• Toppe
 • Registratie: Januari 2004
 • Nu online
Mede-auteur:
 • rens-br
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 31-03 21:06

rens-br


Domoticz - Control at your fingertips

Vorig deel: Topicreeks: Domoticz - open source domotica systeem
Domoticz - open source domotica systeem - deel 3

In geval van dzVents: Er is een hele mooie wiki hier beschikbaar!

Inhoudsopgave

Wat is Domoticz?

Copy-paste vanaf de website:
Domoticz is a home automation system that lets you monitor and configure various devices like: lights, switches, various sensors/meters like temperature, rain, wind, UV, electra, gas, water and much more. Notifications/alerts can be sent to any mobile device.
Het is een veelzijdige applicatie bedoeld als domotica controller (aansturing/uitlezen van componenten). De software voer je uit op een apparaat zoals een Raspberry Pi. De Pi zet je bijv. in je meterkast en heb je verder geen omkijken naar omdat alles via de ingebouwde webinterface te regelen is.

Het project is gestart door gizmocuz maar ondertussen zijn er meer developers actief. Mocht je zelf geniale ideeën hebben dan kun je uiteraard ook bijdragen als ontwikkelaar, zie hiervoor het forum (hier beneden genoemd).

Tweakers heeft zelf ook een kort stukje over Domoticz geschreven: reviews: Dirigenten voor het domotica-orkest

Waarom Domoticz?

Het grote voordeel van Domoticz is dat het volledig gratis is, je hoeft alleen te investeren in hardware! Ook is het open source en daardoor gemakkelijk uit te breiden met extra scripts en functionaliteiten. Ook is er een API beschikbaar. Deze API werkt via JSON en op die manier kun je informatie uit Domoticz halen en/of zelf in Domoticz stoppen.

Een ander groot voordeel van Domoticz is dat het erg laagdrempelig is. Als beginner heb je het waarschijnlijk zo aan de praat! Je flasht de SD-image op een SD-kaartje, stopt die in je Raspberry Pi en gaan met die banaan.
In het begin zul je niet eens met de commandline of moeilijke scripts aan de gang te hoeven gaan, pas als je meer functionaliteiten wil hebben zal dat nodig zijn.

Protocollen

Het project ondersteunt enorm veel verschillende protocollen en hierdoor is er met elk budget wel een vorm van domotica mogelijk.

433Mhz
Als starter begin je waarschijnlijk met de populaire KlikAanKlikUit producten. Deze producten werken op de 433Mhz frequentie en zijn éénrichtingsverkeer, omdat de ontvangers niet aan terugkoppeling doen. Je weet dus nooit met 100% zekerheid of een apparaat je commando heeft ontvangen ('fire and forget') . Ook is het verkeer onbeveiligd. Vroeger werkte KaKu via het 'ARC'-protocol. Hierbij koos je op de zender en de ontvanger een code, bijv. 'D1' via een codewieltje. Met deze oplossing waren er maar een beperkt aantal combinaties mogelijk (256 om precies te zijn) en was er een grote kans op gezeur met de buren omdat je beiden op hetzelfde kanaal zat. Tegenwoordig gebruikt KaKu het 'AC'-protocol. Voordeel hiervan is dat je zender en ontvanger moet 'pairen' (koppelen). Je drukt op de ontvanger een knopje in waarna hij in de 'inleermodus' gaat. Op dat moment druk je op je zender een knop in, zodat er een signaal wordt uitgezonden. De ontvanger zal bij succesvolle koppeling een aantal keer schakelen om te laten weten dat hij gekoppeld is aan een zender.
Het verkeer bij 433Mhz apparaten loopt overigens altijd alleen maar van zender > ontvanger. Het is dus aan te raden om de zender op een centrale plek in je woning te plaatsen.

Door het AC-protocol van KaKu heb je al geen last meer van je buren, omdat er nu veel meer codes zijn, die ook nog eens random worden gekozen. Het is echter nog steeds zo dat het éénrichtingsverkeer betreft en ook is het nog steeds onbeveiligd (iemand die het ID van de zender oppikt kan dit zelf ook uitzenden (klonen) waarop jouw ontvangers reageren). In de praktijk valt het echter erg mee qua risico.

Bovenstaand is KlikAanKlikUit, de RFXCOM (zie onder) ondersteunt echter nog veel meer protocollen. Zo kun je bijv. ook goedkope deurcontacten van eBay halen, vaak gebruiken deze de 'PT2262' chip welke door de RFXCOM ondersteund wordt. Ook een goedkope deurbel van de Action (SelectPlus) kan gebruikt worden bijv.

