Het is een misvatting om te denken dat een kleinere core altijd beter klokken dan een grotere core. De X1600 en X1300 klokken namelijk minder met dezelfde spanning als de X1800..... Als een transistor eenmaal "goed" is, dan maakt het niet uit hoeveel van deze worden gebuikt, ze zullen altijd de klokfrequentie kunnen halen. Het enige nadeel van een grotere core is dat de kans groter is op een slechte transistor, en dat de core warmer wordt waardoor de "goede" transistors over het algemeen minder hoog klokken.Eigenlijk best vreemd, want nVidia heeft 100M minder transistoren op hetzelfde proces in een kleinere core, en toch zitten zowel een XTX als GTX op 650Mhz. nVidia zat zo te pronken met het feit dat ze meer "speed per mm2 die" hadden.
nVidia heeft bij de 7900 serie besloten om wat reserve pipes te verwijderen om zo nog kleinere core's te maken voor grotere productie. (G71 heeft minder transistoren dan G70) Dit heeft echter wel tot gevolg dat (bijna) alle transistoren in de core "goed" moeten zijn om deze met optimale klokfrequentie te laten werken. Er ontstaan veel core's die niet de optimale klokfrequentie kunnen halen. Deze kunnen worden ondergebracht in de 7900 GT serie.
Aggresieve fabrikanten zoals XFX en EVGA zijn iets te aggresief bezig geweest mekaar de loef af te steken door als maar zwaarde overklokmodellen van de 7900GT te maken. Dit komt ze nu duur te staan.
Het feit dat de X1900XTX met meer transistoren beter klokt komt waarschijnlijk door de reserve "shaderpipes e.d.". Hiermee kunnen bijna altijd beste transistors ingezet worden voor optimale kloksnelheid. De prijs is wel dat de core groter en warmer word.
In dit geval treft nVidia geen schuld en dienen XTX en EVGA een ander beleid te voeren.
De situatie word een stuk erger als de standaard 7900GTX versies deze problemen vertonen. Dan is nVidia ook te aggresief bezig om de concurrentie bij te benen.
In het ergste geval vertonen de cores (zowel de 7900GT als GTX) degradatie naarmate de bedrijfuren vorderen. Dan heeft nVidia geen enkele controle over hoeveel RMA gevallen die nog kunnen komen. Dit zou op een fout in het bakproces of op een verkeerde werkspanning kunnen duiden. In beide gevallen is nVidia de schuldige.
Deze G70 is een andere core dan de G71 (110nm vs 90nm) De uitspraak van ATI sloeg op het feit dat de G70 op een te hoge voltage zou werken met degradatie als gevolg. De 7900 zou idd. een te hoge spanning kunnen hebben, maar is en wezen een heel andere core waarmee deze uitspraak geen waarde heeft.Had ATi dan blijkbaar toch gelijk toen ze ten tijde van de GF7800GTX512 zeiden dat de GF7 serie vervroegd zou kunnen doorbranden als het op te hoge snelheden zou draaien?
[Voor 10% gewijzigd door Anoniem: 149755 op 02-06-2006 19:05]