Toon posts:

[SC] Cryptocurrency Slowchat topic #24 Vorige deelOverzicht

Pagina: 1 2 3 ... 125 Laatste
Acties:

 • Taro
 • Registratie: September 2000
 • Niet online

Taro

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
Mede-auteur:
 • .oisyn
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 00:30

.oisyn

Dit topic volgt de Slowchat reeks op. In het Nieuws & koersen topic kan er uitgebreider en inhoudelijker worden ingegaan op ontwikkelingen en trading.
 

Inleiding

Welkom in het slowchat topic! Heb je een korte vraag? Gebruik even de search binnen dit forum om te kijken of de vraag niet al is gesteld, en zo niet start dan het liefst even een apart topic. Voor sommige categorieën zijn er echter aparte topics:Let op:
 1. Een aanzienlijk gedeelte van de mensen maakt verlies met cryptocurrency. Dit heeft verschillende oorzaken zoals het op de piek van een marktcyclus instappen, het aankopen van de verkeerde cryptocurrency (scams, "shitcoins"), het niet goed beveiligen van de aangekochte cryptocurrency (phishing, hacks, ingaan op Twitter "verstuur 0,1 ETH en ontvang 1 ETH verzoeken") en nog vele andere redenen. Doe dus eerst onderzoek naar de fase waarin de markt zich bevindt en welke cryptocurrency zich al langer bewezen heeft, voordat je instapt en een aankoop doet.
 2. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Investeer nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen! We hebben helaas de afgelopen jaren veel traders veel geld zien verliezen, soms wel 10.000'en Euro's, dus pas erg goed op met wat je doet.
 3. Hoe verleidelijk het ook is: Post nooit de waarde van je portefeuille, hoeveel winst je op een dag hebt, wat voor aantal je van een bepaalde cryptocurrency hebt, etc. Je weet nooit wie er met welke intenties meeleest. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij mensen met cryptocurrency thuis zijn opgezocht en overvallen. Denk dus niet dat het jou niet zal overkomen. Wil je toch laten zien wat voor mooie trade je gemaakt hebt? Benoem dan het percentage.

Pas op, scams!
Op Twitter, YouTube en andere locaties probeert men regelmatig mensen op te lichten. Denk hierbij voornamelijk aan de "Stuur 0,5 ETH op en krijg 5 ETH terug!" achtige oproepen. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Trap hier niet in, niemand gaat jou gratis meer cryptocurrency of geld geven in ruil voor je kleine inleg, je zult de coins die je opstuurt 100% zeker kwijtraken, hoe mooi het aanbod ook klinkt. Helaas zijn hier wereldwijd al vele duizenden mensen ingetrapt.

Verstrek nooit je private key, seed, 12/24 woorden of andere toegang tot je wallet aan iemand anders
Niemand heeft je private key, seed, 12/24 woorden of login nodig om je te kunnen helpen. Adressen met transactie ID's (TXID) zijn voldoende voor supportmedewerkers om je te kunnen helpen. Geef je private key, seed of 12/24 woorden ook niet aan een supportmedewerker die je benadert als je om support vraagt via bijv. Telegram. Of aan een willekeurig iemand die je wil helpen om weer toegang tot je funds te krijgen. Je bent niet de eerste die de volledige inhoud van zijn wallet verliest door iemand onterecht te vertrouwen. Helaas zijn er al vele voorbeelden langsgekomen van users die hierdoor hun cryptocurrency zijn verloren. Pas dus op en vertrouw niemand!


Wat is de beste manier om de waarde van je crypto bij te houden?
Als je crypto verspreid over meerdere locaties hebt staan kan je bijv. een App zoals Delta gebruiken. Delta kan ook evt. verbinden met verschillende exchanges en brokers om live de inhoud van je wallet op te halen. Het is mogelijk om historische data, aan- en verkopen bij te houden, etc.

Let op: Als je een API-key aanmaakt om live te synchroniseren, zet deze dan altijd op read-only mode! Hierdoor voorkom je dat iemand met je cryptocurrency aan de haal kan gaan. Je zult niet de eerste zijn die alles verliest door ook "write" aan te vinken, alleen "read" aanzetten is voldoende.


Welke exchanges gebruiken jullie en waarom?
Dat is afhankelijk van welke cryptocurrency je wil kopen, op o.a. de volgende websites kan je alle cryptocurrency vinden:Klik op de coin die je wil kopen, klik op de "markets" tab en je ziet op welke exchanges deze beschikbaar is.

De meeste traders in dit topic zijn actief op Binance, Kraken en Coinbase Pro.

Binance
Binance ondersteunt veel verschillende cryptocurrency, heeft een erg hoog handelsvolume, lanceert ICO's (Initial Coin Offerings), heeft lage fee's (Koop direct wat BNB coins, dan krijg je korting!) en de support is prima. Binance.com ondersteunt naast veel verschillende cryptocurrency ook stablecoins (1 USD = +-1 stablecoin) zoals USDT, USDC, DAI, PAX en anderen, maar, USD (Dollar) wordt niet ondersteund. Binance.com heeft sinds enige tijd ook ondersteuning voor de Euro en het was voorheen mogelijk er via iDeal en SEPA geld te storten. Deze mogelijkheid is echter (tijdelijk) uitgeschakeld ivm verscherpt toezicht op Binance. Binance is druk bezig te voldoen aan strengere eisen en zal op termijn waarschijnlijk wel weer iDeal mogen ondersteunen.

Kraken
Kraken ondersteunt veel verschillende cryptocurrency, heeft een bovengemiddeld handelsvolume, heeft gemiddelde fee's en de support is prima. Kraken ondersteunt o.a. instappen en uitstappen via Euro en is dus een goede exchange om als Nederlandse trader te gebruiken.

Euro's storten kan via een overschrijving (SEPA) of via de tussendienst Plaid waarbij je een directe overschrijving doet zoals bij iDeal. De betaling loopt via de aangesloten bank

Coinbase Pro
Coinbase Pro is de "expert versie" van Coinbase, voor de iets gevorderde trader. Coinbase Pro biedt ten opzichte van Binance en Kraken minder verschillende cryptocurrencies aan, heeft een bovengemiddeld handelsvolume, heeft bovengemiddelde fee's en de support is doorgaans prima. Coinbase Pro ondersteunt o.a. instappen en uitstappen via Euro en is dus een goede exchange om als Nederlandse trader te gebruiken. Via Coinbase is instappen/uitstappen relatief duur, via Coinbase Pro kan dit veel goedkoper en daarnaast kost het uitbetalen naar je rekening maar 0,15 Euro.

FTX
FTX is REKT.


Welke cryptocurrency kan ik het beste gebruiken voor het versturen van bedragen tussen brokers en exchanges?
Bitcoin is helaas relatief traag en duur om te versturen. Litecoin, Ethereum en NEO zijn erg snel en de laatste is doorgaans gratis om te versturen. Het nadeel van LTC en NEO is dat ze op veel exchanges geen handelsparen hebben en je ze dus moet omzetten naar bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. Daar zit wederom een fee aan verbonden en daarom is Ethereum vaak de beste optie. Kijk dus eerst even welke handelsparen de exchange ondersteunt en kies daarbij de beste match.


Wat is de goedkoopste manier om met cryptocurrency te beginnen?
De goedkoopste manier om te beginnen is bijvoorbeeld een Binance, Coinbase of Kraken account aan te maken en Euro's naar de betreffende bankrekening over te maken of via iDeal te storten. Binnen enkele dagen staat je geld op de rekening en kan je beginnen met traden. Een duurdere, maar snellere, manier om in te stappen zijn bijvoorbeeld creditcard overboekingen.


Ondersteunt een exchange geen Euro overboekingen/stortingen, dan is een goedkope en populaire manier/route om te starten via Bitvavo: Bitvavo -> Euro's storten -> Omzetten naar bijv. XLM, Nano, XRP of TRX -> Withdraw naar de gewenste exchange.

Verder heb je brokers zoals (A-Z):De brokers met Nederlandse ondersteuning (alle bovenstaande) bieden ook iDeal betalingen aan en daardoor kan je snel en goedkoop instappen. Brokers hanteren een fee die hoger is dan de fee die exchanges hanteren. Voor het instappen is deze relatief gezien nog laag, maar, voor het uitbetalen naar Euro wordt vaak de hoofdprijs gevraagd. Minimaliseer het inkopen en verkopen via brokers en laat dit indien mogelijk via de doorgaans goedkopere exchanges verlopen.

