Een modal shift gaat
vooral over gedragsverandering. Bij een circulatieplan kan je er voor zorgen dat je met de auto moet omrijden in plaats van dwars door het centrum te gaan, waardoor men sneller te voet, per fiets of met het OV door het drukke centrum gaat. Dat gebeurt bvb. ook in Groningen, ik dacht dat het daar eerst ingevoerd werd.
[...]
Leuk, maar wat wil je er nu aan doen? In b.v. Nederland zijn zwaardere wagens al veel duurder in de wegenbelasting. En toch kopen mensen ze. Dus schijnbaar is er een grote vraag en zijn mensen bereid er geld voor neer te leggen. Daarnaast is deze verschuiving alleen op de korte termijn echt schadelijk. Zodra je naar volledig EV over gaat en vooral de opwekking van stroom veel groener maakt, maakt het geen bal uit hoe zuinig zo'n auto is.
Men kan eerst en vooral de uitwassen zoals met de Dodge Ram aanpakken, zodat je daar toch meer taks op betaalt dan op een Fiat 500 (zie eerder artikel). Steeds meer landen gaan nu ook een stap verder:
Om de opmars af te remmen, hebben Noorwegen en Frankrijk ondertussen een belasting op het gewicht van wagens ingevoerd. Ook kersvers minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) brak in deze krant een lans voor zo’n taks, die hij ‘de logica zelve’ noemt (DS 14 november).
Daarnaast gaat de shift naar EV traag en is een extra taks ook dan niet onlogisch:
De Audi E-Tron verbruikt twee keer zoveel stroom als een elektrische Hyundai Ioniq
Remember, de energietransitie wordt een enorme uitdaging, het is niet de bedoeling dat we door de SUV-hype een extra windmolenpark moeten bouwen. De 'emotie' zal even moeten wijken voor het klimaat...
[...]
Als niemand die treinen neemt is het wel heel duur. En voorlopig is dat het geval omdat niemand op die trein zit te wachten. Zeker niet omdat je na die trein nog de bus moet pakken en dan ook nog eens een stukje moet gaan lopen. Mensen willen na zo'n feestje snel naar huis. Een betaalbare taxi zal dan veel meer opleveren.
In België rijden er na middernacht geen treinen meer, ik heb vernomen dat dat in NL beter is? Jij gaat er vanuit dat niemand op die treinen wacht maar er is toch vraag naar en ik ken een aantal mensen die nu zelfs de auto nemen en drinken omdat ze met de trein te vroeg zouden moeten vertrekken, of de eerste trein van de dag erna zouden moeten nemen. Taxi's en betaalbaar gaat moeilijk in dezelfde zin.
[...]
Dat kan helpen, maar ik werk bij een bedrijf die zo'n vergoeding heeft en als ik kijk naar wie er gebruik van maakt zijn dat toch in 99% van de gevallen de mensen die al regelmatig met de fiets kwamen. De mensen die normaal met de auto kwamen, pakken die nog steeds en hooguit als het heel mooi weer is pakken ze een keertje de fiets.
Is het een halve euro per km? Bij een pendelafstand van 10 km zou je op een jaar ongeveer 2000 euro netto krijgen, ik denk dat velen het dan niet meer te koud of te nat zouden vinden

[...]
Dus je wilt iedereen verplichten in het midden van de stad te gaan leven. Bekijk ik dat voor België zul je een stuk of 10 grote steden over houden met elk meer dan 1 miljoen inwoners. En dat wil je op zo'n manier doen dat iedereen een huis naar zijn zin heeft er voldoende open ruimtes zijn om te wandelen, maar het moet wel zo compact zijn dat je alles met de fiets of te voet moet kunnen doen. Ik wens je veel succes, maar dat lijkt me niet echt haalbaar. Zeker niet omdat er juist zoveel groei-gemeentes zijn omdat mensen niet in de stad willen wonen.