RFXCOM
In de basis wordt voor 433Mhz producten de pricewatch: Rfxcom RFXtrx433E USB 433.92MHz Transceiver gebruikt, deze ondersteunt veel protocollen. De volledige lijst vind je in de handleiding (pagina 4 en verder).
Let op bij aanschaf van de RFXCOM: er zijn twee versies van de RFXCOM: het oudere RFXtrx433 model en de RFXtrx433E. Let erop dat je de laatste koopt, die ondersteunt meer devices. Het oudere model wordt nieuw niet meer verkocht, maar kom je misschien op Marktplaats nog wel tegen, zoek echter goed uit wat je wil gaan aansturen en wat het verschil is tussen de twee, met de oudere versie kun je bijv. geen Somfy rolluiken besturen. Het is daarom aan te raden om gewoon voor het nieuwste 'E'-model te gaan.

Zorg ook dat je de nieuwste firmware op de RFXCOM gebruikt, met enige regelmaat brengt RFXCOM een bijgewerkte firmware uit. Hierin zijn dan bugs verholpen of nieuwe apparaten toegevoegd. Je zult wellicht in de log van Domoticz ook wel een melding zien dat er een firmware update is als je erg ver achterloopt.
De firmware is te downloaden op www.rfxcom.com onder het tabje 'Downloads'. Voor de RFXtrx433E zul je in 99% van de gevallen de 'Ext' firmware nodig hebben. De firmware updaten kon altijd al via een Windows PC (of een VM) met het programma 'RFXflash.exe' (schijnt ook onder 'mono' te werken), maar sinds een tijdje (v2.25xx ergens) kun je de RFXCOM ook updaten binnen Domoticz.

RFLink
Sinds een tijd is er ook het RFLink project. Dit is een 433Mhz zender/ontvanger op basis van een Arduino mega + RF set + NRF. Vroeger was dit een stuk goedkoper maar tegenwoordig zijn de prijzen gelijk via bijvoorbeeld Nodo-Shop ter vergelijking met een RFXCOM. (Als je handig genoeg bent om de gateway kit zelf te solderen kan het uiteraard wel goedkoper). Zelf in elkaar zetten kan al vanaf ca. 20,- euro (ex verzendkosten). Ze werken hard aan het continue toevoegen van nieuwe devices. Een overzicht van de door RFLink ondersteunde 433Mhz-devices kan hier op hun website vinden.

Zie ook het RFLink eigen forum of subforum op het Domoticz forum.

Goedkope 433Mhz transceivers van eBay
Er zijn momenteel heel veel verschillende 433Mhz ontvangers op de markt waarvan je het over grote deel meteen kan afschrijven, ze werken maar daar is alles mee gezegd. Waar je bij de zenders nog een antenne er op kan solderen lukt dit vaak bij de ontvangers niet. Hierdoor is zowel het bereik alsmede het signaal totaal niet betrouwbaar.
Domoticz heeft niet voor niets de keus gemaakt om deze goedkope modellen niet out-of-the-box te ondersteunen.

Z-Wave
Als je na een tijdje de smaak te pakken hebt op domoticagebied, zul je waarschijnlijk met Z-Wave aan de gang willen gaan. Z-Wave werkt op 868Mhz, is tweerichtingsverkeer en het verkeer tussen zender en ontvanger is beveiligd, totaal niet te vergelijken met KlikAanKlikUit dus!
Anders dan bij 433Mhz werkt Z-Wave via een zgn. 'mesh'-netwerk. Dit wil zeggen dat het verkeer niet alleen van zender > ontvanger kan lopen zoals bij 433Mhz, maar ook tussen apparaten verloopt. Als je de zender in de woonkamer hebt staan en een wallplug op zolder en ook eentje op de eerste verdieping dan is het zeer waarschijnlijk dat het signaal op deze manier loopt: zender > wallplug 1e verdieping > wallplug zolder. Het netwerk zoekt zelf de 'beste' weg. Op deze manier kun je ook een grotere afstand overbruggen, het netwerk kan immers via meerdere 'hops' verlopen.

Ook bij Z-Wave moet je je nodes pairen met de controller. Bij Z-Wave heet dit 'includen'.

Het voordeel van Z-Wave boven 433Mhz, is dat het een stuk veiliger is, zowel omdat het verkeer beveiligd is, maar ook omdat de ontvanger zal terugkoppelen of hij daadwerkelijk de gewenste actie heeft uitgevoerd. Voor meer 'kritische' toepassing zoals bijv. het aansturen van een verwarmingselement is het daarom verstandig om Z-Wave te gebruiken, bij 433Mhz is er een kans aanwezig dat de ontvanger het signaal niet ontvangt (en je kacheltje de hele dag zou blijven branden en stroom slurpen). Ook het onderling versterken van het netwerk via de nodes is een leuke feature.
Verder kun je met een aantal Z-Wave devices (Fibaro Wallplug bijv.) niet alleen een aangesloten device aan/uit schakelen, maar ook het actuele (Watt) en totale (kWh) stroomverbruik meten.

Voor de Raspberry heb je de product: Z-wave.me RaZberry Module om Z-Wave ondersteuning te verkrijgen. Het nadeel van deze module vind ik zelf dat je gebonden bent aan de Raspberry. Mocht je later besluiten om Domoticz op je NAS o.i.d. te willen draaien dan zul je weer een andere oplossing voor Z-Wave moeten aanschaffen, het RaZberry bordje past immers niet op je NAS.

