RemcoDelft schreef op donderdag 23 februari 2023 @ 09:09:
[...]
Ik heb ook een vast contract, en net eens gekeken voor januari: 45% minder stroom en 31% minder gas verbruikt t.o.v. vorig jaar, en ik betaal die maand 12% minder. Dat geeft wel aan hoe enorm hard belastingen en vooral de kosten van de netbeheerder zijn gestegen.
Het is toch raar dat ik de netbeheerder veel meer betaal terwijl ik veel minder afneem? De netbeheerder zou een tarief per verbruikseenheid moeten rekenen, nu betalen mensen die weinig verbruiken voor de overbelasting veroorzaakt door het laden van (gesubsideerde) auto's en zonnepanelen.
De hoeveelheid energie die je afneemt heeft géén relatie met de kosten die de netbeheerder maakt voor jouw aansluiting. De kosten worden bepaald op basis van de beschikbare capaciteit op je aansluiting en kosten voor in balans houden van het net als gevolg van fluctuaties in je stroomafname.
De onderhoudskosten voor jouw aansluiting worden niet op magische wijze goedkoper als je nog maar de helft aan stroom afneemt. Het blijft dezelfde meter, stroomkabel en gasleiding en die slijten niet door gebruik maar door ouderdom.
Bij een kleinverbruikers aansluiting is ook niet de maximale capaciteit gegarandeerd voor jou gereserveerd. Er wordt, afhankelijk van hoe oud het net in je straat/wijk is, gerekend met een gemiddelde belasting van 800 tot 1500W per huisaansluiting (in nieuwe all-electric wijken nog iets meer). Ongeacht of het om 1*25, 1*40 of 3*25A gaat.
Wanneer je van een éénfase aansluiting over gaat naar een driefase aansluiting, kun je eventueel wel gelijktijdig meer stroom afnemen, maar er wordt door die overstap niet meer capaciteit gereserveerd.
Wil je minder vastrecht betalen, dan kun je over naar een 1*10A aansluiting gaan. Daarvan zijn de kosten aanzienlijk lager, omdat zulke aansluitingen voor garageboxen en trappenhuisverlichting voor veel minder onbalanskosten zorgen. De trappenhuisverlichting staat urenlang op hetzelfde vermogen te branden en de druppellader voor de accu van een moterfiets of oldtimer of de extra diepvries die in de garagebox staat, zorgt ook niet voor significante fluctuaties in verbruik.
Wanneer je voor je woning naar 1*10A overstapt is dat niet eens onhaalbaar. 1*10A = 2,3 kWh per uur. Daarmee kun je per dag 55kWh en op jaarbasis als het moet ruim 20.000 KWh van het net afnemen. Zelfs voor een all-electric huishouden zou dat genoeg kunnen zijn. Maar in vrijwel elk huishouden komen wel pieken voor die flink groter zijn dan 10A. Die pieken zul je als je vanwege het vastrecht overweegt over te stappen naar zo'n kleine aansluiting zelf moeten gaan afvlakken met een thuisaccu. Dan weet je direct waarom een grotere aansluiting met hogere pieken duurder is dan een kleine aansluiting.
Een warmtepomp of EV op een 3*25A aansluiting zorgt wel voor een veel hoger jaarverbruik, maar niet voor veel hogere onbalanskosten voor de netbeheerder. Zowel de warmtepomp als de EV-lader gebruiken meerdere uren achter elkaar een vrij gelijkmatige hoeveelheid elektriciteit.
Zonnepanelen zorgen vooral op half bewolkte dagen helaas wél voor de nodige onbalanskosten. Elk wolkje wat even over de panelen heen waait zorgt voor een flinke dip in de opwekking, en zodra het wolkje weg is schiet de opwekking weer omhoog. Op hele zonnige dagen én volledig bewolkte dagen dan weer niet. Op zulke dagen is de productie van de zonnepanelen gelijkmatig en goed voorspelbaar.
Vorige woning sinds 2017 gasvrij zonder rekening van Liander. 2022 Doen we het kunstje opnieuw bij Enexis.