De auto als schadelijkste product?
Ik heb getwijfeld of ik dit topic wel zou starten, vooral in dit subforum, waar er toch veel autoliefhebbers zijn (edit: dit topic stond oorspronkelijk bij Verkeer en Vervoer). Bijna iedereen heeft een auto, het is een automatisme geworden, een statussymbool, zelfs een deel van de identiteit, dus ik vrees dat er nogal wat weerstand zal zijn. Ik wil het echter zo objectief mogelijk houden, en alle punten staven met cijfers.
Ik schrijf dit vooral vanuit een Belgisch/Vlaams perspectief, waar het autoverkeer nog meer domineert dan in Nederland, en waar andere vervoersmodi (te voet, fiets, ov) veel minder vanzelfsprekend of ronduit gevaarlijk zijn (vicieuze cirkel oorzaak - gevolg). Maar uiteindelijk wil ik het globaal bekijken, vooral omdat de negatieve impact in groeilanden nog groter is dan hier, denk maar aan luchtvervuiling of ongevallen.
Uiteraard zijn er ook veel positieve punten, maar die zien we al genoeg in reclames en andere topics (al dan niet terecht of realistisch). Nu wil ik het eens hebben over de totale negatieve impact, niet enkel op de gebruiker, maar ook en vooral op de omgeving. Daarnaast zijn er ook veel andere zaken met een negatieve impact, denk maar aan ongezond voedsel, roken, alcohol, drugs,… maar dat doe je vooral jezelf aan, tenzij je onder invloed van alcohol of drugs in een auto kruipt
Zijdelings kunnen we het ook hebben over de haalbaarheid van alternatieve vervoersmodi, al is dit heel verschillend van persoon tot persoon. Of over hoe we onze maatschappij het best kunnen indelen: 199.950 van de 200.000 jaar als Homo Sapiens ging het immers wél zonder auto. Daarnaast is elke mening welkom, of extra cijfers, of dingen die ik over het hoofd zie, of zaken die in hun geheel nog schadelijker zijn.
Ik denk dus dat de auto het schadelijkste product ter wereld is: De grote mate waarin ze voorkomen en gebruikt worden, in combinatie met de grote negatieve impact per voertuig, wordt denk ik door weinig of niks overtroffen. De optelsom van hun impact op klimaatverandering, energiegebruik, luchtvervuiling, lawaaioverlast, welvaartsziekten door gebrek aan beweging, slachtoffers van ongevallen (en hun familie), de economische en mentale impact van files, het inpalmen van openbare ruimte, onleefbaarheid in steden, asociaal rijgedrag, de grote persoonlijke en maatschappelijke financiële impact,... Bestaat er een eigenlijk gebruiksvoorwerp dat een negatievere impact heeft?
Hieronder ga ik een opsomming doen, gestaafd met Belgische cijfers. Per doodsoorzaak slaat het vetgedrukte gedeelte op autogebruik, uiteraard niet als enige oorzaak, maar toch als significante oorzaak. Hou er ook rekening mee dat er voor elke dode een veelvoud aan zieken en gewonden is, en dat de omgeving van die slachtoffers ook lijdt. Na de top 4 gaat de opsomming verder met andere punten.
Belangrijkste doodsoorzaken:
:fill(white):strip_exif()/f/image/sniF40Lk62XtsGxVBPQNxntR.png?f=user_large)
1. Kanker: Wetenschappers zijn het er over eens dat wie gezond en gevarieerd eet, voldoende beweegt en een juist gewicht aanhoudt, 30 tot 40 % minder kans heeft om kanker te krijgen.
1.1 Voldoende beweging: Volwassenen hebben aan dertig minuten matig intensieve beweging per dag genoeg. Voorbeelden van matig intensieve beweging zijn lopen, zwemmen, fietsen, de trap nemen of in de tuin werken. Bij matig intensief bewegen loop je geen gezondheidsrisico’s. Daarnaast zijn er zijn ook meer sportblessures dan verkeersletsels ten gevolge van lopen of fietsen.
