>> Site, OC resultaten zijn in te voeren! Statistics zijn nu ook te zien!!<<
Van te voren: aan iedereen die nieuw is, lees de openings post eerst!! Lees daarna de thread, deel 1 en 2! Het is belangrijk dat de thread schoon en informatief blijft, daarom vraag ik jullie medewerking. Bedankt!
Hoe begon deze thread:
November 2003:
Sinds een aantal maandjes zijn de Athlon64 3200+ processors uit. In verschillende reviews kwam men niet verder dan een 200mhz oc van 2000 naar 2200mhz.
Ik heb nu sinds de HCC (2003) dagen eindelijk mijn langverwachte Athlon64 systeem en ik moet zeggen heerlijk
Graag wou ik hier alle OC resultaten van alle tweakers bij elkaar hebben.
Mijn hardware:
AMD Athlon64 3200+
Asus K8V Deluxe
2x 512ddr pc3200 Kingston
Mijn Athlon64 draaid op standaard 1,5v.
Hij draaid nu stabiel op een snelheid van 2300mhz wat hem bij mijn schatting zou moeten raten op een Athlon64 3500+
Frequency is 230mhz met een multiplyer van 10.
Op moment van typen zou de processor 28 graden moeten zijn,
na 1,5 uur full load testen met 3d mark 2001 was de max 38graden.
Het systeem is stabiel tot nu toe en geen rare verschijnselen gehad.
Hoe gaat het met de Athlon64 systemen van anders tweakers?
Daar gaat het om in deze thread, niet alleen over OC'en echter, maar algemene informatie over de Athlon64 is hier ook te vinden.
Waarom deze thread:
Deze thread is er in eerste instantie op gericht om informatie te geven over de Athlon64, K8 processor op het socket754 platform. In 2004 zal deze overgaan op socket939 en als deze thread het zo lang overleefd ben ik ook zeker van plan met die migratie mee te gaan.
Naast het opgeven van de OC resultaten van alle tweakers hebben we ook een menselijker doel
het bieden van informatie rondom de Athlon64. Aan de hand van alles wat voorbij komt in de thread (ja echt, ik probeer alles te lezen
) pas ik deze first post constant aan, het is dan ook een dynamische (wat klinkt dat geil
) first post die ik zoveel mogelijk up te date zal houden.
update: Omdat er ook andere topics zijn, en deze topic ontopic gehouden moet worden (heerlijk taalgebruik:P) houden we het hier toch op de OC resultaten en alles omtrend daarheen. Enigzins kun je wat aanschaf adviezen vragen als je de best mogelijk OC resultaten wilt halen.
Voordat jij je in de diepe groeven van deze thread begeeft lees eerst eens even over de thread heen en kijk of je antwoorden hier al misschien beantwoord zijn. Voor fouten die je tegenkomt vraag ik je contact met me op te nemen via of de email of deze thread.
Mocht jouw antwoord niet beantwoord worden door deze zeer beantwoordende first post: stel je vraag dan zonder aarzeling en we zullen er alles aan doen je te helpen. Geef op wat je aan vooronderzoek eventueel gedaan hebt en wees compleet in het verschaffen van informatie!
Bij een goede vraag win je misschien zelfs de prijs om de informatie die vrijkomt aan de hand van jouw vraag op te worden genomen in de first post. Veel plezier!
Inhoud:
-Hoe begon deze thread:
-Waarom deze thread:
-Inhoud:
-Delen:
-Hoe de OC resultaten te geven:
-Modellen Athlon64 (K8 / Hammer series):
-Algemene informatie:
-Welk model pak ik dan?
-Core steppings en OC waardes:
-0.13micron cores:
-Ik heb nu een AthlonXP cpu, en wil graag updaten, wat heb ik nodig?:
-Socket754 en 939 platform:
-Beschikbare chipsets, verschillen:
-FSB vergissingen:
-Beveiliging update midden 2004:
-Software algemeen:
-Software benchmarks:
-Drivers en software:
-Interessante links:
-Disclaimer en bedankwoord:
Delen:
Deel 1: [rml][ OC] AMD Athlon64 OC resultaten[/rml]
Deel 2: [rml][ OC & INFO] AMD Athlon64 OC resultaten deel 2[/rml] (huidig)
Hoe de OC resultaten te geven:
Om de temps zo objectief mogelijk te maken stel ik voor dat we allemaal Motherboard monitor gebruiken (met dank aan ReemF).
Versie 5.3.6.0 op dit moment.
Link: http://mbm.livewiredev.com/download.html
(kijk zelf even of je mobo wordt ondersteund.. de K8V Deluxe van Asus wordt iig in versie 5.3.6.0 ondersteund.)
Als mogelijk ook even de bios temps melden om eventuele verschillen die door windows verzorgd worden uit te kunnen sluiten. Meld ook even welke bios versie je gebruikt.
Dus om het allemaal op een rijtje te zetten (als je iets niet weet, gooi het dan niet uit de lijst maar zet erachter dat je het niet weet, om zo een consistente en duidelijke layout te houden!):
-Model Athlon64
-Eventueel stepping
-L2 Cache
-Default clockspeed
-OC clockspeed
-Multiplier
-Frequence
-Voltage
-Idle temp (motherboardmonitor)
-Full load temp (motherboardmonitor)
-Temp direct na restart als je een tijdje op full load heb gedraaid vanuit de bios.
-Bios versie
-Athlon64 driver versie
-Windows versie (Service pack X)
-Moederbord merk en type
-Geheugen merk en type
-Geheugen voltage
-Geheugen latencie
-Welke koeling (cpu koeling EN case koeling)
-Extra informatie is welkom
Als je wat hulp wilt bij het opvragen van deze gegevens is CPU-Z aan te bevelen
(vroeger heette dit programma WinCpuID): http://www.cpuid.com/cpuz.php
Tot nu toe was het heerlijk duidelijk in het Athlon64 land
Echter nu komen er allerlei berichten om de hoek van andere modellen die geintroduceerd worden. Hieronder een lijst van modelen die er zijn of binnenkort (zouden) moeten verschijnen.
Je zult jezelf misschien gaan afvragen waarom er 2x een 3000+ in de lijst voorkomt. Het verschil zit hem in de clock snelheid en in de cache. Het is tot op heden niet duidelijk wat AMD hiermee wil gaan doen. Het is best te verwachten dat AMD verschillen cpu eenzelfde rating gaat meegeven, dit hebben ze namelijk al eerder gedaan bij de 2800+(AthlonXP).
update: Dit is inmiddels dus duidelijk, 3000+ met 1024cache is de mobile versie, 512cache is de desktop versie.
Het mag duidelijk zijn dat alle OC resultaten van alles Athlon64 modellen welkom zijn.
Modellen Athlon64 (K8 / Hammer series):
Algemene informatie:
Alle Athlon64 modellen werken tot nu toe samen met socket 754. Ook zijn alle modellen tot nu toe singel channel ddr ondersteunend waarbij de maximale snelheid op ddr400 (pc3200) geheugen ligt.
Aangezien de geheugen controller van de Athlon64 tot nu toe nogal 'pickie' is moet je een beetje uitkijken met welk geheugen je koopt. Op sites als die van Kingston staan lijsten die compatible zijn met bepaalde moederborden. En ook op de site van moederborden kan je vaak lijsten vinden bij type moederborden, welk geheugen door het merk is getest.
Over het algemeen kan je het beste een goed merk kopen als Kingston/Corsair/enz. op een snelheid van ddr400. Veel hoger heb je niet veel aan, je kan beter investeren in geheugen met goede latencies!
Nogmaals vergeet niet te kijken of je lijst op de compatibilty lijst staat voor zo weinig mogelijk risico.
Echter moet ik eerlijk bekennen mijn Kingston geheugen staat niet op de compatibility lijst, en werkt perfect, zelfs op cas2.0 (was vergeten te kijken).
Alle Athlon64 modellen ondersteunen een HyperTransport link van maximaal 800mhz en 16bits. Niet alle moederborden tot nu toe maken hier optimaal gebruik van. Zo zijn de nForce3 chipset nog maar maximaal aan te sturen met een HyperTransport link van 600mhz, dit heeft echter geen schrikbare gevolgen. De volgende chip van nVidia zal wel gewoon 800mhz HyperTransport ondersteunen en daarmee zijn bij mijn weten alle chip ondersteunend voor 800mhz geworden.
Een algemene tip als je je Athlon64 koopt, koop een boxed processor. De koeler die erbij zit is goed, en je krijgt veel betere garantie voorwaarden. Ja natuurlijk heb je minimaal 2 jaar recht op garantie, maar ga het maar eens zien te regelen als je winkel moeilijk doet. Dus ik raad aan een boxed versie te kopen. Eventueel daarna nog een extra / betere koeler hoewel nogmaals de boxed koeler mij totaal niet tegen valt tot nu toe... hoewel zo'n Zalman ook wel heel erg stijl staat dus wie weet
Welk model pak ik dan?
Natuurlijk hangt dit allemaal af van jouw budget. Met de komst van de Athlon64 3400+ zijn er weer een aantal dingen veranderd, zo schiet AMD zijn FX-51 bijna dood wat hun huidige top high-end model is, maar ook zijn er wat verschuivingen te zien in de Athlon64 reeks.
Door de introductie van de 3400+ is het duidelijk dat de 3200+ in prijs daalt en een stuk aantrekkelijker word om te kopen. De 3000+ zal eventueel nog iets kunnen zakken, maar dit zal niet veel meer zijn wat echter ook niet nodig is aangezien deze al een zeer hoog en goed prijs/prestatie verhouding had.
Waar er een verschil zit tussen de 3000+(512KB) en de 3200+(1024KB) in het L2 cache, zit het bij de 3200+ en de 3400+ enkel nog in de clocksnelheid. De steppings zouden hetzelfde zijn en beide processoren zijn dan ook uit hetzelfde hout gesneden. Dit is niet te zeggen over de 3000+, deze heeft een andere core.
De verschillen tussen de 3000+ en de 3200+ vielen redelijk mee waardoor de 3000+ een hele krachtige processor was voor een zeer schappelijk prijs, dat val hier goed te zien. De 3400+ maakt het gaatje naar de FX-51 weer een klein stukje dichter en zit hem in een aantal gevallen kort in de nek, en gaat er zelfs een enkele keer overheen.
Er zit dus weinig verschil tussen de 3000+ en 3200+ in benchmarks en reviews. Wie weet kan het wel een opmerkelijk verschil maken in aplicaties die cache afhankelijk zijn, op toekomstige 64bits applicaties, dit valt nu niet te zeggen. Deze link geeft je een heel goed beeld van de zeer krachtige performance van de 3000+ voor een mooi prijsje, het is gewoon een echte aanrader.
Nu de 3200+ wat gedaald is in prijs is deze ook sneller te bereiken voor de tweakers onder ons met een iets minder ruime portemonee, ben je een echte cijfer freak en bulk je toch van genoeg geld dan kan je of, je teveel aan geld op mijn rekening over maken
of voor de 3400+ gaan die op dit moment ultieme prestaties bied die vaak in de buurt komen van de FX-51, en in een enkel geval er dus zelfs overheen kan gaan!
Heb je dan nog teveel geld over dan moeten we je zelfs doorverwijzen naar de Athlon64-FX series. Hier is echter in deze thread geen informatie over te vinden.
Core steppings en OC waardes:
Ik begin ermee te zeggen dat een bepaalde stepping, of wat voor cpu dan ook nooit een garantie heeft op een bepaald OC percentage wat je zou kunnen halen. Ga dus nooit ergens van uit, OC'en is nu eenmaal een klein gokje met risico's! Zie disclaimer onderaan deze first post.
Nu genoeg voorbereidende praat en op naar de core steppings:
We zijn begonnen om alle core/week/code steppings hier in een tabel te noteren. Al snel werd duidelijk dat dit een gigantische lijst zou worden en het niet menselijk zou zijn om dit bij te houden. Daarom is er begonnen met de ontwikkeling van een site die speciaal gemaakt is om:
-core/week/stepping code, en kleur en codenaam in te voeren.
-alle ingevoerde combinaties van core/week/stepping, kleur en codenaam op te vragen.
-OC resultaten in te voeren.
-OC resultaten op te vragen.
-OC resultaten aan te passen.
De site is op dit moment online en heeft tot nu toe de mogelijkheid om combinaties in te voeren en op te vragen. Daarnaast is het sinds 18 feb 2004 mogelijk om je OC resultaten in te voeren, en sinds 27 feb 2004 kan je statistieken inzien. Later zullen er meer mogelijkheden komen om OC's te bekijken, en om jouw OC weer aan te passen via een inlog. Vul je persoonlijke gegevens dus zorgvuldig in !
De site: http://www.websamba.com/athlon64/index.asp
Als je fouten/bugs/ideen van jezelf tegenkomt meld ze dan AUB !!!
Stepping, core, week, waar gaat dit over !?
Snap jij niet zoveel van de codes ?? Klik dan hier voor een als het goed is verhelderend plaatje.
0.13micron cores:
Alle huidige K8 processors (en dus ook de Athlon64) zijn geproduceerd op het ,13nm procede. In 2004, ik verwacht rond Q2 / Q3 zal AMD beginnen met de levering van ,09 processors.
Intel wil hier al eerder mee beginnen met de Prescott core. Intel heeft echter problemen met de warmte productie en daarom zal het zeker nog tot Q1 2004 wachten voor deze op de markt komen.
AMD schijnt echter ook enige problemen te ondervinden met warmte ontwikkelen bij processors met ,09nm processors.
De ,09nm cpu's zullen allemaal op socket 939 gebasseerd worden, en de specifikaties zullen waarschijnlijk van de moederborden gaan eisen dat de cpu's rond de 100Watt kunnen gaan trekken.
Die is echter een maximum en zal zeker in het begin naar mijn inzien bij lange na niet gehaald worden, en de extreme problemen die Intel heeft verwacht ik niet te zien bij AMD.
Ik heb nu een AthlonXP cpu, en wil graag updaten, wat heb ik nodig?:
Dat is mooi, en de Athlon64 zou een goede keuze voor je zijn
Wat je minimaal bij de update nodig hebt is een:
-Athlon64, socket754
-Als je op volle snelheid gebruik wilt maken van memory controller DDR400 geheugen, aanbevolen wordt DDR400 geheugen met een lage latency, en eentje die aangeven staat op de compatibiliteit lijst van je moederbord maker. Gebruik bij de huidige Athlon64 cpu's nooit meer dan 2 dimms tegelijk, dit schroeft de snelheid automatisch terug naar DDR333 en geeft een negatieve performance hit!
-Een moederbord dat het socket754 platform ondersteund, denk aan Asus K8V Deluxe, MSI K8T Neo, enz.
AthlonXP draaid op socketA en die is ook wel bekend als socket462. Je kan dus geen Athlon64 op je huidige socketA/AthlonXP/Athlon moederbord prikken!
Wil je dit toch? Leg de Athlon64 op je huidige moederbord, pak een hamer (vandaar de codenaam Hammer voor de K8 series
), sla hem erin, verlies je garantie en post je vindingen hier
Als je het werkend krijgt heb je een krachtige mod in handen
(AT YOUR OWN RISK
)
Socket754 en 939 platform:
AMD heeft inmiddels al besloten dat alle Athlon64 processors een dual channel memory controller krijgen. Dit betekend dat het socket754 platform niet meer zal voldoen omdat er nu eenmaal niet genoeg pinnen aanwezig zijn om de verbindingen te geven. Ergens in 2004 zal de Athlon64 dan ook migreren naar socket939. Voor socket754 zullen zeker nog tot 3700+ processoren gemaakt worden.
Er word verwacht dat er nog 2 nieuwe modellen voor het socket754 platform zullen komen dit jaar na de laatst geintroduceerde 3400+/1mb cpu, deze betreffen een tweede 3400+ dit keer met 512kb L2 maar 200mhz meer clocksnelheid (namelijk 2,4) en een 3700+ dit ook mag genieten van 2,4GHz en daarboven op nog eens de volle 1MB aan L2 cache mee krijgt.
Wat opvalt is dat alle nieuwe 939 cpu's maar 512kb aan L2 cache meekrijgen. AMD verwacht schijnbaar dat de 128bits (dual channel) geheugen interface genoeg snelheids winst op zal leveren om dit gemis te compenseren. Als bepaalde mensen nog baat hebben bij 1MB L2 cache zou de socket754 dus helemaal geen slechte keus zijn, omdat er anders alleen nog een alternatief overblijft in de Athlon64 FX cpu's die wel 1MB L2 cache zal blijven gebruiken.
Hoe het allemaal precies zal verlopen is natuurlijk nog even afwachten, op deze link kun je zelf het een en ander nog nalezen.
Op bovenstaand bericht is inmiddels weer een update verschenen en wel een vrij vreugdelijk al zeg ik het zelf, de Athlon64 4000+ zou van Q4 2004 naar Q3 2004 verschoven zijn. Dit zou betekenen dat AMD minder moeite heeft met het implementeren van het nieuwe productie proces (90nm) dan verwacht. Naast dit bericht zou tevens naast de hiervoor waarschijnlijk hoogste 754cpu 3700+, ook de 4000+ nog op het socket754 platform uitgebracht moeten worden. Dit brengt toch nog wat interessante upgrade mogelijkheden voor ogen voor huidige Athlon64 gebruikers (uiteraard ook met het oog op goede OC mogelijkheden
). Lees hier alles nog even op je gemakje door als het je nog niet duidelijk is.
Er komt inmiddels steeds meer informatie vrij over socket939 die de snelle vervanger voor socket754 zal gaan worden. Zoals bekend is het plan om deze thread mee te laten gaan met de overgang van socket754 naar 939 aangezien het in beide gevallen Athlon64 cpu's blijven. Later hier meer informatie over, en hier kan je in de tussen tijd wat interessant leesvoer vinden.
Beschikbare chipsets, verschillen:
Op dit moment zijn er 5 chipset beschikbaar die op de desktop moederborden worden gebruikt, dat zijn respectievelijk de volgende merken/types:
-ALi M1687- / M1689-single-chip,
-nVidia nForce3 150-,
-SiS 755-,
-VIA K8T800-chipset,
-AMD 8185-chipset. (word vooral gebruikt in workstation en serveroplossingen)
Zoals waarschijnlijk bekend is, is de invloed op de performance van de chipsets bij de Athlon64 (K8 series) stukken kleiner dan vorige en andere pc platformen. Dit komt omdat de memory controller op de processor zit gebouwd. Dit neemt niet weg dat de verschillende chipsets nog wel enige verschillen bezitten qua hardware en dit uit zich in (kleine) verschillen in performance.
De nForce3 150 chipset is de enige die nog maar een HT snelheid van 600MHz ondersteund en daardoor in de meeste test net ietsje langzamer is dan de alternatieven. Daarnaast is de nForce 150 chipset wel de enige die een elegante oplossing heeft van 1 chip, waar de alternatieven nog altijd een north- en south-bridge hebben.
Uit deze test van hardware zone blijkt dat de langzamere HT van de nForce3 weinig invloed heeft, maar in andere testen met moederborden blijkt toch de snelheids voorkeur iets vaker naar het VIA platform te gaan.
Het blijkt dat ALi een licentie heeft genomen op de AMD 8185-chipset en heeft dan ook een grote gelijkenis tussen de AMD en de ALi M1687. Het enige grote verschil tussen de oplossingen is dat ALi gekozen heeft voor een 8-bit HT op 200MHz tussen de north- en south-bridge. Door deze oplossing heeft ALi de breedste pijplijn oplossing beschikbaar en deze werkt dan ook op een 1,6Gbp/s.
De nForce3 150 daarentegen heeft een kleinere bandbreedte beschikbaar en heeft hiervoor een andere oplossing moeten vinden. Via StreamThru (based on HT) zorgt nVidia ervoor dat er bepaalde randapparatuur die aangesloten is op een niveau kan worden vastgehouden. Hierdoor kunnen bepaalde gegevensstromen (zoals video beelden) zonder onderbreking worden doorgesluisd.
Binnenkort zal nVidia de nForce3 250 lanceren en deze bied een ruimere bandbreedte en daarnaast ook extra features als S-ATA en Gigabit ethernet.
Verder is er nog de SiS 755. Deze chipset is o.a. gebaseerd op de aloude SiS 964-southbridge en gebruikt daarnaast een HyperStreaming als interface tussen chipset en randapparatuur. Het voordeel hiervan is een lagere latencie en toch een grote toegangssnelheid tot randapparatuur. Het nadeel is een incompabiliteit met SiS's eigen MuTIOL-interface welke gebruikt wordt als interface tussen north- en southbridge. Vandaar dat SiS de 755-chipset eigenlijk meer als gesloten HyperStreaming-systeem ziet dan als een normale chipset.
Zoals resultaten misschien niet zouden doen denken heeft de VIA oplossing de kleinste bandbreedte beschikbaar tussen north- en south-bridge. Het betreft hier een 533Mbps/V-link, deze heeft echter wel beschikking over Hyper8 wat ervoor zorgt dat er minder ruis voorkomt op het HT naar de processor toe en er kan dus efficiënter gecommuniceerd worden. Binnenkort zal de bandbreedte binnenin de chipset opgewaardeerd worden als VIA een upgrade van de K8T800 lanceert. Deze zal waarschijnlijk de beschikking krijgen over de Ultra V-Link, welke kan communiceren op 1Gbp/s en verder zal de aangepaste VT8239-southbridge worden ingezet welke twee extra Serial ATA-poorten brengt en ook een ingebouwde Native Command Queue die geschikt is voor maximaal 32 commando's tegelijkertijd.
Uit benchmarks blijkt dat er enkele verschillen te zien zijn. Als we naar de categorien kijken kunnen we deze opsplitsen in:
OpenGL, DirectX 8 en 9, video, audio en synthetische.
De VIA-chipset scoort vooral in de eerste drie benchmarks, vanaf de video-benchmarks toont de SiS-chipset zijn potentie. De ALi- en nForce3-chipset zijn in alle categorien over het algemeen op respectievelijk de derde en vierde plaats te vinden.
Men twijfelt over het algemeen in de aanbeveling omdat verschillen zeer klein zijn. Maar meestal gaat men toch voor een aanbeveling naar VIA of SiS omdat deze iets sneller zijn.
Besef echter wel dat de VIA geen agp/pci lock heeft, de nForce3 150 oplossing heeft dit wel! De SiS rent echter lachend weg met het feit dat deze een 800MHz HT oplossing heeft boven de nForce3 150 en toch nog een agp/pci lock bied.
Kijkend naar de OC mogelijkheden lijkt SiS met de 755chipset dus de beste kaarten in handen te hebben voor ons OC'ende tweakers.
(bron: tweakers.net)
update: hier is nog een link met wat meer informatie over de nForce3 250
update: ALi heeft vandaag (13-feb-2004) de M1689-chip geintroduceerd. In tegenstelling tot de M1687 is dit een single chip oplossing die ingezet kan worden op het Athlon64 (FX), Opteron en Mobile Athlon64 veld. Hier een kleine opsomming van specificaties:
# Serial ATA for SATA 1.0, up to 1.5Gbpsm 2 x independent DMA channels
# PCI 2.3-compliant Plug-and-Play AC97 5.1-channel codec
# 1 x EHCI USB 2.0 controller and 3 x OHCI USB 1.1 controllers, HS (480Mbps), FS (12Mbps) and LS (1.5Mbps)
# PCI IDE for Ultra DMA 100/133 MB/s, LBA (>137GB), PIO Mode 4, Multiword DMA Mode 0,1,2
# HyperTransport I/O v1.05
# AGP 3.0 (4x/8x), AGP 2.0 (1.5V, 1x/2x/4x)
weetje: LBT kan je zien als de multiplier van de HyperTransport connectie. Bij de KT800 zou deze 4x moeten zijn, bij de nForce3 150 zou de LBT 3x moeten zijn.
FSB vergissingen:
Veel mensen hebben het over de FSB instellen op een bepaalde snelheid. Het mag duidelijk zijn dat dit een vergissing is, en dat men het in de meeste gevallen heeft over de frequence die je instelt in de bios.
De k8 series maken geen gebruik meer van een FSB maar zijn aan het geheugen gebonden via een HyperTransport link.
Daarbij is de FSB komen ter vervallen. Om toch de processor snelheid in te kunnen stellen is er in de bios een frequence bijgekomen die wel erg lijkt op de FSB maar dit dus niet is!
De frequence X multiplier levert de processor clock snelheid op.
Beveiliging update midden 2004:
AMD zal binnenkort een voorsprong krijgen op Intel doordat beveiligingsfeatures die in haar 64-bit processors zitten ingebouwd worden geactiveerd door een Windows XP-update. AMD heeft deze beveiligingen in nauwe samenwerking met Microsoft ontwikkeld om bescherming te bieden tegen Blaster en Code Red aanvallen. De code zit ingebakken in zowel de Athlon 64- als Opteron-processors en zal geactiveerd worden met een Windows XP-update die gepland staat voor midden 2004. De set beveiligingsfeatures zorgt ervoor dat buffer overflows niet meer mogelijk zijn, wat een wijd verspreid beveiligingslek is in computerprogrammatuur, en waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt door hackers en virusmakers. Volgens analisten zit dergelijke code niet in Intel's nieuwe Prescott-processor of andere PC-produkten die de komende anderhalf jaar door Intel zullen worden uitgebracht en komt vergelijkbare veiligheidscode alleen voor in de dure Itanium serverprocessors. Met deze beveiligingsfeatures zal een belangrijke slag worden geslagen in de strijd tegen virussen en exploits.
Zie hier voor meer informatie.
Software algemeen:
Beta versies zijn al enigzins verspreid en schijnen stabiel te werken. Er zijn echter nog bar weinig drivers beschikbaar en ook de 64bits software moet nog echt lekker op gang komen.
WindowsXP 64-bit edition werd verwacht rond Q1 van 2004. Het is inmiddels januari 2004 en de beta versie is nu niet alleen beschikbaar voor MSDN subscribers beschikbaar maar ook voor het grote publiek. Zoals eerder al bekend werkt de versie stabiel maar de ondersteuning van drivers laat nog steeds enigzins de wensen over. De laatste maanden zal naar verwachting vooral hier nog aan gewerkt moeten gaan worden door Microsoft, maar ook door andere hardware fabrikanten.
Voor de linux'ers onder ons, er zijn inmiddels al Linux versies beschikbaar die amd64 ook compleet ondersteunen. SuSe is er daar in ieder geval een van. Voor meer informatie daarover, www.suse.com
Omdat er soms nogal eens onduidelijkheid ontstaat over de OS'en / Besturingssysteem die er gaan komen en zijn heb ik geprobeerd een zo duidelijkmogelijk overzicht te maken voor 64bits OS'en.
Software benchmarks:
In navolging op deze test
heb ik besloten zelf eens een testje te draaien.
Ik heb echter niet de beschikking over de publieke release van windows xp 64-bit edition,
later hoop ik daar nog mee te testen.
Naast 64bits windows, en 64bits drivers beschik ik alleen over 32bits software.
Net zoals in deze test.
Hardware:
AMD Athlon64 3200+ @ 2.2GHz - 10*220
2*512mb kingston
Asus k8v deluxe 1005 bios
Via k8t800
GeforceFX 5900XT 390/700 @ 431/700
Software:
WindowsXP Professional 32bits (sp1) - Forceware 53.03
WindowsXP 64-Bit Edition Prof. build 3790 (sp1, v.1069) - ForceWare 52.14 64bits beta
Verder standaard windows drivers. Binnenkort wil ik testen of de via hyperion drivers het beter doen.
Testsoftware:
3D mark 2003 build 340 32bits
3D mark 2001 build 200 32bits
Benchmarks:
Verbetering op game gebied qua benchmarks zit er op dit moment bij mij dus niet in helaas.
Misschien met nieuwe drivers dat er verandering in kan komen,
misschien moet ik andere 64 bits software zien te vinden,
misschien werkt het wel beter met een demo bench van ut2003. Ik hoop snel meer te kunnen testen.
Drivers en software:
-nVidia drivers (selecteer het juist 64bits besturings systeem voor 64bits drivers)
-Viaarena 64bit drivers (voor VIA chipsets, k8t800)
-ViaArena 64bit drivers link van Tweakers.net, bij de reacties staan handige tips over slipstreaming en SATA drivers troubles...
-PlanetAMD64, driver pagina
-WindowsXP 64-Bit Edition Version 2003 - For 64-Bit Extended Systems (x86-64)
-1.1.0.1 drivers voor windows xp
-Cool and Quiet drivers voor win2000
-Andere drivers
Interessante links:
Intel heeft nieuwe naam voor 64-bit extensies -
nieuws: Intel heeft nieuwe naam voor 64-bit extensies
nForce3 250Gb-moederbord getest -
nieuws: nForce3 250Gb-moederbord getest
Gigabyte gaat dual Opteron-moederborden tonen op CeBIT -
nieuws: Gigabyte gaat dual Opteron-moederborden tonen op CeBIT
Tien Opteron-koelers op de testbank -
nieuws: Tien Opteron-koelers op de testbank
HP introduceert notebook met Athlon XP-M 3000+ - (K8 core gebasseerd !)
nieuws: HP introduceert notebook met Athlon XP-M 3000+
AMD roadmap update: Athlon 64 FX-55 release in mei -
nieuws: AMD past roadmap desktops aan - Update
NUMA in Windows XP 64-bits: eerste benchmarks -
nieuws: NUMA in Windows XP 64-bits: eerste benchmarks
Introductie nForce3 250-chipset vermoedelijk op 1 maart -
nieuws: Introductie nForce3 250-chipset vermoedelijk op 1 maart
AMD Athlon 64 FX Newcastle mogelijk met kleinere L2-cache -
nieuws: AMD Athlon 64 FX Newcastle mogelijk met kleinere L2-cache
In verband met ruimte besparing zijn de laatste links nu weggenomen.. in afzienbare tijd volgt een link waar ze weer te vinden zijn.. hierdoor zijn ze niet minder interessant of leuk.. maar het moet gewoon omdat de post te groot werd.
Disclaimer en bedankwoord:
Ik steek zoveel mogelijk tijd in deze openings post en thread als ik kan, verder is er ook de hulp van mensen die deelnemen aan deze thread. Iedereen mij heeft geholpen breng ik een ode toe, mijn dank is groot!
Disclaimer: Alles wat je doet en/of onderneemt aan de hand van dit topic is compleet en geheel jouw eigen risico
Van te voren: aan iedereen die nieuw is, lees de openings post eerst!! Lees daarna de thread, deel 1 en 2! Het is belangrijk dat de thread schoon en informatief blijft, daarom vraag ik jullie medewerking. Bedankt!

Hoe begon deze thread:
November 2003:
Sinds een aantal maandjes zijn de Athlon64 3200+ processors uit. In verschillende reviews kwam men niet verder dan een 200mhz oc van 2000 naar 2200mhz.
Ik heb nu sinds de HCC (2003) dagen eindelijk mijn langverwachte Athlon64 systeem en ik moet zeggen heerlijk
Graag wou ik hier alle OC resultaten van alle tweakers bij elkaar hebben.
Mijn hardware:
AMD Athlon64 3200+
Asus K8V Deluxe
2x 512ddr pc3200 Kingston
Mijn Athlon64 draaid op standaard 1,5v.
Hij draaid nu stabiel op een snelheid van 2300mhz wat hem bij mijn schatting zou moeten raten op een Athlon64 3500+
Frequency is 230mhz met een multiplyer van 10.
Op moment van typen zou de processor 28 graden moeten zijn,
na 1,5 uur full load testen met 3d mark 2001 was de max 38graden.
Het systeem is stabiel tot nu toe en geen rare verschijnselen gehad.
Hoe gaat het met de Athlon64 systemen van anders tweakers?
Daar gaat het om in deze thread, niet alleen over OC'en echter, maar algemene informatie over de Athlon64 is hier ook te vinden.
Waarom deze thread:
Deze thread is er in eerste instantie op gericht om informatie te geven over de Athlon64, K8 processor op het socket754 platform. In 2004 zal deze overgaan op socket939 en als deze thread het zo lang overleefd ben ik ook zeker van plan met die migratie mee te gaan.
Naast het opgeven van de OC resultaten van alle tweakers hebben we ook een menselijker doel
update: Omdat er ook andere topics zijn, en deze topic ontopic gehouden moet worden (heerlijk taalgebruik:P) houden we het hier toch op de OC resultaten en alles omtrend daarheen. Enigzins kun je wat aanschaf adviezen vragen als je de best mogelijk OC resultaten wilt halen.
Voordat jij je in de diepe groeven van deze thread begeeft lees eerst eens even over de thread heen en kijk of je antwoorden hier al misschien beantwoord zijn. Voor fouten die je tegenkomt vraag ik je contact met me op te nemen via of de email of deze thread.
Mocht jouw antwoord niet beantwoord worden door deze zeer beantwoordende first post: stel je vraag dan zonder aarzeling en we zullen er alles aan doen je te helpen. Geef op wat je aan vooronderzoek eventueel gedaan hebt en wees compleet in het verschaffen van informatie!
Bij een goede vraag win je misschien zelfs de prijs om de informatie die vrijkomt aan de hand van jouw vraag op te worden genomen in de first post. Veel plezier!
Inhoud:
-Hoe begon deze thread:
-Waarom deze thread:
-Inhoud:
-Delen:
-Hoe de OC resultaten te geven:
-Modellen Athlon64 (K8 / Hammer series):
-Algemene informatie:
-Welk model pak ik dan?
-Core steppings en OC waardes:
-0.13micron cores:
-Ik heb nu een AthlonXP cpu, en wil graag updaten, wat heb ik nodig?:
-Socket754 en 939 platform:
-Beschikbare chipsets, verschillen:
-FSB vergissingen:
-Beveiliging update midden 2004:
-Software algemeen:
-Software benchmarks:
-Drivers en software:
-Interessante links:
-Disclaimer en bedankwoord:
Delen:
Deel 1: [rml][ OC] AMD Athlon64 OC resultaten[/rml]
Deel 2: [rml][ OC & INFO] AMD Athlon64 OC resultaten deel 2[/rml] (huidig)
Hoe de OC resultaten te geven:
Om de temps zo objectief mogelijk te maken stel ik voor dat we allemaal Motherboard monitor gebruiken (met dank aan ReemF).
Versie 5.3.6.0 op dit moment.
Link: http://mbm.livewiredev.com/download.html
(kijk zelf even of je mobo wordt ondersteund.. de K8V Deluxe van Asus wordt iig in versie 5.3.6.0 ondersteund.)
Als mogelijk ook even de bios temps melden om eventuele verschillen die door windows verzorgd worden uit te kunnen sluiten. Meld ook even welke bios versie je gebruikt.
Dus om het allemaal op een rijtje te zetten (als je iets niet weet, gooi het dan niet uit de lijst maar zet erachter dat je het niet weet, om zo een consistente en duidelijke layout te houden!):
-Model Athlon64
-Eventueel stepping
-L2 Cache
-Default clockspeed
-OC clockspeed
-Multiplier
-Frequence
-Voltage
-Idle temp (motherboardmonitor)
-Full load temp (motherboardmonitor)
-Temp direct na restart als je een tijdje op full load heb gedraaid vanuit de bios.
-Bios versie
-Athlon64 driver versie
-Windows versie (Service pack X)
-Moederbord merk en type
-Geheugen merk en type
-Geheugen voltage
-Geheugen latencie
-Welke koeling (cpu koeling EN case koeling)
-Extra informatie is welkom
Als je wat hulp wilt bij het opvragen van deze gegevens is CPU-Z aan te bevelen
(vroeger heette dit programma WinCpuID): http://www.cpuid.com/cpuz.php
Tot nu toe was het heerlijk duidelijk in het Athlon64 land
Echter nu komen er allerlei berichten om de hoek van andere modellen die geintroduceerd worden. Hieronder een lijst van modelen die er zijn of binnenkort (zouden) moeten verschijnen.
Je zult jezelf misschien gaan afvragen waarom er 2x een 3000+ in de lijst voorkomt. Het verschil zit hem in de clock snelheid en in de cache. Het is tot op heden niet duidelijk wat AMD hiermee wil gaan doen. Het is best te verwachten dat AMD verschillen cpu eenzelfde rating gaat meegeven, dit hebben ze namelijk al eerder gedaan bij de 2800+(AthlonXP).
update: Dit is inmiddels dus duidelijk, 3000+ met 1024cache is de mobile versie, 512cache is de desktop versie.
Het mag duidelijk zijn dat alle OC resultaten van alles Athlon64 modellen welkom zijn.
Modellen Athlon64 (K8 / Hammer series):
AMD Athlon64 Desktop modellen: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
AMD Athlon64 Desktop notebook modellen: | ||||||||||||||||||||||||||||||
|
AMD Athlon64 Mobile modellen: | ||||||||||||||||||||||||||||||
|
Algemene informatie:
Alle Athlon64 modellen werken tot nu toe samen met socket 754. Ook zijn alle modellen tot nu toe singel channel ddr ondersteunend waarbij de maximale snelheid op ddr400 (pc3200) geheugen ligt.
Aangezien de geheugen controller van de Athlon64 tot nu toe nogal 'pickie' is moet je een beetje uitkijken met welk geheugen je koopt. Op sites als die van Kingston staan lijsten die compatible zijn met bepaalde moederborden. En ook op de site van moederborden kan je vaak lijsten vinden bij type moederborden, welk geheugen door het merk is getest.
Over het algemeen kan je het beste een goed merk kopen als Kingston/Corsair/enz. op een snelheid van ddr400. Veel hoger heb je niet veel aan, je kan beter investeren in geheugen met goede latencies!
Nogmaals vergeet niet te kijken of je lijst op de compatibilty lijst staat voor zo weinig mogelijk risico.
Echter moet ik eerlijk bekennen mijn Kingston geheugen staat niet op de compatibility lijst, en werkt perfect, zelfs op cas2.0 (was vergeten te kijken).
Alle Athlon64 modellen ondersteunen een HyperTransport link van maximaal 800mhz en 16bits. Niet alle moederborden tot nu toe maken hier optimaal gebruik van. Zo zijn de nForce3 chipset nog maar maximaal aan te sturen met een HyperTransport link van 600mhz, dit heeft echter geen schrikbare gevolgen. De volgende chip van nVidia zal wel gewoon 800mhz HyperTransport ondersteunen en daarmee zijn bij mijn weten alle chip ondersteunend voor 800mhz geworden.
Een algemene tip als je je Athlon64 koopt, koop een boxed processor. De koeler die erbij zit is goed, en je krijgt veel betere garantie voorwaarden. Ja natuurlijk heb je minimaal 2 jaar recht op garantie, maar ga het maar eens zien te regelen als je winkel moeilijk doet. Dus ik raad aan een boxed versie te kopen. Eventueel daarna nog een extra / betere koeler hoewel nogmaals de boxed koeler mij totaal niet tegen valt tot nu toe... hoewel zo'n Zalman ook wel heel erg stijl staat dus wie weet
Welk model pak ik dan?
Natuurlijk hangt dit allemaal af van jouw budget. Met de komst van de Athlon64 3400+ zijn er weer een aantal dingen veranderd, zo schiet AMD zijn FX-51 bijna dood wat hun huidige top high-end model is, maar ook zijn er wat verschuivingen te zien in de Athlon64 reeks.
Door de introductie van de 3400+ is het duidelijk dat de 3200+ in prijs daalt en een stuk aantrekkelijker word om te kopen. De 3000+ zal eventueel nog iets kunnen zakken, maar dit zal niet veel meer zijn wat echter ook niet nodig is aangezien deze al een zeer hoog en goed prijs/prestatie verhouding had.
Waar er een verschil zit tussen de 3000+(512KB) en de 3200+(1024KB) in het L2 cache, zit het bij de 3200+ en de 3400+ enkel nog in de clocksnelheid. De steppings zouden hetzelfde zijn en beide processoren zijn dan ook uit hetzelfde hout gesneden. Dit is niet te zeggen over de 3000+, deze heeft een andere core.
De verschillen tussen de 3000+ en de 3200+ vielen redelijk mee waardoor de 3000+ een hele krachtige processor was voor een zeer schappelijk prijs, dat val hier goed te zien. De 3400+ maakt het gaatje naar de FX-51 weer een klein stukje dichter en zit hem in een aantal gevallen kort in de nek, en gaat er zelfs een enkele keer overheen.
Er zit dus weinig verschil tussen de 3000+ en 3200+ in benchmarks en reviews. Wie weet kan het wel een opmerkelijk verschil maken in aplicaties die cache afhankelijk zijn, op toekomstige 64bits applicaties, dit valt nu niet te zeggen. Deze link geeft je een heel goed beeld van de zeer krachtige performance van de 3000+ voor een mooi prijsje, het is gewoon een echte aanrader.
Nu de 3200+ wat gedaald is in prijs is deze ook sneller te bereiken voor de tweakers onder ons met een iets minder ruime portemonee, ben je een echte cijfer freak en bulk je toch van genoeg geld dan kan je of, je teveel aan geld op mijn rekening over maken
Heb je dan nog teveel geld over dan moeten we je zelfs doorverwijzen naar de Athlon64-FX series. Hier is echter in deze thread geen informatie over te vinden.
Core steppings en OC waardes:
Ik begin ermee te zeggen dat een bepaalde stepping, of wat voor cpu dan ook nooit een garantie heeft op een bepaald OC percentage wat je zou kunnen halen. Ga dus nooit ergens van uit, OC'en is nu eenmaal een klein gokje met risico's! Zie disclaimer onderaan deze first post.
Nu genoeg voorbereidende praat en op naar de core steppings:
We zijn begonnen om alle core/week/code steppings hier in een tabel te noteren. Al snel werd duidelijk dat dit een gigantische lijst zou worden en het niet menselijk zou zijn om dit bij te houden. Daarom is er begonnen met de ontwikkeling van een site die speciaal gemaakt is om:
-core/week/stepping code, en kleur en codenaam in te voeren.
-alle ingevoerde combinaties van core/week/stepping, kleur en codenaam op te vragen.
-OC resultaten in te voeren.
-OC resultaten op te vragen.
-OC resultaten aan te passen.
De site is op dit moment online en heeft tot nu toe de mogelijkheid om combinaties in te voeren en op te vragen. Daarnaast is het sinds 18 feb 2004 mogelijk om je OC resultaten in te voeren, en sinds 27 feb 2004 kan je statistieken inzien. Later zullen er meer mogelijkheden komen om OC's te bekijken, en om jouw OC weer aan te passen via een inlog. Vul je persoonlijke gegevens dus zorgvuldig in !
De site: http://www.websamba.com/athlon64/index.asp
Als je fouten/bugs/ideen van jezelf tegenkomt meld ze dan AUB !!!
Stepping, core, week, waar gaat dit over !?
Snap jij niet zoveel van de codes ?? Klik dan hier voor een als het goed is verhelderend plaatje.
0.13micron cores:
Alle huidige K8 processors (en dus ook de Athlon64) zijn geproduceerd op het ,13nm procede. In 2004, ik verwacht rond Q2 / Q3 zal AMD beginnen met de levering van ,09 processors.
Intel wil hier al eerder mee beginnen met de Prescott core. Intel heeft echter problemen met de warmte productie en daarom zal het zeker nog tot Q1 2004 wachten voor deze op de markt komen.
AMD schijnt echter ook enige problemen te ondervinden met warmte ontwikkelen bij processors met ,09nm processors.
De ,09nm cpu's zullen allemaal op socket 939 gebasseerd worden, en de specifikaties zullen waarschijnlijk van de moederborden gaan eisen dat de cpu's rond de 100Watt kunnen gaan trekken.
Die is echter een maximum en zal zeker in het begin naar mijn inzien bij lange na niet gehaald worden, en de extreme problemen die Intel heeft verwacht ik niet te zien bij AMD.
Ik heb nu een AthlonXP cpu, en wil graag updaten, wat heb ik nodig?:
Dat is mooi, en de Athlon64 zou een goede keuze voor je zijn
Wat je minimaal bij de update nodig hebt is een:
-Athlon64, socket754
-Als je op volle snelheid gebruik wilt maken van memory controller DDR400 geheugen, aanbevolen wordt DDR400 geheugen met een lage latency, en eentje die aangeven staat op de compatibiliteit lijst van je moederbord maker. Gebruik bij de huidige Athlon64 cpu's nooit meer dan 2 dimms tegelijk, dit schroeft de snelheid automatisch terug naar DDR333 en geeft een negatieve performance hit!
-Een moederbord dat het socket754 platform ondersteund, denk aan Asus K8V Deluxe, MSI K8T Neo, enz.
AthlonXP draaid op socketA en die is ook wel bekend als socket462. Je kan dus geen Athlon64 op je huidige socketA/AthlonXP/Athlon moederbord prikken!
Wil je dit toch? Leg de Athlon64 op je huidige moederbord, pak een hamer (vandaar de codenaam Hammer voor de K8 series
Socket754 en 939 platform:
AMD heeft inmiddels al besloten dat alle Athlon64 processors een dual channel memory controller krijgen. Dit betekend dat het socket754 platform niet meer zal voldoen omdat er nu eenmaal niet genoeg pinnen aanwezig zijn om de verbindingen te geven. Ergens in 2004 zal de Athlon64 dan ook migreren naar socket939. Voor socket754 zullen zeker nog tot 3700+ processoren gemaakt worden.
Er word verwacht dat er nog 2 nieuwe modellen voor het socket754 platform zullen komen dit jaar na de laatst geintroduceerde 3400+/1mb cpu, deze betreffen een tweede 3400+ dit keer met 512kb L2 maar 200mhz meer clocksnelheid (namelijk 2,4) en een 3700+ dit ook mag genieten van 2,4GHz en daarboven op nog eens de volle 1MB aan L2 cache mee krijgt.
Wat opvalt is dat alle nieuwe 939 cpu's maar 512kb aan L2 cache meekrijgen. AMD verwacht schijnbaar dat de 128bits (dual channel) geheugen interface genoeg snelheids winst op zal leveren om dit gemis te compenseren. Als bepaalde mensen nog baat hebben bij 1MB L2 cache zou de socket754 dus helemaal geen slechte keus zijn, omdat er anders alleen nog een alternatief overblijft in de Athlon64 FX cpu's die wel 1MB L2 cache zal blijven gebruiken.
Hoe het allemaal precies zal verlopen is natuurlijk nog even afwachten, op deze link kun je zelf het een en ander nog nalezen.
Op bovenstaand bericht is inmiddels weer een update verschenen en wel een vrij vreugdelijk al zeg ik het zelf, de Athlon64 4000+ zou van Q4 2004 naar Q3 2004 verschoven zijn. Dit zou betekenen dat AMD minder moeite heeft met het implementeren van het nieuwe productie proces (90nm) dan verwacht. Naast dit bericht zou tevens naast de hiervoor waarschijnlijk hoogste 754cpu 3700+, ook de 4000+ nog op het socket754 platform uitgebracht moeten worden. Dit brengt toch nog wat interessante upgrade mogelijkheden voor ogen voor huidige Athlon64 gebruikers (uiteraard ook met het oog op goede OC mogelijkheden
Er komt inmiddels steeds meer informatie vrij over socket939 die de snelle vervanger voor socket754 zal gaan worden. Zoals bekend is het plan om deze thread mee te laten gaan met de overgang van socket754 naar 939 aangezien het in beide gevallen Athlon64 cpu's blijven. Later hier meer informatie over, en hier kan je in de tussen tijd wat interessant leesvoer vinden.
Beschikbare chipsets, verschillen:
Op dit moment zijn er 5 chipset beschikbaar die op de desktop moederborden worden gebruikt, dat zijn respectievelijk de volgende merken/types:
-ALi M1687- / M1689-single-chip,
-nVidia nForce3 150-,
-SiS 755-,
-VIA K8T800-chipset,
-AMD 8185-chipset. (word vooral gebruikt in workstation en serveroplossingen)
Zoals waarschijnlijk bekend is, is de invloed op de performance van de chipsets bij de Athlon64 (K8 series) stukken kleiner dan vorige en andere pc platformen. Dit komt omdat de memory controller op de processor zit gebouwd. Dit neemt niet weg dat de verschillende chipsets nog wel enige verschillen bezitten qua hardware en dit uit zich in (kleine) verschillen in performance.
De nForce3 150 chipset is de enige die nog maar een HT snelheid van 600MHz ondersteund en daardoor in de meeste test net ietsje langzamer is dan de alternatieven. Daarnaast is de nForce 150 chipset wel de enige die een elegante oplossing heeft van 1 chip, waar de alternatieven nog altijd een north- en south-bridge hebben.
Uit deze test van hardware zone blijkt dat de langzamere HT van de nForce3 weinig invloed heeft, maar in andere testen met moederborden blijkt toch de snelheids voorkeur iets vaker naar het VIA platform te gaan.
Het blijkt dat ALi een licentie heeft genomen op de AMD 8185-chipset en heeft dan ook een grote gelijkenis tussen de AMD en de ALi M1687. Het enige grote verschil tussen de oplossingen is dat ALi gekozen heeft voor een 8-bit HT op 200MHz tussen de north- en south-bridge. Door deze oplossing heeft ALi de breedste pijplijn oplossing beschikbaar en deze werkt dan ook op een 1,6Gbp/s.
De nForce3 150 daarentegen heeft een kleinere bandbreedte beschikbaar en heeft hiervoor een andere oplossing moeten vinden. Via StreamThru (based on HT) zorgt nVidia ervoor dat er bepaalde randapparatuur die aangesloten is op een niveau kan worden vastgehouden. Hierdoor kunnen bepaalde gegevensstromen (zoals video beelden) zonder onderbreking worden doorgesluisd.
Binnenkort zal nVidia de nForce3 250 lanceren en deze bied een ruimere bandbreedte en daarnaast ook extra features als S-ATA en Gigabit ethernet.
Verder is er nog de SiS 755. Deze chipset is o.a. gebaseerd op de aloude SiS 964-southbridge en gebruikt daarnaast een HyperStreaming als interface tussen chipset en randapparatuur. Het voordeel hiervan is een lagere latencie en toch een grote toegangssnelheid tot randapparatuur. Het nadeel is een incompabiliteit met SiS's eigen MuTIOL-interface welke gebruikt wordt als interface tussen north- en southbridge. Vandaar dat SiS de 755-chipset eigenlijk meer als gesloten HyperStreaming-systeem ziet dan als een normale chipset.
Zoals resultaten misschien niet zouden doen denken heeft de VIA oplossing de kleinste bandbreedte beschikbaar tussen north- en south-bridge. Het betreft hier een 533Mbps/V-link, deze heeft echter wel beschikking over Hyper8 wat ervoor zorgt dat er minder ruis voorkomt op het HT naar de processor toe en er kan dus efficiënter gecommuniceerd worden. Binnenkort zal de bandbreedte binnenin de chipset opgewaardeerd worden als VIA een upgrade van de K8T800 lanceert. Deze zal waarschijnlijk de beschikking krijgen over de Ultra V-Link, welke kan communiceren op 1Gbp/s en verder zal de aangepaste VT8239-southbridge worden ingezet welke twee extra Serial ATA-poorten brengt en ook een ingebouwde Native Command Queue die geschikt is voor maximaal 32 commando's tegelijkertijd.
Uit benchmarks blijkt dat er enkele verschillen te zien zijn. Als we naar de categorien kijken kunnen we deze opsplitsen in:
OpenGL, DirectX 8 en 9, video, audio en synthetische.
De VIA-chipset scoort vooral in de eerste drie benchmarks, vanaf de video-benchmarks toont de SiS-chipset zijn potentie. De ALi- en nForce3-chipset zijn in alle categorien over het algemeen op respectievelijk de derde en vierde plaats te vinden.
Men twijfelt over het algemeen in de aanbeveling omdat verschillen zeer klein zijn. Maar meestal gaat men toch voor een aanbeveling naar VIA of SiS omdat deze iets sneller zijn.
Besef echter wel dat de VIA geen agp/pci lock heeft, de nForce3 150 oplossing heeft dit wel! De SiS rent echter lachend weg met het feit dat deze een 800MHz HT oplossing heeft boven de nForce3 150 en toch nog een agp/pci lock bied.
Kijkend naar de OC mogelijkheden lijkt SiS met de 755chipset dus de beste kaarten in handen te hebben voor ons OC'ende tweakers.
(bron: tweakers.net)
update: hier is nog een link met wat meer informatie over de nForce3 250
update: ALi heeft vandaag (13-feb-2004) de M1689-chip geintroduceerd. In tegenstelling tot de M1687 is dit een single chip oplossing die ingezet kan worden op het Athlon64 (FX), Opteron en Mobile Athlon64 veld. Hier een kleine opsomming van specificaties:
# Serial ATA for SATA 1.0, up to 1.5Gbpsm 2 x independent DMA channels
# PCI 2.3-compliant Plug-and-Play AC97 5.1-channel codec
# 1 x EHCI USB 2.0 controller and 3 x OHCI USB 1.1 controllers, HS (480Mbps), FS (12Mbps) and LS (1.5Mbps)
# PCI IDE for Ultra DMA 100/133 MB/s, LBA (>137GB), PIO Mode 4, Multiword DMA Mode 0,1,2
# HyperTransport I/O v1.05
# AGP 3.0 (4x/8x), AGP 2.0 (1.5V, 1x/2x/4x)
weetje: LBT kan je zien als de multiplier van de HyperTransport connectie. Bij de KT800 zou deze 4x moeten zijn, bij de nForce3 150 zou de LBT 3x moeten zijn.
FSB vergissingen:
Veel mensen hebben het over de FSB instellen op een bepaalde snelheid. Het mag duidelijk zijn dat dit een vergissing is, en dat men het in de meeste gevallen heeft over de frequence die je instelt in de bios.
De k8 series maken geen gebruik meer van een FSB maar zijn aan het geheugen gebonden via een HyperTransport link.
Daarbij is de FSB komen ter vervallen. Om toch de processor snelheid in te kunnen stellen is er in de bios een frequence bijgekomen die wel erg lijkt op de FSB maar dit dus niet is!
De frequence X multiplier levert de processor clock snelheid op.
Beveiliging update midden 2004:
AMD zal binnenkort een voorsprong krijgen op Intel doordat beveiligingsfeatures die in haar 64-bit processors zitten ingebouwd worden geactiveerd door een Windows XP-update. AMD heeft deze beveiligingen in nauwe samenwerking met Microsoft ontwikkeld om bescherming te bieden tegen Blaster en Code Red aanvallen. De code zit ingebakken in zowel de Athlon 64- als Opteron-processors en zal geactiveerd worden met een Windows XP-update die gepland staat voor midden 2004. De set beveiligingsfeatures zorgt ervoor dat buffer overflows niet meer mogelijk zijn, wat een wijd verspreid beveiligingslek is in computerprogrammatuur, en waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt door hackers en virusmakers. Volgens analisten zit dergelijke code niet in Intel's nieuwe Prescott-processor of andere PC-produkten die de komende anderhalf jaar door Intel zullen worden uitgebracht en komt vergelijkbare veiligheidscode alleen voor in de dure Itanium serverprocessors. Met deze beveiligingsfeatures zal een belangrijke slag worden geslagen in de strijd tegen virussen en exploits.
Zie hier voor meer informatie.
Software algemeen:
De Athlon64 loopt perfect op de oude 32bits os'en van windows en draaid de bijbehorende software sneller als ooit tevoren. Echter zijn echte kracht komt pas los bij 64bits software. Daarom is er een versie van WindowsXP in de ontwikkeling met ondersteuning voor het amd64 platform. Met behulp van wow64 is het nog steeds mogelijk om zowat zonder prestatie verlies oude 32bits applicaties te draaien. Daarentegen draaien de 64bits versie natuurlijk met extra winst. Er zijn percentage winsten bekend van 4% tot wel 258.8% (laatste voorbeeld is bij encryptie). Gemiddeld gezien verwacht men echter een prestatie winst van 10 tot 20% wat natuurlijk hele mooi cijfers zijn. | ![]() |
Beta versies zijn al enigzins verspreid en schijnen stabiel te werken. Er zijn echter nog bar weinig drivers beschikbaar en ook de 64bits software moet nog echt lekker op gang komen.
WindowsXP 64-bit edition werd verwacht rond Q1 van 2004. Het is inmiddels januari 2004 en de beta versie is nu niet alleen beschikbaar voor MSDN subscribers beschikbaar maar ook voor het grote publiek. Zoals eerder al bekend werkt de versie stabiel maar de ondersteuning van drivers laat nog steeds enigzins de wensen over. De laatste maanden zal naar verwachting vooral hier nog aan gewerkt moeten gaan worden door Microsoft, maar ook door andere hardware fabrikanten.
Voor de linux'ers onder ons, er zijn inmiddels al Linux versies beschikbaar die amd64 ook compleet ondersteunen. SuSe is er daar in ieder geval een van. Voor meer informatie daarover, www.suse.com
Omdat er soms nogal eens onduidelijkheid ontstaat over de OS'en / Besturingssysteem die er gaan komen en zijn heb ik geprobeerd een zo duidelijkmogelijk overzicht te maken voor 64bits OS'en.
OS type | Type CPU ondersteuning | Beschikbaarheid | Extra |
WindowsXP 64-Bit Edition Version 2003 - For 64-Bit Extended Systems (x86-64) | Athlon64 (FX) (Opteron) | Beta versies, msdn subscribers kunnen downloaden, het is uitgedeeld op bepaalde evenementen. Vanaf 3 januari 2004 is de beta ook beschikbaar voor het grote publiek, download hier | Driver ondersteuning is nog niet echt goed. |
Windows2003 Server 64 bits-edition Standard | Opteron | Beta versies zijn uitgedeeld. | - |
Windows2003 Server 64 bits-edition Enterprise | Opteron | Beta versies zijn uitgedeeld. | - |
Windows2003 Server 64 bits-edition Standard | Itanium | Word samen met de geintroduceerd met de Opteron versies. | - |
Windows2003 Server 64 bits-edition Enterprise | Itanium | Is op de markt. | - |
Windows2003 Server 64 bits-edition Datacenter | Itanium | Is op de markt. | - |
Linux distro's x86-64 | Athlon64 (FX) (Opteron) | Zijn verschillende beschikbaar. | - |
Linux distro's IA-64 | Itanium | Zijn verschillende beschikbaar. | Zijn wat specialere Linux/unix versies volgens mij, niet de SuSe distro's voor thuisgebruik naar ik meen. |
Software benchmarks:
In navolging op deze test
heb ik besloten zelf eens een testje te draaien.
Ik heb echter niet de beschikking over de publieke release van windows xp 64-bit edition,
later hoop ik daar nog mee te testen.
Naast 64bits windows, en 64bits drivers beschik ik alleen over 32bits software.
Net zoals in deze test.
Hardware:
AMD Athlon64 3200+ @ 2.2GHz - 10*220
2*512mb kingston
Asus k8v deluxe 1005 bios
Via k8t800
GeforceFX 5900XT 390/700 @ 431/700
Software:
WindowsXP Professional 32bits (sp1) - Forceware 53.03
WindowsXP 64-Bit Edition Prof. build 3790 (sp1, v.1069) - ForceWare 52.14 64bits beta
Verder standaard windows drivers. Binnenkort wil ik testen of de via hyperion drivers het beter doen.
Testsoftware:
3D mark 2003 build 340 32bits
3D mark 2001 build 200 32bits
Benchmarks:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
| 3D mark 2003 build 340 ---------------------- resolution: 1024x768, AA: 4 samples Texture filtering: optimal max anistrophic: 4 Shaders: all false Repeat each test: 3 times Fixed framerate: false 32bits | 64bits 2557 | 2120 (-17%) 3D mark 2003 build 340 ---------------------- resolution: 1024x768, AA: none Texture filtering: optimal max anistrophic: 4 Shaders: all false Repeat each test: 3 times Fixed framerate: false 32bits | 64bits 4172 | 3635 (-13%) 3D mark 2001 build 200 ---------------------- resolution: 1024x768-32bits, AA: 4 samples Frame buffer: triple Texture format: 32bits Z-buffer depth: 24 Rendering pipeline: D3D pure hardware T&L Test repeat: 3 times 32bits | 64bits 10173 | foutmelding 3D mark 2001 build 200 ---------------------- resolution: 1024x768-32bits, AA: none Frame buffer: double Texture format: compressed Z-buffer depth: 24 Rendering pipeline: D3D pure hardware T&L Test repeat: 3 times 11397 | foutmelding |
Verbetering op game gebied qua benchmarks zit er op dit moment bij mij dus niet in helaas.
Misschien met nieuwe drivers dat er verandering in kan komen,
misschien moet ik andere 64 bits software zien te vinden,
misschien werkt het wel beter met een demo bench van ut2003. Ik hoop snel meer te kunnen testen.
Drivers en software:
-nVidia drivers (selecteer het juist 64bits besturings systeem voor 64bits drivers)
-Viaarena 64bit drivers (voor VIA chipsets, k8t800)
-ViaArena 64bit drivers link van Tweakers.net, bij de reacties staan handige tips over slipstreaming en SATA drivers troubles...
-PlanetAMD64, driver pagina
-WindowsXP 64-Bit Edition Version 2003 - For 64-Bit Extended Systems (x86-64)
-1.1.0.1 drivers voor windows xp
-Cool and Quiet drivers voor win2000
-Andere drivers
Interessante links:
Intel heeft nieuwe naam voor 64-bit extensies -
nieuws: Intel heeft nieuwe naam voor 64-bit extensies
nForce3 250Gb-moederbord getest -
nieuws: nForce3 250Gb-moederbord getest
Gigabyte gaat dual Opteron-moederborden tonen op CeBIT -
nieuws: Gigabyte gaat dual Opteron-moederborden tonen op CeBIT
Tien Opteron-koelers op de testbank -
nieuws: Tien Opteron-koelers op de testbank
HP introduceert notebook met Athlon XP-M 3000+ - (K8 core gebasseerd !)
nieuws: HP introduceert notebook met Athlon XP-M 3000+
AMD roadmap update: Athlon 64 FX-55 release in mei -
nieuws: AMD past roadmap desktops aan - Update
NUMA in Windows XP 64-bits: eerste benchmarks -
nieuws: NUMA in Windows XP 64-bits: eerste benchmarks
Introductie nForce3 250-chipset vermoedelijk op 1 maart -
nieuws: Introductie nForce3 250-chipset vermoedelijk op 1 maart
AMD Athlon 64 FX Newcastle mogelijk met kleinere L2-cache -
nieuws: AMD Athlon 64 FX Newcastle mogelijk met kleinere L2-cache
In verband met ruimte besparing zijn de laatste links nu weggenomen.. in afzienbare tijd volgt een link waar ze weer te vinden zijn.. hierdoor zijn ze niet minder interessant of leuk.. maar het moet gewoon omdat de post te groot werd.
Disclaimer en bedankwoord:
Ik steek zoveel mogelijk tijd in deze openings post en thread als ik kan, verder is er ook de hulp van mensen die deelnemen aan deze thread. Iedereen mij heeft geholpen breng ik een ode toe, mijn dank is groot!
Disclaimer: Alles wat je doet en/of onderneemt aan de hand van dit topic is compleet en geheel jouw eigen risico
[ Voor 255% gewijzigd door mr._Anderson op 10-03-2004 11:14 ]
-=[Een wijs man zei eens: als een tweaker heb ik zo mijn TCP-IP connecties. Deze uitspraak staat tot op de dag van vandaag © mr._Anderson]=-=[ AMD64 overclock en registratie site: AMDGeeks.net