) bij de fotowinkel waar ik mijn K10D heb besteld. De camera voelt goed in de hand, en voelt ook snel aan qua werking, ik heb er helaas niet lang mee gewerkt om er een goed oordeel over te geven. • Startpost met dank aan Priyantha Bleeker

  My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world


  • YellowCube
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 22:00

  Inhoudsopgave

  « ·^

  Interessante Pentax objectieven


  Zoals belooft zal ik ook een aantal Pentax objectieven bespreken. Te weten de Pentax DA 18-55 3.5-5.5, 16-45 4.0, 50-200 4-5.6, 12-24 4.0. Ook zal ik de Pentax-M 50mm 1.7 en de Pentax-M 135 3.5 en de Pentax-M 35 3.5 kort beschrijven omdat ik die zelf ook heb ;).
  Ik zal ook een aantal Limited's bespreken.


  SMC PENTAX-DA FISH-EYE 1:3.5-4.5 10-17mm ED (IF)


  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 10 / 8
  • Kortste scherpstelafstand: 0.14m
  • Filtermaat: Geen filter mogelijkheid
  • Dia. x lengte: 68 x 71.5mm
  • Gewicht: 320g
  Verhaaltje


  Een heel uniek lensje is dit!
  Dit is een zogenaamde Fish-Eye zoomlens. Dit is de tweede Fish-eye zoomlens ontwikkeld door Pentax, een aantal jaar terug had Pentax ook al een Fish-eye zoomlens op de markt te weten de 17-28.
  Dit objectief is een ontwerp van Pentax waarvan Tokina ook een eigen uitvoering heeft gemaakt voor de andere mounts. Uiteraard beschikt het objectief over het Quick-Shift Focus Systeem waaroor je direct kan overschakelen op MF zonder schakelaars om te zetten.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:4 12-24mm ED AL (IF)

  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 13 / 11
  • Kortste scherpstelafstand: 0.30m
  • Filtermaat: 77mm
  • Dia. x lengte: 82.5 x 87,5mm
  • Gewicht: 430g
  Verhaaltje


  De Pentax 12-24 F4 is een objectief die is ontwikkeld in samenwerking met Tokina. Het optisch design schijnt van Tokina te komen, de Pentax uitvoering beschikt uiteraard over de unieke SMC coating. Ook is de Pentax uitvoering een klein beetje kleiner en lichter als de Tokina variant.
  De kwaliteitscontrole van de Pentax uitvoering is ook beter en beschikt het objectief over het Quick-Shift Focus Systeem waaroor je direct kan overschakelen op MF zonder schakelaars om te zetten.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:4 16-45mm ED AL

  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 13 / 10
  • Kortste scherpstelafstand: 0.28m
  • Filtermaat: 67mm
  • Dia. x lengte: 72 x 92mm
  • Gewicht: 365g
  Verhaaltje


  Dit is het allereerste objectief door Pentax gemaakt die speciaal is ontwikkeld voor de Digitale body's. Het objectief is een mooi groothoek objectief welke een constant diafragma heeft van F4. Het is een objectief van hoge kwaliteit welke door haar eigenaren wordt geroemd om de scherpte. Uiteraard beschikt het objectief over het Quick-Shift Focus Systeem waaroor je direct kan overschakelen op MF zonder schakelaars om te zetten.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:3.5-5.6 18-55mm AL

  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 12 / 9
  • Kortste scherpstelafstand: 0.25m
  • Filtermaat: 52mm
  • Dia. x lengte: 68 x 67,5mm
  • Gewicht: 225g
  Verhaaltje


  Dit is de kitlens die als kit mee geleverd wordt met iedere Digitale Spiegelreflex van Pentax sinds de *ist DS.
  Het objectief is een groothoek zoomobjectief welke bekend staat als beter dan de andere kitlenzen van de andere fabrikanten(de Nikkor 18-70 daargelaten uiteraard). Uiteraard beschikt het objectief over het Quick-Shift Focus Systeem waaroor je direct kan overschakelen op MF zonder schakelaars om te zetten.


  gebruikers ervaring

  Weinig ervaring mee, maar wel een klein beetje. Mijn ervaring is dat de Autofocus snel en accuraat is in combinatie met mijn K10D, de Autofocus is wel luidruchtig(in vergelijking met mijn Nikkor 18-70) maar is net zo snel. Het objectief is goed scherp.
  Helaas is mijn exemplaar ondertussen niet heel helemaal juist meer na een val op de straat tegels. Dit zal een verzekering zaak worden ;).


  SMC PENTAX-FA J 1:4-5.6 18-35mm AL  Specs:
  • Elementen / Groepen: 12 / 10
  • Kortste scherpstelafstand: 0.28m
  • Filtermaat: 67mm
  • Dia. x lengte: 71 x 69mm
  • Gewicht: 203g
  Verhaaltje


  Dit is het objectief die werd meegeleverd met de *ist D als kitlens. Dit objectief is een objectief die het volledige 35mm formaat afdekt dus ook te gebruiken op een film-body. Let wel dit objectief beschikt NIET over een diafragmaring dus het objectief is alleen op moderne body's te gebruiken.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:4-5.6 50-200mm ED

  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 11 / 10
  • Kortste scherpstelafstand: 1.1m
  • Filtermaat: 52mm
  • Dia. x lengte: 66.5 x 78,5mm
  • Gewicht: 260g
  Verhaaltje


  Een goedkoop maar goed tele objectief. Kwalitatief een stuk beter dan bijvoorbeeld de Sigma 55-200 of de Nikkor en Canon 55-200's.
  Het is een lichtgewicht objectief die bekend staat om zijn mooie tekening.
  Uiteraard beschikt het objectief over het Quick-Shift Focus Systeem waaroor je direct kan overschakelen op MF zonder schakelaars om te zetten.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:2.8 14mm ED(IF)

  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 12 / 11
  • Kortste scherpstelafstand: 0.17m
  • Filtermaat: 77mm
  • Dia. x lengte: 83,5 x 69mm
  • Gewicht: 420g
  Verhaaltje

  Een prachtig zeer lichtsterk groothoek objectief. Dit objectief is ook speciaal ontwikkeld voor de Digitale body's. Het objectief werkt NIET zonder vignetering op een film body, al staat dit wel op de website van Pentax USA.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:3.2 21mm AL Limited

  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 8 / 5
  • Kortste scherpstelafstand: 0.20m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 63 x 25mm
  • Gewicht: 140g
  Verhaaltje

  Dit is 1 van de paar zeer speciale Limited objectieven van Pentax. Het is een mooi groothoek objectief, niet gigantisch lichtsterk maar wel zeer compact en licht. Uiteraard is dit objectief perfect afgewerkt zoals een echte Limited hoort te zijn, gebouwd in een zeer compacte aluminium behuizing.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited


  Specs:
  • Elementen / Groepen: 9 / 7
  • Kortste scherpstelafstand: 0.30m
  • Filtermaat: 58mm
  • Dia. x lengte: 65 x 69mm
  • Gewicht: 345g
  Verhaaltje

  Nog zo'n juweeltje van Pentax van de Limited serie. De 31mm 1.8 is een zeer lichtsterk objectief die gegoten is in een aluminium behuizing met een bloemvormige zonnekap ingebouwd. Het is een zeer scherp objectief en is uiteraard gemaakt met de hoogst mogelijke kwaliteitscontrole.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:2.8 40mm Limited

  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 5 / 4
  • Kortste scherpstelafstand: 0.40m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 63 x 15mm
  • Gewicht: 90g
  Verhaaltje


  Dit is 1 van de legendarische pancakes van Pentax, welke ook deel uitmaakt van de beroemde Limited lijn van Pentax. Het objectief is extreem klein en licht.
  Dit is natuurlijk het ideale objectief om op je camera te hebben voor buiten fotografie.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited


  Specs:
  • Elementen / Groepen: 7 / 6
  • Kortste scherpstelafstand: 0.45m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 64 x 27mm
  • Gewicht: 155g
  Verhaaltje


  Dit is het eerste Limited objectief gemaakt door Pentax. Het is een objectief met een 'vreemde' brandpuntsafstand van 43mm welke vrijwel gelijk staat met het natuurlijke brandpuntsafstand van het menselijk oog(op 35mm film).
  Dit objectief is uiteraard net als alle Limited objectieven gegoten in een aluminium behuizing.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:2.4 70mm Limited


  Specs:
  • Elementen / Groepen: 6 / 5
  • Kortste scherpstelafstand: 0.70m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 63 x 26mm
  • Gewicht: 130g
  Verhaaltje


  Dit is de tweede pancake lens die ik hier bespreek. De 70mm is in 2006 voorgesteld tijdens de introductie van de K10D. Het is ook een objectief in de Limited serie van Pentax. Dat betekend dus dat het objectief gegoten is in een aluminium behuizing.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited


  Specs:
  • Elementen / Groepen: 7 / 6
  • Kortste scherpstelafstand: 0.70m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 64 x 49mm
  • Gewicht: 270g
  Verhaaltje


  Nog zo'n prachtig objectief uit de Limited serie, dit objectief met haar brandpuntsafstand van 77 is een perfect portret objectief. De bokeh van dit objectief schijnt trouwens fenomenaal te zijn.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-M 1:3.5 28mm


  Specs:
  • Elementen / Groepen: 6 / 6
  • Kortste scherpstelafstand: 0.30m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 63 x 32mm
  • Gewicht: 180g
  Verhaaltje


  Een mooi klein groothoek objectief. Zeer scherp ook wide-open en een prachtige tekening. Ook is het objectief zeer licht en zeer stevig gebouwd.


  gebruikers ervaring

  Ik bezit het objectief, en het objectief is heel erg fijn om mee te werken, het is 1 van de twee objectieven die vrijwel altijd op mijn K10D zit. Wide-open ook gewoon goed bruikbaar. Het objectief is zeer stevig gebouwd, voelt echt heel erg goed aan. Het focussen gaat ook op een hele fijne manier. Het objectief is ook erg licht en compact.


  SMC PENTAX-M 1:1.7 50mm


  Specs:
  • Elementen / Groepen: 6 / 5
  • Kortste scherpstelafstand: 0.45m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 63 x 31mm
  • Gewicht: 185g
  Verhaaltje


  Dit is ook een zeer fijn oud objectief. 50mm is natuurlijk sowieso een fijn brandpuntsafstand, met 1.7 is hij ook lekker lichtsterk. Het objectief is zeer scherp zeker vanaf 2.8. Al is hij op 1.7 al heel goed bruikbaar. Een heel fijn stukje glas.


  gebruikers ervaring

  Dit objectief heb ik twee maal, het is een zeer fijn objectief met een prachtige bokeh en goede scherpte. De bouw van het objectief is ook echt wat je mag verwachten van een oud Pentax objectief, oerdegelijk.


  SMC PENTAX-M 1:3.5 135mm


  Specs:
  • Elementen / Groepen: 7 / 6
  • Kortste scherpstelafstand: 1.5m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 63 x 66mm
  • Gewicht: 270g
  Verhaaltje


  Een teleobjectief van 135mm welke op film een perfecte portretlens is, op een Digitale body is hij net iets te lang soms. Maar is met veel ruimte toch nog zeer goed bruikbaar. Het is een licht objectief, ideaal als je er mee op pad moet.


  gebruikers ervaring

  Van dit objectief heb ik twee exemplaren, de bouwkwaliteit is echt zeer goed. Het objectief beschikt over een ingebouwde zonnekap. Hij is wide-open zeer goed bruikbaar. Hij is goed scherp en tekent mooi, al heeft het objectief wel last van wat CA wide-open. Afstoppen naar F4 lost dit al grotendeels op, op F5.6 is CA helemaal verdwenen. Een zeer fijn licht tele objectief!


  « ·^

  Accessoires


  Voor de verschillende Pentax body's zijn een heleboel accessoires verkrijgbaar denk bijvoorbeeld aan Flitsers, afstandsbedieningen, batterij-grips, zoeker vergrootglaasjes en nog veel meer.

  Ik ga een aantal dingen even uitlichten uiteraard kan ik niet alles gaan bespreken, maar daar hebben we het topic ook voor. Later zal deze sectie nog uitgebreid worden.


  Twee P-TTL flitsers van Pentax

  Pentax heeft twee flitsers in het assortiment welke de nieuwe flits techniek P-TTL ondersteunen.

  Deze informatie wordt later nog aangevuld.


  Pentax AF 360 FGZ

  De AF 360 FGZ is de goedkoopste P-TTL flitser van Pentax.
  Deze flitser heeft een richtgetal van 36, en heeft een flitskop welke vertikaal te bewegen is, draadloos te gebruiken is.


  Pentax AF 540 FGZ


  De AF 540 FGZ is het topmodel op het moment onder de Pentax flitsers de flitser heeft een richtgetal van 54. Uiteraard kan de flitskop vertikaal bewegen maar ook horizontaal, ook is de flitser draadloos te gebruiken en heeft een zoomkop zodat de flitser mee zoomt bij het in en uitzoomen.

  « ·^

  Objectief typen


  In het topic wordt regelmatig gevraagd wat nou de betekenis is van al die verschillende soorten objectieven. Maar ook de termen die op het linker wieltje staan zal ik hier kort uitleggen zodat iedereen meteen weet wat die functies doen.
  Hieronder een opsomming van de verschillende soorten objectieven :)


  • SMC-M = Manueel, op dSLR's lichtmeting met de groene knop alleen in M mode.
  • SMC-A = Manueel, op dSLR's lichtmeting in iedere stand.
  • SMC-AF = Autofocus eerste generatie werkt alleen op de ME-F, op dSLR ManualFocus lichtmeting in iedere stand.
  • SMC-F = Autofocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken
  • SMC-FAJ = Autofocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, geen diafragma ring!
  • SMC-FA = Autofocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, wel een diafragma ring.
  • SMC-DA= Autofocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, kleinere beeldcirckel geen diafragma ring en werkt alleen volledig op dSLR's of op Analoge camera's maar dan met vignetering op bepaalde lengte's/diaframa's.

  « ·^

  Belichting instellingen


  Hieronder een opsomming van de verschillende belichting instellingen :)


  • Green mode (Auto): Vrijwel alle functies van de camera worden automatisch ingesteld. Het voorste en achterste(indien aanwezig) wieltje zijn uitgeschakeld. De Autofocus punten en lichtmeting zijn zoals de 'groene' instelling. Belichting compensatie en AE lock werken ook niet. Voor de rest werken alle functies in het menu wel.


  • P(*ist D en K10D): Het unieke Pentax 'Hyper-Program' is zoals een normale program belichting mode maar bij het draaien aan het voorste wieltje veranderd de camera in sluitertijd voorkeur, bij het achterste wieltje in diafragma voorkeur. Als je terug wilt naar de normale Program mode druk gewoon op de groene knop.


  • P(Alle andere camera's): In de Program instelling worden sluitertijd en diafragma automatisch ingesteld.


  • Sv: Dit is een unieke belichting instelling voor de K10D, Gevoeligheidsvoorkeuze. In deze instelling stelt de camera automatisch de diafragma waarde en sluitertijd in, de variabele in deze is de gevoeligheid(ISO waarde) welke je kan instellen en dan past de camera de sluitertijd en diafragma zich daarop aan.


  • Tv(Sluitertijdvoorkeuze): In deze instelling kan je de sluitertijd instellen, de camera past automatisch het diafragma hierop aan. Met deze instelling kan je een foto maken van snel bewegende onderwerpen die lijken stil te staan.


  • Av(Diafragmavoorkeuze): Deze instelling is om maximale controle te hebben over de scherptediepte. Deze instelling kan je gebruiken om scherpe of juist onscherpe achtergronden te creeren.


  • TAv(Sluitertijjd- en Diafragmavoorkeuze): Je kan in dezse instelling de sluitertijd en diafragma instellen naar wens. De gevoeligheid wordt automatisch zo bijgesteld dat de belichting goed is.