1.2 Oorzaken overgewicht: Erfelijke factoren, ongezonde voeding, tekort aan lichaamsbeweging, hormonale factoren, overmatig alcoholgebruik, medicatie, psychosociale factoren, emotionele factoren
1.3 Volgens omgevingsepidemioloog Tim Nawrot (UHasselt), die meewerkt aan het multidisciplinaire Europese STOP-project rond obesitas, kunnen ook hormoonverstoorders of een slechte luchtkwaliteit het metabolisme beïnvloeden en obesitas in de hand werken.
2. Hart- en vaatziekten: Roken, te hoog cholesterol, overgewicht, hoge bloeddruk (zie ook 6 en 7), diabetes, als hart- en vaatzieken in de familie voorkomen.
2.1 Cholesterol: Beïnvloedbaar: Roken, overgewicht, voeding, lichaamsbeweging, alcohol. Niet-beïnvloedbaar: Erfelijke stoornissen in de vethuishouding, te traag werkende schildklier, diabetes, nefrotisch syndroom, leverziekte
2.2 Overgewicht: zie 1.1
2.3 Oorzaken diabetes: erfelijkheid, overgewicht, roken
3. Ziekten van ademhalingsstelsel: roken, passief roken, luchtverontreiniging van motorvoertuigen, fabrieken en andere bronnen, asbest, longziekten zoals TBC en COPD, radon, bepaalde beroepen waar men langdurig blootstaat aan bepaalde chemicaliën
3.1 Niet langer de industrie maar het verkeer is de zwaarste vervuiler geworden in ons land. De laatste tien jaar daalde de industriële vervuiling, maar de groei van het autoverkeer doet de winst van zuiniger wagens teniet. Luchtvervuiling van vrachtvervoer en industrie zijn significant, maar die vervuiling wordt minder uitgestoten in woonzones. Fijnstof en NOx zijn heel lokale vormen van vervuiling, het verdunt heel sterk naarmate de afstand groter wordt.
3.2 Over de ongeneeslijke en pijnlijke asbestlongkanker: Asbestvezels komen in de buitenlucht voor in concentraties van 20 tot 40 vezels per m³. In de jaren tachtig lagen de concentraties veel hoger, van 100 tot 1000 vezels per m³ met uitschieters tot tienduizenden vezels per m³ in de buurt van asbestbronnen. Het verkeer vormde toen de voornaamste vervuiler. In remmen van oude auto's, vrachtwagens en liften kan nog asbest worden gevonden.
4. Niet-natuurlijke dood (België): zelfdoding (1.934), verkeersongevallen (1.104) en valpartijen (1.075)
4.1 België heeft 6,7 verkeersdoden per 100000 inwoners, 152 van 186 landen doen het slechter, waarbij de slechtste landen 5 tot 10 keer slechter scoren. De meeste verkeersdoden vallen door motorvoertuigen, bij veel fiets- en voetgangersongevallen is een motorvoertuig betrokken, daarbij breng je met een motorvoertuig vooral anderen in gevaar en bij lopen/fietsen vooral jezelf.
5. Uit een onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in vervuilde steden een grotere kans hebben op een lager IQ. Deze kinderen lopen bovendien ook een groter risico op ziekten als hersenontsteking, Alzheimer en Parkinson.
6. Geluidsoverlast is in Vlaanderen één van de belangrijkste vormen van hinder. Volgens het Schriftelijk Leefomgevingsonderzoek was in 2004 ongeveer 30% van de Vlamingen in een bepaalde mate gehinderd door geluid, waarvan ongeveer 10% ernstig. De belangrijkste bron van geluidshinder is het wegverkeer (auto's, brommers, vrachtwagens, ...). Blootstelling aan geluid kan gevolgen hebben voor uw gezondheid, bijvoorbeeld als u door lawaai niet goed kunt slapen. Er zijn ook aanwijzingen dat langdurige blootstelling aan geluid de kans op hart- en vaatziekten kan vergroten. Bij de huidige geluidsniveaus in onze woonomgeving komen hinder en slaapverstoring het meest voor. Elektrische auto’s maken vanaf ongeveer 40 km/u even veel lawaai dan fossiele auto’s (rolweerstand). Geluidsoverlast van auto’s in stilstand: draaiende motoren, autoclaxons en alarmen, dichtslaande autodeuren.
7. Belangrijkste oorzaken van stress (in volgorde): Werken, solliciteren, in de file staan, verhuizen, de examenperiode, inchecken op het vliegveld, parkeerplaats zoeken, winkelen met familielid.
8. Klimaatverandering: 18% van de Belgische CO2-uitstoot komt van wegtransport (incl. vrachtvervoer). Meer verharding door wegen en parkings zorgt ook voor meet hitte-eilanden, meer kans op wateroverlast en meer kans op droogte omdat minder water kan insijpelen.
9. Energieverspilling: De helft van de geïmporteerde olie gaat naar auto's. Voor olie zijn er al verschillende conflicten en oorlogen geweest.
10. Financiële impact: Een heel leven autorijden kost meer dan een huis, heel wat financiële problemen (en bijgevolg ook relationele-, gezondheids- en sociale problemen) zouden voorkomen kunnen worden door een lagere of geen auto-afhankelijkheid.
11. Autobandenslijtage is, na plastic zwerfafval, de grootste veroorzaker van microplastics. Jaarlijks komt ongeveer 13 miljoen kilogram slijtstof van autobanden in het milieu, waarvan ongeveer twee miljoen kilo in oppervlaktewater en als fijnstof in de lucht terechtkomt.
:fill(white):strip_exif()/f/image/dBgNFYPDxHVvsjJovcoWto9k.png?f=user_large)
12. Jaarlijks worden in België ongeveer 11 miljoen zoogdieren, vogels en amfibieën doodgereden, bijna uitsluitend door auto’s en vrachtwagens. In de VS gaat het over 400 miljoen dieren en wereldwijd vele miljarden.
13. Meer ruimtebeslag en lagere capaciteit dan voetpaden, fietspaden, bussen en trams. Het grote ruimtebeslag zorgt ook voor meer kosten en hogere vastgoedprijzen.
14. De auto als asociaal product:
-de bestuurder zit in een cocon met gefilterde lucht, de uitlaatgassen komen er langs achter uit en zijn voor omwonenden, voetgangers en fietsers, die door het bewegen meer vervuiling inademen.
-de bestuurder zit in een geluids-geïsoleerde kooi, het lawaai van de motor en de banden is eveneens voor omwonenden en stille weggebruikers.
-de bestuurder is omringd door airbags, bij een botsing zijn vooral voetgangers en fietsers het slachtoffer (die zelf veel minder slachtoffers maken)
-de bestuurder zit afgesloten van andere weggebruikers, waardoor bijna elke vorm van menselijke communicatie met medeweggebruikers uitgesloten is, enkel handgebaren en een luide claxon kunnen wat helpen.
-veel gemeenschappen worden gesplitst en onleefbaar gemaakt door brede autowegen, waardoor er minder sociaal contact is en weinig kinderen kunnen of mogen buitenspelen. Drukke wegen zijn ook geen aangename omgeving om buiten te komen.
Huidige en toekomstige evolutie:
-Terwijl de meeste (huishoud)toestellen zuiniger en efficiënter worden, worden auto’s steeds groter en zwaarder (SUV-hype), waardoor de winst van zuiniger motoren grotendeels teniet gedaan wordt. Resultaat: geen dalende uitstoot, moeilijker haalbare klimaatdoelstellingen, zwaardere gevolgen bij ongevallen, zowel bij voetgangers, fietsers als bij bestuurders van kleinere auto’s. Daarbovenop blijft het doodnormaal dat auto’s 200-300 km/u kunnen halen en blijft het een fetisj om zo snel mogelijk van 0 naar 100 te gaan. Waarom zou je een bakoven kopen die tot 500 graden gaat als er slechts 200 graden nodig is?
-Elektrische auto’s lossen maar enkele van de vele problemen op, met name directe uitstoot en olie-afhankelijkheid. Veel hangt ook af van hoe de energie opgewekt wordt. Andere problemen zoals plaatsgebrek/parkeerproblemen, files, welvaartsziekten, hoge kosten, lawaaioverlast (vanaf 40 km/u), zware gevolgen bij ongevallen met voetgangers en fietsers,… zullen bij elektrische auto’s even groot zijn.
-Autonome (zelfrijdende) auto’s zijn nog een verre droom: de laatste paar procenten zijn het moelijkst en duren het langst om te realiseren, vergelijk het met fotorealistisch 3D-renderen van een pratende mens (gamers weten wat ik bedoel). Daarnaast is het nog de vraag of mensen hun auto willen delen (de auto als mini-ov), of er niet meer files gaan zijn (de file is leuk als je intussen kan lezen of een film bekijken), of de auto’s in steden geen rondjes zullen rijden om parkeergeld te vermijden, tot het baasje gedaan heeft met shoppen, enzovoort. Dan is er nog het ethische vraagstuk: als er onverwachts een kind oversteekt, kiest de auto dan om links in een kanaal te rijden, rechts tegen een muur, of toch maar over het kind? Dus áls ze er komen, dan is het nog de vaag welke problemen ze zullen oplossen of verergeren.
-Vliegende auto’s: lijkt me vanzelfsprekend dat dit op grote schaal onmogelijk is: in 2 dimensies gebeuren er al genoeg ongevallen, om te vliegen heb je een veelvoud aan energie nodig (energie- en klimaatcrisis anyone?), een kleine drone maakt al genoeg lawaai, stel je eens honderden grote mensen-drones voor. Nee, de atmosfeer is kilometers hoog, maar voor dagelijkse verplaatsingen is het geen oplossing.
Mogelijke oplossingen:
-De externe kosten van autogebruik internaliseren
-Meer investeren in ov en fietsinfra
-Stadscentra autoluw of autovrij maken
-Vaker deelauto's gebruiken (ook als hulpmiddel om te leven zonder eigen auto)
-Voor fietsbare afstanden de fiets nemen, met (snelle) elektrische fietsen is er heel veel fietsbaar
-Stoppen met salaris uitbetalen in auto’s en tankkaarten (vooral in België)
-Niet 'in the middle of nowhere' gaan wonen (vooral België) en geen job op 50 km afstand aannemen
-Een mobiscore voor elke woning
-Thuiswerken zo veel mogelijk toepassen
-Rijbewijs moeilijker en duurder maken
-Rijbewijs met punten invoeren
-Levenslang rijverbod voor recidivisten
-Intelligent Speed Adaptation, met een harde snelheidsbegrenzing
-Autofabrikanten verbieden om auto’s te maken die sneller dan 130 kunnen (muv hulpdiensten), meer dan 1,5 ton wegen en hoger dan 1,5 meter zijn
-Alcoholslot in elke auto
-Verklikkers van snelheid- en alcoholcontroles verbieden, zoals in Frankrijk
-GSM-jammer in elke auto (als hij rijdt)
-Auto’s en brandstof zwaarder belasten, zoals in Denemarken
-Algemene kilometerheffing op alle wegen
-Verplicht zone 50 indien geen afgescheiden fietspad en verplicht zone 30 indien geen fietspad
-Stadskernen van steden met meer dan 100000 inwoners volledig zone 30 maken
-Vrachtwagens weren aan schoolpoorten tijdens schoolspits
-In elk bedrijf een fietsvergoeding van 50 cent per km verplichten
-Elke heraangelegde weg en nieuwe woonwijk moet een fiets-, wandel- en OV-toets doorstaan
-Stadscentra en supermarkten moeten een minimum aantal kwalitatieve fietsenstallingen hebben (geen ‘wielplooiers’, maar bvb ‘nietjes’)
-Geen nieuwe winkel(-centra) langs verbindingswegen
Zo, voorlopig ga ik het hier bij laten. Verder in het topic zullen er vast nog meer zaken ter sprake komen.
Ik heb getwijfeld of ik dit topic wel zou starten, vooral in dit subforum, waar er toch veel autoliefhebbers zijn (edit: dit topic stond oorspronkelijk bij Verkeer en Vervoer). Bijna iedereen heeft een auto, het is een automatisme geworden, een statussymbool, zelfs een deel van de identiteit, dus ik vrees dat er nogal wat weerstand zal zijn. Ik wil het echter zo objectief mogelijk houden, en alle punten staven met cijfers.
Ik schrijf dit vooral vanuit een Belgisch/Vlaams perspectief, waar het autoverkeer nog meer domineert dan in Nederland, en waar andere vervoersmodi (te voet, fiets, ov) veel minder vanzelfsprekend of ronduit gevaarlijk zijn (vicieuze cirkel oorzaak - gevolg). Maar uiteindelijk wil ik het globaal bekijken, vooral omdat de negatieve impact in groeilanden nog groter is dan hier, denk maar aan luchtvervuiling of ongevallen.
Uiteraard zijn er ook veel positieve punten, maar die zien we al genoeg in reclames en andere topics (al dan niet terecht of realistisch). Nu wil ik het eens hebben over de totale negatieve impact, niet enkel op de gebruiker, maar ook en vooral op de omgeving. Daarnaast zijn er ook veel andere zaken met een negatieve impact, denk maar aan ongezond voedsel, roken, alcohol, drugs,… maar dat doe je vooral jezelf aan, tenzij je onder invloed van alcohol of drugs in een auto kruipt
Zijdelings kunnen we het ook hebben over de haalbaarheid van alternatieve vervoersmodi, al is dit heel verschillend van persoon tot persoon. Of over hoe we onze maatschappij het best kunnen indelen: 199.950 van de 200.000 jaar als Homo Sapiens ging het immers wél zonder auto. Daarnaast is elke mening welkom, of extra cijfers, of dingen die ik over het hoofd zie, of zaken die in hun geheel nog schadelijker zijn.
Ik denk dus dat de auto het schadelijkste product ter wereld is: De grote mate waarin ze voorkomen en gebruikt worden, in combinatie met de grote negatieve impact per voertuig, wordt denk ik door weinig of niks overtroffen. De optelsom van hun impact op klimaatverandering, energiegebruik, luchtvervuiling, lawaaioverlast, welvaartsziekten door gebrek aan beweging, slachtoffers van ongevallen (en hun familie), de economische en mentale impact van files, het inpalmen van openbare ruimte, onleefbaarheid in steden, asociaal rijgedrag, de grote persoonlijke en maatschappelijke financiële impact,... Bestaat er een eigenlijk gebruiksvoorwerp dat een negatievere impact heeft?
Hieronder ga ik een opsomming doen, gestaafd met Belgische cijfers. Per doodsoorzaak slaat het vetgedrukte gedeelte op autogebruik, uiteraard niet als enige oorzaak, maar toch als significante oorzaak. Hou er ook rekening mee dat er voor elke dode een veelvoud aan zieken en gewonden is, en dat de omgeving van die slachtoffers ook lijdt. Na de top 4 gaat de opsomming verder met andere punten.
Belangrijkste doodsoorzaken:
:fill(white):strip_exif()/f/image/sniF40Lk62XtsGxVBPQNxntR.png?f=user_large)
1. Kanker: Wetenschappers zijn het er over eens dat wie gezond en gevarieerd eet, voldoende beweegt en een juist gewicht aanhoudt, 30 tot 40 % minder kans heeft om kanker te krijgen.
1.1 Voldoende beweging: Volwassenen hebben aan dertig minuten matig intensieve beweging per dag genoeg. Voorbeelden van matig intensieve beweging zijn lopen, zwemmen, fietsen, de trap nemen of in de tuin werken. Bij matig intensief bewegen loop je geen gezondheidsrisico’s. Daarnaast zijn er zijn ook meer sportblessures dan verkeersletsels ten gevolge van lopen of fietsen.
