[Discussie] AMD Sempron, Athlon 64 & Opteron - Deel 10 Vorige deel Overzicht Volgende deel Laatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 ... 6 Laatste
Acties:
  • 7.679 views sinds 30-01-2008

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter

Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/50084/full.png

Index
Wie, wat, waar?

De AMD K8 ofwel Hammer is de achtste-generatie processor van AMD. Wat deze processor vooral bijzonder maakt is een 64-bits uitbreiding van de IA-32 instructieset. Met deze x86-64 instructieset is de Hammer in staat om te profiteren van alle mogelijkheden van een 64-bit brede processor, terwijl backwards compatibiliteit met bestaande IA-32 software wordt behouden. De implementatie van de Hammer processor is daardoor veel minder ingrijpend dan van de 64-bit Intel Itanium, die nieuwe IA-64 software vereist om optimaal te presteren.
• K8 features better branch prediction algorithms and bigger TLB, which will make Athlon 64 run faster than Athlon XP working at the same clock frequency.
• Integer pipeline of K8 is a little longer, which allows reaching higher clock frequencies. The integer pipeline of this processor has 12 stages altogether, while the FPU – 17 stages, against 10 and 17 stages respectively by Athlon XP.
• K8 supports SSE2 instructions. This way this processor will support all existing extensions of x86 instructions set, which will allow it to work faster with applications optimized for Intel Pentium 4 processors.
• K8 feature a built-in DDR SDRAM controller, so that it can communicate with the memory directly thus reducing the latencies on data requests.
• The CPU and the South Bridge will be connected using a HyperTransport bus with up to 4.0GB/sec bandwidth in each direction (assuming a 1GHz HyperTransport bus).
• K8 processor supports x86-64 technology, which allows it to work in special 64bit applications.
Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/53995/full.jpg

Opteron / Athlon64: omschrijving

Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/58242/full.jpg

Opteron

De Opteron (geïntroduceerd op 22 april 2003) is AMD's high-end 64-bit processor voor servers en workstations. De processors worden gekenmerkt door een architectuur die zich uitermate goed leent voor gebruik in servers en multi-processor workstations. De Opteron beschikt over een aantal unieke features, waaronder een geïntegreerde geheugencontroller, 'glueless' multi- processing en ondersteuning voor de AMD64-architectuur. AMD64 biedt naast een grotere geheugenadresseringsruimte en bredere 64-bit integer registers een dubbel aantal general purpose en SSE2 & SSE3-registers. Hiermee wordt een oud mankement van de x86-architectuur - het gebrek aan registers - opgelost. De Opteron kan zowel nieuwe 64-bits AMD64-software als oude 32-bits x86-applicaties draaien. Indien het besturingssysteem daarvoor ondersteuning heeft, kunnen 32-bits en 64-bits programma's gelijktijdig gedraaid worden.

De AMD Opteron beschikt evenals de Athlon 64 over een geïntegreerde geheugencontroller, waarmee een lage latency tot het geheugen mogelijk is en de beschikbare geheugenbandbreedte zo optimaal mogelijk benut kan worden. De Opteron heeft de beschikking over een 128-bit brede geheugenbus waarmee bij gebruik van DDR400-geheugen in theorie een bandbreedte van 6,4GB/s gerealiseerd kan worden. De integratie van de geheugencontroller betekent dat de Opteron niet meer aan een traditionele northbridge gekoppeld hoeft te worden om toegang te krijgen tot het geheugen. In tegenstelling tot de Xeon en Athlon MP communiceren de CPU's in een multi-processor configuratie niet meer via de frontside bus met elkaar - de Opteron heeft geen FSB - maar worden directe HyperTransport-links tussen de processors gebruikt. Hiermee is zogeheten glueless multi-processing mogelijk: tot een aantal van acht processors is er geen chipset- ondersteuning nodig om de CPU's in het systeem aan elkaar te 'lijmen'. Omdat met het aantal processors ook het aantal geheugencontrollers toeneemt, is het Opteron-platform zeer schaalbaar. De Opteron telt maar liefst 940 pins en dient gecombineerd te worden met een Socket 940-moederbord.

De Opteron ondersteunt diverse RAS (Reliability, Availability en Serviceability) features, waaronder ECC-foutcorrectie op de L1 cache data, L2 cache data, translation look-aside buffers (TLB's) en het DRAM-geheugen. Tevens wordt Chipkill ECC ondersteunt. Twee belangrijke verbeteringen ten opzichte van de Athlon MP zijn 'termtrip', een snelle beveiliging tegen overhitting, en het verbeterde package met geïntegreerde heatspreader. Dankzij de heatspreaker wordt de core goed bescherm tegen fysieke krachten van buitenaf. Het nieuwe heatsink-bevestigingsmechanisme van de Opteron zorgt er bovendien voor dat er tijdens de plaatsing van de heatsink veel minder kracht op de processor wordt uitgeoefend.

De Opteron-processor is leverbaar in drie verschillende series; de Opteron 100-serie voor single processor systemen, de 200-serie voor dual processor machines en de 800-serie voor servers met maximaal acht processors. AMD gebruikt een typeaanduiding die bestaat uit drie getallen. Het eerste getal staat voor de maximale schaalbaarheid en de laatste twee getallen geven de relatieve prestaties weer. Zo presteert een Opteron 246 beter dan een Opteron 244. De kloksnelheid is in principe niet uit de typeaanduiding te herleiden.

De Opteron-processor, bedoeld voor toepassing in servers en workstations, werd op 22 april 2003 geïntroduceerd en heeft in tegenstelling tot de Athlon MP en de processors van Intel geen type-aanduiding gekregen die zijn gebaseerd op kloksnelheid of een aan kloksnelheid gerelateerde performance rating. In plaats daarvan heeft AMD gekozen voor een systeem dat de schaalbaarheid van de processor en de relatieve performance ten opzichte van andere Opteron-processors aangeeft.

Athlon64

De introductie van de Athlon 64 en de Athlon 64 FX vond plaats op 23 September 2003. De originele Athlon 64 3200+ genoot vrijwel direct van een stevige prestatiewinst tegenover de oudere AthlonXP familie, en bleek tevens goed opgewassen tegen Intel's snellere Pentium4 processoren. De duurdere Socket 940 Athlon 64 FX-51+ met dual-channel geheugen ondersteuning (max 6.4GB/s) vond zijn plek in het duurdere segment, waar ook Intel's Pentium4 Extreme Edition een plaatsje innam.

Nog geen jaar later kwam AMD met de introductie van Socket 939 voor Athlon 64 (3500+, 3800+) en Athlon 64 FX (53+) processoren, deze keer met dual-channel geheugen ondersteuning voor beide series. De overstap van single-channel Socket 754 naar dual-channel Socket 939 voor de desktop Athlon 64 bracht de nieuwe "NewCastle" core met zich mee, welke slechts 512KB L2 cache aan boord had. De Socket 939 Athlon 64 FX bleef qua specificaties vrijwel identiek aan de Socket 940 versie, met uitzondering van de verhoogde kloksnelheid. De Winchester core, qua specificaties vergelijkbaar met de NewCastle, kan gezien worden als AMD's poging om over te stappen op het 90nm procede. Qua rating deed deze core met de Athlon 64 3000+, de 3200+ en de 3500+ in eerste instantie een klein stapje terug, gezien de 200MHz hoger geklokte Athlon 64 3800+ voor Socket 939.

Sempron / Athlon64 / Opteron prijslijst

Sockets

Hier valt niet veel over te zeggen, AMD heeft er op dit moment 3:

• Socket 754 voor de low-end (Sempron) & mobiele cpu's
• Socket 939 voor de mid-end & high-end Athlon64 & Athlon64 FX cpu's
• Socket 940 voor de Opteron

Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/53998/full.jpg

Roadmap

Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/55322/thumb.jpgAfbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/53827/thumb.pngAfbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/50068/thumb.png


In de eerste helft van 2006 mogen we nieuwe single & dual-core cpu's met DDR2 verwachten.
Buiten DDR2 zullen er ook enkele nieuwigheden als Pacifica en Presidio aan boord zijn.
Tevens zullen deze cpu's gebruik maken van een nieuwe socket:

NaamPinsToepassing
Socket F1207Opteron 2xx / 8xx
Socket M2940Opteron 1xx / Athlon64 / Sempron
Socket S1638Mobile Athlon64 / Sempron


Waarom de Opteron 2xx & 8xx serie een andere socket krijgen is niet bekend, waarschijnlijk omdat ze ondie PCI-E krijgen & misschien FB-DIMM geheugen.

Volgende cpu's mogen we in 2006 (april?) verwachten: (revisie F)

• Athlon64 FX "Windsor": dual core, 2MB cache, DC DDR2-667, Pacifica, Presidio
• Athlon64 "Windsor": dual core, 1 & 2MB cache, DC DDR2-667, Pacifica, Presidio
• Athlon64 "Orleans": single core, 512kb & 1MB cache, DC DDR2-667, Pacifica, Presidio
• Sempron "Manila": single core, 256kb cache, DC DDR2-667, Pacifica?, Presidio?
• Mobile Athlon64 DTR "Trinidad": dual core, 2MB cache?, SC(?) DDR2-667, Pacifica, Presidio
• Turion "Taylor": dual core, 2MB cache?, SC(?) DDR2-667, Pacifica, Presidio

Ook het verbruik van deze cpu's zal iets hoger liggen dan de huidige reeks:

• FX = 125W
• Single core = 104W
• Dual core = 110W

Na 2006 wordt het met de de K10 nog interessanter: ten eerste zal het platform beter schaalbaar worden: de K10 is geschikt is om zonder extra chipset te werken in systemen met maximaal 32 processors (nu maximaal acht). Bovendien zal er in 2007 een quad-core versie van de Opteron op de markt verschijnen. HyperTransport 3.0 - dat drie keer zoveel bandbreedte levert als de huidige versie van de standaard - moet ervoor zorgen dat zo'n zware server niet door een tekort aan gegevens om mee te rekenen wordt teruggehouden. Om dezelfde reden wordt een L3-cache toegevoegd. Er wordt ook gesproken over een uitbreiding van de AMD64-instructieset, maar wat daar precies mee wordt bedoeld is niet duidelijk. Volgens bronnen buiten het bedrijf zullen de K10-processors gebruik maken van dezelfde sockets die volgend jaar worden aangekondigd voor de DDR2-chips.

Onder de noemer Partitioned PowerNow! gaat AMD het stroomverbruik van iedere core apart regelen, iets wat nu alleen voor de hele chip tegelijk gaat. Als geheugen ondersteunt K10 onder andere DDR3, waarbij naast normale DIMM's ook FB-DIMM's kunnen worden gebruikt. Voor de toekomst is overigens ook al ondersteuning voor DDR4 en FB-DIMM2 toegezegd. Verder wordt het virtualisatiesysteem uitgebreid om ook I/O te omvatten, en zal de nieuwe core een aantal extra betrouwbaarheidsfeatures aan boord hebben. Hier valt onder andere het spiegelen van geheugen onder, een feature die in x86-land tot nu toe alleen voor de Xeon MP bestaat.

Ook over de verdere toekomst heeft AMD een aantal erg interessante opmerkingen gemaakt. Waar K10 nog redelijk herkenbaar is als een Opteron 'on steroids', overweegt het bedrijf ook ontwerpen die verder van de huidige conventies afwijken. Zo denkt het na over een vernieuwd FPU-ontwerp, on-chip co-processors voor specifieke taken zoals video-encoding of encryptie, en een nieuw concept dat cluster based multithreading is gedoopt. Dit laatste houdt in dat de cores van een dual- of multi-core processor gebruik kunnen maken van elkaars executie-eenheden. Volgens het onderzoek van AMD zou het verzachten van de scheidingslijn tussen verschillende cores tot 80% extra prestaties op kunnen leveren, in tegenstelling tot andere multithreadingtechnieken zoals HyperThreading (SMT) van de Pentium of het SoEMT dat de Itanium later dit jaar krijgt.

Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60415/thumb.jpgAfbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60414/thumb.jpgAfbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60413/thumb.jpg
Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60412/thumb.jpgAfbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60411/thumb.jpgAfbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60410/thumb.jpg
Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60409/thumb.jpgAfbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60408/thumb.jpgAfbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60407/thumb.jpg
Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60406/thumb.jpgAfbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60405/thumb.jpgAfbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60404/thumb.jpg
Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60403/thumb.jpgAfbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60402/thumb.jpgAfbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60401/thumb.jpg
Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60400/thumb.jpgAfbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/60399/thumb.jpg


Moederborden

Op zoek naar een gepast moederbord? AMDboard heeft een overzicht van meer dan 300 mobo's:

Socket 754
Socket 939
Socket 940

Neem ook eens een kijkje @ PMG FAQ => Welke moederbord fabrikanten zijn er, en waar vind ik ze?

Geheugen ondersteuning

De K8 beschikt over een geïntegreerde geheugencontroller, dus de geheugencontroller zit in de cpu zelf i.p.v. in de northbridge. Dit levert een latency-verlaging op van 20 tot 30 procent en verbetert daarmee tevens de bandbreedte-efficiency. De controller heeft een 64-bit of 128-bit brede bus.

Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/63915/full.jpg

Iedere Sempron / Athlon64 / Opteron ondersteunt maximaal DDR PC3200 geheugen, behalve de B3 Opteron revisie welke maximaal PC2700 ondersteunt.
De Opteron werkt enkel met registered (buffered) geheugen. ECC geheugen wordt door zowel de Opteron als door de Athlon64 ondersteunt maar is niet vereist.

Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/54040/full.gif

Zoals je ziet loopt DDR266 (PC2100) & 333 (PC2700) niet altijd maximaal.
Dat komt door de memory divider. De Athlon64 kent geen halve multipliers en ook geen halve memory dividers. Er wordt dan de dichtstbijzijnde divider gekozen zodanig dat de DRAM frequency niet boven de 133,33MHz (PC2100) of 166,66MHz (PC2700) gaat.

Voorbeeld:
2600 / 20 (memory divider) = 130,00
Als er een hogere divider zou gekozen worden (bv 21) dan draait het geheugen trager, en bij een lagere divider gaat ie sneller draaien, maar overklokken wordt standaard niet gedaan. Dus wordt de dichtstbijzijnde divider gekozen.

De Athlon64 ondersteunt sinds de E revisie 4 geheugen latten op 400MHz @ T1, en 4 geheugen latten doublesided op 400MHz @ T2
Bij oudere revisies gaat het geheugen bij gebruik van 4 DDR400 geheugen latten op 333MHz werken.

Hier nog even een overzichtje:

Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/64753/full.png

Tevens wordt er sinds de E revisie DDR500 ondersteunt, maar dat is niet officieel door AMD bekend gemaakt.

DDR2 zal begin 2006 ondersteund worden met de F revisie.

FAQ

Silicon-on-Insulator (SOI) :?