Sinds mei 2020 staan Nederlandse aanbieders van diensten voor het wisselen van cryptovaluta en/of aanbieders van "bewaarportemonnees" onder toezicht van de Nederlandsche Bank (DNB). Deze aanbieders van cryptodiensten mogen sinds deze datum hun activiteiten alleen verrichten als ze in het openbaar register van DNB zijn opgenomen.

Dit register kan je hier vinden: https://www.dnb.nl/toezic...dex.jsp?&page=2#overzicht.


Ok, accounts aangemaakt, geld op de exchange staan, maar welke cryptocurrency zal ik kopen en waarom?
De vraag wordt regelmatig gesteld in welke crypto je het beste kunt stappen en waarom. De vraag in het topic stellen levert je tig verschillende antwoorden op en gaat je doorgaans niet verder helpen. Iedereen heeft immers zijn eigen favorieten en redenen om in te stappen.

Mocht je dan toch de vraag willen stellen, beantwoord daarbij dan direct de volgende vragen:
 1. Op welke termijn wil je rendement zien / je geld eruit halen?
 2. Hoeveel risico wil je nemen binnen die periode?
 3. Wat voor rendement hoop / verwacht je te halen?
 4. Hoeveel ben je ingelezen / wat is je kennisniveau over crypto?
Kan je daarna alsnog niet kiezen: Trap niet in de valkuil van de vele schreeuwerige YouTube video's of Social Media berichten. Iedereen probeert wel een muntje te shillen en belooft gouden bergen en de nieuwe Bitcoin te zijn. De verhalen over mensen die veel hebben verloren door in een nieuwe veelbelovende coin zijn gestapt zijn ontelbaar, trap er dus niet in. Doe vooral zelf goed onderzoek, lees de whitepapers, negeer buzzwoorden en kijk overal zeer kritisch naar. Is het te mooi om waar te zijn, dan is het dat ook vaak. Heeft de oud-CEO van Intel écht meegewerkt? Is er écht een partnership met Microsoft (of nemen ze er alleen Office 365 af en noemen ze dat een samenwerking?), prik er goed doorheen, men probeert je van alles wijs te maken.

Het meest gehoorde advies dat men je zal geven: Kies voor de gevestigde orde: Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH), die hebben zichzelf bewezen. Kan je dus niet kiezen, ga dan voor 1 van deze 2, of verdeel je inleg over beide.

Mocht je binnen een bepaald thema een cryptocurrency willen aanschaffen, dan is dit een handig (maar helaas inmiddels verouderd) overzicht:

Mocht je een nieuw en recent overzicht hebben gevonden, neem dan contact op met de topicstarters


Ok, ik heb mijn inzet x1000 zien gaan en wil gaan rentenieren. Of er breekt paniek uit in de markt. Hoe stap ik snel en goedkoop uit?
Hier zijn verschillende manieren voor. Dit kan via bijv. de hierboven genoemde brokers, maar deze hanteren erg hoge fee's voor het omzetten van cryptocurrency naar fiat (Euro, Dollar). Daarnaast wordt vaak ook nog een aanzienlijk bedrag in rekening gebracht om uit te laten betalen naar je Euro bankrekening.

De meeste traders zorgen daarom voor meerdere goedkope uitstapopties zoals bijv. Binance, Coinbase Pro en Kraken.

Mocht je je cryptocurrency verspreid hebben staan over meerdere exchanges en wallets, dan zet je dit bijv. allemaal om naar ETH, verstuur je dit naar de exchange waarmee je uit wil stappen en kan je door 1 grotere transactie alles uit laten betalen naar je rekening. Hier gaat doorgaans 1 of meerdere werkdagen overheen. Maak je geen zorgen als je na 2 dagen nog niets hebt ontvangen, dat is normaal.


Goede langetermijn strategie
Wanneer koop je cryptocurrency (bij) en wanneer verkoop je? Achteraf weet je pas wanneer een bullmarkt is geëindigd, maar je koopt graag laag bij en verkoopt graag hoog (=buy low, sell high). Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken, op https://medium.com/huddlo...in-recession-d04eb7cf3dd3 kan je een mooi voorbeeld vinden van een strategie die goed kan werken.


Wat betekenen al die vreemde woorden die jullie constant uitkramen?
 • AMA - Ask Me Anything, je kunt vragen stellen aan specifieke personen of de mensen achter een bepaalde cryptocurrency
 • ATH - All Time High
 • BAGHOLDER - Iemand die met waardeloos geworden crypto is blijven zitten.
 • COIN SHILLING - coins aanprijzen, vaak is de motivatie onduidelijk, trap er niet in.
 • DAYTRADER - Het dagelijks kopen en verkopen van cryptocurrency om te profiteren van prijsfluctuaties tijdens de handelsdag.
 • DCA - Dollar Cost Averaging, het op verschillende prijzen inkopen om daardoor de gemiddelde aankoopprijs van je crypto te verlagen in het geval de koers nog verder daalt. Bijv: Limit buy orders op zowel 0,9, 0,8 als 0,7 USD plaatsen ipv all-in op een prijs van 0,9 USD
 • DYOR - Do Your Own Research
 • Fiat - Ouderwets geld, zoals Dollars of Euro's
 • FOMO - Fear of missing out. Doorgaans wil je de boot niet missen, koop je coins, om daarna een snelle koersdaling mee te maken. Schakel je emoties uit!
 • FUD - Fear, uncertainty and doubt. Kortom: Onzin verspreiden.
 • GAK - Gemiddelde aankoopkoers.
 • HODL - Hold on for dear life: Hodlers geloven dat dipjes tijdelijk zijn en verkopen daarom zelden
 • LAMBO! - Iedereen hier hoopt ooit een Lamborghini te kunnen kopen door de winsten.
 • MOON! - De koers gaat door het dak, richting de maan!
 • OTC - Over the counter. Een grote transactie die buiten exchanges om plaatsvindt. Een koper en verkoper bereiken overeenstemming over de aan- en verkoop van doorgaans grote hoeveelheden coins en handelen dit onderling af. Deze transactie heeft hierdoor geen invloed op de prijs van de betreffende currency
 • PF - Portfolio of portefeuille, de coins die je hebt en de fiat waarde ervan
 • PNL - Profit and Loss
 • REKT - Afkorting van Wrecked ofwel volledig gesloopt of failliet
 • SHITCOIN - Coin die geen toegevoegde waarde heeft.
 • SAT of Satoshi - 1 Bitcoin bestaat uit 100 miljoen satoshis (Sats). 1 Satoshi wordt op de volgende manier weergegeven: 0.00000001 BTC je kan het dus een beetje vergelijken met de cent t.o.v. de Euro.
 • TA - Technische analyse, eerder gebruikt voor traditionele aandelen, maar ook door velen gebruikt voor crypto. Op basis van patronen kan je bepaalde koersdoelen beter voorspellen. Start hier vooral geen discussie over, die ga je niet winnen.
 • Whale - Iemand met grote aantallen coins die de koers kan beïnvloeden.

Live Bitcoin koers bekijken

Wat exotische en alternatieve data

Hoe maak ik het traden veiliger en verlaag ik het risico op een grote koersdaling?
Daarvoor bieden exchanges mooie opties aan: Stop losses. Hier zijn verschillende variaties van, maar 95% van de exchanges ondersteunt in ieder geval de standaard stop loss. Hoe werkt dit?
 • Stop waarde: Het bedrag waarop de stop limit order die je nu aanmaakt in werking treedt.
 • Limit waarde: Het bedrag waarvoor je de coins wil verkopen
 • Aantal: Doorgaans 100%, maar je kunt natuurlijk ook 4 orders van ieder 25% plaatsen, of maar 1 van 50%, bepaal hiervoor een strategie.
Voorbeeld: Je wil 1 Bitcoin verkopen als de Last koers (de prijs per Bitcoin van de laatste order op de exchange) onder 4980 USD komt.
 • Stop: 4979,99
 • Limit: 4900
 • Aantal: 100% (vul hier geen percentage in, maar het daadwerkelijke aantal coins dat je wil verkopen)
Als de koers nu de 4979,99 aantikt, zal er automatisch een Limit order op 4900 worden geplaatst met het aantal coins dat je wil verkopen. Als hier vraag naar is voor dat bedrag, dan ben je dus verzekerd tegen een verdere daling.