Een Z-Wave USB-stick is dan een beter idee omdat deze via USB werkt. Voorbeeld hiervan is de Aeon Labs stick. Grote voordeel van de Aeon stick is dat er een batterijtje in zit, waardoor je hem uit de USB-poort kunt trekken en mee kunt nemen naar een Z-Wave device om de Z-Wave node te includen in je netwerk. Zorg ook hier dat je voor Z-Wave producten een recente firmware gebruikt om alles optimaal te laten werken.

Zie voor een overzicht van alle Z-Wave controllers de Pricewatch.

Xiaomi Gateway (Zigbee)
Een nieuwe opkomer is de Xiaomi Gateway. Officieel is dit een apparaat welke niet voor de EU is bestemd. Toch is het mogelijk om de Xiaomo Gateway met Domoticz te laten werken. Je dient minimaal de Gateway te hebben om diverse sensoren in Domoticz te kunnen uitlezen.
De gateway verbindt via WiFi met je Domoticz systeem om vervolgens via het Zigbee protocol met de sensoren te verbinden.

De Gateway:
Xiaomi Gateway: RGB-LED/Speaker/Alarm/LUX Sensor (Dit is de gateway die je minimaal nodig hebt!)

De ondersteunde sensoren:
1. Human Body Sensor (Motion Sensor)
2. Wireless Smart Switch
3. Door/Window Sensor
4. Temperature and Humidity Sensor
5. Smart Socket/Plug - Zigbee version (WiFi versie is NIET ondersteund)
6. Xiaomi Mi Smart Cube (Xiaomi Mi Magic Controller)
7. Wireless Aqara Switch (dubbele knop)
8. Wireless Aqara Switch (enkele knop)
9. Wired Aqara Switch (dubbele knop - UK wandcontactdoos afmetingen!)
10. Wired Aqara Switch (enkele knop - UK wandcontactdoos afmetingen!)
11. Xiaomi Smoke Detector
12. Xiaomi Gas Leak Detector
13. Xiaomi Aqara Window Door Sensor
14. Xiaomi Aqara Temperature Humidity Sensor

Sensoren welke (standaard) NIET werken:
1. Xiaomi MiRobot stofzuiger (wel met een Py script via WiFi!)
2. WiFi wandcontactdozen (schakelaars)
3. Bluetooth lampen
4. Luchtverfrisser (Air Purifier)

WiFi
Een oplossing middels WiFi is ook mogelijk. Ook deze oplossing geeft terugkoppeling aan Domoticz of die aan/uit staat. Een populaire keuze hier in zijn de Sonoff apparaten met aangepaste firmware.

WiFi Ontvangers
De meest bekende WiFi schakelaars komen van Itead onder de merknaam Sonoff. Tegenwoordig worden ze ook verkocht onder de merkvaan GoComma, exact gelijk aan de Sonoff Basic maar met een andere sticker. Zie hier onder de meest bekende:

1. iTead Sonoff Basic
2. iTead Sonoff RF
3. iTead Sonoff SV
4. iTead Sonoff TH10/TH16 with temperature sensor
5. iTead Sonoff Dual
6. iTead Sonoff Pow
7. iTead Sonoff 4CH
8. iTead S20 Smart Socket
9. iTead Slampher
10. iTead Sonoff Touch

Tweaker @Matthijz98 biedt een aantal van bovenstaande modellen aan ter verkoop. Flashen kost je €1 per stuk extra :)

WiFi Zenders
Naast de WiFi ontvangers zijn er nu ook WiFi zenders, deze maken het mogelijk om een fysieke schakelaar te blijven gebruiken zodat de WAF hoog blijft. De meest bekende komt van Shelly.

1. Shelly 1
2. Shelly 2

WiFi Modules flashen
De standaard firmware die wordt meegeleverd bij de meeste ESP8266 modules voldoet vaak niet aan onze eisen. Zo verloopt de verbinding voor de standaard Sonoff firmware via China terwijl dit helemaal niet nodig is in combinatie met Domoticz. Op dit moment zijn er twee firmware pakketen erg interessant om te gebruiken namelijk ESPeasy & Tasmota.

Beide pakketen hebben hun eigen voor en nadelen wil je vooral snel aan de slag en weinig omkijken ergens naar hebben dan zou ik Tasmota aanraden. ESPEasy is erg uitgebreid en je kan er meer mee doen dan Tasmota maar dat vereist meer kennis en tijd.

Zie de instructie video hier onder:

In plaats van de gebruikte ESPTool in de video is het makkelijker om de GUI van NodeMCU Firmware Programmer te gebruiken.

