Toon posts:

[Geluid] Het stille PC topic deel IV Vorige deelOverzicht

Pagina: 1 2 3 ... 47 Laatste
Acties:
 • 352.700 views sinds 30-01-2008
 • Reageer

 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
::Simpel recept::


Voordat we ons gaan verdiepen in alle stof die interessant is wat betreft stilte, geven we je eerst een "recept". Wil je snel, simpel, goedkoop en effectief een stille pc, dan volg je dit recept. Het zijn in feite richtlijnen welke hardware het beste is voor goed en goedkoop.
Allereerst: Silentpcreview(SPCR). Deze site is de beste site die over stille hardwarecomponenten gaat.
Stil: 13dB (wat bij SPCR als 13dB gemeten is, is stil). Ik gebruik een WD15EADS, deze produceert 13dB, ik ervaar dit als stil.
Gouden tip nr 1: Wat je niet aan geluid produceert, hoef je niet te dempen(dempingsmatten, siliconen dempers voor fans, dat hoef je niet te kopen).
CPU-koeler: Thermalright Cogage TRUE spirit voor socket 1366. Koelt goed, is goedkoop (€30 @ the moment). Andere sockets: Cooler Master hyper 212 plus is wat goedkoper dan de Cogage TRUE.
GPU:
Er zijn verschillende oplossingen. Thermalright heeft de HR03 serie, welke interessant is vanwege de mogelijkheid om de heatsink boven de kaart te plaatsen. Daarnaast hebben ze ook de spitfire-serie, ook een andere heatsinkplaatsing (verticaal). Arctic Cooling heeft de S1, goedkoop en effectief.
Fan:
Scythe SY1225SL12L (800RPM) of SY1225SL12SL (500 rpm). Goedkoop en genoeg luchtstroom voor de hierboven genoemde heatsinks.
HDD:
Western Digital EADS serie. Vrij goedkoop, niet langzaam, en stil
Intel SSD of SSD met Indilinx barefoot controller. Absoluut niet goedkoop, wel zeer snel.
Scythe Quiet Drive. Voor extra demping van je harde schijf. De Himuro is niet effectief genoeg.
PSU:
Nexus Value 430 (430 watt is vaak voldoende). Goedkoop. Stil.
Enermax Modu87+ 500W 80Plus Gold. Stiller, wel duurder. Meer power.
Boven de 300 watt is er niks stil.

Let wel: Het gaat niet om prestaties van koelers, er is een grens dat een koeler voldoende capaciteit heeft bij een stille implementatie. Bij extreme set-ups (Intel i7, crossfire./SLI opstellingen) zul je jezelf af moeten vragen of het ook stil kan. Je systeem zal zoveel warmte produceren wat ook allemaal afgevoerd moet worden. Als topicstarter weet ik uit jaren ervaring dat bovengenoemde producten bij een gemiddelde pc voldoende ademruimte hebben en ècht stil zijn. Aan het bovengenoemde recept bestaat nauwelijks discussie, toevoegingen zijn wel welkom.

::Het stille PC topic deel IV::
::Inhoud::


Hoofdstuk 1: een stille start
Hoofdstuk 2: drie handleidingen
Eenvoudig
Gemiddeld
Gevorderd
Hoofdstuk 3: links & reviews
Hoofdstuk 4: afsluiting


Met dank aan Wiethoofd voor de opmaak.


::Een stille start::

Dit topic is gemaakt als handleiding en verzamelpunt van kennis en ervaring voor één doel:
Een computer stil krijgen, met een zo laag mogelijk budget, zonder consequenties.


Met consequenties wordt bedoeld dat de modificaties die gemaakt worden geen nadelen geven.
Denk aan: prestatieverlies van de computer, hoge temperaturen van de componenten of allerlei aanpassingen waarvan een leek geen verstand heeft. Dit beperkt ons in de onderwerpen waarin we ons bezighouden, maar maakt het resultaat er niet per sé minder om. Zo valt er met een budget van €50 al aardig wat te doen.

Je kunt je in dit topic bezighouden met de SP, waarin informatie staat over hoe je je computer stil kan maken, van heel basale kennis zoals simpelweg merken, tot wat meer informatie erachter.

In hoofdstuk 2 zal er een algemene inleiding gegeven worden over de computer, met wat algemene kennis. Daarna zijn er drie paragrafen:
1. met recht toe, recht aan hoe je je computer snel en goedkoop stil krijgt
2. de onderwerpen van 1 uitgelegd, zodat je ook later betere keuzes kunt maken
3. extremere vormen van computerkoeling
Daarna is er een hoofdstuk met externe links en reviews, welke zeer nuttig kunnen zijn voor wat toepassingen en bij het kiezen van hardware.

Je kunt ook discussiëren en vragen stellen, al zijn er een paar regels:
1. Als je een vraag hebt, gebruik dan eerst de search, eventueel in vorige delen van dit topic. Dit scheelt een hoop dubbele vragen en geldt algemeen voor GoT
2. Ga niet discussiëren over onderwerpen zoals: Waterkoeling, stikstof/droogijs-koeling, of andere exotische koelingen. Dempingsmatten is discutabel, maar twijfelachtig (dit wordt verderop uitgelegd)
3. Als je wilt weten of je configuratie “ok” is, maakt hier geen post van, maar mail het of stuur een DM:
bijvoorbeeld naar robnas [@] gmail [.] com.

Het topic is meer bedoeld om nieuwe kennis en/of ervaring te verzamelen, dan om oude kennis opnieuw te posten (daar is de SP voor).


:::Drie handleidingen:::

Je zit waarschijnlijk in 1 van de volgende situaties: Of je hebt een computer die je niet stil genoeg vindt, of je wilt een computer kopen en deze zo stil mogelijk krijgen.

In beide gevallen zul je moeten weten wat er nou geluid maakt en wat er stiller is. Als je al een pc hebt, kun je dit vrij eenvoudig testen: schakel de harde schijven eerst uit door de voeding ervan los te trekken (als je pc uit staat), en dan de pc te starten. Zo hoor je alleen de voeding en ventilatoren. Is het stil, ligt het dus aan de harde schijven. Vervolgens ga je verder door 1 voor 1 de ventilatoren los te koppelen (gaat je moederbord piepen dan een andere ventilator ervoor in de plaats zetten. Doe dit snel, een paar secondes hooguit, en als je computer geen/weinig applicaties actief heeft, want ventilatoren staan niet voor niets aan. Is het nog niet stil, dan zal het waarschijnlijk de voeding zijn.

Nog een tip: Zet zaken zoals toerentalregeling op het moederbord uit, maar laat ze continu vol draaien. Want je test als je pc geen zware taken doet, en dan zal je CPU/GPU geen zware taken uitvoeren en dus niet op maximale snelheid draaien. Bedenk ook goed wat je doet, dus doe het voorzichtig!

Als je al een computer hebt, dan is het moeilijker deze stil te krijgen dan bij het kopen van een nieuwe computer. Je moet immers componenten vervangen, en de oude verkopen, dit kost je netto meer geld dan direct stille componenten kopen. Bedenk goed wat je nu en in de toekomst wilt. Probeer zo zeker mogelijk te zijn van dat je iets koopt wat stil genoeg is, nu en in de toekomst. Zo zul je niet zoals ik al 15 of 20 fans hebben gekocht en er uiteindelijk maar 2 in gebruik hebben. Scheelt toch zo’n €15~€200.

Er zullen ook vaak vermeldingen worden gedaan naar Silent PC Review, deze site is gespecialiseerd in het testen van de geluidsproductie (en de laatste tijd ook stroomverbruik) van verschillende typen hardware. Dit geeft houvast bij het kiezen van hardware als het om stilte gaat. Ook SPCR is niet perfect, maar wel erg waardevol.

Als je weet wat er stil is, kun je de handleidingen gaan doornemen. Deze handleidingen maak ik aan de hand van dit topic en de vorige topics, en uiteraard eigen bevindingen.Heel grofweg houden we ons met 2 dingen bezig:
1. Maximale koeling met zo min mogelijk geluid
2. Harde schijven

De eerste is ook gelijk het meest complex. Want er is niks concreets te zeggen over wat goede koeling inhoudt, al kun je wel zeggen wat beter of slechter is. Gaan we verder in op goede koeling, dan zou je dit als volgt kunnen omschrijven:
Het zo effectief mogelijk afvoeren van warmte naar de omgeving van de kast.

Als je begrijpt wat je doet, kun je het effectiever doen, vandaar deze omschrijving. Als we dit bij computers toepassen, zou het er als volgt uitzien:
Chip wordt warm, heatsink transporteert warmte en geeft de mogelijkheid de lucht de warmte mee te nemen.
We zijn dus uiteindelijk bij de koeling van 2 dingen afhankelijk:
Juiste heatsink, en de juiste airflow (luchtstroming).

Dan beginnen we met de kast, al zou je denken wat doet die met de airflow? Veel, want die bepaalt wat er mogelijk en niet mogelijk is. Eerst moet je zelf bepalen wat de ideale airflow is. Dat hangt af van waar hete componenten (CPU, GPU) geplaatst zijn en welke je het koelst wilt hebben. Het is het makkelijkst om 1 lijn aan te houden waar je de lucht langs wilt laten stromen, al kunnen er andere mogelijkheden zijn. Zo zou het logisch zijn om lucht voor onderin eerst langs de harde schijven te laten gaan, dan naar boven toe langs de grafische kaart en dan langs de CPU. Alleen hebben grafische kaarten hun koelblok onder de kaart en is de ventilator ervan naar boven gericht, tegen de kaart aan. Zo gaat de warme lucht meer naar de zijkanten dan omhoog.

Er zijn weinig of misschien wel geen concrete tips over wat er nou het beste is. Gezond verstand en zo min mogelijk ventilatoren werkt waarschijnlijk het beste. Bedenk wat de meest ideale airflow zou zijn voor je situatie (aan de hand van de plaatsing en hoeveelheid van de onderdelen en wat je het koelst wilt hebben), en bedenk dan hoe je dat het beste kan doen. Aan de hand daarvan bouw je ventilatoren in of kun je de keuze van je nieuwe kast bepalen.

Zelf gebruik ik een CoolerMaster Stacker, deze is erg open (er kan makkelijk geluid uit), maar is toch stil. De airflow is zeer efficiënt: Tussen het koelblok van de GPU en CPU een ventilator, welke daardoor beide actief gekoeld zijn. Achter de CPU een casefan die de warme lucht direct de kast uit blaast. Onderin zit de voeding. Ik gebruik maar 2 ventilatoren op lage toerentallen, het geheel is niet te horen en koel, en er is zelfs ruimte om over te clocken.

Ventilatoren:
Er zijn een aantal merken die ik in de jaren in het topic heb horen terugkomen welke als stil bestempeld mogen worden. Nexus, Noctua, Panaflo, Silenx, Papst, met als besten Nexus en Noctua.
Nexus levert zeer goedkope en stille ventilatoren voor (ruim) onder de €10, Noctua is al snel €15, maar heeft een net wat betere airflow/dB verhouding. Gezien ons doel (zo stil mogelijk voor zo min mogelijk geld), zouden de Nexus’ de beste keus zijn, maar Noctua verdient zeker een vermelding. Zie de links onderin de SP voor tests met verschillende ventilatoren. Scythe doet het namelijk zeer goed qua effectiviteit en prijs.

Nexus 120mm Real Silent (Orange)Noctua 120mm
afbeeldingen zijn klikbaar naar hun productsite


Ventilatoren verplaatsen de lucht. Ze zijn er in verschillende maten, kleuren, snelheden, diktes, met lampjes, etc. Wat we zoeken is degene die voor weinig geld zo veel mogelijk lucht verplaatst bij een zo laag mogelijke geluidsproductie. In de regel is het zo dat hoe groter een ventilator, hoe gunstiger de verhouding luchtverplaatsing/geluidsproductie, vanaf hier airflow/dB is.

Veelgebruikte maten zijn: 120mm, 92mm, 80mm.
Helaas kloppen veel specificaties niet, bij 120mm houd ik aan dat 700rpm zo goed als onhoorbaar is. Zo goed als onhoorbaar betekent bij mij dat ik deze niet hoor als ik naast de computer zit, welke op de grond staat, en dat het voorwerp op de bedoelde plaats is en normaal wordt gebruikt.
Specificaties die niet kloppen dan wordt bedoeld dat de vermeldde aantal dB niet vergelijkbaar zijn bij verschillende producten.

De ventilatoren die je koopt, moeten de lucht in/uit de kast blazen, en gericht blazen binnen de kast over componenten. Je kunt natuurlijk ook beide doen: De lucht langs een component uit de kast laten blazen. Zo bespaar je fans. De componenten, en dan bedoel ik met name de CPU en de GPU, worden gekoeld met behulp van (grote) koelblokken. Het is de laatste jaren trend om grote blokken te gebruiken met veel “heatpipes”, wat dit zijn wordt verderop uitgelegd, maar zie het als buisjes die warmte snel transporteren.

Koelblokken:
Wat de CPU betreft zijn er 2 grote namen:
Thermalright Ultra-120 eXtremeScythe Ninja
afbeeldingen zijn klikbaar naar hun productsite


Het verschil tussen deze 2, behalve de prijs in het voordeel van de Ninja, is dat de Thermalright beter presteert bij hoge airflow, en de Ninja beter bij lage airflow, waarom zal verderop uitgelegd worden.
Of de een of de ander nou beter presteert op de grens waarbij een fan onhoorbaar is, is niet bekend, maar vanwege de lagere prijs en het karakter zou de Scythe Ninja de voorkeur krijgen.

De GPU heeft ook 2 sterke koelers:
De HR-03 (GT/Plus/R600/Rev.A) serie van Thermalright, en de Accelero S1 van Arctic Cooling.

Helaas is er (nog) geen review waarbij beiden tegenover elkaar uitgezet worden, maar beiden hebben zo hun verschillen:
De Accelero S1 is een stuk goedkoper. De HR-03 GT/Plus/R600/Rev.A kan met de heatsink boven de grafische kaart worden gemonteerd, wat de airflow ten goede kan komen. Door deze reden en doordat de koeler 6 i.p.v. 4 heatpipes gebruikt zou je zeggen dat de HR-03 GT/Plus/R600/Rev.A beter is dan de S1, maar dit is nog niet bewezen.
Thermalright HR-03 GTArctic Cooling Accelero S1
afbeeldingen zijn klikbaar naar hun productsite


Voedingen:
Wat de voeding betreft is het zeer moeilijk. Er zijn gelukkig wel fabrikanten die stille voedingen maken, maar er is niks echt aan te wijzen wat een voeding stil maakt. Elke moderne voeding gebruikt een curve die bepaalt hoe hard hij draait bij welke belasting. We zijn hierop dan aangewezen op reviews, bijvoorbeeld door SPCR. Let er wel op dat een vol belast systeem hoogstwaarschijnlijk niet tot de 300 watt zal komen. Daarom zou de Corsair 450VX de beste zijn, gezien de prijs. Weet je 100% zeker dat je meer dan 250 watt verbruikt, dan zou de Corsair 520 iets voor je zijn. Je moet ook bepalen of de verschillende lijnen genoeg stroom leveren. Je kan in principe genoeg hebben aan 400 watt, maar als de PCI-E lijn niet genoeg amperes levert, dan zal je videokaart niet werken (mocht deze een PCI-E stekker bevatten). [Zie hier ook SPCR voor stille voedingen, de Nexus value 430 is uitstekend voor low-power setups]

Harde schijven:
Wat harde schijven betreft: veel harde schijven zijn qua specificaties hetzelfde, maar zijn heel anders qua geluid. Samsung is een goede wat betreft stilte, maar Western Digital is de laatste tijd ook erg goed bezig. Ook hier zijn we aangewezen op SPCR om de stilste te kunnen vinden. De “beste” schijven van dit moment zijn de F1 serie van Samsung: stil en zeer snel, en de Green Power serie van Western Digital, welke als stilste schijf bestempeld wordt door SPCR.

Western Digital WD 1TB GPSamsung Spinpoint F1 1TB
afbeeldingen zijn klikbaar naar hun productsite


Wat SPCR betreft: De site is super, het geeft veel houvast. Specificaties wat betreft dB die fabrikanten geven zijn vaak (compleet) onjuist. Als je 2 verschillende ventilatoren (met volgens de specificaties dezelfde aantal dB's) zal vergelijken zal je waarschijnlijk verschil horen. Dat komt doordat fabrikanten hun eigen meetmethodes er op nahouden, om zo gunstigere waarden te krijgen. SPCR heeft hun methodes gestandaardiseerd, zodat je producten wel kunt vergelijken. Het scheelt ook dat er iemand met zeer veel ervaring commentaar bij geeft.

Wat ik wel mis bij SPCR is dat ze dB gebruiken, en geen dB(A), deze standaard is een grafiek waarin lijnen staan die de ervaren luidheid weergeven bij verschillende toonhoogtes. Zo worden hele lage tonen bij dezelfde dB minder hard ervaren dan hetzelfde aantal dB bij 3000Hz. Maar SPCR is zeker beter dan niks!

SSD:
De laatste tijd is er qua harde schijven een nieuwe trend:
SSD (Solid State Disk). Waar normale harde schijven gebaseerd zijn op draaiende platters waar data opgeslagen wordt, is dit bij SSD op flash-chips (net als een SD-geheugenkaart).
Ze produceren niets/nauwelijks geluid, ze zijn op papier razendsnel door hun zeer lage toegangstijden (dit is gunstig voor het lezen/schrijven van veel kleine bestanden) en hun hoge doorvoer (zelfs tot bijna 200MB/sec).
Wat in het afgelopen jaar bepalend is gebleken voor hun prestatie, is de controller in het product. JMicron heeft een goedkope controller welke niet efficiënt is. Samsung en Indilinx (Indilinx zit in de OCZ Vertex serie) zijn een stuk beter, en Intel doet daar nog een schep(je) bovenop.
Ook zit er verschil tussen het geheugen wat er gebruikt is.
SLC: Duur, razendsnel
MLC: Een stuk minder duur, snel.
Helaas is de prijs van >€2 per GB nog aan de hoge kant (op dit moment biedt de Intel 80 GB postville (G2) de beste prijs/kwaliteit verhouding) tegenover "gewone" harde schijven (<€0,10/GB).
Dus er is een enorm verschil in prijs, maar het snelheidsverschil is groot. Het is net wat je wilt.
SSD's hebben het nadeel dat hun snelheid in de loop van der tijd afneemt. www.anandtech.com heeft hier wat zeer diepgravende artikelen over geschreven. Duurt lang om te lezen, wel interessant.