Maar dat is toch zonde? Ik gooi nu 79,99 USD weg? Waarom niet de limit op 4979,98 zetten? Daar zijn meerdere redenen voor:
Je order wordt altijd uitgevoerd voor de best mogelijke prijs. Staat er dus een koop order klaar op 4979,98, dan krijg je die koers. Helemaal prima dus!
Maar, de reden dat je een limit een stuk lager zet, is dat er bijvoorbeeld een whale 1000 Bitcoins verkoopt met een market order vanaf 4980. Hierdoor zullen bijvoorbeeld alle orders tussen 4979,99 en 4920 worden opgekocht. Daarna worden eerst nog stop losses van anderen uitgevoerd die eerder waren en daarna is jouw order pas aan de beurt. Jouw order koopt dan bijv. 1 Bitcoin vlak boven de 4900 op. Mocht je het verschil tussen Stop en Limit dus te klein maken, dan kan het zijn dat de koers al lager is dan de door jou ingestelde limit en je met een niet ingevulde sell order blijft zitten.

Per coin verschilt uiteraard de USD waarde tussen stop en limit. Bij Bitcoin kan je bijv. 50 Dollar verschil aanhouden, maar bij Litecoin bijv. 3 Dollar, bij XRP bijv. 0,5 of 1 cent. Het betreft dus een willekeurig percentage van de prijs van de betreffende coin waar je je zelf goed bij voelt.

Een nadeel van een stop loss kan zijn is dat er even een kleine snelle koersdaling is omdat bijvoorbeeld 1 grote trader via een market order 100 Bitcoins verkoopt. Hierdoor wordt je stop loss geraakt, maar daarna veert de koers vaak weer gewoon op en dus heb je te goedkoop verkocht. Veel beginnende traders stappen daarna direct weer in, om dus laag te hebben verkocht, hoog te hebben gekocht = een recept om snel door je geld heen te raken. Ga hier dus zorgvuldig en spaarzaam mee om.

Je kunt een stop order ook inzetten om cryptocurrency te kopen als deze boven een bepaalde prijs komt. Dit realiseer je door ipv de Sell order een Buy order aan te maken, of door de Stop waarde lager in te stellen dan de Limit waarde. Door deze keuze heb je geen last van koersdalingen en koop je een coin automatisch als deze stijgt. Let wel op: Soms zijn er kleine pieken voorafgaand aan een grote daling. Het kan dus voorkomen dat je duur koopt om daarna een daling mee te pakken. Helaas blijft het cryptocurrency en daarmee erg volatiel en onvoorspelbaar: Investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen!

Binance geeft je overigens na het submitten van de order eerst nog een tekstuele toelichting over hoe de door jouw ingestelde Stop order wordt uitgevoerd. Je kunt dit dus veilig uitproberen.


Wat is shorten? Wat is long? Wat zijn XBT, BitMEX en ByBit?
In plaats van een cryptocurrency te kopen kan je ook zogenaamd short of long gaan met een cryptocurrency naar keuze. Het bijkomende voordeel hiervan is dat je leverage (hefboom) kunt toepassen. Als je bijvoorbeeld 0,1 Bitcoin hebt, dan kan je met 10x leverage met 1.0 Bitcoin handelen. Het voordeel hiervan is dat je snel winst kunt maken, het nadeel is dat je ook snel erg veel kunt verliezen. Naast 10x opties zijn er ook 25x, 50x en zelfs 100x opties. Met leverage traden is enorm risicovol en je kunt er erg snel heel veel geld mee verliezen. Het overgrote gedeelte van de traders verliest geld met leverage traden, pas dus op en begin hier niet aan als je niet weet wat je doet.


Uitleg over het handelen op BitMEX en ByBit
Maak om te beginnen een account aan op het testnet van BitMEX (https://testnet.bitmex.com). Vul wat ordergegevens in. Speel met leverage, kijk wat dat met de kosten, het aantal XBT (Bitcoin) doet, etc. Je hoeft dus de order nog niet te submitten, maar je kijkt gewoon wat de instellingen doen.

In het kort: De aantallen die je ziet zijn contracten van 1 USD per stuk. Zou je dus nu bijv. 1 Bitcoin overmaken (prijs: 4069 USD op het moment van schrijven) en in je BitMEX pf hebben, dan kan je met 1x leverage 4069 contracts kopen a 1 USD per stuk. Maar, ga je met leverage spelen, bijvoorbeeld 10x, dan kan je 10x 4069 = 40.690 contracten a 1 Dollar per stuk kopen en dus speel je eigenlijk met 10 Bitcoin ipv 1 Bitcoin. Je koopt echter geen Bitcoin, maar, je zet je Dollars in als een soort lening als je short (gokken op een daling) of long (gokken op een stijging) gaat. Omdat je geen Bitcoin koopt die meer of minder waard wordt, maar op basis van contracten werkt, speel je met USD's en die zet je dus in, zie het als wedden op een paard. Dan zal dat inhouden dat je ook met een liquidation price speelt. In dit geval 4069/10 -> de huidige Bitcoin prijs + 406,9 Dollar. Speel je dus met 10x leverage en zit je in een short, dan kan de Bitcoin prijs met 406,90 Dollar stijgen totdat je "failliet" bent en je volledige inzet kwijt bent. Daalt de prijs echter, dan speel je met bijvoorbeeld 10 Bitcoin (XBT) en bij een daling van 400 USD per Bitcoin krijg je 10x 400 USD = 4.000 USD in Bitcoin uitgekeerd. Speel je met 25x leverage, dan wordt je liquidation price 4069/25 = de huidige Bitcoin prijs + 163 = 4232 USD. Raakt de koers dat dus aan, dan ben je je volledige inzet kwijt, MAAR, als de koers daalt, dan krijg je per USD dat Bitcoin daalt 25x die waarde, dus per 1 USD daling krijg je 25 USD.

Kortom, je kunt met meer Bitcoin handelen dan je daadwerkelijk hebt, maar, met als risico dat je je inzet volledig kwijtraakt ipv dat je met een lagere pf waarde eindigt. Iedere trade begin je negatief ivm de fee, en iedere x uren betaal of krijg je nog funding kosten, afhankelijk van of de hoeveelheid shorts of longs hoger is. Dit heeft ermee te maken dat bijv. BitMEX een risico loopt en dat dekken ze af door een buffer op te bouwen. Als jij namelijk geliquideerd wordt, moet iemand jouw contracten overnemen voor een bepaalde prijs en er hoeft niet altijd iemand klaar te staan om ze te kopen.

Je kunt maximaal je inzet verliezen, niet meer. Heb je 0,5 Bitcoin en zet je 0,25 Bitcoin in, dan kan je maximaal 0,25 Bitcoin verliezen.


Cryptocurrency is erg volatiel, enkele voorbeelden
In mei 2022 daalde cryptocurrency LUNA in enkele dagen tijd van >75 USD per stuk naar minder dan 0.01 USD per stuk. Enkele weken eerder tikte LUNA zelfs nog de 119 USD aan. Heel veel mensen hebben hierdoor heel veel geld verloren, blijf altijd voorzichtig en handel alleen met geld dat je écht kunt missen!


Op 30-5-2019 steeg Bitcoin binnen 15 minuten van 8.725 USDT naar 9.074 USDT, om daarna in 10 minuten naar 8.625 USDT te dalen. Enkele minuten later werd zelfs nog 8.513 USDT aangetikt. Juich dus niet te vroeg en blijf altijd alert!


Bitcoin Cash SV (BSV) steeg tussen 21-5-2019 en 30-5-2019 van ongeveer 63 USD naar 242 USD, om in de loop van 30-5 ineens binnen 1 minuut naar 45 USD te dalen (O.a. door opeenstapelende long liquidaties) en daarna weer snel te stijgen naar 220 USD. Stop losses kunnen fijn zijn, maar soms kan je ze maar beter achterwege laten :)

De Bitcoin roller coaster guy bestaat niet voor niets:Staken en holden
Het voor langere tijd holden van een bepaalde coin kan een strategie zijn. Actief traden is tijdsintensief en kan voor meer rendement zorgen, maar ook voor minder rendement als het je niet goed af gaat. Holden is voor veel mensen een strategie, mits je natuurlijk wel voor jezelf bepaalt wat je doel is en wanneer je uit gaat stappen.

