leonbong schreef op dinsdag 17 november 2020 @ 14:43:
Ja veel mensen hebben een bypass maar of die ook met de correcte kv (doorlaat) is gekozen dat is meestal maar de vraag en op goedkope bypasses staat het ook niet.
Helaas hebben goedkope bypasses een alles of niets karakter dat wil je eigenlijk niet, want dan gaat hij open en is de flow meteen zo groot dat je ketel meteen heet water terug krijgt.
Een knappe bypass is meer als een ventiel.
Dus persdruk stijgt en begint de bypass een beetje door te laten.
Onderstaand heb schets gemaakt van wat er moet gebeuren.
[Afbeelding]
Als alle radiatoren open staan is totaaldebiet ruim voldoende.
Op het moment dat radiatoren beginnen dicht te gaan dan neemt persdruk toe tot punt de je bypass begint open te drukken. Dit zou in een ideale situatie ook het moment zijn dat je op de grens van het minimum keteldebiet komt.
De bypass moet steeds verder open gaan om te compenseren voor tekort aan totaal debiet ideaal zou zijn als je dat dan precies gelijk is aan het minimumketeldebiet.
Wat een heerlijk topic is dit toch

, ik was mijn weg aan het banen door de eerdere delen en kom nu jouw post tegen. Dit is zeer waarschijnlijk ook exact het issue dat ik heb.
Je hebt al eens eerder op mijn
CV schema gereageerd welke ik in het "evoHome met vloerverwarming" topic had gepost. CV schema zit onder de link, ik kan het schema eventueel hier ook posten.
Na veel testen krijg ik de flow nog steeds niet goed voor elkaar in mijn CV systeem wanneer de evoHome de vloerverwarming dichtzet. Het betreft een Remeha Tzerra Ace 39c CW5, de storing die voorkomt is H01.05, problemen met doorstroming. Zelfs al zet ik de bypass (regelbaar van 0.5 - 0.1) welke op de vloerverwarming aanvoer/retour zit helemaal open (0.1), dan lijkt het of mijn CV op pompstand 30% (default) de bypass met moeite open krijgt (piepend stromingsgeluid). Storingen op de CV als resultaat, de retourleiding is overigens wel direct heet op dat moment.
Drastisch verhogen van de pompstand naar 50-60% lijkt een snellere doorstroming door de bypass op te leveren, echter loopt de temperatuur van de CV dan toch nog steeds heel erg snel op naar 80+ graden, terwijl deze normaal gewoon 60 graden constant stookt wanneer de vloerverwarming "open" is en er dus genoeg doorstroming is. Verhogen van de pompsnelheid
lijkt wel iets stabieler qua storingsgedrag, echter heb ik dit niet langdurig getest omdat een zeer groot bijkomend nadeel van het verhogen van de pompstand is, dat ik een en enorme ruis in de CV leidingen op de slaapkamers krijg als bij effect.
Alle radiatoren in huis zijn overigens waterzijdig ingeregeld middels Heimeier Eclipse thermostaatkranen, wat het ruisen naar mijn idee heeft versterkt t.o.v. de voorgaande "open" kranen. Helemaal zeker weten doe ik dit niet, want gelijktijdig met waterzijdig inregelen is mijn CV destijds vervangen.
- CV temperatuur is begrensd op 60 graden (CP000)
- Vermogen van de CV is begrensd op 3500 toeren, wat overeen komt met ca. 15kW (GP007)
- Minimale pompstand: 30% (PP018)
- Maximale pompstand: 60% (PP016)
Ik heb na veel lezen, testen, traplopen, CV storingen en ergernis (

) nu maar even gekozen voor een "workaround" die tot nu toe redelijk lijkt te werken. Een beetje teflontape om de thermostaatkraan waar de honeywell HR92 op geschroeft zit op de aanvoer van de vloerverwarming. Door de teflon schroeft deze iets stroever op de kraan en heb ik hem net niet helemaal aangedraaid. Op het moment dat de HR92 denkt dat hij helemaal dicht is, heb ik dus toch nog een beetje flow... ideaal is anders maar het "werkt".
Ik weet niet of mijn vloerverwarmingsbalk ook doorstoming heeft wanneer de groepen individueel dichtgedraaid zijn(?), dan zou eventueel een HCE80 nog een optie zijn waarbij de groepen dichtgezet worden i.p.v. de aanvoerleiding, dan zou de stroming over de balk gegarandeerd zijn. Echter wel een hele dure grap als test en voor vloerverwarming in 1 ruimte...
Mijn installateur is hier laatst nog geweest m.b.t. het vervangen van de branderautomaat in de CV. Ik heb hem ook het probleem voorgelegd, hij heeft zelfs nog met Remeha gebeld maar ze kwam samen tot de conclusie dat de inrichting inclusief bypass gewoon goed moet zijn. Echter heeft hij geen ervaring met evoHome.
Tips zijn zeer welkom

[Voor 0% gewijzigd door dezonnebril op 17-11-2020 21:20. Reden: typo]