Goedemiddag allen,
Alvast excuses voor een lange post. Wij hebben een huis gekocht en zijn deze redelijk grondig aan het opknappen. Dit doen wij grotendeels zelf met hulp van familie (o.a. aannemer) en mijn vader. Mijn vader doet het meeste, hij is erg handig en heeft veel ervaring (zelf riolering/afvoer, waterleidingen vervangen met Uponor, stoppenkast en elektra vervangen, muurtje doorgebroken met een stalenbalk. Echter zijn ze nog van de oude stempel en vinden ze niet-natuurlijke ventilatie en WTW onnodig, duur, onzin want je kan een raam open zetten. Ook hebben ze er geen ervaring mee (ontwerpen, aanleggen e.d.). Het volledig laten doen door een professional wordt te duur en het lijkt mij wel een mooi project om deels zelf te doen. Mijn vader wil me best helpen maar ik moet zelf met het ontwerp en de spullen komen. Vandaar dat ik nu hier wat adviezen zou willen vragen. Zie hieronder de context (zeer uitgebreid) en mijn vragen:
Huis (in verbouwing)
Jaren 60 huis met decentrale (deels mechanisch) ventilatie in de toilet en badkamer en een afzuigkap in de keuken. Boven kunnen de ramen op een ventilatiestand en beneden zit er 1 ventilatierooster bovenin een raam. Het is houtbouw (stenen muren met houten balken en vloeren)
Totale woonoppervlakte is 100 m2. Er gaan 2 volwassenen en 2 kinderen wonen.
- Begane grond: woonkamer met open keuken (~28 m2), een toilet (~2m2) en voor de rest hal/kast/trap.
- 1e verdieping: klein washok (~3 m2), 2 slaapkamers (ieder ~10/11 m2) en een badkamer (~7,5 m2).
- 2e verdieping/zolder: is het nu 1 grote ruimte, maar komt ooit een slaapkamer.
Type ventilatiesysteem wat ik wil plaatsen
Omdat we de vloer, spouwmuren en zolderdak gaan isoleren en ook HR++ glas gaan plaatsen (en later zonnepanelen, (hybryde)warmtepomp) wil ik nu we aan het verbouwen zijn direct de ventilatie moderniseren. Een deel van de plafonds gaan open, waardoor ik nu makkelijk centrale afzuiging kan plaatsen voor de natte ruimtes (keuken, toilet, badkamer). Daarnaast heb ik hooikoorts (dus filter) en zie ik het idee van WTW qua duurzaamheid en comfort etc wel zitten. Echter zie ik het aanleggen van inblaaskanalen totaal niet zitten omdat aan de andere kant van mijn woning/zolder (washok) het plafond dicht blijft. Ik heb daarom gekozen voor een hybride systeem, namelijk het Multi Air Supply systeem van Brink. Hierbij wil ik de natte ruimtes afzuigen en inblazen in de centrale verkeersruimte ("trappenhuis") en in de leefruimtes CO2 gestuurd afzuigen d.m.v. de Brink mixfans. Ik realiseer me dat dit waarschijnlijk iets minder efficiënt werkt dan traditionele type D ventilatie, maar ik hoor van anderen gebruikers goede resultaten.
Ventilatieberekening
De ventilatieberekening vind ik daarom een stukje lastiger, maar met een beetje hulp van AI (Sorry) kom ik op het volgende uit:
Een totale ventilatiebehoefte van 300 m³/h. Hier is de verdeling per ruimte:
• Keuken: 75 m³/h (2 afvoerventielen)
• Badkamer: 50 m³/h (1 afvoerventiel)
• Toilet: 25 m³/h (1 afvoerventiel)
• Toevoerpunt trapgat: 150 m³/h (75 voor de woonkeuken, 3 x25 voor de slaapkamers)
Ik heb geen idee of dit helemaal klopt.
Buizenstelsel
De afvoerkanalen van de keuken en toilet wil ik beneden door een gat in de hoek van de keuken via de badkamer (waar het badkamerkanaal erbij komt) naar het knieschot op zolder laten lopen en daar op zolder aansluiten op de WTW unit die aan de muur hangt. (zie bijgevoegde plaatjes onderaan). Vanaf de WTW unit wil ik dan 1 groot inblaasrooster maken die aanvoer lucht "het trappenhuis inblaast". In de slaapkamers komt een mixfan te hangen. In de woonkamer misschien een mixfan, in principe zijn de 2 afvoerventielen misschien al genoeg omdat het een open keuken/woonkamer betreft.
Onderdelen
- WTW unit: ik wil dus het Brink Multi Air Supply systeem met een Brink Flair unit. Ik denk dat ik aan de Brink Flair 300 genoeg moet hebben.
- Voor het buizensysteem wil ik graag flexibele buizen gebruiken zoals Ubbink Air Excellent, maar ik vind het lastig een merk te kiezen. In de plafonds beneden past een platte buis beter dan rond. Op zolder komen 4 kanalen vanaf 1 kant. Ubbink lijkt me vooral heel eenvoudig en compleet, maar ik zag van een andere gebruiker (
GodDamage in "[DIY] Het klussende Tweaker Q, A & showcase topic - Deel 6") het Hybalans+ systeem die bijvoorbeeld een handigere verdeelkast heeft voor meerdere buizen vanaf 1 kant (
https://burgerhout.com/nl...-plus-lvk-compleet-35012/) terwijl Ubbink dit niet lijkt te hebben.
Vragen
- Hebben mensen met meer ervaring algemene feedback?
- Klopt mijn ventilatieberekening enigszins?
- Ziet het ontwerp voor mijn buizensysteem er logisch/do-able uit? Volgens mij wel.
- Heeft er iemand tips voor het kiezen van een luchtverdeelsysteem en de manier voor het aanleggen van de kanalen? Is het een bezwaar om van ventiel naar plat te gaan en dan weer naar rond (met verlopen ertussen) of is het beter om gewoon van ventiel rond met 1 buis naar de verdeelkast te gaan?
Alvast bedankt!
Jasper
Plaatjes