Staken is niet hetzelfde als holden. Voorbeeld: Bitcoin is een zogenaamde Proof of Work (PoW) cryptocurrency. Miners en full nodes zorgen er samen voor dat nieuwe blocks (met daarin de meest recente transacties) worden gemined en gedeeld worden tussen alle nodes. Als je Bitcoin hold krijg je daar geen extra inkomsten voor, je bent afhankelijk van de koers voor het rendement. En Bitcoin is een PoW cryptocurrency. Dit is een manier om transacties te valideren die erg veel energie vraagt, de Bitcoin blockchain is hierdoor wel het minst makkelijk over te nemen en daardoor enorm veilig tov andere blockchains.

Een andere manier om de veiligheid van een netwerk te bewaken is Proof of Stake (PoS). Bij een Proof of Stake blockchain kan je meehelpen om de blockchain te valideren door bijv. een wallet van de betreffende coin te installeren en actief open te houden, terwijl je zelf een x aantal coins bezit. Jouw computer zal een deel van de blokken (transacties) valideren en daar krijg je een "reward" voor in de vorm van de betreffende cryptocurrency, of een alternatief. Hierdoor krijg je rendement of dividend. Bekende PoS coins met bijbehorende rewards:
 • NEO / GAS
 • ONT / ONG
 • XTZ / XTZ
 • VET / VHTO
 • etc.
Het holden van een bepaalde PoS cryptocurrency kan dus lucratiever zijn dan het holden van een willekeurige andere coin omdat je er ook dividend voor terug krijgt. De meeste exchanges geven je eenmaal per maand het dividend.

Een groot aantal cryptocurrency vereisen niet meer dat je zelf actief bijdraagt aan het veiliger maken van de blockchain, maar geven je bijv. gewoon een rendement voor het in bezit hebben van de coins. Binance en vele andere exchanges keren je een mooi rendement uit over de PoS coins die je in de pf hebt zitten.

Naast PoS is er ook de variant Delegated Proof of Stake. Hierbij draag je zelf niet actief bij aan validatie, maar stem je met je munten op anderen die dat doen.

Bij Binance, Crypto.com, Nexo.io en anderen is het ook mogelijk om cryptocurrency tijdelijk of voor langere tijd "weg te zetten" en daar rente op te ontvangen. Dit kan flexibel zijn, of voor een bepaalde periode worden vastgezet. De rendementen kunnen interessant zijn, maar wegen doorgaans niet op tegen bijv. een coin die enorm in waarde daalt. Daarom is het altijd goed om af te wegen of de rendementen opwegen tegen de waardedaling. Veel van deze rente wordt door de eigenaar van de exchange betaald en is dus niet per se afkomstig van de partij achter de betreffende blockchain. Vandaar dat sommige partijen zoals Nexo en Crypto.com ook rente kunnen geven op Bitcoin.

Op Binance kan je op deze pagina de mogelijkheden voor het staken van cryptocurrency vinden. Locked staking betekent dat je je inleg voor bijv. 7, 14 of 21 dagen vastzet en niet tussentijds kunt opnemen. Flexible staking betekent dat je je inleg ieder moment kunt opnemen, maar daarvoor is in ruil het rentepercentage een stuk lager.

Op bijvoorbeeld Bitvavo.com krijg je ook staking rewards op Bitcoin en andere cryptocurrency. Op deze pagina kan je zien voor welke cryptocurrency dit geldt.


Hardware wallets
Veel mensen kiezen ervoor om hun munten op een exchange te laten staan om regelmatig te kunnen handelen, of omdat dat gewoon makkelijker is. Dit kan echter risico's met zich meebrengen. Als een exchange bijvoorbeeld failliet gaat (wat niet ongekend is), kan het zijn dat jouw munten onderdeel worden van het faillissement en dat je dus je munten kwijtraakt. Overweeg daarom óf je munten op een exchange laat staan, en zo ja, hoeveel van je portfolio. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen een klein deel van je portfolio erop te laten staan om te handelen en de rest veilig(er) in eigen beheer te nemen.

Het aantal diefstallen door hacks waar exchanges in het verleden mee te maken hebben gehad is inmiddels allang niet meer op twee handen te tellen. Sommige exchanges zijn er goed mee omgegaan en hebben het verlies volledig vergoed, maar heel veel zijn volledig op de fles gegaan, waarbij de val van MtGox in 2014 wellicht het bekendste voorbeeld is.

Een ander probleem is het stelen van je credentials. Iedereen die namens jou toegang tot de exchange kan verschaffen, zou je coins kunnen verplaatsen. Vaak zijn daar wel wat barrieres voor op te werpen, zoals een van tevoren in te stellen whitelist van wallet adressen die in jouw bezit zijn, zodat een hacker niet zomaar de coins naar zijn eigen exchange kan sturen.

Hoe dan ook, het mantra is over het algemeen: not your keys, not your coins. Oftewel, zolang *jij* niet over de private keys beschikt waar de coins gestald zijn, blijft het een risico. Nu zul je je nooit kunnen wapenen tegen álle risico's, maar het meest veilig zijn over het algemeen wel de zogenaamde hardware wallets. Dit zijn fysieke devices die jouw sleutels beheren. De coins staan niet op het device zelf (want die leven alleen virtueel binnen de blockchain), maar het device kan voor jou de transacties ondertekenen. Dit is veiliger dan een wallet waarbij de private keys in beheer zijn op je PC of mobile device, aangezien die aan het internet hangen en dus theoretisch op afstand gehackt kunnen worden en de keys gestolen. Bij een hardware wallet verlaat de private key nooit het device. Sterker nog, het is praktisch onmogelijk om de keys zelf te achterhalen, afgezien van de originele recovery seed (typisch een lijst van 12 of 24 woorden) die dient als backup mocht het apparaat kapot gaan of zoek raken.

De meest bekende hardware wallet makers zijn Trezor en Ledger. Daarnaast heb je nog Specter DYI, een zelfbouw hardware wallet die je kunt maken van breed verkrijgbare componenten.

Mocht je een dergelijk apparaat willen bestellen, probeer dan bij de bestelling zo weinig mogelijk persoonlijke gegevens achter te laten. Laat het bijvoorbeeld bezorgen bij een afhaalpunt ipv direct bij je thuis, en gebruik waar mogelijk een andere naam. Het euvel wil namelijk dat bij Ledger onlangs de database met persoonlijke gegevens zijn gestolen en publiekelijk zijn gedeeld. Je wil natuurlijk liever niet dat iedereen kan zien dat jij zo'n apparaat hebt en waar je woont.

Wellicht ten overvloede, maar de recente datalek bij Ledger (in 2017) impliceert niet dat het apparaat daarmee onveilig is geworden. Mocht je emailadres zijn gelekt, wees alert op phishing mails die zeggen dat je device compromized is en of je ergens in wil loggen - Ledger zal jou nooit vragen om login gegevens of de recovery seed. Je hardware device is veilig. Haal nieuwe firmwares ook alleen direct bij Ledger zelf vandaan, klik niet op een link in een mail die daarnaar verwijst.


Crypto betaalkaarten
Verschillende exchanges/brokers bieden ook betaalkaarten aan. Dit zijn doorgaans VISA debit-kaarten waarmee je via standaard creditcard betaalmogelijkheden met je crypto kunt betalen. Bekende aanbieders zijn:
 1. Coinbase Card
 2. Crypto.com Card
 3. Swipe Card (Overgenomen door Binance) - Meer info: Swipe card - Gratis Spotify en tot 8% cashback op je uitgave
 4. Binance Card
Het interessante van het gebruik van zo'n kaart is dat je vaak korting op je aankopen krijgt en dit bedrag in de vorm van bijvoorbeeld Bitcoin of BNB teruggestort krijgt in je wallet. Bij bijvoorbeeld de Swipe & Binance Card kan je wel tot 8% korting op je aankopen terugkrijgen. In ruil daarvoor moet je bijv. wel een hoeveelheid SXP (Swipe) of BNB (Binance) holden. Des te meer je hold, des te hoger het kortingspercentage wordt. Je hoeft niet per se met crypto te betalen, je kunt ook gewoon Euro's overmaken en in de wallet plaatsen.

