Taxi645 schreef op zaterdag 11 mei 2024 @ 10:20:
[...]
Ik heb er toch nog even over nagedacht i.v.m. de Inventum compacto. Stel deze kan de warmte uit de koeling effectief afgeven aan het SWW. De compacto werkt alleen met balansventilatie type D om de koele lucht ook het huis in te krijgen. De lucht is al voorgekoeld door de uitgaande lucht in de warmtewisselaar van de WTW en stel deze ingaande lucht is dan 26 graden.
Stel in de drie maanden dat je koeling nodig hebt verbruik je 60 m3 gas voor SWW. 60 m3 = 586 kWh = 2.110.320 kJ
Stel in die drie maanden heb je de helft van de dagen airco nodig en van die dagen draait de koeling gemiddeld 12 uur per etmaal. 46 dagen x 12 uur per dag is 552 uur.
2.110.320 kJ : 552 uur = 3.823 kJ/uur
3.823 kJ : 175 m3/h : 1,2 kg = 18,2 kJ
Via mollier diagram
26 graden met 18,2 kJ koeling zou dan 18 graden worden.
Dus dat betekent dat er continu 175 m3/h aan 18 graden het huis in geblazen zou kunnen worden. Dat zou helemaal niet verkeerd zijn, ziet hier iemand denk-rekenfouten in? Wel flinke aannames natuurlijk.
Volgens mij klopt je beredenering niet.
(Of ik begrijp je niet en dan laat me graag corrigeren.)
Zoals ik erover denk:
Diplex en Auer hebben twee soorten warmtepompboilers.
- De Edel Air, met lucht als bron.
- De Edel Eau, met water als bron.
Ik neem aan dat je met balansventilatie type D het ventilatietype D bedoelt zonder WTW.
Mijn post van 9 mei 2024 ging over de Edel Eau met de vloerverwarming als bron voor het opwarmen van SWW. Dit in het verlengde van de dialoog van 3 en 4 mei jl.
Met de Edel Eau kunnen in de zomer (optioneel) 2 vliegen in 1 klap worden geslagen:
De Edel Eau onttrekt warmte uit de vloerverwarming (en koelt af) en verwarmt daarmee het SWW.
Ik verwacht dat de Edel Eau ook goed op een ZLT-warmtenet (bronnennet) of een LT-warmtenet kan worden aangesloten maar dan zonder de twee 2 vliegen in 1 klap geslagen. (Dat wordt dan 1 vlieg in 1 klap).
De Edel Air werkt met lucht als bron en heeft als restproduct afgekoelde lucht waarmee de ruimte kan worden gekoeld.
In de winter kan warmte (optioneel) uit ventilatielucht worden gehaald maar de afgekoelde lucht moet vanwege de verontreinigingen worden afgevoerd. Daarbij wil je in je winter ook geen afgekoelde lucht in je woning hebben.
In de zomer kan warmte uit de buitenlucht worden gehaald waarbij de afgekoelde lucht in de woning kan worden afgeleverd.
In een standaard eengezinswoning met meerdere woonlagen wordt het lastig om de afgekoelde lucht van zolder in de woonkamer te krijgen, tenzij een extra buis wordt aangelegd, maar een koelere zolder en slaapetage is ook winst.
De Inventum Compacto is volgens mij een ventilatieluchtwarmtepomp die mbv een vorm van WTW warmte uit de ventilatielucht met ventilatietype C. (natuurlijke aanvoer, mechanische afvoer).
Met de Edel Air ben je (optioneel) min of meer een ventilatietype B (zomer) en ventilatietype C (winter) aan het simuleren maar dan zonder de Inventum Compacto. (Type B: mechanische aanvoer, natuurlijke afvoer).
Ventilatietype D met of zonder WTW en een ventilatiewarmtepomp met een vorm van WTW gaan volgens mij niet samen want dan verstoor je de balans.
De warmte in de ventilatielucht wordt door één van de twee systemen gebruikt, maar het debiet van de ventilatielucht is niet voldoende voor allebei (of je moet twee ventilatiesystemen hebben.).
Just my 2 cents.