Het flashen zal met de volgende settings plaats moeten vinden:
Baudrate: 115200
Flashsize: 1MByte
Flashspeed: 40MHz
SPI Mode: DOUT

Mocht je het niet aandurven om zelf andere firmware er op te zetten dan zijn er ongetwijfeld mensen die dat (dan wel niet tegen betaling) voor je willen doen.

Een overzicht van alle apparaten (zowel 433Mhz, Z-Wave als de Xiaomi Gateway) die werkend zijn bevonden in Domoticz vind je hier

Welk protocol moet ik nou kiezen?
Dit zijn maar twee voorbeelden van protocollen, maar Domoticz ondersteunt er nog veeeeel meer.

Voor welk protocol je kiest zul je voor jezelf moeten afwegen. 433Mhz is goedkoper dan Z-Wave maar in theorie minder betrouwbaar. Als je een kleine woning hebt en weinig stoorzenders in de buurt (vooral weerstations op 433Mhz met bijna lege batterijen zijn vervelend; die 'schreeuwen' bijna continu dat de batterijen leeg zijn) dan zal het erg meevallen en zul je amper problemen ondervinden. Z-Wave is betrouwbaarder maar de nodes zijn weer veel duurder in aanschaf (ga uit van gemiddeld €50+ per node). Natuurlijk kun je in je events ook een workaround inbouwen om het 433Mhz verkeer naar je ontvangers meer betrouwbaar te maken: simpelweg het commando na een aantal seconden/minuten gewoon nog een keer sturen (bijna zeker weten dat verlichting uit is als je van huis bent bijv.). Dit blijft echter behelpen en het missen van een signaal kan tot irritatie leiden.

Platformen

Het project is oorspronkelijk begonnen met als basis de Raspberry Pi. Dit is nog steeds de grootste doelgroep, de Pi is goedkoop, compact en energiezuinig en meer dan snel genoeg voor Domoticz. De kant-en-klare SD-image is gebaseerd op Raspbian en kun je gelijk mee aan de slag. Let wel op dat je een goede stroomadapter (minimaal 2A) en SD-kaart (minimaal class10) gebruikt.

Tegenwoordig is het beschikbaar gemaakt voor meerdere platformen.

- Arm 32bit (Raspberry/Cubie/...)
- Arm 64bit (Cubie/ODroid/...)
- Windows
- Mac/OSX
- Linux
- Synology (niet via officiële website, wel via Wiki)

Downloaden kan via de Domoticz website.

Versies
Er wordt actief aan Domoticz gewerkt, van kleine bugfixes tot het implementeren van nieuwe functionaliteiten. Bijna dagelijks wordt er wel code gecommit, zie ook de GitHub repository van Domoticz hier.
Er zit een tweedeling in de ontwikkeling, zo verschijnt er eens in de zoveel tijd een nieuwe stable versie, die (zoals de naam al doet vermoeden) 'stable' oftewel stabiel is bevonden. Mocht je wat meer van experimenteren houden dan kun je ook de 'beta' releases draaien. Hierin zitten vaak wat nieuwere functionaliteiten, maar deze builds zijn niet gegarandeerd stabiel. In de praktijk kun je eigenlijk prima beta draaien, doordat er bijna dagelijks nieuwe builds verschijnen zijn bugs snel verholpen.
In de instellingen van Domoticz kun je kiezen van welke releasechannel je updates wilt verkrijgen. Standaard staat deze ingesteld op 'stable'.

Software pakketen

Domoticz kan je zo uitgebreid maken als je zelf zou willen, belangrijke onderdelen kunnen zijn HomeBridge en een fatsoenlijke MQTT broker. Het is daarom van belang om een goede keuze te maken wat betreft de plugin's die je wilt gaan installeren, tenslotte willen we niet ons platform voorzien van overtollige software die het geheel alleen maar onstabiel en/of trager kunnen maken.

Reverse Proxy
Er is een handleiding geschreven om met CaddyServer je Domoticz omgeving vanaf buiten beschikbaar te stellen:
rens-br in "Domoticz - open source domotica systeem - deel 4"

MQTT Broker
Om data te versturen en te ontvangen naar andere apparaten, en dan specifiek IoT modules, wordt er gebruik gemaakt van 1 protocol namelijk MQTT. Het voordeel van dit protocol is dat het alle informatie die het nodig heeft verstuurd in één keer, zo weet je meteen waar de data vandaan komt.

MQTT is standaard niet geïnstalleerd in combinatie met Domoticz maar Domoticz is wel volledig voorbereid op MQTT, het is een kwestie van alleen een goede broker installeren. De meest gebruikte is dan ook Mosquitto. Een duidelijk installatie voor de Pi vindt je hier. Vergeet alleen niet dat een Pi vaak gebruikt maakt van stretch, vervang wheezy dan ook voor stretch.