Hoe werkt dit? Voorbeeld voor Binance:
 1. Vraag de Binance Card aan via https://www.binance.com/en/cards/ (Virtueel of fysiek)
 2. Bekijk op https://www.binance.com/e...rope-Get-Up-to-8-Cashback hoeveel BNB je moet bewaren om het gewenste kortingspercentage te ontvangen. Voor het gehanteerde percentage geldt het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen.
 3. Zet BNB in je Spot wallet
 4. Verplaats crypto naar je Card Wallet of deposit Euro's op Binance
 5. Betaal met je Binance Card en ontvang de refund in de vorm van BNB binnen 2 dagen nadat de betaling op Completed staat.
Wil je nog meer voordelen ontvangen voor het bewaren (holden/staken) van BNB? Zet dan de BNB niet in je Spot wallet, maar in de BNB Vault (https://www.binance.com/en/bnbmining) voor de volgende extra voordelen:
 • Dagelijks dividend van alle launchpool tokens direct in je spot wallet, dus niet meer kiezen of wisselen tussen nieuwe/oude coins
 • BNB dividend op BNB (verwaarloosbare hoeveelheid)
Bijkomend voordeel van het holden van meer BNB:
 1. Korting op je trades, met voldoende tradingvolume en BNB stijgt ook nog je VIP-level, dus nog meer korting op fee's
 2. Extra korting op je Card aankopen
 3. De waarde van BNB zelf stijgt gemiddeld gestaag door, maar dit is natuurlijk geen zekerheid.

Bitcoin adres formaten / types
Bitcoin heeft de afgelopen jaren een aantal verbeteringen doorgemaakt waardoor het versturen van Bitcoin efficiënter en daarmee goedkoper is geworden. Zowel verzender als ontvanger moeten hetzelfde type ondersteunen om de transactie met bijbehorende voordelen (bijv. lage fee) te kunnen voltooien. Check daarom vooraf goed welke opties ondersteund worden. Een overzicht van de verschillende types:

Legacy
Legacy addresses are addresses that start with the number 1.
Example: 15e15hWo6CShMgbAfo8c2Ykj4C6BLq6Not

A legacy address is simply the hash of the public key to your private key. Back when Bitcoin launched in 2009, this was the only way to create an address. Today, this uses the most amount of space inside a transaction and is therefor the most expensive address type. Nowadays there is no good reason to use this type of address.

- Kraken en Binance ondersteunen dit type

PSH
Pay-to-Script-Hash are addresses that start with the number 3.
Example: 35PBEaofpUeH8VnnNSorM1QZsadrZoQp4N

In contrast to legacy addresses, pay-to-script-hash addresses are not the hash of the public key, but of a script that involves certain spending conditions, which stay hidden from the sender. P2SH addresses can even make use of SegWit and save transaction fees. Sending to a P2SH address is roughly 26% cheaper than using a wallet with legacy addresses.

- Kraken ondersteunt dit type

Segwit
Native SegWit are addresses that start with bc1q.
Example: bc1q42lja79elem0anu8q8s3h2n687re9jax556pcc

Using this type you can save additional 16% over the P2SH addresses, adding up to over 38% savings over legacy addresses. Because of these savings, this is currently the most used standard for addresses.

- Kraken en Binance ondersteunen dit type

Taproot
Taproot addresses start with bc1p.
Example: bc1pmzfrwwndsqmk5yh69yjr5lfgfg4ev8c0tsc06e

Regular taproot transactions are slightly bigger than native segwit, but smaller than legacy addresses. This is because they are tied to public keys instead of public key hashes. For complex transactions involving for example a multisignature script, taproot adresses save a lot of space, making them cheaper.

- Kraken en Binance ondersteunen dit type nog niet


Overig
Meer info volgt, waaronder:
 • Onbevestigde transacties
 • Werking van een blockchain
 • Centraal vs decentraal
 • Meer informatie over DeFi
Heb je zelf nog een waardevolle aanvulling of is bepaalde informatie gedateerd? Stuur even een bericht naar @Taro of @.oisyn.

Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen | Zappi V2 laadpaal | Dynamische energietarieven


 • Kol Nedra
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 01:10

Kol Nedra

don't trust, verify

Bitcoin Is the Most Trustworthy Asset, There’s No Second Best!


 • Nopheros
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 04-06 14:11

 • Don Guacamole
 • Registratie: November 2021
 • Laatst online: 22:22
Mooi, nieuw topic nieuwe kansen!!
Laat nummer 24 de rijkdom brengen waar we allemaal zo naar snakken!

 • _Gast_
 • Registratie: November 2020
 • Laatst online: 00:16
Door de alts zit ik weer op het bedrag van 20 februari. Maar geen idee of dit een dead cat bounce is van BTC of niet. Mening van de pro's?

 • Darrell
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 01:36

Darrell

Fiat moonboy

5e!

 • Alpina
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 00:27

[Voor 39% gewijzigd door Alpina op 22-02-2023 19:40]


 • Kol Nedra
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 01:10

Kol Nedra

don't trust, verify

_Gast_ schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 19:31:
Door de alts zit ik weer op het bedrag van 20 februari. Maar geen idee of dit een dead cat bounce is van BTC of niet. Mening van de pro's?
pro's? van deze grote geitenbende hiero? _O-

Bitcoin Is the Most Trustworthy Asset, There’s No Second Best!


 • Bushalte
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 21:12
Hier moet ik gepost hebben voor we op 69k staan

 MacBook Air M1 2020 / MacBook Pro Retina 13" 2015 / iPhone 14 midnight 


 • Moiety
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 00:24

 • Moiety
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 00:24
Zomaar

 • Darrell
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 01:36

Darrell

Fiat moonboy

Alle papieren handjes er weer uit? Longs gesloten en shorts geopend? Ja? Dan kunnen we weer omhoog.

 • resusaapje
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 00:16
Ah, hier zijn jullie. Ik was jullie even kwijt.

You guys! O+

WMWL


 • resusaapje
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 00:16
Hey psst @Taro , De Bitcoin roller coaster guy bestaat niet meer! :'(

WMWL


 • Taro
 • Registratie: September 2000
 • Niet online

Taro

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
resusaapje schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 19:46:
Hey psst @Taro , De Bitcoin roller coaster guy bestaat niet meer! :'(
Fixed, je kunt ook nooit op externe bronnen vertrouwen...

Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen | Zappi V2 laadpaal | Dynamische energietarieven


 • NeoflexNL
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 22:30

NeoflexNL

Forever young

Schoon en fris, op naar die ATH!

“Prediction is very difficult, especially if it's about the future”


 • AlterBridge
 • Registratie: September 2021
 • Laatst online: 04-06 11:54
Waar plaatsen jullie de TA lijntjes nu?

 • _Gast_
 • Registratie: November 2020
 • Laatst online: 00:16
Kol Nedra schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 19:38:
[...]


pro's? van deze grote geitenbende hiero? _O-
Goeie _O-

Maar sommigen kunnen tenminste nog charts 'lezen'. Ik ga gewoon op het gevoel af. :p

 • anti elppa
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 21:26
AlterBridge schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 19:50:
Waar plaatsen jullie de TA lijntjes nu?
Rond de ZERO

 • _Gast_
 • Registratie: November 2020
 • Laatst online: 00:16
Wow flink wat geweld nu op de BTC 1 min chart. Bullish vs Bearish...

 • DutchCrownNL
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 16:40
_Gast_ schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 20:01:
Wow flink wat geweld nu op de BTC 1 min chart. Bullish vs Bearish...
Yup,FOMC meeting gaande (begon om 20:00)

Xbox Live Ambassador | Xbox Series X & Xbox One X | Flintstone NL |


 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 19:56
DutchCrownNL schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 20:02:
[...]

Yup,FOMC meeting gaande (begon om 20:00)

 • _Gast_
 • Registratie: November 2020
 • Laatst online: 00:16
DutchCrownNL schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 20:02:
[...]

Yup,FOMC meeting gaande (begon om 20:00)
Ah ok. Ben benieuwd waar dit naar toe leidt....

[Voor 14% gewijzigd door _Gast_ op 22-02-2023 20:10]


 • Mr.P!nk
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 22:02
Tis chaos op https://aggr.trade/# :9~

 • merauder
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 04-06 13:54
_Gast_ schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 20:04:
[...]


Ah ok. Ben benieuwd waar dit naar toe leidt....
Sell the rumors, buy the news!

