q-enf0rcer.1 schreef op zondag 11 september 2022 @ 12:32:
[...]
Ik snap het proces denk ik niet zo goed. Als de reactor uitstaat dan betekent dit toch ook dat er geen hitte meer wordt gegenereerd? Wat is anders de definitie van uit in het geval van een kernreactor? Slechts het niet leveren van stroom?
Disclaimer: Ik neem even aan dat die reactoren op vergelijkbare wijze werken als westerse reactoren (merk op dat deze aanname helemaal niet vanzelfsprekend is, Tsjernoby was een totaal ander en minder veilig concept dan de reactoren in het westen)
Edit: die aanname klopt
Zaporizhzhia Nuclear Power Plant wiki, maar wat is dit een lel van een kerncentrale zeg.
The plant has 6 VVER-1000 pressurized light water nuclear reactors (PWR), each fuelled with 235U (LEU)[1] and generating 950 MWe, for a total power output of 5,700 MWe.[2] The first five were successively brought online between 1985 and 1989, and the sixth was added in 1995. The plant generates nearly half of the country's electricity derived from nuclear power,[3] and more than a fifth of total electricity generated in Ukraine.[4] The Zaporizhzhia thermal power station is nearby.
Direct rond de splijtstofstaven in een reactor wordt het splijtingsproces "geregeld" met regelstaven. Die worden tussen de splijtstofstaven geschoven zodat de reacties tussen de splijtstofstaven onderling worden geblokkeerd. Hiervoor bevatten die splijtstofstaven een materiaal als Cadmium of Borium. Die materialen zijn in staat om de elektronen, vrijgekomen bij de splijtingsreacties, te absorberen. Deze regelstaven zijn dus cruciaal bij het stoppen van een reactor. Om energie te produceren doen alle splijtstofstaven gezamenlijk hun werk. Die gezamenlijke massa bevindt zich dan vlak onder de kritische massa waarbij de kernsplijting zich ongeremd zou gaan vermeerderen. Worden de regelstaven tussen de splijtstofstaven geschoven, dan wordt de gezamenlijke massa van de splijtstofstaven die bijdraagt aan de splijtingsreactie kleiner en is de massa onderkritisch.
In zoverre heb je gelijk als je zegt dat de reactie dan stopt. Ze stopt alleen niet direct. Ze dooft langzaam uit. Dit maakt een kernreactor ook niet zo geschikt om snel energieproductie mee te variëren omdat het regelen nogal ene indirect proces is.
Tijdens dit uitdoven produceert de reactor nog steeds energie. Die energie kan nu nergens meer naartoe en kan alleen worden opgenomen door het koelwater. Zou een koeling in een centrale compleet uitvallen dan kan het gebruik van de regelstaven niet garanderen dat een meltdown wordt voorkomen.
Verzachtende omstandigheden bij Zaporizhzhya zijn wel dat alle andere reactoren al eerder zijn afgeschakeld. Die zijn dus al langer onderweg in hun cooldown. Deze laatste reactor produceerde uiteindelijk alleen maar energie voor de koeling van de complete centrale. Die heeft dus in een soort sluimerstand gestaan. Dit is zeker niet een situatie waarin een beheerder van een kerncentrale wil zijn, zeker niet omdat we niet weten wat er vandaag of morgen weer voor onzalige scenario's worden verzonnen. Dat het besluit is genomen kan ik volledig begrijpen. Afschakelen nu het nog kan. Misschien is het besluit geholpen met de aanwezigheid van voldoende voorraad brandstof voor de generatoren.
Of en wanneer het koelsysteem zou kunnen worden afgeschakeld durf ik niet te zeggen.
[
Voor 12% gewijzigd door
teacup op 11-09-2022 16:44
]