Als laatste van de basis: stoffilters. Deze worden veel gebruikt in combinatie met fans, en houden stof tegen, en wat geluid. Deze moet je effectief zien te plaatsen. Het beste is om een onderdruk te creëren in je kast door ventilatoren naar buiten te laten blazen, en een groot oppervlak te hebben wat bedekt is door stoffilters, en wat de enige opening is waardoor lucht de kast in kan. Zo voorkom je verlies van airflow, en voorkom je turbulentie doordat ventilatoren dicht bij stoffilters zijn geplaatst.Hier zullen we de onderdelen uit de basiskennis wat verder verdiepen en enkele nieuwe onderwerpen aansnijden.

We beginnen met de ventilatoren. Je weet nu welk merk fans je het beste kunt hebben, maar waarschijnlijk is dit niet altijd zo. Er zijn nog meer “regels” waarmee je kunt werken om een stille fan te vinden.

Ten eerste is er het formaat: hier geldt, hoe groter hoe beter. Hoe groter een ventilator, hoe minder snel deze hoeft te draaien om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsten als een kleine ventilator moet doen. En hoe lager het toerental, hoe stiller. Theoretisch zou je minder grote fans kunnen plaatsen dan kleine (gezien het oppervlak), maar in de praktijk geldt dat het niet zo geldt dat in plaats van 1 grote, 2 kleinere geplaatst kunnen worden.

Een term waarmee je prestaties kunt vergelijken, is de airflow/dB verhouding. Deze moet zo hoog mogelijk zijn. Helaas zijn, zoals eerder vermeldt, de metingen verricht door de fabrikant, regelmatig te rooskleurig. Gelukkig heeft SPCR een lijst met aanbevolen fans.

Je kunt behalve standaard stille fans kopen, ook je fansnelheid zelf regelen. Sommigen kiezen liever voor zekerheid: bij surfen/gebruik van kantoorapplicaties en dergelijke de fans op onhoorbaar, bij het gamen omhoog.

Hiervoor kun je gebruik maken van een fancontroller, welke er in verschillende soorten en maten zijn, of door middel van PWM. PWM stuurt de fan aan door middel van stroompulsen, tegenover een verandering in voltage of amperage. Hierdoor kan een fan van 100% geregeld worden tot bijna 0%, tegenover 100% tot ongeveer 40%~30%. Er bestaan losse fancontrollers die dit ondersteunen, zoals de MCubed T-balancer, te koop bij www.ikbenstil.nl.

Er is ook een programma die dit doet via de fanconnectors op het moederbord. Dit programma heet Speedfan, en is hier te downloaden.

Een wat compactere oplossing is, is de Zalman ZM RC56, dit is een 56Ohm weerstand in een connector. Je zou het uiteraard ook zelf kunnen doen.

MCubed T-BalancerZalman ZM RC 56
afbeeldingen zijn klikbaar naar hun productsite


Fanindeling en invloed op de airflow:
Met een beetje strategisch plaatsen van de fans kun je sommige fans meerdere functies geven. Denk aan koeling van 2 componenten, of als koeling van een component en in-/outtake fan.

Veel kasten geven de mogelijkheid om voor onderin een fan te plaatsen, bij de harde schijven. Zodoende wordt er daar lucht aangezogen, en de harde schijven worden actief gekoeld. Zodoende kun je ook gebruik maken van de outtake fan, die vaak achter de processor is geplaatst. Veel processorkoelers steken ver van het moederbord af, dus dat is prima te doen, eventueel met behulp van een fanduct.

Fans gebruik je om de airflow te bepalen, en gericht te koelen, zoals de videokaart koeler die “buiten” de airflow werkt. Je hoeft niet per se intake fans te gebruiken, omdat de outtake fans onderdruk genereren in de kast, waardoor door openingen lucht naar binnen komt. Persoonlijk gebruik ik ook geen intake omdat het ook niet nodig is om de harde schijven actief te koelen. Google heeft getest dat dit geen invloed heeft op de levensduur ervan.

Over harde schijven gesproken, er zijn verschillende manieren om je harde schijf stil te krijgen, behalve het juiste merk. Eerst moet je weten dat behalve het geluid dat de schijven zelf produceren, ze ook een bron zijn van indirect geluid: resonantie. Er zijn dan ook verschillende producten op de markt die de harde schijven mechanisch dempend koppelen aan de kast. Dit heeft volgens tests daadwerkelijk invloed op de geluidsproductie.

Daarnaast zijn er ook nog complete behuizingen. Dit zijn een soort doosjes welke je harde schijf omringen met geluidsabsorberend materiaal. Zo maken ze de harde schijf echt goed stil. Het idee je harde schijf in te pakken lijkt geen goed idee voor wat de temperatuur betreft, maar daar is ook rekening mee gehouden. 2 aardige oplossingen die en (deels) geluid dempen en trillingen absorberen, zijn de IBL-box, en de Scythe Quiet Drive. Ik moet bekennen dat dit beide producten zijn die ikzelf heb getest, dus het is geen eerlijke aanrader, aangezien ik tegen persoonlijke reviews ben. De Quiet Drive heb ik gekocht door de prestaties in de zin van koeling/stilte tegenover prijs. SPCR heeft ook dit soort producten gereviewed, maar helaas zijn dit er maar 2 en al enkele jaren geleden.

IBL-BoxScythe Quiet Drive
afbeeldingen zijn klikbaar naar hun productsite


Een heel mooi onderwerp, al past deze niet 100% hier, is AAM. Dit staat voor Automatic Acoustic Management, dit houdt in dat de zoekacties worden vertraagd en dat dit ten goede komt aan de geluidsproductie. Ik kan uit eigen ervaring bevestigen dat dit veel kan schelen. Harde schijven die voorheen ratelden bij zoekacties, kunnen hierna zachtjes pruttelen. De effecten van AAM zijn verschillend, SPCR neemt het gebruik van AAM mee in hun reviews. Een tooltje van Hitachi is hier te downloaden. Dit tooltje kun je branden op cd en de computer waar intern de harde schijf op is aangesloten opstarten vanaf cd.

Koelblokken zijn het meest ingewikkelde onderwerp van discussie. Vroeger waren koelblokken niet meer dan een simpel plaatje met gerangschikte pinnetjes welke op de chip geplakt werd. Nu zijn het hele constructies, tot wel meer dan een kilo, met heatpipes en een design. Hele marketingtermen worden er zelfs omheen bedacht. Heatpipes is een technische innovatie die al enkele jaren gebruikt wordt voor computerkoeling. Het is een buisje in een buis, waarin een vloeistof circuleert door warmte. Het neemt zo de warmte mee naar het andere einde van de heatpipe. Het is een trend om zo veel mogelijk heatpipes te gebruiken, zo heeft Scythe de Orochi, die er wel 10 bevat.

Er is eerder vermeld dat de Scythe Ninja beter presteert bij lage airflow. Dit komt doordat de koelvinnen verder uit elkaar liggen. Ik kan niet vinden waarom dat zo is, maar waarschijnlijk heeft het iets te maken met de airflow die er door kan. Door de ruimte heeft de lucht de kans beter te stromen en dat zou kunnen dat deze dus beter presteert. Wijde koelvinnen is dus een maat voor goede prestaties bij lage airflow.


Scythe Orochi


Voedingen zijn een net zo lastig onderwerp als harde schijven. Het hangt ook af van merk en model. Helaas kun je een voeding niet zomaar in een dempingbehuizing doen, aangezien er lucht in en uit moet. Maar er zijn wel mogelijkheden om het een en ander voor elkaar te krijgen. Zo zou je de ventilator kunnen vervangen van de voeding. Hierdoor vervalt je garantie, en de kans bestaat dat je voeding doorbrandt. De ventilator draait niet voor niets zo hard. Maar daar zou wel bij gezegd kunnen worden dat een voeding waarschijnlijk ook bij temperaturen van 30 graden en een slechte airflow in de kast zijn werk moet kunnen doen. Als je dus toch echt van plan bent om de ventilator in de voeding te vervangen, hou hier dan rekening mee.

Het is niet altijd even makkelijk om dit te doen, ik heb er persoonlijk een voeding mee doorgebrand door kortsluiting. Na het openschroeven van de voeding kijk je eerst hoe de fan is aangesloten. Is het met een simpele fanconnector, dan kun je geluk hebben. Sluit je eigen fan er op aan, en zet de voeding aan. Er zijn speciale blokjes waarmee je de voeding onbelast kunt aanzetten. Deze zien er bijvoorbeeld zo uit:


Hierdoor verbruikt je voeding geen/weinig stroom en kun je vrij veilig de voeding aan zetten zonder dat deze doorbrandt. Het blijft natuurlijk eigen risico. Als je de fan hebt aangesloten en de voeding hebt “aangezet”, en je fan begint niet te draaien, dan zou het kunnen dat de connector anders is aangesloten. Je zou met een volt- of multimeter kunnen kijken op welke pinnetjes spanning staat en de draadjes zo direct er op kunnen aansluiten.

Nu is er als laatste nog een tooltje, dat net zoals AAM geluid van een drive kan verminderen, deze keer de optische drive. Het is uiteraard hartstikke vervelend het gezoem te moeten aanhoren van de cd/dvd speler, dus heeft Nero hiervoor een programma: Nero CD-DVD speed.Nu zijn we aangekomen bij de laatste paragraaf. Dit deel behandeld eigenlijk alleen de extremere vormen van koeling, de vormen die wel consequenties hebben.

Dempingsmatten:
Dempingsmatten passen heel aardig in dit topic, maar hebben zo zijn nadelen. Ze kunnen vrij zwaar zijn, en je hebt niks meer aan het raam in je deur/wand. Het is wel een kosteneffectieve oplossing, maar waarschijnlijk zou je de hele kast moeten bekleden om echt goed effect te hebben. Loodbitumen is een goedkoop product, en is zwaar wat zijn voordelen geeft tegen resoneren. Het is te koop bij diverse auto- en audiozaken.

Waterkoeling:
Het gebruik van heatpipes is een vorm van waterkoeling, maar echte waterkoeling is ook zeer effectief en kan zeer stil zijn. Het grote voordeel zit erin dat water veel beter warmte op kan nemen dan lucht. Op die manier kun je effectief de warmte van de bron transporteren, en deze ergens anders door een radiator met een groot oppervlak afkoelen. Helaas is het vrij duur, je zit al snel tegen de €200, en ook €300 of €400 is geen uitzondering. Daarnaast blijft het vervelend, je zit met problemen als algengroei, en water gaat natuurlijk niet goed samen met computers (uit eigen ervaring helaas).

Peltier/TEC elementen:
Dit zijn plaatjes die door een natuurkundig verschijnsel heel goed warmte kunnen doorgeven. Dit wordt vaak gebruik in combinatie met waterkoeling. Nadelen zijn dat aan de gekoelde kant door de lage temperatuur condens kan ontstaan en dat ze zelf voorzien moeten worden van het dubbele in wattage aan wat ze af moeten voeren, op die manier verbruikt je computer al snel meer dan 2 keer zoveel elektriciteit.

Olie:
Er was ooit een Duitser…die zijn computer onderdompelde in olie. Effectief, maar bewerkelijk (denk aan afdichtingen rond de CPU).

Phase Change:
Denk aan droogijs, stikstofkoeling. Er wordt zeer sterk gekoelde vloeistof gebruikt om de processor te koelen. Dit is ZEER effectief, hiermee worden ook extreme overclock-prestaties neergezet, en het kan zeer stil zijn. Nadeel is dat het duur is en condensvorming geeft.

Als laatste nog een leuke tip. Je hebt tot zover gelezen, dus je verdient het ;)
Ik heb ooit voor de lol eens gemeten hoeveel mijn computer maximaal uit het stopcontact trekt. Dit bleek 250 watt te zijn. Gezien dat er ook nog sprake is van verliezen door (in)efficiëntie van ~80%, was het verbruik van mijn pc dus 200 watt. Ik gebruik een gemiddelde computer. Waarom zijn er dan in hemelsnaam voedingen van 1200 Watt?
Ik heb toen eens gekeken wat de fabrikanten denken dat de gemiddelde gebruiker zal verbruiken aan stroom, door in de pricewatch te tellen hoeveel voedingen er in welk wattagegebied zitten, en hieraan een gemiddelde te ontlenen. Het bleek dat het gemiddelde maximumwattage van een voeding boven de 500 watt ligt. Terwijl mijn eigen pc nog geen 200 watt verbruikt. Pas bij 2 zware videokaarten, een hele dikke processor en een zware geluidskaart/tv-kaart, en een stuk of 10 harde schijven zou dit te weinig zijn.

Kortom: Als je een nieuwe voeding koopt: Je hoeft echt geen 650 watt voeding te hebben, 300 is vaak al genoeg. Het hangt ook af van de amperages die op de verschillende kabels staan of de voeding jouw situatie aankan, maar een passieve voeding van 300 watt zou zo gek niet eens zijn…


::Links & reviews::

SPCR voeding review (Zalman 1000HP..)
Thermalright HR01 Plus: beter bij lage airflow dan de Scythe Ninja, bijna net zo koel als de TRUE120 bij hogere airflow
De Samsung F1 750GB en 1TB. Snel, en stil...
baby-olie gekoelde voeding
OCZ Core VS Velociraptor
122 casefans reviews (de testopstelling is in een dichte doos, onduidelijk is meting onder welke hoek(en), dus representativiteit met de werkelijkheid is twijfelachtig)

::Afsluiting::

Ik wil iedereen bedanken die een nuttige bijdrage heeft geleverd (of nog steeds levert) aan het topic, en met name Wiethoofd voor de opmaak van deze SP.

Veel info komt uit de vorige delen van dit topic, maar ook van sites zoals SPCR, of ikbenstil.
Ik hoop je een flink eind op weg geholpen te hebben met het maken van een stille(re) pc. Ik hoop dat ik je ook wat algemene kennis heb bijgebracht, zodat je beter wordt in het bouwen van pc’s in het algemeen.

Ik wil degenen, die een bijdrage geleverd hebben aan deel 1 & 2 & 3 ook nog bedanken.

Veel succes met bouwen of veel plezier met discussiëren!

[Voor 255% gewijzigd door FeaR op 12-02-2012 14:36]

vrede in rust


 • ErikRo
 • Registratie: juni 2001
 • Laatst online: 08-09 22:46
Tjonge wat een intressant topic ik zie scheel van het lezen.
Ik heb zelf al 3 jaar een soltek 3401 barebone deze is speciaal door mij gekozen vanwege de stilte. Een P4 - 3ghz Nortwood met papst fan en themal take coolblock (model stekel varken)
De Soltek blaast via een afzuiging aan de zijkant hitte van de cpu weg en hij heeft een stille voeding van 250 watt.
De bios stuurt alle fans aan, dus harder blazen indien warmer wordt. Standaard staat hij op stilst (echt heel stil) maar het wordt wel warmer binnenin dan normaal.

De nvidia 6600GT wordt via software geregeld, 2D is helft van fans snelheid dus zowat stil en tijdens gamen gaat hij op 100%. Maar valt qua geluid nog steeds mee.

Ik wilde namelijk een stille pc tijdens 2D maar in 3D mag hij best hard blazen, liefst niet te hard :) . Dit omdat mijn vorige computer echt een stofzuiger was, niet normaal.


Nu is helaas de tijd gekomen voor een nieuwe computer. Hij is op zich nog goed maar na 3 jaar mag je best wat nieuws en 250watt is niet meer genoeg voor een nieuwe snelle 3D kaart als de ATI1950pro. Ook rarren en parren en videocoding kan wat sneller.

Aangezien een nieuwe computer (+/- €500 zonder vidkaart) redelijk betaalbaar wordt lijkt 160 euro voor een agb kaart ook weggegooid geld.

Maar ik wil wel weer een kleine en vooral relatief stille (huiskamer) pc. Die ook wat geschikt is voor een 3D spel op z'n tijd.
Als ik dit allemaal lees, komt mijn zoektocht weer helemaal boven. Tijd veel tijd maar ook heel leuk.

Hebben hier mensen ervaring met de huidge generaties barebones? Met de nieuwe stand van techniek denken jullie dat het nog steeds mogelijk is een stille barebone te maken of genereren deze teveel hitte? Ik schat dat het wel mogelijk is btw O-)
Alhoewel grote koelblokken op de cpu het wel lastig maken, ik las iets van 8.25cm ruimte tussen cpu en voeding.

Ik heb er nu 3 barebones op het oog. Alledrie hebben wel redelijk wat gaten om lucht te laten ontsnappen cq binnenkomen. De sky is ook niet de limit wat geld betreft btw.

De eerste is:
http://www.virtual-hideou...e_LANBOX_Lite/index.shtml
http://www.thermaltake.co.../lanboxLite/vf6000bws.asp
Geen voeding erbij, hebben 400 a 500 watt voedingen standaard maten eigenlijk?
Vidkaart zit ik te denken aan minimaal 1950Pro of zijn opvolger 2900pro die volgende maand uitkomt. Hopleijk kan ik daarmee met software hetzelfde geintje uithalen.
Hij heeft 2 x 6cm fans naast elkaar op de achterkant en 1 x 6cm intake fan. Dus geen 12cm fans die ik prefereert.
Cpu dualcore 6750 en die zal op een gegeven moment wel overklokt gaan worden, je bent een tweaker of niet :)

De 2e is:
http://www.virtual-hideou.../aspire_qpack/index.shtml
http://aspireusa.net/product.php?pid=185
Standaard 420watt erbij geleverd, 1x 12cm aan de achterkant, geen intake.

