Gecko123 schreef op maandag 3 oktober 2022 @ 08:11:
[...]
Prijsplafond voor elektriciteit (en gas) toch wel belangrijk voor de meeste huishoudens want dan weet je als consument wat je maximale kosten zijn bij een normaal verbruik. Dat is wat bedoeld wordt met 'zekerheid'. Die 70 cent gaat wel overschreden worden. Mijn voorspelling is komende winter al.
Ik beperk me in ieder geval tot klanten met dynamische energieprijzen, ik neem aan dat jij dat ook bedoelt. Als ik kijk naar de maandgemiddelden van stroomtarieven van eerdere jaren (bijvoorbeeld met de tool hier door op 'Jaar' te klikken:
https://www.easyenergy.com/nl/energietarieven), dan zie ik in 2017, 2018 en 2019 geen heel groot verschil in prijs tussen de warme en koude seizoenen voor stroom.
Dat de stroomprijs gekoppeld is aan de gasprijs vanwege hoe die markt werkt is niet nieuw, het enige dat nieuw is is de sterke beweging van de gasprijs. Voor een deel is ook nieuw dat we juist steeds meer wind en zon hebben, waardoor die koppeling juist kleiner zou zijn dan in eerdere jaren, maar het effect is natuurlijk nu nog erg merkbaar geweest.
In de winter verwacht ik dus minder zon, maar wel vrij veel wind. Ik denk dan dat de stroomprijs de gasprijs iets meer gaat volgen, waarbij er iets eerder dan in de zomer 'medium en dure uren' bij zullen zitten, maar ook nog wel vrij goedkope uren zoals nu. Het moet wel erg bont worden om dagelijks voor momenten boven de 70 cent te zorgen, laat staan een maandgemiddelde boven de 70 cent.
Maar hoe hoog wordt de gasprijs dan? Voor wat betreft de stroomprijs, gas was op z'n duurst zo'n 350 euro per MWh, dus 35 cent per kWh excl. kosten voor de gascentrale zelf. De inkoopprijs van gas kan dus ook maar beperkte invloed hebben op de kWh-prijs voor stroom in een bepaald uur, zelfs als we recordprijzen gaan zien deze winter.
Ik denk zelf dat we de meeste volatiliteit van de gasprijs al achter de rug hebben, en dat het verwachte verbruik van komende winter op dit moment al ingeprijsd is. Dat denk ik omdat ik geloof dat de prijs meer afhankelijk is van onzekerheid dan van vraag, en toen de onzekerheid wegviel door de reserves te vullen, de prijs ook weer daalde. Het zou weer flink duurder kunnen worden als:
- Er iets onverwacht negatiefs gebeurt in de oorlog met Rusland, of zoiets als het opblazen van Nord Stream
- Men zich ergens in het voorjaar weer gaat bekommeren om het aanvullen van de reserves voor de winter van 2023-2024
- Het blijkt dat we veel meer verbruiken dan verwacht gedurende deze winter
Wat het verbruik van komende winter betreft kan het ook nog zijn dat dat juist meevalt door allerlei bezuinigingen van huishoudens en bedrijven, of door het weer, en daardoor de prijzen juist dalen.
Op basis van deze verwachtingen denk ik dus dat het prijsplafond voor gas veel meer impact zal hebben op de energierekening van een gemiddeld huishouden dat nog aan het gas zit voor verwarming. Daar komt ook bij dat je bij stroom iets meer verbruik kan verschuiven naar een goedkoper moment met veel wind of weinig vraag, terwijl dat bij verwarmen met gas niet echt kan.
Als dus blijkt dat het 'te ingewikkeld' is om dynamische leveranciers deel te laten nemen aan het prijsplafond in het algemeen, dan vermoed ik dat het al snel voordelig zou zijn om een conventioneel contract te nemen vanwege de kosten van gas ook al verwacht ik veel meer te gaan betalen voor stroom.
[
Voor 6% gewijzigd door
Jeroen op 03-10-2022 14:45
]