  • M(Hyper-Manual): De sluitertijd en diafragmawaarde moeten helemaal handmatig in gesteld worden. Met de groene knop(K10D) of AEL knop(alle andere?) wordt de sluitertijd bij het diafragma gekozen als je dat zou willen.


  • B(Tijdopname): Deze instelling kan je gebruiken voor opname waarbij een lange stuitertijd nodig is bijvoorbeeld bij het maken van een nachtopname.


  • X(X-sync-snelheid van de flitser) Hiermee vergrendel je de sluitertijd op 1/180 sec. Deze instelling gebruik je als je een externe flitser gebruikt die de sluitertijd niet automatisch aanpast.  « ·^

  Shake Reduction

  Shake Reduction is een systeem om bewegingsonscherpte tegen te gaan die door de fotograaf zelf wordt veroorzaakt door trillende handen bijvoorbeeld. Een vergelijkbaar systeem wordt al langer door Konica Minolta(nu Sony) gebruikt in haar dSLR's. Maar het Pentax systeem is zeker niet gelijk aan het KM/Sony systeem. Pentax heeft dan ook meer dan 30 patenten die ook maar iets met Shake Reduction te maken heeft.

  Het systeem kost geen extra power, dus het stroomverbruik is niet hoger als het Shake Reduction aan staat of uit staat. Shake Reduction zorgt er voor dat je tussen de 2 tot 3.5 stops winst hebt!


  Het verhaal hierboven gaat vooral over de K100D, het nieuwere systeem in de K10D is nog beter!
  Pentax belooft nu 2.5 tot 4 stops winst!

  Het systeem is versterkt en de algoritmes zijn veranderd.
  Hieronder een plaatje van het nieuwe systeem.


  « ·^

  Filters


  Er worden veel vragen gesteld over wat nou de beste UV-filters en
  polarisatiefilter zijn en of het loont om duurdere filters te kopen.
  Het antwoord op de laatste vraag is dat het inderdaad erg loont om net
  even wat meer uit te geven en toch maar niet voor die goedkope Tiffen of
  Hama filters te gaan. De reden hiervoor is dat de coating op filters
  zeer belangrijk is voor de flaregevoeligheid van het filter, en de mate
  waarin het filter het contrast beinvloed.


  Filters die als zeer goed bekend staan zijn die van B+W (MRC) en Hoya
  SHMC / Hoya Pro1. Toegegeven, ze kosten wat meer, maar waarom zou je die
  paar tientjes besparen op een onderdeel wat wel degelijk van grote
  invloed kan zijn op het geleverde beeld? Goedkope filters zijn funest
  voor de beeldkwaliteit die je lens kan leveren.
  Bijvoorbeeld een winkel als Konijnenberg probeert heel vaak goedkope Tiffen filters te verkopen. Door dit opdringen van die filters hebben Tiffen filters in Nederland nogal een slechte naam gekregen, terwijl Tiffen ook duurdere filters welke gewoon vergelijkbaar zijn met de goede Hoya's en B+W's.


  Ik zal trouwens in de loop van de tijd deze sectie nog proberen uit te breiden met wat uitgebreidere uitleg over filters en wat tips en trucs bij het bepalen welk filters voor jou geschikt is.


  « ·^

  Handige links


  Hieronder staat een opsomming van een aantal handige links:

  Reviewsites:


  Algemene links:


  Kijk ook eens rond op de forums van dpreview en Steves-Digicams.

  Deze forums zijn hier te vinden:

 • Pentax dSLR forum van Steve-Digicams
 • Pentax (d)SLR forum van dpreview


  Deze startpost is uiteraard nooit helemaal af, daarom sta ik altijd open voor suggesties(DM!) voor verbeteringen en aanvullingen  Het Nikonmount topic van mij heb ik gebruikt als basis van dit compleet vernieuwde Pentax topic daarom is onderstaande ook hier van toepassing:
  'Ik wil hierbij de topicstarter van het Canonmount topic bedanken voor het vele werk dat er is gedaan aan het Canonmount topic, ik heb een hoop gebruik gemaakt van het gedane werk.'


  Laat het topic weer succesvol worden met veel goede vragen en antwoorden. En post ook zo nu en dan eens een mooie foto!


  Terug naar de index • Startpost met dank aan Priyantha Bleeker

  [Voor 100% gewijzigd door YellowCube op 21-09-2007 12:25]

  My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world


  • YellowCube
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 22:00
  als er nog aanvullingen/wijzigen nodig zijn op de TS, stuur dan even een DM.

  My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world


  • jero1ste
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 27-05 07:01
  (jarig!)
  Ik wilde effe kwijt dat de starttopic er erg goed eruit ziet!!!!!!!

  Pentax K10D, Sigma 18-200 3.5-6.3 DC, Pentax-A 1:1.7 50mm, Pentax-M 1:1.7 50mm


  • YellowCube
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 22:00
  dat is geheel het werk van Priyantha Bleeker

  My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world


  • SirNobax
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 26-12-2022
  Mooi werk, moest ook even lachen toen ik dat "index" vakje zag :) .

  Pentaxiaan


  Anoniem: 14829

  1 na laatste post uit deeltje 2:
  Ik snap niet zo goed dat je bang bent om glaswerk te kopen en dat het dan waardeloos wordt...

  Heeft er trouwens iemand ervaring met het gebruik van een balg voor macrofotografie?
  Patrick91, ik weet niet of je 't specifiek tegen mij had, maar ik ben zeker niet bang om mooi glaswerk te kopen, en bij mooi Pentax glas ben ik ervan overtuigd dat 't waarde blijft houden. Alleen verkoop ik ze niet, want je blijft ze gebruiken... ;)
  Voor m'n m.i. mooiste lensje (SMC-Pentax 1:1.8/85) heb ik onlangs een bod gehad van 400 Euro, niet slecht voor een lens waar ik dik 25 jaar geleden 850 gulden voor heb betaald, lijkt me. :)

  Het probleem bij Pentax is nu echter vooral de leverbaarheid van al dat glas. De DA* zijn er in feite nog steeds niet, en zelfs een 50-200 (kitlens, zou als warme broodjes over de toonbank moeten gaan) heeft vaak een levertijd van meerdere weken!

  Een balg gebruik ik overigens eigenlijk uitsluitend voor repro-werk (daar is 'ie ideaal voor, liefst met een mooi vergrotingsobjectief als een 85mm Schneider Componon). Voor macrofotografie uit de hand is een goede macrolens een stuk hanteerbaarder, scherpstellen en kaderen is een stuk handiger, een balg is gewoon een lomp ding met een handligging van 3x niks (daar is 'ie ook niet voor).
  Een setje tussenringen en een korte tele (bv die 1:3.5/135 of ook de 1:1.7/50 uit de TS) zijn dan een leuk compromis. Of anders een mooie achromatische voorzetlens ('macro filter') van bv Raynox. Geen echte topkwaliteit, maar wel ontzettend handig, omdat zo'n voorzetlensje ongeveer even groot is als een pola-filter, en dus altijd in je fototas past.

  • patrick91
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16-04-2018
  Nee hoor, dat was tegen degene waar jij op reageerde!
  Bedankt voor je verhaaltje in elk geval. Ik zat er wat over te denken eenbalg te kopen, vooral het echte vergroten lijkt me echt heel leuk, een gewone macro lens gaat dat niet redden denk ik?
  Het was echt als geintje bedoelt trouwens, meer dan een euro of 60-70 wil ik er niet aan uitgeven..

  Mooi deel 3 trouwens! Bedankt voor het werk!!

  Ik ga eens in de voorzetringen duiken...

  Op marktplaats staat al een tijd een advertentie van iemand die zijn kitlens 18-55 en zijn 50-200 kwijt wilt.. dus als iemand die echt wilt.

  Anoniem: 14829

  Over die balg, 't kan als geintje bedoeld zijn, maar met een beetje zoeken kun je voor 70 Euro een heel leuk setje krijgen hoor!
  Men neme een M42 balg, met aan de camera-kant een M42-K adapter en aan de lens-kant een M39-M42 adapter, en in die M39 schroef draai je een mooie vergrotingslens. Je hebt dan een prima repro- of studio-set, en 't kost je geen drol. (DOKA-spullen -waaronder een objectief- worden vaak weggegeven of weggegooid, en een M42 balg kost ook niks (wel opletten dat 'ie niet lek is)).

  Gewone macro-lenzen gaan meestal tot 1:2 of 1:1, wil je daarboven, dan heb je idd een balg, tussenring of voorzetlens nodig.
  Voor 'bloemetjes en beestjes' ben ik zelf heel blij met m'n Pentax-A Macro 1:2.8/50. Wel slechts 1:2 (in kleinbeeld, komt dus uit op 1:1.33 op m'n DS), maar een erg mooi lensje dat 't ook gewoon in normale omstandigheden uitstekend doet. Maar ja, die zit 2e-hands wel ietsje boven die 70 Euro...

  • JWfx
  • Registratie: Februari 2007
  • Laatst online: 09-04 17:13
  Anoniem: 14829 schreef op donderdag 20 september 2007 @ 21:07:
  Over die balg, 't kan als geintje bedoeld zijn, maar met een beetje zoeken kun je voor 70 Euro een heel leuk setje krijgen hoor!
  Men neme een M42 balg, met aan de camera-kant een M42-K adapter en aan de lens-kant een M39-M42 adapter, en in die M39 schroef draai je een mooie vergrotingslens. Je hebt dan een prima repro- of studio-set, en 't kost je geen drol. (DOKA-spullen -waaronder een objectief- worden vaak weggegeven of weggegooid, en een M42 balg kost ook niks (wel opletten dat 'ie niet lek is)).

  Gewone macro-lenzen gaan meestal tot 1:2 of 1:1, wil je daarboven, dan heb je idd een balg, tussenring of voorzetlens nodig.
  Voor 'bloemetjes en beestjes' ben ik zelf heel blij met m'n Pentax-A Macro 1:2.8/50. Wel slechts 1:2 (in kleinbeeld, komt dus uit op 1:1.33 op m'n DS), maar een erg mooi lensje dat 't ook gewoon in normale omstandigheden uitstekend doet. Maar ja, die zit 2e-hands wel ietsje boven die 70 Euro...
  Ik heb een Pentax SMC-A 35-70 met in mijn ogen mooie macrostand en daar maak ik mijn macro-fotootjes mee. Voorzichtig nog, want ik ben daarin nogal vers. Eerste resultaatjes staan hier. :)
  Verkapte 'ik zit ook op Flickr'-post, ik weet het. Mi scusi.

  Maar nou lees ik jou over die tussenringen en ik heb zo'n setje thuisliggen. Is bv. mijn M 50 1:1.7 icm een of meerdere ringen een betere optie dan die lens die ik nu gebruik?
  En heb je tips voor het gebruik ervan?
  Hoeveel stops verlies je eigenlijk wel niet door zo'n ding?

  Met dit soort zaken ben ik echt te onbekend en ik hoop op enige tips. :$


  Overigens: Deeltje 3 *O*
  Op naar de 1900+ reacties maar weer?

  • Dagi
  • Registratie: Juli 2006
  • Niet online

  Dagi

  Work Smart - Not Hard

  Dit wordt weer een mooi topic :D

  Alleen het wordt tijd dat Pentax zijn lenzen assortiment uitbreidt en beschikbaar maakt..

  .:: The difference between GENIUS and STUPIDITY is that genius has its limits! ::.


  • Vulcan750
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 22:50
  Dagi schreef op vrijdag 21 september 2007 @ 12:40:
  Dit wordt weer een mooi topic :D

  Alleen het wordt tijd dat Pentax zijn lenzen assortiment uitbreidt en beschikbaar maakt..
  Als ze nu eens beginnen de produktie flink te verhogen van de lenzen die er al zijn ...!
  Eerlijk gezegd, begrijp ik niet dat ze daar niet keihard aan werken! Ze zouden lenzen als warme broodjes kunnen verkopen, en daardoor ook veel twijfelaars over Pentax over de streep kunnen trekken... |:(
  Hup, hup, de zweep erover!!! >:)

  AMD Phenom II x4 840, Lenovo G50-70, Samsung Tab A7, Huawei P20pro, Huawei FreeBuds Pro 2, Pentax K3, Denon AVC-X6500H, LG 65E9 en LG 55E6, Volvo XC40 Recharge Single Motor MY23 19"


  • Mei
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 21-08-2020
  Vulcan750 schreef op vrijdag 21 september 2007 @ 13:06:
  [...]

  Als ze nu eens beginnen de produktie flink te verhogen van de lenzen die er al zijn ...!
  Eerlijk gezegd, begrijp ik niet dat ze daar niet keihard aan werken! Ze zouden lenzen als warme broodjes kunnen verkopen, en daardoor ook veel twijfelaars over Pentax over de streep kunnen trekken... |:(
  Hup, hup, de zweep erover!!! >:)
  Voor zover ik weet zijn ze al een jaar langzaam bezig. K10D was gewoon maanden lang niet op voorraad bij Foto Boom. Zodra ze een lading hadden, was alles alweer verkocht en konden ze een tijdje op de nieuwe lading wachten. Jammer, want het is zeker mooi spul.

  • Gekkehuus
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 22-05 22:56
  **-- Dit is een kopie van m'n bericht uit deel 2 --**

  Nadat m'n 1e K10D in mei door de boeven was meegenomen, had ik al snel (binnen 2 dagen) een nieuwe camera met 16-45 lens.

  Deze werkte in het begin naar behoren, maar naar verloop van tijd bleek dat hij in de uiterste groothoek moeite had met focussen.
  Ik dacht eerst dat het misschien aan de contactpuntjes van lens naar body lag, maar toen hij zelfs op 'scherpe' hoeken niet meer goed scherp stelde begon ik me toch zorgen te gaan maken. Vooral op groene delen en andere donkere delen heb ik hier last van. Het meeste heb ik hier last van bij landschapsfotografie, waar ik op een punt scherpstel dat veraf ligt.

  Het probleem deed zich al voor in juni, maar omdat ik het toestel toch echt mee wilde nemen op mijn 2 korte vakanties heb ik hem sinds kort pas weggebracht en is hij door de winkelier op laten halen door de Beukelaar.

  Heeft iemand een idee wat er aan de hand kan zijn, of heeft iemad een soort zelfde klachten?
  De winkelier had nog nooit van het probleem gehoord en toen hij dit aan de beukelaar doorbelden vonden ze het ook een vreemd probleem. Dus ik ben benieuwd of ze er wat aan kunnen doen?

  ** -- Einde origineel bericht -- **


  De camera is inmiddels terug, maar bij de beukelaar hadden ze niets kunnen vinden. Ze hebben geen contact met mij gehad, maar enkel met de winkelier waar ik hem heb gekocht en heb terug gebracht. Dit vind ik zeer vreemd omdat het euvel nog steeds niet is opgelost. Het fotocussen in de groothoekstand is nog steeds niet te doen.

  Ik weet dat ik hem op MF kan zetten en vervolgens op oneindig zodat ik wel kan afdrukken, maar dit moet naar mijn mening niet nodig zijn.

  Zou het aan de lens kunnen liggen, dit omdat ik bij de 1e lens en camera totaal geen probleem had met focussen in de groothoek stand.

  Zit er aan te denken om een 12-24 of een 10-20 te kopen voor m'n reis naar nieuw zeeland, maar indien in de groothoek stand moeilijk gefocust wordt zie ik het nog niet zo zitten?

  Om mijn camera weer 3 tot 4 weken weg te sturen vind ik nu niet echt een optie.
  Wat kan ik nu nog doen??

  • -Emiel-
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 27-12-2019
  Eindelijk nieuw topic..nou ook nog nieuw leesvoer in de startpost..want moesten we hier nou zo lang op wachten? ;) Startpost is vooralsnog hetzelfde alsin deel 2 nl...

