Toon posts:

Het grote Pentax dSLR topic deel 3 Vorige deelOverzichtLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1
Acties:
 • 96.695 views sinds 30-01-2008

 • YellowCube
 • Registratie: december 2001
 • Laatst online: 18:41


Het grote Pentax dSLR topic

Inhoudsopgave


« ·^

Algemeen

Welkom


Nadat ik een speciaal Pentax dSLR topic had geopend duurde het allemaal erg lang voordat het topic het ging lopen, maar toen Pentax de K100D en de K10D introduceerde ging het topic opeens heel hard lopen. De topicstart van mij in het oude topic is laatst al compleet vernieuwd, maar ik was er uiteindelijk nog niet tevreden mee daarom dan ook een vrijwel compleet herschreven topic start met nog meer informatie en mooie plaatjes!


Pentax Corporation is een bedrijf uit Japan dat niet alleen fototoestellen maakt maar ook verrekijkers en andere optische instrumenten zoals camera's die in de medische wereld gebruikt worden. Het bedrijf werd in 1919 opgericht als Asahi Optical Joint Stock Co. Sinds kort is Pentax een samenwerkingsverband aangegaan met electronicagigant Samsung, een grote concurrent van o.a Sony, waardoor het R&D budget nu een stuk hoger is als daarvoor.

Pentax is sinds korte tijd gefuseerd met het Japanse Hoya Corporation, een bedrijf gespecialiseerd in optiek. Het bedrijf is heel erg bekend als filter fabrikant, ook levert het bedrijf veel glas aan de verschillende objectieven bouwers. De fusie zal 1 Maart 2007 afgerond zijn en dan zal de nieuwe naam 'Hoya Pentax HD Corporation' worden.

Pentax is als camerafabrikant een van de oudere namen. Het zeer bekende P-draad(M42) is bijvoorbeeld een vinding van Pentax. En Pentax kwam in 1957 met het pentaprisma in de zoeker, die in vrijwel iedere moderne spiegelreflexcamera wordt gebruikt. Ook was Pentax de eerst met TTL(door-de-lens) lichtmeting met de spotmatic in 1964.

In de jaren '70 introduceerde Pentax de K-bajonetfitting, deze werd vrijgegeven om zonder licentie kosten gebruikt te worden door andere camerafabrikanten en lensfabrikanten. Pentax maakt op dit moment nog altijd gebruik van de zelfde K-bajonetfitting, wat betekend dat alle objectieven die ooit door Pentax zijn gemaakt met K-bajonetfitting werken(sommige objectieven met wat beperkingen) op de huidige Pentax (d)SLR's.

Ook was Pentax een van de eerste met Autofocus, in 1981 kwam Pentax met een Autofocus variant van de zeer bekende ME de ME-F.

Pentax maakt niet alleen kleinbeeld spiegelreflexcamera's maar ook voor andere filmformaten zoals 6x4,5, 6x7 en zelfs voor het 110 pocketcassetteformaat, van de 645 is zelfs een digitale body aangekondigd voor 2007.


Regeltjes

Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het
forum. Maar aangezien er in het vorige topic heel veel dezelfde vragen
voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de
zoekfunctie goed te gebruiken, ook in het voorgaande deel is nog veel informatie te vinden: Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze
steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden.


 • Het grote Pentax dSLR topic
 • Het grote Pentax dSLR topic Deel 2  Er zijn een aantal goede plaatsen op het internet waar je objectieven en verschillende merken body's kan vergelijken Yourlensreview(tip!) , SLR-Gear en Photography Review zijn daar goede voorbeelden van. SLR-Gear staat nogal bekend om hun wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven, in tegenstelling tot Yourlensreview en Photography Review die vooral juist gebruikers ervaringen op hun site hebben staan. Hou er wel rekening mee dat de tests en ervaringen altijd met 1 objectief gedaan zijn, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.


  Lees voordat je post jezelf goed in, verzamel een aantal (en dan geen twintig alsjeblieft) objectieven of type body die aan je wensen zouden kunnen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met de body of het objectief en wat je ervan verwacht. Tot slot is ook het geven van een budget erg handig zodat mensen je op het goede spoor kunnen brengen.


  Verantwoording


  De indeling van dit topic zal iets verschillend zijn als dat van het vorige topic. In het vorige topic stonden de body's in volgorde van oud naar nieuw.
  Nu is de verdeling van (semi)pro naar amateur body's en dan dat in volgorde van oud naar nieuw. Dat betekent dus dat eerst de *ist D en dan de K10D wordt besproken. Vervolgens de *ist DS, *ist DS2, *ist DL, *ist DL2. Om daarna de K100D en de K110D te bespreken.