De 3e is zijn opvolger
http://www.viperlair.com/...her/cases/aspire/xqpack2/
Met 500watt ipv 420watt en een extra intakefan van 8cm aan de voorkant en dus ook meer lawaai en een inch langer. Is die 80watt wel extra handig of juist niet, is tenslotte ook meer warmte? Ik zag een videoreview en ik vond die 2 fans best wel lawaaig (relatief gezien)

Als het goed is maakt een standaard intel koeler niet zoveel herrie tijdens 2D omdat het mobo de fan langzaam laat draaien, heb ik gehoord. En ik mag hopen dat hij op volle toeren niet boven het spel Moha uitkomt ;D

Dit was een uur typen dus ik hoop stiekum wel op een paar nuttige tips of ervaringen. Ik heb gisteren en vanmorgen al tientallen reviews en andere webpagina's doorgelezen, bij elkaar al uurtje of 8. Ben al een eind op weg, maar de weg is nog lang. Ik kan idd een kast zonder voeding nemen en een stille voeding uitzoeken, wel weer duurder. De fans door papst fans vervangen en indien hij zelf niets regelt een 7volt/12volt schakelaar maken voor de intake en outtake fans.dat zou al behoorlijk moeten schelen.
De videokaart zal iets van een regelaar moeten hebben hetzij zelf (videobios) regelen of via software.

"I don't have any solution but I certainly admire the problem." -- Ashleigh Brilliant


 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
Heb net mijn HR03plus boven de videokaart gehangen,en 3dmark06 gedraaid. kaart kwam niet boven de 54 graden uit, die werd net aangetikt, temp op kamer is 18 graden.
heb een 120mm koeler erop liggen, die bevestig ik later vast.

vrede in rust


 • Ben1975
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 03-08-2010
denk dat ik ook maar m`n 2de fan uitzet in m`n p182, het is helemaal niet nodig, idle iets van 30 graden en volledig belast draai ik m`n e6850 toch nog niet.
samen met m`n igreen500 maakt het best wel wat geluid.

[Voor 74% gewijzigd door Ben1975 op 20-09-2007 10:52]

Gigabyte GA-965P-DS3 rev3.3, intel core 2 duo e6850, pc6400 4-4-4-12, antec p182, scythe ninja rev b zonder fan


 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
... reactie is al weg...

[Voor 92% gewijzigd door Nas T op 20-09-2007 10:54]

vrede in rust


 • Reteip
 • Registratie: mei 2006
 • Niet online
Ik heb sinds een aantal weken ook een systeem gebouwt op stilte. Mijn config :

Processor Intel Core 2 Duo E6750
Moederbord Asus P5K-E/WiFi-AP
Geheugen 1GB x2 (2GB) PC6400 DDR2, CL4 (Corsair, TWIN2XP2048-6400C4)
Videokaart Asus EN8600GT SILENT/HTDP/256M,DDR3, PCI Express x16, 256MB
Harde schijf Samsung Spinpoint F1 HD501IJ
Behuizing Silverstone SST-LC17B-C (ATX, Cardreader, Zwart)
Voeding Zalman ZM600-HP 600W (ATX, Heatpipe))

Ik heb daarnaast ook nog een Artic Cooling Freezer Pro 7 op mijn processor gezet wat behoorlijk scheelde in geluidsproductie.

Ik heb zelfs met EIST uit, en mijn proc naar 3 ghz een koude en stille PC (Processor < 45 graden bij volle belasting).

Mijn kast is nu alleen zo stil, dat ik me ben ga irriteren aan het geluid van mijn harde schijf |:(. Ik heb bovenstaande Samsung nou juist gekocht omdat hij zo :X zou zijn. Het gaat niet om suizen, maar echt om het 'pruttelen' van de HD.

Ik heb gekeken naar wat leuke oplossingen van mensen om met elastiek te werken, alleen ben ik huiverig voor het verplaatsen van de kast. Ik neem hem zo af en toe mee naar LAN party's, en met een elastieken ophanging zie ik mijn HD al heen en weer slingeren :S.

Een andere oplossing is geluidsdempers zoals hier te krijgen: http://www.ikbenstil.nl/P...e-isolation:::28_126.html. Op zich heel leuk, alleen ik zie niet helemaal wat ik nodig heb. Is het puur trilling wat ik hoor? Dan zou ik volgens mij uit de voeten kunnen met een setje Silent Brackets, of een Vibe-Fixer. Of moet ik om het pruttelen te reduceren een wat grovere oplossing hebben, zoals de IBL® Box HDD 5 (groot voordeel dat hij in mijn 3,5" bay kan blijven zitten t.o.v. de HDD 10) of iets dergelijks?

 • BertV
 • Registratie: juni 2000
 • Laatst online: 20:59
Je PC stil maken kan echt een obsessie worden.

Toen ik eindelijk alles voorelkaar had kocht ik een nieuw scherm die met een lichte brom al mijn "werk" ongedaan maakte. :(


Een pruttelende hardeschijf kun je dempen met een Silentmaxx HD-Silencer Rev. 2!
Het scherpe van het pruttelen krijg je hiermee al aardig weg.

R-L48 | Frīsijōz


 • Reteip
 • Registratie: mei 2006
 • Niet online
BertV schreef op donderdag 20 september 2007 @ 11:17:
Je PC stil maken kan echt een obsessie worden.

Toen ik eindelijk alles voorelkaar had kocht ik een nieuw scherm die met een lichte brom al mijn "werk" ongedaan maakte. :(


Een pruttelende hardeschijf kun je dempen met een Silentmaxx HD-Silencer Rev. 2!
Het scherpe van het pruttelen krijg je hiermee al aardig weg.
Ik begrijp wat je bedoelt, en daarom ben ik ook zo huiverig voor die Silentmaxx HD-Silencer. Dat gaat me zo weer 40 euro kosten. Ik vind het een mooie oplossing, maar hoop toch op een iets goedkopere. Ik wil niet 'ook' door gaan slaan en euro's wegsmijten aan het stiller maken.

 • HugoBoss1985
 • Registratie: december 2006
 • Laatst online: 22:35
Nas T schreef op donderdag 20 september 2007 @ 10:32:
Heb net mijn HR03plus boven de videokaart gehangen,en 3dmark06 gedraaid. kaart kwam niet boven de 54 graden uit, die werd net aangetikt, temp op kamer is 18 graden.
heb een 120mm koeler erop liggen, die bevestig ik later vast.
Ik vind die koeler wel indrukwekkend, maar als je het grote gedeelte dat op de GPU gaat aan de bovenkant hebt zitten... dan mis je toch airflow over de I/O chip, geheugens en mosfets?

Ik snap wel dat je voeding hier ook nog een beetje lucht langs zuigt en dat het ding voor de twee manieren ontworpen is, maar worden die dingen dat niet een beetje warm?

Van die koeler is het ook jammer dat ze 4 geheugenheatsinksjes echt helemaal hebben ingekort.
Lijkt me ook niet echt ideaal voor de koeling.

Maar voor een stille pc met redelijke airflow zou je die HR03 Plus dus ook passief kunnen gebruiken?
Reteip schreef op donderdag 20 september 2007 @ 12:10:
[...]


Ik begrijp wat je bedoelt, en daarom ben ik ook zo huiverig voor die Silentmaxx HD-Silencer. Dat gaat me zo weer 40 euro kosten. Ik vind het een mooie oplossing, maar hoop toch op een iets goedkopere. Ik wil niet 'ook' door gaan slaan en euro's wegsmijten aan het stiller maken.
Als je de ruimte hebt zou je die hdd's ook in een 5,25 inch slot kunnen inbouwen en dan zelf iets maken dat er rubbers tussen zitten, dit helpt ook al aardig hoor.
40 Euro voor zo'n silencer is toch aardig wat en die rubbers zijn een stuk goedkoper.

Als je handig bent kun je de harde schijf natuurlijk op meerdere manier in je kast kwijt en rubbers tussen de hdd en de bevestiging plaatsen is dan altijd een leuk alternatief.

[Voor 30% gewijzigd door HugoBoss1985 op 20-09-2007 12:19]

Corsair 200R - CM V550M - Gigabyte Z390 Elite - i7 9700k @ 5,0 1,34v - Noctua NH-D15S- 16gb G-skill CL15 3600 @ CL14 1,44v - MSI GTX 970 Gaming - Samsung 970 EVO 512 - Windows 10 Pro 64


 • martinvv72
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 06-12-2007
ik heb een low-budget tip voor mensen die net als ik ratelende maxtor schijven hebben.. ik heb van een fiets-binnenband reepjes geknipt en daarmee de hd's in de bracket's geplaatst.. door het rubber zitten ze goed vast, en resoneert de kast niet meer mee, dat scheelt echt een hoop..

m.v.g
Martin

 • Reteip
 • Registratie: mei 2006
 • Niet online
martinvv72 schreef op donderdag 20 september 2007 @ 12:39:
ik heb een low-budget tip voor mensen die net als ik ratelende maxtor schijven hebben.. ik heb van een fiets-binnenband reepjes geknipt en daarmee de hd's in de bracket's geplaatst.. door het rubber zitten ze goed vast, en resoneert de kast niet meer mee, dat scheelt echt een hoop..

m.v.g
Martin
Heb je de HD's weer in de 3.5" brackets gepropt met die fietsbandreepjes ertussen, of in 5.25" met brackets? Als ik het goed begrijp heb je de HD's dus niet vastgeschroeft, maar in 3.5" brackets geklemd met fiets-binnenband? Correct me if i'm wrong.

[Voor 1% gewijzigd door Reteip op 20-09-2007 15:02. Reden: onduidelijke typo]


 • martinvv72
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 06-12-2007
ja klopt, klinkt een beetje bezopen, maar werkt wel. eerst moest ik speciale schildjes op de zijkant van de hd's drukken zodat ze vastklikte in de brackets, zonder die schildjes had ik ineens ruimte voor die reepjes binnenband..

 • martinvv72
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 06-12-2007
beide hd's heb ik daarna met 1 schroef vastgezet voor alle zekerheid, daarvoor heb ik nylon schroefjes gebruikt, ook die geven minder trilling door als de metalen schroefjes.. :*)

 • T89D
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 21-09-2007

T89D

GoT chick!

Nylon schroefjes kunnen iets sneller afbreken :P

Gebruik ff je edit knop, dat kunnen ze hier erg waarderen :)

Vond je m'n post leuk, interessant, boeiend of behulpzaam? Kijk dan even in m'n gallery!
T5500 + 2GB DDR2 + 80GB intern + 500GB extern + Vista Ultimate x64 = mijn notebook :D


 • Leip-o-Matic
 • Registratie: juni 2007
 • Laatst online: 15-05-2011
Ik zelf heb een pomp en wil hem stiller krijgen, nou had ik zelf bedacht daar een doosje om heen te maken met dempingsmatten. Maar nu dacht ik aan foam. Is er een soort geluidsabsoberend/dempend schuim? Of maakt het gewoon niet uit als het maar schuim is. Hiermee bedoel ik die soort gelige troep die je wel als isolatie ziet. (tussen de muren?)

Highflow.nl


 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
@Reteip:
Die hdd is toch een van 1TB? Ik raad je toch aan iets meer te kopen dan een IBL-box. Was er ook fan van, zeker qua prijs-prestatie verhouding, maar het leverde voor mij toch te weinig...
Ik heb een Scythe hdd-demper(lees nou eens die handleiding!!) en die neemt wel een hoop geluid weg.
Om te checken of je hdd zoveel trilt(resoneert), zou ik de pc uitzetten, stroom eraf, dan je hdd op een isolerende laag leggen en deze op je hand leggen. Pc aan zetten en dan voel je wel of het trillen is of dat het geluid is. Maar als je het hebt over "pruttelen", dan denk ik aan seek-geluiden, en dan zou ik toch echt een complete box nemen voor je hdd in te doen. Een IBL-box is wat beter om net dat beetje meer te doen als je hdd echt heel stil is, maar het geratel bij zoeken lost het nauwelijks op.
Is het toch alleen trilling, is een ibl-box waarschijnlijk voldoende.
Ps prijs van die demper die ik noemde is €30, scheelt weer €10...en bedenk ook dat je die bij je volgende hdd ook weer kunt gebruiken...

@HugoBoss1985:
Ben ik ook een beetje bang voor, voor de koeling van mem etc. Ga wel een keer stresstesten en dan voelen, denk ik. Ik neem wel aan dat Thermalright snapt dat het geheugen slecht wordt gekoeld op deze manier, dus ik denk dat het voldoende is. Anders maak ik een fanduct op de voeding die de lucht rechtstreeks vanaf het geheugen wegzuigt. Die 4 extra korte sinks zijn echt vreemd, lijkt me echt te weinig, maar ja kan niet anders. Bedenk dan ook nog dat ze die hebben ingekort voor de heatpipes, die er recht boven lopen, dus nog meer warmte, joehoe!
Bij een HELE goede airflow zou je het ding ook passief kunnen gebruiken, Maar ik raad het niet aan, want het ding wordt echt loeiheet, ik heb al 2 keer bij passief koelen een spontane shutdown gehad van de pc, dit was wel met de koeler aan de onderkant. Ik probeer nog wel een keer de koeler nu passief te laten, kijken hoe hoog ik dan kom. Ik heb hem nu gekoeld met een Silenx 14dB fan, deze is niet te horen en de kaart blijft(idle) op 47 graden, mijn kamer is 19,5 graden.

@Martinvv72:
wil je als je iets toe wil voegen, de edit knop gebruik, niet een nieuwe reactie posten?

@Leip-o-matic:
Wat voor pomp bedoel je? voor waterkoeling? Let er op dat een pomp ook warmte produceert, en de temperatuur kan zelfs bij weinig warmteproductie aardig oplopen in een gelsoten ruimte.
Maar dat spul tussen de muren is glaswol denk ik. Glaswol is best wel troepgevend, dus ik zou iets anders gebruiken, kijk eens naar loodbitumen, wordt ook in auto's gebruikt dacht ik, of anders gewoon doe het zelf binnenlopen en vragen wat voor spul goed geluid dempt, en niet te dik is, teveel troep geeft, etc. Als je eraan begint: succes, laat ff weten wat het is geworden, please :D

zelf-update:
Koeler van mijn cpu maakt toch geluid, zelfs met een "controller"(56 watt weerstand in kabel van Zalman).
Terwijl ik een andere 120mm fan hebt die aan de controller(ook Zalman) op 100% geen kik geeft.
De CPU-koeler is wel stil met Q-fan aan(silent).
Ik probeer de fan van de VGA nog zonder controller te regelen, kijken wat dat oplevert aan geluid.

vrede in rust


 • ErikRo
 • Registratie: juni 2001
 • Laatst online: 08-09 22:46
Kan iemand mij iets van het geluidsnivo vertellen van een intel standaard koeler in zowel 2D en 3D. Ik las pas ergens dat dure koelblokken met dure fan onzin waren omdat Intel nu ook zeer stille koelers zou meeleveren. ook omdat het mobo tegenwoordig de fan langzaam laat draaien in 2D mode.
Het werd afgeraden daar nog geld aan uit te geven. Kern van waarheid in? Anders koop ik liever nog 2gb extra ;)

[Voor 4% gewijzigd door ErikRo op 20-09-2007 18:31]

"I don't have any solution but I certainly admire the problem." -- Ashleigh Brilliant


 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
ErikRo schreef op donderdag 20 september 2007 @ 18:31:
Kan iemand mij iets van het geluidsnivo vertellen van een intel standaard koeler in zowel 2D en 3D. Ik las pas ergens dat dure koelblokken met dure fan onzin waren omdat Intel nu ook zeer stille koelers zou meeleveren. ook omdat het mobo tegenwoordig de fan langzaam laat draaien in 2D mode.
Het werd afgeraden daar nog geld aan uit te geven. Kern van waarheid in? Anders koop ik liever nog 2gb extra ;)
Waar heb je het over??
Ik kan uit je verhaal niet opmaken wat je koelt, aangezien Intel geen videokaartkoelers maakt.
Enig verstand vertelt me dat je het zou kunnen hebben over de chisetkoeler van Intel, op de chip die de geïntegreerde videokaart doet.
Ik denk niet dat Intel die koelers maakt, maar de moederbordfabrikanten zelf. Intel levert chipsets(zoals 865, 975, P35), en de moederbordfabrikant maakt daar een hardwarematige geheel van. De fabrikanten zijn dus vrij om te kiezen wat hun design is, welke hardware er gebruikt wordt(zoals koelers).

vrede in rust


 • ErikRo
 • Registratie: juni 2001
 • Laatst online: 08-09 22:46
Euh ik doelde op de cpu natuurlijk :) in mijn geval een 6750, die komen toch ook in een versie met een koelblok + fan ingebouwd of in dit geval opgebouwd. ;)

[Voor 72% gewijzigd door ErikRo op 20-09-2007 19:53]

"I don't have any solution but I certainly admire the problem." -- Ashleigh Brilliant


 • Tomfish
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 13-07 14:19
* Xtresis zegt hallo

Ik ben nu ook al op zoek naar een nieuwe case. Welke goed uit de reviews komt, is de sonata serie van antec. Echter zijn deze niet echt mooi. Mijn oog is inmiddels gevallen op een Lian-li kasje. Heeft iemand ervaring met deze kasten en/of de fans die er in zitten?

Ik ben dus op zoek naar een stille, stijlvolle kast zonder te veel frutsels ( De lian-li's bijvoorbeeld )

Suggesties?

 • Ben1975
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 03-08-2010
die igreen maakt toch een pokkeherrie pff

Gigabyte GA-965P-DS3 rev3.3, intel core 2 duo e6850, pc6400 4-4-4-12, antec p182, scythe ninja rev b zonder fan


 • el-jorge
 • Registratie: maart 2005
 • Laatst online: 17-08 13:30

el-jorge

turn around and feel the vibe

Xtresis schreef op donderdag 20 september 2007 @ 19:53:
* Xtresis zegt hallo

Ik ben nu ook al op zoek naar een nieuwe case. Welke goed uit de reviews komt, is de sonata serie van antec. Echter zijn deze niet echt mooi. Mijn oog is inmiddels gevallen op een Lian-li kasje. Heeft iemand ervaring met deze kasten en/of de fans die er in zitten?

Ik ben dus op zoek naar een stille, stijlvolle kast zonder te veel frutsels ( De lian-li's bijvoorbeeld )

Suggesties?
Ik ben toch ook zeker wel met stilte bezig geweest, oa een scythe Ninja cpu koeler en een passief gekoelde videokaart (7950GT XXX).
Ik heb zelf een Lian-Li kast. De kast zal in de toekomst het volgende project worden. Ik kan de Lian niet superstil noemen, ik heb de pc-60b kast. Ik heb alles fans vervangen voor nexus fans, dit hielp al gelijk een beetje. Door HDD activiteit trilt bij mij soms de buitenplaat iets mee (en die zit toch echt wel goed vastgeschroefd). Ik zit er een te denken om dunne rubberen strookjes te plakken op de contact stukken. Daarnaast moet ik nog een keer iets bedenken om mijn HDD's stiller te krijgen, ook hier zit ik aan een rubberen oplossing te denken.