  Gekkehuus, die problemen zijn redelijk normaal, ik zou ze voor lief nemen, heb er zelf eigenlijk praktisch nooit last van...en de meeste landschappen lopen ook nog eens niet weg, dus als ie een keertje wat moeilijker focust (vaak een kwestie van iets andere compositie aannemen en opnieuw laten focussen) dan mis je je shot nog niet....toch?!
  Ik zou voor 1 van die twee gaan ja, 12-24 of 10-20.

  Zou eerst misschien rondom nu (eind sept) een 12-24 van een Amerikaan overnemen, maar na wat mailen uiteindelijk niks meer gehoord ;( dus dat gaat helaas niet door..
  Afijn, heb al een 10-20 :)

  Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


  Anoniem: 14829

  JWfx schreef op vrijdag 21 september 2007 @ 10:23:
  Ik heb een Pentax SMC-A 35-70 met in mijn ogen mooie macrostand en daar maak ik mijn macro-fotootjes mee. Voorzichtig nog, want ik ben daarin nogal vers. Eerste resultaatjes staan hier. :)
  Verkapte 'ik zit ook op Flickr'-post, ik weet het. Mi scusi.

  Maar nou lees ik jou over die tussenringen en ik heb zo'n setje thuisliggen. Is bv. mijn M 50 1:1.7 icm een of meerdere ringen een betere optie dan die lens die ik nu gebruik?
  En heb je tips voor het gebruik ervan?
  Hoeveel stops verlies je eigenlijk wel niet door zo'n ding?
  Toevallig is vandaag een oud topic weer uit het stof gehaald: [macro] Tussenringen en voorzetlenzen(filters)

  Nette dichtbij-foto's trouwens, en die 35-70 heeft zo te zien een fraai bokeh (altijd prettig bij een kleine scherptediepte), maar echt macro is 't niet...
  De Pentax-M 1:1.7 50 i.c.m. de dunste tussenring die je hebt zal 't uitstekend doen bij dit soort foto's, en wanneer je meer macro wil kun je 1 van de 2 andere ringen gebruiken, of zelfs 'stapelen'. Ik zou zeggen: gewoon mee experimenteren. Overigens kun je die 35-70 ook prima gebruiken i.c.m. tussenringen, en wanneer je tussenringen van het A-type zijn heb je ook nog de mogelijkheid om je camera in P, Av of Tv mode te gebruiken. En 70mm is bij macro ietsje comfortabeler dan 50mm omdat je iets meer afstand kunt nemen.

  Tussenringen kosten wel wat licht (logisch want een deel van het licht dat de lens binnenkomt valt niet meer op de sensor), maar voorzetlenzen hebben dan weer het nadeel dat je optische elementen aan je lens toevoegt, wat weer verlies aan scherpte en contrast betekent, en meestal ook meer CA (zie de Raynox foto's van Justawitte in bovenstaand topic). Tja, 't blijft een afweging... ;)

  Voor repro-werk waarbij het belangrijk is dat de hele foto van rand tot rand scherp is, is een goed vergrotingsobjectief op een balg of op tussenringen superieur: die lenzen zijn bedoeld om van rand tot rand scherp te projecteren, en andersom werkt dat net zo goed. :) En een goed maar oud Schneider, EL Nikkor of Rodenstock lensje hoeft tegenwoordig vrijwel niks te kosten.

  • Gekkehuus
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 22-05 22:56
  @ -Emiel-

  't landschap loop idd niet weg, maar als hij op een statief staat, is het best lastig om steeds met statief en al op te pakken om een nieuwe goede compo te maken, waar hij ook nog eens goed op focust.

  En het is niet zo maar moeilijk focussen, soms moet ik wel 20 keer drukken in de auto focus mode wil ik hem vast hebben. En ik blijf erbij dat het niet zo zou mogen zijn.

  Maar heb je er met de 10-20 geen last van in de groothoek stand?

  • -Emiel-
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 27-12-2019
  Oja met statief is dat wel onhandig ja..heb zelf ook sinds niet zo heel lang een statief, maar ik heb er weinig tot geen last van ondervonden op vakantie (heb het statief tot nu toe alleen toen gebruikt, en vlak ervoor aangeschaft ;) )
  En ja..heb er wel eens last van gehad, na een regenbui dacht ik dat er misschien wat druppels regen in de focusring waren gekomen..en dat ie daarom moeite er mee had. Maar 20x drukken..nee dat is er hier echt niet bij hoor..soms gaat het eens mis, incidenteel misschien 2x, maar daarna heb ik toch altijd wel focus..
  Misschien verschillen onze omstandigheden nog wat :)

  Baal toch wel dat die 12-24 niet doorging ;(

  Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


  • huisfotograaf
  • Registratie: Juni 2007
  • Laatst online: 24-05 15:44
  Gekkehuus schreef op vrijdag 21 september 2007 @ 15:20:
  **-- Dit is een kopie van m'n bericht uit deel 2 --**

  Nadat m'n 1e K10D in mei door de boeven was meegenomen, had ik al snel (binnen 2 dagen) een nieuwe camera met 16-45 lens.

  Deze werkte in het begin naar behoren, maar naar verloop van tijd bleek dat hij in de uiterste groothoek moeite had met focussen.
  Ik dacht eerst dat het misschien aan de contactpuntjes van lens naar body lag, maar toen hij zelfs op 'scherpe' hoeken niet meer goed scherp stelde begon ik me toch zorgen te gaan maken. Vooral op groene delen en andere donkere delen heb ik hier last van. Het meeste heb ik hier last van bij landschapsfotografie, waar ik op een punt scherpstel dat veraf ligt.

  Het probleem deed zich al voor in juni, maar omdat ik het toestel toch echt mee wilde nemen op mijn 2 korte vakanties heb ik hem sinds kort pas weggebracht en is hij door de winkelier op laten halen door de Beukelaar.

  Heeft iemand een idee wat er aan de hand kan zijn, of heeft iemad een soort zelfde klachten?
  De winkelier had nog nooit van het probleem gehoord en toen hij dit aan de beukelaar doorbelden vonden ze het ook een vreemd probleem. Dus ik ben benieuwd of ze er wat aan kunnen doen?

  ** -- Einde origineel bericht -- **


  De camera is inmiddels terug, maar bij de beukelaar hadden ze niets kunnen vinden. Ze hebben geen contact met mij gehad, maar enkel met de winkelier waar ik hem heb gekocht en heb terug gebracht. Dit vind ik zeer vreemd omdat het euvel nog steeds niet is opgelost. Het fotocussen in de groothoekstand is nog steeds niet te doen.

  Ik weet dat ik hem op MF kan zetten en vervolgens op oneindig zodat ik wel kan afdrukken, maar dit moet naar mijn mening niet nodig zijn.

  Zou het aan de lens kunnen liggen, dit omdat ik bij de 1e lens en camera totaal geen probleem had met focussen in de groothoek stand.

  Zit er aan te denken om een 12-24 of een 10-20 te kopen voor m'n reis naar nieuw zeeland, maar indien in de groothoek stand moeilijk gefocust wordt zie ik het nog niet zo zitten?

  Om mijn camera weer 3 tot 4 weken weg te sturen vind ik nu niet echt een optie.
  Wat kan ik nu nog doen??
  Niks denk ik. Met mijn K100D en *istDL2 gecombineerd met de Sigma 10-20mm precies hetzelfde. Bij 10 mm valt er niet te focussen op oneindig. De scherpstelling (volgens de merktekens op het objectief) komt altijd in de buurt van de 90cm uit. Bij 20mm gaat het wel goed.
  Wat ik doe is het diafragma op f/11 zetten en de scherpstelling net iets voor oneindig. Dat geeft in de meeste gevallen voldoende scherpte van (tamelijk) dichtbij tot oneindig.

  Pentax K3


  • JWfx
  • Registratie: Februari 2007
  • Laatst online: 09-04 17:13
  Anoniem: 14829 schreef op vrijdag 21 september 2007 @ 17:29:
  [...]
  Toevallig is vandaag een oud topic weer uit het stof gehaald: [macro] Tussenringen en voorzetlenzen(filters)

  Nette dichtbij-foto's trouwens, en die 35-70 heeft zo te zien een fraai bokeh (altijd prettig bij een kleine scherptediepte), maar echt macro is 't niet...
  De Pentax-M 1:1.7 50 i.c.m. de dunste tussenring die je hebt zal 't uitstekend doen bij dit soort foto's, en wanneer je meer macro wil kun je 1 van de 2 andere ringen gebruiken, of zelfs 'stapelen'. Ik zou zeggen: gewoon mee experimenteren. Overigens kun je die 35-70 ook prima gebruiken i.c.m. tussenringen, en wanneer je tussenringen van het A-type zijn heb je ook nog de mogelijkheid om je camera in P, Av of Tv mode te gebruiken. En 70mm is bij macro ietsje comfortabeler dan 50mm omdat je iets meer afstand kunt nemen.

  Tussenringen kosten wel wat licht (logisch want een deel van het licht dat de lens binnenkomt valt niet meer op de sensor), maar voorzetlenzen hebben dan weer het nadeel dat je optische elementen aan je lens toevoegt, wat weer verlies aan scherpte en contrast betekent, en meestal ook meer CA (zie de Raynox foto's van Justawitte in bovenstaand topic). Tja, 't blijft een afweging... ;)

  Voor repro-werk waarbij het belangrijk is dat de hele foto van rand tot rand scherp is, is een goed vergrotingsobjectief op een balg of op tussenringen superieur: die lenzen zijn bedoeld om van rand tot rand scherp te projecteren, en andersom werkt dat net zo goed. :) En een goed maar oud Schneider, EL Nikkor of Rodenstock lensje hoeft tegenwoordig vrijwel niks te kosten.
  Bedankt voor je antwoord!

  Dichtbij foto's, geen macro. ;(
  Verder oefenen dus! ;)
  Desnoods gooi ik die rare oude Pentacon 135mm f2.8 op een tussenring, maar ik moet en zal een keer een echte macro-foto maken!
  Ik denk dat ik het dus eerst met het spul dat ik heb ga proberen. Voorzetlenzen kan altijd nog!

  Nogmaals dank! d:)b

  Anoniem: 14829

  Dat 13-delig handgeschakeld glasservies, heb je dat overgenomen of zelf opgebouwd (in 't laatste geval moet je al een flinke ervaring met SLR's hebben) ?
  Laat 's zien wat die 13 delen zijn? Misschien zitten er wel een paar juweeltjes tussen!
  Voor die Pentacon/Praktica 135mm geldt dat al niet echt, de Pentax-M 1:3.5 135 is optisch een stuk beter (wel iets minder lichtsterk), maar wie weet? Ik ben benieuwd! ;)

  • patrick91
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16-04-2018
  @JWfx (altijd lastig geen "normale" naam :)
  Leuke plaatjes, dat zeker maar niet wat ik zoek, ik wil echt dichterbij (lees: groter).
  Ik kan een setje tussenringen kopen voor 60 euro, originele set van penta, 3 ringen.
  Niet van het type automaat qua belichting en dat is ook het punt waar ik dan ga twijfelen of het is wat ik nodig heb/zoek..

  Mij lijkt het voornamelijk leuk om onderdelen van zomaar wat dingen lekker groot vast te leggen, dat hoeven geen bloemetjes en bijtjes te zijn maar kan van alles zijn!

  Ik moet het echt even hebben van de antwoorden van jullie, niets is zo lekker als gebruikers-ervaringen wat mij betreft..

  Stel dat ik zeg: laat ik kiezen voor een macro lens, is er dan een tip te geven (belangrijk is wel de prijs, moet geintje blijven..)
  Wil ook nog een mooie groothoek en dat is wat minder een geintje !

  Anoniem: 14829

  60 Euro voor een setje standaard K-bajonet tussenringen is veel teveel! Ook al staat er Pentax op. ;) Volgens mij moet je met een beetje zoeken wel een Revue setje kunnen vinden voor een tientje of zo...

  • patrick91
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16-04-2018
  Beste tip sinds jaren zeg ik dan maar, ik dank het hiernamaals en zoek even verder! Iemand hier die iets heeft?

  • Erasmo
  • Registratie: Juli 2004
  • Niet online

  Erasmo

  Laadpaaljager

  Even een schaamteloze copy uit een ander topic :)

  • Wat is je beschikbare budget?
  Max €200-300

  • Waarom wil je eigenlijk een DSLR (geen ellenlang verhaal ajb)
  Eigenlijk geen DLSR waar het hier om gaat, maar ik ben van mening dat mijn post hier ook wel op zijn plaats is :) Ik heb nou een aantal maanden een Pentax K100D en ben er nou aardig mee aan het fotograferen, maar ik wil er graag ook een analoge camera bij. Mijn huidige analoge camera is een Olympus Trip 35, prima dingetje maar ik wil graag mijn lensen kunnen gebruiken.

  • Waarvoor wil je je DSLR gaan gebruiken? (Wat je het meest verwacht te fotograferen, of waar je de beste foto's van wilt hebben)
  Praktisch alles, ik ga er niet constant mee rond sjouwen maar ik zal hem wel regelmatig uit de kast trekken om er een middagje mee te fotograferen.

  • Heb je al lenzen van een bepaald merk die je per se wilt gebruiken?
  Ik heb al een kitlens en een zoomlens van Pentax en wil deze toch ook gebruiken voor de SLR.

  • Heb je al een voorkeur? Wat is deze en kan je -heel kort- uitleggen waarom je deze voorkeur hebt?
  Pentax :) Ik heb er al lenzen van en ik vind het persoonlijk ook een prettig merk.

  • Wil je gelijk extra lenzen/flitser/filter e.d. aanschaffen?
  Ja, sowieso een macro erbij.

  • Wil je advies of wil je onze goedkeuring voor wat je hebt bedacht? (Is toch echt anders)
  Graag advies, ik ben helemaal niet bekend in de analoge wereld en informatie is redelijk schaars te vinden. Ik wil graag weten wat goede modellen zijn.

  • Hoeveel tijd ga je in deze hobby steken, hoe serieus wil je het allemaal aanpakken?
  Het zal voornamelijk ter ondersteuning van het digitaal fotograferen worden.

  • Ben je van plan, op een later tijdstip, wellicht meer te investeren in je camera-spullen?
  Ja, wat extra lenzen, filters etc.

  • Wat gebruik je tot nu toe en wat ervaar je als beperking hiervan?
  Pentax K100D, hij is niet analoog :+

  • Is 2e hands een optie of per se niet?
  Het liefste 2e hands, ik heb al gekeken op marktplaats en daar worden toch wel redelijk uitgebreide setjes voor geen drol aangeboden, ik weet alleen niet welk model ik goed kan nemen...
  Anoniem: 14829 schreef op zondag 23 september 2007 @ 14:51:
  [...]

  Pentax maakt tegenwoordig geen analoge kleinbeeld camera's meer (alleen nog middenformaat) dus je bent al tot 2e-hands gedoemd. ;)
  't Is maar welk type SLR je zoekt: de mooiste analoge KB Pentax valt buiten je budget (de LX), maar een MX, ME super, K2, Super A, Program A, etc. zou goed moeten lukken, zelfs met nog wat leuk glaswerk. (De daarna gekomen P-lijn camera's hebben me nooit bekoord, dat begon pas weer bij de *ist)

  Als je 't eventueel meegeleverd glas ook comfortabel op je DSLR wilt gebruiken, zou ik zoeken naar iemand die z'n Super A / Program A set wegdoet, want de A-lenzen kun je op je DSLR ook in P, Av en Tv mode gebruiken. Oudere M- of K-lenzen gebruik je in M-stand en met de AEL-knop om automatisch snel even te diafragmeren, licht te meten en de sluitertijd in te stellen.
  Dan denk ik dat ik het beste voor een Super A / Program A kan gaan, maar wat is het verschil tussen die 2?
  Normaal had ik het zelf even uitgezocht maar ik heb waar ik nu zit maar 20 minuten toegang tot internet per dag dus een beetje fatsoenlijk research plegen gaat niet :)

  Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


  Anoniem: 14829

  Veel verschil is er niet. Bij de Super A kun je handmatig 1/2000e kiezen, bij de Program A houdt 't bij 1/1000e op, en de Super A heeft een backlight voor de informatie in je zoeker. Voor de rest zijn de camera's in feite identiek.

