Vandaar dat er bij staat, grote woningen.Andrehj schreef op woensdag 10 mei 2023 @ 15:33:
[...]
Dat zou ik dus nooit doen en lijkt me ook volkomen onnodig.
Elektrische auto's doen aan load balancing, dus die hoef je niet mee te tellen.
Thuisaccu's zorgen juist voor een capaciteitsverlaging.
Solar meer dan 3x25A? Dan heb je al meer dan 18 kW aan omvormers (en waarschijnlijk 25 kWp aan panelen?) Lijkt me een erg grote uitzondering.
Dan blijven alleen kookplaat en warmtepomp over. In de WP topics is al lang aangetoond dat een full-electric huis met WP prima op 3x25A kan.
Hier hou ik sinds januari het totaalverbruik bij, en dat is nog nooit boven de 8 kW geweest. Als we geen 3-fasen nodig hadden gehad voor WP en PV had onze grote full-electric woning dus prima op een 1x40A aansluiting gekund.
Nog een argument om een woning niet voor te bereiden op 63A is dat de trend er juist naar toe gaat om grote aansluitingen extra te belasten, wat mijns inziens ook terecht is, want waarom zou Mien die op haar flatje 3-hoog achter woont hetzelfde vastrecht moeten betalen als iemand die in een grote vrijstaande keet woont en ook nog zijn elektrische auto wil gaan laden?
En je praat letterlijk over misschien 100 euro verschil voor de kast (het zijn tenslotte enkel de aardlekken, en wat bekabeling), ik zou het er niet om laten. Prijsverschil tussen 40A en 63A componenten is klein.
Bij de meeste modern kasten zitten er vaak aardlekautomaten in, dan is het probleem weer kleiner.
Zwaardere aansluitingen worden overigens al zwaarder belast. (vastrecht)
Thuisaccu als verlaging kun je zo zien, maar ook als verhoging want je kunt er ook alsnog mee uit het net trekken EN uit de accu tegelijk. (EN je solar er nog eens bij

[Voor 4% gewijzigd door Navi op 10-05-2023 15:49]