Spielerei...


 • Follie
 • Registratie: april 2006
 • Laatst online: 03-09 13:04
Lian-li heeft (sinds kort denk ik) een classical silent behuizingen lijn uitgebracht, hier te vinden:
http://www.lian-li.com/pr...x=1&sc_index=1&ss_index=5

Naar mijn inzien hele mooi kasten, maar er zal uiteraard wel wat meer moeten worden betaald als voor de concurentie. Vooral die nieuwe B25 in het zwart ziet er gaaf uit :o . Verder zijn lian-li behuizingen gewoon echt heel goed, zeg maar niet kapot te krijgen en er is aan alles gedacht.

'Mac Pro' & Blackbook 1st generation


 • Reteip
 • Registratie: mei 2006
 • Niet online
Bedankt voor de reacties! Ik heb gisteravond mijn kast maar weer eens opengeschroeft om mijn mogelijkheden te overdenken ;). Met een stukje fietsband in de aanslag, en mijn pinpas om eventueel een demper te kopen uiteraard.

Ik heb maar één 5.25" slot vrij onder mijn brander, en die geef ik niet graag op voor een dure silencer, vandaar dat ik keek naar de IBL 5, welke in 3.5" past. De oplossing met de fietsband hielp in mijn geval wel iets, maar het geluid was nog steeds heel storend aanwezig.

Nou heb ik wat leuks ontdekt. Tijdens het fietsband proppen keek ik nog eens goed naar de binnenkant mijn kast, die ziet er zo uit (plaatje an silverstone zelf):
http://www.silverstonetek.com/images/products/lc17/lc17-v5.jpg.

De dwarsbalk die je ziet lopen in het midden zit vastgeschroeft op de bay waarin ik mijn 3.5" HD heb zitten. Met mijn hand op de kast voel ik ook echt duidelijk die harddisk trillen. Ik heb nog een HD in de andere bay zitten, een 'oude' 250GB van Seagate, welke ik nauwelijks hoorde. Na wat testen door mijn HD's te belasten kwam ik tot de conclusie dat deze balk mijn boosdoener is. Doordat de balk in contact staat met mijn HD en met mijn behuizing resoneert alles als een gek. Het resultaat is een super stille PC die functioneert als een enorm irritante hardeschijf klankkast |:( .

Ik heb mijn HD verplaatst en de middelste bay eruit gehaald (toch nog overbodig). Dit scheelt al enorm! Over een paar weken moet ik voor mijn werk weer naar Amerika, en dan ga ik daar even kijken of er iets goedkoops/leuks is te vinden voor mijn 2 3.5" HD's.

Ik heb nog wel een vraagje. Het eruithalen van die 3.5" bay bracht mij wel op een idee. De meeste oplossingen voor het dempen van HD's zijn namelijk voor een 5.25" bay, waar ik dus een 'tekort' aan heb. Maar ik heb wel ruimte om ipv mijn 3.5" bay wat op de bodem te monteren. Dan ziet een IBL® Box HDD 20 er dan ideaal uit. Iemand hier ervaring mee?
http://www.ikbenstil.nl/smartImages/1920-1-c_w209_h180.jpg

@Follie: Die PC-B25 ziet er idd strak uit! Er zijn wel reviews over te vinden : http://www.bit-tech.net/hardware/2007/09/05/lian-li_pc-b25/1. Vooral het HD ophangingsysteem spreekt me ineens wel aan ;).

[Voor 5% gewijzigd door Reteip op 21-09-2007 11:25. Reden: reactie op folie]


 • Sharky_NL
 • Registratie: juni 2007
 • Laatst online: 27-08 14:58
Ik ben zelf nu ook bezig met het stiller maken van mijn pc (lees windturbine :p ) Stock VGA-cooler is vervangen door Zalman VF-900-AlCU-LED en ik heb nog 2 Nexus RealSilent 120mm bestelt, ik heb alleen nog 1 probleem, mijn moederbord heeft maar 1 Chassis Fan aansluiting (Asus-P4R800-VM). Als ik een zalman Fancontroller koop heb ik dan de mogelijkheid om meerdere fans aan te sluiten, aangezien ik maar 1 aansluiting heb?

[Voor 4% gewijzigd door Sharky_NL op 21-09-2007 11:49]


 • Rangourthaman
 • Registratie: juni 2007
 • Laatst online: 16-09 05:19
direct op de voeding aansluiten zou ik zeggen, en als je ze te hard vind draaien moet je er een fancontroller tussen duwen.

 • martinvv72
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 06-12-2007
T89D schreef op donderdag 20 september 2007 @ 15:21:
Nylon schroefjes kunnen iets sneller afbreken :P

Gebruik ff je edit knop, dat kunnen ze hier erg waarderen :)
ja sorry, je hebt gelijk, ik zit net een week op dit (erg leerzame) forum.. ik moet nog even alles uitzoeken, ik ben nu al blij als ik mijn eigen berichtjes nog terug kan vinden :*)

 • Sharky_NL
 • Registratie: juni 2007
 • Laatst online: 27-08 14:58
Rangourthaman schreef op vrijdag 21 september 2007 @ 12:13:
direct op de voeding aansluiten zou ik zeggen, en als je ze te hard vind draaien moet je er een fancontroller tussen duwen.
Dus het is mogelijk met 1 aansluiting op het moederbord een fancontroller aan te sluiten (die direct op de PSU aansluiten) meerdere fan's te gebruiken.

 • Rangourthaman
 • Registratie: juni 2007
 • Laatst online: 16-09 05:19
Sharky_NL schreef op vrijdag 21 september 2007 @ 15:25:
[...]


Dus het is mogelijk met 1 aansluiting op het moederbord een fancontroller aan te sluiten (die direct op de PSU aansluiten) meerdere fan's te gebruiken.
de fancontroller staat als het goed is helemaal los van de aansluitingen op het mobo.
dus : ja

 • Wildfire
 • Registratie: augustus 2000
 • Laatst online: 00:45

Wildfire

Joy to the world!

Van de ventilatoren in mijn PC heb ik geen last, die zijn redelijk stil en monotoon geluid went verder snel. Wat me wèl irriteert is dat er een lage bromtoon uit de kast komt, wat mij uit de voeding lijkt te komen. Aangezien deze lage, voor veel mensen niet eens hoorbare, bromtoon niet monotoon is deze nogal afleidend.

Wat zou hier aan te doen zijn?

(het betreft hier een spiksplinternieuwe Corsair 620W PSU)

-- Edit: ik zal voor de zekerheid vanavond eens kijken naar m'n HD bays, maar dat zijn van die 4-in-3 device modules van Coolermaster dus op zich zouden die al redelijk akoestisch ontkoppeld moeten zijn.

[Voor 27% gewijzigd door Wildfire op 21-09-2007 16:48]

Systeemspecs | Mijn Marktplaats spulletjes | Mijn RIPE Atlas probe


 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
update systeem:
Ik zat er mee in mijn maag dat mijn casefan nog steeds geluid maakte, al had ik er een Zalman controller aan, of een weerstand van 56Ω. Ik wil liever geen Q-fan gebruiken, omdat ik niet precies weet wat het doet, en ik het liever altijd stil heb.
Situatie nu:
Gpu met koeler erboven, een Silenx 120mm fan erop, met 56Ω weerstand.
Als casefan gebruik ik een Silenx led-fan, met de Zalman controller. Zo zou ik nog bij problemen de warme lucht de kast snel uit kunnen krijgen, door deze op volle snelheid te zetten.
Nu zijn de fans continu stil, later zal ik ze nog stresstesten en temps posten. Het enige wat ik nu nog stiller kan krijgen, is de harde schijf. Het systeem is superstil op dit moment.

@ Erikro:
de standaardkoeler van Intel zal best stil zijn, maar wel te horen ben ik bang. Natuurlijk zal de koeler heel stil zijn als deze minder geluid maakt als de oudere koeler, die ook minder te verduren kreeg. Maar stil zoals ik stil noem zal het niet zijn :p.

@ Reteip:
Dan ziet een IBL® Box HDD 20 er dan ideaal uit. Iemand hier ervaring mee?
Zoals ik al eerder zei: die IBL-Box is leuk als je het echt nèt niet stil genoeg vindt, en er resonantie is. Wil je het echt STIL, koop dan liever een hdd-silencer. Van Scythe kost deze €30, je zou deze op de herriemaker kunnen zetten, en later evt 1 bijkopen.

@ Sharky_NL:
Als ik een zalman Fancontroller koop heb ik dan de mogelijkheid om meerdere fans aan te sluiten, aangezien ik maar 1 aansluiting heb?
Ja, maar je kunt als je maar 1 extra fan nodig hebt ook een verloopstukje kopen: molex met extra fanaansluiting(goedkoper), evt zelf knutselen(nog goedkoper). Zoek uit welke voltages er op de molexdraadjes staan en verbindt de 5 volt, 12 volt of 7 volt(12 als plus, 5 als min) met een fan.
Let er uiteraard wel op wat je doet, en knutsel niet zonder de stroom UIT!

@ Wildfire:
Ik zou ook kijken naar je hdd's, probeer anders je voeding eens eruit te plukken en deze evt ergens "in" te doen, zodat er zo min mogelijk geluid daarvan kan storen. Gewoon testen met geluidsbronnen proberen te elimineren.

vrede in rust


 • Follie
 • Registratie: april 2006
 • Laatst online: 03-09 13:04
Of even allen je voeding aanzetten door een kortsluiting te maken in de atx-stekker van je voeding (groene en zwarte draadje verbinden), en dan ff luisteren.
Overigens lijkt mij het sterk dat het je voeding is die dat geluid maakt, want ik heb zelf de 520watt variant en die vind ik ontzettend stil.

'Mac Pro' & Blackbook 1st generation


 • Wildfire
 • Registratie: augustus 2000
 • Laatst online: 00:45

Wildfire

Joy to the world!

De ventilator is wel stil van deze voeding ja... heerlijk! Maar er komt iig ergens een lage bromtoon vandaan. Niet goed hoorbaar, misschien zelfs niet voor veel mensen. Maar voor mij wel, tenminste als ik 's avonds nog even lekker wil gaan liggen lezen.

Ik heb op de PSU-fan na alle ventilators al eens stilgehad om te kijken naar dit probleem. De bromtoon bleef. Ik zal vanavond iig eens naar de 4-in-3 device modules van Coolermaster kijken, misschien dat daar toch iets niet helemaal ok is.

Jammer dat het zo'n zachte, lage bromtoon is. Dat maakt localisatie van het geluid onmogelijk, behalve dan dat het echt vanuit de PC komt ergens.

Systeemspecs | Mijn Marktplaats spulletjes | Mijn RIPE Atlas probe


 • Follie
 • Registratie: april 2006
 • Laatst online: 03-09 13:04
Als ik jou zo hoor dan denk ik dat je je HDD's zijn. anders zet die eens een keer alleen aan. Dus je psu korsluiten en alleen de stekkers in je HD's doen.

'Mac Pro' & Blackbook 1st generation


 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
Grapje:
Had ergens gelezen dat je de processor goed kon belasten door in de windows rekenmachine de wetenschappelijke machine aan te zetten(zie beeld), en dan 1.000.000 ! in te voeren als som.
Dit betekent:
1*2*3*4*5*6*7*8*9*10*11*etc tot aan miljoen.
Helaas zijn de processoren van tegenwoordig zo snel, dat ze het zelfs binnen aanzienlijke tijd oplossen:
8,2639316883312400623766461031727e+5565708

Resultaten van het stressen:
max temp CPU 49, misschien 50, maar dat heb ik niet gezien. Het gaat over 100% belasting over beide cores, uitgevoerd met hot cpu tester pro en de rekenmachine.
GPU: Stresstesten met 3dmark06: 62 uiterste temp, heel kort bereikt.
Score was ~8320.

Ik hoor nu helaas mijn monitor aanwezig zijn qua geluid...Sjit :p

@ Follie:
Maar als je voeding tempgestuurd is, zal deze vrij koud blijven en stil, dus geen "eerlijke" waarde, maar je bent wel een stap verder.

[Voor 12% gewijzigd door Nas T op 21-09-2007 19:09]

vrede in rust


 • ErikRo
 • Registratie: juni 2001
 • Laatst online: 08-09 22:46
Mijn monitor maakte ook geluid, een zachte maar aanwezige fluitoon. Dit werd minder naarmate ik de helderheid omhoog bracht. Van mij hoeft het niet zo fel, maar op 75 % is hij weer stil. Misschein helpt dat bij jou ook.

"I don't have any solution but I certainly admire the problem." -- Ashleigh Brilliant


 • TheekAzzaBreek
 • Registratie: november 2003
 • Niet online
Reteip schreef op donderdag 20 september 2007 @ 11:11:
...
Ik heb gekeken naar wat leuke oplossingen van mensen om met elastiek te werken, alleen ben ik huiverig voor het verplaatsen van de kast. Ik neem hem zo af en toe mee naar LAN party's, en met een elastieken ophanging zie ik mijn HD al heen en weer slingeren :S.
Daar hoef je niet bang voor te zijn. HD's in rust kunnen verbazend veel hebben. Bovendien gebruikt de klassieke oplossing (silentpcreview) hle dikke elastieken, en zo gespannen dat er weinig beweging in het geheel zit. Alleen even checken dat de HD's niet tegen elkaar kunnen slaan bij extreme beweging.

 • Wildfire
 • Registratie: augustus 2000
 • Laatst online: 00:45

Wildfire

Joy to the world!

Follie schreef op vrijdag 21 september 2007 @ 18:37:
Als ik jou zo hoor dan denk ik dat je je HDD's zijn. anders zet die eens een keer alleen aan. Dus je psu korsluiten en alleen de stekkers in je HD's doen.
Ik heb zojuist Vista eens in de slaapstand gezet, de HD's werden zo te horen netjes uitgeschakeld maar die lage bromtoon bleef. Het moet dus wel van de PSU afkomstig zijn lijkt me.

-- Edit: met jouw procedure zou de PSU ook actief zijn, dus dan weet je nog niets :)

[Voor 8% gewijzigd door Wildfire op 22-09-2007 11:33]

Systeemspecs | Mijn Marktplaats spulletjes | Mijn RIPE Atlas probe


 • Tomino
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 20-09 10:56
Wellicht bekend bij jullie maar ik wil het toch even melden...

Ik zelf heb een 7900GT en werd ook gek van het geluid.. Ik heb er een Artic accelerator S1 op gezet!

Komt niet boven de 40 graden uit en natuurlijk helemaal passief!!
Het is wel een groot ding dus ff kijken of het past. Zeker een aanrader!

 • Follie
 • Registratie: april 2006
 • Laatst online: 03-09 13:04
Wildfire schreef op zaterdag 22 september 2007 @ 11:24:
Ik heb zojuist Vista eens in de slaapstand gezet, de HD's werden zo te horen netjes uitgeschakeld maar die lage bromtoon bleef. Het moet dus wel van de PSU afkomstig zijn lijkt me.

-- Edit: met jouw procedure zou de PSU ook actief zijn, dus dan weet je nog niets :)
Ehm ja.. de PSU zal wss altijd actief zijn als je wat wilt testen, je moet daar immers voeding voor hebben :P. Je kunt dan nog alleen de psu aanzetten en de rest niet om er zeker van te zijn dat het je psu is.

'Mac Pro' & Blackbook 1st generation


 • Rangourthaman
 • Registratie: juni 2007
 • Laatst online: 16-09 05:19
laatst iets gelezen over resonerende voedingen. het kan zijn dat er een bepaald kapje of iets dergelijks van een condensator of een ander onderdeeltje niet helemaal goed vast zit.
deze kan dan door de magnetische fluxuaties mee gaan trillen op de frequentie van de netspanning; ongeveer 50/60 hertz. Dit zou dus heel goed die bromtoon van jou kunnen zijn.

dus mischien een keertje openhalen, aansluiten en aanzetten(lees: atx stekker kortsluiten), om vervolgens (heel voorzichtig!) met een plastic stokje dingetjes langs gaan om te kijken of die aan het trillen zijn, en er een puntje superlijm tegenaan te plakken.

 • ErikRo
 • Registratie: juni 2001
 • Laatst online: 08-09 22:46
Nas T had het er al over in een vorig topic.

Neem enkel een koelblok op je cpu en geen fan en laat de warmte meteen afzuigen door de fan in de voeding die er als het goed is vlak boven zit.

Zelf denk ik er nu ook over om een stille voeding te nemen in mijn toekomstige barebone. Ik dacht aan de Seasonic S12 - 500watt.
Echter nu vraag ik me af of de stille voeding niet doordaar lawaaiig wordt omdat hij met warme / hete cpu lucht moet koelen? Er zit tenslotte een sensor in de voeding die harder gaat blazen naarmate de voeding warmer wordt. Iemand daar ervaring mee?

Ik hoe me trouwens aanbevolen voor een modular PSU met dezelfde prijs/kwaliteit/watt die net zo stil is als de Seasonic. Want die kabelberg die erbij zit is echt een ellende om weg te werken. Daar gaat je zorgvuldig opgebouwde airflow :(

[Voor 17% gewijzigd door ErikRo op 22-09-2007 17:08]

"I don't have any solution but I certainly admire the problem." -- Ashleigh Brilliant


 • Follie
 • Registratie: april 2006
 • Laatst online: 03-09 13:04
De corsair psu's zijn ook goed een heel stil :)

'Mac Pro' & Blackbook 1st generation


 • Wildfire
 • Registratie: augustus 2000
 • Laatst online: 00:45

Wildfire

Joy to the world!

Follie schreef op zaterdag 22 september 2007 @ 17:45:
De corsair psu's zijn ook goed een heel stil :)
Aangezien dat gewoon Seasonic PSU's zijn :)

(nou ja, hooguit een heeeeeel klein beetje aangepast)

Systeemspecs | Mijn Marktplaats spulletjes | Mijn RIPE Atlas probe


 • ErikRo
 • Registratie: juni 2001
 • Laatst online: 08-09 22:46
Die corsairs zien er inderdaad beter uit. De HX520 staat nu dus bovenaan de lijst thanks :)

Mag ik nog een beroep doen op jullie kennis.
Bij de pc behuizng die op het oog heb zit standaard een 8cm intake en een 12 cm outtake die moeten op de molex en draaien daardoor meteen op volle sterkte.