SOI isoleert de transistors van het onderliggende silicium. Dit vermindert de lekkage van de elektronen die tussen de transistors heen en weer fietsen, waardoor de transistors sneller kunnen schakelen en het stroomverbruik wordt verlaagd. Volgens IBM kan SOI de performance ten opzichte van een standaard CMOS procédé met 20 tot 25 procent verbeteren, en kan het stroomverbruik met een factor 1,7 tot 3 gereduceerd worden.

Dual Stress Liner (DSL) :?

Deze technologie wordt gebruikt sinds de E revisie van de Athlon64 / Opteron om hogere kloksnelheden te halen en is enigszins vergelijkbaar met Intel's 'strained silicon', maar biedt enkele voordelen. De technologie maakt het mogelijk dat transistors 24 procent sneller kunnen schakelen, terwijl strained silicon een verbetering laat zien tussen de 15 en 20 procent. Tevens heeft de technologie geen negatieve invloed op de yields en de productiekosten van de processors.

Pacifica :?

Pacifica = virtualisatietechnologie, kan je vergelijken met Intel's Vanderpool.
Deze extentie op de instructieset is bedoeld om het draaien van meerdere operating systemen op een machine sneller te maken.

Werking: één of meerdere operating systemen draaien als 'gast' op de machine zonder zich ergens zorgen over te maken. Zodra er iets gedaan wordt (door een gast zelf of door de hardware) waardoor de stabiliteit van het systeem in gevaar komt grijpt Pacifica in. De processor draagt op zo'n moment de controle over aan de Hypervisor. Deze komt op een nieuw beveiligingsniveau te draaien dat nog boven Ring 0 ligt (waar de kernel van een operating systeem normaal op draait). De Hypervisor mag vervolgens zijn kunstje doen om te voorkomen dat het mis gaan en er daarna voor kiezen om de controle weer terug te geven aan een van de gasten. In de oude situatie zou de Hypervisor zelf alle mogelijke gevaren in de gaten moeten houden, en bovendien zelf moeten zorgen voor de wisselingen tussen de verschillende besturingssystemen. Dat kan in de toekomst dus allemaal door hardware afgehandeld worden met een Pacifica-processor, wat in veel gevallen een snelheidswinst op kan leveren.

Pacifica en Vanderpool zijn niet onderling compatible. De AMD-specificatie gebruikt andere instructies en heeft bovendien enkele features die Intel niet heeft. Zo kan Pacifica inhaken op een TPM (Trusted Platform Module) om 'vertrouwde' software te draaien en virtualiseert AMD ook direct zijn geïntegreerde geheugencontroller mee.

Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/59816/full.gif

Presidio :?

AMD's techniek voor hardwarematige beveiliging (zoals Intel's LaGrande), hier is echter nog niks over bekend.

K8 en HyperThreading (HT) :?

De Athlon64 ondersteunt geen HyperThreading, maar voor de dual core cpu's heeft AMD ervoor gezorgd dat softwate met HT ondersteuning van de 2de core kan profiteren. Door een trucje "denkt" de software dat er een HT cpu inzit:

ProcessorRegisterWaarde
Athlon 64EDX0x078bfbff
EDX0b00000111100010111111101111111111
EBX0x00000800
Athlon 64 X2EDX0x178bfbff
EDX0b00010111100010111111101111111111
EBX0x00020800


Opteron & PowerNow! :?

De PowerNow!-technologie wordt door AMD al geruime tijd gebruikt om het energieverbruik van notebookprocessors te minimaliseren. Sinds begin 2005 heeft de Opteron ook ondersteuning voor deze techniek. Datacenters kampen met het energiegebruik van moderne computers wat hoge kosten met zich meebrengt doordat een stevig koelsysteem nodig is om oververhitting te voorkomen.

Andere voordelen van PowerNow! voor servers die AMD noemt zijn het verlengen van de levensduur van koelsystemen (airco's) en een lagere geluidsproductie. Opteron-processors gefabriceerd in de tweede helft van 2004 zijn al uitgerust met de mogelijkheid om gebruik te maken van PowerNow!. Het zal echter nog tot begin 2005 duren voordat hier gebruik gemaakt van kan worden aangezien ondersteuning van de technologie door het BIOS en het besturingssysteem noodzakelijk is.

PowerNow! wordt door elke Opteron met E revisie core ondersteunt.

Wat is Cool'n'Quiet :?

Cool & Quiet lijkt erg op PowerNow, een energiebesparende techniek die AMD gebruikte voor zijn serie mobiele processors. Om Cool'n'Quiet aan te zetten moet onder Windows ME en 2000 een stukje software geïnstalleerd worden en is voor Windows XP een nieuwe processordriver (v1.1.0.18) nodig. Vervolgens wordt het energiebeheer op Minimal Power Management gezet.

Als een Athlon 64 3200+ met een klokfrequentie van 2000MHz nu vrijwel niet belast wordt zakt de kloksnelheid naar 1000MHz en het voltage naar 1,10V. Als de processor vervolgens weer zwaarder belast wordt, stijgt de kloksnelheid met stapjes van 200MHz naar maximaal 2000MHz en wordt ook het voltage weer geleidelijk opgevoerd tot 1,40V. Bijkomend voordeel van een koelere CPU is dat de fans minder hard hoeven te draaien en dus stiller zijn.

Cool'n'Quiet/Performance StatesAthlon 64 3200+
Max. P-State2000MHz
Vcore1,4V
TDP67 Watt
P-State #11800MHz
Vcore1,35V
TDP56 Watt
Min. P-State1000MHz
Vcore1,1V
TDP21 Watt


Vanaf de C0 revisie kunnen de Athlon 64 (FX) CPU's dankzij Cool'n'Quiet in meerdere stappen terugklokken wanneer de CPU idle is. De C0 revisie verbruikt op de laagste kloksnelheid (800MHz) 1,30V. De nieuwere revisies (CG en nieuwer) springen zuiniger met stroom om, op de laagste kloksnelheid (1000MHz) verbruikt de CPU slechts 1,10V. Voor de Sempron wordt Cool'n'Quiet ondersteunt vanaf de D0 revisie maar geldt enkel voor de 3000+ en hoger. Voor de Opteron, zie PowerNow! hierboven.

Wat is HyperTransport :?

soon

En wat is NUMA nu weer :?

De Opteron 2xx en 8xx processoren ondersteunen NUMA (Non-Uniform Memory Architecture) om het totale beschikbare geheugen en de geheugen bandbreedte per processor te maximaliseren, zonder de negatieve effectecten van SMP te moeten voorduren (SMP eist immers dat al het geheugen in het systeem eenzelfde latentietijd heeft, relatief tot elke processor in het systeem). NUMA is in feite een type geheugen architectuur die men effectief toe kan passen indien er gebruik wordt gemaakt van twee of meerdere processoren in een computer. In een NUMA heeft elke processor toegang tot eigen geheugen (local geheugen), en daarnaast ook tot het geheugen van de andere processoren (remote geheugen). De latentietijd voor local geheugen is echter korter dan de latentietijd voor remote geheugen, omdat het aanspreken van remote geheugen via één of meerdere processoren verloopt. In het plaatje hieronder is dit nog eens goed te zien:

Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/53986/full.gif

De 2.0GHz, 8.0GB/s bi-directionele HyperTransport link (of 6.4GB/s bij 1.6GHz) tussen de processoren zorgt voor het transport voor deze aanvragen, en natuurlijk ook voor het transport van de data van en naar het geheugen. Aangezien elke processor een bandbreedte van 6.4GB/s heeft tot het local geheugen, en daarnaast ook met diezelfde snelhied remote geheugen aan kan spreken, neemt de totale geheugenbandbreedte per processor linear toe met het aantal processoren in het systeem. In een 8-way Opteron opstelling heeft elke processor dus maximaal 51.2GB/s geheugen bandbreedte. Dit wordt echter beperkt tot 22,4 GB/s, omdat er (voorlopig) niet meer door de HTT-links kan.
Let wel, dit is voor 1 van de processoren en alleen als de andere CPU's niet veel te doen hebben. M.a.w. als er 1 zeer zware thread draait op het systeem dan is het voordeel van de externe geheugentoegang maximaal.

AMD Turion :?

Turion is gebaseerd op de Lancaster core, dus 64bits, SSE3, 90nm process, NX bit, socket 754, 64bit DDR 400, 800HT bus support. Er komen 2 verschillende versies van, een 25W versie en een 35W versie, beide met een verschillende extentsie. Beide versies zijn gelijk aan elkaar qua performance (dus rating, Mhz en cache) enkel zal van de 35W versie er altijd een speed bump sneller beschikbaar zijn.

Turion is dus enkel een CPU. Dus het omvat geen marketing concept zoals Centrino. AMD zal dus niet verplichten om er een bepaald chipset bij te doen en / of om er een wirelan kaart bij te doen. Turion is dus enkel de naam van de CPU die op het Thin & Light segement getarget wordt. In dat zelfde segment zit Intel met haar Pentium M en Centrino concept. Onder dit segment zit het value segment met daarin de Celeron M en de Sempron Mobile.

Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/ext/f/53770/full.gif

Drivers & Utilities

CPU-Z

CPU-Z geeft een hoop informatie met betrekking tot de gebruikte processors in je systeem. De onderdelen waarvan je informatie krijgt zijn onder andere: FSB, HTT, multiplier, L1 tot L3 cache, voltage en beperkte moederbord & geheugen gegevens.

AMD Power Monitor

This application is used to monitor the current frequency, voltage, utilization, and power savings of each core of each processor in a system. This application also has a system tray icon that can be used to view and select power schemes on the system. The system tray icon will show the average utilization of every core on the system.

AMD CPUInfo

This Windows application executes and displays the return data from the CPUID instruction set and displays Hypertransport™ information if the processor supports it. This application also shows the maximum speed of the processor.

AMD Athlon64 / Turion Processor Driver 1.2.2.2 (32bit)

AMD Athlon64 / Turion Processor Driver x64 1.2.2.1 (64bit)

Deze driver heb je nodig om Cool & Quit te kunnen gebruiken.

AMD Cool'n'Quiet / PowerNow! Dashboard Demo

This utility displays a graphical dashboard showing the current voltage, frequency, power savings, and utilization of a processor running on a Cool'n'Quiet or PowerNow! enabled system. The utility can be run on Windows 2000, Windows XP, and 64-bit Windows.

AMD Driver Pack, Version 2.3.0 (32bit)

AMD Driver Pack, Version 2.3.0 (64bit)

AMD Driver Pack is a comprehensive installation program for the AMD-8000 series chipset.

The AMD Driver Pack offers customers a unified installation for device drivers for platforms based on the AMD-8000 series chipset. Using Driver Pack, it is not necessary to know which drivers in your system need to be applied. AMD Driver Pack is designed to detect the current operating system and hardware in the system. If a device in the AMD-8000 series chipsets is detected, it provides you the option to install the correct drivers.
Links

Benchmarks:
9 socket 939 moederborden getest
Socket 939 Chipsets: Motherboard Performance & PCI/AGP Locks
AMD Sempron: A Fresh Take on Budget Computing
nForce4: PCI Express and SLI for Athlon 64
.09 Athlon 64: Value, Speed and Overclocking
Xeon 3.6 GHz / 2MB vs. Opteron 252
AMD's Sempron 3300+: 90nm Budget Computing
AMD K8 E4 Stepping: SSE3 Performance
AMD Athlon 64 FX-57: The Fastest Single Core
Athlon 64 Revision E: Unofficial DDR500 Support
AMD Athlon 64 X2 4800+ Dual-Core Processor Review
AMD Athlon 64 Processors on E3 Core: Memory Controller Peculiarities in Detail
Turion vs. Dothan: gevecht in een notebook

K8 architectuur:
AMD Hammer platform preview
Presentatie AMD Hammer architectuur
AMD Opteron processor
AMD Athlon 64 processor
Detailed Architecture of the AMD Opteron
The AMD K8 Architecture (aanrader)

Vorige Hammer topics:
Het grote AMD Hammer topic
[rml]De AMD Hammer, deel 2 [ discussie][/rml]
[rml][Discussie] AMD Athlon 64 & Opteron - Deel 3[/rml]
[rml][Discussie] AMD Athlon 64 & Opteron - Deel 4[/rml]
[rml][Discussie] AMD Athlon 64 & Opteron - Deel 5[/rml]
[rml][Discussie] AMD Athlon 64 & Opteron - Deel 6[/rml]
[rml][Discussie] AMD Athlon 64 & Opteron - Deel 7[/rml]
[rml][Discussie] AMD Athlon 64 & Opteron - Deel 8[/rml]
[rml][ Discussie] AMD Athlon 64 & Opteron - Deel 9[/rml]

[ Voor 25% gewijzigd door XWB op 18-12-2005 17:17 ]

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
AMD cpu's: overzicht in tabellen, enkel K8 & K9 (dual core) generatie.

Socket 940 Dual-Core Opteron
Socket 939 Dual-Core Opteron
Socket 940 Opteron
Socket 939 Opteron
Socket 940 Athlon 64 FX
Socket 939 Athlon 64 FX
Socket 939 Dual-Core Athlon 64
Socket 939 Athlon 64
Socket 754 Athlon 64
Mobiele Socket 754 Athlon64
Socket 754 Turion 64 ML
Socket 754 Turion 64 MT
Socket 754 Sempron
Mobiele Socket 754 Sempron




Socket 754 Sempron (64bit memory controller, 800MHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Sempron 3400+2000MHz256 KBPalermoE6 (F-2C-2) 08/2005
Sempron 3300+2000MHz128 KBPalermoD0 (F-1C-0) 02/2005
2000MHz128 KBPalermoE3 (F-2C-0) 04/2005
2000MHz128 KBPalermoE6 (F-2C-2) 07/2005
Sempron 3100+1800MHz256 KBParisCG (F-C-0) 07/2004
1800MHz256 KBPalermoD0 (F-1C-0) 01/2005
1800MHz256 KBPalermoE3 (F-2C-0) 04/2005
1800MHz256 KBPalermoE6 (F-2C-2) 07/2005
Sempron 3000+1800MHz128 KBParisCG (F-C-0) 07/2004
1800MHz128 KBPalermoD0 (F-1C-0) 02/2005
1800MHz128 KBPalermoE3 (F-2C-0) 04/2005
1800MHz128 KBPalermoE6 (F-2C-2) 07/2005
Sempron 2800+1600MHz256 KBPalermoD0 (F-1C-0) 02/2005
1600MHz256 KBPalermoE3 (F-2C-0) 04/2005
1600MHz256 KBPalermoE6 (F-2C-2) 07/2005
Sempron 2600+1600MHz128 KBPalermoD0 (F-1C-0) 02/2005
1600MHz128 KBPalermoE3 (F-2C-0) 04/2005
1600MHz128 KBPalermoE6 (F-2C-2) 07/2005
Sempron 2500+1400MHz256 KBPalermoE3 (F-2C-0) 05/2005