 • ByteMe_
 • Registratie: Januari 2009
 • Niet online
resusaapje schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 19:44:
Ah, hier zijn jullie. Ik was jullie even kwijt.

You guys! O+

[Afbeelding]
Ah, ik ging juist weer terug bij dit bord. Beetje wat BTC doet.

Mijn laatste reviews: Xiaomi Mi 9T | Mpow H12


 • verwijderd69
 • Registratie: Januari 2018
 • Laatst online: 21:36

I live inside that bubble, reality of the naive.


 • NeoflexNL
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 22:30

NeoflexNL

Forever young

Er komt wel een heel lang lontje aan deze 15m kaars -O-

“Prediction is very difficult, especially if it's about the future”


 • Kol Nedra
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 01:10

Kol Nedra

don't trust, verify

was dit het al??? waar is het beloofde 12k?

Bitcoin Is the Most Trustworthy Asset, There’s No Second Best!


 • _Gast_
 • Registratie: November 2020
 • Laatst online: 00:16
Oke pump en dump dus....

 • Blik1984
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 23:24
Gaat sowieso naar rechts

 • Beug
 • Registratie: Juli 2021
 • Laatst online: 22:53
Ik word de laatste tijd nogal gemakkelijk uitgestopt door mijn strakke stoploss. Hoe ver calculeren jullie eventuele wicks mee op levels?

 • GerjanT
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 22:56
resusaapje schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 19:44:
Ah, hier zijn jullie. Ik was jullie even kwijt.

You guys! O+

[Afbeelding]
De vorige keer heb ik drie maanden in deel 3 zitten refreshen. Heb het nu sneller door.

 • merauder
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 04-06 13:54
Beug schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 20:18:
Ik word de laatste tijd nogal gemakkelijk uitgestopt door mijn strakke stoploss. Hoe ver calculeren jullie eventuele wicks mee op levels?
Ik bekijk het per keer. Deze ronde op 24 eruit, en op 23.6 er weer in.

 • Beug
 • Registratie: Juli 2021
 • Laatst online: 22:53
merauder schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 20:20:
[...]

Ik bekijk het per keer. Deze ronde op 24 eruit, en op 23.6 er weer in.
Hoeveel % marge neem jij dan op een level? Dan bedoel ik echt aan de onderkant van een kanaal of level.

 • merauder
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 04-06 13:54
Beug schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 20:25:
[...]


Hoeveel % marge neem jij dan op een level? Dan bedoel ik echt aan de onderkant van een kanaal of level.
Meestal heb ik geeneens een stoploss. Op BTC zet ik die alleen op het moment dat het goed naar beneden lijkt te gaan.

Ik geloof meer in time in the market beats timing the market.

 • PHPResource
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 21:50
Pff wat een avond.. eerst bitcoin down. Nu weer een nieuwe topicreeks waarvoor ik een nieuwe bookmark moet plaatsen naar dit topic, de oude moet verwijderen en de nieuwe op exact dezelfde plek zetten als waar de oude stond.

Could i get some slack?

 • GerjanT
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 22:56
PHPResource schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 21:05:
Pff wat een avond.. eerst bitcoin down. Nu weer een nieuwe topicreeks waarvoor ik een nieuwe bookmark moet plaatsen naar dit topic, de oude moet verwijderen en de nieuwe op exact dezelfde plek zetten als waar de oude stond.

Could i get some slack?
Nee, de klappen heb je al gehad met deze zware dag. Arme ziel

 • Beug
 • Registratie: Juli 2021
 • Laatst online: 22:53
PHPResource schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 21:05:
Pff wat een avond.. eerst bitcoin down. Nu weer een nieuwe topicreeks waarvoor ik een nieuwe bookmark moet plaatsen naar dit topic, de oude moet verwijderen en de nieuwe op exact dezelfde plek zetten als waar de oude stond.

Could i get some slack?
You get knocked down but you keep movin forward!

 • -zenith-
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
PHPResource schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 21:05:
Pff wat een avond.. eerst bitcoin down. Nu weer een nieuwe topicreeks waarvoor ik een nieuwe bookmark moet plaatsen naar dit topic, de oude moet verwijderen en de nieuwe op exact dezelfde plek zetten als waar de oude stond.

Could i get some slack?
Je kan dit beter hebben dan klimaatstress

 • Taro
 • Registratie: September 2000
 • Niet online

Taro

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
PHPResource schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 21:05:
Pff wat een avond.. eerst bitcoin down. Nu weer een nieuwe topicreeks waarvoor ik een nieuwe bookmark moet plaatsen naar dit topic, de oude moet verwijderen en de nieuwe op exact dezelfde plek zetten als waar de oude stond.

Could i get some slack?
Huh, iemand sluit dit tabje/topic? Is hier al zo'n 3-4 jaar vastgeroest in de browser ;)

Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen | Zappi V2 laadpaal | Dynamische energietarieven


 • -zenith-
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Je zit te lang in deze rotzooi als je de kop van dit artikel anders leest: https://www.nu.nl/economi...s-als-je-gaat-staken.html

 • Ryderr
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 01-06 15:19
-zenith- schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 21:22:
Je zit te lang in deze rotzooi als je de kop van dit artikel anders leest: https://www.nu.nl/economi...s-als-je-gaat-staken.html
True that _/-\o_ ... wat ben ik in godsnaam met mijn leven aan het doen

To determine who rules over you, you simply find out who you're not allowed to criticize.


 • MrFX
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 19:09
Ryderr schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 21:27:
[...]

True that _/-\o_ ... wat ben ik in godsnaam met mijn leven aan het doen
Die vraag stelde ik me de afgelopen jaren heel vaak. Ik zat aan de grond (rock bottom) totdat ik deze man ontdekte >:)

Money and sex, storage and bandwidth: Only too much is ever enough.


 • Kol Nedra
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 01:10

Kol Nedra

don't trust, verify

Bitcoin Is the Most Trustworthy Asset, There’s No Second Best!


 • Traguardo
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 00:10
Ik denk dat is een mooie vent waar ik wel mee zou kunnen samenwerken. Schijt aan de orde en gewoon lekker van een biertje genieten! _/-\o_

Wacht... compleet verkeerd ingeschat.

No One Can Predict the Market!


 • xeoMe
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 16:14
Even een nutteloos postje zodat dit nieuwe topic weer in “mijn topics” staat

[Voor 5% gewijzigd door xeoMe op 22-02-2023 22:52]


 • Moiety
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 00:24
xeoMe schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 22:52:
Even een nutteloos postje zodat dit nieuwe topic weer in “mijn topics” staat
Hoeveel inhoud een inhoudsloos postje kan hebben d:)b

 • Taro
 • Registratie: September 2000
 • Niet online

Taro

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
Moiety schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 23:11:
[...]

Hoeveel inhoud een inhoudsloos postje kan hebben d:)b
Slimme manier om dit topic ten koste van een ander ook weer in hetzelfde lijstje te krijgen d:)b

Geintje...

Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen | Zappi V2 laadpaal | Dynamische energietarieven


 • DutchCrownNL
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 16:40
Kom op, je kan het wel, niet terug krabbelen nu he :X

Xbox Live Ambassador | Xbox Series X & Xbox One X | Flintstone NL |


 • Moiety
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 00:24
Taro schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 23:17:
[...]

Slimme manier om dit topic ten koste van een ander ook weer in hetzelfde lijstje te krijgen d:)b

Geintje...
Betrapt :/

 • Taro
 • Registratie: September 2000
 • Niet online

Taro

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
Het bleek geen bullflag te zijn, maar gewoon een mooi channeltje:

Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen | Zappi V2 laadpaal | Dynamische energietarieven


 • Visca
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 22:21
Het was natuurlijk helemaal niet zo leuk de afgelopen twee dagen, we dachten toch dat die 200W MA er een keer aan zou gaan en vervolgens tyft de heleboel weer naar beneden. Vergeet ik ook mijn long nog van een fatsoenlijke SL te voorzien en sta ik dus nu nog altijd zo'n 33% in het rood met die long, nou wat een kutzooi.

Om even iets positiever te zijn:
Niet fraai natuurlijk, de structuur van higher lows doorbroken. Positief puntje kan je zien in dat de blauwe zone nog niet verloren is. We zitten er op dit screenshot zelfs boven maar dat zegt nog niets natuurlijk. Als we er wel boven weten te sluiten is er in ieder geval hoop op wat nieuwe support.