  Ook zal ik een aantal interessante objectieven bespreken welke ook in volgorde worden besproken, maar dan in volgorde van wide naar tele.


  « ·^

  Pentax (semi)Pro body's  In dit stuk ga ik de eerste productie Pentax dSLR de *ist D bespreken en het laatste Pentax dSLR model de K10D.


  Pentax *ist D


  Specs:
  • Resolutie: 6.1 megapixels
  • ISO: 200, 400, 800, 1600, 3200
  • Lichtmeting: Matrix 16-segment, center-weighted, spot
  • AF systeem: SAFOX VIII, 11 sensors (-1 ~ 18 EV)
  • Continu snelheid: 2.7 bps
  • Geheugenopslag: Compactflash
  • LCD: 1.8” 180.000 pix
  • Voeding: 4 AA batterijen of CR-V3.
  • Gewicht: 650g incl batterij

  Dit is de eerste Pentax dSLR camera die in productie is gegaan nadat Pentax in 2000 al een mock-up liet zien van een full-frame dSLR en in 2001 een werkend prototype. Deze *ist D is neergezet als concurrent van de Canon 10D en de Nikon D100 toen deze camera werd geintroduceerd in 2003.
  De camera maakt gebruik van dezelfde Sony sensor die ook in de Nikon D100 wordt gebruikt. De *ist D beschikt over het snelste Autofocus systeem van alle opvolgende Pentax dSLR'r tot en met de K100/K110D en de K10D.
  Een grote teleurstelling voor veel mensen met Pentax objectieven was dat Pentax besloten had om de mount te gebruiken zoals die ook in de goedkopere Pentax SLR's werd gebruikt. Dat is de zogenaamde kreupele KAF2 mount. Dit houdt dat er geen pin meer in de mount zit voor de diafragma ring van de lens. Dit betekent dat lichtmeting met oude Pentax-M objectieven niet zomaar meer gaat. Maar als je functie 17 van 0 naar 1 zet dan kan je de oude Pentax M objectieven wel gebruiken. Dan moet je een knop in drukken om te lichtmeten.
  De *ist D blinkt niet uit in snelheid trouwens, dan bedoel ik vooral de snelheid van het starten van de camera en het wegschrijven van de foto's naar de geheugenkaart. Maar de camera is zeer uitgebreid, heeft veel knoppen en is zeer stevig gebouwd, de camera kan zich zeer goed meten met de Canon 10D en de Nikon D100.


  Firmware update is hier te vinden
  gebruikers ervaring

  Geen echte ervaringen, alleen heb ik de camera vastgehouden in de winkel en de ergonomie viel mij zeker niet tegen! Die is gewoon goed. De verdere werking heb ik niet kunnen uittesten omdat er geen batterijen in zaten.


  Pentax K10D

  Pricewatch link(18-55 kit)
  Specs:
  • Resolutie: 10.2 megapixels
  • ISO: 100 - 200 - 400 - 800 - 1600
  • Lichtmeting: Multi-segment metering, centre-weighted metering, spot metering
  • AF systeem: SAFOX VIII, 11 sensors
  • Continu snelheid: 3.3 bps
  • Geheugenopslag: SecureDigital(SDHC)
  • LCD: 2,5” 210.000 pix
  • Voeding: Rechargeable D-LI50 lithium-ion battery.
  • Gewicht: 790g incl batterij

  Het nieuwe Pentax dSLR model welke als concurrent is neergezet van de Canon 30D en de Nikon D200. De camera beschikt over Weather Sealing, dit is de eerste Pentax SLR camera na de oude LX die beschikt over Weather Sealing.

  Ook beschikt de Pentax K10D over het snelste Autofocus systeem van alle Pentax dSLR's. De body beschikt over een grote hoeveelheid knoppen en wieltjes om zoveel mogelijk functies beschikbaar te hebben zonder het menu in te hoeven.

  Uiteraard is de K10D voorzien van een Pentaprisma waardoor het zoekerbeeld zeer helder is. De zoeker is zeer groot, zeker voor een camera met een cropfactor van 1,5

  De camera beschikt ook over het veelgeprezen Hyper-Program, ook beschikt de camera over de TAv en SV belichting instellingen.

