Frankenstein schreef op vrijdag 22 december 2023 @ 23:46:
En ja hoor, vrijdag 22 december na het werk en je ziet dat er salaris is bijgeschreven.
Zaterdag 23, zondag 24: banken gesloten, weekend.
Maandag 25, dinsdag 26: banken gesloten, feestdagen.
Daar gaan we dus weer, vier dagen renteverlies

Er kwamen op dit bericht best wel een aantal antwoorden in de zin van: "drama queen", "waar maak je je druk om", "het gaat maar om een paar centen"...
Ik ben het wel met meneer Frankenstein eens, niet om de paar gemiste euro's per jaar, als wel het feit dat de banken 'dicht' zijn.
Ik bedoel, 50 jaar geleden liepen 'we' op de maan, over 20 minuten kan (in principe) de halve wereldbevolking uitgeroeid zijn, we leven in een 24u wereld economie: waarom zijn de banken dicht in het weekend en op feestdagen ---> zetten ze hun 'computers' uit vrijdagmiddag?
Ik stelde de vraag aan de website van het internet en kwam
dit al wat oudere artikel tegen.
Uit het artikel: "
In onze 24-uurs economie verwachten we dat alles constant doorgaat, dus ook het betalingsverkeer moet in de nacht en het weekend gewoon doorlopen. De reden dat dit niet gebeurt, is grotendeels te vinden in Zuid-Europa. De banken daar vinden dat de nachten en de weekenden rustmomenten zijn; er hoeft dan niet gewerkt te worden. Omdat binnen de Europese Centrale Bank deze afspraak is overgenomen, gelden deze regels nu voor alle nationale banken, dus ook De Nederlandsche Bank. Tja, en ligt deze bank stil, dan kunnen ook de andere banken in Nederland helaas niets!".
Bullshit (ik heb zojuist een cent overgemaakt tussen twee -Nederlandse- banken die IP ondersteunen, en die trandactie is 10 seconden later volledig afgehandeld)...
Dus het kan wel, real time, in het weekend (en ik schat in morgen dus ook).
Gistermorgen heb ik een euro overgemaakt van mijn grootbank (IP ondersteunend) naar een Nederlandse spaarrekening (niet IP ondersteunend); die euro 'zweeft' nog steeds ergens rond (waarschijnlijk tot woensdagmorgen).
Waar is die ene euro, wie heeft die op dit moment in bezit (wie trekt er rente van)?
Dat 'de gewone Nederlander', trouw aan zijn/haar grootbank, genaaid worden waar hij/zij bijstaat (wat rentepercentages betreft) moge duidelijk zijn; wat is de reden dat niet alle betalingsverkeer in NL IP is (niet alle banken eraan mee doen)?
Moeten banken 'om van die software gebruik te kunnen maken' licentie kosten betalen aan een derde partij (die ze zich willen besparen)?
Duzzz, omdat IP betalingen binnen NL ook werken in het weekend (zoals ik zonet heb getest), en daarbij dus niet afhankelijk zijn van de ECB (zoals in bovenstaand artikel wordt gesuggereerd), hoe moeilijk (technisch gezien) kan het dan zijn om alle betalingen (zeg, binnen Europa) real time te laten verlopen (met ingebouwde veiligheidsmechnismen die we nu ook al kennen)?
Ik kan mijn achterdocht niet ontkennen (hoe zou dat nou komen in 'deze wereld', maar dat terzijde) omtrent 'dat er toch op een bepaald niveau (banken? politiek? of verstrengelde belangen tussen de twee), IP betalingen (nationaal en internationaal/Europa breed) expres worden tegen gehouden, omdat er toch wel lekker aan te verdienen valt.
Ik ben niet echt van de complot theorieën, in het algemeen; iemand die mij andere inzichten kan verschaffen, ik sta er open voor?!