  • mwolthers
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 20-05 19:54
  Erasmo, slecht nieuws: Je digitale lenzen (ik vermoed dat je een 18-55 en een 50-200 hebt) kan je niet gebruiken op een analoge body. Ze hebben namelijk een kleinere beelddiagonaal en belichten dus maar een deel van je filmoppervlak. Maar niet getreurd, want Pentax heeft stapels hele fraaie lenzen gefabriceerd in het verleden die voor heel schappelijke prijzen te vinden zijn. Wil je je budget goed besteden, ga dan op zoek naar een Z-1(p), wil je een mooie, al wat oudere camera, zoek dan een ME-Super. Heb ik jaren mee gewerkt (en zal ik ook nooit weg doen) en het is gewoon een mooi ding! Ze worden wel minder makkelijk te vinden heb ik het idee, zie ze niet meer zovaak op beurzen liggen als een jaar of 8 geleden toen ik nog echt fanatiek beursganger was :)

  • JWfx
  • Registratie: Februari 2007
  • Laatst online: 09-04 17:13
  Anoniem: 14829 schreef op zaterdag 22 september 2007 @ 15:50:
  Dat 13-delig handgeschakeld glasservies, heb je dat overgenomen of zelf opgebouwd (in 't laatste geval moet je al een flinke ervaring met SLR's hebben) ?
  Laat 's zien wat die 13 delen zijn? Misschien zitten er wel een paar juweeltjes tussen!
  Voor die Pentacon/Praktica 135mm geldt dat al niet echt, de Pentax-M 1:3.5 135 is optisch een stuk beter (wel iets minder lichtsterk), maar wie weet? Ik ben benieuwd! ;)
  Dit is stukje dat ik vorige maand al een keer had gepost: (geen kritiek, alleen luiheid mijnerzijds)
  Leuk hè dat 'oude' glas! Ik had een half jaar geleden alleen nog maar een Pentax ME Super en een ME met daarbij twee flitsers en 2 lenzen:
  - SMC Pentax-A 1:4 35-70mm
  - Takumar Bayonet Zoom 1:4.5 80-200mm

  Nu heb ik er sinds ik dat uit het vet haalde het volgende bijgekocht:
  - SMC Pentax-M 1:1.7 50mm
  - Vivitar 1:2.8 28mm
  - Vivitar 1:3.5 135mm
  - Vivitar 1:1.8 50mm
  - Vivitar 1:4.5 70-210mm Macro Focussing Zoom
  - Vivitar Auto-zoom 1:4.5 80-200mm
  - Vivitar Automatic Tele Converter 2x-22
  - Tele-Universar 1:8 500mm*
  - Marexar macroringen
  - Pentacon 1:2.8 135mm*
  - Petri 1:2 50mm
  - Helios 1:2 58mm*
  - Industar 1:3.5 50mm*

  De sterretjes zijn P-draadjes. En dit alles voor nog geen € 100,00 en dan neem ik de brandstofkosten voor ophalen of de verzendkosten voor opsturen mee.
  Niet gek hè? Ik heb die hele voorraad verkregen doordat ik de M 1:1.7 50mm, de Vivitar 1:2.8 28mm en de Vivitar 1:4.5 70-210mm wilde hebben. De rest zat er gewoon bij. :')

  Maar nu mijn ervaring. (8>
  Ik heb mijn ME-tjes echt jaren laten liggen. Ik kreeg de ME in 1989 (toen was ik net 16) van mijn vader die sindsdien Canon gebruikt, toen zat er nog een 50mm-lens op. Ik weet alleen niet welke, want die lens is gesneuveld. De ME super en de 2 eerste lenzen van het lijstje heb ik sinds halverwege de jaren '90 ergens. Heel schappelijk gekocht voor ƒ 100,- of zoiets. Maar toen ik in 1998 ging trouwen (handige tijdsbepaling voor me ;) ) zat ik iig al veel meer met video te klooien en dat is zo gebleven tot eind vorig jaar.
  Dus ervaren? Mwah. Dat had ik wel gehoopt ja, maar het viel vies tegen! :P


  Ik realiseer me bij het nalezen ineens dat ik al dat oude Pentax-spul en aanverwante waren dus voor nog geen € 150,- heb verkregen. _O-

  • JWfx
  • Registratie: Februari 2007
  • Laatst online: 09-04 17:13
  patrick91 schreef op zaterdag 22 september 2007 @ 21:33:
  @JWfx (altijd lastig geen "normale" naam :)
  Leuke plaatjes, dat zeker maar niet wat ik zoek, ik wil echt dichterbij (lees: groter).
  Ik kan een setje tussenringen kopen voor 60 euro, originele set van penta, 3 ringen.
  Niet van het type automaat qua belichting en dat is ook het punt waar ik dan ga twijfelen of het is wat ik nodig heb/zoek..

  Mij lijkt het voornamelijk leuk om onderdelen van zomaar wat dingen lekker groot vast te leggen, dat hoeven geen bloemetjes en bijtjes te zijn maar kan van alles zijn!

  Ik moet het echt even hebben van de antwoorden van jullie, niets is zo lekker als gebruikers-ervaringen wat mij betreft..

  Stel dat ik zeg: laat ik kiezen voor een macro lens, is er dan een tip te geven (belangrijk is wel de prijs, moet geintje blijven..)
  Wil ook nog een mooie groothoek en dat is wat minder een geintje !
  Ik heb na de tips van Afterlife dus gisteren de tussenringen icm mijn 50mm lens gebruikt.
  Op zijn Hollands: tering, wat moeilijk!
  Had ik eindelijk een slome bij voor de lens, krijg je maar een heel klein stukje scherp, de rest verdwijnt gewoon in de ultra-korte DOF. Je hebt echt een speelruimte van een milimeter! Leuk voor het fotograferen van de krasjes op je muntencollectie, maar voor insecten of in de wind dansende bloemetjes .... }:|
  Laat staan de combinatie daarvan! :')
  Als het heel stil ligt en het is goed te belichten, dan is het wel grappig denk ik. Wellicht doe ik nog wel een keer iets met het speelgoed van de kinderen, oid. Lekker klooien op een druiilerige herfstmiddag of zo.


  Stiekum hoop ik dat er nu weer iemand opstaat met de mededeling dat ik het allemaal fout gedaan heb en dat het 'zo en zo' moet.

  • patrick91
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16-04-2018
  Mag ik met je "meehopen" dan :) Ik heb namelijk geen zin om munten te gaan sparen..
  Zullen toch voornamelijk stilstaande objecten worden in mijn geval, dus even op statief en rommelen maar.. Gelukkig is de herfst begonnen.. nu nog een setje! (of die macro lens maar welke)

  • Erasmo
  • Registratie: Juli 2004
  • Niet online

  Erasmo

  Laadpaaljager

  Anoniem: 14829 schreef op zondag 23 september 2007 @ 21:18:
  Veel verschil is er niet. Bij de Super A kun je handmatig 1/2000e kiezen, bij de Program A houdt 't bij 1/1000e op, en de Super A heeft een backlight voor de informatie in je zoeker. Voor de rest zijn de camera's in feite identiek.
  Ok dat maakt voor mij dusdanig weinig uit dat ik wel voor beide wil gaan :)
  mwolthers schreef op zondag 23 september 2007 @ 23:58:
  Erasmo, slecht nieuws: Je digitale lenzen (ik vermoed dat je een 18-55 en een 50-200 hebt) kan je niet gebruiken op een analoge body. Ze hebben namelijk een kleinere beelddiagonaal en belichten dus maar een deel van je filmoppervlak. Maar niet getreurd, want Pentax heeft stapels hele fraaie lenzen gefabriceerd in het verleden die voor heel schappelijke prijzen te vinden zijn. Wil je je budget goed besteden, ga dan op zoek naar een Z-1(p), wil je een mooie, al wat oudere camera, zoek dan een ME-Super. Heb ik jaren mee gewerkt (en zal ik ook nooit weg doen) en het is gewoon een mooi ding! Ze worden wel minder makkelijk te vinden heb ik het idee, zie ze niet meer zovaak op beurzen liggen als een jaar of 8 geleden toen ik nog echt fanatiek beursganger was :)
  Ik heb de 18-55 kitlens en een 70-300 van Sigma. De camera's de jij aanraadt, kunnen daar ook A-lenzen op? Want dat vindt ik toch wel zo fijn als ik ze ook op de DLSR ga gebruiken :)

  Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


  Anoniem: 14829

  JWfx schreef op maandag 24 september 2007 @ 09:50:
  Ik heb na de tips van Afterlife dus gisteren de tussenringen icm mijn 50mm lens gebruikt.
  Op zijn Hollands: tering, wat moeilijk!
  :+ Ik had toch gezegd dat ik voor 'bloemetjes en beestjes' een macro-lens ook prettiger vind? ;)
  Had ik eindelijk een slome bij voor de lens, krijg je maar een heel klein stukje scherp, de rest verdwijnt gewoon in de ultra-korte DOF. Je hebt echt een speelruimte van een milimeter!
  Gooien jouw tussenringen tijdens het afdrukken het diafragma dicht tot de waarde die je op de lens hebt ingesteld? Zo ja (en dat is wel zo prettig), de camera niet in P of Av stand gebruiken, want dan ben je in feite altijd op 1:1.7 aan 't fotograferen, en dan is de scherptediepte een tikkie krap... ;)
  In M-stand kun je diafragmeren tot bv. 5.6, 8 of 11 (afhankelijk van 't licht), en dan wordt je DOF al een stuk handiger, en je lens ook nog 's scherper. En met 't AEL-knopje (of 't groene knopje op een K10D of *ist D) blijft 't lichtmeten best comfortabel.

  Anoniem: 14829

  Erasmo schreef op maandag 24 september 2007 @ 20:35:
  Ik heb de 18-55 kitlens en een 70-300 van Sigma. De camera's de jij aanraadt, kunnen daar ook A-lenzen op? Want dat vindt ik toch wel zo fijn als ik ze ook op de DLSR ga gebruiken :)
  De Z-1 is idd ook een prima optie, en die kan prima met A-lenzen overweg.
  Bij een ME-super, MX, etc. moet je er wel rekening mee houden dat ondertussen het afdichtingsfoam van de achterwand ongeveer verpulverd zal zijn en vervangen moet worden.

  O ja, je 70-300 doet 't ook prima op een analoge Pentax, je kitlens echter niet.

  [Voor 7% gewijzigd door Anoniem: 14829 op 24-09-2007 20:49]


  • patrick91
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16-04-2018
  Ik sta toch wel verstelt van de enorme hoeveelheid kennis die afterlife hier ten tonele brengt!
  Setje ringen ga ik gewoon aanschaffen.. ze vinden valt niet mee maar het zal wel een keertje lukken lijkt me.
  Voor macro is iets rond de F11 het beste heb ik begrepen..

  Wat is een lekkere macrolens afterlife (in oud glas met bajonet) dit vanwege de prijs.. wil centjes sparen voor een mooi groothoek..

  Anoniem: 14829

  Misschien kun je die tussenringen van JWfx overnemen? ;)

  Ik vind de Pentax-A 1:2.8 50mm macro wel heel erg lekker, vooral omdat je dan ook in P of Av mode kunt werken, maar dat ding is niet echt goedkoop. Ga uit van minimaal 150 Euro op Ebay.
  Panagor heeft ook een mooie 55mm macro, en die is waarschijnlijk een stuk goedkoper. (maar ook ietsje onhandiger omdat 't geen A-lens is)

  • newtownboy
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 05-10-2007
  Vuil in zoeker Pentax K10D.
  Dit weekend ontdekte ik een vuilstreepje op het zoekerscherm van mijn Pentax K10D. Na verwijderen van de lens was de verontreiniging zichtbaar. Bij het wegklappen van de spiegel niet meer. Gelukkig is het niet op de foto te zien maar het blijft irritant.
  Heeft iemand hier ervaring mee en zo ja, op welke wijze is dit te verwijderen zonder dat het vuil in de body blijft?
  Bij voorbaat dank voor jullie reactie.

  • patrick91
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16-04-2018
  Zou overname van die set een optie zijn? Hoor het wel :)

  Ik ga eens kijken naar die lensjes, bedankt voor de tip! Af en toe gaat er ook wel iets voor weinig weg op ebay!

  @newtownboy, gelukkig geen ervaring mee, slimste is denk ik om even te bellen met importeur pentax Nederland of je fotozaak!

  • AlterEgo
  • Registratie: Juli 2001
  • Niet online
  newtownboy schreef op dinsdag 25 september 2007 @ 07:37:
  Vuil in zoeker Pentax K10D.
  Dit weekend ontdekte ik een vuilstreepje op het zoekerscherm van mijn Pentax K10D. Na verwijderen van de lens was de verontreiniging zichtbaar. Bij het wegklappen van de spiegel niet meer. Gelukkig is het niet op de foto te zien maar het blijft irritant.
  Heeft iemand hier ervaring mee en zo ja, op welke wijze is dit te verwijderen zonder dat het vuil in de body blijft?
  Bij voorbaat dank voor jullie reactie.
  Als ik jouw text lees, klinkt het naar een vuiltje op de spiegel? Die kun je wel héél voorzichtig schoonmaken met een blaasbalgje.

  Ik heb een vuiltje (volgens mij) achter het matglas zitten. Ik ben aan het overwegen om het matglas te demonteren om het schoon te maken. Alleen een foolproof handleiding heb ik nog niet gevonden voor de K100d. Die moet er wel zijn, want de Katz-eye matglazen kunnen erin.

  • newtownboy
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 05-10-2007
  Dank voor je reactie, AlterEgo.
  Blijft voor mij nog wel de vraag: waar blijft het vuil na het voorzichtig schoonmaken met een blaasbalgje? Ik hoop niet dat het van kwaad tot erger wordt.

  • Erasmo
  • Registratie: Juli 2004
  • Niet online

  Erasmo

  Laadpaaljager

  Anoniem: 14829 schreef op maandag 24 september 2007 @ 20:48:
  [...]
  De Z-1 is idd ook een prima optie, en die kan prima met A-lenzen overweg.
  Bij een ME-super, MX, etc. moet je er wel rekening mee houden dat ondertussen het afdichtingsfoam van de achterwand ongeveer verpulverd zal zijn en vervangen moet worden.

  O ja, je 70-300 doet 't ook prima op een analoge Pentax, je kitlens echter niet.
  Er is wel één Z-1 te vinden op marktplaats en ik denk niet dat die nog te koop staat als ik thuis kom :P

  Anyway, ik zet het tijdelijk even in de koelkast tot ik weer thuis ben(17 oktober) en kijk dan nog is naar het aanbod :)

  Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube


  Anoniem: 14829

  Die Panagor set is oerdegelijk en kwalitatief vergelijkbaar met Pentax' eigen tussenringen. M'n enige bedenking is misschien de lengte van het diafragma-piefje: ik durf niet te garanderen dat 'ie niet te lang is voor een Pentax DSLR.
  Beide setjes zijn overigens wel non-A, dus je zit vast aan puur Manual instellen (evt. met hulp van de AEL-knop).

  • patrick91
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16-04-2018
  Voor een kleine prijs kan ik wel een poging wagen lijkt me.. manual is niet het grootste probleem, A is wel handiger maar goed..
  Alleen die lengte.. wat is de consquentie daarvan, niet genoeg beeld op de chip of onscherp beeld?

  Anoniem: 14829

  Het spiegelhuis van een Pentax DSLR is kleiner dan van z'n analoge broertjes, en heeft gewoon minder ruimte voor piefjes, palletjes, etc.
  Gevolg kan zijn dat zo'n langere diafragma-hendel ergens onderweg (bij 't diafragmeren) een barriere tegenkomt zodat je bv. maar tot F11 kunt gaan. Maar met een vijl of een Dremel is dat prima op te lossen (je bent Tweaker of niet... ;))

  • patrick91
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16-04-2018
  Zagen lukt me wel inderdaad :) dremel heb ik liggen (ook zo'n aankoop waar je bijna niets mee doet, alleen daarom al breng ik een bod uit ..
  10 euro maar eens doen..

  edit:
  panagor is gereserveerd.. te laat dus!