Op hoger timeframe (1D):
Op de 1D is de hele structuur nog intact, de vorige higher low is hier slechts een wickje en dat is veel minder zwaarwegend, als de low die vandaag gezet is niet ineens alsnog capituleert tot onder de low/wick van 17 februari, zitten we wat mij betreft nog in een uptrend. En dat terwijl de beurs een dikke vette opdonder gekregen heeft de afgelopen dagen.


Oh en dan als aanvulling:
Een bullish divergence op de 4h. Is geen bullish teken op zichzelf, maar het kán een aanwijzing voor een trend reversal zijn. In dit geval, tussen twee lows is de waarde van BTC gestegen terwijl de RSI daalt, er is minder kracht voor nodig geweest om de koers toch wat hoger te krijgen ten opzichte van de vorige low.

Het enige nadeel in dit geval is dat het teveel candles beslaat dan je normaal ou willen door hoe RSI opgebouwd is. Op de daily is ie wel geldig en zie ik hem ook nog maar wat minder duidelijk. Dus misschien ben ik in dit geval iets teveel op zoek naar bullish signalen :+Conclusie: natuurlijk geen fraaie candles de afgelopen dagen, maar op hogere timeframes is er nog niet zoveel aan de hand. Oké, ik moet even aan mijn gezinnetje uitleggen waarom we de komende dagen kale pasta met een theelepel ketchup eten voor het geval die long zich echt niet hersteld maar dat is toch een kleinigheidje?

Ik laat hem nog even open, pas als we de low van 17 december echt opzoeken ga ik mijn verlies nemen, maar ik hoop dat het niet nodig is :)

 • Visca
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 22:21
24K!! Waar blijven die babes??
*O* *O* *O*

 • Moiety
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 00:24
Visca schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 23:36:
Het was natuurlijk helemaal niet zo leuk de afgelopen twee dagen, we dachten toch dat die 200W MA er een keer aan zou gaan en vervolgens tyft de heleboel weer naar beneden. Vergeet ik ook mijn long nog van een fatsoenlijke SL te voorzien en sta ik dus nu nog altijd zo'n 33% in het rood met die long, nou wat een kutzooi.

Om even iets positiever te zijn:
Niet fraai natuurlijk, de structuur van higher lows doorbroken. Positief puntje kan je zien in dat de blauwe zone nog niet verloren is. We zitten er op dit screenshot zelfs boven maar dat zegt nog niets natuurlijk. Als we er wel boven weten te sluiten is er in ieder geval hoop op wat nieuwe support.
[Afbeelding]

Op hoger timeframe (1D):
Op de 1D is de hele structuur nog intact, de vorige higher low is hier slechts een wickje en dat is veel minder zwaarwegend, als de low die vandaag gezet is niet ineens alsnog capituleert tot onder de low/wick van 17 februari, zitten we wat mij betreft nog in een uptrend. En dat terwijl de beurs een dikke vette opdonder gekregen heeft de afgelopen dagen.
[Afbeelding]

Oh en dan als aanvulling:
Een bullish divergence op de 4h. Is geen bullish teken op zichzelf, maar het kán een aanwijzing voor een trend reversal zijn. In dit geval, tussen twee lows is de waarde van BTC gestegen terwijl de RSI daalt, er is minder kracht voor nodig geweest om de koers toch wat hoger te krijgen ten opzichte van de vorige low.

Het enige nadeel in dit geval is dat het teveel candles beslaat dan je normaal ou willen door hoe RSI opgebouwd is. Op de daily is ie wel geldig en zie ik hem ook nog maar wat minder duidelijk. Dus misschien ben ik in dit geval iets teveel op zoek naar bullish signalen :+
[Afbeelding]


Conclusie: natuurlijk geen fraaie candles de afgelopen dagen, maar op hogere timeframes is er nog niet zoveel aan de hand. Oké, ik moet even aan mijn gezinnetje uitleggen waarom we de komende dagen kale pasta met een theelepel ketchup eten voor het geval die long zich echt niet hersteld maar dat is toch een kleinigheidje?

Ik laat hem nog even open, pas als we de low van 17 december echt opzoeken ga ik mijn verlies nemen, maar ik hoop dat het niet nodig is :)

 • Moiety
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 00:24
Taro schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 23:29:
Het bleek geen bullflag te zijn, maar gewoon een mooi channeltje:
[Afbeelding]

 • Moiety
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 00:24
Gelukkig kan ik zelf altijd hard lachen om mijn eigen memeposts. Nu slapen

 • Pelox
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 23:30
Topicnummer 24 en nooit meer onder de 24k *O*

420.


 • Moiety
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 00:24
Pelox schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 23:59:
Topicnummer 24 en nooit meer onder de 24k *O*
Of precies de helft.
12k

 • JDx
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 02-06 15:04

JDx

Ben ik ^

Dingen als Games enzo | En 3D/AI/PS hier


 • Visca
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 22:21
What the...

 • JDx
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 02-06 15:04

JDx

Ben ik ^

Dingen als Games enzo | En 3D/AI/PS hier


 • Visca
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 22:21
Hahaha jezus, keurig :') _O-

 • roflexx
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 01:36
En we gaan weer up!

 • elektriekert
 • Registratie: Augustus 2020
 • Laatst online: 22:20
Omlaag m'n bed in bedoel je!

 • ScuL
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 01:36
@Nopheros neuh, hij werkt nog wel maar we moeten wat geduldig zijn :) Geef het een paar dagen

-edit-

kennelijk heeft het geen dagen nodig :9

[Voor 22% gewijzigd door ScuL op 23-02-2023 03:45]

ProMods ETS2 uitbreiding - Mijn tijdszone is UTC+13


 • shovelhead1340
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 01:05
Straks wéér op $25k afketsen?

Ik lul ook zomaar wat


 • Dacuuu
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 22:34
Nope, 50k incoming.

 • sh4d0wman
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 02:22

sh4d0wman

Long live the King!

Hey een nieuw deel. Ik mis nog steeds de B Boormachine en F Flufje in de woordenlijst. Luie donders, gewoon gekopieerd van deel 1 zeker? :-(

Vandaag de 25k? Of... Vandaag is donderdag dus alles in de aanbieding. Mijn booty is ready oOo

[Voor 3% gewijzigd door sh4d0wman op 23-02-2023 05:47]

Being a hacker does not say what side you are on. Being a hacker means you know how things actually work and can manipulate the way things actually work for good or for harm.
Come to the dark side. We've got cookies.


 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 19:56
Ook weer eens lekker om in groen licht wakker te worden.[Voor 43% gewijzigd door Gipsy King op 23-02-2023 07:39]


 • BTFD
 • Registratie: Maart 2016
 • Laatst online: 21:26
Je zou maar weer een panic sell gedaan hebben gisteren, in de hoop op 12K terug te komen..

Well, guess again! >:) Pamp it!

Be “fearful when others are greedy, and greedy only when others are fearful.”


 • anti elppa
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 21:26
BTFD schreef op donderdag 23 februari 2023 @ 07:00:
Je zou maar weer een panic sell gedaan hebben gisteren, in de hoop op 12K terug te komen..

Well, guess again! >:) Pamp it!
zullen er weer genoeg geweest zijn ja. Gewoon weer wat actie om henk en ingrid wat waardeloze euro's uit de zak te kloppen

 • ScuL
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 01:36
Alles draait om psychologie..

ProMods ETS2 uitbreiding - Mijn tijdszone is UTC+13


 • anti elppa
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 21:26
sowieso

 • JDx
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 02-06 15:04

JDx

Ben ik ^

Dingen als Games enzo | En 3D/AI/PS hier


 • JDx
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 02-06 15:04

JDx

Ben ik ^

anti elppa schreef op donderdag 23 februari 2023 @ 07:09:
[...]


zullen er weer genoeg geweest zijn ja. Gewoon weer wat actie om henk en ingrid wat waardeloze euro's uit de zak te kloppen
Eerste keer dat ik er vlak nadat ik er eigen geld in heb gegooid ik niet alles weer weggemieterd heb na een daling van van 500 dollar :9

Maar verwacht er verder niet heel veel van. Wat erop staat heb ik gewoon nog niet nodig, dus whatever.

[Voor 11% gewijzigd door JDx op 23-02-2023 07:27]

Dingen als Games enzo | En 3D/AI/PS hier


 • MrFX
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 19:09

Money and sex, storage and bandwidth: Only too much is ever enough.


 • JDx
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 02-06 15:04

JDx

Ben ik ^

Dingen als Games enzo | En 3D/AI/PS hier


 • MicroWhale
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 19:29

MicroWhale

The problem is choice

JDx schreef op donderdag 23 februari 2023 @ 08:01:
[...]


Man man, 399 dagen, post dit volgend jaar maar weer :9
Ben je dan niet te laat?

Uitgaand van vorige halvings is er voor de helft hiervan een piek, dus over minder dan 200 dagen... maar als ik t puur op gevoel inschat dan wordt t ergens eind dit jaar, dus na de helft. Dat laatste komt dan voornamelijk omdat de pieken uitgerekter en % lager worden.

Het enige belangrijke is dat je vandaag altijd rijker bent dan gisteren. Als dat niet in centen is, dan wel in ervaring.


 • Darrell
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 01:36

Darrell

Fiat moonboy

Lekker muntje he @Vis ?

 • Vis
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 23:45
Celertjes gaan prima deze dagen inderdaad.. nog altijd ver van zijn Ath vandaan, maar goed, de volgende bull ver over zijn Ath dan maar 🚀

Nikon D610 || 85mm 1.8G || 50mm f1.8D || AW 15 R3 ||


 • Darrell
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 01:36

Darrell

Fiat moonboy

Vis schreef op donderdag 23 februari 2023 @ 08:26:
[...]


Celertjes gaan prima deze dagen inderdaad.. nog altijd ver van zijn Ath vandaan, maar goed, de volgende bull ver over zijn Ath dan maar 🚀
Mooie organische groei sinds 2023 begonnen is.

 • Taro
 • Registratie: September 2000
 • Niet online

Taro

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
Whoehoe, kan hopelijk snel die zepert van een paar dagen geleden achter mij laten *O* _/-\o_

BTC:
https://tweakers.net/i/4bw8iat50-FSm19LhE_ISwvrx0o=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/D3vjVnZVDX9YxbBONcvL08ZX.png?f=user_large

ETH:
https://tweakers.net/i/TCx82LxATf4H1egaVZl8glk7vPM=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/J8MDbLfrQrYOrnHwnrnGlGZH.png?f=user_large

Nu is de vraag of wanneer Bitcoin verder doorzet:

Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen | Zappi V2 laadpaal | Dynamische energietarieven


 • MicroWhale
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 19:29

MicroWhale

The problem is choice

@Taro je bedoelt vast wanneer in plaats van of.

Het enige belangrijke is dat je vandaag altijd rijker bent dan gisteren. Als dat niet in centen is, dan wel in ervaring.


 • Taro
 • Registratie: September 2000
 • Niet online

Taro

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
MicroWhale schreef op donderdag 23 februari 2023 @ 08:39:
@Taro je bedoelt vast wanneer in plaats van of.
Uiteraard :)

Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen | Zappi V2 laadpaal | Dynamische energietarieven


 • Mathias9956
 • Registratie: Februari 2023
 • Laatst online: 10-05 08:20
BTFD schreef op donderdag 23 februari 2023 @ 07:00:
Je zou maar weer een panic sell gedaan hebben gisteren, in de hoop op 12K terug te komen..

Well, guess again! >:) Pamp it!
Gelukkig zijn er ook mensen zoals mij die niet weten waarmee ze bezig zijn en gewoon dit als strategie gebruiken 8)7

The only easy day is yesterday.


 • MicroWhale
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 19:29

MicroWhale

The problem is choice

Gelukkig, dan is het enige waar ik me dit jaar zorgen over hoef te maken wanneer ik ga verkopen. d:)b

Het enige belangrijke is dat je vandaag altijd rijker bent dan gisteren. Als dat niet in centen is, dan wel in ervaring.


 • knakworst
 • Registratie: November 1999
 • Laatst online: 20:36

knakworst

Get Dilberted!


 • Mir64za
 • Registratie: Maart 2015
 • Laatst online: 21:26
Ik zal alvast de eerste keer $Astar benoemen in het topic.

 • BoulaMouzer
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 20:55
Mir64za schreef op donderdag 23 februari 2023 @ 08:58:
Ik zal alvast de eerste keer $Astar benoemen in het topic.
Nooit van gehoord, nieuwe coin of...

 • resusaapje
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 00:16
Haha, gekke Binance!

MATIC Flex Earn = 5,44% APR met auto compound
MATIC 30d Earn = 4,3% APR
MATIC 60d Earn = 4,9% APR

Welke zal ik eens kiezen? Uhhhhh :+

[Voor 5% gewijzigd door resusaapje op 23-02-2023 09:03]

WMWL


 • knakworst
 • Registratie: November 1999
 • Laatst online: 20:36

knakworst

Get Dilberted!

resusaapje schreef op donderdag 23 februari 2023 @ 09:03:
Haha, gekke Binance!

MATIC Flex Earn = 5,44% APR met auto compound
MATIC 30d Earn = 4,3% APR
MATIC 60d Earn = 4,9% APR

Welke zal ik eens kiezen? Uhhhhh :+
Morgen flex earn 1 procent :p

 • resusaapje
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 00:16
Klopt. Maar de percentages van die vaste stakings passen ze ook gerust gedurende de looptijd aan. Maak je maar geen illusies ;)

WMWL


 • Visca
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 22:21
-zenith- schreef op woensdag 22 februari 2023 @ 21:22:
Je zit te lang in deze rotzooi als je de kop van dit artikel anders leest: https://www.nu.nl/economi...s-als-je-gaat-staken.html
Ik had ook even een momentje toen ik tweakers opende net:

 • resusaapje
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 00:16
Visca schreef op donderdag 23 februari 2023 @ 09:31:
[...]

Ik had ook even een momentje toen ik tweakers opende net:
[Afbeelding]
- Wie betaalt je salaris als je gaat staken?
- Toevallige ontdekking rekt acculeven

Ik moet veel te hard lachen als ik dit lees. En het blijft grappig.

Niet goed... 8)

WMWL


 • AlterBridge
 • Registratie: September 2021
 • Laatst online: 04-06 11:54


Weerstandslijntje :> ?
Pagina: 1 2 3 ... 125 Laatste

Let op:
 • De meer inhoudelijke en onderbouwde berichten mogen in het Nieuws en koers topic: [NK] Cryptocurrency nieuws & koers topic #3.
 • Blijf on-topic.
 • Huizen, hypotheken, energierekeningen, airco's en warmtepompen zijn geen crypto, dus offtopic.
 • Prijzen/koersen aub in USD waarde vermelden. Benoem je een prijs in EUR, zet dit er dan specifiek bij, zodat je anderen niet in verwarring brengt.
 • "Wat vinden jullie van coin X?" of "Wat is jullie mening over cryptocurrency Y?" vragen horen niet in dit topic thuis. Onderbouw je vraag, of stel hem niet.
 • Het aankondigen of initiëren van pumps en dumps is verboden. Net als het zonder nuttige toelichting linken en shillen van coins met als enige doel anderen aan te zetten tot het kopen ervan.
 • Post geen Telegram groups, Discord servers of andere "signal" chat kanalen
 • Invites en referrals zijn verboden. Dit betreft zowel het linken, aanbieden als vragen. Referrallinks zijn ook niet toegestaan in je signature/handtekening.
 • Wees vriendelijk, reageer niet op de man.
 • Commentaar op de moderatie per DM of in het feedbacktopic, niet hier.
 • Dit is geen NSFW-topic. Babes posten is prima, maar hou het een beetje fatsoenlijk. Geldt natuurlijk ook voor "groene dildo's" en dat soort plaatjes.
 • Beperk het hergebruiken van memes/afbeeldingen tot een minimum. Het herhaaldelijk posten van dezelfde afbeelding voegt niets toe voor anderen en vervuilt het topic.
 • Geen crossposts! Post je vraag of opmerking in 1 topic, niet meerdere. Kies daarvoor het topic dat het best bij je vraag/opmerking past. Voor meer info: Welkom in het cryptocurrency forum. LEES DIT EERST!.
 • Dit topic is niet bedoeld voor simpele vragen. Eigen inzet blijft gewenst en lees vooral eerst de topicstart.
 
En zoals altijd: investeer nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen!

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee