SteenMSc schreef op dinsdag 23 februari 2021 @ 12:58:
Ik heb langere tijd gewacht met posten van een nieuw bericht, aangezien ik het wat langer wilde aankijken. Daarnaast wilde ik mijn gedachten op een rijtje zetten. Ik lees Tweakers ongeveer 8 jaar, heb 6 jaar geleden een account gemaakt, maar dat ben ik kwijt geraakt. Ik reageer niet veel, maar lees graag de reacties en discussie onder de artikelen. Daar zit voor mij de meeste waarde in.
Premium --> Plus
Goede stap. Premium geeft het idee dat de content beter is, uitgebreider is, maar de kwaliteit was niet hoog genoeg om mij een premium gevoel te geven. Bij de naam Premium zijn mijn verwachtingen anders dan bij de naam Plus.
Welke content?
Zelf mis ik een deel aan content wat, naar mijn mening, goed in plus past. Ik zou graag meer how-toss lezen. Vooral over projecten met Arduinos, Raspberry Pis of andere gave projecten. Er komen vaak .Geek artikelen langs. Achtergrondartikelen en how-tos die daarbij aansluiten, lijken mij het meest interessant. Dat is toch core-tweaker? Daar is, volgens mij, het .Geek label voor bedacht.
Content die ik minder wil zien? Plus nieuws artikelen. Naar mijn mening zijn de toevoegingen niet plus waardig. Als ik andere sites lees, dan staat daar extra informatie in. Als voorbeeld
het artikel over Lastpass (op het moment van schrijven is dit het laatst gepubliceerde plus-nieuwsbericht). Het stuk onder de kop “Waarom LastPass deze stap neemt”, is iets wat ik bij andere media vaak toegevoegd zie aan de gratis artikelen. Het geeft extra duiding, dat klopt. In die zin past het bij Plus. Wel vind ik dat dit een stuk analyse is dat standaard in het bericht mag zitten. Zonder de analyse is het een bericht van een persbureau. Andere Tech media geven dezelfde extra duiding, zonder extra geld te vragen.
Engadget
The Verge
Een verschil dat ik wel zie is hoe uitgebreid de duiding is. Daar voegt Tweakers zeker wat aan toe, maar dat is niet informatie die ik nodig heb om te begrijpen waarom deze stap wordt gezet. Dit soort duiding is voor mij persoonlijk alleen interessant als ik het niet binnen 10 seconden zelf bedacht zou hebben als ik het artikel aan het lezen ben. Het stuk over korte termijnstrategie, vind ik niet nodig. Ik zou liever een artikel hebben waarbij er meerdere bedrijven die deze stap gezet hebben worden bekeken.
Ze verdienen niets aan gratis gebruikers. Ze willen meer inkomsten genereren. Meer is voor mij niet nodig en die tijd zie ik liever in andere artikelen gestoken worden.
Bronnen
Het is al een aantal keer geopperd en ik ben het er compleet mee eens. Om bij het Lastpass artikel te blijven:
LastPass heeft nu naar eigen zeggen rond 20 miljoen gebruikers. Er is geen openbare informatie te vinden over hoeveel daarvan gratis gebruikers zijn en hoeveel de betaalde versie hebben. Ook is er geen informatie over de verhouding tussen zakelijke klanten en consumenten tussen die gebruikers.
Er is opgezocht hoeveel gebruikers Lastpass heeft. Hoeveel moeite is het om daar een bron aan toe te voegen?
Hetzelfde zie je bij achtergrond artikelen terug. Als ik meer informatie wil, moet ik zelf op zoek. Er worden regelmatig claims gemaakt zonder bron. Ik geloof dat die claims waar zijn, maar ze zijn als het goed is gecheckt. Dan heb je al een bron te pakken. Hoeveel moeite is het om die bron toe te voegen?
Columns
Ik ben zelf een groot fan van columns in het algemeen. Ik lees meerdere columns in het NRC en De Volkskrant. Wat vind ik daar interessant aan? Dezelfde personen hebben vaak 1x per week (of zelfs vaker) een column. Ik weet ondertussen hoe zij de wereld zien. Ik ben benieuwd naar hun visie. Zijn zij experts op het gebied van hun columns? Vaak niet. Ze doen wel onderzoek. Ze zoeken feiten op en schrijven hun mening er bij. Ik vind het juist leuk om een beeld van buitenaf te krijgen. Een ongezouten mening, soms wat extremer dan ze echt vinden om een punt te maken. Ze zetten je aan tot nadenken of tot discussie. Ze geven een grappige kijk of een andere insteek. Het is de opening naar discussie, vaak over relevante onderwerpen van de afgelopen paar dagen. Is het niet actueel, dan is het vaak op basis van persoonlijke ervaringen.