HomeBridge
HomeBridge zorgt voor een intergratie van Domoticz naar Apple's HomeKit platform, onze collega's paQ en Rgerr hebben hiervoor een heel mooie draadje lopen en die vindt je hier

Zigbee2MQTT
De naam zegt het al, het ontvangt een Zigbee signaal en zet het om naar MQTT. Hierdoor is het -in theorie- niet meer nodig om van elk merk de specifieke gateway aan te schaffen. Dit scheelt aanzienlijk in kosten en de werking is vrijwel gelijk. Echter is het niet meer mogelijk om je apparaten te voorzien van de nieuwste firmware.

Je hebt eigelijk 3 dingen nodig:Voor alle informatie hierover verwijzen we je graag naar het speciale Zigbee2MQTT topic.

Domoticz Telegram bot
Ons community lid @flexje is bezig geweest met het creëren van een Telgram bot voor Domoticz, het geheel werkt via Node-RED. Voor alle informatie verwijzen je graag naar de post zelf. Je vindt hem hier: flexje in "Domoticz - open source domotica systeem - deel 4"

Eenvoudig automatiseren

Natuurlijk is een domoticasysteem niets zonder slimmigheid. Een lamp op afstand aanzetten is niet heel spannend. De kracht bij Domoticz zit hem er juist in dat je op erg eenvoudige wijze apparaten kunt aansturen. Hoe dat werkt zal hieronder worden besproken.

Timers
Domoticz ondersteunt simpele timers:

(Bovenstaand voorbeeld: doordeweeks direct na zonsondergang licht aan, bij zonsopgang weer uit. In het weekend om 17:00 aan en om 22:00 uit)

Blockly events
Leuker wordt het echter wanneer je echt events gaat bouwen. In Domoticz is het vrij eenvoudig om events te bouwen door de Blockly creator die aanwezig is. Op deze manier kun je 'bouwstenen' in elkaar slepen en op die manier een event creëren.

Meer voorbeelden van deze Blockly events kun je hier vinden.

Scripts
Natuurlijk is er ook aan de die-hard scripters/coders gedacht, Domoticz ondersteunt de Lua programmeertaal om scripts te bouwen. Voorbeelden van dergelijke scripts vind je in dit topic, maar ook op de wiki staan genoeg voorbeelden.

Mocht je nou niet van LUA houden dan kun je ook zelf aan de gang gaan, er zijn ook genoeg gebruikers die met Bash of Python leuke scripts hebben gemaakt (zie wiki). Door de eerder genoemde JSON API kun je gemakkelijk met Domoticz communiceren.

Verdere mogelijkheden

Hieronder een opsomming van de mogelijkheden van Domoticz:
 • Aansturen draadloze schakelaars
 • Uitlezen draadloze temperatuursensoren
 • Uitlezen slimme meter (P1-poort) + grafieken genereren
 • Zonnepanelen opwek bijhouden (SolarEdge, YouLess)
 • Rolluiken/zonneschermen aansturen
 • Scenes maken en gebruiken (Bepaalde lichtplannen waarin je bijv. een sfeer kunt vastleggen, 'Romantisch filmkijken' waarbij lampen gedimd staan, of 'Werkverlichting' waarbij je veel licht wilt hebben)
 • Apparaten aansturen via groepen, alle lampen in de huiskamer met één klik aan/uit zetten door de groep 'huiskamer' te bedienen
 • Data van virtuele weerstations binnenhalen (Weather Underground)
 • Zelfbouw nodes (gebaseerd op Arduino) van 'MySensors' project uitlezen
 • Logitech Harmony Hub aansturen
 • Philips Hue verlichting aansturen
 • Milight verlichting aansturen
 • Xiaomi sensoren uitlezen
 • Koppeling met Toon thermostaat mogelijk
 • Koppeling met HomeKit mogelijk (HomeBridge)
 • IP netwerkcamera in Domoticz en snapshot krijgen via pushmessage als deurbel wordt ingedrukt (los script)
 • GPIO-pins van Raspberry bedienen
 • Slimme watermeter
Maar eigenlijk is de beste samenvatting: download het eens en probeer het zelf en zie wat Domoticz je te bieden heeft _/-\o_

Handigheidjes

Nadat je Domoticz draaiend hebt gekregen zijn er waarschijnlijk nog een aantal handigheidjes die je wilt instellen:
 • Zorgen dat USB-devices op de Raspberry altijd dezelfde poort krijgen toegewezen ipv na elke reboot weer door de war ---> Zie wiki
 • Een automatische backup van je domoticz.db (bestand met al je devices + instellingen) instellen naar een FTP-server ---> Zie wiki
Hoe maak ik nou een ELSE IF-blockly :?
In de Blockly-editor sleep je de ELSE IF onder de IF in het plaatje uit de link.

Handige links, topics & posts

Hier vindt je een verzameling handige topics en posts naar de meest gestelde vragen, op deze manier gaan we hier niet meerdere keren de zelfde vraag zien. Als je iets in de lijst mist, stuur mij dan een PB met de link!

Topics
Posts
Instructables

Meer informatie

Voor meer informatie/ondersteuning kun je naast dit topic ook het eigen Domoticz forum raadplegen (let op: Engels is verplichte voertaal) en ook de wiki staat bomvol informatie!