Mobiele Socket 754 Sempron (64bit memory controller, 800MHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Sempron 3300+2000MHz128 KBGeorgetownD0 (F-1C-0) 01/2005
2000MHz128 KBGeorgetownE6 (F-2C-2) 07/2005
Sempron 3100+1800MHz256 KBGeorgetownD0 (F-1C-0) 01/2005
1800MHz256 KBGeorgetownE6 (F-2C-2) 07/2005
Sempron 3100+ LP1800MHz256 KBSonoraD0 (F-1C-0) 01/2005
1800MHz256 KBSonoraE6 (F-2C-2) 07/2005
Sempron 3000+1800MHz128 KBDublinCG (F-8-2) 07/2004
1800MHz128 KBGeorgetownD0 (F-1C-0) 01/2005
1800MHz128 KBGeorgetownE6 (F-2C-2) 07/2005
Sempron 3000+ LP1800MHz128 KBSonoraD0 (F-1C-0) 01/2005
1800MHz128 KBSonoraE6 (F-2C-2) 07/2005
Sempron 2800+1600MHz256 KBDublinCG (F-8-2) 07/2004
1600MHz256 KBSonoraD0 (F-1C-0) 01/2005
Sempron 2800+ LP1600MHz256 KBDublinCG (F-8-2) 07/2004
1600MHz256 KBGeorgetownD0 (F-1C-0) 01/2005
Sempron 2600+1600MHz128 KBDublinCG (F-8-2) 07/2004
1600MHz128 KBSonoraD0 (F-1C-0) 01/2005
Sempron 2600+ LP1600MHz128 KBDublinCG (F-8-2) 07/2004
1600MHz128 KBGeorgetownD0 (F-1C-0) 01/2005


Socket 754 Turion 64 ML (35W) (64bit memory controller, 800MHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Turion64 ML-442200MHz1 MBLancasterE5 (F-24-2) 01/2006
Turion64 ML-422200MHz1 MBLancasterE5 (F-24-2) 10/2005
Turion64 ML-402200MHz1 MBLancasterE5 (F-24-2) 06/2005
Turion64 ML-372000MHz1 MBLancasterE5 (F-24-2) 03/2005
Turion64 ML-341800MHz1 MBLancasterE5 (F-24-2) 03/2005
Turion64 ML-321800MHz512 KBLancasterE5 (F-24-2) 03/2005
Turion64 ML-301600MHz1 MBLancasterE5 (F-24-2) 03/2005
Turion64 ML-281600MHz512 KBLancasterE5 (F-24-2) 06/2005


Socket 754 Turion 64 MT (25W) (64bit memory controller, 800MHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Turion64 MT-402200MHz1 MBLancasterE5 (F-24-2) 08/2005
Turion64 MT-372000MHz1 MBLancasterE5 (F-24-2) 08/2005
Turion64 MT-341800MHz1 MBLancasterE5 (F-24-2) 03/2005
Turion64 MT-321800MHz512 KBLancasterE5 (F-24-2) 03/2005
Turion64 MT-301600MHz1 MBLancasterE5 (F-24-2) 03/2005
Turion64 MT-281600MHz512 KBLancasterE5 (F-24-2) 06/2005


Socket 754 Athlon 64 (64bit memory controller, 800MHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Athlon64 3700+2400MHz1 MBClawHammerCG (F-4-A) 06/2004
Athlon64 3400+2400MHz512 KBNewcastleCG (F-C-0) 05/2004
2200MHz1 MBClawHammerCG (F-4-A) 02/2004
2200MHz1 MBClawHammerC0 (F-4-8) 01/2004
Athlon64 3200+2000MHz512 KBVeniceE6 (F-2F-2) 12/2005
2200MHz512 KBNewcastle CG (F-C-0) 04/2004
2000MHz1 MBClawHammerCG (F-4-A) 02/2004
2000MHz1 MBClawHammerC0 (F-4-8) 09/2003
Athlon64 3000+2000MHz512 KBVeniceE6 (F-2F-2) 12/2005
2000MHz512 KBNewcastle CG (F-C-0) 04/2004
2000MHz512 KBClawHammer CG (F-4-A) 02/2004
2000MHz512 KBClawHammerC0 (F-4-8) 12/2003
Athlon64 2800+1800MHz512 KBNewcastle CG (F-C-0) 04/2004
1800MHz512 KBClawHammer C0 (F-4-8) ?


Socket 939 Dual-Core Athlon 64 (128bit memory controller, 1GHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Athlon64 FX-602x 2600MHz2x 1 MBToledoE6 (F-23-2) 01/2006
Athlon64 X2 4800+2x 2400MHz2x 1 MBToledoE6 (F-23-2) 06/2005
Athlon64 X2 4600+2x 2400MHz2x 512 KBManchesterE4 (F-2B-1) 06/2005
2x 2400MHz2x 512 KBToledoE6 (F-23-1) 08/2005
Athlon64 X2 4400+2x 2200MHz2x 1 MBToledoE6 (F-23-2) 06/2005
Athlon64 X2 4200+2x 2200MHz2x 512 KBManchesterE4 (F-2B-1) 06/2005
2x 2200MHz2x 512 KBToledoE6 (F-23-2) 07/2005
Athlon64 X2 3800+2x 2000MHz2x 512 KBManchesterE4 (F-2B-1) 07/2005
2x 2000MHz2x 512 KBToledoE6 (F-23-2) 08/2005


Socket 939 Athlon 64 (128bit memory controller, 1GHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Athlon64 4000+2400MHz1 MBClawHammerCG (F-7-A) 10/2004
2400MHz1 MBSan DiegoE4 (F-27-1) 04/2005
Athlon64 3800+2400MHz512 KBNewcastleCG (F-F-0) 06/2004
2400MHz512 KBVeniceE3 (F-2F-0) 04/2005
Athlon64 3700+2200MHz1MBSan DiegoE4 (F-27-1) 04/2005
Athlon64 3500+2200MHz512 KBClawHammerCG (F-7-A) 06/2004
2200MHz512 KBNewcastleCG (F-F-0) 06/2004
2200MHz512 KBWinchesterD0 (F-1F-0) 09/2004
2200MHz512 KBVeniceE3 (F-2F-0) 04/2005
2200MHz512 KBSan DiegoE4 (F-27-1) 04/2005
Athlon64 3200+2000MHz512 KBWinchesterD0 (F-1F-0) 09/2004
2000MHz512 KBVeniceE3 (F-2F-0) 04/2005
Athlon64 3000+1800MHz512 KBWinchesterD0 (F-1F-0) 09/2004
1800MHz512 KBVeniceE3 (F-2F-0) 04/2005


Socket 939 Athlon 64 FX (128bit memory controller, 1GHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Athlon64 FX572800MHz1 MBSan DiegoE4 (F-27-1) 06/2005
Athlon64 FX552600MHz1 MBClawHammerCG (F-7-A) 10/2004
2600MHz1 MBSan DiegoE4 (F-27-1) 04/2005
Athlon64 FX532400MHz1 MBClawHammerCG (F-7-A) 06/2004


Socket 940 Athlon 64 FX (128bit registered memory controller, 800MHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Athlon64 FX532400MHz1 MBSledgeHammer CG (F-5-A) 03/2004
Athlon64 FX512200MHz1 MBSledgeHammer CG (F-5-A) 02/2004
2200MHz1 MBSledgeHammer C0 (F-5-8) 09/2003


Mobiele Socket 754 Athlon64 DTR (64bit memory controller, 800MHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Mobile A64 3700+ DTR2400MHz1MBClawHammer C0 (F-4-8) 09/2003
2400MHz1MBClawHammer CG (F-4-A) 02/2004
Mobile A64 3400+ DTR2200MHz1MBClawHammer C0 (F-4-8) 09/2003
2200MHz1MBClawHammer CG (F-4-A) 02/2004
Mobile A64 3200+ DTR2000MHz1MBClawHammer C0 (F-4-8) 09/2003
2000MHz1MBClawHammer CG (F-4-A) 02/2004
Mobile A64 3000+ DTR1800MHz1MBClawHammer C0 (F-4-8) 09/2003
1800MHz1MBClawHammer CG (F-4-A) 02/2004


Mobiele Socket 754 Athlon64 62W (64bit memory controller, 800MHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Mobile A64 3200+2000MHz1MBClawHammer CG (F-4-A) 02/2004
Mobile A64 3000+1800MHz1MBClawHammer CG (F-4-A) 02/2004
Mobile A64 2800+1600MHz1MBClawHammer CG (F-4-A) 02/2004


Mobiele Socket 754 Athlon64 35W (64bit memory controller, 800MHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Mobile A64 3000+2000MHz512 KBOdessa CG (F-C-0) 08/2004
2000MHz512 KBOakville D0 (F-1F-0) 08/2004
Mobile A64 2800+1800MHz512 KBOdessa CG (F-C-0) 05/2004
1800MHz512 KBOakville D0 (F-1F-0) 08/2004
Mobile A64 2700+1600MHz512 KBOdessa CG (F-C-0) 05/2004
1600MHz512 KBOakville D0 (F-1F-0) 08/2004


Socket 939 Dual-Core Opteron (128bit memory controller, 1GHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Opteron 1752x 2200MHz2x 1 MBDenmark E6 (?) 08/2005
Opteron 1702x 2000MHz2x 1 MBDenmark E6 (?) 08/2005
Opteron 1652x 1800MHz2x 1 MBDenmark E6 (?) 08/2005


Socket 940 Dual-Core Opteron (128bit registered memory controller, 1GHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Opteron 8752x 2200MHz2x 1 MBEgyptE1 (F-21-1) 04/2005
Opteron 8702x 2200MHz2x 1 MBEgyptE1 (F-21-1) 04/2005
Opteron 8652x 2200MHz2x 1 MBEgyptE1 (F-21-1) 04/2005
Opteron 2752x 2000MHz2x 1 MBItalyE6 (F-21-1) 05/2005
Opteron 2702x 2000MHz2x 1 MBItalyE6 (F-21-1) 05/2005
Opteron 2652x 2000MHz2x 1 MBItalyE6 (F-21-1) 05/2005
Opteron 1752x 1800MHz2x 1 MBDenmarkE6 (?-?-?) 08/2005
Opteron 1702x 1800MHz2x 1 MBDenmarkE6 (?-?-?) 08/2005
Opteron 1652x 1800MHz2x 1 MBDenmarkE6 (?-?-?) 08/2005


Socket 939 Opteron (128bit memory controller, 1GHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Opteron 1522600MHz1 MBVenusE4 (F-27-1) 08/2005
Opteron 1502400MHz1 MBVenusE4 (F-27-1) 08/2005
Opteron 1482200MHz1 MBVenusE4 (F-27-1) 08/2005
Opteron 1462000MHz1 MBVenusE4 (F-27-1) 08/2005
Opteron 1441800MHz1 MBVenusE4 (F-27-1) 08/2005


Socket 940 Opteron (128bit registered memory controller, 1GHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Opteron 154/254/8542800MHz1 MBVenus/Troy/AthensE4 (F-25-1) 08/2005
Opteron 152/252/8522600MHz1 MBVenus/Troy/AthensE4 (F-25-1) 02/2005
Opteron 150/250/8502400MHz1 MBVenus/Troy/AthensE4 (F-25-1) 02/2005
Opteron 148/248/8482200MHz1 MBVenus/Troy/AthensE4 (F-25-1) 02/2005
Opteron 146/246/8462000MHz1 MBVenus/Troy/AthensE4 (F-25-1) 02/2005
Opteron 144/244/8441800MHz1 MBVenus/Troy/AthensE4 (F-25-1) 02/2005
Opteron 142/242/8421600MHz1 MBVenus/Troy/AthensE4 (F-25-1) 02/2005


Socket 940 Opteron (128bit registered memory controller, 800MHz HTT)
RatingFrequentieL2 CacheCoreRevisie
Opteron 150/250/8502400MHz1 MBSledgeHammer CG (F-5-A) 05/2004
Opteron 148/248/8482200MHz1 MBSledgeHammer C0 (F-5-8) 11/2003
2200MHz1 MBSledgeHammer CG (F-5-A) 05/2004
2200MHz1 MBTroy (248) D4 (F-15-0) 12/2004
Opteron 146/246/8462000MHz1 MBSledgeHammer C0 (F-5-8) 09/2003
2000MHz1 MBSledgeHammer CG (F-5-A) 05/2004
2000MHz1 MBVenus/Troy/Athens D4 (F-15-0) 12/2004
Opteron 144/244/8441800MHz1 MBSledgeHammer B3 (F-5-8) 06/2003
1800MHz1 MBSledgeHammer C0 (F-5-8) 09/2003
1800MHz1 MBSledgeHammer CG (F-5-A) 05/2004
Opteron 142/242/8421600MHz1 MBSledgeHammerB3 (F-5-8) 06/2003
1600MHz1 MBSledgeHammerC0 (F-5-8) 09/2003
1600MHz1 MBSledgeHammerCG (F-5-A) 05/2004
Opteron 140/240/8401400MHz1 MBSledgeHammer B3 (F-5-8) 06/2003
1400MHz1 MBSledgeHammer C0 (F-5-8) 09/2003
1400MHz1 MBSledgeHammer CG (F-5-A) 05/2004


Overzicht Athlon 64/Opteron chipsets:

Zie http://balusc.xs4all.nl/ned/har-chi-amd.php

Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/g/table/spacer.gif

Instructiesets Sempron / Athlon64 / Opteron: IA32 - x86-64* - NX-bit - MMX - 3DNow! - SSE - SSE2 - SSE3**

* bij de Sempron geldt dit enkel voor de E6 revisie
** SSE3 enkel bij de E revisie cpu's

[ Voor 164% gewijzigd door XWB op 10-01-2006 20:51 ]

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Tabel met alle DDR1 cores:

CoreProcédéGrootteTransistors128KB256KB512KB1MB2MB
ClawHammer0,13µm SOI193mm²105,9Mxx
SledgeHammer0,13µm SOI193mm²105,9Mx
Newcastle0,13µm SOI144mm²68,5Mx
Paris0,13µm SOI144mm²68,5Mxx
Dublin0,13µm SOI144mm²68,5Mxx
Odessa0,13µm SOI144mm²68,5Mx
Oakville0,09µm SOI84mm²68,5Mx
San Diego0,09µm DSL SOI115mm²114Mxx
Winchester0,09µm SOI84mm²68,5Mx
Venice0,09µm DSL SOI84mm²76Mx
Palermo0,09µm (DSL) SOI84mm²68,5Mxx
Newark0,09µm DSL SOI115mm²114Mx
Georgetown0,09µm (DSL) SOI84mm²68,5 / 76Mxx
Sonora0,09µm (DSL) SOI84mm²68,5 / 76Mxx
Toledo0,09µm DSL SOI199mm²233,2Mx
Manchester0,09µm DSL SOI147mm²154Mx
Venus/Troy/Athens0,09µm DSL SOI114mm²105,9M / 114Mx
Denmark/Italy/Egypt0,09µm DSL SOI205mm²233,2Mx


* Athlon 64 (FX) 0,13µm SOI elec (max) (<=2,4GHz) : 1,5V / 57,8A / 89W / 70ºC
* Athlon 64 (FX) 0,13µm SOI elec (max) (>=2,6GHz) : 1,5V / 67,4A / 104W / 70ºC
* Sempron 0,13µm SOI elec (max) : 1,4V / 42,7A / 62W / 70ºC
* Opteron 0,13µm SOI elec (max) (B3) : 1,55V / 52A / 84,7W / 69ºC
* Opteron 0,13µm SOI elec (max) (C0) : 1,5V / 52A - 56,5A / 82,1W - 89W / 70ºC
* Opteron 0,13µm SOI elec (max) (CG) : 1,5V / 52A - 56,5A / 82,1W - 89W / 70ºC
* Opteron HE 0,13µm SOI elec (max) : 1,3V / 39,2A / 55W / 70ºC
* Opteron EE 0,13µm SOI elec (max) : 1,15V / 22,5A / 30W / 70ºC

* Mobile Athlon64 DTR 0,13µm SOI elec (max) : 1,1 - 1,5V / 15,3 - 52,9A / 19,0 - 81,5W / 95ºC
* Mobile Athlon64 62W 0,13µm SOI elec (max) : 0,95 - 1,4V / 11,4 - 42,7A / 13,0 - 62,0W / 95ºC
* Mobile Athlon64 35W 0,13µm SOI elec (max) : 0,9 - 1,2V / 10,9 - 27,3A / 12,0 - 35,0W / 95ºC
* Mobile Sempron 0,13µm SOI elec (max) : 0,95 - 1,4V / 11,4 - 42,7A / 13,0 - 62,0W / 95ºC
* Mobile Sempron LP 0,13µm SOI elec (max) : 0,975 - 1,25V / 7,1 - 18,7A / 9,0 - 25,0W / 95ºC

* Athlon 64 0,09µm SOI elec (max) (D0) : 1,4V / 45,8A / 67W / 65ºC
* Athlon 64 0,09µm SOI elec (max) (E3 / E4 <= 3500+) : 1,35 - 1,4V / ?A / 67W / 65ºC
* Athlon 64 (FX) 0,09µm SOI elec (max) (<= 2,6GHz) : 1,35 - 1,4V / ?A / 89W / 65ºC
* Athlon 64 (FX) 0,09µm SOI elec (max) (> 2,6GHz) : 1,35 - 1,4V / 74.9A / 104W / 63ºC
* Sempron 0,09µm SOI elec (max) (D0 / E4) : 1,4V / 42,7A / 62W / 69ºC
* Opteron 0,09µm SOI elec (max) (D4) : 1,4V / 44.9A / 67W / 65ºC
* Opteron 0,09µm SOI elec (max) (E4) (<=2,4GHz) : 1,35 - 1,4V / 60A / 85.3W / 71ºC
* Opteron 0,09µm SOI elec (max) (E4) (>=2,6GHz) : 1,35 - 1,4V / 66,1A / 92.6W / 67ºC
* Opteron HE 0,09µm SOI elec (max) : 1,4V / 38.1A / 55W / 71ºC

* Dual-Core Athlon 64 0,09µm SOI elec (max) : 1,35 - 1,4V / 80A / 110W / 65ºC
* Dual-Core Opteron 0,09µm SOI elec (max) : 1,35 - 1,4V / 66,1A / 95W / 67ºC

* Mobile Athlon64 Oakville 35W 0,09µm SOI elec (max) : ? / ?A / 35W / ?ºC
* Mobile Athlon64 Newark 62W 0,09µm SOI elec (max) : 1,35V / ?A / 62W / 95ºC
* Mobile Sempron 0,09µm SOI elec (max) : 0,95 - 1,4V / ?A / 62W / 95ºC
* Mobile Sempron LP 0,09µm SOI elec (max) (D0) : 0,975 - 1,25V / ?A / 25W / 95ºC
* Mobile Sempron LP 0,09µm SOI elec (max) (E6) : 0,95 - 1,2V / ?A / 25W / 95ºC

* Turion64 25W 0,09µm SOI elec (max) : 1,20V / ?A / 25W / 95ºC
* Turion64 35W 0,09µm SOI elec (max) : 1,35V / ?A / 35W / 95ºC

* Dual-Core Opteron 0,09µm SOI elec (max) (E6) : 1,30 - 1,35V / 66.1A / 95W / 67ºC
* Dual-Core Opteron 0,09µm SOI elec (max) (E1) : 1,35V / 66.1A / 95W / 67ºC
* Dual-Core Athlon64 0,09µm SOI elec (max) (<= 4200+) : 1,35 - 1,4V / ?A / 89W /65ºC
* Dual-Core Athlon64 0,09µm SOI elec (max) (> 4200+) : 1,35 - 1,4V / 80A / 110W /65ºC

Afbeeldingslocatie: http://www.tweakers.net/g/table/spacer.gif

K8 core decoding

Code: AAAnnnnPVTCMM

AAA = CPU type:

ADA = Athlon 64 Desktop (Newcastle/Clawhammer)
AMA = Mobile Athlon 64 DTR (Newcastle/Clawhammer)
AMD = Mobile Athlon 64 max 62W (Newcastle/Clawhammer)
AMN = Mobile Athlon 64 max 35W (Newcastle/Clawhammer)
OSA = Opteron Server (Sledgehammer)
OSB = Opteron Server max 30W (Sledgehammer)
OSK = Opteron Server max 55W (Sledgehammer)
OSP = Dual Core Opteron Server max 68W (Denmark/Italy/Egypt)
SDA = Sempron Desktop (Paris/Palermo)
SMN = Mobile Sempron max 62W (Dublin/Georgetown)
SMS = Mobile Sempron max 25W (Dublin/Sonora)
TMD = Turion max 25W (Lancaster)
TMS = Turion max 35W (Lancaster)

nnnn = model rating:

Op de Athlon 64 staat er nnnn
Op de Athlon 64 FX staat er FXnn
Op de Opteron staat er nnn

P = CPU pakking type:

A = 754pins OµPGA
B = 754pins Lidless OµPGA
C = 940pins CµPGA
D = 939pins CµPGA
F = 940pins OµPGA

V = CPU core voltage:

A = 1,30V - 1,40V
C = 1,55V
E = 1,50V
I = 1,40V
K = 1,35V
M = 1,30V
O = 1,25V
Q = 1,20V
S = 1,15V

T = maximum temperatuur:

A = 65 - 67 - 71ºC
I = 63ºC
K = 65ºC
M = 67ºC
O = 69ºC
P = 70ºC
X = 95ºC

C = L2 cache grootte:

2 = 128KB
3 = 256KB
4 = 512KB
5 = 1MB
6 = 2MB

MM = model:

AD = 130nm rev CB Opteron 2p 1MB Socket940 (F-?-?)
AG = 130nm rev B3 Opteron 1p 1MB Socket940 (F-5-1)
AH = 130nm rev B3 Opteron 2p 1MB Socket940 (F-5-1)
AI = 130nm rev B3 Opteron 8p 1MB Socket940 (F-5-1)
AK = 130nm rev C0 Athlon 64 FX 1MB Socket 940 / Opteron 1p 1MB Socket940 (F-5-8)
AL = 130nm rev C0 Opteron 2p 1MB Socket940 (F-5-8)
AM = 130nm rev C0 Opteron 8p 1MB Socket940 (F-5-8)
AP = 130nm rev C0 (Mobile) Athlon 64 1MB Socket754 (F-4-8)
AR = 130nm rev CG (Mobile) Athlon 64 1MB Socket754 (F-4-A)
AS = 130nm rev CG Athlon 64 FX 1MB Socket939 (F-7-A)
AT = 130nm rev CG Athlon 64 FX 1MB Socket940 / Opteron 1p 1MB Socket940 (F-5-A)
AU = 130nm rev CG Opteron 2p 1MB Socket940 (F-5-A)
AV = 130nm rev CG Opteron 8p 1MB Socket940 (F-5-A)
AW = 130nm rev CG Athlon 64 512KB Socket939 (F-F-0)
AX = 130nm rev CG (Mobile) Sempron / (Mobile) Athlon 64 128KB/256KB/512KB Socket754 (F-C-0)
AY = 130nm rev CG Mobile Sempron 256KB Socket754 (F-8-2)
BA = 90nm rev D0 (Mobile) Sempron 128KB/256KB Socket754 (F-1C-0)
BB = 90nm rev D4 Opteron 1p 1MB Socket940 (F-15-0)
BC = 90nm rev D4 Opteron 2p 1MB Socket940 (F-15-0)
BD = 90nm rev D4 Opteron 8p 1MB Socket940 (F-15-0)
BI = 90nm rev D0 Athlon 64 512KB Socket939 (F-1F-0)
BK = 90nm rev E4 Opteron 1p 1MB Socket940 (F-25-1)
BL = 90nm rev E4 Opteron 2p 1MB Socket940 (F-25-1)
BM = 90nm rev E4 Opteron 8p 1MB Socket940 (F-25-1)
BN = 90nm rev E4 Athlon 64 1MB Socket939 (F-27-1)
BO = 90nm rev E3 Sempron 128KB/256KB Socket754 (F-2C-0)
BP = 90nm rev E3 Athlon 64 512KB Socket939 (F-2F-0)
BS = 90nm rev E1 Opteron 8p Dual Core 2MB Socket940 (F-21-1)
BU = 90nm rev E3 Mobile Athlon 64 1MB Socket754 (F-24-2)
BV = 90nm rev E4 Athlon 64 Dual Core 1MB Socket939 (F-2B-2)
BW = 90nm rev E6 Athlon 64 512KB Socket939 (F-2F-2)
BX = 90nm rev E6 (Mobile) Sempron 128KB/256KB (F-2C-2)
CB = 90nm rev E6 Opteron 2p Dual Core 2MB Socket940 (F-21-1)
CD = 90nm rev E6 Athlon 64 / Opteron 1p Dual Core 2MB Socket939 (F-23-2)
LA = 130nm rev CG Low Power Mobile Sempron 128KB/256KB Socket754 (F-8-2)
LB = 90nm rev D0 Low Power Mobile Sempron 128KB/256KB Socket754 (F-1C-0)
LD = 90nm rev E3 Turion 64 1MB Socket754 (F-24-2)
LE = 90nm rev E6 Low Power Mobile Sempron 128KB/256KB Socket754 (F-2C-2)

Voorbeeld: ADA3200DIK4BI

ADA = Athlon 64 Desktop
3200 = model rating = 3200+
D = 939pins
I = 1,40V
K = 65ºC
4 = 512KB
BI = model 7 rev D0 Athlon 64 (F-1F-0))

= Athlon 64 3200+ met Winchester core

[ Voor 110% gewijzigd door XWB op 26-08-2005 23:41 ]

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Olaf van der Spek
  • Registratie: September 2000
  • Niet online
Hacku schreef op woensdag 24 augustus 2005 @ 12:37:
Instructiesets Sempron / Athlon64 / Opteron: RISC - IA32 - x86-64* - NX-bit - MMX - 3DNow! - SSE - SSE2 - SSE3**
RISC? Moet dat niet CISC zijn?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Je doet me twijfelen :p Ik zal het even opzoeken.

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TetsuoShima
  • Registratie: Augustus 2005
  • Laatst online: 19-12-2024

TetsuoShima

low energy output

geweldig veel info:

1 dingetje zou er nog bijmoeten: sempron 3400+ 2GHz 256kB L2 cache

Evil is done without effort, naturally, it is the working of fate; good is always the product of an art.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TetsuoShima
  • Registratie: Augustus 2005
  • Laatst online: 19-12-2024

TetsuoShima

low energy output

OlafvdSpek schreef op woensdag 24 augustus 2005 @ 13:09:
[...]

RISC? Moet dat niet CISC zijn?
Athlon64 is extern CISC vermits hij gebruik maakt van x86 instructieset, maar intern grotendeels RISC vermits CISC niet efficient is, daarvoor dient de module die de instructies opslitst in de core... CISC => RISC voor zover mogelijk, sommige instructie kunnen niet makkelijk opgesplitst worden en die worden als CISC uitgevoerd, beide zijn correct dus!

Evil is done without effort, naturally, it is the working of fate; good is always the product of an art.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
TetsuoShima schreef op woensdag 24 augustus 2005 @ 13:21:
geweldig veel info:

1 dingetje zou er nog bijmoeten: sempron 3400+ 2GHz 256kB L2 cache
I know :) En er moeten nog Opterons & Turions bij, maar de vorige startpost zat "vol", daarom bestaat de ts nu uit 3 delen.

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TetsuoShima
  • Registratie: Augustus 2005
  • Laatst online: 19-12-2024

TetsuoShima

low energy output

Egypt/Italy/Denmark 0,09µm DSL SOI 205mm² 114M

Vermits deze voor een groot deel gelijk is aan deze:

Toledo 0,09µm DSL SOI 199mm² 233,2M

Denk ik dat de transistor count mis is bij de eerstgenoemde.

EDIT: Jammer dat je hier niet kan PM'en, beetje vervelend als ik dit moet posten, terwijl het alleen voor jou (=Hacku) bedoeld is...

[ Voor 25% gewijzigd door TetsuoShima op 24-08-2005 13:34 ]

Evil is done without effort, naturally, it is the working of fate; good is always the product of an art.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Thanks, fixed. Je kan me ook altijd mailen :) E-mail staat in m'n profiel.

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Olaf van der Spek
  • Registratie: September 2000
  • Niet online
TetsuoShima schreef op woensdag 24 augustus 2005 @ 13:24:
Athlon64 is extern CISC vermits hij gebruik maakt van x86 instructieset, maar intern grotendeels RISC vermits CISC niet efficient is, daarvoor dient de module die de instructies opslitst in de core... CISC => RISC voor zover mogelijk, sommige instructie kunnen niet makkelijk opgesplitst worden en die worden als CISC uitgevoerd, beide zijn correct dus!
De term staat in een lijst instructiesets en x86 is niet RISC, dus IMO is RISC daar niet op zijn plaats.
Als je RISC toch wilt noemen zou ik er bij zetten dat de core RISC-achtig is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -krekel-
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 09-05 12:13
he, hoe zit dat nou? Als ik nu een dual opteron ga kopen, en ik koop dan 2 x 246's, is dat dan uit de E-stepping? En dat is dan dus de opteron met sse3? Of loop ik ook kans om een CG stepping te krijgen?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
AMD verscheept enkel nog E revisies, maar het kan best altijd dat een verkoper nog CG's op stock heeft, alhoewel die kans me nu nog heel klein lijkt.
De term staat in een lijst instructiesets en x86 is niet RISC, dus IMO is RISC daar niet op zijn plaats.
Als je RISC toch wilt noemen zou ik er bij zetten dat de core RISC-achtig is.
Zal ik direct even wegdoen.

[ Voor 8% gewijzigd door XWB op 24-08-2005 15:47 ]

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • maratropa
  • Registratie: Maart 2000
  • Niet online
-krekel- schreef op woensdag 24 augustus 2005 @ 15:35:
he, hoe zit dat nou? Als ik nu een dual opteron ga kopen, en ik koop dan 2 x 246's, is dat dan uit de E-stepping? En dat is dan dus de opteron met sse3? Of loop ik ook kans om een CG stepping te krijgen?
Ik heb net mijn opteron 248's binnen, allebij de CG versie.

specs


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
@gladiool, kan je even zeggen uit welke week die zijn?

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WoutF
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 09-05 20:45

WoutF

Hoofdredacteur
Aight! schreef op woensdag 24 augustus 2005 @ 02:51:
[...]


Zou je a.u.b je bevindingen eens kunnen posten :)
Ook erbij zetten met welk geheugen en moederbord, zou ik zeer op prijs stellen
De proc is een dagje vertraagd krijg ik net te horen, morgen moet ik 'em hebben. Hij gaat samenwerken met een Asus A8V met 2x512 Crucial Ballistix.

Bevindingen komen z.s.m :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -krekel-
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 09-05 12:13
Ik heb net mijn opteron 248's binnen, allebij de CG versie.
Waar heb je ze besteld dan? Ik wilde bij Azerty gaan bestellen, ff mailen denk ik dan, wil wel graag de e-stepping :)

[ Voor 3% gewijzigd door -krekel- op 24-08-2005 16:46 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • maratropa
  • Registratie: Maart 2000
  • Niet online
Hacku, Krekel

Op 1 van de 248's staat dit:

OSA248CEP5AU
EAAZC 0451SPCW
1179356A50087

Ik weet niet welk nummertje de week is.

Ik heb ze ook van Azerty vandaan, Azerty vertelde me dat ze niet specefiek op de E versie konden bestellen bij hun leverancier. Dus misschien als je mazzel hebt maar ik denk dat het gewoon CG worden. Ik vond het ook niet zo heel belangrijk, zolang ik maar powernow ondersteuning had.

specs


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -krekel-
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 09-05 12:13
opzich ook niet zo'n punt, behalve dat sse3 mooi meegenomen is. De E-stepping is natuurlijk wel op 0.09 gebakken, dus die is koeler (en zou je beter kunnen overklokken }) )

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
0451, das de 51ste week van 2004. Worden die nog verkocht :X

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • maratropa
  • Registratie: Maart 2000
  • Niet online
Blijkbaar :) De andere proc is van dezelfde week trouwens.

Je kan natuurlijk 252's kopen, die hebben wel de E kern :)

[ Voor 5% gewijzigd door maratropa op 24-08-2005 18:57 ]

specs


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • M@rijn
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 08-05 18:15
Bah...... zou ik weer moeten wachten op een M2 CPU voor in m'n nieuwe PC, we blijven bezig, ik wil in december/januari een X2 kopen maar 1 van de dingen die ik wil is het emuleren van Windows onder linux. :(

Nu is de vraag ook een beetje: Zou ik mijn X2 + 939 bordje over bijv. 2 jaar nog voor een aardige prijs kunnen verkopen, en hoe snel zal software zoals vmware (linux) ondersteund worden???

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
VMware zal op een socket M2 cpu sowieso sneller draaien omdat die Pacifica aan boord zullen hebben.

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • M@rijn
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 08-05 18:15
Ik lees net dat Xen het ook goed doet met Windows XP, maar ja eer dat alles goed op de markt is voor M2 (socket 940?) dan is het wel weer half juli oid

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Juli lijkt me vroeg :)

Hier wat info van The Source:

FX Extreme Gaming
125W Dual core (Windsor?, Athlon FX57, FX59)
2*1MB
EVT oct/nov, DVT feb/mrt, MP apr/may

Performance & Mainstream
110W Dual core (Windsor? Athlon64 X2 >4800+, 4600+, 4200+)
2*1MB
EVT oct/nov, DVT feb/mrt, MP apr/may

Performance & Mainstream
104W Dual core (Windsor? Athlon64 X2 >4800+, 4600+, 4200+)
2*512KB
EVT dec, DVT apr/may, MP may/june

Performance & Mainstream
104W single core (Orleans?, athlon64 3500+, 3800+, 4000+)
1MB
EVT n/a, DVT may/june, MP july

Mainstream
104W single core (Orleans?, athlon64 3500+, 3800+, 4000+)
512KB
EVT sept/oct, DVT mar/apr, MP may/june

Value
62W single core (Manila?, sempron 3800+)
256KB
EVT sept/oct, DVT mar/apr, MP may/june

_______________________________________________________________

ERS = Engineering Reference Specification (ofwel Prototype... wat willen we gaan maken)

EVT = Engineering Verification Test (functie test, debugging)

DVT = Design Verification Test (performance test, omgeving test (noise / hitte / etc), in dit stadium worden engineering samples naar partners gestuurd aangezien er geen functies meer aan toegevoegd gaan worden en grootste bugs eruit zijn)

PVT = Product Verification Test (laatste test vlak voordat product in MP gaat)

MP = Mass Production, hierna gaat het in verpakking en naar distributeurs / winkels / etc.

PMT = Production Maturity Testing (tijdens productie proces kwaliteit meten.. ook wel QA genoemd)

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • M@rijn
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 08-05 18:15
Hacku schreef op woensdag 24 augustus 2005 @ 21:43:
Juli lijkt me vroeg :)
.....
Performance & Mainstream
110W Dual core (Windsor? Athlon64 X2 >4800+, 4600+, 4200+)
2*1MB
EVT oct/nov, DVT feb/mrt, MP apr/may
apr/may 2006 of 2007??

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
2006 :) Dit zijn dus de DDR2 chips met pacifica en presidio.

[ Voor 80% gewijzigd door XWB op 24-08-2005 22:34 ]

March of the Eagles


Anoniem: 153099

Weet iemand toevallig hoeveel P-states een X2 3800+ heeft.

Ik heb al gegoogled en op amd site gekeken, maar ken het niet vinden.

Bvd.

Damian

Anoniem: 31421

http://www.computerbase.d...enchmarks_sossaman_yonah/

Een mokerslag van Intel voor de Athlon64 ?

  • Olaf van der Spek
  • Registratie: September 2000
  • Niet online
Wat betekent die 2x voor de CPU?

Dit is waarschijnlijk een door Intel uitgekozen benchmark die het maximale verschil laat zien, dus zo'n mokerslag zou ik het niet noemen.

  • zakjapanner
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 09-05 21:19
ik zie geen 2x Dual AMD Athlon 64 staan, dus kan je daar niet concluderen of Intel AMD verslaat of niet

in de vergelijking 1x Duals komt de hier snelste Intel Sossaman op gelijke hoogte met de hier langzaamste Athlon 64 en de langzaamste Pentium 4 (zonder Hyperthreading), alleen met minder stroomverbruik tov van die Pentium 4

[ Voor 26% gewijzigd door zakjapanner op 25-08-2005 11:49 ]


  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
2x dual core = 4 cores.
4 cores op 1,5GHz kunnen de 4800+ (2 cores) bijbenen, maar kijk eens waar de 1x Dual Yonah 1,5 GHz staat :Y)
1x Dual Yonah 2,0 GHz komt hier overeen met 1x Dual Athlon 64 X2 3800, dus beide 2 cores op 2GHz.
Wat je hier ook goed kan zien is dat Yonah erg schaalbaar is. Een Conroe op 2,5 - 3GHz zal zeker nog brokken maken.

[ Voor 24% gewijzigd door XWB op 25-08-2005 11:59 ]

March of the Eagles


  • eX0duS
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 09-05 16:55
Hmm dit topic is al zo uitgebreid, dat ik het maar gewoon vraag:

Welke socket moet ik nou precies hebben als ik een Ahtlon64 zou willen? Want je hebt nu 939 en 754, maar wat is de meeste gangbare? Is dat de 939 omdat die moederborde SLI ondersteunen, of denk ik nou verkeerd.

En welke heeft de beste prijs/snelheid verhouding, de "langzaamste"? En welke core zou ik dan moeten hebben (tjah "vroeger" had je nog cores zoals JCIBUIHA ofzoiets, weet niet of dat tegenwoordig ook nog zo is...)?

En mjah... Ik kan geen Pentium 4 ervaringen topic vinden (ligt dat nou aan mij dat ik scheel ben? :?), maarehm stel ik wil een P4 (ok verkeerd topic), welke zou je dan moeten nemen? Mjah iedereen hier wil natuurlijk AMD (heb ook altijd AMD gehad), maar tjah ik wil ook wel eens verder kijken. Behalve als het belachelijk veel duurder is.

Staat trouwens wel aso veel informatie in de topicstart. _/-\o_

[ Voor 34% gewijzigd door eX0duS op 25-08-2005 12:17 ]


  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Welke socket moet ik nou precies hebben als ik een Ahtlon64 zou willen? Want je hebt nu 939 en 754, maar wat is de meeste gangbare? Is dat de 939 omdat die moederborde SLI ondersteunen, of denk ik nou verkeerd.
Socket 754 is enkel nog voor de Sempron en mobiele Athlon64. Je zal ook meer socket 939 SLI bordjes vinden dan socket 754.
En welke heeft de beste prijs/snelheid verhouding, de "langzaamste"? En welke core zou ik dan moeten hebben (tjah "vroeger" had je nog cores zoals JCIBUIHA ofzoiets, weet niet of dat tegenwoordig ook nog zo is...)?
Athlon64 3200+ of 3500+
Core = Venice
Ik kan geen Pentium 4 ervaringen topic vinden
[rml][ Discussie] Intel Prescott, Nocona & EM64T[/rml]

March of the Eagles


  • eX0duS
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 09-05 16:55
Ok bedankt. :)
Oh die heten nu ineens Prescott :P

  • BalusC
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online

BalusC

Carpe diem

* BalusC verzoekt alle lezers eens om de "Welke moet ik nemen?" vragen en overige basic vraagjes in een afzonderlijk topic te posten. Ik heb derhalve een topicwaarschuwing gepost :)

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
eX0duS schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 12:41:
Ok bedankt. :)
Oh die heten nu ineens Prescott :P
Het is nog altijd P4 hoor, Prescott is gewoon de naam van de core ;)

[ Voor 55% gewijzigd door XWB op 25-08-2005 12:48 ]

March of the Eagles


  • -krekel-
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 09-05 12:13
mocht het nog iemand interesseren: ik heb zojuist een bestelling geplaatst bij Azerty, en zij leveren de opteron E-stepping (als ik hun mailtjes mag geloven :) )
Dus ik hoop straks 2 leuke 246's te hebben.... :p

Anoniem: 9449

Ik had beloofd om nog een paar gegevens aan te leveren t.b.v. de startpost. Bij de Semprom ontbraken i.i.g. nog een paar zaken (bijvoorbeeld CnQ op welke modellen?). Ik heb voor de volledigheid hieronder ook maar even de andere AMD K8/K9 CPU's opgenomen.

=========================

Sockel 754 - Sempron

Paris
Revision CG

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 128 KB oder 256 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, Cool'n'Quiet, NX-Bit
Sockel 754, HyperTransport mit 800 MHz (HT800)
Betriebsspannung (VCore): 1,40V
Leistungsaufnahme (TDP): 62W
Erscheinungsdatum: 28. Juli 2004
Fertigungstechnik: 0,13 µm (SOI)
Taktrate: 1.800 MHz
3000+: 1.800 MHz (128 KB L2-Cache)
3100+: 1.800 MHz (256 KB L2-Cache)

Oakville
Revision D0

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 128 KB oder 256 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, Cool'n'Quiet (ab 3000+ und höher), NX-Bit
Sockel 754, HyperTransport mit 800 MHz (HT800)
Betriebsspannung (VCore): 1,40V
Leistungsaufnahme (TDP): 62W
Erscheinungsdatum: Februar 2005
Fertigungstechnik: 0,09 µm (SOI)
Taktraten: 1.600 bis 2.000 MHz
2600+: 1.600 MHz (128 KB L2-Cache)
2800+: 1.600 MHz (256 KB L2-Cache)
3000+: 1.800 MHz (128 KB L2-Cache)
3100+: 1.800 MHz (256 KB L2-Cache)
3300+: 2.000 MHz (128 KB L2-Cache)

Palermo E3
Revision E3

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 128 KB oder 256 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, Cool'n'Quiet (ab 3000+ und höher), NX-Bit
Sockel 754, HyperTransport mit 800 MHz (HT800)
Betriebsspannung (VCore): 1,40V
Leistungsaufnahme (TDP): 62W
Erscheinungsdatum: 4. April 2005
Fertigungstechnik: 0,09 µm (SOI)
Taktraten: 1.400 bis 2.000 MHz
2500+: 1.400 MHz (256 KB L2-Cache)
2600+: 1.600 MHz (128 KB L2-Cache)
2800+: 1.600 MHz (256 KB L2-Cache)
3000+: 1.800 MHz (128 KB L2-Cache)
3100+: 1.800 MHz (256 KB L2-Cache)
3300+: 2.000 MHz (128 KB L2-Cache)

Palermo E6
Revision E6

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 128 KB oder 256 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, Cool'n'Quiet (ab 3000+ und höher), NX-Bit, AMD64
Sockel 754, HyperTransport mit 800 MHz (HT800)
Betriebsspannung (VCore): 1,40V
Leistungsaufnahme (TDP): 62W
Erscheinungsdatum: Juli 2005
Fertigungstechnik: 0,09 µm (SOI)
Taktraten: 1.400 bis 2.000 MHz
2500+: 1.400 MHz (256 KB L2-Cache)
2600+: 1.600 MHz (128 KB L2-Cache)
2800+: 1.600 MHz (256 KB L2-Cache)
3000+: 1.800 MHz (128 KB L2-Cache)
3100+: 1.800 MHz (256 KB L2-Cache)
3300+: 2.000 MHz (128 KB L2-Cache)
3400+: 2.000 MHz (256 KB L2-Cache)

Sockel 754 und 939 - Athlon64

Clawhammer C0
Revision C0

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 512 oder 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, AMD64, Cool'n'Quiet,
Sockel 754, HyperTransport mit 800 MHz (HT800)
Betriebsspannung (VCore): 1,50V
Leistungsaufnahme (TDP): 89W
Erscheinungsdatum: 23. September 2003
Fertigungstechnik: 0,13 µm (SOI)
Die-Größe: 193 mm² bei 105,9 Millionen Transistoren
Taktfrequenzen: 1.800 - 2.400 MHz
2800+: 1.800 MHz (512 KB L2-Cache)
3000+: 2.000 MHz (512 KB L2-Cache)
3200+: 2.000 MHz (1.024 KB L2-Cache)
3400+: 2.200 MHz (1.024 KB L2-Cache)

Clawhammer CG
Revision CG

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, AMD64, Cool'n'Quiet, NX-Bit
Sockel 754, HyperTransport mit 800 MHz (HT800)
Sockel 939, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1,50V
Leistungsaufnahme (TDP): 89W
Erscheinungsdatum:
Fertigungstechnik: 0,13 µm (SOI)
Die-Größe: 193 mm² bei 105,9 Millionen Transistoren
Taktfrequenzen: 2.000 - 2.400 MHz
Sockel 754:
3200+: 2.000 MHz
3400+: 2.200 MHz
3700+: 2.400 MHz
Sockel 939:
4000+: 2.400 MHz

Newcastle (auch Clawhammer CG mit zur Hälfte deaktiviertem L2-Cache möglich (Clawhammer-512))
Revision CG

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 512 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, AMD64, Cool'n'Quiet, NX-Bit
Sockel 754, HyperTransport mit 800 MHz (HT800)
Sockel 939, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1,50V
Leistungsaufnahme (TDP): 89W
Erscheinungsdatum: 2004
Fertigungstechnik: 0,13 µm (SOI)
Die-Größe: 144 mm² bei 68,5 Millionen Transistoren
Taktfrequenzen: 1.800 - 2.400 MHz
Sockel 754:
2800+: 1.800 MHz (Clawhammer-512 möglich)
3000+: 2.000 MHz (Clawhammer-512 möglich)
3200+: 2.200 MHz
3400+: 2.400 MHz
Sockel 939:
3000+: 1.800 MHz
3200+: 2.000 MHz
3500+: 2.200 MHz (Clawhammer-512 möglich)
3800+: 2.400 MHz

Winchester
Revision D0

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 512 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, AMD64, Cool'n'Quiet, NX-Bit
Sockel 939, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1,40V
Leistungsaufnahme (TDP): 67W
Erscheinungsdatum: 2004
Fertigungstechnik: 0,09 µm (SOI)
Die-Größe: 84 mm² bei 68,5 Millionen Transistoren
Taktfrequenzen: 1.800 - 2.200 MHz
3000+: 1.800 MHz
3200+: 2.000 MHz
3500+: 2.200 MHz

Venice E3
Revision E3

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 512 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, AMD64, Cool'n'Quiet, NX-Bit
Sockel 939, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1,35V - 1,40V
Leistungsaufnahme (TDP): 67W (ab 3800+: 85,3W)
Erscheinungsdatum: April 2005
Fertigungstechnik: 0,09 µm (SOI)
Die-Größe: 83,5 mm² bei 68,5 Millionen Transistoren
Taktfrequenzen: 1.800 - 2.400 MHz
3000+: 1.800 MHz
3200+: 2.000 MHz
3500+: 2.200 MHz
3800+: 2.400 MHz

San Diego
Revision E4

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 1.024 KB mit Prozessortakt (3500+ nur 512 KB)
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, AMD64, Cool'n'Quiet, NX-Bit
Sockel 939, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1,35V - 1,40V
Leistungsaufnahme (TDP): 89W (3500+: 67W)
Erscheinungsdatum: April 2005
Fertigungstechnik: 0,09 µm (SOI)
Die-Größe: 115 mm² bei 114 Millionen Transistoren
Taktfrequenzen: 2.200 - 2.400 MHz
3500+: 2.200 MHz (nur 512 KB L2-Cache)
3700+: 2.200 MHz
4000+: 2.400 MHz

Venice E6
Revision E6

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 512 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, AMD64, Cool'n'Quiet, NX-Bit
Sockel 939, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1,35V - 1,40V
Leistungsaufnahme (TDP): 67W (3800+: 89W)
Erscheinungsdatum: Juli 2005
Fertigungstechnik: 0,09 µm (SOI)
Die-Größe: 83,5 mm² bei 68,5 Millionen Transistoren
Taktfrequenzen: 1.800 - 2.400 MHz
3000+: 1.800 MHz
3200+: 2.000 MHz
3500+: 2.200 MHz
3800+: 2.400 MHz

Sockel 939 - Athlon64 FX

SledgeHammer
Revision C0 und CG

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, AMD64
Sockel 940, HyperTransport mit 800 MHz (HT800)
Besonderheit: registered RAM benötigt
Betriebsspannung (VCore): 1,50V
Leistungsaufnahme (TDP): 89W
Erscheinungsdatum: 23. September 2003
Fertigungstechnik: 0,13 µm (SOI)
Die-Größe: 193 mm² bei 105,9 Millionen Transistoren
Taktraten: 2.200 und 2.400 MHz
FX-51: 2.200 MHz
FX-53: 2.400 MHz

Clawhammer
Revision CG

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, AMD64, Cool'n'Quiet, NX-Bit
Sockel 939, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1,50V
Leistungsaufnahme (TDP): 89W (FX-55: 104W)
Erscheinungsdatum: 1. Juni 2004
Fertigungstechnik: 0,13 µm (SOI)
Die-Größe: 193 mm² bei 105,9 Millionen Transistoren
Taktraten: 2.400 und 2.600 MHz
FX-53: 2.400 MHz
FX-55: 2.600 MHz

San Diego
Revision E4

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 1.024 KB mit Prozessortakt
Die-Größe: 115 mm²
Transistoren: 114 Millionen
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, AMD64, Cool'n'Quiet, NX-Bit
Sockel 939, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1,35V und 1,40V
Leistungsaufnahme (TDP): 104W
Erscheinungsdatum: April 2005
Fertigungstechnik: 0,09 µm (SOI)
Die-Größe: 115 mm² bei 114 Millionen Transistoren
Taktfrequenzen: 2.800 MHz
FX-55: 2.600 MHz
FX-57: 2.800 MHz

Sockel 939 - Athlon64 X2

Manchester
Prozessor mit Dual-Core
Revision E4

L1-Cache: Je Kern 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: Je Kern 512 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, AMD64, Cool'n'Quiet, NX-Bit
Sockel 939, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1,35V - 1,40V
Leistungsaufnahme (TDP): 110W (3800+: 89W)
Erscheinungsdatum: 31. Mai 2005 (Vorankündigung: 21. April 2005)
Fertigungstechnik: 0,09 µm (SOI)
Die-Größe: 147 mm² bei 154,0 Millionen Transistoren
Taktfrequenzen: 2.000 - 2.400 MHz
3800+: 2.000 MHz
4200+: 2.200 MHz
4600+: 2.400 MHz

Toledo
Prozessor mit Dual-Core
Revision E6

L1-Cache: Je Kern 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: Je Kern 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, AMD64, Cool'n'Quiet, NX-Bit
Sockel 939, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1,35V - 1,40V
Leistungsaufnahme (TDP): 110W
Erscheinungsdatum: 31. Mai 2005 (Vorankündigung: 21. April 2005)
Fertigungstechnik: 0,09 µm (SOI)
Die-Größe: 199 mm² bei 233,2 Millionen Transistoren
Taktfrequenzen: 2.200 - 2.400 MHz
4400+: 2.200 MHz
4800+: 2.400 MHz

Sockel 939 - Opteron

Venus
Revision: E4

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, AMD64, OPM NX-Bit
Sockel 939, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1.35/1,40V
Leistungsaufnahme (TDP): 144 und 146: 67W / 148 und 150: 85,3W / 152: 104W
Erscheinungsdatum: 14. Februar 2005 (Sockel 940) bzw. 2. August 2005 (Sockel 939)
Fertigungstechnik: 0,09µm (SOI)
Taktraten: 1.800 - 2.600 MHz
144: 1.800 MHz
146: 2.000 MHz
148: 2.200 MHz
150: 2.400 MHz
152: 2.400 MHz

Denmark
Doppelkern-Prozessor (Dual-Core)
Revision: E6

L1-Cache: Je Kern 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: Je Kern 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, AMD64, OPM NX-Bit
Sockel 939, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1.30/1,35V
Leistungsaufnahme (TDP): 110W
Erstes Erscheinungsdatum: 2. August 2005
Fertigungstechnik: 0,09µm (SOI)
Taktraten: 1.800 - 2.200 MHz
165: 1.800 MHz
170: 2.000 MHz
175: 2.200 MHz

Sockel 940 - Athlon64 FX

SledgeHammer
Revision C0 und CG

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, AMD64
Sockel 940, HyperTransport mit 800 MHz (HT800)
Besonderheit: registered RAM benötigt
Betriebsspannung (VCore): 1,50V
Leistungsaufnahme (TDP): 89W
Erscheinungsdatum: 23. September 2003
Fertigungstechnik: 0,13 µm (SOI)
Die-Größe: 193 mm² bei 105,9 Millionen Transistoren
Taktraten: 2.200 und 2.400 MHz
FX-51: 2.200 MHz
FX-53: 2.400 MHz

Clawhammer
Revision CG

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, AMD64, Cool'n'Quiet, NX-Bit
Sockel 939, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1,50V
Leistungsaufnahme (TDP): 89W (FX-55: 104W)
Erscheinungsdatum: 1. Juni 2004
Fertigungstechnik: 0,13 µm (SOI)
Die-Größe: 193 mm² bei 105,9 Millionen Transistoren
Taktraten: 2.400 und 2.600 MHz
FX-53: 2.400 MHz
FX-55: 2.600 MHz

San Diego
Revision E4

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: 1.024 KB mit Prozessortakt
Die-Größe: 115 mm²
Transistoren: 114 Millionen
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, AMD64, Cool'n'Quiet, NX-Bit
Sockel 939, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1,35V und 1,40V
Leistungsaufnahme (TDP): 104W
Erscheinungsdatum: April 2005
Fertigungstechnik: 0,09 µm (SOI)
Die-Größe: 115 mm² bei 114 Millionen Transistoren
Taktfrequenzen: 2.800 MHz
FX-55: 2.600 MHz
FX-57: 2.800 MHz

Sockel 940 - Opteron

Sledgehammer B3
Revisionen: B3

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, AMD64
Sockel 940, HyperTransport mit 800 MHz (HT800)
Betriebsspannung (VCore): 1,55V
Leistungsaufnahme (TDP): 84,7W
Erscheinungsdatum: 22. April 2003
Fertigungstechnik: 0,13 µm (SOI)
Die-Größe: 193 mm² bei 105,9 Millionen Transistoren
Taktraten: 1.400 - 1.800 MHz
x40: 1.400 MHz
x42: 1.600 MHz
x44: 1.800 MHz

Sledgehammer C0
Revisionen: C0

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, AMD64
Sockel 940, HyperTransport mit 800 MHz (HT800)
Betriebsspannung (VCore): 1.50V
Leistungsaufnahme (TDP): 82,1W (x46 und x48: 89W)
Erscheinungsdatum:
Fertigungstechnik: 0,13 µm (SOI)
Die-Größe: 193 mm² bei 105,9 Millionen Transistoren
Taktraten: 1.400 - 2.200 MHz
x40: 1.400 MHz
x42: 1.600 MHz
x44: 1.800 MHz
x46: 2.000 MHz
x48: 2.200 MHz

Sledgehammer CG
Revisionen: CG

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, AMD64
Sockel 940, HyperTransport mit 800 MHz (HT800)
Betriebsspannung (VCore): 1.50V
Leistungsaufnahme (TDP): 82,1W (x46, x48 und x50: 89W)
Erscheinungsdatum:
Fertigungstechnik: 0,13 µm (SOI)
Die-Größe: 193 mm² bei 105,9 Millionen Transistoren
Taktraten: 1.400 - 2.400 MHz
x40: 1.400 MHz
x40EE: 1.400 MHz (1,15V und 30W)
x42: 1.600 MHz
x44: 1.800 MHz
x46: 2.000 MHz
x46HE: 2.000 MHz (1,30V und 55W)
x48: 2.200 MHz
x50: 2.400 MHz

Troy (2xx) / Athens (8xx)
Revision: E4

L1-Cache: 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, AMD64, OPM NX-Bit
Sockel 940, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1.35/1,40V
Leistungsaufnahme (TDP): 85,3W (x52: 92,6W)
Erscheinungsdatum: 14. Februar 2005
Fertigungstechnik: 0,09µm (SOI)
Taktraten: 1.600 - 2.600 MHz
242/842: 1.600 MHz
244/844: 1.800 MHz
246/846: 2.000 MHz
248/848: 2.200 MHz
248HE: 2.200 MHz (1,40V und 55W)
250/850: 2.400 MHz
252/852: 2.600 MHz

Egypt
Doppelkern-Prozessor (Dual-Core)
Revision: E1

L1-Cache: Je Kern 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: Je Kern 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, AMD64, OPM NX-Bit
Sockel 940, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1.35V
Leistungsaufnahme (TDP): 95W
Erstes Erscheinungsdatum: 21. April 2005
Fertigungstechnik: 0,09µm (SOI)
Taktraten: 1.800 - 2.200 MHz
865: 1.800 MHz
870: 2.000 MHz
875: 2.200 MHz

Italy
Doppelkern-Prozessor (Dual-Core)
Revision: E6

L1-Cache: Je Kern 64 + 64 KB (Daten + Instruktionen)
L2-Cache: Je Kern 1.024 KB mit Prozessortakt
MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, AMD64, OPM NX-Bit
Sockel 940, HyperTransport mit 1.000 MHz (HT1000)
Betriebsspannung (VCore): 1.30/1,35V
Leistungsaufnahme (TDP): 95W
Erstes Erscheinungsdatum: 21. April 2005
Fertigungstechnik: 0,09µm (SOI)
Taktraten: 1.800 - 2.200 MHz
265: 1.800 MHz
270: 2.000 MHz
275: 2.200 MHz

=========================

  • Olaf van der Spek
  • Registratie: September 2000
  • Niet online
Hacku schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 12:20:
Socket 754 is enkel nog voor de Sempron en mobiele Athlon64. Je zal ook meer socket 939 SLI bordjes vinden dan socket 754.
Wat is de reden dat de Sempron ook niet meteen naar socket 754939 verhuist wordt?
Socket 754 kan toch niet echt goedkoper zijn in productie?

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
bijvoorbeeld CnQ op welke modellen?
Alle 90nm modellen geloof ik. Zal ik even toevoegen aan de startpost.
OlafvdSpek schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 13:02:
[...]

Wat is de reden dat de Sempron ook niet meteen naar socket 754 verhuist wordt?
Sempron heeft een socket 754 voetje, hoe bedoel je?

[ Voor 52% gewijzigd door XWB op 25-08-2005 13:09 ]

March of the Eagles


Anoniem: 9449

Hacku schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 13:08:
Alle 90nm modellen geloof ik. Zal ik even toevoegen aan de startpost.
Dit is dus niet zo. Kijk a.u.b. even in het overzicht (heb het net nog wat aangepast).

Ik heb nog een vraag over Opteron: ik dacht dat (i.i.g. in het begin) de 1xx core verschillend was aan de 2xx en 8xx cores (vanwege het feit dat de laatste 2 meet HT links (moeten) hebben (claw vs. sledge). Maar uit mijn overzicht blijkt dit niet zo te zijn. Klopt dit (m.a.w. zijn de 1xx, 2xx en 8xx cores altijd aan elkaar gelijk geweest)?

[ Voor 39% gewijzigd door Anoniem: 9449 op 25-08-2005 13:16 ]


  • BalusC
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online

BalusC

Carpe diem

C'n'Q zit standaard meegebakken vanaf de C0 revisie van de Athlon 64 en Opteron (in Semprons is het uitgeschakeld). Vanaf de CG revisie is de C'n'Q ietsjes verbeterd (lager stroomverbruik) :)

De enige A64/Opteron revisie zonder C'n'Q is dus de 'zeldzame' B3 revisie van de Opteron.

[ Voor 31% gewijzigd door BalusC op 25-08-2005 13:18 ]


  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Dit is dus niet zo. Kijk a.u.b. even in het overzicht (heb het net nog wat aangepast).
Daar staat overal: MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, Cool'n'Quiet, NX-Bit
Als ik vlug even google dan zouden de 130nm ook C&Q aan boord moeten hebben.
BalusC schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 13:16:
C'n'Q zit standaard meegebakken vanaf de C0 revisie van de Athlon 64 (muv Semprons!). Vanaf de CG revisie is de C'n'Q ietsjes verbeterd (lager stroomverbruik) :)
Juist ja, maar voor de Sempron is het soms twijfelen, omdat daar meestal features weg gelaten worden.
Ik heb nog een vraag over Opteron: ik dacht dat (i.i.g. in het begin) de 1xx core verschillend was aan de 2xx en 8xx cores (vanwege het feit dat de laatste 2 meet HT links (moeten) hebben (claw vs. sledge). Maar uit mijn overzicht blijkt dit niet zo te zijn. Klopt dit (m.a.w. zijn de 1xx, 2xx en 8xx cores altijd aan elkaar gelijk geweest)?
Is gewoon dezelfde core, maar AMD schakelt waarschijnlijk voor de 1xx 2 links uit en voor de 2xx 1 link. De 8xx wordt gewoon met alle HTT links open verkocht.

[ Voor 101% gewijzigd door XWB op 25-08-2005 13:20 ]

March of the Eagles


Anoniem: 9449

Bij de Dx en Ex Semprons is CnQ alleen geactiveerd bij 3000+ en hoger.

  • BalusC
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online

BalusC

Carpe diem

Heb je harde bronnen? Het is inderdaad onduidelijk.

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
De adder onder het gras :p Zou best kunnen ja, een K8 core op 1600MHz verbruikt heel weinig waardoor CnQ niet nodig is.

Thx :) Vanwaar heb je die info trouwens? Toch even verder zoeken.

//edit

http://www.xbitlabs.com/a...splay/sempron-2600_3.html

"Besides AMD64 technology, Cool’n’Quiet is also disabled in the Sempron 2600+"
De enige A64/Opteron revisie zonder C'n'Q is dus de 'zeldzame' B3 revisie van de Opteron.
Je vergeet de nog zeldzamere B0 revisie :p

[ Voor 59% gewijzigd door XWB op 25-08-2005 13:36 ]

March of the Eagles


Anoniem: 9449

Hacku schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 13:22:
De adder onder het gras :p Zou best kunnen ja, een K8 core op 1600MHz verbruikt heel weinig waardoor CnQ niet nodig is.

Thx :) Vanwaar heb je die info trouwens? Toch even verder zoeken.
Ome Tom zegt er het volgende over:

http://www.tomshardware.com/cpu/20050801/amd_sempron-03.html

De info komt van:

http://www.computerbase.de/lexikon/Sockel_(Prozessor)/

Maar ik merk dat er over sommige dingen toch wel onduidelijkheid is. In mijn bovenstaande overzicht heb ik ook al een paar onjuistheden gezien (wel CnQ op de CG Sempron maar niet op de Opteron i.t.t. wat BalusC vermeldt). Ik ga vanavond of morgenavond proberen om deze onjuistjheden eruit te halen, want ik vindt het leuk om uiteindelijk een complete en kloppende SP te hebben.

Edit: nog een paar zeer interessante links:

http://www.ocforums.com/showthread.php?t=295328

http://cbid.amdclub.ru/

http://www.forumpcs.com.br/review.php?r=108428

[ Voor 11% gewijzigd door Anoniem: 9449 op 26-08-2005 18:42 ]


  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Opteron i.t.t. wat BalusC vermeldt
Voor de Opteron heet dat PowerNow en is enkel aan boord van de 90nm revs. (D4 en E4)
nieuws: AMD introduceert PowerNow!-technologie voor Opterons

Wat de Sempron betreft heb je gelijk, zie ook http://www.xbitlabs.com/a...splay/sempron-2600_3.html

[ Voor 39% gewijzigd door XWB op 25-08-2005 13:39 ]

March of the Eagles


  • Olaf van der Spek
  • Registratie: September 2000
  • Niet online
BalusC schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 13:16:
C'n'Q zit standaard meegebakken vanaf de C0 revisie van de Athlon 64 en Opteron (in Semprons is het uitgeschakeld). Vanaf de CG revisie is de C'n'Q ietsjes verbeterd (lager stroomverbruik) :)
Waarom dat? Dan is de Sempron dus mogelijk minder zuinig dan de Athlno 64 tijdens idle?

  • Olaf van der Spek
  • Registratie: September 2000
  • Niet online
Hacku schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 13:08:
Sempron heeft een socket 754 voetje, hoe bedoel je?
Ik bedoelde 939.

  • BalusC
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online

BalusC

Carpe diem

Marketing lijkt me. Maar nu lijkt het erop dat de meer recente Semprons wel over CnQ beschikken. Alleen kan ik dat nergens op AMD.com terugvinden.

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
OlafvdSpek schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 13:44:
[...]

Waarom dat? Dan is de Sempron dus mogelijk minder zuinig dan de Athlno 64 tijdens idle?
/edit

Verkeerd begrepen :p

Een Semrpon op 1600Mhz verbruikt al heel weinig, misschien vind AMD het daarom overbodig.
Maar nu lijkt het erop dat de meer recente Semprons wel over CnQ beschikken.
Je bedoelt de E6 revs?

X-bit labs had trouwens een 2600+ E3 getest, en daar was C&Q niet aanwezig. http://www.xbitlabs.com/a...splay/sempron-2600_3.html

[ Voor 105% gewijzigd door XWB op 25-08-2005 13:53 ]

March of the Eagles


  • BalusC
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online

BalusC

Carpe diem

Ik heb het eea uitgezocht :)
Sempron: CnQ alleen op 64bits E6 revisie vanaf de 3000+
Athlon 64: CnQ op alle revisies vanaf C0 op alle snelheden
Opteron: PowerNow op alle revisies vanaf Ex op alle snelheden

Bronnen:
Sempron: nieuws: 64-bit Sempron-processors binnenkort beschikbaar
Athlon64: zie datasheets AMD.com
Opteron: nieuws: AMD introduceert PowerNow!-technologie voor Opterons

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
PowerNow op alle revisies vanaf Ex op alle snelheden
En de D4 revs? Goed, die waren zelfdzaam, maar ook 90nm.
Opteron: PowerNow op alle revisies vanaf Ex op alle snelheden
[rml]Hacku in "[ Discussie] AMD Sempron, Athlon 64 & Opt..."[/rml] :p

[ Voor 38% gewijzigd door XWB op 25-08-2005 14:01 ]

March of the Eagles


Anoniem: 9449

Hacku schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 13:49:
Een Semrpon op 1600Mhz verbruikt al heel weinig, misschien vind AMD het daarom overbodig.
Dit kan ik beamen (heb zelf een Sempron 2600+.

Zoals ik in deze post al vermeldde, blijft hij zeer koel. Overigens wordt ie onder full load bijna even warm als de northbridge.

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
En ben je tevreden van de performance van je Sempron?

March of the Eagles


Anoniem: 9449

BalusC schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 13:57:
Sempron: CnQ alleen op 64bits E6 revisie vanaf de 3000+
Maar E3 heeft volgens bijna bronnen ook CnQ vanaf 3000+, verschil met E6 is dat E3 geen AMD64 enabled heeft.
Hacku schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 14:03:
En ben je tevreden van de performance van je Sempron?
Tsja, wat heet...

Er draait w2k3 SP1 op met Virtual Server 2005. Daarop draait een virtuele w2k3 SP1 terminal/citrix server (die via SSH benaderbaar is). Hierop draait een aantal "always on" programma's (je weet wel...). Ik moet wel zeggen dat de CPU met eDonkey en Newsleecher vol aan het trekken al gauw op 70% o.i.d. zit (zowel fysiek als virtueel).

Om nog verder OT te gaan: het idee achter deze server is volledige hardware onafhankelijkheid. Op een nieuwe compu hoeft alleen maar windows (mag elke NT versie zijn) en Virtual PC/Server gezet te worden en er is direct een compleet werkende omgeving. Het virtuele image is met zorg opgebouwd maar past gewoon op een DVD.

[ Voor 69% gewijzigd door Anoniem: 9449 op 25-08-2005 14:20 ]


  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Volgens mij had de 3100+ D0 (90nm) ook CnQ aan boord.

March of the Eagles


  • Olaf van der Spek
  • Registratie: September 2000
  • Niet online
Hacku schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 13:49:
Een Semrpon op 1600Mhz verbruikt al heel weinig, misschien vind AMD het daarom overbodig.
Maar er zijn ook Semprons op 2 ghz. En tussen 0,8 en 1,6 - 2 ghz zit toch nog een behoorlijk verschil.

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Ja, maar die hebben dan wel C&Q aan boord ;) (vanaf de 3000+; dus vanaf 1,8GHz)

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Alsem
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 27-01-2022
ik wil een amd fx-53 gaan halen, is dit een goede proc?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Aight!
  • Registratie: Juli 2004
  • Laatst online: 10-05 08:26

Aight!

&#039;A toy robot...&#039;

Alsem1 schreef op vrijdag 26 augustus 2005 @ 00:28:
ik wil een amd fx-53 gaan halen, is dit een goede proc?
Nee te duur, kan je beter een Dual Core halen voor die prijs.
Maar wat wil je gaan doen?
Die Hard overlocken met Peltiers, e.d dan is hij wel intressant aangezien je MP dan omhoog kan overlocken, zo niet, ga dan voor een 4000+ als je alleen single core performance wilt.
Maar dan kan je nog beter eigenlijk voor een X2 gaan.

Maja ligt eraan wat je wilt doen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
FX53 wordt niet meer verkocht, dus als je die ergens 2de hands kan kopen voor een mooi prijsje, waarom niet :)

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 9449

Via de volgende link is eveneens veel info te vinden over K8/K9 (ook toekomstige modellen, geen Opterons):

http://www.overclockers.ru/lab/19490.shtml

Dit is ook een aardige tabel:

http://www.c627627.com/AMD/Athlon64/

BTW, ik heb even een screenshot gemaakt van mijn D0 Sempron, maar deze vermeldt gewoon x86-64 (met de meest recente versie van Cpu-z):

Afbeeldingslocatie: http://home.hccnet.nl/hoenderken/sempron2600.jpg

Trouwens, ook het voltage klopt niet met de specs!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Aight!
  • Registratie: Juli 2004
  • Laatst online: 10-05 08:26

Aight!

&#039;A toy robot...&#039;

Voltage klopt vaak niet bij Cpuz, maar heb je op je CPU gekeken of er een E stond, alleen daar kan je dat zien.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 9449

Aight! schreef op vrijdag 26 augustus 2005 @ 09:30:
Voltage klopt vaak niet bij Cpuz, maar heb je op je CPU gekeken of er een E stond, alleen daar kan je dat zien.
Ik heb de CPU gedecodeerd op basis van de startpost, en daaruit bleek dat het om een D0 revisie ging. Aangezien Cpu-z dit ook aangeeft, lijkt me dit plausibel.

Overigens, wat betreft het voltage: ook het BIOS en Aida32 geven het in het plaatje genoemde voltage weer.

[ Voor 13% gewijzigd door Anoniem: 9449 op 26-08-2005 11:05 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 9449

De link in de SP naar het laatste artikel over de K8 architectuur (de aanrader) doet het niet meer, deze is veranderd in:

http://www.cpuid.org/reviews/K8/index.php

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WoutF
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 09-05 20:45

WoutF

Hoofdredacteur
* wout heeft net zijn X2 3800+ binnen gehad!

Wat een verschil zeg! Vooral bij 't begin als alles moet opstarten. Ik kijk ook veel TV (heb MCE als hoofd-OS) op deze pc en vroeger werd mijn hele bak er traag van. Maar nu merk ik geen enkele vertraging als Media Center open staat :)

Nu ga ik eens even kijken hoever dit beestje zich laat klokken met standaard koeling

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Anoniem: 9449 schreef op vrijdag 26 augustus 2005 @ 12:02:
De link in de SP naar het laatste artikel over de K8 architectuur (de aanrader) doet het niet meer, deze is veranderd in:

http://www.cpuid.org/reviews/K8/index.php
Fixed, thanks.
Wout schreef op vrijdag 26 augustus 2005 @ 16:15:
* wout heeft net zijn X2 3800+ binnen gehad!

Wat een verschil zeg! Vooral bij 't begin als alles moet opstarten. Ik kijk ook veel TV (heb MCE als hoofd-OS) op deze pc en vroeger werd mijn hele bak er traag van. Maar nu merk ik geen enkele vertraging als Media Center open staat :)

Nu ga ik eens even kijken hoever dit beestje zich laat klokken met standaard koeling
Kan je soms eens kijken uit welke week jouw cpu komt?
En post je overklok resultaten hier he :p

[ Voor 52% gewijzigd door XWB op 26-08-2005 16:59 ]

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WoutF
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 09-05 20:45

WoutF

Hoofdredacteur
Hacku schreef op vrijdag 26 augustus 2005 @ 16:58:
[...]


Fixed, thanks.


[...]


Kan je soms eens kijken uit welke week jouw cpu komt?
En post je overklok resultaten hier he :p
Hoe zie ik dat? Volgens Everest is de CPU-stepping JH-E6, kan je daar iets mee?

Hij draait nu op 2.4GHz @ 1.35V en wordt 45C met de stock cooler

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Dat staat op de cpu zelf, zie http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1122290583.jpg

2,4GHz? Probeer eens 2,5 of 2,6GHz te bereiken, moet normaal wel te halen zijn :)

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WoutF
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 09-05 20:45

WoutF

Hoofdredacteur
Hacku schreef op vrijdag 26 augustus 2005 @ 17:25:
Dat staat op de cpu zelf, zie http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1122290583.jpg

2,4GHz? Probeer eens 2,5 of 2,6GHz te bereiken, moet normaal wel te halen zijn :)
Jammer dan, ik ga niet weer m'n kast uit elkaar halen :P
Ik hou deze snelheid nu even tot Asus een beter bios uitbrengt voor de A8V, het geheugen doet nu erg moeilijk.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 9449

Hierbij mijn specs:

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=35027

... en hier die van een "collega" met ogenschijnlijk dezelfde CPU:

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=32985

In dit topic wordt er het volgende over gezegd:

Recently for some strange reason, some of the BA stepping 2600+ were made from Winchester silicon. This meant that they had sse2 and x64 support but no sse3. I know because I purchased one for a friend last week. The box code was SDA2600AI02BA , chip markings were LBBIX 0517 DPMW and the Cpu-z noted it was a DH8-D0 stepping, this is a standard winchester 64 code.

So some non 64bit Sempron 2600+ do have 64-bit extensions enabled by mistake. AMD just ran out of cores and stuck crippled Winchester cores into sempron 2600+s. Which means you get a cheap cool running, 64-bit enabled cpu that most motherboards will happily recognise without any bios updates.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Zozo, en nog niet ontdekte Sempron :p Beetje slordig van AMD, maar wel leuk als je die in bezit hebt :)

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sphere
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 22:29

sphere

Debian abuser

Het is mij onduidelijk wat een een 64-bitter van AMD mij nu voor opties biedt qua hoeveelheid geheugen. In de dual-cpu draadjes (pre-64 bit tijdperk) klaagden mensen wel eens dat als ze 4GB in hun bord prikten, ze maar 3 (of was het 3.5?) terugvonden.

Van Abbadon vind ik het volgende terug: Abbadon in "Vragen over 64 bits processoren"

Houdt dat dan in dat als je behoefte hebt aan veel geheugen, de hardware het ook fatsoenlijk kan aansturen? En dus niet via PAE? Zit het OS dan nog in de weg? Of kan ik met WXP-64 c.q. Debian met een passende kernel goed uit de voeten?

Wat is eigenlijk op dit moment de maximale hoeveelheid geheugen die een Venice of een Manchester aan kan sturen? Ik neem aan dat je niet 18+ petabyte op je plank kwijt kan, maar ik ben benieuwd naar de huidige (praktische) grens.

http://stackoverflow.com/questions/1732348/regex-match-open-tags-except-xhtml-self-contained-tags/1732454#1732454


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Olaf van der Spek
  • Registratie: September 2000
  • Niet online
sphere schreef op vrijdag 26 augustus 2005 @ 22:00:
Wat is eigenlijk op dit moment de maximale hoeveelheid geheugen die een Venice of een Manchester aan kan sturen? Ik neem aan dat je niet 18+ petabyte op je plank kwijt kan, maar ik ben benieuwd naar de huidige (praktische) grens.
Met 4 modules/CPU en 4 gb/module kom je dan op 16 gbyte/CPU uit. In een quad-CPU system heb je dan 64 gbyte.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Alsem
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 27-01-2022
Aight! schreef op vrijdag 26 augustus 2005 @ 00:30:
[...]


Nee te duur, kan je beter een Dual Core halen voor die prijs.
Maar wat wil je gaan doen?
Die Hard overlocken met Peltiers, e.d dan is hij wel intressant aangezien je MP dan omhoog kan overlocken, zo niet, ga dan voor een 4000+ als je alleen single core performance wilt.
Maar dan kan je nog beter eigenlijk voor een X2 gaan.

Maja ligt eraan wat je wilt doen.
het is voor gamen en 3dmark prestaties (spellen lopen toch al top met 2 6800u's), ik heb geen peltiers etc, alleen water.
ik kan hem voor een 3500+ en dan 300 euri erbij krijgen, maar ik denk dat ik hem maar laat liggen dan, heb ik tenminste geld voor extra hd's etc.

wanneer gaan de dualcore processoren in prijs dalen?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sphere
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 22:29

sphere

Debian abuser

OlafvdSpek schreef op vrijdag 26 augustus 2005 @ 22:25:Met 4 modules/CPU en 4 gb/module kom je dan op 16 gbyte/CPU uit. In een quad-CPU system heb je dan 64 gbyte.
Op zich een duidelijk verhaal, maar als je op de ASUS site kijkt naar de A8N-E bijvoorbeeld, dan staat er in de specs:

Geheugen:

4 x 184-pins DIMM Sockets ondersteunen maximaal 4 GB DDR400/DDR333/DDR266 ECC/ niet-ECC ongebufferd DDR SDRAM-geheugen
Dual Channel-geheugenarchitectuur

http://nl.asus.com/prog/spec.asp?m=A8N-E&langs=10

Met de memcontroller on-die snap ik niet waarom dan die limitatie op 4GB ligt. Of is het lomp geformuleerd, en bedoelen ze 4GB per reep?

http://stackoverflow.com/questions/1732348/regex-match-open-tags-except-xhtml-self-contained-tags/1732454#1732454


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 9449

sphere schreef op zaterdag 27 augustus 2005 @ 00:44:
Met de memcontroller on-die snap ik niet waarom dan die limitatie op 4GB ligt. Of is het lomp geformuleerd, en bedoelen ze 4GB per reep?
Dit is waarschijnlijk een combinatie van factoren. Ten eerste zijn 2 GB reepjes nog redelijk zeldzaam en hierdoor zal validatie door AMD en/of de moederbordfabrikant moeilijker zijn. Verder zijn 2 GB reepjes waarschijnlijk altijd dubbelzijdig, hetgeen bij 4 reepjes (8 GB) problemen op kan leveren met timings. Opterons vereisen om deze reden geregistreerd (buffered) geheugen, en daardoor kunnen deze procs grotere reepjes en meer reepjes per proc aan. Daarenboven kunnen zij elkaars geheugen gebruiken (NUMA) waardoor een OS, geinstalleerd op een quad systeem met 4 x 4 memory slots met 2 GB reepjes 32 GB ziet.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 84213

Vandaag binnen van Salland:
AMD sempron 2600+ boxed

processorcode SDA2600AI02BA

Als ik me niet vergis is dit de D0 versie?? :( Ik had bij Salland specifiek besteld omdat ze de 64bit versie hebben. Klopt dus dat ik de verkeerde stepping heb?

/me gaat dan maar ruilen

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Dat is een D0 revisie ja. Maar kijk eerst eens met CPU-Z of je toevallig geen Winchester core hebt, daar is 64bit nl ingeschakeld.
CPU-Z kan je hier downloaden, en wanneer je het opstart moet je iets krijgen als http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=35027

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 84213

Hacku schreef op zaterdag 27 augustus 2005 @ 12:16:
Dat is een D0 revisie ja. Maar kijk eerst eens met CPU-Z of je toevallig geen Winchester core hebt, daar is 64bit nl ingeschakeld.
alvast bedankt voor je info :) dus gewoon proberen? Zo te zien heeft de processor dan geen SSE3 (dat maakt niet zoveel uit toch? ;) C&Q wel?

kan ik na installatie wel eigenlijk ruilen?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Zo te zien heeft de processor dan geen SSE3
Juist, maar dat maakt niks uit ;) Aan SSE3 heb je amper iets.
C&Q wel
Weet ik eigenlijk niet, als we het van jou kunnen horen zijn we weer een ervaring rijker :)
kan ik na installatie wel eigenlijk ruilen?
Waarom niet? Na de installatie kwam je erachter dat de cpu geen 64bit aan boord heeft en wil je gewoon ruilen ;)

Dus installeren en cpu-z opstarten. Je kan ook direct WinXP 64bit installeren, mocht je die hebben. Dan weet je direct of je een 64-bitter hebt.

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BalusC
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online

BalusC

Carpe diem

Als je specifiek op de papier/bon hebt staan dat het om een 64bits versie van de Sempron gaat (E6), dan heb je 100% recht om te omruilen voor het juiste product.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Mja, maar veel winkels maken er geen probleem van en ruilen ze gewoon om, of het nou op de bon stond of niet. (hier toch)

[ Voor 18% gewijzigd door XWB op 27-08-2005 13:49 ]

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 9449

Hacku schreef op zaterdag 27 augustus 2005 @ 13:01:
Je kan ook direct WinXP 64bit installeren, mocht je die hebben. Dan weet je direct of je een 64-bitter hebt.
Ik heb net even getest met w2k3 64-bits, omdat ik de Cpu-z output nog niet 100% vertrouw. Merk op dat ik hem nog niet ga installeren, want mijn huidige 2k3 32 loopt perfect en er zijn nog devices waar geen final drivers voor zijn, etc.

Maar in ieder geval, hij bootte gewoon en ik ben gegaan totdat hij de melding gaf dat hij dat hij de files in de windows dir ging overschrijven. Dit (het feit dat de CD werkt) betekent toch dat x86-64 enabled is? Volgens mij is de file "setup.exe" ook 64 bits want deze loopt niet op mijn workstation (die 32 bits is)...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Je mag er zeker van mag zijn dat 64bit aanstaat :)

[ Voor 76% gewijzigd door XWB op 27-08-2005 16:26 ]

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 9449

Da's dus het mooie van Cpu-z, daar heb je geen webruimte voor nodig:

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=35027

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Juist, die screen heb ik al gezien, sorry, ik dacht dat ik tegen garf75 bezig was :X

[ Voor 29% gewijzigd door XWB op 27-08-2005 16:26 ]

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 84213

nou, hier is mijn CPU-z plaatje
Afbeeldingslocatie: http://members.home.nl/m-eekhof/sempron.JPG

kan iemand mij precies uitleggen wat ik nu zie? Zo te zien geen x84-64 of moet ik daarvoor ook nog een bios-update doen?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
Dat is een echte Palermo core, geen 64bit dus. Bel/mail eens naar de winkel of je die cpu niet mag omruilen?

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 9449

Ik ben bang dat een BIOS update niet veel uit zal maken. Volgens mij is x86-64 puur een processor-aangelegenheid.

Je kan natuurlijk ook over een paar maanden een snelle Sempron ter vervanging komen (3000+ of hoger heeft ook CnQ) en dan deze verkopen. Zul je misschien 15-20 euro verlies op maken maar dan heb je dus wel CnQ + meer snelheid.

Ik heb ook nog even een vraag: hoe kan je nu zien dat je proc CnQ ondersteund? In Cpu-z kan ik niets vinden en in CB-Id staat wel wat maar ik weet niet precies wat het betekent; PowerNow! heeft ie i.i.g. niet...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 58485

Omdat het een sempron discussie topic is, Wil ik even de volgende vraag stellen.

Ik heb dus een nog 32bits sempron 2400+ @ 2ghz. De fsb gewoon kant en klaar op 200 gezet en hij draait. Nu wil ik er wat meer prik uit trekken maar 205 mhz is al teveel voor waarschijnlijk m'n geheugen op agressieve timingen.

Er is een Mobile mod gaande, waarop je dus later in windows on the flie een Multiplier change kan doen, is er dus geen andere manier om default bij je bios bij opstart in te stellen om op bijv 13.5x te werken ?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • XWB
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online

XWB

Devver
Topicstarter
@grizzlybeer, zet gewoon in de bios CnQ aan. Wat je dan juist moet doen staat in de FAQ van deze startpost :)

March of the Eagles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Thandor
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 20:34

Thandor

SilverStreak

Anoniem: 58485 schreef op zaterdag 27 augustus 2005 @ 17:34:
Omdat het een sempron discussie topic is, Wil ik even de volgende vraag stellen.

Ik heb dus een nog 32bits sempron 2400+ @ 2ghz. De fsb gewoon kant en klaar op 200 gezet en hij draait. Nu wil ik er wat meer prik uit trekken maar 205 mhz is al teveel voor waarschijnlijk m'n geheugen op agressieve timingen.

Er is een Mobile mod gaande, waarop je dus later in windows on the flie een Multiplier change kan doen, is er dus geen andere manier om default bij je bios bij opstart in te stellen om op bijv 13.5x te werken ?
Het topic gaat over de K8 ;)
Je kunt dus beter de knowledge base van GoT doorzoeken. Er is vast wel wat informatie te vinden :)

Google, Xtremesystems.org en andere sites zullen ook wel het één en het ander aan informatie hebben :)

[ Voor 8% gewijzigd door Thandor op 27-08-2005 17:37 ]

Profiel | https://thandor.net - hardware
And the rest of us would be carousing the aisles, stuffing baloney.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 84213

Hacku schreef op zaterdag 27 augustus 2005 @ 12:16:
Dat is een D0 revisie ja. Maar kijk eerst eens met CPU-Z of je toevallig geen Winchester core hebt, daar is 64bit nl ingeschakeld.
Zoals ik al hiervoor gepost heb is dat dus niet zo, maar je volgende link
wanneer je het opstart moet je iets krijgen als http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=35027
geeft exact hezelfde plaatje muv de x86-64 instructieset :? heb ik dus exact dezelfde core/stepping muv de 64bit instucties?

* Anoniem: 134472 heeft noob modus aan ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 9449

Hacku schreef op zaterdag 27 augustus 2005 @ 17:34:
@grizzlybeer, zet gewoon in de bios CnQ aan. Wat je dan juist moet doen staat in de FAQ van deze startpost :)
Ik heb gistermiddag de drivers en programma's geinstalleerd. Het BIOS stond al goed. Het voltage en de kloksnelheid lijken niet direct naar beneden te gaan als de load laag wordt. Hieruit maak ik dan maar op dat ik geen CnQ heb...

Wat raar blijft is het voltage waarop de Sempron draait. Dit is 1,47V terwijl het toch echt 1,4V zou moeten zijn. Overigens zitten er (helaas) geen voltage opties op mijn moederbord.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Aight!
  • Registratie: Juli 2004
  • Laatst online: 10-05 08:26

Aight!

&#039;A toy robot...&#039;

Anoniem: 9449 schreef op zondag 28 augustus 2005 @ 10:40:
[...]

Ik heb gistermiddag de drivers en programma's geinstalleerd. Het BIOS stond al goed. Het voltage en de kloksnelheid lijken niet direct naar beneden te gaan als de load laag wordt. Hieruit maak ik dan maar op dat ik geen CnQ heb...

Wat raar blijft is het voltage waarop de Sempron draait. Dit is 1,47V terwijl het toch echt 1,4V zou moeten zijn. Overigens zitten er (helaas) geen voltage opties op mijn moederbord.
Heb je ook bij eigenschappen, schermbeveiliging, energie en daar het thema minimaal energie verbruik aangezet?

Anders doet ie het niet.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 9449

Nee dat heb ik niet gedaan. Ik had alleen bij power management voor "minimal power management" gekozen. BTW, ze zullen wel bedoelen zo veel mogelijk PM, maar ik interpreteer het als zo weinig mogelijk PM.

Maar goed, bedankt voor de suggestie, ga het zo even proberen.

Edit: in 2003 SP1 zit deze optie niet onder het screensaver tab, maar ik heb even in 2000 gekeken en dan kom je gewoon weer uit bij energiebeheer (dat ik al ingesteld had).

[ Voor 31% gewijzigd door Anoniem: 9449 op 28-08-2005 12:32 ]

Pagina: 1 2 ... 6 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Voor "Welke moet ik nemen?" vragen dien je een afzonderlijk topic te starten. Maar niet vóórdat je PMG FAQ - Welke processor/moederbord/geheugen moet ik nemen? hebt doorgenomen

Voor "Basic Vraagjes" die zeer weinig tot totaal niks aan de discussie bijdragen (zoals "Op welke snelheid loopt de A64 3000+?", "Welke stepping heeft de Venice?", "Wat is beter, Venice, San Diego of Manchester?", etcetera) word je ook dringend verzocht om jezelf eerst in de basics te verdiepen door o.a. de topicstart van dit topic én de PMG FAQ - Processors rustig en aandachtig te doornemen.

Dank jullie wel