koboy schreef op vrijdag 12 april 2024 @ 15:20:
[...]
Ik snap je redenering niet helemaal. Punt zal blijven dat zonnestroom goedkope stroom is op momenten dat niemand die wil hebben. Beetje kort door de bocht en overdreven aangezet, maar er zit een stevige kern van waarheid in. Elke kWh die niet vanuit de omvormer het net op gaat maar bijvoorbeeld de wasmachine in draagt bij aan stabilisatie van het (lokale) net. Dat als kleinverbruiker die bijdrage heel klein kan zijn doet daar niets aan af.
Je pakt als onderbouwing de situatie in het Westland er bij en mijn conclusie is dat het achterblijven van investeringen in het net hier in extreme mate optreedt. Je zit in een gebied met bij gunstige ligging een opbrengst van meer dan 1,15kWh/Wp op jaarbasis. Dat haal ik hier in Leiderdorp namelijk al. Tel daar bij op de vele boeren en bedrijven gebouwen die volgelegd zijn met panelen en de catastrofe is compleet, terwijl de situatie in het relatief nieuwe Nieuwegein waarschijnlijk compleet anders is.
Ik pak Westland omdat over dat deel gebied wel het nodige over geschreven is tot aan 2e kamer toe en van oudsher nodige noodvermogen aanwezig is, niet vanwege dat er verzwaringen nodig zijn vanwege opwek en verbruik, maar ook voor tientallen procenten voor onbalans/balancering (noodvermogen).
Verzwaringen heb je overal nodig, in kern is het meeste ontworpen op 1500W gelijktijdigheid voor de kleinverbruiker en opgerekt met de tijd wat mogelijk was.
Die gelijktijdigheid gaat omhoog, op moment je gasloos verder gaat, EV opladen en op andere momenten PV-opwek, als ook thuisaccu die nu binnen bereik komt voor huishoudens.
Verwarming, warmtenetten die kunnen "niet meer dan anders", op moment totaal niet waar maken, nu willen ze zo snel mogelijk loskoppelen van de gasprijs en referentie gasverwarming, daar ze geen 5% finacieel rendement halen (volgens belanghebbende, niet transparant vastgesteld of te verifieren) , maar het gat is nog veel groter naar warmtepomp mocht dat de referentie worden, als gemiddelde marktprijs naar 5ct/kWh excl zakt en een veel groter deel van Nederland zal elektrisch verwarmen, dan nu in verzwarings plannen zit, gemideeld het grootste deel van klein verbruiker zijn energieverbruik.
Het punt dat een vast contract een verzekering is blijft staan. Dat archaïsche regelgeving de kosten voor de energie maatschappijen nog verder opdrijft omdat ze op lange termijn verplicht moeten inkopen maakt de kosten die gemaakt worden voor (niet dynamische) PV klanten alleen maar hoger. Aangezien ze energieleveranciers net begonnen zijn deze kosten in rekening te brengen is naar mijn verwachting het einde nog niet in zicht van de oplopende boetes en vaste kosten voor PV bezitters.
Het is een verzekering, alleen maar voor de korte termijn en alleen het deel van de energieleverancier zelf bepaald, sector brede afspraken als piek/dal uren op andere tijden en netwerkkosten zullen gewoon doorberekend worden,.
De energiewet die momenteel behandeld wordt in de 2e kamer, daarvan is het de bedoeling dat die in 2025 inwerking treedt, daar zou zomaar eens een vaste set kostenposten in kunnen zitten om de wildgroei die beide kamers niet graag zien in te dammen.
Totdat we in een situatie zitten waarin het (ook landelijke) net toekomstbestendig is gemaakt waar ook buffer opslag een rol in zal spelen, zullen we blijven zitten met bakken energie die op het moment van productie relatief waardeloos zijn. Als dit allemaal is opgelost is de energie transitie compleet, en daar gaan nog wel wat (tientallen) jaren overheen.
Momenteel zit ik in de laatste maanden van een jaarcontract. Qua saldering is het afkopen nu waarschijnlijk het beste (ongeveer een heel jaar na inbedrijfstelling), maar ik ben nog niet klaar met leverancier selectie. De laadpaal aanbieding die Tibber heeft klinkt erg aantrekkelijk, maar moet nog uitzoeken hoe die kosten precies liggen. Zonneplan heeft daarintegen een mooie aanbieding voor de thuisaccu, waarbij de thuisaccu van Tibber meer open is qua aansturing.
Nexus zonneplan accu is voor mij geen thuisaccu, dat is een onbalans accu (voor de energieleverancier), daarvan wordt de netbelastig of onbalans op je lokale net niveau absoluut niet kleiner van, alleen maar groter. Ik zie daar persoonlijk liever een prijsprikkel gekoppeld aan een 380kv hv onderstation waar ik als kleinverbruiker aan kan deelnemen om die te ontlasten, daarbij wordt Nederland in ca 40 deelgebieden opgedeeld en dat geeft fors minder landelijke balancering ipv het kunstmatig creeren van meer handel dan nodig die bij iedereen via via weerop zijn energierekening beland.
De thuisaccu van Tibber is op oudere NCM techniek, die inmiddels nauwelijks nog wordt toegepast voor nieuwe thuisaccu's
Waar moet Homevolt worden gemonteerd en hoe zit het met de verzekering en hun aanbevelingen?
Homevolt dient aan de buitenkant van het huis, of in een losstaand gebouw (bijv. schuur) van het huis gemonteerd te worden.
Afstand tot andere objecten is minimaal 30 cm (vloer en muur uitgezonderd), deze afstand geldt ook voor een tweede batterij.
Afstand tot een warmtebron (zoals een radiator) is minimaal 2 meter.
De muur dient geschikt te zijn om een gewicht van 120 kg te kunnen dragen.
Bij het monteren van een thuisbatterij dien je bij je verzekeringsmaatschappij te informeren of zij eisen en/of suggesties hebben over waar deze gemonteerd moet worden.
Ik heb een LFP thuisaccu en bij mij is eigenverbruik prio 1, ongeveer 6000kWh is op dit moment structureel en dat is enkel volledig seizoen verschoven verbruik (is nog flink wat te klussen omdat naar 4000kWh in 2025 te hebben) maar aangezien toch een thuisaccu heb komt daar nog een slordige 4000kWh bovenop voor gebruik maken van prijsverschillen in DAH uurtarieven omdat het kan en dat gaat vaak tegen max van de 3x25A of er iets overheen omdat het een uurprijs is. Op veel dagen ben ik ook nogeens aantal uren los van de netaansluiting (eilandmode) , omdat bij mijn systeem-setup dat 60W scheelt aan netprotcol/ netkwaliteit controlebewaking.
Eilandbedrijf met netondersteuning , all-electric || Deye 12KSG04LP3 met 580Ah-LFP 51,2V (Seplos 3x48100-10C +48200-10E) || hulp-Deye 12k SG04LP3 met 280Ah-LFP 51,2V || 19.4 kWp PV || Zonneplan EPEX-klant