Toon posts:

Het grote Pentax dSLR topic deel 3 Vorige deelOverzichtLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1
Acties:
 • 97.532 views sinds 30-01-2008

 • YellowCube
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 16:08


Het grote Pentax dSLR topic

Inhoudsopgave


« ·^

Algemeen

Welkom


Nadat ik een speciaal Pentax dSLR topic had geopend duurde het allemaal erg lang voordat het topic het ging lopen, maar toen Pentax de K100D en de K10D introduceerde ging het topic opeens heel hard lopen. De topicstart van mij in het oude topic is laatst al compleet vernieuwd, maar ik was er uiteindelijk nog niet tevreden mee daarom dan ook een vrijwel compleet herschreven topic start met nog meer informatie en mooie plaatjes!


Pentax Corporation is een bedrijf uit Japan dat niet alleen fototoestellen maakt maar ook verrekijkers en andere optische instrumenten zoals camera's die in de medische wereld gebruikt worden. Het bedrijf werd in 1919 opgericht als Asahi Optical Joint Stock Co. Sinds kort is Pentax een samenwerkingsverband aangegaan met electronicagigant Samsung, een grote concurrent van o.a Sony, waardoor het R&D budget nu een stuk hoger is als daarvoor.

Pentax is sinds korte tijd gefuseerd met het Japanse Hoya Corporation, een bedrijf gespecialiseerd in optiek. Het bedrijf is heel erg bekend als filter fabrikant, ook levert het bedrijf veel glas aan de verschillende objectieven bouwers. De fusie zal 1 Maart 2007 afgerond zijn en dan zal de nieuwe naam 'Hoya Pentax HD Corporation' worden.

Pentax is als camerafabrikant een van de oudere namen. Het zeer bekende P-draad(M42) is bijvoorbeeld een vinding van Pentax. En Pentax kwam in 1957 met het pentaprisma in de zoeker, die in vrijwel iedere moderne spiegelreflexcamera wordt gebruikt. Ook was Pentax de eerst met TTL(door-de-lens) lichtmeting met de spotmatic in 1964.

In de jaren '70 introduceerde Pentax de K-bajonetfitting, deze werd vrijgegeven om zonder licentie kosten gebruikt te worden door andere camerafabrikanten en lensfabrikanten. Pentax maakt op dit moment nog altijd gebruik van de zelfde K-bajonetfitting, wat betekend dat alle objectieven die ooit door Pentax zijn gemaakt met K-bajonetfitting werken(sommige objectieven met wat beperkingen) op de huidige Pentax (d)SLR's.

Ook was Pentax een van de eerste met Autofocus, in 1981 kwam Pentax met een Autofocus variant van de zeer bekende ME de ME-F.

Pentax maakt niet alleen kleinbeeld spiegelreflexcamera's maar ook voor andere filmformaten zoals 6x4,5, 6x7 en zelfs voor het 110 pocketcassetteformaat, van de 645 is zelfs een digitale body aangekondigd voor 2007.


Regeltjes

Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het
forum. Maar aangezien er in het vorige topic heel veel dezelfde vragen
voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de
zoekfunctie goed te gebruiken, ook in het voorgaande deel is nog veel informatie te vinden: Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze
steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden.


 • Het grote Pentax dSLR topic
 • Het grote Pentax dSLR topic Deel 2  Er zijn een aantal goede plaatsen op het internet waar je objectieven en verschillende merken body's kan vergelijken Yourlensreview(tip!) , SLR-Gear en Photography Review zijn daar goede voorbeelden van. SLR-Gear staat nogal bekend om hun wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven, in tegenstelling tot Yourlensreview en Photography Review die vooral juist gebruikers ervaringen op hun site hebben staan. Hou er wel rekening mee dat de tests en ervaringen altijd met 1 objectief gedaan zijn, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.


  Lees voordat je post jezelf goed in, verzamel een aantal (en dan geen twintig alsjeblieft) objectieven of type body die aan je wensen zouden kunnen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met de body of het objectief en wat je ervan verwacht. Tot slot is ook het geven van een budget erg handig zodat mensen je op het goede spoor kunnen brengen.


  Verantwoording


  De indeling van dit topic zal iets verschillend zijn als dat van het vorige topic. In het vorige topic stonden de body's in volgorde van oud naar nieuw.
  Nu is de verdeling van (semi)pro naar amateur body's en dan dat in volgorde van oud naar nieuw. Dat betekent dus dat eerst de *ist D en dan de K10D wordt besproken. Vervolgens de *ist DS, *ist DS2, *ist DL, *ist DL2. Om daarna de K100D en de K110D te bespreken.


  Ook zal ik een aantal interessante objectieven bespreken welke ook in volgorde worden besproken, maar dan in volgorde van wide naar tele.