  Ook beschikt de K10D net als het kleinere broertje de K100D over het Shake Reduction systeem. Dit systeem zal ik verderop in dit topic nog uitgebreid behandelen.

  Een systeem wat er voor zorgt dat je stof van je sensor kan af getrild wordt is ook aanwezig, de sensor wordt met behulp van het Shake Reduction systeem heen en weer geschud. Dit kan ook aangezet worden zodat hij dat uitvoert als de camera opgestart wordt.


  Firmware update is hier te vinden

  gebruikers ervaring

  Ik heb zelf de camera vlak voor de officiele aankondiging al besteld bij mijn fotowinkel welke direct de importeur belde en vroeg of er alvast voor besteld kon worden voor de nog aan te kondigen camera, dat bleek mogelijk!
  Dus ik heb hem toen direct besteld. Een aantal maanden later kreeg ik mijn camera bij de eerste levering camera's met kitlens.
  De camera voelt ontzettend stevig aan, en is qua ergonomie erg fijn, het was even wennen na mijn D70, maar ik wil nu niet meer terug. Ook is de camera een stuk zwaarder dan de D70. Mijn kitlens is helaas niet meer zoals die hoort te zijn, ik heb hem laten stuiteren op de stoeptegels bij het verwisselen van de lens in de ijskou. De achterlensdop die erbij geleverd was, was namelijk geen normale achterlensdop, maar een soort van dop die erop moest duwen en niet af draaien. Ik heb een draaiknop gewend en ik stond er dus mee te kloten en toen viel die :(. Maar gelukkig heb ik een heleboel oude MF objectieven.
  Al mijn oude Pentax-M objectieven werken geweldig met de camera.
  Nu is het voor mij echt wachten op de nieuwe Autofocus objectieven die zijn aangekondigd.
  De camera is sneller dan ik had verwacht, en het Shake Reduction systeem werkt beter dan ik had verwacht. En die zoeker is echt helemaal geweldig, groot en helder!


  « ·^

  Pentax consumenten body's


  De Pentax *ist DS, *ist DS2, *ist DL, *ist DL2, en de K100D/K110D zullen hier worden opgenoemd en kort besproken.  Pentax *ist DS

  Pricewatch link(18-55 kit)
  Specs:
  • Resolutie: 6.1 megapixels
  • ISO: 200, 400, 800, 1600, 3200
  • Lichtmeting: Multi-segment metering, centre-weighted metering, spot metering
  • AF systeem: SAFOX VIII, 11 sensors
  • Continu snelheid: 2.8 bps
  • Geheugenopslag: SecureDigital(SDHC)
  • LCD: 2,0” 210.000 pix
  • Voeding: 4 AA batterijen of CR-V3.
  • Gewicht: 605g incl batterij

  Dit is de tweede Pentax dSLR gemaakt door Pentax het kleinere broertje van de *ist D. Ook beschikt deze camera over wat verbeteringen ten op zichte van de *ist D. Zoals dat de camera wat vlotter werkt, hij start sneller op en verwerkt foto's sneller. Maar de Autofocus is weer trager DAN bij de *ist D.
  De camera beschikt in tegenstelling tot de *ist D maar over 1 wieltje en wat minder knoppen waardoor er meer in het menu moet worden gegaan voor bepaalde instellingen. De camera beschikt over een Pentaprisma waardoor het zoekerbeeld zeer helder en groot is net als bij de *ist D.


  Firmware update is hier te vinden
  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  Pentax *ist DS2

  Augustus 2005 werd door Pentax de *ist DS2 geintroduceerd,een camera die gelijk is aan de *ist DS zoals hierboven uitgebreid beschreven, maar dan met een grotere LCD monitor.. Deze camera is niet in Europa beschikbaar.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  Pentax *ist DL

  Pricewatch link[(18-55 kit)
  Specs:
  • Resolutie: 6.1 megapixels
  • ISO: 200, 400, 800, 1600, 3200
  • Lichtmeting: Multi-segment metering, centre-weighted metering, spot metering
  • AF systeem: TTL Phase-matching 3-point wide Autofocus system (SAFOX VIII)
  • Continu snelheid: 2.8 bps
  • Geheugenopslag: SecureDigital(SDHC)
  • LCD: 2,0” 210.000 pix
  • Voeding: 4 AA batterijen of CR-V3.
  • Gewicht: 565g incl batterij

  In Juni 2005 werd er door Pentax weer een nieuwe dSLR geintroduceerd, namelijk de *ist DL die nog goedkoper was dan de *ist DS. De camera kan voor minder worden verkocht doordat het pentaprisma werd vervangen door een pentamirror(is lichter, goedkoper en minder lichtsterk, alle andere budget dSLR's maken ook gebruik van een pentamirror), en het Autofocus systeem werd simpeler gemaakt. Van 11 focus punten werden de focuspunten naar 3 teruggebracht.
  De camera beschikt wel over een nieuwe functie welke niet te vinden was op eerdere Pentax dSLR's namelijk auto ISO. Ook beschikt de *ist DL over een groter LCD scherm dan de *ist DS


  Firmware update is hier te vinden
  gebruikers ervaring

  Geen echte ervaringen, behalve het vasthouden bij de MediaMarkt.
  De camera is een stuk compacter dan mijn D70 en ook lichter, maar daar lijdt de ergonomie niet onder moet ik zeggen. De camera houdt fijn vast. Ook is de zoeker nog altijd groot en helder, zeker vergeleken met andere camera's met een 1,5 crop factor, dit ondanks het pentamirror systeem.


  Pentax *ist DL2

  Pricewatch link naar de Samsung GX-1L(18-55 kit)

  Januari 2006 introduceerde Pentax de *ist DL2, een camera welke een kleine verbetering is ten opzichte van de *ist DL. De *ist DL2 beschikt over 5 focus punten voor het Autofocus systeem in tegenstelling tot de 3 focus punten van de *ist DL. En er zijn een hoop extra Picture Modes, een extra witbalans preset en er is meer info in de zoeker te vinden. Ook geeft de zoeker nu meer beeld ten opzichte van de *ist DL, nu 96% en bij de *ist DL 95% van het volledige beeld. Voor de rest is de camera identiek.
  De *ist DL2 is niet leverbaar in Europa en Amerika, maar alleen in Canada en in Azie is de camera leverbaar. dezelfde camera leverbaar onder de naam Samsung als type GX-1L.


  gebruikers ervaring

  Geen gebruikers ervaringen.


  Pentax K100D/K110D

  Pricewatch link(18-55 kit)
  Specs:
  • Resolutie: 6.1 megapixels
  • ISO: 200, 400, 800, 1600, 3200
  • Lichtmeting: Multi-segment metering, centre-weighted metering, spot metering
  • AF systeem: SAFOX VIII, 11 sensors
  • Continu snelheid: 2.8 bps
  • Geheugenopslag: SecureDigital(SDHC)
  • LCD: 2,0? 210.000 pix
  • Voeding: 4 AA batterijen of CR-V3.
  • Gewicht: 605g incl batterij

  In Februari tijdens de PMA van 2006 stelde Pentax twee nieuwe dSLR's voor aan het grote publiek. De naam *ist is overboord gegooid en de camera's hebben nu alleen twee letters en drie cijfers als type aanduiding.

  Pentax introduceerde tijdens de PMA de K100D, een dSLR waar Shake Reduction in de camera is ingebouwd. De K110D is een camera die als opvolger van de *ist DL/*st DL2 kan worden gezien, deze camera beschikt niet over het Shake Reduction systeem. Beide camera's beschikken over de zelfde 6 megapixel sensor als in de *ist camera's werd gebruikt. De foto's die uit deze camera's komen zijn in JPG beter dan de foto's die uit de *ist D serie kwamen, dit komt voornamelijk door de sterk verbeterde firmware. Ook wordt ruis nog beter onder controle gehouden zonder de scherpte te verliezen, dat is zeker een groot voordeel ten opzichte van veel Nikon en Canon camera's waarbij een hoge ISO gepaard gaat met veel ruisonderdrukking wat er voor zorgt dat de foto's er 'soft' uit komen.


  Firmware voor de K100D hier te vinden

  Firmware voor de K110D is hier te vinden

  gebruikers ervaring

  Geen echte ervaring, behalve dan het vasthouden van de camera(K100D) bij de fotowinkel waar ik mijn K10D heb besteld. De camera voelt goed in de hand, en voelt ook snel aan qua werking, ik heb er helaas niet lang mee gewerkt om er een goed oordeel over te geven. • Startpost met dank aan Priyantha Bleeker

  My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world

  Pagina: 1

  Dit topic is gesloten.  Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

  Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
  Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

  Tweakers maakt gebruik van cookies

  Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

  Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Sluiten

  Forum cookie-instellingen

  Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Functionele en analytische cookies

  Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

  janee

   Cookies van derden

   Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

   janee