Dat vind ik dus minder. De kans is zeker klein dat ik ze ook op een mobo kan aansluiten zodat ze temparatuur gestuurd worden?

"I don't have any solution but I certainly admire the problem." -- Ashleigh Brilliant


 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
@Erikro:

1:
helaas heeft helderheid van mijn monitor geen invloed op het geluid.

2:
Zelf denk ik er nu ook over om een stille voeding te nemen in mijn toekomstige barebone. Ik dacht aan de Seasonic S12 - 500watt.
Echter nu vraag ik me af of de stille voeding niet doordaar lawaaiig wordt omdat hij met warme / hete cpu lucht moet koelen? Er zit tenslotte een sensor in de voeding die harder gaat blazen naarmate de voeding warmer wordt. Iemand daar ervaring mee?
Deels wel. Ik gebruikte zoals gezegd de voeding als afzuiging van mijn videokaart, die al snel 70 graden werd. Daarbij moet de lucht wel naar beneden, t.o.v. naar boven bij de CPU, die dan weer koeler is. Ik gebruik een Seasonic S12 energy plus(stilste volgens SPCR, kan ik beamen) 650 watt, en deze maakte geen herrie. Dus ik zou zeggen: doen.
Want die kabelberg die erbij zit is echt een ellende om weg te werken. Daar gaat je zorgvuldig opgebouwde airflow
Dat vind ik een nadeel van de Seasonic energy plus 650.

3:
Je zou draadjes kunnen wisselen van de molex zodat de fan 5 volt krijgt. Je zou ook de juiste draadjes op de juiste pinnetjes vast kunnen ?solderen? op het mobo. Niet erg makkelijk dus.
Welke behuizing heb je op het oog, en wat is je motivatie van je keuze?


@Wildfire:
[mierenneukmodus]
-- Edit: met jouw procedure zou de PSU ook actief zijn, dus dan weet je nog niets
Wel als de hdd's het enige is wat aan de voeding hangt, want minder stroomverbruik, dus minder warmte, maar dit geldt voor temperatuurgestuurde voedingen uiteraard.
[/mierenneukmodus]


@Tomino:
40 graden passief is wel errug goede temperatuur, hoe meet je? Ik gebruik nl Rivatuner monitoring, en dan stressen. Rivatuner heeft als voordeel dat deze ook meet wanneer Rivatuner niet het bovenste venster is, zodat je ook de temperaturen meet die tijdens het stressen zijn behaald. Meet je de temperatuur net na het stressen, kan dit al snel 10 graden schelen. Ik ben erg benieuwd, aangezien ikzelf 20 graden meer haal, met een theoretisch betere koeler, maar een zwaardere videokaart.

vrede in rust


 • FlowDesign
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 23:33
Hoi,

Ik wil mijn huidige systeem om gaan bouwen tot een MediaCenter. Daarvoor wil ik een HTPC behuizing gaan bestellen en een afstandbediening enzo. Maar ik heb nu een GeForce 6800GT met daarop een Arctic Accelero X1 en die gaat dus niet in een HTPC kast passen omdat deze nogal ver boven de kaart uitsteekt. :'(
Nu zou ik het liefst een passieve koeler op deze kaart willen plaatsen maar ik kan eigenlijk niet echt iets vinden dat hooguit! 1 cm boven de pcb van de kaart zelf uitsteekt. Zelfs een Accelero S1 steekt zeker 2 tot 3 cm er boven uit dus daar heb ik niks aan. Weet iemand misschien een betaalbare oplossing??

 • KatirZan
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:33

KatirZan

Wandelende orgaanzak

Ik heb kwa stille PC op dit moment nog maar 1 probleem.. Ik kan gewoon geen fatsoenlijke no-fan/silent-fan koeling vinden voor mijn 7600gt van BFG..... dat ding maakt me toch een partij een herrie.... Zat als eerste te denken aan een zware onderclock om vanuit windows via de fancontroller de fan uit te schakelen, maar dat is geen optie omdat de BFG standaard overgeclockt is....

Dat is op dit moment nog even de bottleneck bij mijn stille PC... Draai verder alles in een Antec kast, Asus voeding met ultra-stille fan, Zalman AM2 koeler (raar ding van 30 euro welke vrijwel geen geluid maakt) en een hdd-fan (maat XXXXXXL) die op 200rpm draait (geluidloos dus) welke standaard bij de antec kast zat.

voor de rest dus geen herrie te vinden :) Mocht iemand een oplossing weten voor de 7600gt dan hoor ik die graag :) Dat Artic ding past trouwens niet in mijn kast door de mooie indeling van mijn asus mobo....

[Voor 5% gewijzigd door KatirZan op 24-09-2007 16:31]

Wabbawabbawabbawabba


 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
@ Flowdesign:
Je kunt de in de topicstart genoemde HR03 monteren, zodat de koeler "onder" de kaart hangt. Welke kast heb je? Want htpc-kasten zijn er in veel maten...
Deze koeler is 0dB en steekt een stukje boven je kaart uit.
KatirZan schreef op maandag 24 september 2007 @ 16:29:
Ik heb kwa stille PC op dit moment nog maar 1 probleem.. Ik kan gewoon geen fatsoenlijke no-fan/silent-fan koeling vinden voor mijn 7600gt van BFG
tadaa
Mocht je afvragen welke koeler, kijk eens in de adresbalk ;)

@ Tomino hieronder:
Ik ken dat niet, belast die je CPU 100%? Dat kun je checken met taakbeheer, en dan tabblad processoren.

[Voor 35% gewijzigd door Nas T op 24-09-2007 19:58]

vrede in rust


 • Tomino
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 20-09 10:56
Nas T schreef op zondag 23 september 2007 @ 23:59:

@Tomino:
40 graden passief is wel errug goede temperatuur, hoe meet je? Ik gebruik nl Rivatuner monitoring, en dan stressen. Rivatuner heeft als voordeel dat deze ook meet wanneer Rivatuner niet het bovenste venster is, zodat je ook de temperaturen meet die tijdens het stressen zijn behaald. Meet je de temperatuur net na het stressen, kan dit al snel 10 graden schelen. Ik ben erg benieuwd, aangezien ikzelf 20 graden meer haal, met een theoretisch betere koeler, maar een zwaardere videokaart.
Is met everest PRO edition ook goed?

 • FlowDesign
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 23:33
Nas T schreef op maandag 24 september 2007 @ 17:41:
@ Flowdesign:
Je kunt de in de topicstart genoemde HR03 monteren, zodat de koeler "onder" de kaart hangt. Welke kast heb je? Want htpc-kasten zijn er in veel maten...
Deze koeler is 0dB en steekt een stukje boven je kaart uit.
Die HR-03 hè, hoe ver steekt die boven de kaart uit op een 6800GT? Die heatpipes lopen nml. over de bovenkant van de kaart naar de andere kant en dat zou volgens mij te ver uit kunnen steken niet?

Die van Thermaltake had ik ook gezien idd, maar die steekt aan de achterkant van de PC een redelijk eindje uit zo te zien en dan past mijn HTPC niet in de TV-kast :P

Kent iemand anders deze koeler? Revoltec Graphic Freezer Pro.
Bij deze steken de heatpipes ook aan de bovenkant uit, maar hoe ver is moeilijk te zien. :{
http://xs319.xs.to/xs319/07391/RevoltecGraphicFreezerPro.jpg

edit: hmmz kost wel meteen ong. 40 euro. Dan koop ik liever een Arctic NV5 voor 15 euro.

[Voor 8% gewijzigd door FlowDesign op 24-09-2007 22:09]


 • ErikRo
 • Registratie: juni 2001
 • Laatst online: 08-09 22:46
Nas T. Ik heb geen keuze gemaakt, eigenlijk ben ik na een week elke avond tests, reviews en meer info verzamelen teleurgesteld in alle huidige modellen. Ik vond namelijk later meer barebones.

En daarmee wil ik het project even in de ijskast gaan zetten tot er echt wat beters uitkomt. Dat betekent niet alleen stil, maar ook relatief klein. De huidige kasten bleken na het meten allen bijna 2 x zo hoog of zo breed als mijn huidige barebone en dat noem ik geen barebone meer.

Bovendien ging ik in het begin uit van 500 a 600 euro voor een upgrade toen ik de prijzen zag maar met alle upgrades, stille voedingen fans, beter kijken, etc. ging ik al richting het dubbele.

Maar het grootste minpunt vind ik dat dan nog iets heb waarmee ik niet minimaal 95% tevreden ben.

Mijn huidige pc (20cm bij 22cm, P4) is al door de fabrikant zo gemaakt dat alles, de kast, computer inwendige , mobo, bios en airflow al helemaal op elkaar is afgestemd. Het koste me 350, maar ik had alleen nog mem, hd, dvd en gpu en cpu nodig.Bovendien was naast dat zelf mooi in de huiskamer stond, de kwaliteit van het materiaal zeer hoog, wat bij een hoop kasten ook tegen schijnt te vallen, zeker gezien de hoge prijzen. 350 was dan eigenlijk nog heel goedkoop vergeleken met nu.

Shuttle is heel klein maar absoluut niet geschikt om er ook fatsoenlijk mee te gamen en is ook lawaaiiger dan vroeger.

Dus het was een leerzame week, bedankt voor alle tips tot zover. Ik zal er zeker wat mee doen. De cpu, voeding en HD weet ik al :)
Maar ik ga pas weer verder als er echt wat leuks uitkomt of mijn computer stuk gaat :)

"I don't have any solution but I certainly admire the problem." -- Ashleigh Brilliant


 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
@ Flowdesign:
Bij deze steken de heatpipes ook aan de bovenkant uit, maar hoe ver is moeilijk te zien.
Boven is nog steeds waar de processor zit bij mij, jij bedoelt de zijkant van de kaart als bovenkant(dat is boven als je hem dus van bovenaf in je moederbord steekt, zoals bij een desktop of htpc).
De HR03 plus steekt (voor mij boven) 4cm uit, de heatpipes komen 3,5 cm langs de kaart uit (naar boven voor jou dan).

@ Erikro:
Ik zal er zeker wat mee doen.
Ik ook, ik kijk ff of ik iets leuks kan maken voor een zachte prijs. Eerst wil ik de maten van je kast weten en welke hardware er in moet.

vrede in rust


 • Daywalk3r
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 17-09 19:38

Daywalk3r

Walks at night 2

Beste Tweakers.. Zoals ook in de OP te lezen is zie je dat de HD een grote geluidsmaker is. Dit is inderdaad zo en ik wil dit graag stiller maar hoe kan ik dit doen met 2 schijven bij een centurion met van die pre-fab kliksystemen?

Is the enemy of my enemy, my friend or my enemy?


 • FlowDesign
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 23:33
Nas T schreef op maandag 24 september 2007 @ 21:55:
@ Flowdesign:

[...]

Boven is nog steeds waar de processor zit bij mij, jij bedoelt de zijkant van de kaart als bovenkant(dat is boven als je hem dus van bovenaf in je moederbord steekt, zoals bij een desktop of htpc).
De HR03 plus steekt (voor mij boven) 4cm uit, de heatpipes komen 3,5 cm langs de kaart uit (naar boven voor jou dan).
Ik bedoel idd met de bovenkant de kant waar je bovenop kijkt in een desktop of als je je kast op z'n kant legt met het mobo onder :) In die zin is er nogal beperkte ruimte in een HTPC behuizing en heb ik hooguit 1 cm speling.

Maar anyhow, voor een 6800GT moet je volgens mij de HR-03 NIET-plus hebben en dan nog is het heel moeilijk in te schatten hoe ver de heatpipes uitsteken. Bovendien kost deze ook zo iets van 35 euro en dat vind ik te veel.

 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
FlowDesign schreef op maandag 24 september 2007 @ 22:17:
[...]
Maar anyhow, voor een 6800GT moet je volgens mij de HR-03 NIET-plus hebben en dan nog is het heel moeilijk in te schatten hoe ver de heatpipes uitsteken. Bovendien kost deze ook zo iets van 35 euro en dat vind ik te veel.
Bedenk dan wel dit: voor die meerprijs krijg je wel een product met naam dat zijn waarde vasthoudt.
Ik heb in het verleden ook juist naar goedkope oplossingen gezocht, maar ik heb er wel van geleerd.
Ik heb als voorbeeld ook 10 ventilators thuis liggen die nu niet gebruikt worden. Als ik ze voor €5 per stuk zou verkopen, zou me dat dus €50 opleveren. Als ik dan gewoon in 1 keer de juiste had gekocht...
PS(ik heb misschien voor die ventilators zelf €150 uitgegeven, en voor die 2 misschien €25)

vrede in rust


 • martinvv72
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 06-12-2007
T89D schreef op donderdag 20 september 2007 @ 15:21:
Nylon schroefjes kunnen iets sneller afbreken :P

Gebruik ff je edit knop, dat kunnen ze hier erg waarderen :)
ja nylon breekt inderdaad sneller af, maar ze zitten er meer als veiligheid , zodat als ik de kast verplaats of even meeneem naar de kelder ( daar sleutel ik er meestal aan) de schijf niet van z'n plek glijd als ik de kast schuin hou.

 • Tjirp
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 20-08 01:19
Wat ik zelf een aanrader vind als kant en klare kast is de Xaser III, hoewel smaken verschillen komt deze kast met 7 80mm fans. Dit zou normaal gesproken niet te doen zijn maar de fans van thermaltake maken hun "ultra silent" status meer dan waar. Hun standaard ' lawaai' is 30dB. Maar door hetgebruik van de standaard meegeleverde controller kun je 4 sets (je kan ze koppelen. maximaal 3 koelers op 1 controller) direct harder en zachter zetten. Op de laagste stand word mijn PC kast niet warmer dan 20 graden en de processor haalt de 40 net (maximaal gebruik). Ze zijn zelfs zo stil dat de Artic freezer pro (toch wel een veelgebruikte koeler voor stilte en koeling) op zijn laagste stand (speedfan) nog duidelijk hoorbaar is. (makelijk uit te testen dankzij de controller, je kan je koelers met 1 knopje ook uit zetten). Daarnaast is de kast zelf echt goddelijk in elkaar gezet, bij de volledige installatie hiervan had ik geen schroef nodig behalve voor het vastzetten van mijn voeding. Helaas waren de PCI brackets te klein (deze houden geen rekening met het uitsteken van de kaart naar boven). Waardoor ik een beetje heb moeten snijden).


Maar even heel iets anders, gebruiken jullie dempmatten? Merken jullie hier ook veel verschil van. Ik kan me voorstellen dat de PC er warmer van word maar word die ook daadwerkelijk stiller?

 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
Tjirp schreef op dinsdag 25 september 2007 @ 12:56:
Maar even heel iets anders, gebruiken jullie dempmatten? Merken jullie hier ook veel verschil van. Ik kan me voorstellen dat de PC er warmer van word maar word die ook daadwerkelijk stiller?
Ik gebruik ze zelf niet. Dempingsmatten zijn eigenlijk een twijfelachtig onderwerp in dit topic.
Voordeel: stilte, nadeel: warmte. Dus is het eigenlijk geen "oplossing".
Daarbij komt dat je de hele kast moet bekleden, er mag nergens geluid langs komen, en je kunt geen raam meer gebruiken...
Of ze stiller zijn betwijfel ik niet. IBL (www.ikbenstil.nl) gebruikt ze, en er zijn zelfs kasten die standaard bekleed zijn met dempend materiaal.

vrede in rust


 • Tomino
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 20-09 10:56
Nas T schreef op dinsdag 25 september 2007 @ 14:41:
[...]

Ik gebruik ze zelf niet. Dempingsmatten zijn eigenlijk een twijfelachtig onderwerp in dit topic.
Voordeel: stilte, nadeel: warmte. Dus is het eigenlijk geen "oplossing".
Daarbij komt dat je de hele kast moet bekleden, er mag nergens geluid langs komen, en je kunt geen raam meer gebruiken...
Of ze stiller zijn betwijfel ik niet. IBL (www.ikbenstil.nl) gebruikt ze, en er zijn zelfs kasten die standaard bekleed zijn met dempend materiaal.

offtopic:
Hoe krijg je film en ondertitel in 1 bestand?
Stuurme maar een DM!

 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
Ik was een klein detail vergeten:
Ik had nog een 56ohm weerstand tussen de 120mm fan van mijn gpu zitten, daardoor kreeg hij bij het opstarten ook niet genoeg voltage om op te starten(handmatig ff aanduwen, erg stom).
Deze er tussen uit gehaald, en weer getest met 3dmark06:
de GPU tikte de 55 aan, bij een kamertemperatuur van 20 graden.
Ik heb vaker meer last van mijn monitor-zoem dan van de pc.
Dus als ik het stiller wil krijgen zou er een andere monitor moeten komen.
Maar daar wil ik voorlopig mee wachten, ik wil direct een full-hd lcd-tv kopen dan. Dat betekent nog ff sparen dus...
Voor mij is het duidelijk dat stilte en prestatie prima samen gaan, met de juiste spullen :D

vrede in rust


 • BertV
 • Registratie: juni 2000
 • Laatst online: 20:59
Nas T schreef op woensdag 03 oktober 2007 @ 10:45:
Ik was een klein detail vergeten:
Ik had nog een 56ohm weerstand tussen de 120mm fan van mijn gpu zitten, daardoor kreeg hij bij het opstarten ook niet genoeg voltage om op te starten(handmatig ff aanduwen, erg stom).
Deze er tussen uit gehaald, en weer getest met 3dmark06:
de GPU tikte de 55 aan, bij een kamertemperatuur van 20 graden.
Ik heb vaker meer last van mijn monitor-zoem dan van de pc.
Dus als ik het stiller wil krijgen zou er een andere monitor moeten komen.
Maar daar wil ik voorlopig mee wachten, ik wil direct een full-hd lcd-tv kopen dan. Dat betekent nog ff sparen dus...
Voor mij is het duidelijk dat stilte en prestatie prima samen gaan, met de juiste spullen :D
lol, ik zie veel overeenkomsten. Zo heb ik ook een verzameling van 120mm fans die "extreem stil" zouden zijn. Sommige bleken een indringender geluid te maken dan de fans die ze moesten vervangen. Natuurlijk allemaal op laag toerental met een weerstand er tussen.