Lees voor je aan de slag gaat ook even de FAQ door. Wellicht is je vraag daar reeds beantwoord. Ook is er een handleiding beschikbaar.

Bijdragen aan het project

Omdat het een open source project is kan in principe iedereen bijdragen met het implementeren en up to date houden van functionaliteiten. Ook de wiki kun je als gebruiker aan bijdragen (logingegevens zijn zelfde als voor het forum). Schroom ook niet om je eigen interessante bevindingen daar te delen, of fouten te corrigeren als je er eentje spot.

Mocht je zeer tevreden zijn met Domoticz en op een financiële wijze wat willen bijdragen, dan kan dat ook: ga naar http://www.domoticz.com/ en klik op de 'Donate' button rechtsonderin.

Dank gaat ook uit naar @ThinkPad & @renedis voor de voorgaande topics!
Disclaimer
Dit topic is nummer 4 in de reeks 'Domoticz' en informatie uit vorige posts zullen deels verouderd zijn. Desondanks kan het nuttig zijn om ook te zoeken in de vorige delen.

Mocht je informatie waardevol vinden, stuur dan even een PB'te zodat we het kunnen opnemen in de lijst van handige posts, op die manier houden we het topic opgeruimd en kunnen we iedereen van de correcte en juiste informatie voorzien.

Het wil nog wel eens helpen om Domoticz te herstarten, zeker bij hele gekke fouten. Hiervoor kan je onderstaande code gebruiken:
code:
1
2
sudo service domoticz.sh stop
sudo service domoticz.sh start

Donstil: Je moet kopen wat je wilt hebben. Niet wat je nodig hebt!


 • Matthijz98
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 31-03 14:36
Leuk dat ik nog steeds in de toppic start sta.
Ik verkoop ook zigbee2mqtt gateways trouwens 🤗

 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
Meer mensen last van dat domoticz spontaan crasht onder versie 2020.2
Ik moet dan via putty de service restarten om hem weer online te krijgen. is nu sinds ik de update heb uitgevoerd al 3 keer gebeurd in 2 dagen :/

 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45

 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
as we speak..... ;)

 • DjAntoon
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 31-03 22:47
@vwtune Ik heb dit ook gehad, dagelijks, uiteindelijk na heel lang zoeken heb ik mijn usb stick vervangen door een veel sneller exemplaar, daarna geen enkele crash meer gehad. De snellere stick is een sandisk extreme go 64GB.
Ik heb inmiddels ook een extreme go 128GB in gebruik, en een adata SSD van 240GB, die werkt ook perfect en is goedkoper. (Enkel een image draaien duurt dan weer een stuk langer...)

Ik begrijp trouwens dat goede SD kaartjes vaak sneller zijn als de wat tragere usb sticks, ook al zijn die USB3.

[Voor 12% gewijzigd door DjAntoon op 30-10-2020 14:25]


 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
DjAntoon schreef op vrijdag 30 oktober 2020 @ 14:23:
@vwtune Ik heb dit ook gehad, dagelijks, uiteindelijk na heel lang zoeken heb ik mijn usb stick vervangen door een veel sneller exemplaar, daarna geen enkele crash meer gehad. De snellere stick is een sandisk extreme go 64GB.
Ik heb inmiddels ook een extreme go 128GB in gebruik, en een adata SSD van 240GB, die werkt ook perfect en is goedkoper. (Enkel een image draaien duurt dan weer een stuk langer...)

Ik begrijp trouwens dat goede SD kaartjes vaak sneller zijn als de wat tragere usb sticks, ook al zijn die USB3.
Ik maak al gebruik van een Sandisk extreme SD kaart, nooit problemen mee gehad. Problemen die ik nu heb komen echt door de updates. Als ik namelijk terug grijp op de laatste domoticz versie welke nog op Debian draaide, dan is Domoticz zo stabiel als ik weet niet wat. (en zonder vage foutmeldingen)

 • DjAntoon
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 31-03 22:47
vwtune schreef op vrijdag 30 oktober 2020 @ 14:32:
[...]Als ik namelijk terug grijp op de laatste domoticz versie welke nog op Debian draaide, dan is Domoticz zo stabiel als ik weet niet wat. (en zonder vage foutmeldingen)
Dat was bij mij ook...

 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
Dan ligt het toch niet aan mijn sd kaart.... (is ook alleen Domoticz welke crasht, niet mijn rpi zelf, Buster blijft gewoon draaien)

 • DjAntoon
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 31-03 22:47
Het maakt me niet uit, het was bij mij de oplossing, zoek hier maar terug, voor wat ik gecheckt heb...
Jouw probleem hoeft niet hetzelfde te zijn, ik heb ongeveer 9 maanden gezocht.

