Ik zit met een interessant vraagstuk waar ik zelf maar niet uit kom. Ik heb dit topic voor een groot deel doorgelezen, en de decentrale variant net zo goed.
Situatie is als volgt:
- Jaren 30 hoekwoning
- 5 jaar geleden alle dubbele beglazing vervangen door HR++ zonder ventilatieroosters
- Spouwmuur is geisoleerd door de vorige bewoners
- Kruipruimte is geisoleerd(PUR) door de vorige bewoners
- Dak heeft minimale isolatie(glaswol volgens mij) door de vorige bewoners
Ik zit te kijken om het dak eventueel van buitenaf nog verder te isoleren met van die parels.
Verder merk ik wel dat goed ventileren wel een uitdaging is in de woning. Er is een afzuigkap die rechtstreeks naar buiten blaast, en er is een simpele badkamer ventilator die naar buiten blaast(aan/uit knop).
In de woonkamer staat een bovenlichtje standaard op een kier, op de 1e verdieping(slaapkamers) luchten we vooral sochtends een uur en dan gaan de ramen dicht.
Verwarmen doen we volledig met twee airco's, 1 beneden en 1 op de 1e verdieping.
Ik heb een CO2 meter die ik in de woonkamer heb staan. Afhankelijk van de wind loopt de CO2 in de woonkamer gedurende de dag zo op tot ongeveer 1300-1400 aan het eind van de dag.
De afgelopen twee dagen heb ik deze eens op de slaapkamer gezet, en wil ik die ook nog een paar dagen op de slaapkamer van de kinderen zetten om daar wat grafieken op te bouwen. In onze slaapkamer(2 personen) loopt de CO2 waarde op tot ongeveer 1400-1500 en neemt dan langzaam af totdat we sochtends gaan luchten.
Ik heb een situatieschets gemaakt van de woning, en de punten waarop ik een inblaas of uitblaas punt zou kunnen maken zonder dat er een buis dwars door een kamer gaat zogezegd.
Na het doorlezen van dit topic kom ik eigenlijk tot de conclusie dat een centraal balansventilatie systeem met WTW eigenlijk niet te doen is zonder het hele huis over hoop te halen en overal buizen te leggen om voldoende versie lucht aan te leveren en af te zuigen als je wil voldoen aan de waarden die in dit topic en door experts worden aangeraden.
Anderzijds denk ik: nu is er helemaal niks, dus het kan er alleen maar beter op worden, wordt het net zo goed als een nieuw huis waar dit standaard in wordt meegenomen, nee dat niet, maar het zal beter zijn dan wat de situatie nu is.
Maak ik hierbij een denkfout?
Overal een decentrale WTW ophangen zou natuurlijk een oplossing zijn, maar gezien je dan 5-7 apparaten nodig hebt die allemaal stuk kunnen en ook nog eens tov een centraal systeem per stuk soms wel net zo duur zijn vraag ik mij af wat ik daarmee op schiet. En dan zit ik op de 1e verdieping ook nog eens met het feit dat die apparaten eigenlijk lastig te plaatsen zijn(vooral de wat grotere).
Kortom ik loop een beetje vast en vraag mij af of ik met een centraal WTW systeem dat in ieder geval verse lucht op alle ruimten binnen brengt, en in de wc en badkamer in ieder geval afzuigt, er niet alsnog een stuk op vooruit ga tov de huidige situatie. Extra bijluchten in de zin van ramen open kan natuurlijk altijd als het nodig of gewenst is.