Nu ff gestopt na een toetsenbord gekocht te hebben met zachter klinkende laptop-aanslag.
:+

Overdag valt het geluid van de pc weg door stedelijk achtergrondlawaai, maar s'nachts hoor je 'm net wel.

[Voor 4% gewijzigd door BertV op 04-10-2007 15:09]

R-L48 | Frīsijōz


 • SuX DeLuXe
 • Registratie: oktober 2005
 • Laatst online: 00:44
Nas T schreef op donderdag 04 oktober 2007 @ 09:17:
@thrils33ka:
Samsung zouden toch ECHT stil moeten zijn, dus ik kijk raar op dat je hdd zo ratelt. Ik zou eerst eens opstarten zonder hdd:
voedingswitch(zit achterop) uit, molex/sata uit de hdd, dan voedingswitch aan, pc aan.
Hoe oud is de hdd? Wordt deze veel gebruikt?
Je zou eens kunnen kijken naar een tool voor "acoustic management". Hiermee kun je iig je acoustic management aan en uit zetten, en ik geloof ook factoren wijzigen, zodat je hdd minder geluid maakt, ten koste van wat prestaties. Dit voordeel heeft dus zijn nadeel, dus het zou niet echt in dit topic passen, maar aangezien stille hdd's zo'n pain in the ass zijn en er verhoudingsgewijs weinig prestaties worden ingeleverd, dan maar toch.
Als dat ook niet werkt zou ik eens kijken of je aanspraak kan maken op garantie. Het geluid dat jij omschrijft is (naar mij lijkt) een resultant van defecte werking(lees: hoort niet zo te zijn).
Veel succes!

Voor berichten post in deel IV
Tja ik heb dat acoustic management automatisch aanstaan, ik heb het progje HDTune geinstalleerd. Dus dat kan het alvast niet zijn. Maar misschien is het wel normaal dat een hdd vrij veel kabaal maakt, alleen die Samsung net ff wat irritanter dan de Western Digital schijf die ik heb. Daarom heb ik nu de WD1600JS erin hangen, wel maar 160 gig maargoed beter 160 stille gig dan 320 lawaaierige. Ik ga wel misschien binnekort weer een 320 kopen, maar welke zal ik dan kopen? Een Samsung toch maar niet, want ik vond hem toch wat lawaaierig! Western Digital misschien weer dan.
Is wel jammer als je een lekker stille PC hebt (8800 GTS koeler is echt zo stil :D )
en dan hoor je het lawaai van de harddisk zo goed gewoon, terwijl de rest niet eens hoorbaar is. Dat is gewoon jammer, enige waar je op kunt hopen is dat ze een keer een nieuwe techniek uitvinden

[Voor 7% gewijzigd door SuX DeLuXe op 04-10-2007 16:19]


 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
@Thrils33ka:
Ik zou dan toch eens kijken of je je hdd misschien als RMA op kan sturen.
Als jij zegt dat jouw Samsung T166 meer geluid maakt dan je (standaard koeler?) 8800GTS, dan lijkt me dat er iets mis mee is....

vrede in rust


 • SuX DeLuXe
 • Registratie: oktober 2005
 • Laatst online: 00:44
Nas T schreef op donderdag 04 oktober 2007 @ 19:49:
@Thrils33ka:
Ik zou dan toch eens kijken of je je hdd misschien als RMA op kan sturen.
Als jij zegt dat jouw Samsung T166 meer geluid maakt dan je (standaard koeler?) 8800GTS, dan lijkt me dat er iets mis mee is....
maar een hdd maakt toch altijd trillingen/lawaai door de activiteiten? als ie helemaal niks doet is ie zeker stil, maar een werkende hdd is echt wel een irritant lawaai. Of weet jij misschien een hdd merk/type die doodstil is zelfs tijdens het werken?

 • Hardware Junk
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 21:31
Tjirp schreef op dinsdag 25 september 2007 @ 12:56:

Maar even heel iets anders, gebruiken jullie dempmatten? Merken jullie hier ook veel verschil van. Ik kan me voorstellen dat de PC er warmer van word maar word die ook daadwerkelijk stiller?
Ja, ik gebruik ze al jaren. Een extreem verschil, dus in alle PC's bij mij en van mij uit een must. Gezien ik altijd 'zware' Workstations gebruik, is dat voor mij een verschil tussen een straaljager en een plezierige omgevingsruis. Stil kan ik het niet noemen, maar wat wil je met 11 schijven, dual dualcore en een flinke Raidkaart + Quadro. Het maakt echter wel het verschil dus tussen prettig werken en een afgrijselijk kabaal.

De PC wordt er 0,0 graden warmer door. Het zijn niet de dempingsmatten die de PC opwarmen, maar de slecht doordachte airflow. Als voor jou de kast nodig is om warmte buiten de kast te krijgen, wordt het eens tijd eerst de airflow aan te pakken ;)

Je moet je ook indenken dat een stille PC niet alleen dempingsmatten is, maar wel het beste begin.

3360 Wp zuid + 2KWh accu + 2240 Wp oost + 3300 Wp west + 2KWh accu + 1800 Wp zuid


 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
Hardware Junk schreef op donderdag 04 oktober 2007 @ 20:03:
[...]
De PC wordt er 0,0 graden warmer door. Het zijn niet de dempingsmatten die de PC opwarmen, maar de slecht doordachte airflow.
Je moet je ook indenken dat een stille PC niet alleen dempingsmatten is, maar wel het beste begin.
Maar die matten remmen de flow toch ook iets? En wat dacht je van dat de kast nu isoleert ipv de warmte afgeeft?

@thrils33ka:
Ik ken 2 stille merken:
Samsung en Seagate. Seagate trilt minder, maakt zelf meer geluid, Samsung andersom.
Als hij echt zoveel "herrie" maakt, dan is het tijd voor omruilen, Samsungs maken geen herrie.
De enige herrie die van Samsungs komt, is door resonantie. Dit kun je checken door je hdd's los van je behuizing te plaatsen. Ik zeg omruilen. En anders koop je een andere Samsung of een Seagate Barracuda, evt met een 5,25 behuizing. Mijn hdd's (2 Seagate barracuda's 7200.9 in raid) maakten nog enig noemenswaardig geluid, met de behuizing stoor ik me meer aan mijn monitor...

vrede in rust


 • Hardware Junk
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 21:31
Nas T schreef op donderdag 04 oktober 2007 @ 21:44:
[...]

Maar die matten remmen de flow toch ook iets? En wat dacht je van dat de kast nu isoleert ipv de warmte afgeeft?
Je hebt diverse dempingsmatten. Wat ik nu gebruik heeft een loodbitumenrug met schuim er op. Dit is afgewerkt met ene gladde vlieslaag. Ook het oudere type zonder vlieslaag was de afremming van de airflow gering. Je moet niet van die acoustische schuim kopen bij de bouwmarkt. Het dempt iets, maar dát belemmerd de airflow. Ook leert oldscool natuurkunde me dat massa traag is. Het toevoegen van gewicht remt trillingen van de kast.

Dat mijn kast isoleerd, beter toch? Gezien het geen koelblok is, belemmerd het niet zijn primaire functie. Kan het alleen opvatten als een compliment, dat het toch geslaagt is, geluidsisolatie.

Ik ben alleen heel erg ver door gegaan in geluidsdempende maatregelen.

Mijn kast is een Enlight EN-8950. Deze kast is 60cm diep, 19" hoog en 5U breed. Hierdoor is een optimale flow te behalen van voor naar achteren. Er zit een schot van karton exact in het midden. Karton laat zich heel makkelijk bewerken, en rib karton is ook heel stevig. Laat staan dubbelribkarton. Het is prima afsluitend te maken en dempt trillingen. In dit paneel zitten 3x 120mm ventilatoren. Eén 120mm Papst 21dB zooi die draait op 9.5V. De onderste twee worden aangestuurd door kleine pulsen (PWM). Door deze techniek kan je een extreem krachtige ventilator in huis halen, die ook extreem lage toeren kunnen maken. Vaak als je een stille ventilator pakt en deze undervolt, blijft hij stil staan. Door PWM heb je dit niet. Door de microcontroller op het moederbord, die nauwlettend de temperaturen in de gaten houd, ben je verzekerd dat je normaal gesproken een extreem stille computer hebt, maar bij barre omstandigheden zeer krachtig kan zijn.

Als CPU koelers heb ik 2x Zalman 9700NT achter elkaar. Doordat er weinig lekken in de behuizing zitten, en er krachtige ventilatoren gebruikt zijn, kunnen ze prima passief draaien (dwz semi-passief piggy back @ midpaneel).

Ik heb even tijdelijk een Quadro in de PC gemonteerd, maar er zit oorspronkelijk een GF 7600GS in, welke fabriek af passief gekoeld is.

De Raidkaart is een LSI 320E, dual U320 PCI-E Raidcontroller. Deze is ook fabriek af passief gekoeld.

'boot-diskje' 6x 36GB 15.000rpm. Zijn erg stil. Ik heb gekozen voor single platter schijven, met een extreem kleine platterdiameter. Door het lage gewicht hoeft de motor weinig kracht te leveren om in een minuut 15.000 omwentelingen te maken. Ze worden dan ook niet zo warm. Toch heb ik gekozen ze in Zalman 2HC2's te stoppen, voor acoustische ontkoppeling. Actieve koeling geschied door de 2x 120mm PWM als piggy-back. Ik hoor wel duidelijk de seeks, maar als je zoveel van die dure schijven in je PC hebt zitten, dan vind je het juist heerlijk ze te horen als ze echt voor je bezig zijn. Is snel over en idle hoor je ze niet in mijn PC.

'meuk-array' 4x 500GB Seagate ES in Chieftec H-S frame. Dat frame heeft een luidrchtige 80mm ventilator. Opgelos door een duct te koppelen aan de bovenste 120mm ventilator. 80mm flexibele duct + 80 > 120 verloop. Zijn niet acoustisch ontkoppeld, maar heeft wel zijn eigen behuizing in een acoustisch gedempte behuizing. Waar schijven niet gebruikt worden, kunnen ze on the fly uitgezet worden. Deze schijven worden waarschijnlijk vervangen doro WD GP schijven. Green Power schijven verbruiken maar 4W idle en 7.5W stressed. Dit is mogelijk gemaakt door de schijf te laten spinnen van 5400rpm - 7200rpm, en in idle parkeerd hij zijn kop. Erg onder de indruk. Dit zal ook ten goede komen van geluidsontwikkeling.

Om dergelijk op een acceptabel geluidsnivo te houden, ben je wel verplicht geluidsdemping toe te passen! Mijn dual Opteron 2212 zie ik echt dik onder de 40 graden blijven. Rest van het systeem zie ik daar niet overheen komen. Dan moet er wel bij gezegt worden dat ik mijn Opteron sterk undervolt.

Ik ga volgende week weer een nieuwe PC maken. Dit keer wilde ik eens DampTek uit proberen van Nexus. Was dat 'zwarte gat' eens zat :) Ook Noctua ventilatoren besteld, echter willen de 7dB (5dB) versie zich lastig leveren. Een maand levertijd.
@thrils33ka:
Ik ken 2 stille merken:
Samsung en Seagate. Seagate trilt minder, maakt zelf meer geluid, Samsung andersom.
Als hij echt zoveel "herrie" maakt, dan is het tijd voor omruilen, Samsungs maken geen herrie.
De enige herrie die van Samsungs komt, is door resonantie. Dit kun je checken door je hdd's los van je behuizing te plaatsen. Ik zeg omruilen. En anders koop je een andere Samsung of een Seagate Barracuda, evt met een 5,25 behuizing. Mijn hdd's (2 Seagate barracuda's 7200.9 in raid) maakten nog enig noemenswaardig geluid, met de behuizing stoor ik me meer aan mijn monitor...
Ligt aan welke 7200.9's. Ik vond de 320GB modellen nog wel kunnen, maar met seeks vond ik het 80GB model maar een pruttelende trabant. Een 36GB 15K.4 maakte hier de helft aan kabaal, maar was 2x zosnel.

[Voor 14% gewijzigd door Hardware Junk op 04-10-2007 22:50]

3360 Wp zuid + 2KWh accu + 2240 Wp oost + 3300 Wp west + 2KWh accu + 1800 Wp zuid


 • SuX DeLuXe
 • Registratie: oktober 2005
 • Laatst online: 00:44
Nas T schreef op donderdag 04 oktober 2007 @ 21:44:
[...]

Maar die matten remmen de flow toch ook iets? En wat dacht je van dat de kast nu isoleert ipv de warmte afgeeft?

@thrils33ka:
Ik ken 2 stille merken:
Samsung en Seagate. Seagate trilt minder, maakt zelf meer geluid, Samsung andersom.
Als hij echt zoveel "herrie" maakt, dan is het tijd voor omruilen, Samsungs maken geen herrie.
De enige herrie die van Samsungs komt, is door resonantie. Dit kun je checken door je hdd's los van je behuizing te plaatsen. Ik zeg omruilen. En anders koop je een andere Samsung of een Seagate Barracuda, evt met een 5,25 behuizing. Mijn hdd's (2 Seagate barracuda's 7200.9 in raid) maakten nog enig noemenswaardig geluid, met de behuizing stoor ik me meer aan mijn monitor...
Hmm, en Western Digital? Een Seagate heb ik nog nooit geprobeerd maarja misschien maken die wel meer kabaal dan Western Digital Caviars....Of denk je dat een Seagate minder geluid produceert?

 • Mag
 • Registratie: juni 2004
 • Laatst online: 13-10-2020
Reteip schreef op donderdag 20 september 2007 @ 11:11:

Ik heb gekeken naar wat leuke oplossingen van mensen om met elastiek te werken, alleen ben ik huiverig voor het verplaatsen van de kast. Ik neem hem zo af en toe mee naar LAN party's, en met een elastieken ophanging zie ik mijn HD al heen en weer slingeren :S.
Bij bijvoorbeeld de Antec Sonata 3 monteer je je harde schijven op een soort rails en liggen ze op een soort siliconen rubbertjes. Als je ze heel los vast schroeft dan zou je ze helemaal niet meer hoeven te horen

 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
@ hardware junk:
Klinkt erg cool, je hele opstelling. Dat undervolten is ook wel iets wat een idee is, ik geloof dat ik ergens heb gelezen dat de huidige intels zich ook prima laten undervolten.
Undervolten is het aanpassen van het voltage van de processor. Dit doe je in het bios, dit heeft tot gevolg dat de processor minder stroom opneemt(en dus minder afgeeft in de vorm van warmte).
Minder warmte = minder koelcapaciteit nodig = minder airflow = stiller :D
Het "nadeel" is dat je pc kans heeft minder stabiel te zijn als je te ver undervolt. Intel heeft hier blijkbaar een vrij aardige marge ingebouwd, want ervaringen leren dat je het voltage nog aardig kan verlagen zonder dat de cpu er mee uitscheidt.
Dit is dus iets voor in de TS :D
Piggyback is trouwens hetzelfde ongeveer als meeliften toch?
Heb ook wel gehoord van de WD-schijven dat ze aardig stil konden zijn, maar feit blijft dat Samsungs nog steeds het stilste zijn, daarna gevolgd door de Seagate barracuda's. Vind ook wel dat mijn Seagates teveel geluid maken tjdens het zoeken.

@Mgc:
Siliconen rubbertjes? Net zoiets als een ijzeren boom?
Je kunt ook elastieken gebruiken, zolang je de boel maar strak houdt.

vrede in rust


 • dimon
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 22-10-2009
Ik wordt een beetje gek van de stofzuiger die op een metertje afstand van mij staat te zoemen en heb besloten om maar meteen geen halve maatregelen te nemen. Ik wil mijn kast zo goed als stil hebben, maar met een beperkt budget.
Alleen na het lezen van de TS weet ik nog niet echt goed waar ik moet beginnen.

Ik heb 1 voor 1 mijn fannetjes stilgezet terwijl de PC aan stond en volgens mij is het een gevalletje van 1+1=2. Of in mijn geval:

1x 120mm case fan
1x Standaard AMD X2 koelertje
1x Standaardkoeler van mijn Asus GF 7900GS
1x Voedingskoeler
____________________________________________ +
= HERRIE

Het is echt een optelsommetje, alleen als ik alle koelers stil zet is m'n PC stil. Afzonderlijk maken ze allemaal lawaai (behalve de 120mm casefan, die is redelijk stil).

Hoe weet ik wat op mijn videokaart/cpu past? of past elke willekeurige koeler op elke willekeurige kaart/cpu?

En kan ik met een budget +-100 euro sowieso een stil systeem verwachten?

 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
Pfff, das moeilijk...
Je budget is €100, en je wilt een stil systeem, maar je moet vrij veel vervangen.
Als je er van uitgaat dat een stille koeler al snel €25, €30 kost, dan zit je snel tegen het plafond, maar er is hoop.
De keuze van de koeler hangt af van een aantal dingen. De basis is dat het past. Op de chip, dus je moet de juiste bevestiging hebben. Dit kun je uitzoeken door je moederbord te raadplegen welk socket deze heeft. Bij jou kan dat socket 939/940 of AM2 zijn.
Je processorkoeler die je straks koopt moet dus geschikt zijn voor dat socket.
Je GPU-koeler kies je op basis van je productserie, bij jouw misschien de geforce 7xxx serie.
Kijk daarnaast ook hoeveel ruimte je hebt in je kast, zodat de koelers niks raken.
Je voeding wordt waarschijnlijk het duurste, maar je kunt je oude voeding verkopen, dus dat scheelt.
Ik zou kijken naar een Seasonic, of Antec, of misschien Zalman. Je zou voor dat budget misschien alles beter van Zalman kopen. Zalman is vrij stil, en niet te duur. Ik denk dat je er mee tevreden zult zijn.
Ik zou voor je voeding misschien 2ehands kijken dan, dan ben je daar weinig voor kwijt. Zodoende heb je meer geld over voor je VGA en CPU koelers en kun je kijken of je evt passieve koelers kunt nemen, deze zijn uiteraard niet te horen, en dan hoef je niet achteraf ontevreden te zijn over dat je systeem alsnog teveel geluid maakt.