1.2 Oorzaken overgewicht: Erfelijke factoren, ongezonde voeding, tekort aan lichaamsbeweging, hormonale factoren, overmatig alcoholgebruik, medicatie, psychosociale factoren, emotionele factoren
1.3 Volgens omgevingsepidemioloog Tim Nawrot (UHasselt), die meewerkt aan het multidisciplinaire Europese STOP-project rond obesitas, kunnen ook hormoonverstoorders of een slechte luchtkwaliteit het metabolisme beïnvloeden en obesitas in de hand werken.
2. Hart- en vaatziekten: Roken, te hoog cholesterol, overgewicht, hoge bloeddruk (zie ook 6 en 7), diabetes, als hart- en vaatzieken in de familie voorkomen.
2.1 Cholesterol: Beïnvloedbaar: Roken, overgewicht, voeding, lichaamsbeweging, alcohol. Niet-beïnvloedbaar: Erfelijke stoornissen in de vethuishouding, te traag werkende schildklier, diabetes, nefrotisch syndroom, leverziekte
2.2 Overgewicht: zie 1.1
2.3 Oorzaken diabetes: erfelijkheid, overgewicht, roken
3. Ziekten van ademhalingsstelsel: roken, passief roken, luchtverontreiniging van motorvoertuigen, fabrieken en andere bronnen, asbest, longziekten zoals TBC en COPD, radon, bepaalde beroepen waar men langdurig blootstaat aan bepaalde chemicaliën
3.1 Niet langer de industrie maar het verkeer is de zwaarste vervuiler geworden in ons land. De laatste tien jaar daalde de industriële vervuiling, maar de groei van het autoverkeer doet de winst van zuiniger wagens teniet. Luchtvervuiling van vrachtvervoer en industrie zijn significant, maar die vervuiling wordt minder uitgestoten in woonzones. Fijnstof en NOx zijn heel lokale vormen van vervuiling, het verdunt heel sterk naarmate de afstand groter wordt.
3.2 Over de ongeneeslijke en pijnlijke asbestlongkanker: Asbestvezels komen in de buitenlucht voor in concentraties van 20 tot 40 vezels per m³. In de jaren tachtig lagen de concentraties veel hoger, van 100 tot 1000 vezels per m³ met uitschieters tot tienduizenden vezels per m³ in de buurt van asbestbronnen. Het verkeer vormde toen de voornaamste vervuiler. In remmen van oude auto's, vrachtwagens en liften kan nog asbest worden gevonden.
4. Niet-natuurlijke dood (België): zelfdoding (1.934), verkeersongevallen (1.104) en valpartijen (1.075)
4.1 België heeft 6,7 verkeersdoden per 100000 inwoners, 152 van 186 landen doen het slechter, waarbij de slechtste landen 5 tot 10 keer slechter scoren. De meeste verkeersdoden vallen door motorvoertuigen, bij veel fiets- en voetgangersongevallen is een motorvoertuig betrokken, daarbij breng je met een motorvoertuig vooral anderen in gevaar en bij lopen/fietsen vooral jezelf.
5. Uit een onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in vervuilde steden een grotere kans hebben op een lager IQ. Deze kinderen lopen bovendien ook een groter risico op ziekten als hersenontsteking, Alzheimer en Parkinson.
6. Geluidsoverlast is in Vlaanderen één van de belangrijkste vormen van hinder. Volgens het Schriftelijk Leefomgevingsonderzoek was in 2004 ongeveer 30% van de Vlamingen in een bepaalde mate gehinderd door geluid, waarvan ongeveer 10% ernstig. De belangrijkste bron van geluidshinder is het wegverkeer (auto's, brommers, vrachtwagens, ...). Blootstelling aan geluid kan gevolgen hebben voor uw gezondheid, bijvoorbeeld als u door lawaai niet goed kunt slapen. Er zijn ook aanwijzingen dat langdurige blootstelling aan geluid de kans op hart- en vaatziekten kan vergroten. Bij de huidige geluidsniveaus in onze woonomgeving komen hinder en slaapverstoring het meest voor. Elektrische auto’s maken vanaf ongeveer 40 km/u even veel lawaai dan fossiele auto’s (rolweerstand). Geluidsoverlast van auto’s in stilstand: draaiende motoren, autoclaxons en alarmen, dichtslaande autodeuren.
7. Belangrijkste oorzaken van stress (in volgorde): Werken, solliciteren, in de file staan, verhuizen, de examenperiode, inchecken op het vliegveld, parkeerplaats zoeken, winkelen met familielid.
8. Klimaatverandering: 18% van de Belgische CO2-uitstoot komt van wegtransport (incl. vrachtvervoer). Meer verharding door wegen en parkings zorgt ook voor meet hitte-eilanden, meer kans op wateroverlast en meer kans op droogte omdat minder water kan insijpelen.
9. Energieverspilling: De helft van de geïmporteerde olie gaat naar auto's. Voor olie zijn er al verschillende conflicten en oorlogen geweest.
10. Financiële impact: Een heel leven autorijden kost meer dan een huis, heel wat financiële problemen (en bijgevolg ook relationele-, gezondheids- en sociale problemen) zouden voorkomen kunnen worden door een lagere of geen auto-afhankelijkheid.
11. Autobandenslijtage is, na plastic zwerfafval, de grootste veroorzaker van microplastics. Jaarlijks komt ongeveer 13 miljoen kilogram slijtstof van autobanden in het milieu, waarvan ongeveer twee miljoen kilo in oppervlaktewater en als fijnstof in de lucht terechtkomt.
:fill(white):strip_exif()/f/image/dBgNFYPDxHVvsjJovcoWto9k.png?f=user_large)
12. Jaarlijks worden in België ongeveer 11 miljoen zoogdieren, vogels en amfibieën doodgereden, bijna uitsluitend door auto’s en vrachtwagens. In de VS gaat het over 400 miljoen dieren en wereldwijd vele miljarden.
13. Meer ruimtebeslag en lagere capaciteit dan voetpaden, fietspaden, bussen en trams. Het grote ruimtebeslag zorgt ook voor meer kosten en hogere vastgoedprijzen.
14. De auto als asociaal product:
-de bestuurder zit in een cocon met gefilterde lucht, de uitlaatgassen komen er langs achter uit en zijn voor omwonenden, voetgangers en fietsers, die door het bewegen meer vervuiling inademen.
-de bestuurder zit in een geluids-geïsoleerde kooi, het lawaai van de motor en de banden is eveneens voor omwonenden en stille weggebruikers.
-de bestuurder is omringd door airbags, bij een botsing zijn vooral voetgangers en fietsers het slachtoffer (die zelf veel minder slachtoffers maken)
-de bestuurder zit afgesloten van andere weggebruikers, waardoor bijna elke vorm van menselijke communicatie met medeweggebruikers uitgesloten is, enkel handgebaren en een luide claxon kunnen wat helpen.
-veel gemeenschappen worden gesplitst en onleefbaar gemaakt door brede autowegen, waardoor er minder sociaal contact is en weinig kinderen kunnen of mogen buitenspelen. Drukke wegen zijn ook geen aangename omgeving om buiten te komen.
Huidige en toekomstige evolutie:
-Terwijl de meeste (huishoud)toestellen zuiniger en efficiënter worden, worden auto’s steeds groter en zwaarder (SUV-hype), waardoor de winst van zuiniger motoren grotendeels teniet gedaan wordt. Resultaat: geen dalende uitstoot, moeilijker haalbare klimaatdoelstellingen, zwaardere gevolgen bij ongevallen, zowel bij voetgangers, fietsers als bij bestuurders van kleinere auto’s. Daarbovenop blijft het doodnormaal dat auto’s 200-300 km/u kunnen halen en blijft het een fetisj om zo snel mogelijk van 0 naar 100 te gaan. Waarom zou je een bakoven kopen die tot 500 graden gaat als er slechts 200 graden nodig is?
-Elektrische auto’s lossen maar enkele van de vele problemen op, met name directe uitstoot en olie-afhankelijkheid. Veel hangt ook af van hoe de energie opgewekt wordt. Andere problemen zoals plaatsgebrek/parkeerproblemen, files, welvaartsziekten, hoge kosten, lawaaioverlast (vanaf 40 km/u), zware gevolgen bij ongevallen met voetgangers en fietsers,… zullen bij elektrische auto’s even groot zijn.
-Autonome (zelfrijdende) auto’s zijn nog een verre droom: de laatste paar procenten zijn het moelijkst en duren het langst om te realiseren, vergelijk het met fotorealistisch 3D-renderen van een pratende mens (gamers weten wat ik bedoel). Daarnaast is het nog de vraag of mensen hun auto willen delen (de auto als mini-ov), of er niet meer files gaan zijn (de file is leuk als je intussen kan lezen of een film bekijken), of de auto’s in steden geen rondjes zullen rijden om parkeergeld te vermijden, tot het baasje gedaan heeft met shoppen, enzovoort. Dan is er nog het ethische vraagstuk: als er onverwachts een kind oversteekt, kiest de auto dan om links in een kanaal te rijden, rechts tegen een muur, of toch maar over het kind? Dus áls ze er komen, dan is het nog de vaag welke problemen ze zullen oplossen of verergeren.
-Vliegende auto’s: lijkt me vanzelfsprekend dat dit op grote schaal onmogelijk is: in 2 dimensies gebeuren er al genoeg ongevallen, om te vliegen heb je een veelvoud aan energie nodig (energie- en klimaatcrisis anyone?), een kleine drone maakt al genoeg lawaai, stel je eens honderden grote mensen-drones voor. Nee, de atmosfeer is kilometers hoog, maar voor dagelijkse verplaatsingen is het geen oplossing.
Mogelijke oplossingen:
-De externe kosten van autogebruik internaliseren
-Meer investeren in ov en fietsinfra
-Stadscentra autoluw of autovrij maken
-Vaker deelauto's gebruiken (ook als hulpmiddel om te leven zonder eigen auto)
-Voor fietsbare afstanden de fiets nemen, met (snelle) elektrische fietsen is er heel veel fietsbaar
-Stoppen met salaris uitbetalen in auto’s en tankkaarten (vooral in België)
-Niet 'in the middle of nowhere' gaan wonen (vooral België) en geen job op 50 km afstand aannemen
-Een mobiscore voor elke woning
-Thuiswerken zo veel mogelijk toepassen
-Rijbewijs moeilijker en duurder maken
-Rijbewijs met punten invoeren
-Levenslang rijverbod voor recidivisten
-Intelligent Speed Adaptation, met een harde snelheidsbegrenzing
-Autofabrikanten verbieden om auto’s te maken die sneller dan 130 kunnen (muv hulpdiensten), meer dan 1,5 ton wegen en hoger dan 1,5 meter zijn
-Alcoholslot in elke auto
-Verklikkers van snelheid- en alcoholcontroles verbieden, zoals in Frankrijk
-GSM-jammer in elke auto (als hij rijdt)
-Auto’s en brandstof zwaarder belasten, zoals in Denemarken
-Algemene kilometerheffing op alle wegen
-Verplicht zone 50 indien geen afgescheiden fietspad en verplicht zone 30 indien geen fietspad
-Stadskernen van steden met meer dan 100000 inwoners volledig zone 30 maken
-Vrachtwagens weren aan schoolpoorten tijdens schoolspits
-In elk bedrijf een fietsvergoeding van 50 cent per km verplichten
-Elke heraangelegde weg en nieuwe woonwijk moet een fiets-, wandel- en OV-toets doorstaan
-Stadscentra en supermarkten moeten een minimum aantal kwalitatieve fietsenstallingen hebben (geen ‘wielplooiers’, maar bvb ‘nietjes’)
-Geen nieuwe winkel(-centra) langs verbindingswegen
Zo, voorlopig ga ik het hier bij laten. Verder in het topic zullen er vast nog meer zaken ter sprake komen.
[ Voor 15% gewijzigd door Anoniem: 78739 op 04-03-2021 08:35 ]