marcvangend schreef op maandag 4 november 2024 @ 08:22:
[...]
Als ik goed heb opgelet bij natuurkunde, gaat dat in de voorgestelde situatie vanzelf goed. Je krijgt immers 1 bron (de ene fase in mijn meterkast) die via 2 zekeringen en draden is aangesloten op 1 apparaat (klemmen 1/2/3 zijn gebrugd, dus gedragen zich als één). Dan zal de stroom zich vanzelf verdelen over die 2 draden, het is gewoon alsof je een dubbeldikke 1-fase aansluiting hebt.
Dat werkt alleen zo als je en exact gelijke weerstand hebt van de gehele bekabeling incl. alle verbindingen en aansluitingen.
In deze situatie werkt dat absoluut NIET zo..
De weerstanden zijn hier zó laag (in de milli-ohms) dat er altijd variatie is in de gehele keten, en de stroom zich dus niet gelijk gaat verdelen.
Als de ongelijke verdeling plaats vind op de fasedraden kan het ervoor zorgen dat een van de zekeringen tript.
Als de ongelijke verdeling optreed tussen de nuldraden ga je dit niet merken.
Dat kan nog gevaarlijker zijn, vooral als 1 van de nuldraden los zit bijvoorbeeld. Dan gaat alle stroom door één van de nuldraden zonder dat dit gedetecteerd wordt, en kan de boel oververhitten.
Bij een 2x16A kookgroep horen er geen bruggen te zitten tussen zowel de dubbele fasedraden, of tussen de dubbele nuldraden.
Ik verwacht dat als er een 2-fase aansluiting mogelijk is, dat je de drievoudige brug helemaal weglaat, en de tweevoudige brug moet verplaatsen van de nul-aansluitingen en deze tussen twee van de drie fase-aansluitingen moet zetten.
De fase die met het brugje gedeeld wordt is degene met de laagste belasting. (meestal is er 1 van de 3 fase aansluitingen die amper belast wordt).
Die twee krijgen een eigen fasedraad.
De fase zonder brugje krijgt de andere eigen losse fasedraad.
De nullen hebben ieder hun eigen draad.
-They say the User lives outside the Net, and inputs games for pleasure.... No one knows for sure... but I intend to find out!! .... REBOOT!!!!