  [Voor 14% gewijzigd door patrick91 op 26-09-2007 10:26]


  • JWfx
  • Registratie: Februari 2007
  • Laatst online: 09-04 17:13
  patrick91 schreef op woensdag 26 september 2007 @ 10:25:
  Zagen lukt me wel inderdaad :) dremel heb ik liggen (ook zo'n aankoop waar je bijna niets mee doet, alleen daarom al breng ik een bod uit ..
  10 euro maar eens doen..

  edit:
  panagor is gereserveerd.. te laat dus!
  Zagen hoeft niet! Die set heb ik ook en dat gaat prima (op een K10D).
  Ik begrijp nu ook dat Afterlife een iets ander setje 'in mind' had toen hij ze noemde dan ik in eerste instantie. Deze M-ringenset diafragmeert helemaal niets.
  Maar ik pik de tip wel op en ga weer vrolijk verder testen. Diafragma dichter! :|

  Dus helaas voor je, maar dit setje blijft nog even in mijn tas! ;)
  Maar dit soort setjes komt heel regelmatig voorbij, dus wanhoopt nog niet.

  • SirNobax
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 26-12-2022
  JWfx schreef op maandag 24 september 2007 @ 09:50:
  [...]
  Op zijn Hollands: tering, wat moeilijk!

  Stiekum hoop ik dat er nu weer iemand opstaat met de mededeling dat ik het allemaal fout gedaan heb en dat het 'zo en zo' moet.
  Mischien dat ik je een tip kan geven.

  Zelf ren ik ook wel eens achter beestjes aan met mijn 50mm, gewoon op F/1.7, inderdaad met een focusrange van 1-2 mm. (dus op de Av-stand, sluitertijden aanpassen terwijl je aan het rennen ben begin ik niet aan :+ )

  Als ik een beestje heb gevonden maak ik een burst van ~5 foto's (in continuous shooting natuurlijk), terwijl ik die foto's maak draai ik langzaam aan de focusring. Hierdoor 'verspil' je wel veel foto's, maar je heb minstens 1 correcte foto per burst.

  Hier is wat ik ervan bak, echt super veel detail is er niet, maar dat komt omdat dit gecropte foto's zijn. (heb nl. geen macroset)

  http://sirnobax.googlepages.com/IMGP0888.jpg
  http://sirnobax.googlepages.com/IMGP0902.jpg

  [Voor 5% gewijzigd door SirNobax op 26-09-2007 16:53]

  Pentaxiaan


  Anoniem: 14829

  JWfx schreef op woensdag 26 september 2007 @ 16:09:
  Ik begrijp nu ook dat Afterlife een iets ander setje 'in mind' had toen hij ze noemde dan ik in eerste instantie. Deze M-ringenset diafragmeert helemaal niets.
  Een M-ringenset zoals dat Panagor setje op MP (link doet 't helaas niet meer) diafragmeert wel degelijk, maar alleen wanneer je camera op Manual staat.
  Staat 'ie op P of Av, dan verwacht je camera dat 'ie het diafragma vanuit de body kan regelen, en een M-lens of -tussenring kan geen informatie over het max. diafragma aan de camera doorgeven. Gevolg: je DSLR denkt dat je lens 1 diafragma-stand heeft, nl. volle opening (1:1.7 bij jouw 50mm).

  Met de camera op Manual vertel je 'm dat je zelf alles instelt, en dat 'ie zich niet hoeft te bekommeren over 't diafragma (dat stel je op de lens in, en bij M-lenzen heeft je camera daar geen weet van). Het enige wat je camera dan extra moet doen is op 't moment van afdrukken die diafragma-hendel een zwiep geven zodat de lens op de juiste opening staat.
  En dat is ook 't moment dat je merkt of dat hendeltje van die Panagor set te lang is of niet: als 'ie ergens tegenaan stuitert is 'ie niet geschikt. :)

  Het groene knopje op je K10D (of het AE/L knopje bij de K100D, etc.) kan je overigens prima helpen: die gooit dan het diafragma even dicht, meet het licht en stelt de bijbehorende sluitertijd in. Niet heel erg comfortabel als je zoals SirNobax achter bijtjes aanrent :P, maar wel een stuk handiger dan altijd alles zelf in moeten stellen.

  • JWfx
  • Registratie: Februari 2007
  • Laatst online: 09-04 17:13
  Anoniem: 14829 schreef op woensdag 26 september 2007 @ 21:54:
  [...]
  Een M-ringenset zoals dat Panagor setje op MP (link doet 't helaas niet meer) diafragmeert wel degelijk, maar alleen wanneer je camera op Manual staat.
  Staat 'ie op P of Av, dan verwacht je camera dat 'ie het diafragma vanuit de body kan regelen, en een M-lens of -tussenring kan geen informatie over het max. diafragma aan de camera doorgeven. Gevolg: je DSLR denkt dat je lens 1 diafragma-stand heeft, nl. volle opening (1:1.7 bij jouw 50mm).

  Met de camera op Manual vertel je 'm dat je zelf alles instelt, en dat 'ie zich niet hoeft te bekommeren over 't diafragma (dat stel je op de lens in, en bij M-lenzen heeft je camera daar geen weet van). Het enige wat je camera dan extra moet doen is op 't moment van afdrukken die diafragma-hendel een zwiep geven zodat de lens op de juiste opening staat.
  En dat is ook 't moment dat je merkt of dat hendeltje van die Panagor set te lang is of niet: als 'ie ergens tegenaan stuitert is 'ie niet geschikt. :)

  Het groene knopje op je K10D (of het AE/L knopje bij de K100D, etc.) kan je overigens prima helpen: die gooit dan het diafragma even dicht, meet het licht en stelt de bijbehorende sluitertijd in. Niet heel erg comfortabel als je zoals SirNobax achter bijtjes aanrent :P, maar wel een stuk handiger dan altijd alles zelf in moeten stellen.
  Ah, oké. Ik werkte dus al in de M-stand en met het groene knopje, vandaar dat ik er niet tegen het probleem aangelopen was.
  Heb nu touwens een ietsje beter resultaat bereikt door het diaframa dichter te draaien. Wel bij stilstaande objecten, dat wel, maar het begint te komen. Maar ik ben nog lang niet bij het gewenste resultaat.

  • Sirius
  • Registratie: December 2002
  • Laatst online: 21-07-2019
  Dit stelt vrij weinig voor maar beter iets dan niets over de DA*'s :)

  http://www.fotoapparatuur.nl/Artikelen/?p=391

  Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


  • StefandeGroot
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 08-02 14:10
  Plotseling duikt er een nieuw Pentax-objectief op: Pentax smc DA 18-250mm f/3.5-6.3 ED AL(IF) 8)

  Ik ben benieuwd naar hoe die presteert en wanneer we 'm hier in de schappen mogen aantreffen. Het ziet er in elk geval nogal compact eruit en voor dat zoom-bereik! Nog IF ook! :9~ Leuk reisobjectief lijkt me dat. Al zal die wel geheel niet kunnen tippen aan mijn pancakes. ;)

  • MonkeySandwich
  • Registratie: April 2003
  • Laatst online: 25-05 20:25
  hmm nice. Waar staat IF eigenlijk voor bij Pentax? (internal focus?)

  • StefandeGroot
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 08-02 14:10
  Dat is inderdaad Internal Focus.

  Het lijkt dat het een make-over voor Pentax is van de Tamron AF 18-250mm F/3,5-6,3 Di II LD Aspherical [IF] MACRO

  • Dagi
  • Registratie: Juli 2006
  • Niet online

  Dagi

  Work Smart - Not Hard

  StefandeGroot schreef op zondag 30 september 2007 @ 14:17:
  Dat is inderdaad Internal Focus.

  Het lijkt dat het een make-over voor Pentax is van de Tamron AF 18-250mm F/3,5-6,3 Di II LD Aspherical [IF] MACRO
  Dan zal het ook een milde prijskaartje krijgen toch? Weet je ook wat voor een filtermaat het krijgt?

  [Voor 6% gewijzigd door Dagi op 30-09-2007 14:28]

  .:: The difference between GENIUS and STUPIDITY is that genius has its limits! ::.


  • StefandeGroot
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 08-02 14:10
  Dagi schreef op zondag 30 september 2007 @ 14:18:
  [...]


  Dan zal het ook een milde prijskaartje krijgen toch? Weet je ook wat voor een filtermaat het krijgt?
  Er is eigenlijk nog niks bekend, maar als het net als de Tamron is, dan zal het als filtermaat 62mm worden. Dit is eigenlijk alleen maar speculeren, want behalve die ene pagina van Pentax zelf is er nog echt niks hierover bekend gemaakt!

  Anoniem: 47164

  De foto op pentax usa laat zien dat het 62 mm is.
  Ik denk dat de produktie van de 18-55 en 50-200 wordt stilgelegd. Zeker de 18-55 kan niet meer mee met de hogere resoluties van de komende cameras van Pentax. Op deze wijze kunnen ze produktieruimte maken voor DA* lenzen, want ze kunnen deze lenzen gewoon niet aanslepen. En er moeten er binnen nu een jaar minstens nog 2 nieuwe lenzen bijkomen: DA*60-250 (voor waarschijnlijk €1000 en meer) en als ze het logisch doen, ook de DA*300.
  Ik verwacht daarom ook dat de assemblage volledig bij Tamron zal plaats vinden.

  lock

  • Vulcan750
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 22:50
  Anoniem: 47164 schreef op zondag 30 september 2007 @ 21:22:
  De foto op pentax usa laat zien dat het 62 mm is.
  Ik denk dat de produktie van de 18-55 en 50-200 wordt stilgelegd. Zeker de 18-55 kan niet meer mee met de hogere resoluties van de komende cameras van Pentax.
  Dat denk ik toch echt niet! Zowel de 18-55 als de 50-200 zijn vergeleken met de concurrentie juist prima lensjes voor een vriendelijke prijs. En een 18-250 gaat echt deze lenzen niet vervangen.
  Deze lens kan nooit dezelfde kwaliteit leveren gezien z'n grote zoombereik.

  AMD Phenom II x4 840, Lenovo G50-70, Samsung Tab A7, Huawei P20pro, Huawei FreeBuds Pro 2, Pentax K3, Denon AVC-X6500H, LG 65E9 en LG 55E6, Volvo XC40 Recharge Single Motor MY23 19"


  • -Emiel-
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 27-12-2019
  Anoniem: 47164 schreef op zondag 30 september 2007 @ 21:22:
  En er moeten er binnen nu een jaar minstens nog 2 nieuwe lenzen bijkomen: DA*60-250 (voor waarschijnlijk €1000 en meer) en als ze het logisch doen, ook de DA*300.
  lock
  Ik denk eigenlijk dat de 60-250 best wel eens onder de 1000 euro kan vallen...op dpreview wordt er door deze en gene ook vaak onder 1000 dollar geschat..

  Tis een F4 lens he en ze prijzen zich anders behoorlijk uit de markt tov Canon's 70-200F4 (IS) bv..als je mag vergelijken met de concurrent, natuurlijk ;) . Scheelt ook weer dat Pentax geen IS hoeft in te bouwen..scheelt ook een hoop kosten..

  Ik hoop er zelf ook erg op moet ik zeggen, want hij staat hoog op m'n wantlist :9 hehe..kan die 70-300 APO deruit.

  Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


  • JWfx
  • Registratie: Februari 2007
  • Laatst online: 09-04 17:13
  Page not found. -O-

  Maar het idee spreekt me aan, als dagelijkse lens!
  Wachten en sparen dus. :)

  • StefandeGroot
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 08-02 14:10
  JWfx schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 11:39:
  [...]

  Page not found. -O-

  Maar het idee spreekt me aan, als dagelijkse lens!
  Wachten en sparen dus. :)
  Zo te zien stond die pagina er dus te vroeg erop.... Maar dat objectief zal wel eraan komen. ;)

  Anoniem: 47164

  Vulcan750 schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 00:53:
  [...]

  Dat denk ik toch echt niet! Zowel de 18-55 als de 50-200 zijn vergeleken met de concurrentie juist prima lensjes voor een vriendelijke prijs. En een 18-250 gaat echt deze lenzen niet vervangen.
  Deze lens kan nooit dezelfde kwaliteit leveren gezien z'n grote zoombereik.
  Ik heb ook niet gezegd dat de Tamron wat betreft kwaliteit de kitlenzen gaat vervangen. Dat doen ze zeker niet ! De twee kitlenzen zijn echter voor de komende generaties niet meer in staat het maximum uit de kameras te halen. Die moeten vervangen worden. De DA* lenzen zijn te duur voor de gemiddelde koper uit de groeimarkt, maar ik ga ervan uit dat de komende DA 17-70 en de 55 -300 mm wel veel beter zijn dan de huidige kitlenzen. Alleen, die zijn er nog niet en Pentax moet snel produktiecapaciteit maken voor de huidige twee DA* lenzen, en voor twee nieuwe DA* lenzen (60-250 en ik denk de 300).
  Deze lenzen zijn broodnodig om het imago van kwaliteit en innovatie voor hoog te houden. Daar moeten ze ook op korte termijn het geld mee verdienen, en dat heeft Pentax broodnodig.
  Ik denk dat Pentax daarom de keus heeft gemaakt de standaard kitlens aan te bieden als Tamron variant. Als ze dan ook nog de 645 lijn hebben verlaten, dan komt er serieus ruimte voor de DA* lenzen.

  En dan nog iets anders. Je weet waar de da*16-50 in feite vandaan komt. Nu wordt Tamron erbij gehaald voor de ultra zoom. Pentax zou mij niet verbazen wanneer de 17-70 gewoon bij Sigma vandaan komt. En sneller dan wij volgens de roadmap denken. Ze kunnen volgens mij niet anders, er is gewoon te weinig geld om alles zelf te doen.

  lock

  • JWfx
  • Registratie: Februari 2007
  • Laatst online: 09-04 17:13
  Anoniem: 47164 schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 13:26:
  [...]
  En dan nog iets anders. Je weet waar de da*16-50 in feite vandaan komt. Nu wordt Tamron erbij gehaald voor de ultra zoom. Pentax zou mij niet verbazen wanneer de 17-70 gewoon bij Sigma vandaan komt. En sneller dan wij volgens de roadmap denken. Ze kunnen volgens mij niet anders, er is gewoon te weinig geld om alles zelf te doen.

  lock
  Ik weet niet of Pentax er wel zo bij gebaat is om te gaan shoppen bij Tokina EN Tamron EN Sigma EN daarnaast ook zelf blijven produceren. Ze zouden dan een wel heel versnipperd aanbod krijgen, zowel qua beeldkwaliteit, bouwkwaliteit als productiecapaciteit en dus beschikbaarheid.

  Ik zou het iig niet als voorstel op de tafel van het management durven leggen, als ik daar werkte. :/
  JWfx schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 14:18:
  [...]

  Ik weet niet of Pentax er wel zo bij gebaat is om te gaan shoppen bij Tokina EN Tamron EN Sigma EN daarnaast ook zelf blijven produceren. Ze zouden dan een wel heel versnipperd aanbod krijgen, zowel qua beeldkwaliteit, bouwkwaliteit als productiecapaciteit en dus beschikbaarheid.

  Ik zou het iig niet als voorstel op de tafel van het management durven leggen, als ik daar werkte. :/
  Aan de andere kant schakel je daarmee wel een stukje concurrentie uit van 3rd party merken op jouw platform. Maar of sigma etc. dus ook zo gek zijn....

