Beste allen,
Allereerst: Wat een actief forum en draadje, ik hoop hier veel te leren en uiteindelijk ook bij te gaan dragen.
Maar alleereerst ben ik bang dat ik door de bomen(de vele draadjes) alweer het bos niet zie, dus leek het mij het handigst om eerst hier even wat te dumpen alvorens een nieuw draadje te openen. Misschien dat ik direct hier mijn antwoord kan krijgen, of in de goede richting gestuurd kan worden.
Mijn woning heeft x aantal zonnepanelen, geschakeld achter een Huawei SUN2000 inverter, deze waren al geplaatst bij aanschaf van de woning.
Bij het betrekken van de woning in 2022, heb ik geen moeite genomen om de inverter uit te lezen, of deze überhaupt (weer) aan een netwerk/het internet te hangen.
Ik moet ook eerlijk bekennen, dat ik daar niet zoveel behoefte aan heb, met het oog op cybersecurity, zijnde via een brakke installateursportal, statelijke actoren of Huawei achterdeurtjes. Als ik de keuze had voor een andere inverter, dan had ik dat gedaan. Voor nu zit ik met deze installatie & inverter. Onder het mom van "quick & dirty" ligt een ESP8266 aan de P1-poort van de slimme meter in de meterkast om netto verbruik of teruglevering te loggen naar HomeAssistant.
Goed, 1 Juni 2023 werd ik gebeld door de installateur van de betreffende zonnepanelen. Over dat de inverter niet meer uit te lezen was, al wel meer dan een jaar niet. Mijn reactie hierop was dat dat een bewuste keuze was, waarop de installateur aangaf "dat dat niet mocht", dus bood hij aan op locatie komen om de boel weer recht te breien. Ik vroeg dus of zijn telefoontje iets te maken had met het RDI-rapport wat toevallig de dag ervoor gepubliceerd was, waarop hij snel begon te sputteren. Na het verzoek om samen met z'n tweetjes gezellig de RDI te bellen, met de vraag of ik wel of niet mijn inverter van het internet mocht trekken, trok hij helemaal zijn keutel in. Ik vond dit erg onprettig, omdat ik al snel de indruk had dat hij dit rapport als een verkoopkans zag. Als die netwerkverbinding zo kritisch was, dan bel je toch niet na een jaar pas, ik vond het wel heel toevallig precies één dag na dat rapport. Dat terzijde...
De Hamvraag
Met het oog op de sinds kort geldende terugleverkosten, dynamische prijzen en geen idee wat allemaal nog meer, ben ik voor nu een beetje bang dat ik mijzelf een niet-verwaarloosbare financiële dobber aan het toeknopen ben, door onevenredig veel energie terug te leveren aan het net, wanneer dat helemaal niet wenselijk is.
Wat kan/moet ik doen om de terugleverkosten zo veel mogelijk te beperken?
Bij voorkeur met zo min mogelijk internetverbinding via/van Huawei servers. En gezien de bestaande ervaring nog liever niet aan iets hangen van die installateur. Energie gratis "weggeven" zie ik weinig problemen mee, voor zover ik weet zijn de inverter en/of panelen verder niet aan slijtage onderhevig. Zolang ik daar niet ook nog eens een rekening voor gepresenteerd krijg
Wat moet ik weten over het vernetwerken van inverters? Bij dynamische afschakeling, waar komt die dynamische informatie vandaan, kan ik dit zelf ergens vandaan halen en doorzetten naar de inverter?
Ik heb ook geen inloggegevens, dus als ik de handleiding lees moet ik de hele boel naar fabriekinstellingen resetten om erin te komen.
Kan dat zomaar, of verwijder je dan ook een bepaalde (kritische) config eruit die de installateur destijds erin heeft gezet adhv. de hier geldende netparameters en/of de zonnepaneel-configuratie?
Ik zit bij Vandebron, en als ik daar inlog zie ik momenteel nog geen schokkende zaken. EDIT: Het is overigens een "Energiecontract Vast". Ik denk dat ik meer teruglever dan dat ik verbruik netto gesproken over het jaar, maar dat is dus voornamelijk in het voorjaar en de zomer dat dat opgewekt (en teruggeleverd) wordt.
[
Voor 3% gewijzigd door
Oversidan op 21-08-2024 09:31
. Reden: Toevoeging soort energiecontract ]