Wat een kennis hier! Ik probeer ons probleem daarom ook maar eens hier neer te leggen.
Wij hebben in een verbouwing een hele nieuwe wtw-installatie laten aanleggen (foto's hieronder). In overleg met de installateur is gekozen voor de Vasco DX6. Sinds het systeem in werking is genomen, hebben we steeds last van een soort pulserend geluid dat uit de 'uitgangen' hoorbaar is. We worden er redelijk gek van. De installateur zegt dat er niets mis is met de installatie, maar wij hebben op basis van wat we op internet vinden toch onze bedenkingen. Hieronder beschrijf ik onze 'bevindingen'. Wij zijn natuurlijk geen experts.
Dikte buizen
In de installatiehandleiding staat dat buizen gebruikt moeten worden van 18 cm. Daarbij wordt ook een link gelegd met luchtweerstand. De installateur zegt dat dunnere buizen 9er is 12,5 gebruikt) ook kunnen omdat er zowel aan de boven- als onderkant van de WTW buizen zijn aangesloten, maar volgens mij gaat het erom dat de buis die dicht bij de wtw ligt geen beperking in doorstroom/diameter mag opleveren omdat je anders (lichte) weerstand krijgt met klapperend geluid (zoals in een auto met open ramen). Ik vind het wel lastig om te schatten of dit met name een issue is bij de inblazende buizen of juist bij de uitblazende. Vanwege de hoge capaciteit van het apparaat kan ik me wel voorstellen dat beperkingen in doorstroming relatief snel leiden tot onnodig geluid van (klapperende) luchtstroming. Het apparaat zal nl. wel proberen het debiet te halen.
Ik kom hierna nog terug op de overgang van deze hoofdbuizen naar de andere buizen.
Info op internet
Ik vond op internet ook nog een opsomming van veel gemaakte fouten. Ik herken daarvan volgens mij diverse fouten in onze constructie.
In ons geval is het bijv. het ‘inregelen’ niet gegaan zoals het hier beschreven wordt waardoor de wtw mogelijk veel te hard aan het werken is om debiet te halen. Er is nooit aandacht besteed aan de ventielen. Ook is niet met een anenometer gemeten wat de luchtstroomsnelheden zijn en of de diverse ruimtes correct worden geventileerd.
Ook worden plooibuizen afgeraden (zeker met hoeken) en wordt aangeven dat geluiddempers nooit in een bocht gelegd mogen worden en bovendien een minimale lengte van 1 meter moeten hebben. In ons geval is sprake van ploeibuizen met hoeken en er is op een gegeven moment bwel iets aan geluiddemping gedaan, maar dat zijn stukjes van nog geen 50cm en bovendien met een bocht.
Verder valt mij op (en dat is misschien wel het belangrijkste) dat de installaties die op internet beschreven worden allemaal werken met 'ventboxen' bij de overgang van de dikke spirobuizen naar de verschillende aftakkingen. Zo'n ventbox splitst de aftakkeningen op één punt en dus niet ná elkaar (ik denk omdat men wil voorkomen dat hier luchtweerstand ontstaat). In ons geval hebben we op verschillende plekken aftakkingen die na elkaar geplaatst zijn (pvc-buis met drie aftakkingen ná elkaar). Deze pvc buis heeft maar een doorsnede van 9 cm. Dat betekent dat de toch al te dunne hoofdbuis soms na minder dan een meter wordt bekneld naar een buis van 9cm. Dit is bijvoorbeeld het geval aan de onderzijde, vrij dicht nadat de hoofdleiding uit de wtw komt (hier is ook geluiddemping toegepast met een forse knik erin):
De pvc-constructie hebben we ook op enkele andere punten:
Buiten het feit dat de buis hier dus teruggaat naar 9cm (wat geen probleem zou zijn als je een splitsing maakt naar meerdere buizen met 9cm die op één punt splitsen omdat je dan geen weerstand krijgt) kan ik me voorstellen dat je een raar luchtstroomeffect krijgt door deze constructie. De luchtstroom uit de verschillende buizen gaan elkaar namelijk beïnvloeden.
Ook valt mij op dat meerdere verbindingen erg complex zijn met meerdere (haakse) bochten en aftakkingen (en aftakkingen van aftakkingen) die na elkaar geplaatst zijn. Bijvoorbeeld de constructie van de afzuiging:
Het valt me ook wel op dat je hier meerdere harde haakse bochten hebt (T-splitsing) en ook hier heb je weer aftakkingen die ná elkaar geplaatst zijn wat volgens mij een vreemd luchteffect geeft.
Mogelijke oorzaken
Ik kom dus op de volgende mogelijke oorzaken :
- de hoofdbuizen hebben niet de voorgeschreven dikte (dat er boven en onder iets aangesloten is, is volgens mij niet belangrijk) waardoor het apparaat te hard moet werken om debiet te halen (dat is bij instellen bepaald) en bovendien sprake is van teveel luchtweerstand.
- er zijn plooibuizen gebruikt met bochten
de delen met geluiddemper zijn ook te kort (ik lees op meerdere plekken tenminste 100cm en liefst 150 cm) en ook deze zijn met bochten geïnstalleerd. Ook dat wordt afgeraden: deze zouden altijd recht moeten lopen.
- ik heb ook twijfels over de diverse overgangen. Ik zie overal dat gewerkt wordt met ventboxen bij overgang van dikke spirobuizen naar dunnere buizen, maar ik dit geval is er een pvc-buis gemonteerd die drie ná elkaar geplaatste aftakkingen heeft. Ik kan me voorstellen dat dit een raar effect geeft omdat de luchtstroom vanuit de eerste aftakking de luchtstroom beïnvloedt van de aftakkingen die daarna komen, etc. ook op andere plekken is sprake van een complex gebeuren aan aftakkingen.
- het inregelen heeft niet plaatstgevonden waardoor we niet weten of de luchtsnelheid op bepaalde plekken misschien te hoog of te laag is.
- het instellen van het apparaat is volgens mij gebeurd met de ventielen nog vrij dicht. Dat wordt afgeraden omdat het apparaat dan te hard moet werken om het debiet te halen. Aangeraden wordt in te stellen met de ventielen helemaal open, om daarna alles te gaan afstellen met de ventielen.
Ik heb echt het idee dat het probleem in installatie zit (en niet in het apparaat van Vasco zelf) en daardoor sprake is van een niet goed werkend systeem. Als ik alle ‘meest gemaakte fouten’ doorneem zie ik zelfs meerdere dingen die afgeraden worden. Wat de oplossing is weet ik zo 1-2-3 ook niet.
Kunnen jullie wellicht aangeven of ik terecht zorgen heb over deze constructie en wat er in jullie ogen schort aan deze opstelling?