Bij de meeste columns van Tweakers mis ik dit vaak. Er is geen opening tot discussie. De
column over 5G sluit af door de discussie dicht te gooien. Het is daarnaast een punt waar de meeste mensen het denk ik wel mee eens zijn. De
column over phisingtests mist “the big picture”. Uit de meeste reacties haal ik dat een phisingtest niet op zichzelf staat. Best logisch. Daar staat niets over in de column. Na 1 reactie gelezen te hebben, is de hele fundering voor de discussie kapot gemaakt.
Jelle Stuip schreef over de M.2 slots. Geen idee wat ik hier mee moet. Het punt dat je je opslag met water moet koelen, herken ik niet. Ook als ik daarna kijk naar
M.2 opslag in de pricewatch, op product en niet op uitvoeringen, staat de eerste M.2 kaart met een echte heatsink op plaats 15 qua populariteit. De volgende staat op plek 21. Op de eerste pagina staat geen enkele M.2 kaart voor waterkoeling. Daarnaast staat in de laatste alinea dat de auteur het eigenlijk wel snapt dat je een M.2 kaart wilt waterkoelen. Op deze manier is de aanleiding voor het schrijven van de column weg.
De
column van Jeroen Horlings over de Exponentiële groei en de lineaire mens vind ik weer erg goed. Het zet aan tot nadenken, het geeft je de basis om mee te starten en laat je daarna zelf verder denken. Ook staat er een leuke anekdote in, leest hij goed weg en is het niet alleen een specifiek onderwerp, maar gaat het over een probleem waar geen kleine oplossing voor is. Je blijft bij dit onderwerp door denken omdat je nieuwe inzichten kan krijgen en andere invloeden waar je nog niet aan gedacht had.
Er was een paar weken geleden op Radio 1 een gesprek met een columnist. Ik kan het helaas niet terugvinden, want ik ben haar naam vergeten. Het was een erg leuk gesprek en een leuke kijk in het schrijven van een column. Ik denk dat het goed is om met beroepscolumnisten te gaan zitten om te kijken hoe zij het doet. Deze columnist archiveerde alle interessant snippets. Zo kan ze veel terug vinden. Hoort ze een uitspraak van Rutte die ze apart vind klinken, kan ze zo terugkijken of het niet tegenstrijdig is. Zo blijft ze actueel maar geeft ze in haar column wel snel extra context. Zo is het voor de lezer makkelijk om een standpunt in te nemen op basis van de beschikbare informatie.
Wat ik zelf nog als feedback wil geven is de plaats van de columns op de FP. Andere media, zoals De Volkskrant en het NRC hebben een duidelijke categorie. De Volkskrant heeft voor elke column of opinie een kopje staan. Ook hebben ze een aparte sectie op de hoofdpagina met een duidelijke heading. Bij het NRC staan ze ook in de lijst met laatste nieuws, maar alleen in de lijst aan de zijkant. Niet in de grote column in het midden. Deze valt ook het eerste weg als je een kleiner scherm hebt. Ook hebben ze hier, naast meldingen in de nieuwslijst met duidelijke koppen, ook een apart stuk op de site. Als je ze opent staat het ook erg duidelijk op de pagina zelf dat het om opinie gaat of dat het commentaar is.
Hoe het AD het doet vind ik niet netjes. Er staat op de hoofdpagina geen aanduiding dat
dit een column is, behalve als je bekent bent met haar wekelijkse column. Het is pas te zien in het artikel zelf. Daarnaast staat het in de lijst met al het nieuws zonder enig onderscheid.
Wat ze allemaal doen, is bij terugkerende columnisten de naam van de columnist neer zetten.
Het liefst heb ik wekelijks terugkerende columnisten met een aparte plek op de frontpage, bijvoorbeeld de smalle kolom rechts. Ik krijg dan een band, weet wie ik interessant vind schrijven en welke ik wil lezen. Gastcolumnisten/ingezonden brieven zijn vaak ook interessant. Ik wil de expert of een mening van buitenaf. Een journalist zit vaak, naar mijn inziens, niet diep genoeg in de materie en staat er vaak ook niet ver genoeg van af. Daarnaast vind ik 1 of 2 columns per week genoeg, maar dan van columnisten die ik wil lezen. De meeste columnisten lees ik niet. Als ik 1x in de twee weken een column kan lezen van mijn favoriete columnist, dan haak ik snel af.
Afsluiting
Voor mij hebben de abonnementen nu nog niet genoeg waarde. Ik wacht tot de extra features voor de abonnement aangekondigd zijn voordat ik beslis of ik het dan wel waard vind. Jullie zijn dichtbij, maar ik vind de verhouding in de content scheef. Of meer columns, of helemaal niet. Daarnaast wil ik meer how-tos zien die echt core-tweaker zijn en dus meer richting .Geek artikelen gaan.