Maar: Het kan zijn dat je hdd's je "herrie" maken, of de NB-koeler(dit is een klein hoogtoerig ventilatortje). Veel succes met je keuzes, denk er over na en post evt wat je wilt kopen en waarom, misschien kunnen we tips geven.

vrede in rust


 • Dick
 • Registratie: januari 2003
 • Niet online
Met € 100 kan je best een redelijk stil systeem creëren het grootste probleem binnen dit budget is de voeding, een degelijke voeding kost alleen al + € 70 . Ook passen niet alle VGA Coolers zomaar op elke videokaart en niet alle CPU koelers op alle cpu's al worden er steeds vaker meerdere mounting setjes meegeleverd om toch meerdere sockets tegelijk te ondersteunen.

Als je 7900GS geen AGP kaart is dan zou de Arctic Cooling Accelero S1 moeten passen, dit is een passieve koeler dus volkomen stil. Je zal echter wel een redelijke airflow in je kast nodig hebben, mocht blijken dat je gpu toch te warm wordt met deze koeler kan je er altijd nog een (stille) fan op richten maar ik denk dat dat wel mee zal vallen. De S1 kost € 15,95

Voor de CPU zijn er talloze koelers welke prima presteren, de vraag is echter wat jij wil. Ben je een overclocker voor wie zo laag mogelijke temperaturen belangrijk zijn of vind je stilte belangrijker ? Ikzelf probeer een zo goed mogelijk compromis te vinden tussen beide, een stil systeem vind ik erg belangrijk maar een mooie (stabiele) overclock ben ik ook blij mee. Mocht jij dit ook hebben dan sta je nu aan het begin van een lange zoektocht naar de juiste cpu koeler, dit zal vooral neerkomen op het lezen van veel reviews en meningen van anderen. Mocht je overclocken echter niet interessant vinden dan is het eens stuk makkelijker om een geschikte cpu koeler te vinden, je bent immers minder veel eisend. Ik heb redelijk goede ervaringen met de Arctic Freezer 7 Pro, dit is echter een koeler voor een Socket 775 (C2D, C2Q) cpu, de Arctic Cooling Freezer 64 pro is hiervan de AM2/939 tegenhanger. Wil je het nog wat stiller/koeler dan is de Scythe Ninja Plus Rev B. een mooie optie, grote voordeel hiervan is dat je zelf kan kiezen welke fan je gebruikt, een zo stil mogelijke dus ! De bijgeleverde fan is echter ook al zeer goed. Op de Ninja wordt een 120mm fan gebruikt, op de Freezer een 80mm fan dit zal de prestatie/dB verhouding in het voordeel van de Ninja brengen.
Prijzen: Freezer: € 13,90, Ninja: € 34,50

Je komt zo dus uit op € 30 (Accelero + Freezer) of op € 50 (Accelero + Ninja). Ruim binnen je budget dus. Echter blijft nu je voeding nog over als lawaai-bron. Welke merk en model voeding heb je momenteel ? Probeer ook eens even om de fan van de voeding stil te houden en luister of er een groot deel van het geluid wegvalt. Andersom kan natuurlijk ook, hou alle andere fans stil en luister of je voeding veel lawaai maakt. In voedingen zit veel verschil, niet alleen qua stilte maar ook qua rendement en stabiliteit. Voor deze laaste twee eigenschappen hebben we echter al het Welke voeding heb ik nodig ? Deel 18 topic, met name in de TS daar staat veel info. Voor een stille voeding doe je er goed aan om te kijken naar SeaSonic of Corsair voedingen, deze zijn erg stil. Voor ongeveer € 70 heb je al de Seasonic S12-430, voor hetzelfde geld heb je ook de Antec NeoHe 430, deze heb ik zelf en bevalt goed (stil en stabiel). Voordeel hiervan is dat deze modulair is, dit voorkomt een kabel wir-war in je kast.

Met een budget van rond de € 100 is het dus zeker mogelijk om een redelijk stil systeem te krijgen, het zal echter altijd stiller kunnen (maar kan het dat niet altijd ?)

Zo een heel verhaal maar ik hoop dat je er wat aan hebt ! Het idee van NasT hierboven om voor tweedehands spullen te kijken (met name je voeding) zou ik ook zeker opvolgen, dit kan behoorlijk schelen.

1815


 • EyeWitness
 • Registratie: november 2004
 • Laatst online: 20-09 13:53
_Pumba_ schreef op vrijdag 05 oktober 2007 @ 14:51:
1x 120mm case fan
1x Standaard AMD X2 koelertje
1x Standaardkoeler van mijn Asus GF 7900GS
1x Voedingskoeler
____________________________________________ +
= HERRIE
CPU Koeler - €30,-
VGA Koeler - €25,-
1of2 Casefans - €8 - 15,-

Vervang je casefan voor een stiller exemplaar of zorg dat je hem softwarematig kunt regelen (bios) of schaf een zalman fanmate aan.
CPU koeler zou'k zo niet kunnen zeggen maar er is een ruime aanbood aan goeie koelers voor socket 939/am2. (zoek er wel 1 uit met een groot koelblok dan ben je niet zoveel afhankelijk van de ventilatorsnelheid.)
Vervang je PSU fan gewoon ipv. een hele nieuwe voeding te kopen.
En voor je VGA kun je een mooie VF900 kopen voor 26 euro meen ik.

[Voor 10% gewijzigd door EyeWitness op 05-10-2007 16:01]


 • Dick
 • Registratie: januari 2003
 • Niet online
Zelf zit ik nu trouwens ook weer een beetje na te denken of ik mijn koeling niet weer ga veranderen. Zit nu namelijk wat te spelen met mijn Q6600 en de temperaturen zijn helaas niet om over naar huis te schrijven en ook heb ik het idee dat het stiller kan. Hoewel ik eerst redelijk tevreden begint het me nu toch te storen, dit ondanks dat de fans nog netzo draaien. Ik denk dat het een stukje gewenning is en dat je misschien steeds wat kritischer gaat luisteren. Eerst verdachtte ik vooral de 92mm Nexus fan voorin, ik ben er nu echter achter dat het niet de 92mm is die ik hoor maar de 2 120mm Nexus fans ! Deze staan als cpu en outtake. Gezien de goede ervaringen die ik lees zit ik er nu aan de te denken om deze te vervangen voor Noctua's. Het eninge waar ik me zorgen over maak is of de airflow van Noctua niet nog minder is als die van de Nexus fans. Ik weet dat de CFM waarde die Noctua opgeeft hoger is dan die Nexus vermeld, ik echter mijn twijfels hierbij over hoe dit gemeten is. Iemand hier die ervaring heeft met beide en er iets zinnigs over kan zeggen ? Andere suggesties zijn uiteraard ook welkom.

1815


 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
Wat airlfow betreft: ik denk dat 20% van de airflow voor 50% van de prestaties zorgt.
Mits je een goede koeler hebt, heb je niet veel airflow nodig. Zoals eerder gezegd, ik bereik 40 graden CPU en 55 met de GPU, beiden belast.
Ik heb 1 120mm fan op een hr03 plus, en 1 120mm fan outtake, welke vlak achter de Ninja zit, en die dus semi-actief koelt.
De outtake draait niet op 100%, deze maakt een zacht briesje, maar dus wel genoeg koeling.

vrede in rust


 • Dick
 • Registratie: januari 2003
 • Niet online
Tjah maar dan heb zit er natuurlijk ook nog een behoorlijk verschil tussen onze cpu's. Ik heb een Q6600, jij een E6750 (zie ik in de startpost ?). Een E6750 heeft een TDP va 65Watt en een Q6600 een TDP van 105Watt. Mijn koeler is een Scythe Infinity welke 'pressure mounted' zit, er zijn ondertussen betere koelers uitgekomen (TUEx 120 bijvoorbeeld) maar ik betwijfel of dit veel verschil opgaat leveren, het zal ongetwijfeld een paar graden schelen maar mijn fans draaien al op ~800 rpm langzamer kunnen ze simpelweg niet (niet met mijn fancontroller in ieder geval). GPU temperatuur hou ik niet zo in de gaten maar deze zit idle rond de 40 graden.

GPU koeler is een Accelero X2 welke echt erg stil is, met de fan op 100% hoor je hem uiteraard duidelijk maar dat draait die echt nooit, als je met je oor er naast gaat hangen hoor je nog bijna niks. Erg tevreden over !

Eigenlijk heb ik dus gewoon fans met meer airflow en minder geluid nodig maar volgens mij zijn deze er niet echt. Behalve eventueel Noctua's dus maar ik twijfel erg of deze het geld wel waard zijn.

Edit: Ik zie trouwens dat je je CPU stressed met de rekenmachine ? Mag ik je aanraden om dit eens met Orthos Prime of Prime95 te doen ? Dit kan misschien nog wel een verrassing opleveren. Al zal het vast wel meevallen, met mijn E6600 zat ik ook zo rond de 40 graden stressed.

Edit2: Met 1.000.000 ! komt de CPU belasting niet boven de 30% lijkt me niet echt een betrouwbare test. Ik stress nu zelf ook even met Hot CPU Tester Pro 4, deze drukt de cpu wel naar 100% maar de temperatuur blijft nu nog flink lager dan met Orthos of Prime95 ! Draai je dit programma ook wel 2 keer trouwens en dan de affiniteit verdeeld over de processen ? Of heb je de betaalde versie van dit programma ? NOFI maar het lijkt mij niet echt betrouwbaar om daar je cpu mee te stressen. Orthos en Prime95 zijn wel heel extreem met de belasting but better safe than sorry...

[Voor 32% gewijzigd door Dick op 05-10-2007 22:31]

1815


 • ejtnaj
 • Registratie: juli 2002
 • Laatst online: 13-09 21:37
Ik ben het mee eens met NasT. Airflow is zeker nodig, maar de hoeveelheid airflow maakt niet zoveel uit (wat betreft het verschil in stilte dan). Ik heb ongeveer hetzelfde, namelijk een Nexus voor en achter in de kast op 5v. Een S1 op mijn videokaart, en een Ninja op mijn Pentium D830 (met een TDP van 130w). CPU zit rond de 55 graden, GPU rond de 40.

Als ik de Nexus'jes door Noctua's zou vervangen, denk ik niet dat ik veel voordeel eruit zou halen.

 • Dick
 • Registratie: januari 2003
 • Niet online
Je hoort mij toch ook niet zeggen dat airflow niet nodig is ? De volgende zin van je snap ik echter niet:
quote: ejtnaj
maar de hoeveelheid airflow maakt niet zoveel uit (wat betreft het verschil in stilte dan).
Bedoel je hier nu dat meer/minder airflow geen invloed heeft op de geluidsproductie ? Natuurlijk heeft dit wel invloed, zowel op het geluid als op de temperatuur. Als je even uitgaat van dezelfde fan, de fan zal op 1200rpm meer airflow voortbrengen dan op 800rpm, doordat de fan harder draait heb je natuurlijk ook meer geluid. Voor de temperatuur geld hetzelfde, als je de warmte sneller kan afvoeren (meer airflow) krijg je een lagere temperatuur maar door de hogere airflow (=sneller draaiende fan) ook meer geluid. Ik denk echter dat ik je zin verkeerd begrijpt want dit lijkt mij niet meer dan logisch.

Je CPU temperatuur van 55 graden is stressed neem ik aan ? Als ik op stock snelheiden draai dan zit ik ook ergens in die buurt, ik draai nu echter op 3123 mhz ( 347 x 9) volgens anandtech verstookt een Q6600 B3 op 3,33Ghz maarliefst 277 watt ! Nou heb ik geen idee wat een D 830 daadwerkelijk @ load verstookt maar ik weet wel dat het gewoon niet te doen is om een overclocked Q6600 passief, danwel semi-passief te koelen. Kon het maar !

Ik denk echter net als jij dat het vervangen van de Nexus fans door Noctua's maar weinig invloed gaat hebben, dit weerhoud mij er dan ook van om dit te doen. Eingelijk ben ik dus op zoek naar nóg beter fans, meer airflow en het liefst ook minder dB's maar ik ben eigenlijk bang dat deze niet bestaan. Misschien wordt het nu dan toch eens tijd om me in waterkoeling te gaan verdiepen -O-

1815


 • dimon
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 22-10-2009
kingrichard47 schreef op vrijdag 05 oktober 2007 @ 15:56:
[...]
Als je 7900GS geen AGP kaart is dan zou de Arctic Cooling Accelero S1 moeten passen, dit is een passieve koeler dus volkomen stil. Je zal echter wel een redelijke airflow in je kast nodig hebben, mocht blijken dat je gpu toch te warm wordt met deze koeler kan je er altijd nog een (stille) fan op richten maar ik denk dat dat wel mee zal vallen. De S1 kost € 15,95
[...]
Die S1 is erg goedkoop. Ik heb een PCIe kaart dus dat is geen probleem.

Wat wel een probleem is, is dat die S1 f*cking HUGE is! Opzich heb ik redelijk wat ruimte in mijn kast, maar het probleem zit hem, denk ik, in het feit dat er een passive chipset koeler op mijn MSI AMD 570SLI mobo zit, precies onder het PCIe slot:

http://img520.imageshack.us/img520/5094/moboui4.jpg

De S1 op een andere kaart:
http://www.xmaestro.com/storage/200705201515_012_X1950pro_AGP_accelero_S1.jpg

Lekker duidelijk plaatje van mijn kast:
http://img520.imageshack.us/img520/3390/image003ao3.jpg

Gaat dit passen?
Ik zie trouwens dat Zalman ook wel een aantal passive koelers in hun assortiment heeft. Zit daar iets beters/kleiners tussen dan de S1? Ook zag ik de Thermalright HR03, maar die koelt volledig passive net niet genoeg geloof ik. Hij is wel een stuk kleiner en beter montabel.

Budget GPU-koeler: <€30,-
CPU koeler vind ik nogal lastig. Veel aanbod, weinig duidelijke verschillen (voor mij). Ik zag wel deze Scythe Katana 2 met een fijne 100mm fan en heatpipes. Maar ja, zo zijn er nog 10-tallen anderen dus de keus is een beetje lastig.
Budget CPU-koeler: <€40,-
Wat betrefd voeding is mijn oog gevallen op de Be Quiet! BQT E5-400W, hier heb ik in het Grote Voedingen Topic ook een berichtje geplaatst, dus daar wacht ik af welk oordeel er over geveld wordt.
Budget voeding: <€60,-

[Voor 19% gewijzigd door dimon op 06-10-2007 08:55]


 • Tomino
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 20-09 10:56
Woei, ik heb een goede foto voor jouw!!

Ik heb ook een 7900GT EN de S1!

Eigen gemaakte foto's!

:) succes! Super ding!

Als je northbridge in de weg zit knip je toch een klein stukje van af van je s1? geen probleem hoor, is dun staal en is met een tang zo weg. Koelprestaties gaan er niet van achteruit!

Ik heb opverigens de zwarte plastic dingen erafgehaald. Vind het aluminium en koper veel mooier wat er onder zit. Al die reclame! :)

[Voor 29% gewijzigd door Tomino op 06-10-2007 10:54]


 • dimon
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 22-10-2009
Muchos gracias! Mooie pics. Wel groot, zoals ik al zei :P . Wel jammer dat ie m'n PCIe1x slotjes waarschijnlijk volledig zal bedekken :| hoewel ik ze op dit moment niet gebruik.

Maar over dat afknippen: dat kan toch niet aan de onderkant? Daar zit dat zwarte plastic ding met daar'in' de heatpipes?

 • Tomino
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 20-09 10:56
_Pumba_ schreef op zaterdag 06 oktober 2007 @ 11:00:
Muchos gracias! Mooie pics. Wel groot, zoals ik al zei :P . Wel jammer dat ie m'n PCIe 1x slotjes waarschijnlijk volledig zal bedekken :| hoewel ik ze op dit moment niet gebruik.

Maar over dat afknippen: dat kan toch niet aan de onderkant? Daar zit dat zwarte plastic ding met daar'in' de heatpipes?
*Maakt op de vroege zaterdag morgen speciaal voor jouw een foto :>

http://i12.photobucket.com/albums/a204/tomino/DSCF3366.jpg

Zit gewoon niks onder. Dat plastic is gewoon een kliksysteem dat er met monteren eigenlijk al afvalt :)
Btw, fan zit daaromdat mn nortbridge niet helemaal lekker zit en nog geen tijd om het te fixen! De S1 heeft die fan niet echt nodig zeg maar!


Let Btw niet op mn cpu koeler O-) Kwam een draadje van mn fan tussen.. Daar ging mn ball-bearing fan dus :w Dus alles eruit gesloopt behalve het koper, en er een nieuwe fan opgemaakt met tie-wraps. No problemo :P

[Voor 22% gewijzigd door Tomino op 06-10-2007 11:20]


 • dimon
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 22-10-2009
Tomino schreef op zaterdag 06 oktober 2007 @ 11:05:
[...]

*Maakt op de vroege zaterdag morgen speciaal voor jouw een foto :>

[afbeelding]

Zit gewoon niks onder. Dat plastic is gewoon een kliksysteem dat er met monteren eigenlijk al afvalt :)


Let Btw niet op mn cpu koeler O-) Kwam een draadje van mn fan tussen.. Daar ging mn ball-bearing fan dus :w Dus alles eruit gesloopt behalve het koper, en er een nieuwe fan opgemaakt met tie-wraps. No problemo :P
opzich valt er idd wat weg te knippen, tenzij die koperen uiteindes van de heatpipes net op de plaats van mn northbridge vallen natuurlijk...
Ik zie dat jij ook nog zeeën van ruimte hebt tussen je HD en de s1 :P

 • Tomino
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 20-09 10:56
Ja klopt, zeeeën van ruimte :+

0.50 cm ;)

 • nero355
 • Registratie: februari 2002
 • Laatst online: 18:58

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Tomino schreef op zaterdag 06 oktober 2007 @ 10:52:
Woei, ik heb een goede foto voor jouw!!

Ik heb ook een 7900GT EN de S1!

Eigen gemaakte foto's!

[afbeelding]
[afbeelding]
[afbeelding]

:) succes! Super ding!

Als je northbridge in de weg zit knip je toch een klein stukje van af van je s1? geen probleem hoor, is dun staal en is met een tang zo weg. Koelprestaties gaan er niet van achteruit!

