NIHIL... terug het net op na 2027 is mijn streven.Otto Jans schreef op dinsdag 11 maart 2025 @ 05:55:toon volledige bericht
Artikel AD.nl zonder paywal gelukkig:
Zonnestroom is na 2027 geen cent meer waard dus paneelbezitters zijn de dupe
Zonnestroom is na het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 nauwelijks nog wat waard. Het eerste energiebedrijf met tarieven voor 2027 biedt netto slechts 0,25 cent per kilowattuur. Huishoudens met veel zonnepanelen zullen de energierekening met wel 1000 euro per jaar zien stijgen.
Energiebedrijf Greenchoice heeft volgens energievergelijker Keuze.nl als eerste de voorwaarden voor 2027 bekendgemaakt. De terugleverkosten - ook wel bekend als de terugleverboete - dalen vanaf 1 januari 2027 fors bij Greenchoice, van 15,2 naar 5,2 cent per kWh. Dat lijkt goed nieuws maar de terugleververgoeding - het bedrag dat je krijgt voor geleverde zonnestroom, daalt naar afgerond 5,4 cent. Onder de streep blijft er 0,25 cent per kWh positief resultaat over.
Bij eerdere schattingen werd nog uitgegaan van een netto waarde in 2027 van ongeveer 5 cent per kWh. Na 2027 lijkt teruggeleverde stroom dus nagenoeg waardeloos. ,,Wanneer je per jaar met 12 panelen 3200 kWh teruglevert, je dak vol dus, dan leveren je zonnepanelen nog maar 8 euro per jaar op’’, rekent energiedeskundige Geert Wirken van Keuze.nl voor. Tenminste zoveel krijg je dan betaald voor de teruggeleverde stroom. Als die 3200 kWh dit jaar nog volledig gesaldeerd kan worden is die stroom 1000 euro waard.
Energierekening 80 euro hoger
Het verschil is gigantisch. In het rekenvoorbeeld ziet dit huishouden de energierekening met ruim 80 euro per maand stijgen. Alleen door veel meer zonnestroom zelf te gebruiken op het moment dat het wordt gemaakt, is de financiële schade te beperken. Nu wordt doorgaans 30 procent van de energie meteen zelf verbruikt door de 3 miljoen huishoudens die zonnepanelen op het dak hebben.
De Tweede Kamer eiste vorig jaar dat groene stroom die aan het net wordt geleverd de particulier nooit geld mag kosten, maar met de kwart cent per kWh wordt daar maar heel nipt aan voldaan. Inclusief energiebelasting kost een kWh bij een energiebedrijf momenteel zo’n 32 cent per kWh.
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt vindt het principe van terugleverkosten redelijk, mits die ook echt dienen om gemaakte kosten te dekken. ACM wil niet dat de terugleverkosten ‘een nieuw verdienmodel’ voor energiebedrijven worden. Er is aanvullend onderzoek gaande om te achterhalen hoe de energiebedrijven de kosten berekenen.
Ook energieleverancier Engie heeft al een tipje van de sluier opgelicht over de situatie in 2027. Per 1-1-27 kunnen klanten zonder overstapboete weg als de terugleververgoeding die Engie zal bieden tegenvalt. ,,Ik zou als je zonnepanelen hebt nu geen contract langer dan 1 jaar afsluiten bij andere energieleveranciers dan Greenchoice of Engie. Zij zijn transparant over de situatie na 2027”, zegt Wirken. ,,In de voorwaarden bij andere leveranciers staat namelijk opgenomen dat bij veranderingen in wet- en regelgeving de tarieven mogen worden aangepast. Ze zeggen niet hoeveel ze gaan vragen.”
Het slechte nieuws voor zonnestroom kan voor de zonnepanelenbranche niet op een slechter moment komen. De ingevoerde terugleverboetes en het overheidsbeleid rond het salderen - dan weer wel afschaffen, dan weer niet, dan weer wel - heeft de sector een kopje kleiner gemaakt. Vergeleken met de twee jaar geleden is het aantal panelen dat maandelijks wordt geïnstalleerd nog maar een derde van de toptijd twee jaar geleden.
Bron: https://www.ad.nl/economi...rs-zijn-de-dupe~a4938d10/
Een stevige instelbare 3F bouwkachel heb ik standby. (Ga ik dadels kweken in de tuin
10kWp + EV + 2x L/L Wtp en betwijfel of ik na 2027 wel een batt. neem (TvT moet prima zijn, anders neem ik geen risico met deze overheid)