  « ·^

  Pentax (semi)Pro body's  In dit stuk ga ik de eerste productie Pentax dSLR de *ist D bespreken en het laatste Pentax dSLR model de K10D.


  Pentax *ist D


  Specs:
  • Resolutie: 6.1 megapixels
  • ISO: 200, 400, 800, 1600, 3200
  • Lichtmeting: Matrix 16-segment, center-weighted, spot
  • AF systeem: SAFOX VIII, 11 sensors (-1 ~ 18 EV)
  • Continu snelheid: 2.7 bps
  • Geheugenopslag: Compactflash
  • LCD: 1.8” 180.000 pix
  • Voeding: 4 AA batterijen of CR-V3.
  • Gewicht: 650g incl batterij

  Dit is de eerste Pentax dSLR camera die in productie is gegaan nadat Pentax in 2000 al een mock-up liet zien van een full-frame dSLR en in 2001 een werkend prototype. Deze *ist D is neergezet als concurrent van de Canon 10D en de Nikon D100 toen deze camera werd geintroduceerd in 2003.
  De camera maakt gebruik van dezelfde Sony sensor die ook in de Nikon D100 wordt gebruikt. De *ist D beschikt over het snelste Autofocus systeem van alle opvolgende Pentax dSLR'r tot en met de K100/K110D en de K10D.
  Een grote teleurstelling voor veel mensen met Pentax objectieven was dat Pentax besloten had om de mount te gebruiken zoals die ook in de goedkopere Pentax SLR's werd gebruikt. Dat is de zogenaamde kreupele KAF2 mount. Dit houdt dat er geen pin meer in de mount zit voor de diafragma ring van de lens. Dit betekent dat lichtmeting met oude Pentax-M objectieven niet zomaar meer gaat. Maar als je functie 17 van 0 naar 1 zet dan kan je de oude Pentax M objectieven wel gebruiken. Dan moet je een knop in drukken om te lichtmeten.
  De *ist D blinkt niet uit in snelheid trouwens, dan bedoel ik vooral de snelheid van het starten van de camera en het wegschrijven van de foto's naar de geheugenkaart. Maar de camera is zeer uitgebreid, heeft veel knoppen en is zeer stevig gebouwd, de camera kan zich zeer goed meten met de Canon 10D en de Nikon D100.


  Firmware update is hier te vinden
  gebruikers ervaring

  Geen echte ervaringen, alleen heb ik de camera vastgehouden in de winkel en de ergonomie viel mij zeker niet tegen! Die is gewoon goed. De verdere werking heb ik niet kunnen uittesten omdat er geen batterijen in zaten.


  Pentax K10D

  Pricewatch link(18-55 kit)
  Specs:
  • Resolutie: 10.2 megapixels
  • ISO: 100 - 200 - 400 - 800 - 1600
  • Lichtmeting: Multi-segment metering, centre-weighted metering, spot metering
  • AF systeem: SAFOX VIII, 11 sensors
  • Continu snelheid: 3.3 bps
  • Geheugenopslag: SecureDigital(SDHC)
  • LCD: 2,5” 210.000 pix
  • Voeding: Rechargeable D-LI50 lithium-ion battery.
  • Gewicht: 790g incl batterij

  Het nieuwe Pentax dSLR model welke als concurrent is neergezet van de Canon 30D en de Nikon D200. De camera beschikt over Weather Sealing, dit is de eerste Pentax SLR camera na de oude LX die beschikt over Weather Sealing.

  Ook beschikt de Pentax K10D over het snelste Autofocus systeem van alle Pentax dSLR's. De body beschikt over een grote hoeveelheid knoppen en wieltjes om zoveel mogelijk functies beschikbaar te hebben zonder het menu in te hoeven.

  Uiteraard is de K10D voorzien van een Pentaprisma waardoor het zoekerbeeld zeer helder is. De zoeker is zeer groot, zeker voor een camera met een cropfactor van 1,5

  De camera beschikt ook over het veelgeprezen Hyper-Program, ook beschikt de camera over de TAv en SV belichting instellingen.

  Ook beschikt de K10D net als het kleinere broertje de K100D over het Shake Reduction systeem. Dit systeem zal ik verderop in dit topic nog uitgebreid behandelen.

  Een systeem wat er voor zorgt dat je stof van je sensor kan af getrild wordt is ook aanwezig, de sensor wordt met behulp van het Shake Reduction systeem heen en weer geschud. Dit kan ook aangezet worden zodat hij dat uitvoert als de camera opgestart wordt.


  Firmware update is hier te vinden

  gebruikers ervaring

  Ik heb zelf de camera vlak voor de officiele aankondiging al besteld bij mijn fotowinkel welke direct de importeur belde en vroeg of er alvast voor besteld kon worden voor de nog aan te kondigen camera, dat bleek mogelijk!
  Dus ik heb hem toen direct besteld. Een aantal maanden later kreeg ik mijn camera bij de eerste levering camera's met kitlens.
  De camera voelt ontzettend stevig aan, en is qua ergonomie erg fijn, het was even wennen na mijn D70, maar ik wil nu niet meer terug. Ook is de camera een stuk zwaarder dan de D70. Mijn kitlens is helaas niet meer zoals die hoort te zijn, ik heb hem laten stuiteren op de stoeptegels bij het verwisselen van de lens in de ijskou. De achterlensdop die erbij geleverd was, was namelijk geen normale achterlensdop, maar een soort van dop die erop moest duwen en niet af draaien. Ik heb een draaiknop gewend en ik stond er dus mee te kloten en toen viel die :(. Maar gelukkig heb ik een heleboel oude MF objectieven.
  Al mijn oude Pentax-M objectieven werken geweldig met de camera.
  Nu is het voor mij echt wachten op de nieuwe Autofocus objectieven die zijn aangekondigd.
  De camera is sneller dan ik had verwacht, en het Shake Reduction systeem werkt beter dan ik had verwacht. En die zoeker is echt helemaal geweldig, groot en helder!


  « ·^

  Pentax consumenten body's


  De Pentax *ist DS, *ist DS2, *ist DL, *ist DL2, en de K100D/K110D zullen hier worden opgenoemd en kort besproken.  Pentax *ist DS

  Pricewatch link(18-55 kit)
  Specs:
  • Resolutie: 6.1 megapixels
  • ISO: 200, 400, 800, 1600, 3200
  • Lichtmeting: Multi-segment metering, centre-weighted metering, spot metering
  • AF systeem: SAFOX VIII, 11 sensors
  • Continu snelheid: 2.8 bps
  • Geheugenopslag: SecureDigital(SDHC)
  • LCD: 2,0” 210.000 pix
  • Voeding: 4 AA batterijen of CR-V3.
  • Gewicht: 605g incl batterij

  Dit is de tweede Pentax dSLR gemaakt door Pentax het kleinere broertje van de *ist D. Ook beschikt deze camera over wat verbeteringen ten op zichte van de *ist D. Zoals dat de camera wat vlotter werkt, hij start sneller op en verwerkt foto's sneller. Maar de Autofocus is weer trager DAN bij de *ist D.
  De camera beschikt in tegenstelling tot de *ist D maar over 1 wieltje en wat minder knoppen waardoor er meer in het menu moet worden gegaan voor bepaalde instellingen. De camera beschikt over een Pentaprisma waardoor het zoekerbeeld zeer helder en groot is net als bij de *ist D.


  Firmware update is hier te vinden
  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  Pentax *ist DS2

  Augustus 2005 werd door Pentax de *ist DS2 geintroduceerd,een camera die gelijk is aan de *ist DS zoals hierboven uitgebreid beschreven, maar dan met een grotere LCD monitor.. Deze camera is niet in Europa beschikbaar.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  Pentax *ist DL

  Pricewatch link[(18-55 kit)
  Specs:
  • Resolutie: 6.1 megapixels
  • ISO: 200, 400, 800, 1600, 3200
  • Lichtmeting: Multi-segment metering, centre-weighted metering, spot metering
  • AF systeem: TTL Phase-matching 3-point wide Autofocus system (SAFOX VIII)
  • Continu snelheid: 2.8 bps
  • Geheugenopslag: SecureDigital(SDHC)
  • LCD: 2,0” 210.000 pix
  • Voeding: 4 AA batterijen of CR-V3.
  • Gewicht: 565g incl batterij

  In Juni 2005 werd er door Pentax weer een nieuwe dSLR geintroduceerd, namelijk de *ist DL die nog goedkoper was dan de *ist DS. De camera kan voor minder worden verkocht doordat het pentaprisma werd vervangen door een pentamirror(is lichter, goedkoper en minder lichtsterk, alle andere budget dSLR's maken ook gebruik van een pentamirror), en het Autofocus systeem werd simpeler gemaakt. Van 11 focus punten werden de focuspunten naar 3 teruggebracht.
  De camera beschikt wel over een nieuwe functie welke niet te vinden was op eerdere Pentax dSLR's namelijk auto ISO. Ook beschikt de *ist DL over een groter LCD scherm dan de *ist DS


  Firmware update is hier te vinden
  gebruikers ervaring

  Geen echte ervaringen, behalve het vasthouden bij de MediaMarkt.
  De camera is een stuk compacter dan mijn D70 en ook lichter, maar daar lijdt de ergonomie niet onder moet ik zeggen. De camera houdt fijn vast. Ook is de zoeker nog altijd groot en helder, zeker vergeleken met andere camera's met een 1,5 crop factor, dit ondanks het pentamirror systeem.


  Pentax *ist DL2

  Pricewatch link naar de Samsung GX-1L(18-55 kit)

  Januari 2006 introduceerde Pentax de *ist DL2, een camera welke een kleine verbetering is ten opzichte van de *ist DL. De *ist DL2 beschikt over 5 focus punten voor het Autofocus systeem in tegenstelling tot de 3 focus punten van de *ist DL. En er zijn een hoop extra Picture Modes, een extra witbalans preset en er is meer info in de zoeker te vinden. Ook geeft de zoeker nu meer beeld ten opzichte van de *ist DL, nu 96% en bij de *ist DL 95% van het volledige beeld. Voor de rest is de camera identiek.
  De *ist DL2 is niet leverbaar in Europa en Amerika, maar alleen in Canada en in Azie is de camera leverbaar. dezelfde camera leverbaar onder de naam Samsung als type GX-1L.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  Pentax K100D/K110D

  Pricewatch link(18-55 kit)
  Specs:
  • Resolutie: 6.1 megapixels
  • ISO: 200, 400, 800, 1600, 3200
  • Lichtmeting: Multi-segment metering, centre-weighted metering, spot metering
  • AF systeem: SAFOX VIII, 11 sensors
  • Continu snelheid: 2.8 bps
  • Geheugenopslag: SecureDigital(SDHC)
  • LCD: 2,0? 210.000 pix
  • Voeding: 4 AA batterijen of CR-V3.
  • Gewicht: 605g incl batterij

  In Februari tijdens de PMA van 2006 stelde Pentax twee nieuwe dSLR's voor aan het grote publiek. De naam *ist is overboord gegooid en de camera's hebben nu alleen twee letters en drie cijfers als type aanduiding.

  Pentax introduceerde tijdens de PMA de K100D, een dSLR waar Shake Reduction in de camera is ingebouwd. De K110D is een camera die als opvolger van de *ist DL/*st DL2 kan worden gezien, deze camera beschikt niet over het Shake Reduction systeem. Beide camera's beschikken over de zelfde 6 megapixel sensor als in de *ist camera's werd gebruikt. De foto's die uit deze camera's komen zijn in JPG beter dan de foto's die uit de *ist D serie kwamen, dit komt voornamelijk door de sterk verbeterde firmware. Ook wordt ruis nog beter onder controle gehouden zonder de scherpte te verliezen, dat is zeker een groot voordeel ten opzichte van veel Nikon en Canon camera's waarbij een hoge ISO gepaard gaat met veel ruisonderdrukking wat er voor zorgt dat de foto's er 'soft' uit komen.


  Firmware voor de K100D hier te vinden

  Firmware voor de K110D is hier te vinden

  gebruikers ervaring

  Geen echte ervaring, behalve dan het vasthouden van de camera(K100D) bij de fotowinkel waar ik mijn K10D heb besteld. De camera voelt goed in de hand, en voelt ook snel aan qua werking, ik heb er helaas niet lang mee gewerkt om er een goed oordeel over te geven. • Startpost met dank aan Priyantha Bleeker

  My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world


  • YellowCube
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 16:08

  Inhoudsopgave

  « ·^

  Interessante Pentax objectieven


  Zoals belooft zal ik ook een aantal Pentax objectieven bespreken. Te weten de Pentax DA 18-55 3.5-5.5, 16-45 4.0, 50-200 4-5.6, 12-24 4.0. Ook zal ik de Pentax-M 50mm 1.7 en de Pentax-M 135 3.5 en de Pentax-M 35 3.5 kort beschrijven omdat ik die zelf ook heb ;).
  Ik zal ook een aantal Limited's bespreken.


  SMC PENTAX-DA FISH-EYE 1:3.5-4.5 10-17mm ED (IF)


  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 10 / 8
  • Kortste scherpstelafstand: 0.14m
  • Filtermaat: Geen filter mogelijkheid
  • Dia. x lengte: 68 x 71.5mm
  • Gewicht: 320g
  Verhaaltje


  Een heel uniek lensje is dit!
  Dit is een zogenaamde Fish-Eye zoomlens. Dit is de tweede Fish-eye zoomlens ontwikkeld door Pentax, een aantal jaar terug had Pentax ook al een Fish-eye zoomlens op de markt te weten de 17-28.
  Dit objectief is een ontwerp van Pentax waarvan Tokina ook een eigen uitvoering heeft gemaakt voor de andere mounts. Uiteraard beschikt het objectief over het Quick-Shift Focus Systeem waaroor je direct kan overschakelen op MF zonder schakelaars om te zetten.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:4 12-24mm ED AL (IF)

  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 13 / 11
  • Kortste scherpstelafstand: 0.30m
  • Filtermaat: 77mm
  • Dia. x lengte: 82.5 x 87,5mm
  • Gewicht: 430g
  Verhaaltje


  De Pentax 12-24 F4 is een objectief die is ontwikkeld in samenwerking met Tokina. Het optisch design schijnt van Tokina te komen, de Pentax uitvoering beschikt uiteraard over de unieke SMC coating. Ook is de Pentax uitvoering een klein beetje kleiner en lichter als de Tokina variant.
  De kwaliteitscontrole van de Pentax uitvoering is ook beter en beschikt het objectief over het Quick-Shift Focus Systeem waaroor je direct kan overschakelen op MF zonder schakelaars om te zetten.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:4 16-45mm ED AL

  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 13 / 10
  • Kortste scherpstelafstand: 0.28m
  • Filtermaat: 67mm
  • Dia. x lengte: 72 x 92mm
  • Gewicht: 365g
  Verhaaltje


  Dit is het allereerste objectief door Pentax gemaakt die speciaal is ontwikkeld voor de Digitale body's. Het objectief is een mooi groothoek objectief welke een constant diafragma heeft van F4. Het is een objectief van hoge kwaliteit welke door haar eigenaren wordt geroemd om de scherpte. Uiteraard beschikt het objectief over het Quick-Shift Focus Systeem waaroor je direct kan overschakelen op MF zonder schakelaars om te zetten.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:3.5-5.6 18-55mm AL

  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 12 / 9
  • Kortste scherpstelafstand: 0.25m
  • Filtermaat: 52mm
  • Dia. x lengte: 68 x 67,5mm
  • Gewicht: 225g
  Verhaaltje


  Dit is de kitlens die als kit mee geleverd wordt met iedere Digitale Spiegelreflex van Pentax sinds de *ist DS.
  Het objectief is een groothoek zoomobjectief welke bekend staat als beter dan de andere kitlenzen van de andere fabrikanten(de Nikkor 18-70 daargelaten uiteraard). Uiteraard beschikt het objectief over het Quick-Shift Focus Systeem waaroor je direct kan overschakelen op MF zonder schakelaars om te zetten.


  gebruikers ervaring

  Weinig ervaring mee, maar wel een klein beetje. Mijn ervaring is dat de Autofocus snel en accuraat is in combinatie met mijn K10D, de Autofocus is wel luidruchtig(in vergelijking met mijn Nikkor 18-70) maar is net zo snel. Het objectief is goed scherp.
  Helaas is mijn exemplaar ondertussen niet heel helemaal juist meer na een val op de straat tegels. Dit zal een verzekering zaak worden ;).


  SMC PENTAX-FA J 1:4-5.6 18-35mm AL  Specs:
  • Elementen / Groepen: 12 / 10
  • Kortste scherpstelafstand: 0.28m
  • Filtermaat: 67mm
  • Dia. x lengte: 71 x 69mm
  • Gewicht: 203g
  Verhaaltje


  Dit is het objectief die werd meegeleverd met de *ist D als kitlens. Dit objectief is een objectief die het volledige 35mm formaat afdekt dus ook te gebruiken op een film-body. Let wel dit objectief beschikt NIET over een diafragmaring dus het objectief is alleen op moderne body's te gebruiken.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:4-5.6 50-200mm ED

  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 11 / 10
  • Kortste scherpstelafstand: 1.1m
  • Filtermaat: 52mm
  • Dia. x lengte: 66.5 x 78,5mm
  • Gewicht: 260g
  Verhaaltje


  Een goedkoop maar goed tele objectief. Kwalitatief een stuk beter dan bijvoorbeeld de Sigma 55-200 of de Nikkor en Canon 55-200's.
  Het is een lichtgewicht objectief die bekend staat om zijn mooie tekening.
  Uiteraard beschikt het objectief over het Quick-Shift Focus Systeem waaroor je direct kan overschakelen op MF zonder schakelaars om te zetten.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:2.8 14mm ED(IF)

  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 12 / 11
  • Kortste scherpstelafstand: 0.17m
  • Filtermaat: 77mm
  • Dia. x lengte: 83,5 x 69mm
  • Gewicht: 420g
  Verhaaltje

  Een prachtig zeer lichtsterk groothoek objectief. Dit objectief is ook speciaal ontwikkeld voor de Digitale body's. Het objectief werkt NIET zonder vignetering op een film body, al staat dit wel op de website van Pentax USA.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:3.2 21mm AL Limited

  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 8 / 5
  • Kortste scherpstelafstand: 0.20m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 63 x 25mm
  • Gewicht: 140g
  Verhaaltje

  Dit is 1 van de paar zeer speciale Limited objectieven van Pentax. Het is een mooi groothoek objectief, niet gigantisch lichtsterk maar wel zeer compact en licht. Uiteraard is dit objectief perfect afgewerkt zoals een echte Limited hoort te zijn, gebouwd in een zeer compacte aluminium behuizing.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited


  Specs:
  • Elementen / Groepen: 9 / 7
  • Kortste scherpstelafstand: 0.30m
  • Filtermaat: 58mm
  • Dia. x lengte: 65 x 69mm
  • Gewicht: 345g
  Verhaaltje

  Nog zo'n juweeltje van Pentax van de Limited serie. De 31mm 1.8 is een zeer lichtsterk objectief die gegoten is in een aluminium behuizing met een bloemvormige zonnekap ingebouwd. Het is een zeer scherp objectief en is uiteraard gemaakt met de hoogst mogelijke kwaliteitscontrole.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:2.8 40mm Limited

  Pricewatch link
  Specs:
  • Elementen / Groepen: 5 / 4
  • Kortste scherpstelafstand: 0.40m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 63 x 15mm
  • Gewicht: 90g
  Verhaaltje


  Dit is 1 van de legendarische pancakes van Pentax, welke ook deel uitmaakt van de beroemde Limited lijn van Pentax. Het objectief is extreem klein en licht.
  Dit is natuurlijk het ideale objectief om op je camera te hebben voor buiten fotografie.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited


  Specs:
  • Elementen / Groepen: 7 / 6
  • Kortste scherpstelafstand: 0.45m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 64 x 27mm
  • Gewicht: 155g
  Verhaaltje


  Dit is het eerste Limited objectief gemaakt door Pentax. Het is een objectief met een 'vreemde' brandpuntsafstand van 43mm welke vrijwel gelijk staat met het natuurlijke brandpuntsafstand van het menselijk oog(op 35mm film).
  Dit objectief is uiteraard net als alle Limited objectieven gegoten in een aluminium behuizing.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-DA 1:2.4 70mm Limited


  Specs:
  • Elementen / Groepen: 6 / 5
  • Kortste scherpstelafstand: 0.70m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 63 x 26mm
  • Gewicht: 130g
  Verhaaltje


  Dit is de tweede pancake lens die ik hier bespreek. De 70mm is in 2006 voorgesteld tijdens de introductie van de K10D. Het is ook een objectief in de Limited serie van Pentax. Dat betekend dus dat het objectief gegoten is in een aluminium behuizing.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited


  Specs:
  • Elementen / Groepen: 7 / 6
  • Kortste scherpstelafstand: 0.70m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 64 x 49mm
  • Gewicht: 270g
  Verhaaltje


  Nog zo'n prachtig objectief uit de Limited serie, dit objectief met haar brandpuntsafstand van 77 is een perfect portret objectief. De bokeh van dit objectief schijnt trouwens fenomenaal te zijn.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  SMC PENTAX-M 1:3.5 28mm


  Specs:
  • Elementen / Groepen: 6 / 6
  • Kortste scherpstelafstand: 0.30m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 63 x 32mm
  • Gewicht: 180g
  Verhaaltje


  Een mooi klein groothoek objectief. Zeer scherp ook wide-open en een prachtige tekening. Ook is het objectief zeer licht en zeer stevig gebouwd.


  gebruikers ervaring

  Ik bezit het objectief, en het objectief is heel erg fijn om mee te werken, het is 1 van de twee objectieven die vrijwel altijd op mijn K10D zit. Wide-open ook gewoon goed bruikbaar. Het objectief is zeer stevig gebouwd, voelt echt heel erg goed aan. Het focussen gaat ook op een hele fijne manier. Het objectief is ook erg licht en compact.


  SMC PENTAX-M 1:1.7 50mm


  Specs:
  • Elementen / Groepen: 6 / 5
  • Kortste scherpstelafstand: 0.45m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 63 x 31mm
  • Gewicht: 185g
  Verhaaltje


  Dit is ook een zeer fijn oud objectief. 50mm is natuurlijk sowieso een fijn brandpuntsafstand, met 1.7 is hij ook lekker lichtsterk. Het objectief is zeer scherp zeker vanaf 2.8. Al is hij op 1.7 al heel goed bruikbaar. Een heel fijn stukje glas.


  gebruikers ervaring

  Dit objectief heb ik twee maal, het is een zeer fijn objectief met een prachtige bokeh en goede scherpte. De bouw van het objectief is ook echt wat je mag verwachten van een oud Pentax objectief, oerdegelijk.


  SMC PENTAX-M 1:3.5 135mm


  Specs:
  • Elementen / Groepen: 7 / 6
  • Kortste scherpstelafstand: 1.5m
  • Filtermaat: 49mm
  • Dia. x lengte: 63 x 66mm
  • Gewicht: 270g
  Verhaaltje


  Een teleobjectief van 135mm welke op film een perfecte portretlens is, op een Digitale body is hij net iets te lang soms. Maar is met veel ruimte toch nog zeer goed bruikbaar. Het is een licht objectief, ideaal als je er mee op pad moet.


  gebruikers ervaring

  Van dit objectief heb ik twee exemplaren, de bouwkwaliteit is echt zeer goed. Het objectief beschikt over een ingebouwde zonnekap. Hij is wide-open zeer goed bruikbaar. Hij is goed scherp en tekent mooi, al heeft het objectief wel last van wat CA wide-open. Afstoppen naar F4 lost dit al grotendeels op, op F5.6 is CA helemaal verdwenen. Een zeer fijn licht tele objectief!


  « ·^

  Accessoires


  Voor de verschillende Pentax body's zijn een heleboel accessoires verkrijgbaar denk bijvoorbeeld aan Flitsers, afstandsbedieningen, batterij-grips, zoeker vergrootglaasjes en nog veel meer.

  Ik ga een aantal dingen even uitlichten uiteraard kan ik niet alles gaan bespreken, maar daar hebben we het topic ook voor. Later zal deze sectie nog uitgebreid worden.


  Twee P-TTL flitsers van Pentax

  Pentax heeft twee flitsers in het assortiment welke de nieuwe flits techniek P-TTL ondersteunen.

  Deze informatie wordt later nog aangevuld.


  Pentax AF 360 FGZ

  De AF 360 FGZ is de goedkoopste P-TTL flitser van Pentax.
  Deze flitser heeft een richtgetal van 36, en heeft een flitskop welke vertikaal te bewegen is, draadloos te gebruiken is.


  Pentax AF 540 FGZ


  De AF 540 FGZ is het topmodel op het moment onder de Pentax flitsers de flitser heeft een richtgetal van 54. Uiteraard kan de flitskop vertikaal bewegen maar ook horizontaal, ook is de flitser draadloos te gebruiken en heeft een zoomkop zodat de flitser mee zoomt bij het in en uitzoomen.

  « ·^

  Objectief typen


  In het topic wordt regelmatig gevraagd wat nou de betekenis is van al die verschillende soorten objectieven. Maar ook de termen die op het linker wieltje staan zal ik hier kort uitleggen zodat iedereen meteen weet wat die functies doen.
  Hieronder een opsomming van de verschillende soorten objectieven :)


  • SMC-M = Manueel, op dSLR's lichtmeting met de groene knop alleen in M mode.
  • SMC-A = Manueel, op dSLR's lichtmeting in iedere stand.
  • SMC-AF = Autofocus eerste generatie werkt alleen op de ME-F, op dSLR ManualFocus lichtmeting in iedere stand.
  • SMC-F = Autofocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken
  • SMC-FAJ = Autofocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, geen diafragma ring!
  • SMC-FA = Autofocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, wel een diafragma ring.
  • SMC-DA= Autofocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, kleinere beeldcirckel geen diafragma ring en werkt alleen volledig op dSLR's of op Analoge camera's maar dan met vignetering op bepaalde lengte's/diaframa's.

  « ·^

  Belichting instellingen


  Hieronder een opsomming van de verschillende belichting instellingen :)


  • Green mode (Auto): Vrijwel alle functies van de camera worden automatisch ingesteld. Het voorste en achterste(indien aanwezig) wieltje zijn uitgeschakeld. De Autofocus punten en lichtmeting zijn zoals de 'groene' instelling. Belichting compensatie en AE lock werken ook niet. Voor de rest werken alle functies in het menu wel.


  • P(*ist D en K10D): Het unieke Pentax 'Hyper-Program' is zoals een normale program belichting mode maar bij het draaien aan het voorste wieltje veranderd de camera in sluitertijd voorkeur, bij het achterste wieltje in diafragma voorkeur. Als je terug wilt naar de normale Program mode druk gewoon op de groene knop.


  • P(Alle andere camera's): In de Program instelling worden sluitertijd en diafragma automatisch ingesteld.


  • Sv: Dit is een unieke belichting instelling voor de K10D, Gevoeligheidsvoorkeuze. In deze instelling stelt de camera automatisch de diafragma waarde en sluitertijd in, de variabele in deze is de gevoeligheid(ISO waarde) welke je kan instellen en dan past de camera de sluitertijd en diafragma zich daarop aan.


  • Tv(Sluitertijdvoorkeuze): In deze instelling kan je de sluitertijd instellen, de camera past automatisch het diafragma hierop aan. Met deze instelling kan je een foto maken van snel bewegende onderwerpen die lijken stil te staan.


  • Av(Diafragmavoorkeuze): Deze instelling is om maximale controle te hebben over de scherptediepte. Deze instelling kan je gebruiken om scherpe of juist onscherpe achtergronden te creeren.


  • TAv(Sluitertijjd- en Diafragmavoorkeuze): Je kan in dezse instelling de sluitertijd en diafragma instellen naar wens. De gevoeligheid wordt automatisch zo bijgesteld dat de belichting goed is.


  • M(Hyper-Manual): De sluitertijd en diafragmawaarde moeten helemaal handmatig in gesteld worden. Met de groene knop(K10D) of AEL knop(alle andere?) wordt de sluitertijd bij het diafragma gekozen als je dat zou willen.


  • B(Tijdopname): Deze instelling kan je gebruiken voor opname waarbij een lange stuitertijd nodig is bijvoorbeeld bij het maken van een nachtopname.


  • X(X-sync-snelheid van de flitser) Hiermee vergrendel je de sluitertijd op 1/180 sec. Deze instelling gebruik je als je een externe flitser gebruikt die de sluitertijd niet automatisch aanpast.  « ·^

  Shake Reduction

  Shake Reduction is een systeem om bewegingsonscherpte tegen te gaan die door de fotograaf zelf wordt veroorzaakt door trillende handen bijvoorbeeld. Een vergelijkbaar systeem wordt al langer door Konica Minolta(nu Sony) gebruikt in haar dSLR's. Maar het Pentax systeem is zeker niet gelijk aan het KM/Sony systeem. Pentax heeft dan ook meer dan 30 patenten die ook maar iets met Shake Reduction te maken heeft.

  Het systeem kost geen extra power, dus het stroomverbruik is niet hoger als het Shake Reduction aan staat of uit staat. Shake Reduction zorgt er voor dat je tussen de 2 tot 3.5 stops winst hebt!


  Het verhaal hierboven gaat vooral over de K100D, het nieuwere systeem in de K10D is nog beter!
  Pentax belooft nu 2.5 tot 4 stops winst!

  Het systeem is versterkt en de algoritmes zijn veranderd.
  Hieronder een plaatje van het nieuwe systeem.


  « ·^

  Filters


  Er worden veel vragen gesteld over wat nou de beste UV-filters en
  polarisatiefilter zijn en of het loont om duurdere filters te kopen.
  Het antwoord op de laatste vraag is dat het inderdaad erg loont om net
  even wat meer uit te geven en toch maar niet voor die goedkope Tiffen of
  Hama filters te gaan. De reden hiervoor is dat de coating op filters
  zeer belangrijk is voor de flaregevoeligheid van het filter, en de mate
  waarin het filter het contrast beinvloed.


  Filters die als zeer goed bekend staan zijn die van B+W (MRC) en Hoya
  SHMC / Hoya Pro1. Toegegeven, ze kosten wat meer, maar waarom zou je die
  paar tientjes besparen op een onderdeel wat wel degelijk van grote
  invloed kan zijn op het geleverde beeld? Goedkope filters zijn funest
  voor de beeldkwaliteit die je lens kan leveren.
  Bijvoorbeeld een winkel als Konijnenberg probeert heel vaak goedkope Tiffen filters te verkopen. Door dit opdringen van die filters hebben Tiffen filters in Nederland nogal een slechte naam gekregen, terwijl Tiffen ook duurdere filters welke gewoon vergelijkbaar zijn met de goede Hoya's en B+W's.


  Ik zal trouwens in de loop van de tijd deze sectie nog proberen uit te breiden met wat uitgebreidere uitleg over filters en wat tips en trucs bij het bepalen welk filters voor jou geschikt is.


  « ·^

  Handige links


  Hieronder staat een opsomming van een aantal handige links:

  Reviewsites:


  Algemene links:


  Kijk ook eens rond op de forums van dpreview en Steves-Digicams.

  Deze forums zijn hier te vinden:

 • Pentax dSLR forum van Steve-Digicams
 • Pentax (d)SLR forum van dpreview


  Deze startpost is uiteraard nooit helemaal af, daarom sta ik altijd open voor suggesties(DM!) voor verbeteringen en aanvullingen  Het Nikonmount topic van mij heb ik gebruikt als basis van dit compleet vernieuwde Pentax topic daarom is onderstaande ook hier van toepassing:
  'Ik wil hierbij de topicstarter van het Canonmount topic bedanken voor het vele werk dat er is gedaan aan het Canonmount topic, ik heb een hoop gebruik gemaakt van het gedane werk.'


  Laat het topic weer succesvol worden met veel goede vragen en antwoorden. En post ook zo nu en dan eens een mooie foto!


  Terug naar de index • Startpost met dank aan Priyantha Bleeker

  [Voor 100% gewijzigd door YellowCube op 21-09-2007 12:25]

  My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world


  • YellowCube
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 16:08
  als er nog aanvullingen/wijzigen nodig zijn op de TS, stuur dan even een DM.

  My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world


  • YellowCube
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 16:08
  dat is geheel het werk van Priyantha Bleeker

  My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world


  • YellowCube
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 16:08
  Modbreak:vat het niet persoonlijk op. Aanbiedingen en aankopen (ebay) e.d. komen vrij vaak naar voren de laatste tijd. Daar is een speciaal topic voor. Maak er gebruik van zou ik zeggen :)

  My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world

  Pagina: 1

  Dit topic is gesloten.


  Tweakers maakt gebruik van cookies

  Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

  Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Sluiten

  Toestemming beheren

  Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Functioneel en analytisch

  Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

  janee

   Relevantere advertenties

   Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

   Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

   Ingesloten content van derden

   Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

   janee