Ik heb opverigens de zwarte plastic dingen erafgehaald. Vind het aluminium en koper veel mooier wat er onder zit. Al die reclame! :)
Blijven die Mem Heatsinks nou een beetje plakken of niet ?? Bij een collega van mij pleurden ze er nog eerder af dan dat ze erop zaten :/
Ik heb zelf een ThermalRight HR-03 op mijn 1900XTX en op 1 na die eraf is gevallen na 6 maanden ofzo zitten ze allemaal nog steeds erop :)

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • Tomino
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 20-09 10:56
nero355 schreef op zaterdag 06 oktober 2007 @ 19:57:
[...]

Blijven die Mem Heatsinks nou een beetje plakken of niet ?? Bij een collega van mij pleurden ze er nog eerder af dan dat ze erop zaten :/
Ik heb zelf een ThermalRight HR-03 op mijn 1900XTX en op 1 na die eraf is gevallen na 6 maanden ofzo zitten ze allemaal nog steeds erop :)
Tzit er hier al een jaar op.. lijkt me dus wel dat het plakt? :)

 • dimon
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 22-10-2009
nero355 schreef op zaterdag 06 oktober 2007 @ 19:57:
[...]

Blijven die Mem Heatsinks nou een beetje plakken of niet ?? Bij een collega van mij pleurden ze er nog eerder af dan dat ze erop zaten :/
Ik heb zelf een ThermalRight HR-03 op mijn 1900XTX en op 1 na die eraf is gevallen na 6 maanden ofzo zitten ze allemaal nog steeds erop :)
sorry beetje noob vraag, maar wat bedoel je met "blijven die mem heatsinks plakken"? Welke heatsinks bedoel je precies en hoezo zouden die eraf vallen? (waarmee zijn ze uberhaupt vastgeplakt)

 • Rangourthaman
 • Registratie: juni 2007
 • Laatst online: 16-09 05:19
memsinks voor het ram geheugen van je videokaart.
ze blijven plakken door het hitte-geleidende tape dat erop zit.
uiteraard is deze tape minder goed in hitte geleiden dan thermal paste, maarja, ze moeten blijven plakken aan je ram-chippies, daarom kunnen ze welles slechte plakkende eigenschappen er op na houden.

 • bnbaz
 • Registratie: september 2005
 • Niet online
_Pumba_ schreef op zaterdag 06 oktober 2007 @ 22:47:
[...]

sorry beetje noob vraag, maar wat bedoel je met "blijven die mem heatsinks plakken"? Welke heatsinks bedoel je precies en hoezo zouden die eraf vallen? (waarmee zijn ze uberhaupt vastgeplakt)
Die kleine aluminium dingetjes (hier alu kleur, meestal blauw bij Zalman's) om je geheugen wat af te koelen. Die dingen zitten vast met thermal adhesive strips, dat is een soort warmtegeleidend plakkertje, wat volgens velen slecht plakt.

Echter, wanneer je zorgt dat ze 100% schoon blijven, je RAM met alcohol schoongemaakt is, en je de boel in één keer plaatst en goed stevig aandrukt, zijn ze bijna niet los te krijgen :o
Ik heb nu trouwens ook een behoorlijk stille setup, wil alleen nog eens een mooie kast (Cosmos of P192, maar eigenlijk niet zo duur als de Cosmos, en groter dan de Antec) om de harde schijven stiller in te houden (en nee, ik ga geen €70 uitgeven aan twee van die behuizingen die meteen m'n 5.25's volgooien).

Ik heb nu:
Antec TX1050B (zonder metalen fangrills voor, zijkant dichtgemod, geïsoleerd)
GigaByte GA-965P-DS3
e6320 @ 2,8GHz @ 1,275v
7900GT @ 540/820
Antec Smartpower SP-500
Arctic Freezer Pro 7 @ control door moederbord
Zalman VF700-Cu @ 5v
ZM-NBF47
CoolerMaster 80mm (een stille, niet zo'n goedkope) @ 5v
2x Nexus 80mm
Nexus 120mm
Vantec NXP-201 fancontroller
Seagate Barracuda 7200.10 80GB
Western Digital Caviar SE16 WD2500KS
Isolatie (van dat dikke noppenspul, 2m2 voor €10 bij de bouwmarkt)

Een aantal foto's ervan (oud enzo):

http://flickr.com/photos/...in/set-72157594537920394/
http://flickr.com/photos/...in/set-72157594537920394/ (zonder Zalman nog)
http://flickr.com/photos/...in/set-72157594537920394/
http://flickr.com/photos/...in/set-72157594537920394/

 • M2M
 • Registratie: juli 2006
 • Laatst online: 00:33

M2M

medicijnman

Vroeger, een paar weekjes geleden, werd ik dus ook helemaal gek van het geluid van mijn pc. Vaak stond het ding 's nachts te loeien, een gigantisch grote bel blauw licht en een gezoem en geratel dat er uit kwam.

Ik ben dus in het bezig van een aluminium geen-merk kast, miditowertje, waarin een stel merkloze 80mm fannetjes in zitten, een zalman HP600 als voeding, een overgekloktje E6600 (momenteel 3.2 ghz) een bigwater SE waterkoelingssetje waarbij de fan van de radiator ook meteen dienst doet als casefan :), een 8800 gtx, een rits schijven inclusief floppydrive en een goede oude TV kaart.

Al met al wordt het redelijk warm daarbinnen, waardoor de fannetjes harder moeten draaien, waardoor ik snachts gek wordt. Ik heb dus eens even in het "stille pc" topic rondgeneusd, en flink wat gelezen over geluids arme pc's e.d. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat mijn enige hoop op survival was om alles eruit te gooien wat lijkt op een koeling en quality materiaal te halen om mijn bakkie lekker stil te krijgen.

Dat ging mij dus veel geld kosten, en toen pa ook nog eens met de energie rekening begon te zwaaien heb ik mijzelf een thin client aangeschaft. Zo'n klein geval ter grootte van een dikke dvdhoes, vreet 10 kleine wattjes en de enige herrie die er uit komt is het geluid van de 2.5 " HD die er in zit. Voor de rest is het geval compleet passief, en momenteel voldoet dat apparaatje in mijn downloadbehoeftes :). met de kerst gaan we weer eens kijken of ik mijn gewone pc ook een stukkie stiller kan krijgen, momenteel is het ding nog luidruchtiger dan zon geval van de aldi.

-_-


 • woekele
 • Registratie: juni 2002
 • Niet online

woekele

woekele

Ik heb een probleem met mijn voeding, deze zou volgens de specs en de reviews heel stil moeten zijn. De nexus 8040. Echter, deze maakt juist het meeste geluid van alles wat er in de PC zit. Een hoog gezoem. Het is niet de voedingfan, want die kan ik alleen heel zachtjes horen als ik orthos aanzet, het is dus de voeding zelf. Ik ga nog even proberen rubbertjes tussen de kast en de voeding te zetten, misschien resoneert hij. Trouwens, zelfs als de PC uitstaat maakt deze voeding al redelijk wat geluid vind ik (hoog piepend geluid) :S In mijn vorige kast had ik een Nexus 4090 voeding en deze had deze 'problemen' niet.

Overigens vind ik de 120MM real silent fans van Nexus ook niet zo silent. Een vrij hard laag gebrom maken ze. In mijn vorige kast zat ook een 120MM fan (ook van Nexus, oranje kleur), die hoorde ik niet. Vreemde zaak. Misschien maar eens wisselen voor Noctuas.

De nexus CPU koeler (LXM 8200) is wel mooi stil en ook de Nexus Frizzbee HDD coolers en Disk Twins (duh) zijn mooi stil (ja, ik ben helemaal Nexus gegaan :P).

 • Tomfish
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 13-07 14:19
woekele schreef op zondag 07 oktober 2007 @ 15:28:
Ik heb een probleem met mijn voeding, deze zou volgens de specs en de reviews heel stil moeten zijn. De nexus 8040. Echter, deze maakt juist het meeste geluid van alles wat er in de PC zit. Een hoog gezoem. Het is niet de voedingfan, want die kan ik alleen heel zachtjes horen als ik orthos aanzet, het is dus de voeding zelf. Ik ga nog even proberen rubbertjes tussen de kast en de voeding te zetten, misschien resoneert hij. Trouwens, zelfs als de PC uitstaat maakt deze voeding al redelijk wat geluid vind ik (hoog piepend geluid) :S In mijn vorige kast had ik een Nexus 4090 voeding en deze had deze 'problemen' niet.
Z.S.M RMA sturen. Zelfde probleem met mijn Antec voeding gehad, niet op tijd RMA gestuurd en het gevolg was een kapotte voeding en een kapot moederbord...

 • Dick
 • Registratie: januari 2003
 • Niet online
woekele schreef op zondag 07 oktober 2007 @ 15:28:
Overigens vind ik de 120MM real silent fans van Nexus ook niet zo silent. Een vrij hard laag gebrom maken ze. In mijn vorige kast zat ook een 120MM fan (ook van Nexus, oranje kleur), die hoorde ik niet. Vreemde zaak. Misschien maar eens wisselen voor Noctuas.
Nexus schijnt wel eens te wisselen van fabrikant waar ze de fans laten maken, dat wil nog wel eens wat kwaliteits verschil opleveren.

1815


 • Nas T
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 11-09 15:42
Pfoe, weer veel gezegd.

@kingrichard47:
Ik test wel met die orthos prime en prime95, ik zal wel kijken of dat als referentie hier gebruikt kan worden om je cpu te testen op temperatuurveiligheid.

@_pumba_:
Die HR03 kun je dan wel weer "andersom" monteren, zodat de heatsink boven de gfrafische kaart hangt, en niet eronder. Als je daar ruimte voor hebt heb je kans dat deze koeler je GPU wel passief kan koelen. Als je concludeerde dat de HR03 misschien niet genoeg koelde na mijn eerdere posts, dan moet je wel denken dat(al had ik de hr03 plus), ik een zwaardere GPU heb, en de koeler dus aan de onderkant gemonteerd. Nu heb ik hem erboven en ik had (zie eerdere posts) problemen met de fan, hij kreeg te weinig stroom zodat deze niet begon te draaien bij het opstarten, maar ik kreeg geen vastlopers bij gamen(al werden de heatpipes echt heet).

vrede in rust


 • UltraR-pc
 • Registratie: april 2004
 • Laatst online: 04-05 10:24
Ik heb sinds een week m'n nieuwe muisstille game-pc. Hierbij mijn ervaringen.

Antec Sonata Lifestyle 3 500 Watt
Met achter de hdd-brackets een fan geinstalleerd: Sharkoon Silent Eagle 1000 120mm

Intel Core 2 Duo 6750 met Zalman CNPS9500 AT

G.E.I.L. 2 gig pc 5300 geheugen

Samsung 400gig hdd

Club3D 8800GTS 320mb videokaart met
Thermalright HR-03 plus passieve koeler
met op dit koelblok een Papst 3412 N/2GLLE 92mm fan


De Sonata kast heb ik gekozen omdat deze puur gericht is op stilte. Daarom heb ik er ook voor gekozen om de standaard geinstalleerde 120mm fan te behouden en niet te vervangen voor een, nog, stillere fan. Ook heeft de kast rubberen ringetjes waar de hdd's op komen te rusten waarmee de trillingen worden opgevangen. En ik ging er van uit dat de Antec 500 watt voeding ook stil zou zijn aangezien hij standaard bij deze kast zit (niet echt logisch om daar een luidruchtige voeding bij te doen ;) ).
De voeding blijkt inderdaad totaal niet hoorbaar en de rubberen ringetjes onder de hdd doen hun werk prima. Ook de standaard 120mm fan is stil, maar het is wel het enige onderdeel van m'n pc dat hoorbaar is, maar alleen als het muiststil is en dan hoor je slechts een zacht gezoem van de lucht die de kast uit wordt geblazen, absoluut niet storend. Zelfs het tikken op m'n toetsenbord overstemd het al.
Enige waar je op moet letten is de grote van de kast. Hij is niet heel groot, precies goed zou ik zeggen. M'n 8800GTS videokaart, wat toch een flink grote kaart is, past er precies in, en dan bedoel ik ook echt precíes! De PCI-Express kabel van de voeding zit echt tegen de extra fan achter de hdd's aan. Als je voor een kaart gaat die ook maar 1 cm. groter is dan de 8800GTS dan gaat dat denk ik niet meer passen icm. met een extra fan in de kast.

De Sharkoon 120mm fan heb ik erbij laten plaatsen vanwege de simpele gedachte "extra koeling is nooit weg", en met enkel een 120mm outtake koeler ontbreekt er nogal wat luchtcirculatie lijkt me. Ik heb de stilste 120mm fan opgezocht op internet, en hij blijkt inderdaad onhoorbaar te zijn. Hij is stiller dan de standaard fan die achterin de kast zit, die, zoals ik al zie, het meeste geluid maakt. Maar aangezien de geluidsproductie van die standaard fan ook minimaal is vind ik het het niet waard om die te vervangen voor nog een Sharkoon fan.

De Zalman cpu-koeler heb ik gekozen omdat hij niet al te zwaar was, 500 gram (ivm het vervoer vanuit Zutphen naar Rotterdam, vond het niet echt een prettig idee om dan een koeler van een kilo aan dat mobo te hebben hangen, anders zou ik voor de Scythe Infinity zijn gegaan.)
En Zalman staat natuurlijk bekend om zijn stille producten. Hier thuis kwam ik er pas achter dat de koeler zelf automatisch zijn toerental bepaald adhv de temp. van de cpu. Hier schrok ik wel even van, omdat ik tenslotte alleen maar om stilte geef. Ik heb liever een wat warmere cpu met stilte, dan een wat koelere cpu met herrie.
Er bleek echter niets aan de hand. De koeler draait als ik niets zwaars doe met de pc op z'n laagste toerental en is dan onhoorbaar terwijl hij m'n Dual Core 6750 op 20 graden Celcius houdt. Als ik een zwaar spel draai (World in Conflict voluit met DX-10 effecten) en ik houd m'n oor naast m'n kast dan hoor ik de koeler net ietsje sneller gaan draaien, maar nog steeds onhoorbaar op meer dan 20 centimeter afstand. Hij houdt de cpu dan nog op ongeveer 30 graden celcius, echt fantastisch! Op internet las ik verhalen over dat als deze koeler op volle kracht draait het net een stofzuiger is, maar ik denk dat je dan de cpu eerst heftig moet overclocken voordat je daar iets van merkt.

De Samsung hdd heb ik gekozen omdat uit verschillende reviews bleek dat Samsung de stilste hdd's levert. Ik hoor hem gewoon helemaal niet. In m'n oude pc zat een Maxtor hdd in een A-Open kast. En die wilde nog wel eens hoorbaar gaan trillen, dan moest ik een tik tegen de kast geven en verdween het geluid.
In m'n nieuwe pc hoor ik helemaal niets. Ik kan natuurlijk niet zeggen of dit voornamelijk door de Samsung hdd of door de rubberen ringetjes van de Antec Sonata kast komt, maar de combinatie werkt iig perfect.

De videokaart is volgens mij normaal gesproken de grootste herriemaker in een pc. Ik koos tussen de 2900XT van AMD en deze 8800GTS. De keuze was heel makkelijk aangezien er, nog, geen stille gpu-koelers van 3e partijen bestaan voor de 2900XT.
De Thermalright HR-03 Plus is de enige beschikbare stille koeler voor de 8800 serie. Uit de reviews waren goed te spreken over zijn koelcapaciteit en aangezien het een passieve koeler betreft zat ik natuurlijk goed voor m'n stille pc.
De 92mm Past fan heb ik er voor de zekerheid bij gekocht, ik heb liever geen gebraden apparatuur in m'n kast. Ik heb de stilst mogelijke 92mm fan uitgezocht (de installatieruimte op de HR-03 is bedoeld voor een 92mm fan). Mocht deze fan toch te veel geluid veroorzaken dan zou ik hem gewoon van het mobo loskoppelen. Dit bleek echter niet nodig, de koeler is onhoorbaar, en icm de HR-03 plus wordt m'n videokaart prima gekoeld. (dit leid ik af uit het feit dat er tijdens zware games geen problemen optreden, om de een of andere reden leest geen enkel programma de temp. van m'n gpu af.)

Kortom, alles is een succes. M'n pc is zo goed als onhoorbaar. Het enige piepkleine verbeterpuntje zou zijn om de standaard fan achterin de kast nog te vervangen voor een, nog, stillere fan, bijv. een Sharkoon. Maar dan heb je het echt over piepkleine marges.

[Voor 3% gewijzigd door UltraR-pc op 08-10-2007 17:32]


 • FlowDesign
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 23:33
* Flow is nog steeds op zoek naar een hele stille of liever passieve koeler voor een 6800GT die niet breder is dan de kaart zelf. Iemand een idee?

[Voor 3% gewijzigd door FlowDesign op 08-10-2007 18:30]


 • SuX DeLuXe
 • Registratie: oktober 2005
 • Laatst online: 00:44
Eigelijk is het gestoord hoe lawaaierig harddisks in het algemeen zijn...
ik heb m'n hdd behuizing net ff uit m'n P182 getild omdat ik knettergek werd van het geratel, soms komt er geen einde aan. het ding ratelt maar door, zelfs als ik helemaal niks op de PC doe.
Vroeger had ik er nooit zo'n last van, maar als je eenmaal een koele behuizing hebt en stille componenten dan ratelt die hdd werkelijk overal bovenuit. Je hoort 'm zelfs nog als je 10 meter verder weg staat.
Krijg bijna de neiging om m'n fans op full speed te gaan laten draaien :(

 • Tomino
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 20-09 10:56
Thrills33ka schreef op maandag 08 oktober 2007 @ 18:56:
Eigelijk is het gestoord hoe lawaaierig harddisks in het algemeen zijn...
ik heb m'n hdd behuizing net ff uit m'n P182 getild omdat ik knettergek werd van het geratel, soms komt er geen einde aan. het ding ratelt maar door, zelfs als ik helemaal niks op de PC doe.
Vroeger had ik er nooit zo'n last van, maar als je eenmaal een koele behuizing hebt en stille componenten dan ratelt die hdd werkelijk overal bovenuit. Je hoort 'm zelfs nog als je 10 meter verder weg staat.
Krijg bijna de neiging om m'n fans op full speed te gaan laten draaien :(
Vista toevallig?
Pagina: 1 2 3 ... 47 Laatste


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee