beerse schreef op vrijdag 17 maart 2023 @ 18:49:
[...]
Graag gedaan. Toch een opmerking: Voor zover ik weet is Hue een ZigBee variant. voor zover ik weet vormt alle zigbee apparatuur dat vanuit 1 centraal punt wordt bedient samen een mesh netwerk. Voor een goede mesh is het wenselijk op regelmatige punten apparatuur te hebben die het signaal kunnen versterken. Het meest praktische hiervoor zijn stekker-schakelaars omdat die altijd aan de spanning staan.
Hue lampen (eigenlijk alles wat op netspanning aangesloten is) werken gewoon als router mits ze zich binnen hetzelfde netwerk bevinden.
Als je dus je Hue lampen via een Hue bridge laat aansturen en je Aqara devices (om maar wat te noemen) via de Homey Pro dan heb je 2 netwerken die dus geen onderling mesh netwerk vormen.
Netwerken scheiden kan een bewuste keuze zijn wanneer je tegen het maximaal aantal devices aan loopt welke je coördinator ondersteund maar gemiddeld genomen ben je beter af als je alles gewoon in 1 netwerk drukt en via de Homey Pro laat lopen. Met de EFR32MG21 die Athom gebruikt in de Homey Pro 2023 kun je zo even uit het blote hoofd met de standaard firmware 32 directe devices connecten en als daar een paar routers tussen zitten moet het dus prima mogelijk zijn een goed dekkend 100+ devices mesh netwerk te creëren.
Ik heb mijn Homey Pro overigens nog niet binnen en gebruik momenteel een CC2635 icm Home Assistant en heb daar nu 93 devices in het netwerk zitten, draait als een zonnetje.
Z-Wave doet het zelfde maar dan op z-wave frequenties en zo. Maar tussen z-wave en zigbee levert het onderling op zijn best storing op elkaars signaal. Ze vullen elkaar beslist niet aan zoals zigbee stekkers het bij hue wel doen.
Zigbee en Z-Wave interfereren niet met elkaar, Zigbee zit op 2.4Ghz terwijl Z-wave zit op 900Ghz. Die zitten elkaar dus totaal niet in de weg, wat wel een probleem kan zijn voor je Zigbee dekking is je wifi signaal, als je een wifi netwerk hebt wat ook uit zend op 2.4Ghz wil dat nog wel eens problemen opleveren, zeker wanneer je Zigbee coördinator in de buurt van je wifi router / access point hangt want dan legt Zigbee het in 99,9% van de gevallen af.
Over afstanden van zenders/ontvangers: Bedenk dat een muur van 10 cm het signaal voor een meter dempt volgens de eerste vuistregel. Een muur met metaal er in (beton, stuck-op-gaas) soms wel 3 meter.
Als je in ieder ruimte een zigbee router hebt hangen die kan verbinden met een andere router dan gaat dat veelal prima. Als je alleen maar end devices gebruikt ben je op een paar meter van de coördinator vaak al wel in de problemen aan het raken.
Hue lampen zijn routers binnen een Zigbee netwerk en vaak een betere oplossing dan een stekker die nog wel eens weg gestopt wil worden in een meubel o.i.d. terwijl het gros van de lampen vrij hangt aan een plafond.
Ik heb in het begin wel eens wat issues gehad met Zigbee apparaten die hun connectie verloren en dat was uiteindelijk vrij simpel op te lossen door wat Ikea Tradfri / Hue lampen bij te plaatsen. Inmiddels heb ik hier in ieder ruimte een Hue lamp hangen aan het plafond en sinds die tijd eigenlijk geen enkel connectie probleem gehad, valt er een keer een lamp uit om wat voor reden dan ook (gebeurd heel sporadisch dat een lamp zichzelf uit het netwerk gooit, even uit de fitting draaien en weer terug draaien lost dat probleem op) niet bereikbaar is connecten end devices na verloop van tijd gewoon met een andere beschikbare router binnen het netwerk.
[
Voor 32% gewijzigd door
R2D2 op 20-03-2023 14:44
]