FirefoxAG schreef op woensdag 12 oktober 2005 @ 10:08:
[...]
Deze vergelijking is interessant, maar toch minder interessant dan de G70 / R520 clock-voor-clock vergelijking. Het ligt namelijk gewoon in de lijn der verwachting dat R520 clock-voor-clock sneller is dan R480... anders kon je net zo goed je R480 houden. Verder wisten we ook al dat R520 extra optimalisaties op AA/AF gebied herbergde, dus wat mij betreft ook no surprises there...
Hoezo ligt het in de lijn der verwachting dat de R520 klok-voor-klok sneller is dan de R480? Ik dacht dat de 'algemene verwachting' was dat de R520 niets meer was dan 'R4x0 met SM3.0 er op geplakt' en nV had via interne PR slides al laten weten dat ATi geen FP32 had omdat ze er moeite mee hadden om dit te implementeren aangezien de performance dan omlaag zou gaan (wat natuurlijk pure speculatie was van hun kant). Dat R520 nu meer blijkt te zijn dan de oude architectuur + SM3.0 en ook zaken geleend heeft van R400/R600 waardoor de performance klok-voor-klok sneller kan zijn vind ik op zich best opmerkelijk gezien de 'algemene verwachting' uit voorgaande topics.
Wat echter wel verrassend is - i.m.h.o. - is dat de G70 per pipe sneller blijkt dan de R520. Dat had ik - en met mij een groot deel van de videokaartliefhebbers - absoluut niet verwacht.
Tja, het ligt er maar net aan wat je onder 'videokaartliefhebbers' verstaat. Als je daaronder "ik geil op hoge fps en hoge 3dMarks' bedoeld, dan heb je gelijk. Als je daaronder verstaat 'ik vind de achterliggende techniek van videokaarten interessant', dan heb je het imo mis.
En hier hebben we dus een analogie die i.m.o. totaal niet opgaat. De AMD Athlon64 en Intel Pentium IV zijn architecturen die dramatisch verschillen van elkaar. Het verschil tussen die twee is veel groter dan de verschillen tussen R520 en G70.
De basis- en zelfs een flink aantal in-depth principes van de G70 en R520 zijn namelijk redelijk gelijk, en zodoende ook wel degelijk vergelijkbaar of naast elkaar te zetten.
[...]
Wie had het over apples-to-apples qua architectuur? Als de architecturen identiek waren zou ook de performance identiek zijn geweest, en wat vergelijk je dan?
Ik had het over architectuur. Dat is wat mij betreft het belangrijkste waar je eerst naar moet kijken wanneer je videokaarten gaat vergelijken. Of wilde je straks ook nog RSX tegenover Xenos gaan uitzetten en kijken wie er klok-voor-klok efficienter is? Zie ook mijn vergelijking met de 9800Pro vs FX5900, je kan niet zo maar 4 pipes uit zetten op de 9800Pro en de FX downclocken naar 380Mhz en dan zeggen dat de FX efficienter is.
De enige manier waarop ik 'apples-to-apples' kan interpreteren is dat het inderdaad beide videokaarten zijn {apples}, maar dat de een een Golden Delicious {G70} is, terwijl de ander een Elstar {R520} is. De groene Golden Delicious smaakt zoetzuur en de rode Elstar ook, maar worden op verschillende manieren geteeld {verschillende architecturen}. Is de een daarom minder smaakvol {efficient} dan de ander?
Het interessante hier is juist om te zien hoe deze verschillen in ontwerpbeslissingen zich vertalen in real-life performance. Veel meer apples-to-apples dan deze vergelijking kun je bij een efficiency onderzoek gewoon niet komen...
Jij zegt dat het "logisch" is dat G70 efficienter is? Toch was de algemene opvatting dat de R520 per-pipe een stuk sneller zou zijn dan G70, en die illusie word ook gewekt als je in het globaal naar de scores kijkt. Dit blijkt dus echter niet het geval te zijn, en dat is de meerwaarde van dit onderzoek...
De algemene opvatting van de 3D-liefhebbers was dacht ik toch echt dat 2 ALUs sneller zijn dan 1 ALU + Mini ALU, zeker als ze bijna identiek zijn (en nV's ALU theoretisch gezien al wat sneller is).
Veridian die de test heeft uitgevoerd heeft ook al gezegd dat het nooit de bedoeling is geweest om mensen het idee te geven dat omdat de G70 meer per klok doet dan een R520, deze daardoor minder efficient en slechter zou zijn, want dit is compleet irrelevant aangezien de architecturen verschillen. Dit laatste is echter wel het geval bij de mensen die minder verstand hebben van de achterliggende architecturen.
En zelfs dan kun je nog beargumenteren dat het niet apples-to-apples is gezien het "overklokpotentieel" (op de core dus) niet is meegenomen, en dat ligt bij G70 vrijwel zeker percentueel hoger dan bij R520. Zeker uitgaande van de GTX TOP die op core vanuit de factory 13% sneller is dan een default GTX.
Thund3r schreef op woensdag 12 oktober 2005 @ 10:20:
[...]
Wat een bullshit, er zijn nog maar een paar kaarten in omloop, en nu trek je al conclusies dat de GTX beter klokt.
Tevens is je argument dat "bijna elke" GTX de TOP snelheden haalt ook al teniet gedaan, want verscheidene links die hier gepost zijn bewezen het tegendeel, dus kom aub met feiten ipv meningen

Dat bedoel ik dus maar. Zie ook The Sources eerdere post dat nVidia niet genoeg TOP kaarten kan leveren vanwege de
lage yields.
FirefoxAG schreef op woensdag 12 oktober 2005 @ 11:01:
[...]
Dat er nog rek in dat 1.2ns geheugen zat was duidelijk, dat is namelijk gewoon gespecificeerd op 1600mhz.
Wat betreft de core... tja, of je een enkeling die een 10% overklok op core haalt moet toejuichen als "
X1800XT is toch 'goed' te overklokken" valt te bezien. Om te beginnen is 10% echt niet veel. Zeker niet er van uitgaande dat de kaart vermoedelijk op zijn max gebenched is en het de vraag is of hij uberhaupt wel gamestabiel is (wetende hoe dit soort tests vaak uitgevoerd worden:
waarschijnlijk niet dus).
Dat dit blijkbaar een
record is op XS voor een stock X1800XT op lucht is zegt toch wel wat. De X1800XT kaarten in omloop zijn namelijk grotendeels (hand-picked) reviewsamples. Hoe de bulk gaat klokken valt nog wel te bezien.
Het is logisch dat er nu nog maar een 'enkeling' is die 10% overklok haalt op de core. Een enkeling heeft namelijk nog maar de X1800XT. Trek dus voorlopig nog maar geen voorbarige conclusies over de overklokbaarheid van de X1800XT. Er zijn genoeg 'newbies' die dit topic lezen en heel snel geloven wat hier in dit topic gezegd wordt. Lezen ze 1x dat de G70 zgn "efficienter" is dan de R520 dan geloven ze dit meteen zonder even verder te kijken. Laten we nog even wachten tot november.
En om even een klein beetje te bitchen betreffende dat "
G70 wint net"... het verschil
in 3DMark05 (!!) bedraagd 6% (Driverheaven) om 9% (Xtremesystems)...
als het resultaat andersom was geweest zou dat "behoorlijk" zijn geweest, dus wel een beetje consequent blijven he

Verder zou ik het verschil - in de Driverheaven gametests - van
~10% in CounterStrike Source (normaal een ATi prefererende game) en
50% in Doom3 - beide in het voordeel van de GTX - nou niet echt "wint net" willen noemen...

Stop me alsjeblieft geen woorden in de mond. Daar ben ik niet zo van gediend.

Het valt me wel vaker op dat mensen dat hier vaker doen. Daar moet toch echt een eind aan komen.
Een verschil van minder dan 900 punten als we toch al rond de de 10K zitten vind ik 'net'. Als je het over 900 punten verschil hebt en je spreekt nog over een 5K range, dan is dat al een heel verschil (zou ik dus "groot verschil" noemen). Net zoals 10fps verschil een wereld van verschil kan uitmaken als je spreekt over gemiddelde fps van 30, maar dit minder belangrijk is als je spreekt over een gemiddelde fps van 90. In het eerste kan het het verschil uitmaken tussen speelbaar of niet speelbaar op bepaalde resoluties. In het tweede geval zal het zowiezo speelbaar zijn en kan je zelfs nog beslissen om extra IQ opties aan te zetten.
Voor iemand die niet echt voor 'als'-situaties is, speculeer je toch een aardig eind weg.

En wat maakt het nou uit of er een fabrikant is die een X1800XT uitbrengt op 675 (dus 8% overklok) of eentje op 706,25Mhz (13%)?

Of is de kaart die 13% overgeklokt is dan superieur aan de ander?

Op memory is het sowieso logisch dat met de GTX vaak geen TOP snelheden gehaald worden omdat de GTX (nog) gebruik maakt van 1,6ns geheugen (gespecificeerd op 1250mhz)... slechts een selectie daaruit haalt 1350mhz of meer...
Over het geheugen valt ook nog te twisten. Sneller geheugen heeft een aantal nadelen voor bepaalde operations die door de hoge snelheid min of meer opgeheven worden. De X1800XT heeft timings die precies geoptimaliseerd zijn voor 1.5Ghz. Klok je dit naar beneden, dan blijf je de nadelen voor die bepaalde operations behouden en doe je ook nog eens het nut van de strakke timings teniet. Klok je dit over dan is het juist omgekeerd het geval. Het geheugen op de G70 is langzamer en heeft dus minder last van de nadelen van sneller geheugen. Klok je dit over dan blijven die nadelen weg, maar geniet je wel van de hogere snelheid.
Zo zijn er nog tal van redenen te noemen die een echte vergelijking moeilijk maken. Ik kan me voorstellen dat zo'n vergelijking interessant kan zijn voor een aantal mensen, maar eigenlijk heb je er verder niets aan. Feit is gewoon dat de X1800XT gelanceerd wordt op 625Mhz en niet op 450Mhz. En op 625Mhz doet de X1800XT gewoon goed z'n werk.
Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.