MacD007 schreef op donderdag 8 februari 2024 @ 08:47:
[...]
Ik snap je frustratie, echter aan de door jou genoemde adviezen van anderen zit er wel bepaalde wetmatigheden die je helaas niet zo maar kunt negeren.
Het is en blijft toch natuurkunde, of je dat nu wel of niet wilt.
En hierbij speelt deze natuurkundige wetmatigheden wel een essentiële rol. Er zijn daar wel mogelijkheden die om deze wetmatigheden heen kunnen, maar daar zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden, als deze dus bij jou niet van toepassing zijn gaat het dus niet werken.
Ook binnen de natuurkunde heb je grenzen waar je niet aan voorbij kunt, al sta je op je kop, geen kans.
Een van de punten is het verschil tussen een snel en een (super) traag warmtesysteem, de eerste is je cv ketel op gas en de ander is de warmtepomp ( en helaas dit is voor elke warmtepomp van toepassing ( in de zelfde vermogensklasse, op dat punt kom ik zo nog terug)
Door de techniek hoe je warmte produceert ( = natuurkunde ) ligt daar het verschil, dat kun je dus met een thermostaat dus niet wijzigen, een warmtepomp krijgt dus geen boost door een tado.
Wil je zoals jij graag meerdere onafhankelijke zones in huis moet het ding wat de warmte moet leveren daar wel mee om moeten gaan.
En daar begint het zeer lastig te worden als dat ding een warmtepomp is, die kan dit gewoon niet, geen enkele warmtepomp overigens. De reden zit hem er in dat de productiesnelheid van een warmtepomp, veroorzaakt door de toegepaste techniek, gewoon niet snel genoeg de benodigde warmte kan produceren.
Daarom duurt het met een warmtepomp ook zo lang om een koude ruimte te verwarmen.
Heeft de ruimte echter de temperatuur berijkt hoeft om dit vast te houden een warmtepomp slechts de warmteverlies elke keer te leveren. Dat kan een warmtepomp echter als de beste, hij wil dat ook graag zo continu mogelijk doen op een zo laag mogelijk niveau. Zone systemen hebben echter de neiging om steeds aan en uit te gaan, er zit dus geen constante lage vraag maar steeds pieken en dalen, en een warmtepomp kan daar dus niet goed mee omgaan.
Er is wel een mogelijkheid om dat probleem te omzeilen, namelijk geeft je warmtepomp anabolen, dus koop een warmtepomp die eigenlijk een factor 5-10 groter is dan wat je eigenlijk nodig hebt. Klein nadeel, het verbruik gaat dus ook met die factor 5-19 omhoog. Wil je niet volgens mij, plus er zit nog een nadeel eraan vast, de kans dat je nu zelfs minimaal veel te veel warmte produceert die je niet verder omlaag kunt zetten, effect je huis wordt een sauna. Lijkt me ook geen beste oplossing.
Helaas zitten er bij een warmtepomp dus ook nadelen er aan vast, sommige daarvan zijn in de loop der jaren, warmtepomp bestaat al ruim 40 jaar, opgelost maar oa dit aspect loopt gewoon tegen natuurkundige grenzen aan.
En vergeet niet, ver uit de meeste thermostaten zijn in feite niet ontworpen voor een warmtepomp, ze zijn bijna allemaal ooit ontworpen voor een cv-ketel op gas.
Ondertussen zijn deze vaak wel mini of meer aangepast dat ze ook kunnen werken met een warmtepomp.
Thermostaten die met zones kunnen werken, zoals de Tado, stellen wel eisen aan het productiesysteem ( cv cq warmtepomp) waarbij je bij zones al heel snel tegen natuurkundige grenzen aanloopt als je gebruikt maakt van een traag productiesysteem (= warmtepomp)
Oa bij de Tado kunnen ze de instelling iets wijzigen zodat deze niet te vaak aan en uit gaat. (= bekend nadeel van oa de Tado) zie post hieronder van @
Zigg .