Nee, dat heb ik nergens gezegd, er zijn honderden gemeenten waar men kan verdichten en plattelandsverkavelingen die men kan opschorten. Een ruimtelijke ordening zoals in NL zou al een grote vooruitgang zijn, daar woont toch ook niet iedereen in een grote stad? Je moet Vlaanderen echt eens met Google Maps bekijken

Dat rechttrekken is uiteraard een werk op lange termijn, maar men moet ergens beginnen...
Ik woon zelf vlakbij Eindhoven. Ik kan daar de hele stad door met de fiets, maar als ik vanuit het zuiden naar het noorden wil ben ik 45 minuten bezig, met de bus ongeveer net zo lang en met de auto amper 15 minuten. En dan heb je het over een stad van 200k inwoners. Wil je een heel land in een paar steden stoppen gaat het dus niet werken om iedereen op de fiets te krijgen. of te laten wandelen. En ook het OV zal heel erg moeten veranderen voordat dat een goede optie is.
Drie kwartier voor 10 km? Van de ene naar de andere kant gebeurt niet zo vaak, binnen een stad ga je meestal van de rand naar het centrum of omgekeerd, terwijl je met de auto in het centrum parkeertijd verliest. Een voorbeeld waarbij je via een snelle ringweg van de ene naar de andere kant moet vind ik dus niet zo representatief, tenzij je toevallig aan de ene kant woont en aan de andere kant werkt.
[...]
En toch neemt het aantal auto's nog steeds toe. Schijnbaar zijn er in de praktijk dus helemaal niet zoveel mensen die er rekening mee houden of iets op fiets/wandelafstand ligt. En degenen die dat wel doen pakken alsnog 9 van de 10 keer de auto omdat dat toch sneller en makkelijker is.
De bevolking en het fietsen nemen ook toe...
[...]
Dat zou inderdaad kunnen, ik ben alleen benieuwd hoelang dat blijft bestaan nadat we van de beperkingen van Corona af zijn. Ik denk dat we binnen een paar jaar weer lekker met zijn allen alle dagen op kantoor zitten.
En in de file staan... Maar dan heb ik geen zin om mee te betalen aan de miljarden voor meer asfalt, als er een goede werkbare oplossing bestaat die de kost kan voorkomen.
[...]
Alleen zit niemand daarop te wachten. Er is een reden waarom de SUV zo populair is. En als je die reden niet aanpakt gaat er weinig veranderen.
Ik vind het hypocriet, enerzijds streeft men naar steeds zuiniger huishoudtoestellen, die ook steeds zuiniger
worden, maar anderzijds is men wel de grootste energievreter uit het huishouden aan het upsizen. Als de energietransitie niet (tijdig) lukt weten we waarom... Zo'n SUV past zeker ook in puntje 14 van de TS: "ik wil meer veiligheid ten koste van anderen, ik wil meer overzicht ten koste van anderen, en het klimaat? who cares..." Waarschijnlijk niet opzettelijk, maar dat is wel het resultaat.
[...]
Maar ook dit zijn weer beide voorbeelden waar al aan gewerkt wordt. Als ik naar alle punten kijk die jij benoemt worden ze of al uitgevoerd, zijn ze praktisch haast niet uit te voeren, of is het een mentaliteitskwestie welke je in een topic niet gaat veranderen.
Met goede wil is veel mogelijk. Als men in 20 jaar tijd de maatschappij volledig op maat van de auto kon inrichten (jaren 50 en 60), dan blijkt dat de mens tot veel in staat is

Dan is een fietsstraat of schoolstraat peanuts: enkele verkeersborden en handhaving. En als ik punten vermeld waar al aan gewerkt wordt, dan bedoel ik dat het sneller moet, zie bvb. het verhaal van de
zwarte verkeerspunten in België.
[...]
Niet als je iedereen naar die kernen toe wilt hebben en toch alles bereikbaar met de fiets wilt houden. Je kunt best gemeentekernen krijgen zonder dat het een stad wordt, maar dan krijg je veel gemeentekernen die verder van elkaar liggen. Alsnog een verbetering van wat België nu heeft, maar niet waar jij naartoe wilt.
Ik heb het niet over
minder kernen, maar over kernverdichting.
[...]
Dat vergeet ik niet, ik zie dat alleen niet als een probleem. Niet alles hoeft 100% efficiënt te zijn. Ze kunnen nu ook al pilletjes/zakjes maken waar alles inzit wat je nodig hebt. Maar dat gaat hem toch echt niet worden.
Het grote probleem is dan ook vooral dat we teveel vlees eten. Maar dat is wederom een mentaliteitskwestie. Iets wat je niet op heel korte termijn op gaat lossen, maar waar op lange termijn wel allang stappen in gezet worden.
Dat er bij rundvlees 90% landbouwgrond, voedsel en water verspilt wordt vind je geen probleem? Voor extra landbouwgrond moet vaak ontbost worden, de bestaande landbouwgrond raakt uitgeput door erosie, dan komt er nog een fosfaatcrisis, het stikstofprobleem en extra broeikasgassen. Nee, dit is onhoudbaar met een wereldbevolking die steeds meer vlees eet. Het omzetten van planten in dieren is heel inefficiënt. Het is alsof je een voertuig van 1000 kg zou gebruiken om 1 persoon van 80 kg te vervoeren, waarbij de motor 90% van zijn energie verliest aan warmte. Whoops

[...]
Kijk naar de spreiding in je eigen plaatje. Ik heb in het verleden veel met onderzoeken gewerkt en als ik met een onderzoek kwam waar dit uitkwam dan mocht ik dat zeker niet publiceren. Hooguit als beginwerk voor verder onderzoek.
Zelfs worst-case is de balans positief.
[...]
Ik geef aan waarom veel van jouw onderzoeken bias'ed zijn en niet aangeven wat jij ermee wilt laten zien. Dat verhaal van de externe kosten is leuk, en haal ik daarmee dus juist niet onderuit. Wel geef ik aan dat het weinig toevoegt omdat je niet al die externe kosten kunt doorberekenen (want dan ligt je hele economie stil). Het enige andere punt dat ik aangeef is dat ik de gezondheidskosten nogal gegok vind. Je kunt wel zeggen dat elke km op de fiets gezondheidswinst is en kosten bespaart, maar als je mensen niet op die fiets krijgt zal er geen enkele winst zijn. Wil je dus echt die gezondheidswinst krijgen zul je heel wat meer moeten doen.
Zelfs als je de berekening in twijfel trekt, de orde-grootte zal vast correct zijn en verandert dus weinig aan de conclusie. Voor wie nu al dagelijks fietst is die gezondheidswinst er al. De kosten kunnen zeker doorgerekend worden, in Denemarken is autorijden duurder zonder dat de econome stilvalt. Integendeel, er zijn minder maatschappelijke kosten. Het is zoals met klimaat: niets doen is duurder.
En bovenal, dit is hoe jouw manier van discussieren op ons overkomt. Dat kun je aanvallen, maar verandert niets aan dat je zo overkomt. Op zich weinig mis mee, alleen zorgt het wel tot weinig discussie. Want ik zie nu weer precies gebeuren waarom ik eerder al verschillende keren een paar weken niet heb gereageerd. Jij komt met een punt, wij geven aan dat er meer nodig is, jij komt met een heel ander punt, daar wordt op gereageerd en wordt gecountered met weer een nieuw punt etc. Maar dat is geen discussie. na deze post ga ik dan ook weer alleen op korte punten reageren en skip ik de rest.
Euhm, ik reageer meestal punt per punt.
[...]
Ja, precies toch wat ik zeg? Een plan om zowel autoverkeer als fiets-en wandelverkeer goed samen te laten gaan. Dat is toch ook wat je wilt? Alles bereikbaar op de manier zoals mensen dat willen en ze kunnen zelf kiezen wat het beste is.
Inderdaad, de stad is al een stuk leefbaarder geworden, ze hebben al een hele weg afgelegd. Tientallen jaren geleden was er groot protest en doodsbedreigingen omdat de drukste winkelstraat autovrij gemaakt werd. Nu wil niemand nog terug, de geesten zijn dus ook gerijpt.
[...]
Tuurlijk krijg je dat, in Gent kon je voorheen niet wandelen of fietsen. Krijg je die mogelijkheid wel, zullen mensen er ook meer gebruik van maken. Maar dit is nu al aan de gang en is weinig voor nodig.
De vraag is dan ook vooral hoe je dit nu wilt versnellen. Ik zie alleen maar dingen naar voren komen die al gedaan worden en welke simpelweg tijd nodig hebben voordat het daadwerkelijk een impact heeft, maar geen nieuwe plannen die ook echt uitvoerbaar zijn.
Ik pleit er voor om het Gentse plan ook in andere steden in te voeren en ook in kleinere steden. Dat gebeurt nu amper of heel schoorvoetend.
[...]
Nee, dat is geen enkel probleem. Je geeft nu echter precies aan dat wat je wilt bereiken allang in gang is gezet. Ik zou in dit topic juist nieuwe dingen verwachten waar we over kunnen denken.
En toch zullen we de klimaatdoelstellingen waarschijnlijk niet halen, terwijl (persoonlijk) transport het grootste pijnpunt blijft. (
cfr. de drie artikels onder het overzicht)
Want nogmaals, dat bewegen gezonder is zal niemand ontkennen. En dat we groener moeten gaan leven ook niet. De vraag is juist hoe je dat zo snel mogelijk doet op een manier dat mensen het accepteren en ook zelf de modal-shift willen. Want dat laatste is iets waar het nu nog meestal mee fout gaat. Zie de mensen die voor korte afstanden nog steeds meestal de auto pakken. Ondanks dat ze ook de optie voor fietsen/lopen hebben.
Zie ook het schoolverhaal: "ik breng mijn kinderen met de auto naar school omdat het verkeer door de vele auto's te gevaarlijk is", waardoor het voor de resterende voetgangers en fietsers nog gevaarlijker wordt. Daarin moet ook de overheid ingrijpen: vooral door betere infrastructuur, maar in onze gemeente zie ik nog steeds nieuw heraangelegde wegen die veel beter en veiliger zouden kunnen.
Ontken je dat klimaat algemeen belang is? Het is allebei algemeen belang en het ene hoeft het andere niet uit te sluiten.
[...]
Dan is het nog steeds een mening dat dat asociaal is.
Als je ziet hoe men steden steeds vaker autoluw of autovrij maakt ben ik niet de enige met die mening.
[...]
Daarom veel meer subsidie op nieuwe schone auto's.
De grootste externe kost is congestie. Zit er in een Tesla een anti-file-knop?
[...]
Het artikel gaat over de meetmethode bij bouwmachines. Niet te vergelijken met een auto. Past weer prima bij jouw manieren van discussiëren. Artikeltje opzoeken waarmee je je bewering aannemelijk kan laten lijken.
Conclusie was dat je de auto beter niet uitzet.
Geef eens de reden waarom men hem beter uitzet, ik ben gewoon benieuwd, al heb ik de indruk dat je het artikel zelf niet kan lezen...
[...]
Daarom blijft stuurverwarming een voordeel.
Handschoenen zijn dan ook een voordeel.
[...]
"Waarom zou ik (jij) stoppen met kinderen maken? Anders sterft de mensheid uit." Zo zijn er wel miljarden die hetzelfde denken.
Jij gebruikt precies hetzelfde argument om je kind goed te praten en dan mogen anderen dat argument niet gebruiken voor hun acties?
Dit topic gaat over het schadelijkste
product. Maar ik ken wel nog enkele andere topics waar je kan binnenvallen om te roepen dat de posters en hun kinderen het probleem zijn en dat ze kinderen op komst best aborteren
Klimaat: wetenschap en achtergronden
De stikstofproblematiek: oorzaak, gevolgen en oplossingen
Energie - crisis & actualiteit
Het grote veganisme topic deel 2
Have fun!

[...]
"Niet heel veel". Toch scheelt het. Weet je wat ik van het verschil in uitstoot tussen auto en fiets vind? Niet heel veel. Niet doen dus. Gepareerd op jouw manier.
"Uit de analyse van Transport & Environment blijkt dat plug-in hybrides gemiddeld 117 gram CO2 per kilometer uitstoten"
"Benzine- en dieselauto’s, die in werkelijke omstandigheden respectievelijk 164 en 167 gram CO2 per kilometer uitstoten"
Mijn fiets = 0 gram.
[...]
Leuke kop, heb je filmpje erbij bekeken? En vertel je deze zin "Integendeel, projecties in zowel het Vlaamse klimaatplan als van het Federaal Planbureau, voorspellen dat de uitstoot van de transportsector de volgende tien jaar zonder ingrepen eerder zal toenemen dan dalen." erbij? Een elektrische auto moet dus gestimuleerd worden door de overheid, zie uit je eigen voorbeeld het stukje over Noorwegen.
Subsidies zijn niet nodig, de prijzen dalen vanzelf. Auto's worden nu al onderbelast.
In het filmpje zegt hij dit: "Een elektrische auto is een auto en die staat alsnog in de file, daarom moeten we overstappen naar een duurzame vervoersmodaliteiten.". Ik vermoed dat hij bedoelt dat je dan een file veroorzaakt met brandstofauto's.
Zoek even een artikeltje op waar de CO2 uitstoot van een file met alleen maar elektrische auto's in staan. Het antwoord zal je verbazen.
Je beweert toch dat een stationair draaiende motor amper iets uitstoot? Je moet weten wat je wilt...
[...]
Sorry, verkeerde vraag. Nou zet ze dan eens tegen over elkaar. De extra zorgkosten tegenover de gezondheidswinst.
Zie eerder geposte grafiek.
[...]
Boude aanname van je weer, dat je denkt dat ik <1800 mensen ken. Ik ken er toevallig 2000 en 1900 daarvan zeggen genoeg vrije tijd te hebben. Nu jij weer want 1900>1800.
Jammer dat je je punt niet met een onderzoek kan staven, nu moet je je punt op een belachelijke manier maken

Dus terug naar je punt, waarom minder werken, is dat goed ofzo?
Dat is voor
heel veel goed.
[...]
Je moet wat over hebben voor het milieu. Maar je kan kleiner dan gewenst wonen. Voor het milieu. En renoveren is niet noodzakelijk.
Ik woon al klein in een gerenoveerd huis, maar mooie afleiding weer...
[...]
Je hoeft niet zo slim te doen want uit de 21 pagina's blijkt dat dat niet bent.
Als je niet meer op de bal kan spelen, moet je het maar op de man proberen he

[...]
Met z'n 2'en zou je footprint nog kleiner zijn. Per saldo een overbodig kind.
Met 3 hebben we een kleinere footprint dan 1 gemiddelde Nederlander, het zou me verbazen dat jij en je partner met een halve fossiele auto (en vleesconsumptie?) beter scoren

Hadden je ouders maar een slimmere keuze moeten maken

[...]
Zonder mensen zouden die producten niet nodig zijn.
Zie hierboven.
[...]
Jij stuurt mij dat bericht als aanleiding voor het maken van beleid. Niet waar.
Fout, het ging over meningen en verschillende percepties over vrijheid. Lees maar na.
[...]
Weet wat er moet gebeuren als een kruispunt conflictvrij gemaakt wordt? En een conflictvrij kruispunt, wat betekent dat verkeerskundig gezien in de oude en de nieuwe situatie? Zoek er maar een artikeltje bij want ik geloof er niks van.
Bvb. de verkeerslichten aanpassen, zodat fietsers en auto's/vrachtwagens niet tegelijk groen krijgen, om dodehoekongevallen te voorkomen. Je zou jezelf beter wat informeren voor je hier probeert mee te praten.
[...]
Waarom presenteer je dit hobby onderzoek als feit? Bij mij en volgens het KNMI regent het op 40% van de dagen in een jaar.
Dus het valt niet mee in de lage landen.

Domme reactie, van de 12 maanden zijn er waarschijnlijk 12 waarin het regent? Een dag met 5 minuten regen wordt ook meegeteld als regendag. Wil nog niet zeggen dat je fietsrit van een kwartier in het water valt:
Een neerslagdag is een dag waarop in de loop van de dag neerslag (minimaal 0,1 mm neerslag) wordt gedetecteerd. Die definitie heeft soms merkwaardige gevolgen. Een weekend dat heel zonnig verloopt maar waarin er tussen 23.58 uur en 0.05 uur enkele regendruppels, bestaat dus uit twee regendagen.
[...]
Zie eerdere quote, bijdragen aan overbevolking met je asociale egoïstische gedrag.
Levensstijl is een groter probleem dan het aantal mensen:
:strip_exif()/f/image/kEZkUIxv1RtFpQKHC3dkolzl.jpg?f=fotoalbum_large)
Kromme vergelijking: je moet een nieuw klein licht model vergelijken met een nieuw groot zwaar model met dezelfde motortechnologie. Minder aerodynamica en een grotere massa is
altijd minder zuinig + de energiekost van de extra grondstoffen.
Roenie schreef op maandag 1 maart 2021 @ 00:06:
[...]
Tuurlijk gaat het over gedrag, dat is het punt niet. Bij de meeste punten wil je simpelweg mensen voorschrijven hoe zij zich moeten gedragen, waarbij je enkel naar milieu en veiligheid kijkt en de andere belangen vergeet. Waarom hou je geen rekening met andere belangen?
Belangen zoals comfort bedoel je? Wel, daarvoor moet men slimmer investeren in OV en comfortabele fietsinfrastructuur aanleggen (vooral in België). 'Voorschrijven' vind ik wat kort door de bocht, het is eerder een aanzet voor wat de overheid zou kunnen doen. Des te beter als het met 'nudging' kan.
[...]
En hoe stoerder 😉
Klopt, dat zal de transitie niet helpen. Hoe groter je ecologische voetafdruk, hoe hoger je status. Hoe groter je huis of hoe sneller je auto, hoe meer aanzien. Een eigen zwembad, een jacht, een privéjet,... velen dromen er van. Etc.
[...]
Niet de vraag teruggeven. Hoe ga je zonder bovenstaande wetten de mensen overtuigen die de auto makkelijk, comfortabel, leuk et cetera vinden en niet open staan voor (al dan niet correcte) feiten?
Door de alternatieven aantrekkelijker te maken en de auto wat minder aantrekkelijk (zie bvb. het omrijden in een circulatieplan).
[...]
Het gaat niet over het geluiddichte, maar je woordkeus die maakt dat je op betrekkingsniveau niet uitnodigt tot een gesprek. Je dramt door over zaken die niet de kern zijn, met voorbeelden die slechts ten dele passen.
Ik mag toch vaststellen dat een autobestuurder amper last heeft van zijn eigen (of anderen hun) motor/rolgeluid en de omwonenden wel? Voor inwoners vlak naast een drukke weg is dat heel belangrijk. Velen wonen er ook al heel lang en hebben het verkeer zien/horen verviervoudigen.
TWeaKLeGeND schreef op maandag 1 maart 2021 @ 11:16:
Dan zal medicatie wel het meest schadelijke product zijn voor onze aardkloot, en ja auto's hebben er geheid aan bijgedragen dat de mensen bepaalde belangrijke soorten medicatie heeft kunnen ontwikkelen. Direct en indirect, dus tjah.. wat wil je. Moeten we het erg vinden dat dit allemaal is gebeurt? Het is mijn inziens een beetje een onzinnige vraag om te stellen. Als je de discussie wilt hebben over alle impact die de auto heeft en hoe we die impact zonder de positieve gevolgen al te veel aan te tasten kunnen verbeteren etc dan heb ik daar zeker begrip voor maar in deze vorm snap ik het niet zo.
Medicatie, dat is nog een goeie, dat zorgt er idd voor dat we langer leven, langer consumeren, langer vlees eten, langer autorijden,... Al is er ook een verschil tussen medicatie die je langer laat leven en andere medicatie. Maar ik vind het toch ethischer om het autorijden af te bouwen dan om medicatie af te bouwen, een mensenleven is meer waard dan een voertuig. Verder gaat het hier wel voortdurend over hoe we de negatieve effecten best kunnen aanpakken. Het is ook zoals met energie: de groenste energie is de energie die je niet verbruikt.