  Verder zie ik een tamron 18-250 zeer zeker wel de 18-55 en 55-200 in één objectief zetten. Niet wat betreft lichtsterkte, dat wil soms wel een halve tot hele stop schelen, maar wel wat betreft optiek. Als hij iig een beetje op de Tamron lijkt, that is.

  • Frank|A
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 16-01-2013
  Ik zie jullie praten over een 17-70mm en nieuwe body's, is dat al zeker? Ik wil namelijk mijn kitlens gaan vervangen voor die 17-70mm van Sigma, maar als pentax hem zelf gaat uitbrengen in de kit dan is dat mischien wel zo intressant en wacht ik nog even met de aanschaf.

  Pentax k10d - Blog - Flickr


  Anoniem: 47164

  JWfx schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 14:18:
  [...]

  Ik zou het iig niet als voorstel op de tafel van het management durven leggen, als ik daar werkte. :/
  Kijk eens wat Nikon heeft gedaan. En Canon idem ditto. Die zaten opeens midden in een markt te knokken om de klanten voor een DSLR toen Pentax nog ik in film geloofde. Die hebben een bepaalde periode veel lenzen van o.a. Tamron en Sigma 'geadopteerd'. En niet de minste. Op dpreview is dat uit de discussie ook wel gebleken. De duurderde pro lenzen bleven ze echter zelf maken vanwege hun pro-imago. Dat was destijds pure strategie vanwege de enorme groei van die markt, en de keuze om digitaal eerst in de prosumer typen te investeren. Nu staat Pentax op een punt om een deel van de markt op te eisen. Dat werkt alleen als je het eigen produkt verkoopt. Ik denk dat hun geld momenteel vooral in een reeks nieuwe bodies zit ( daar begint het mee). Dus waarom zou Pentax de markt niet die route van Canon en Nikon volgen ? Als je daarmee de markt pakt ?
  Third party kan je zien als een vijand, maar als je geen alternatief biedt, dan moet je vrienden maken met 'de vijand'. Ik zet het bewust tussen haakjes want je kunt het ook van een andere kant bekijken: hoeveel Pentax-bodies zijn er verkocht zonder één Pentax lens, maar met een third party lens ? Das ook geld...
  Kijk wat Sony/KM doet/deed. Volgens mij doet met name Tamron erg goede zaken als pentax daar nu ook al inkopen gaat doen. Alleen bij KM is het zo dat er ook gewoon nog Tamrons met KM voetje gemaakt worden.

  Sony 11-18
  Sony 18-200
  Sony 70-300
  Sony 55-200 (aangekondigd)
  Sony 18-250 (aangekondigd / misschien, er gaan geruchten dat de lens IZoom en IF is)

  KM 11-18
  KM 17-35 (non G)
  KM 18-200
  KM 28-75
  KM 70-300

  [Voor 23% gewijzigd door martijn_tje op 01-10-2007 16:26]

  Sony A57 + Tamron 17-50 f/2.8 + Minolta 50 f/1.7 (original) + Minolta 70-210 f/3.5-4.5 + Minolta 135 f/2.8 + Sony HVL-F36AM


  Anoniem: 47164

  Henk schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 14:28:
  [...]

  Verder zie ik een tamron 18-250 zeer zeker wel de 18-55 en 55-200 in één objectief zetten. Niet wat betreft lichtsterkte, dat wil soms wel een halve tot hele stop schelen, maar wel wat betreft optiek. Als hij iig een beetje op de Tamron lijkt, that is.
  Qua optiek trekt de tamron het volgens mij niet ivt de twee huidige kitlenzen. Kijk maar eens op photozone.de. En met een beetje SMC verander je daar niet veel aan. Bovendien verlies je snelheid. Bij 135 mm is hij al F5.6. Het is dus niet bepaald een lens voor binnen (is de 50-200 ook niet, btw). Of je moet van flitsen houden. Hij heeft veel last van CA, maar lijkt desondanks vooral voor outdoor gemaakt te zijn als walk around lens. Maar dat is het ook wel zo'n beetje....

  Anoniem: 47164

  Frank|A schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 15:59:
  ..maar als pentax hem zelf gaat uitbrengen in de kit dan is dat mischien wel zo intressant en wacht ik nog even met de aanschaf.
  Dan moet je niet wachten. Zoek een dealer uit die er voldoende op voorraad heeft. Test de lens in de zaak. Kijk met name hoe scherp hij op 17 mm op F2.8 is. En niet alleen in center kijken. Check de randen en kijk of om het centrum de zaak niet verschillend van scherpte is. Als dat allemaal acceptabel is voor een zoom dan zal deze lens je niet snel teleurstellen. Wel daarna thuis de rest ook checken. Want de kwaliteit varieert mijns inziens teveel ( is ook mijn tweede inmiddels).
  Maar je betaalt ook maar de helft van de prijs van een da*16-50 .
  Anoniem: 47164 schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 16:32:
  [...]


  Qua optiek trekt de tamron het volgens mij niet ivt de twee huidige kitlenzen. Kijk maar eens op photozone.de. En met een beetje SMC verander je daar niet veel aan. Bovendien verlies je snelheid. Bij 135 mm is hij al F5.6. Het is dus niet bepaald een lens voor binnen (is de 50-200 ook niet, btw). Of je moet van flitsen houden. Hij heeft veel last van CA, maar lijkt desondanks vooral voor outdoor gemaakt te zijn als walk around lens. Maar dat is het ook wel zo'n beetje....
  De 50-200 is alles behalve een hoogvlieger, de 18-55 doet het op 18mm ook niet heel erg denderend. Daar komt bij dat die 18-250 voor zijn zoombereik aardig presteert en ik dénk dat je wel de conclusie kunt trekken dat het wat betreft photozone-testbare-eigenschappen niet heel veel uitmaakt of je een kit-set of de 18-250 hebt. Contrast in een kitlens gaan we het maar niet over hebben, net zoals een superzoom ;)

  CA is inderdaad fiks, maar ook weer te fixen, dan zou ik me eerder druk maken over de vrij hevige vervormingen. Maar ik zou in dit geval net zo makkelijk de tamron meepakken als een 18-55+50-200. Optisch maakt het elkaar gewoon niet veel, beetje plussen en minnen aan beide zijden, maar wel het voordeel van 2 lenzen in één objectief.

  • Frank|A
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 16-01-2013
  Anoniem: 47164 schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 16:44:
  [...]


  Dan moet je niet wachten. Zoek een dealer uit die er voldoende op voorraad heeft. Test de lens in de zaak. Kijk met name hoe scherp hij op 17 mm op F2.8 is. En niet alleen in center kijken. Check de randen en kijk of om het centrum de zaak niet verschillend van scherpte is. Als dat allemaal acceptabel is voor een zoom dan zal deze lens je niet snel teleurstellen. Wel daarna thuis de rest ook checken. Want de kwaliteit varieert mijns inziens teveel ( is ook mijn tweede inmiddels).
  Maar je betaalt ook maar de helft van de prijs van een da*16-50 .
  Bedankt voor de info. Ik denk dat ik rond december pas echt tot de verkoop over ga. Ik zou het liefst een zoom hebben met het volledige bereik 2.8 maar die zijn niet te betalen (lees >400,-) of zie ik een lens over het oog?

  Ps. Mijn xenon kitlens, verkopen of houden? Zou vast niet veel meer dan 50,- opbrengen zeker?

  Pentax k10d - Blog - Flickr


  Anoniem: 47164

  Henk schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 16:51:
  Optisch maakt het elkaar gewoon niet veel, beetje plussen en minnen aan beide zijden, maar wel het voordeel van 2 lenzen in één objectief.
  De 50-200 is geen hoogvlieger. Zeker niet bij photozone, want ze hadden een rot exemplaar. Maar ondanks dat scoort hij optisch op bijna alle gebieden iets beter dan de tamron. En ik heb toevallig een goede 50-200, :9 dus ik weet wat ik mis als ik hem inruil voor de Tamron.
  Tuurlijk, als je een broertje dood hebt aan lenzen wisselen, dan heb je helemaal gelijk. Maar het geinige is dat je daar heel handig in wordt, en je wordt handig in het optimaal gebruik maken van de één of de andere lens. Vroeger werd alles met primes gedaan ..

  Anoniem: 47164

  Frank|A schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 17:12:
  [...]
  Ps. Mijn xenon kitlens, verkopen of houden? Zou vast niet veel meer dan 50,- opbrengen zeker?
  Nee, niet veel meer inderdaad. Als je hem kan inruilen dan moet je dat doen.
  Toch zou ik als ik jou was serieus kijken naar de 16-50. Bij b.v. kamera express moet je achteraan in de rij staan, maar voor 679 zou ik hem zeker overwegen. De Sigma 17-70 is ook al ruim boven de €300. Je krijgt bij de 16-50 wel F2.8 voor terug over het hele bereik en dat is wel wat waard ( alhoewel niet iedereen even enthousiast is over 16 mm F2.8, maar dat terzijde).

  Btw , mijn goeie 50-200 is ook een Xenon 8)
  Anoniem: 47164 schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 17:38:
  [...]


  De 50-200 is geen hoogvlieger. Zeker niet bij photozone, want ze hadden een rot exemplaar. Maar ondanks dat scoort hij optisch op bijna alle gebieden iets beter dan de tamron. En ik heb toevallig een goede 50-200, :9 dus ik weet wat ik mis als ik hem inruil voor de Tamron.
  Dan is er iets drastisch mis met de QC van Pentax op die lens, die van Photozone.de is namelijk teruggestuurd naar de fabriek/importeur, daar nagekeken en vervolgens bevestigd dat dit een 'within specifications' exemplaar was. Als je dan nog zulke results pakt, vind ik dat persoonlijk verontrustend, maar fijn dat het exemplarisch is :)
  Tuurlijk, als je een broertje dood hebt aan lenzen wisselen, dan heb je helemaal gelijk. Maar het geinige is dat je daar heel handig in wordt, en je wordt handig in het optimaal gebruik maken van de één of de andere lens. Vroeger werd alles met primes gedaan ..
  Hehe, van lenzenwisselen ben ik niet bang, sowieso omdat ik het stuk lichtsterkte nodig heb dat geen superzoom me kan geven. Sterker nog, ik begin al naar primes te neigen omdat die nog meer lichtsterkte bieden dan mijn zooms. Compactheid zal me een worst wezen, kwaliteit zullen ze mijn zooms niet in voorbij streven, maar net ff dat beetje lichtsterkte is het vaak dat het hem doet.

  Aan de andere kant blijft het voorlopig enkel bij denken, omdat F/2.8 gewoon zat is voor me (hoge iso's zijn ook niet eng :) ) en ik andere dingen op het lijstje heb staan die iets dringender moeten komen ;)

  • Frank|A
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 16-01-2013
  Anoniem: 47164 schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 17:52:
  [...]


  Nee, niet veel meer inderdaad. Als je hem kan inruilen dan moet je dat doen.
  Toch zou ik als ik jou was serieus kijken naar de 16-50. Bij b.v. kamera express moet je achteraan in de rij staan, maar voor 679 zou ik hem zeker overwegen. De Sigma 17-70 is ook al ruim boven de €300. Je krijgt bij de 16-50 wel F2.8 voor terug over het hele bereik en dat is wel wat waard ( alhoewel niet iedereen even enthousiast is over 16 mm F2.8, maar dat terzijde).

  Btw , mijn goeie 50-200 is ook een Xenon 8)
  Ik ga hier nu iets heel vies zeggen :P: ik weet niet of ik nogwel veel wil investeren in pentax. Mijn GX-1L presteerd goed op iso800, alleen wil ik vaak hoger (indoor sport, aquarium fotografie, etc.). En de k10d schijnt nog slechtere ruis prestaties te leveren op iso1600. dus mischien wil ik een canon 30d/40d

  Maar goed eerst ff kijken of een lichtsterkere lens uitkomst bied. Wat trouwens van de Tamron 28-75mm f 2,8 XR DI Pentax 67mm? hou ik mijn kit lens voor het gebied van 18-28.
  Maar bedankt voor de tip.

  [Voor 8% gewijzigd door Frank|A op 01-10-2007 21:09]

  Pentax k10d - Blog - Flickr


  Anoniem: 47164

  Ja, dat van die QC bij Pentax, dat was vroger een argument om te kopen !

  Ik zit qua lichtgevoeligheid van de lenzen in een zelfde schuitje als jij, zo lijkt het. Alleen ben ik niet zo kapot van iso 1600 op mijn k10d :(
  Ik merk in ieder geval dat ik regelmatig aan de tax van mijn systeem zit (qua licht en sluitertijd), en dat had ik niet verwacht. Dat was namelijk voor mij de reden om over te stappen naar DSLR, de speelruimte in situaties met weinig licht. Ik moet blijkbaar toch echt aan iets duurders.... :(

  Anoniem: 14829

  lock, misschien moet je wel aan iets duurders, maar dat zou ook een grotere SD-kaart en een pakketje Adobe Lightroom kunnen zijn. :)
  Ik heb geen K10D, maar m'n *ist DS is normaal ook geen feest op ISO 1600, maar wanneer ik in RAW schiet en de foto's met RawShooter Essentials 2006 (helaas niet meer verkrijgbaar) omzet naar JPEG, wordt 't opeens een stuk rooskleuriger.
  Het proberen waard, lijkt me.

  Anoniem: 47164

  Frank|A schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 20:59:
  [...]
  ..alleen wil ik vaak hoger (indoor sport, aquarium fotografie, etc.). En de k10d schijnt nog slechtere ruis prestaties te leveren op iso1600. dus mischien wil ik een canon 30d/40d
  Verrek ! Jij ook al ? Ik zit in precies hetzelfde schuitje. En eerlijk gezegd heb ik met een schuin ook naar de 30d zitten kijken.
  En de lenzen die erbij komen. Het is allemaal nog wel te doen. Een 30d in een set met ef-s 17-55 F2.8 IS USM, en een 70-300 op F4-5.6 is usm (EF-lens) kan je met wat dealen onder de €2000 krijgen. Dat ben ik meer kwijt aan de k10d met de DA*16-50 en en de da*60-250 (+/- €2400).
  Ik heb van de 30d iso 3200 fotos (RAW) gekregen (zijn in feite iso 4000) die ik met Neat Image heel goed op orde kreeg. In veel gevallen is dat een pure winst van 2 stops tov de K10d, want daar is meestal iso 800 de limit. En of ik de weather sealed machine ga missen ? :/

  Anoniem: 47164

  Anoniem: 14829 schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 21:57:
  Ik heb geen K10D, maar m'n *ist DS is normaal ook geen feest op ISO 1600, maar wanneer ik in RAW schiet en de foto's met RawShooter Essentials 2006 (helaas niet meer verkrijgbaar) omzet naar JPEG, wordt 't opeens een stuk rooskleuriger.
  Het proberen waard, lijkt me.
  Daar heb ik ook aan zitten denken. Maar dan een tweedehands k100d. Alleen zit ik dan wel tegen die beperkte buffer aan te hikken. Ik heb het ooit uitgetest en het verschil met de k10d is groot als je veel platen achtereen schiet. Alleen, ik schoot er toen 10 achter elkaar op Raw, maar in de praktijk doe ik dat eigenlijk nooit ( +/- 3 sec op de k10d), want dat is in de meeste gevallen te lang. Maar dan duurt het toch weer erg lang voordat de buffer leegt van de k100d. Ik denk dus dat ik het toch maar eens moet proberen hoe dat uitpakt. Maar is iso 3200 on par met de 30 D ???

  • mwolthers
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 20-05 19:54
  Lock, je moet natuurlijk niet een Canon 70-300 f/4-5,6 met een DA* 60-250 gaan vergelijken he, dan is het nogal wiedes dat je een prijsverschil krijgt...

  En wat Afterlife zegt klopt als een bus: met RAW werken lost je ruisprobleem prima op, veel beter dan de interne ruis+detailreductie van Canon verwacht ik. Ik gebruik daar tot volle tevredenheid Bibble Pro voor overigens, het enige fatsoenlijke RAW-conversieprogramma in Linux-smaak.

  • Frank|A
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 16-01-2013
  Ik schiet in raw, maar op iso1600 - NO WAY...zelfs na neat image en smart sharpening.
  Mischien is mijn GX-1L (ist* dl2) minder goed dan de DS en in de k100d en k10d maar de sensor die in de k100d is dezelfde als die in de ist dl en d50 en die presteren beter dan de sensor uit de k10d (zelfde als die in de canon 400d en sony alpha 100) op het gebied van ruis dan.
  En binnen (badminton) is met 50mm op 2.8mm en iso800 nog net te schieten. Ik twijvel dus met het kopen van een betere lens of het kiezen van een andere body. Ik vind het alleen zo zonde. ik heb zoveel leuk spul. Macro, tussen ringen, teleconverters, spiegel lens, zoom, portret, etc, etc.... beetje jammer omdat allemaal weg te doen en dan mischien net de body met de 18-70 te kunnen kopen....

  [Voor 3% gewijzigd door Frank|A op 01-10-2007 23:14]

  Pentax k10d - Blog - Flickr


  • Sirius
  • Registratie: December 2002
  • Laatst online: 21-07-2019
  Frank|A schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 23:13:
  Ik twijvel dus met het kopen van een betere lens of het kiezen van een andere body. Ik vind het alleen zo zonde. ik heb zoveel leuk spul. Macro, tussen ringen, teleconverters, spiegel lens, zoom, portret, etc, etc.... beetje jammer omdat allemaal weg te doen en dan mischien net de body met de 18-70 te kunnen kopen....
  De 30D presteert prima op hogere iso waardes maar dat is algemeen bekend. Ik ging van een DS naar de D200 en zit nu met volle tevredenheid bij de 30D.

  Ik had erg leuk spul maar stond voor de keuze om of bij Pentax te blijven (de K10D i.c.m. de 16-50 + 50-135 klonken eind vorig jaar erg verleidelijk) of om eens te neuzen bij de 'concurrentie'. Nikon en nu Canon boden die meerwaarde die ik bij Pentax nooit had kunnen krijgen.

  Alleen al de verkrijgbaarheid van de lenzen zou m.i. een reden moeten zijn om een overstap te wagen. Heb je niet iemand in je omgeving met een 20D/30D om een dagje mee te schieten?

  Ik kan je verzekeren dat er qua snelheid en zeer acceptabele hoge iso shots een nieuwe wereld voor je open zal gaan.

  Het enige nadeel is dat je voor je body en vooral je glas helaas niet al teveel meer terug gaat krijgen.

  Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


  • Frank|A
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 16-01-2013
  Ik ken iemand met een 30d en ik heb al wat rond gekeken. De 20d kan je tegenwoordig redelijk goedkoop krijgen, maar voor mijn gevoel is dat een stap terug (is mischien niet zo hoor). Ik vind het gewoon zo lastig. Ik vind het fijn dat je oude lenzen kan gebruiken, klaag totaal niet over snelheid of scherpte en functies als burst intresseren me minder, het is alleen die verekte ruis op hogere iso waarden. Als ik wist dat pentax met een nieuwe cam zou uitkomen een dezer dagen dan kon ik daar op wachten, aleen of dat een verbetering is...tja...


  Ik heb al een schatting gemaakt voor als ik mijn GX-1L zou verkoop incl. de onderstaande lenzen

  Body (~275,-)

  AF
  Xenon 18-55mm f3.5-5.6 (50,-)
  Tamron 70-300mm, f4-5,6 Di LD Macro 1:2 (100,-)
  Pentax 28-105mm, f4-5,6 IF (50,-)

  MF
  Pentax-m 28mm f2.8 (35,-)
  Sigma-A 50mm macro MF f2.8 (70,-)
  Pentax-m 50mm f1.7 (40,-)
  Pentax-m 50mm f2.0 (20,-)
  Panagor 55mm macro f2.8 (50,-)
  Takumar-A zoom 28-80mm f3.5-4.5 (10,-)
  Vivitar 80-200mm f4.5 (20,-)
  Panagor 500mm f8.0 (met schimmel, ligt ergens anders, 10,-)
  Panagor auto teleconverter 2x (15,-)
  Vivitar automatic extension tubes (30,-)

  en een soligor p-ttl flitser (100,-)

  Dan kan ik daar net de body van de d30 voor kopen :S
  En moet ik weeer sparen voor de macro, tele, flitser en lichtsterke primes.
  Dus ik daarom vind ik het zo moeilijk. Ik loop veel rommelmarkten af en kom regematig dus pentax spul tegen, wel MF maar das niet zo'n probleem.
  Maar ik kan dus nu ook eerst beter AF lenzen gaan aanschaffen en hopen dat in het voorjaar pentax zijn nieuw camera's uitbrengt.

  Pentax k10d - Blog - Flickr

  Wat je ook kunt doen... je AF en 'niet-nuttige' spul verkopen (die 50/2.0 bijvoorbeeld :P ) en een convertorring kopen waarmee je van pentax K-mount naar Canon EF-mount gaat.

  Verder zal je van de switch eigenlijk alleen maar voordeel ondervinden denk ik :P

  Wat betreft de 20D, die is niet zoveel minder dan de 30D. Het grootste verschil zit hem in het display geloof ik :+

  edit: linkje :) 20D vs 30D vs K10D. http://www.dpreview.com/r...0d%2Cpentax_k10d&show=all

  Waarbij het misschien ook wel leuk is de 30D review te bekijken, daarbij wordt hij tegen de 20D gezet en bekeken wat de nieuwe features zijn. Op die manier kan je misschien wat beter afwegen of je de 30D features nuttig vindt :)

  [Voor 37% gewijzigd door Henk op 02-10-2007 08:17]


  • Frank|A
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 16-01-2013
  Henk schreef op dinsdag 02 oktober 2007 @ 08:12:
  Wat je ook kunt doen... je AF en 'niet-nuttige' spul verkopen (die 50/2.0 bijvoorbeeld :P ) en een convertorring kopen waarmee je van pentax K-mount naar Canon EF-mount gaat.

  Verder zal je van de switch eigenlijk alleen maar voordeel ondervinden denk ik :P

  Wat betreft de 20D, die is niet zoveel minder dan de 30D. Het grootste verschil zit hem in het display geloof ik :+

  edit: linkje :) 20D vs 30D vs K10D. http://www.dpreview.com/r...0d%2Cpentax_k10d&show=all

  Waarbij het misschien ook wel leuk is de 30D review te bekijken, daarbij wordt hij tegen de 20D gezet en bekeken wat de nieuwe features zijn. Op die manier kan je misschien wat beter afwegen of je de 30D features nuttig vindt :)
  Waar blijft het tegen gas vanuit het pentax kamp :P. Zo word ik wel heel makkelijk naar canon of nikon verleid.

  Henk, bedank voor je side-by-side vergelijking. Ik heb zelf mijn eigen kamera nog ff er naast gezet en de 20D is op alle punten beter, behalve het scherm....en laat ik dat nu net zo lekker groot vinden...
  Ik moet nodig eens met een 20D schieten. Vooral aquarium fotos.
  Maar stel ik zou gaan voor de 20D, dan moet ik nog steeds macro, tele, en primes weer kopen.
  Welke lenzen zet zou jij er bij kopen?

  Trouwens ik heb nu geen SR, helpt dat nog een beetje bij slecht licht?

  Pentax k10d - Blog - Flickr


  • StefandeGroot
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 08-02 14:10
  StefandeGroot schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 12:10:
  [...]


  Zo te zien stond die pagina er dus te vroeg erop.... Maar dat objectief zal wel eraan komen. ;)
  En aangekondigd!  PENTAX ANNOUNCES smc PENTAX DA 18-250mm F3.5-6.3ED AL [IF]
  October 1, 2007

  PENTAX ANNOUNCES smc PENTAX DA 18-250mm F3.5-6.3ED AL [IF]

  HIGH-PERFORMANCE ZOOM LENS


  GOLDEN, CO. (October 1, 2007)…PENTAX Imaging Company is pleased to announce the smc PENTAX DA 18-250mm F3.5-6.3ED AL [IF] interchangeable zoom lens designed for exclusive use with PENTAX digital SLR cameras. With an approximate 14X zoom ratio covering from wide-angle to super-telephoto ranges, this versatile lens handles a great variety of applications from wide-angle landscapes to close-up sporting events and wildlife photography.


  The lens will ship in October for US $499.95.


  Images are available for download here: http://www.pentaxtech.com/Press/pressfiles.html


  PENTAX Imaging Company is an innovative leader in the production of digital SLR and compact cameras, lenses, flash units, binoculars, scopes, eyepieces and mobile printers and scanners. For more than 80 years, PENTAX technology has developed durable, reliable products that meet the needs of consumers and businesses. With headquarters in Golden, Colorado, PENTAX Imaging Company is a division of PENTAX of America, Inc.


  Media Contact:

  Michelle Martin 303.728.0224

  michelle.martin@pentax.com


  Consumer Product Information:

  1-800-877-0155

  pentaxinfo@pentax.com

  www.pentaxslr.com


  SMC PENTAX DA 18-250mm F3.5-6.3ED AL [IF] ZOOM LENS

  FACT SHEET


  High zoom ratio

  Mounted on a PENTAX digital SLR camera body, this zoom lens offers approximate 14X zoom ratio that covers the range from 27.5mm wide angle to 383mm super-telephoto in the 35mm format. Without the need for lens changes, it can be used for a wide variety of applications — ranging from such standard applications as landscape photography, snapshots and portrait at frequently used focal lengths, to specialized applications like sports and wildlife photography at the super-telephoto range.


  Superb image description assured by extra-low dispersion (ED) and aspherical optical (AL) elements

  Incorporating two extra-low dispersion (ED) elements and two aspherical (AL) elements, this lens effectively compensates for the adverse effects of various aberrations, assuring outstanding image description.


  Digital SLR exclusive design

  This lens is exclusively designed for use with PENTAX digital SLR cameras, with its image circle perfectly proportioned to their image sensor size (23.5mm x 15.7mm). Since the coating, curvature and position of all optical elements are optimized for the characteristics of digital images, the lens effectively minimizes annoying flare and ghost images in the resulting images.


  Minimum focusing distance

  An extra-short minimum focusing distance of 0.45 meters over the entire zoom range

  Inner-focus (IF) mechanism to avoid lens extension during focusing.


  Main Specifications

  * Lens mount: PENTAX KAF mount
  * Lens construction:········· 16 elements in 13 groups
  * Angle of view: 76° ~6.5° (when mounted on a PENTAX digital SLR camera body)
  * Number of diaphragm blades: 7
  * Minimum aperture: F22 ~ F45
  * Minimum focusing distance: 0.45m (1.48ft)
  * Filter size: 62mm
  * Maximum magnification: 0.28X
  * Dimensions & weight:

  75mm (maximum diameter) x 85.5mm (length)

  (3.0 inch x 3.4 inch);

  16.0 oz (455g) (without lens hood)  http://www.pentaximaging.com/files/product/DA%2018-250.lg_01.jpg
  (klikken voor een grotere afbeelding)

  Ik ben wel benieuwd wanneer die in Nederland te koop zal zijn en voor welke prijs. Ik hoop zo rond de 400 euro. Dan kan ik die mooi meenemen op reis naar Chili vanaf eind januari. 8)

  • Sirius
  • Registratie: December 2002
  • Laatst online: 21-07-2019
  Henk schreef op dinsdag 02 oktober 2007 @ 08:12:
  Wat je ook kunt doen... je AF en 'niet-nuttige' spul verkopen (die 50/2.0 bijvoorbeeld :P ) en een convertorring kopen waarmee je van pentax K-mount naar Canon EF-mount gaat.

  Verder zal je van de switch eigenlijk alleen maar voordeel ondervinden denk ik :P

  Wat betreft de 20D, die is niet zoveel minder dan de 30D. Het grootste verschil zit hem in het display geloof ik :+
  uche*spotmeting*uche

  Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases

  Frank|A schreef op dinsdag 02 oktober 2007 @ 09:22:
  [...]


  Waar blijft het tegen gas vanuit het pentax kamp :P. Zo word ik wel heel makkelijk naar canon of nikon verleid.

  Henk, bedank voor je side-by-side vergelijking. Ik heb zelf mijn eigen kamera nog ff er naast gezet en de 20D is op alle punten beter, behalve het scherm....en laat ik dat nu net zo lekker groot vinden...
  Ik moet nodig eens met een 20D schieten. Vooral aquarium fotos.
  Maar stel ik zou gaan voor de 20D, dan moet ik nog steeds macro, tele, en primes weer kopen.
  Welke lenzen zet zou jij er bij kopen?
  Die keuze heb ik al even geleden gemaakt, maar dat is iets dat wellicht wat boven je budget ligt gezien je opmerking over bijleggen enzo... In jouw situatie zou ik geloof ik beginnen met de 17-85/4.0-5.6IS, of gewoon de kitlens en sparen voor bijvoorbeeld de 17-55/2.8IS of de 17-40/4L. Als macro-objectief is de 60/2.8 macro eigenlijk een no-brainer (300e inmiddels, spotprijs) en op telegebied zou ik voor de 70-200/4.0L of 70-300/4.0-5.6IS gaan. Maar dan ga ik er dus van uit dat je een wat beperkter budget hebt, mocht je een schip met geld hebben, dan ga ik 70-200/2.8IS enzo roepen ;)

  Wat flitser betreft zit je met de 430EX gebeiteld.

  Enne, sirius: spotmeting gebruik ik maar sporadisch ;) Het is een plus, maar of het echt het prijsverschil waard is ;)
  Trouwens ik heb nu geen SR, helpt dat nog een beetje bij slecht licht?
  Jup, bij Canon heet dat IS. je zou kunnen wachten op de nieuwe 18-55/3.5-5.6IS en 50-250/4.0-5.6IS, dat zijn inweze de nieuwe budgetobjectieven van canon die ook gewoon stabilisatie hebben. Aan de andere kant heeft de 20D / 30D gewoon een stop (als het er geen 2 zijn) voor op isoprestaties, dus kan je die boosten. En een stil handje is ook een oplossing, ik mis IS op mijn tele iig niet (vond het de 600e extra niet waard :P ), al heb ik daar wel makkelijk praten in geloof ik :)

  Sorry pentaxerts voor de topicvervuiling. The Alchemist: ff verder via DM misschien?
  Frank|A schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 23:13:
  Ik schiet in raw, maar op iso1600 - NO WAY...zelfs na neat image en smart sharpening.
  Niet pixel peepen gewoon iso 1600 knallen. Een iso 3200 shot van me heeft hier ook gewoon in de plaatselijke krant gestaan. En een Minolta 5D is nou ook weer niet zo ruis arm.

  Iso 1600 en iets over belichten dan hou je na de raw conversie alleen maar wat luminance ruis over. Op een 20x30 afdruk zie je dat in iedergeval niet terug (groter nog niet geprobeerd). Misschien wat MF spul verkopen en voor een lichtsterke lens met AF gaan?

  Sony A57 + Tamron 17-50 f/2.8 + Minolta 50 f/1.7 (original) + Minolta 70-210 f/3.5-4.5 + Minolta 135 f/2.8 + Sony HVL-F36AM


  Anoniem: 47164

  mwolthers schreef op maandag 01 oktober 2007 @ 22:52:
  Lock, je moet natuurlijk niet een Canon 70-300 f/4-5,6 met een DA* 60-250 gaan vergelijken he, dan is het nogal wiedes dat je een prijsverschil krijgt...

  En wat Afterlife zegt klopt als een bus: met RAW werken lost je ruisprobleem prima op, veel beter dan de interne ruis+detailreductie van Canon verwacht ik. Ik gebruik daar tot volle tevredenheid Bibble Pro voor overigens, het enige fatsoenlijke RAW-conversieprogramma in Linux-smaak.
  Allereerst vergelijk ik niet 1 op 1 de lenzen. Ik kijk naar een set waarmee ik denk uit de voeten te kunnen. In die zin is een set met de 70-300 USM IS helemaal geen verkeerde. Maar als je het toch over die 60-250 hebt: met wat mag je het vergelijken ? Niemand weet wat het voor kwaliteit zal hebben. Aan de buitenkant weten we dat het een * heeft, F4 en van 60 tot 250 mm gaat. Verder rijkt mijn kennis niet. Dat ik met de Canon van 4 naar 5.6 doorschiet op 300 mm is niet vreemd, en wat mij betreft best acceptabel, gezien het enorme prijsverschil. Ik betwijfel of ik het ga merken. Het ding heeft IS, bevat USM.
  Deze zomer zat een duits echtpaar twee huisjes verderop en zij was fanatiek amateur fotografe. Zij had deze lens en ik heb hem op een 400d mogen uitproberen.Op 200 mm F5 deed het ding het fantastisch, en de IS vind ik heel goed werken. Verder een heerlijk soepel lensje. Zolang de 60-250 niet flink getest is, een zolang de Canon lens door velen als een 'hidden L lens' wordt beschouwd, zal ik er geen buil aan vallen.

  Je geeft aan dat RAW de oplossing is voor alle ruisproblemen. Ik zit niet op Linux, dus ik kan jouw route niet overnemen. Maar mijn ervaringen zijn ook allemaal met RAW. En wat ik ook gebruik, als het beeld minder dan 75% redelijk (beperkt) belichte objecten heeft, dan moet ik minimaal terug naar iso 1250 voor een 'bewerkbare plaat'. Dat is te gering. De ruisonderdrukking in jpg van Canon is inderdaad minder fraai, maar een 30D op iso3200 raw geschoten plaat met goede software levert errug veel betere fotos op dan welke iso1600 foto met de k10d dan ook die ik fabriceer.
  Desondanks wil ik je graag geloven. Dat meen ik echt, want als iemand mij kan laten zien dat er meer in het onderste van de kan zit dan ik eruit haal, dan zou mij dat een van move naar een ander merk kunnen besparen.
  Trouwens, sfeervolle platen op die site van je ! Zit je zelf ook in de buurt van Leersum ( niet ver bij mij vandaan ) ?
  Anoniem: 47164 schreef op dinsdag 02 oktober 2007 @ 14:34:
  [...]


  Allereerst vergelijk ik niet 1 op 1 de lenzen. Ik kijk naar een set waarmee ik denk uit de voeten te kunnen. In die zin is een set met de 70-300 USM IS helemaal geen verkeerde. Maar als je het toch over die 60-250 hebt: met wat mag je het vergelijken ? Niemand weet wat het voor kwaliteit zal hebben. Aan de buitenkant weten we dat het een * heeft, F4 en van 60 tot 250 mm gaat. Verder rijkt mijn kennis niet. Dat ik met de Canon van 4 naar 5.6 doorschiet op 300 mm is niet vreemd, en wat mij betreft best acceptabel, gezien het enorme prijsverschil. Ik betwijfel of ik het ga merken. Het ding heeft IS, bevat USM.
  Deze zomer zat een duits echtpaar twee huisjes verderop en zij was fanatiek amateur fotografe. Zij had deze lens en ik heb hem op een 400d mogen uitproberen.Op 200 mm F5 deed het ding het fantastisch, en de IS vind ik heel goed werken. Verder een heerlijk soepel lensje. Zolang de 60-250 niet flink getest is, een zolang de Canon lens door velen als een 'hidden L lens' wordt beschouwd, zal ik er geen buil aan vallen.
  Mocht je per sé F/4 willen, dan is er ook nog de 70-200/4IS USM, voor waarschijnlijk iets van dezelfde prijs als de Pentax 60-250/4. En het lijkt me heel sterk dat die laatste, de /4IS gaat kloppen, al blijft dat natuurlijk bij aannames.
  Je geeft aan dat RAW de oplossing is voor alle ruisproblemen. Ik zit niet op Linux, dus ik kan jouw route niet overnemen. Maar mijn ervaringen zijn ook allemaal met RAW. En wat ik ook gebruik, als het beeld minder dan 75% redelijk (beperkt) belichte objecten heeft, dan moet ik minimaal terug naar iso 1250 voor een 'bewerkbare plaat'. Dat is te gering. De ruisonderdrukking in jpg van Canon is inderdaad minder fraai, maar een 30D op iso3200 raw geschoten plaat met goede software levert errug veel betere fotos op dan welke iso1600 foto met de k10d dan ook die ik fabriceer.
  Desondanks wil ik je graag geloven. Dat meen ik echt, want als iemand mij kan laten zien dat er meer in het onderste van de kan zit dan ik eruit haal, dan zou mij dat een van move naar een ander merk kunnen besparen.
  De 30D is gewoon cleaner dan de K10D, maakt niet uit wat je er voor de rest mee doet. Of je moet inderdaad heel krom gaan vergelijken zoals 30D met rare basic-JPG settings met weinig kleurinfo versus een perfecte RAW-conversie van een K10D. Vergelijk je eerlijk K10D vs 30D (dus RAW schieten en ACR-default exports met dezelfde versie), dan zal een 30D inderdaad een volle stop, misschien wel twee, winnen. Denk nou niet dat ik voor de leut aan de overstaptoer ging ;) Het eindresultaat heeft me alleen wél weer positief gestemd. Zeker nu ik fanatieker aan de partyfotografie ga, ben ik erg blij dat ik een Canon CMOS ipv Sony CCD heb...

  Anoniem: 47164

  martijn_tje schreef op dinsdag 02 oktober 2007 @ 10:30:
  [...]

  Iso 1600 en iets over belichten dan hou je na de raw conversie alleen maar wat luminance ruis over.
  Martijntje, wat bedoel je precies ? Overbelichten tijdens de opname, of bij PP ?

  Ik heb de omgekeerde methode toegepast: geen iso 1600 maar iso 800 schieten en 1 stop onderbelichten, en daarna met PP 2 stops overbelichten (oude truc uit analoge tijdperk). Dat levert wel wat op, maar het effect is wisselend. Het maakt dan bijvoorbeeld nogal uit welke software je gebruikt in relatie tot welke vorm van ruis je hebt.
  Overigens, de k10d is redelijk berucht om zijn VPN als je gaat overbelichten in high iso. Ik kwam daar laatst ook weer achter toen ik de foto's van de turnwedstrijden erbij nam. 'Het zweet' droop van de achterwanden af.

  • -Emiel-
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 27-12-2019
  StefandeGroot schreef op dinsdag 02 oktober 2007 @ 09:40:

  Main Specifications

  * Lens mount: PENTAX KAF mount
  * Lens construction:········· 16 elements in 13 groups
  * Angle of view: 76° ~6.5° (when mounted on a PENTAX digital SLR camera body)
  * Number of diaphragm blades: 7
  * Minimum aperture: F22 ~ F45
  * Minimum focusing distance: 0.45m (1.48ft)
  * Filter size: 62mm
  * Maximum magnification: 0.28X
  * Dimensions & weight:

  75mm (maximum diameter) x 85.5mm (length)

  (3.0 inch x 3.4 inch);

  16.0 oz (455g) (without lens hood)  [afbeelding]
  (klikken voor een grotere afbeelding)


  Tja ziet er oke uit. Wel erg hetzelfde als de Tamron, zoals te verwachten..
  Deze is alleen 15 gram zwaarder, verder kom ik op precies hetzelfde uit als :
  http://www.tamron.com/lenses/prod/18250_diII.asp
  Magnification factor is ook t zelfde 0,28 = 1:3.5
  net als de min. focus afstand etc enz.

  Hmm naja in ieder geval weer een lens bij het arsenaal..als de productie van de DA*'s nou eens wordt opgevoerd.. (ik doel ook alvast op de 60-250..lijkt me lekker als ie gelijk redelijk leverbaar is...te meer omdat ik er zelf ook eentje wil halen :) )
  Er moet een beetje schot komen in de zaak voor Pentax.

  Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


  Anoniem: 47164

  Henk schreef op dinsdag 02 oktober 2007 @ 14:48:
  [...]


  Mocht je per sé F/4 willen, dan is er ook nog de 70-200/4IS USM, voor waarschijnlijk iets van dezelfde prijs als de Pentax 60-250/4. [...]

  Denk nou niet dat ik voor de leut aan de overstaptoer ging ;) Het eindresultaat heeft me alleen wél weer positief gestemd. Zeker nu ik fanatieker aan de partyfotografie ga, ben ik erg blij dat ik een Canon CMOS ipv Sony CCD heb...
  Zitten we toch dichter bij elkaar, niet waar :) ?
  F4, nee, dat hoeft niet wat mij betreft. Ik pak in de praktijk met dit soort cameras als snel 2 stops winst, en dat brengt mij ook de nodige ruimte voor redelijk vlotte sluitertijden als ik die nodig heb. Dus die 70-200 hoeft niet zo van mij. Als ik het doe dan is de EF-S 17-55mm f/2.8 USM IS de low light lens. Net als nu bij mijn Pentax set, zit ik dan op de lange termijn te denken aan een extra prime op 200 of 300 mm. En een macrootje en een een leuke wide angle... en ... een jackpot van 18,4 miljoen *O* ....
  Anoniem: 47164 schreef op dinsdag 02 oktober 2007 @ 15:06:
  [...]


  Zitten we toch dichter bij elkaar, niet waar :) ?
  Hehe, ja, zoiets ;)
  F4, nee, dat hoeft niet wat mij betreft. Ik pak in de praktijk met dit soort cameras als snel 2 stops winst, en dat brengt mij ook de nodige ruimte voor redelijk vlotte sluitertijden als ik die nodig heb. Dus die 70-200 hoeft niet zo van mij.
  Mjah, ja en nee :) het gaat niet alleen om de sluitertijden he, ik heb zelf een 70-200/2.8 verkozen boven een /4 (IS boeide me niet :P ) omdat de /2.8 gewoon krappere DoF op kan werpen. De sluitertijd was in de eerste instantie een bijzaak. Inmiddels ben ik erg blij om de F/2.8...
  Als ik het doe dan is de EF-S 17-55mm f/2.8 USM IS de low light lens.
  Die lens is lekker kan ik je vertellen ja :Y)
  Net als nu bij mijn Pentax set, zit ik dan op de lange termijn te denken aan een extra prime op 200 of 300 mm.
  Een Canon 200/2.8 of 300/4.0IS :P
  En een macrootje
  Canon 60/2.8USM Macro. Imho dé macrolens, puur omdat hij erg compact is én niet uitschuift. Fijn perspectief, mooie bokeh.
  en een een leuke wide angle
  Canon 10-22/3.5-4.5USM \o/
  ... en ... een jackpot van 18,4 miljoen *O* ....
  18,4 miljoen hoeft niet, maar een 3 a 4k euro is toch geen overbodige luxe :X :P

  • patrick91
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16-04-2018
  Tussen al het overstap-geweld door:
  Ik heb een setje tussenringen weten te scoren, 21,20 incl verzending.. panagor..

  • Sirius
  • Registratie: December 2002
  • Laatst online: 21-07-2019
  Henk schreef op dinsdag 02 oktober 2007 @ 15:58:
  [...]


  Hehe, ja, zoiets ;)


  [...]

  Mjah, ja en nee :) het gaat niet alleen om de sluitertijden he, ik heb zelf een 70-200/2.8 verkozen boven een /4 (IS boeide me niet :P ) omdat de /2.8 gewoon krappere DoF op kan werpen. De sluitertijd was in de eerste instantie een bijzaak. Inmiddels ben ik erg blij om de F/2.8...
  De praktijk wijst een minimaal verschil uit......maar goed, tis wel wat krapper ja ;)

  Voor Pentax hoop ik dat ze de winkels eens goed kunnen bevoorraden. In mijn DS tijd nam ik eigenlijk hoofdzakelijk oud glas vanwege het gebrek aan 'beter' FA glas (en een beetje de prijs!) want dat was praktisch onbetaalbaar vanwege de gebruikelijke Ebay gekte.

  Sinds de K100D en K10D is het helemaal onbegonnen werk.

  Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


  • patrick91
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16-04-2018
  PENTAX DA * 50-135mm F2.8 ED
  Is te koop bij Foto-Video ten Velde in Holten.. 749 euro.. of vertel ik nu niets nieuws? (zag het op marktplaats trouwens.. weet niet of het lensje leverbaar is..

  Anoniem: 14829

  Frank|A schreef op dinsdag 02 oktober 2007 @ 09:22:
  Waar blijft het tegen gas vanuit het pentax kamp :P. Zo word ik wel heel makkelijk naar canon of nikon verleid.
  Ik ben al 25 jaar Pentax adept, maar zal pas tegengas geven wanneer Pentax op lenzen-gebied z'n beloftes inlost.
  * Anoniem: 14829 kijkt ook stiekem naar een 30D.

  • -Emiel-
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 27-12-2019
  Henk schreef op dinsdag 02 oktober 2007 @ 15:58:

  18,4 miljoen hoeft niet, maar een 3 a 4k euro is toch geen overbodige luxe :X :P
  De prijzen in de Staatsloterij van 5000 en 10.000 zijn ook niet onaardig als je er vooral camera-equipment van wilt kopen :)

  De 50-135, lijkt me een prachtige lens..en volgens mij zijn de verhalen her en der positiever dan over de 16-50..maar voor mij is het volgens mij zo'n rotbereik...ik doe daar echt weinig in. Maar allicht als ik dus hum een mooi prijsje kon winnen O-) (zie boven:P but keep on dreaming..niet waar?!)...dat ik mezelf dan wel kan dwingen creatief te zijn met zo'n ding. Door alleen dat ding er op te zetten en geen andere lens mee te nemen onderweg. Maar nu..nee ik denk dat ik er weinig mee kan (voor die prijs ook!), te kleine hoek op het wijde eind en te kort aan het tele-eind. Desondanks wil ik best platen van een ander gemaakt ermee bewonderen :)
  Benieuwd wanneer we langzaam eens wat meer van de 60-250 gaan horen..hij staat/stond voor Dec 2007 op de roadmap. Kerstkado'tje? :9

  Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


  • PvH18
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 27-05 19:07

  PvH18

  (Pentax SLR sinds 1988)

  Afterlife schreef:
  Ik ben al 25 jaar Pentax adept, maar zal pas tegengas geven wanneer Pentax op lenzen-gebied z'n beloftes inlost.
  * Anoniem: 14829 kijkt ook stiekem naar een 30D.
  Al sinds 1988 een Pentax in huis... Het merk bevalt me nog steeds! Heb geen budget om er in te investeren, al trekt het wel...
  De K10D trekt me echt wel, samen met die 3 DA* lensjes... Is toch wel het beste/mooiste...

  Ik vindt wel het heel jammer dat het merk niet harder loopt... het is (nog steeds) net als 10 jaar geleden: toen zij ook iedereen dat Pentax op sterven na dood is... Maar de toekomst toont nog steeds niet zonnig, het is nog steeds zwaar bewolkt... Af en toe een zonnestraaltje (nieuwe body, lensje, maar verder. . . nix. . . niets. . . nog steeds nix. . .)

  Hopelijk dat Hoya een schop in de goede richting geeft: het eerste jaar is daar natuurlijk niet veel van te zien, maar volgend jaar... kom op Pentax: elk jaar een nieuwe body, maak je lens roadmap waar, oude lenzen opnieuw in productie, andere accessoires (ringflitser, TC's + ander foto grut), 645D + systeem... enz.

  [Voor 4% gewijzigd door PvH18 op 02-10-2007 22:42]

  K70 + glas van 10 tot 300mm...

  Pagina: 1 2 3 ... 32 Laatste

  Dit topic is gesloten.


  Tweakers maakt gebruik van cookies

  Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

  Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Sluiten

  Toestemming beheren

  Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Functioneel en analytisch

  Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

  janee

   Relevantere advertenties

   Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

   Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

   Ingesloten content van derden

   Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

   janee