En de buren hebb/ hele wijk heeft in die 7 jaar ook geen zonnepanelen laten plaatsen? Als de kabel "slecht" is en een 10V spanningsdrop geeft merk je dat niet als de netspanning on de meterkast 230-235V is "zoals het hoort" (/de nominale netspanning is), ook al meet ee omvormer dan 240-245V, dat valt netjes binnen de marge van 10% (253V).
Vervolgens plaatsen de buren ook allemaal zonnepanelen, daardoor loopt de netspanning op tot 240-245V, en zit de omvormer dus naar 250-255V te kijken door die +10V. En elke keer op de 253V moet die afschakelen. Terwijl die (fictieve) 10V spanningsdrop dus kan komen door een te dunne kabel. Vervang je de kabel door eentje met dikkere aders is de spanningsdrop bv nog maar 5V en maakt die netspanning in de meterkast van 245V ook niet veel uit, kom je op 250V uit bij de omvormer en dat kan nog net. De kabel is dan dus niet perse fout, maar door de hoge netspanning is die eigenlijk wel fout. Nog naast dat je eigenlijk bij te dunne kabels sowieso verlies hebt. De stroom die de omvormer opwekt "bereikt ee meterkast niet" waardoor de efficiëntie eigenlijk dus omlaag gaat.
Mijn laadpaal staat wel dicht bij meterkast en geeft spanning aan tot wel 249 op L1.
Dat is dan wel een probleem. Tenzij ook die "slecht" is aangesloten duidt dit op een te hoge netspanning. Als je dus daadwerkelijk ~249V in de meterkast hebt en de omvormer net wel / net niet aan is, oftewel, rond de 253V ligt, lijkt mij
als leek dat het spanningsverschil relatief nog mee valt, 4V over 40m kabel. Maar het is waarschijnlijk alsnog voor verbetering vatbaar (zal geen 10mm2 zijn of zo. Maar 40m daarvan wordt ook kostbaar met €20+ per meter).
Vanmiddag wederom uitval, Direkt een boiler aangezet die alle drie de fases belast. Na 1 minuut uitgezet, omvormer start weer. Even later valt deze weer uit. Het lijkt dus hoge pieken.
De boiler moet je aanzetten voordat de omvormer uitvalt

De omvormer zal na een korte periode sowieso uit zichzelf weer opstarten. En het kan ook best dat de omvormer opstart omdat de gemeten netspanning het toelaat (<253V), maar als die daadwerkelijk gaat produceren dan loopt de spanning natuurlijk weer op en zal die dus weer de 253V aantikken en uit gaan.
Concreet zijn de opties dus: het onomstotelijk vaststellen dat de netspanning in de meterkast te hoog is (zeg 245+ continu) en daarover klagen bij de netbeheerder; kavel vervangen door een met dikkere aders; omvormer zo inregelen dat die bij een hoge netspanning niet op vol vermogen produceert. Dan "hoopt het zich ook niet op" en wordt (hopelijk) ook die 253V niet geraakt.
Dat laatste is waar ik zelf momenteel gedaan heb. En bij mijn 3kW model reduceer ik het vermogen nu pas vanaf 109% een beetje, en dan "achter de komma" meer. Ik heb een middag dit ingesteld gehad op 50% maar toen viel die nog steeds elke 10 minuten uit op een ogenschijnlijke zachte limiet op 250V (voor 10 minuten) terwijl die ook nog maar de helft van het maximale vermogen produceerde. Gisteren heb ik dit de laatste keer aangepast, waarbij die op 109,8% nog steeds op 60% "draait" en dat gaat net zo goed/slecht (~elke 10 minuten uitval) terwijl ik wel veel meer produceer.,