MikeyMan schreef op vrijdag 28 februari 2025 @ 23:15:
@
Virtuozzo betoog je nu dat de Navo niet de facto dood is omdat de vs er nog iets aan zouden hebben?
Als dat zo is, hebben ze het blijkbaar zelf niet door. Reden temeer om de stekker eruit te trekken. Of er nou wel of geen toezeggingen zijn vanuit de vs. De betrouwbaarheid is nul. Dus we zullen hoe dan ook de eigen broek op moeten gaan houden.
Nee, meer complex. De NATO is niet dood zolang als wij niet het narratief geloven, het vacuum vullen, en leren gebruik te maken van de toenemende zwaktepunten van de VS in haar huidige transitie van kleptocratie (richting autoritarisme, hybride variant corporatisme / cultisme).
Wij zien de VS als een uniforme dynamiek, maar al sinds Reagan is daar geen sprake meer van. Ja, de drijvende kracht achter de huidige cyclus van autoritarisme is wat Amerikaanse historici hun probleem van oligarchie noemen - maar diezelfde oligarchie zit volledig, maar dan ook volledig, vast in vier uiterst specifieke ecosystemen van voeding:
1. Militarised Capitalism. Niet het oorlog voeren maar het verdienen aan het apparaat op niveau van interne kapitaalstromen.
2. Virtuele Economie. Simplistisch gesteld, Wall Street.
3. Fossiele Brandstoffen.
4. Overlap Witte Boordencriminaliteit / Georganiseerde Misdaad.
Die laatste, dat is de aanjager en de principiële hefboom van dit alles eigenlijk. We schrijven Witte Boordencriminaliteit af als iets van elite in de marge en foei en zo, maar het is de meest gewelddadige vorm van misdaad die er is, vanwege a) de enorme rimpeleffecten van negatieve synergie en b) het integraal faciliteren van zowel transnationale transformatie van georganiseerde misdaad als het stimuleren van ordeningsmodellen van Might Makes Right.
Om het even welke conflagratie je kijkt, dit is altijd het fundament. Ik zou zeggen, reden om het taboe eens te doorbreken, maar goed.
Die derde, extreem problematisch. Niet enkel omdat daar de voedingsnetwerken van de cultisme vectoren zitten, maar ook het vormingsfundament van Selectorale dynamica in de VS. Bot gezegd: hoe meer je bouwt op enkel grondstoffen des te groter de integrale reflex richting feodalisme en het afbreken van beschaving.
Die tweede, nu ja, men zal zich de laatste crises nog wel herinneren. Tekstboek voorbeeld van waar in economie en sociologie verwezen wordt naar het systemisch prioriteit geven aan en integreren van roofdiergedrag - sociopathic society.
Die eerste, dit wordt extreem onderschat. Het is een ecosysteem wat in essentie niet scheppend is, in tegenstelling tot de gecultiveerde illusie is innovatie al heel, heel lang zoek als motor in de VS, maar juist voedend. Elk stapje, elke schakel, elke keten, alles is een dynamiek van geïnstitutionaliseerde netwerkcorruptie. En dat maakt enorme segmenten rigoureus afhankelijk van het niet inzetten maar wel overeind houden van het hele apparaat.
Dat gezegd, ja, een NATO kan sterven. Kan ook transformeren. Alles kan dit. Zo vreemd is dat niet, en in termen van geschiedenis is het pur sand extreem fenomenaal dat het überhaupt nog bestaat. We lijken het hier vergeten te zijn, maar de NATO heeft serieuze crises gehad. Tot en met het niveau van het eruit stappen van kritieke lidstaten. Het is een proces (!) van extreme ups en downs geweest.
Kritiek verschil nu is het wegvallen van die primus inter pares functie. En dat is dat vacuüm wat gevuld moet, en kan, worden. In termen van functionele dynamiek is dat al best lang zo, al geruime tijd voor Trump überhaupt op de bühne kwam. In termen van militaire en met name inlichtingen functionaliteit, daar liggen uitdagingen. En die lagen er al.wat dat aangaat is dit alles wel signaal dat de traditionele afkoop en blokkeer politiek onder dekking van mooie PR van rechts-conservatief Nederland botweg destructief is, maar dit terzijde.
Onderschat de perikelen van de VS niet. Maar overschat ook niet de functionaliteit daarvan. De afbraak van kennisdhnamkca in de VS is al geruime tijd aan de gang, versnelt enkel maar. Als we dat willen kunnen we best goed gebruik maken van hoe zij zich reduceren tot panem et circenses, en bullshit politics.
De crux is dat we visie moeten ontwikkelen, verbindingen moeten scheppen, en het vacuüm vullen. Als er iets is waar gigantisch potentieel ligt om op basis van sterktepunten potentieel te verwerkelijken, zonder toe te geven aan autoritarisme, dan is het wel met dergelijke processen. En ja, in veel opzichten is dat een soort van Moonshot Project. Nu ja, dat is absoluut zo slecht niet.
Probleem is wel a) collectieve perceptie en b) wat op dit moment op de stoel zit.
Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.