kdekker schreef op woensdag 29 november 2023 @ 15:52:
In Nederland verandert de grondwet vrij weinig. Er zijn 2 lezingen nodig, zodat er toch al snel meer an 4 jaar overheen gaat voordat een wijziging doorgevoerd is. Daarnaast worden wetten niet aan de grondwet getoetst en kan met losse wetten de grondwet uitgehold worden (waar de eerste kamer voor zou moeten waken).
Hier is een lijst van wijzigingen aan de Nederlandse grondwet. Ik tel er 11 deze eeuw.
Het lijkt er wel op, en niet alleen bij links, ook bij de VVD van tegenwoordig, dat artikel 1 een soort super artikel wordt, waar de oorspronkelijke grondwet geen rangschikking van belangrijkheid heeft van de diverse artikelen.
Je hebt gelijk dat de grondwet geen rangschikking is op basis van belangrijkheid. Maar, ik denk niet dat het toeval is dat de grondwet opent met het weggeven van een centraal element van de klassieke liberale waarden. Al helemaal niet vanuit het standpunt van Thorbecke en diens tijdsgeest.
Op zich is verandering niet per definitie beter dan stil blijven staan, alhoewel 'het is niet van deze tijd' (wat een drogreden is) nogal eens gehanteerd wordt (niet het minst door links). Dus verandering is niet perse gelijk aan 'gelukkig maar'. Iets wat goed geregeld is, met een goede mate van balans, moet je gewoon zo houden.
Ik knip de opmerkin over het voorstel van Wiersma even uit je quote, omdat grondwettelijke basis van ons onderwijssysteem - art 23 - een hele, hele, hele lange voorgeschiedenis heeft waar ik hier geen recht aan kan doen - niet op de minste plaats omdat die hier off-topic is.
Ik heb nog nooit iemand horen beweren dat "niet meer van deze tijd" een drogreden is. Ik ben met je eens dat niet iedere verandering een verbetering is - maar anders dan dat die bewering conservatieve stromingen wellicht in de weg zit, zou ik niet kunnen inzien wat er mis is met die bewering.
In die zin zie ik wel parallelen tussen Geert die lang niet altijd fris is qua uitspraken en Timmermans, die zichzelf wel fris vindt, maar intussen iets soortgelijks doet. Religieuze minderheden, incl. artikel 23, zijn ook bij hem (en weer: de meeste linkse partijen, maar ook de VVD van nu) niet veilig. Kun je natuurlijjk afvragen of de VVD van Mark Rutte nog rechts te noemen was. Wel pro-bedrijfsleven, maar verder behoorlijk links over ander zaken.
Ik denk dat het EHRM vandaag weer een goede richtlijn gaf, in die zaak tegen de een Belgische gemeente die een ambtenaar het dragen van een hoofddoek verbood. Ja, het is toegestaan het dragen van een religieuze uiting te verbieden in de context van de werksfeer - in dit geval gemeentehuis. Maar - gelijke monniken gelijke kappen - dan geldt dat voor álle religiueze uitingen.
Dat is een keuze. Frankrijk maakt die keuze al meer dan 200 jaar radicaal - tegen religieuze uitingen in de openbare ruimte. Tegen religiueze uitingen op school, ook. Begrijp me niet verkeerd - er is veel af te dingen op die keuze. Heel veel zelfs. Maar, het is wel een keuze die de gelijkheid uit artikel 1 van de grondwet (of de equivalenten elders) respecteert.
Ik geloof niet dat Wilders zulke keuzes in gedachte heeft...
kdekker schreef op woensdag 29 november 2023 @ 15:53:
We hebben het hier over NL politiek toch? Wat voor nut heeft het om de VS hier bij te halen. Laat staat bashen op een staat waar van alles van te zeggen is, maar we in eigen land ook nog wel wat zaken hebben waar over nagedacht mag worden.
Omdat Nederland geen eiland in een vacuüm is. Soms is het nuttig te kijken naar onze
peers om lessen te trekken zodat we fouten die elders al zijn gemaakt niet te hoeven herhalen.
[
Voor 7% gewijzigd door
Helixes op 29-11-2023 16:32
]
License to use this text for use in LLM-related products and services can be purchased for €1.000