 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
DjAntoon schreef op vrijdag 30 oktober 2020 @ 15:38:
Het maakt me niet uit, het was bij mij de oplossing, zoek hier maar terug, voor wat ik gecheckt heb...
Jouw probleem hoeft niet hetzelfde te zijn, ik heb ongeveer 9 maanden gezocht.
Nogmaals, het komt door de update, is dus echt een Domoticz gerelateerd probleem. Als test heb ik een nieuwe Sandisk extreme sd kaartje geprobeerd. Raad maar... crashte toen ook gewoon. Waarom crasht het niet als ik naar een oudere versie van Domoticz (wel gewoon mijn volledige laatste database) ga?

Bij jou was het meer dat je hele rpi crashte toch?

Ik heb een tijd geleden besloten geen beta's meer te installeren, maar heb ik nu toch maar gedaan. Kijken of ie nu niet meer crasht: Version: 2020.2 (build 12501) draai ik nu.
Helaas zie ik de melding: Error parsing http request. nog wel in deze beta versie.

[Voor 20% gewijzigd door vwtune op 30-10-2020 16:49]


 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
Domoticz crasht helaas weer, voordat is crasht is er het volgende gebeurd:

code:
1
2
2020-10-30 17:41:15.764 Error: Domoticz(pid:771, tid:775('PluginMgr')) received fatal signal 11 (Segmentation fault)
2020-10-30 17:41:15.764 Error: siginfo address=0x303, address=(nil)


In welke hoek moet ik dit zoeken?

 • tsjoender
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 31-03 13:25
vwtune schreef op vrijdag 30 oktober 2020 @ 17:43:
Domoticz crasht helaas weer, voordat is crasht is er het volgende gebeurd:

code:
1
2
2020-10-30 17:41:15.764 Error: Domoticz(pid:771, tid:775('PluginMgr')) received fatal signal 11 (Segmentation fault)
2020-10-30 17:41:15.764 Error: siginfo address=0x303, address=(nil)


In welke hoek moet ik dit zoeken?
Ik zou eens kijken naar de plugins. Eventueel een voor een uitschakelen en kijken of de crash dan wegblijft

 • Copitano
 • Registratie: Februari 2018
 • Laatst online: 11:17

Copitano

Hoorn NH

Het avontuur met de 3A voeding voor de Pi 3B+ is alweer over. Ik had deze besteld maar zo te zien een andere gekregen de onderstaande die ziet er anders uit.
Ik weet niet of het veel uitmaakt tussen die op de website staat en die ik heb gekregen, maar mijn watermetersensor die gevoed wordt vanaf de Pi begon pulsen over te slaan. Ik heb dus de 2,5A voeding er maar weer aangehangen. Je raad het al...........de watermeter sensor doet weer netjes wat hij moet doen. Ik heb dus grote twijfel aan de kwaliteit/gepromote geschiktheid voor de Pi. Volgens mij levert het ding géén 3A of is minimaal minder geschikt dan de smalle 2,5A voeding die er al aan hing. Jammer, goede 5,2 V 3A voedingen met micro USB zijn hard to find. Ik dacht dat ik op een gerenommeerde Nederlandse webshop zou moeten kunnen vertrouwen.

Elga | Valliant eco TEC plus VHR 30-34/5-5L | Kamstrup 602 |Nodo OTGW | Raspberry Pi 3B+/4B+|RFXcom rfxtrx433xl | UniFi netwerk | PVoutput 8.625 kWp

Copitano schreef op zaterdag 31 oktober 2020 @ 00:45:
Het avontuur met de 3A voeding voor de Pi 3B+ is alweer over. Ik had deze besteld maar zo te zien een andere gekregen de onderstaande die ziet er anders uit. [Afbeelding]
Ik weet niet of het veel uitmaakt tussen die op de website staat en die ik heb gekregen, maar mijn watermetersensor die gevoed wordt vanaf de Pi begon pulsen over te slaan. Ik heb dus de 2,5A voeding er maar weer aangehangen. Je raad het al...........de watermeter sensor doet weer netjes wat hij moet doen. Ik heb dus grote twijfel aan de kwaliteit/gepromote geschiktheid voor de Pi. Volgens mij levert het ding géén 3A of is minimaal minder geschikt dan de smalle 2,5A voeding die er al aan hing. Jammer, goede 5,2 V 3A voedingen met micro USB zijn hard to find. Ik dacht dat ik op een gerenommeerde Nederlandse webshop zou moeten kunnen vertrouwen.
Ooit gaan jullie dit ook doen: Toppe in "Domoticz - open source domotica systeem - deel 5"

Donstil: Je moet kopen wat je wilt hebben. Niet wat je nodig hebt!


 • Henkie-Jan
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 28-03 18:33
Ik draai al langere tijd domoticz op OrangePi eerst met een One Plus met Allwinner H6 1GB en 64GB Samsung SD kaartje. Daarvoor meerdere Sandisk kaartjes gehad nieuw en die waren om de haverklap kapot. Vage foutmeldingen, leesfouten et cetera. Nog een 1 Samsung kaartje in 2 of 3 jaar tijd gehad. Ook niet uit de dashcam... Kan toeval zijn...

Aan de One Plus en de Orange Pi 4 die ik nu gebruik een 5V 3A adapter van deze verkoper. Levering duurde wel een tijdje

Draai nu een Orange Pi RK3399 met 4GB ram op Armbian en draait ook al tijden keurig stabiel. Sinds kort het besturingssysteem naar een 128GB NVMe USB 3.0 adapter verplaatst en het is een stuk snelle geworden. Daarnaast op de USB nog voor uitlezen van de P1 poort een FTDI adapter, een Zigbee2MQTT stick, UPS voor APCUPSD besturing. Hierop heb ik wel een USB hub met voeding zitten moet ik zeggen. ;)

Wat ik hiermee zeggen wil is dat goede kwaliteit SD kaartjes en voedingen belangrijk zijn. De meningen lopen wat uiteen maar voor mij geen Sandisk micro SD kaartjes meer in ieder geval. Wil niet zeggen dat alles slecht is maar tig in een half jaar tijd nieuw van Sandisk kapot en nu jaar of drie nog geen 1 van Samsung vind ik wel bijzonder...
Henkie-Jan schreef op zaterdag 31 oktober 2020 @ 13:50:
Ik draai al langere tijd domoticz op OrangePi eerst met een One Plus met Allwinner H6 1GB en 64GB Samsung SD kaartje. Daarvoor meerdere Sandisk kaartjes gehad nieuw en die waren om de haverklap kapot. Vage foutmeldingen, leesfouten et cetera. Nog een 1 Samsung kaartje in 2 of 3 jaar tijd gehad. Ook niet uit de dashcam... Kan toeval zijn...

Aan de One Plus en de Orange Pi 4 die ik nu gebruik een 5V 3A adapter van deze verkoper. Levering duurde wel een tijdje

Draai nu een Orange Pi RK3399 met 4GB ram op Armbian en draait ook al tijden keurig stabiel. Sinds kort het besturingssysteem naar een 128GB NVMe USB 3.0 adapter verplaatst en het is een stuk snelle geworden. Daarnaast op de USB nog voor uitlezen van de P1 poort een FTDI adapter, een Zigbee2MQTT stick, UPS voor APCUPSD besturing. Hierop heb ik wel een USB hub met voeding zitten moet ik zeggen. ;)

Wat ik hiermee zeggen wil is dat goede kwaliteit SD kaartjes en voedingen belangrijk zijn. De meningen lopen wat uiteen maar voor mij geen Sandisk micro SD kaartjes meer in ieder geval. Wil niet zeggen dat alles slecht is maar tig in een half jaar tijd nieuw van Sandisk kapot en nu jaar of drie nog geen 1 van Samsung vind ik wel bijzonder...
Samsung is wat verder in flash opslag dan SanDisk is mij wel op gevallen.

Ondertussen lees ik vooral (en niet alleen hier) dat mensen een ARM chipset kiezen omdat het voordeliger is. Een standaard setje kost rond de €65/€70. Elk kaartje wat kapot gaat twee tientjes en een fatsoenlijke voeding ook nog eens €10/€20.

Ik ben blij dat ik besloten heb toen wat meer te investeren maar op het nieuwe systeem nog niet één keer een reboot hoeven doen of wat dan ook. Voor mij prima zn geld waard :)

Donstil: Je moet kopen wat je wilt hebben. Niet wat je nodig hebt!


 • jobr
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 31-03 20:54
Copitano schreef op zaterdag 31 oktober 2020 @ 00:45:
Het avontuur met de 3A voeding voor de Pi 3B+ is alweer over. Ik had deze besteld maar zo te zien een andere gekregen de onderstaande die ziet er anders uit. [Afbeelding]
Ik weet niet of het veel uitmaakt tussen die op de website staat en die ik heb gekregen, maar mijn watermetersensor die gevoed wordt vanaf de Pi begon pulsen over te slaan. Ik heb dus de 2,5A voeding er maar weer aangehangen. Je raad het al...........de watermeter sensor doet weer netjes wat hij moet doen. Ik heb dus grote twijfel aan de kwaliteit/gepromote geschiktheid voor de Pi. Volgens mij levert het ding géén 3A of is minimaal minder geschikt dan de smalle 2,5A voeding die er al aan hing. Jammer, goede 5,2 V 3A voedingen met micro USB zijn hard to find. Ik dacht dat ik op een gerenommeerde Nederlandse webshop zou moeten kunnen vertrouwen.
Gewoon contact met ze opnemen en uitleggen. Kan ie vast wel gratis retour of omruilen.

 • pinojo123
 • Registratie: Juli 2004
 • Nu online
vwtune schreef op vrijdag 30 oktober 2020 @ 10:26:
Meer mensen last van dat domoticz spontaan crasht onder versie 2020.2
Ik moet dan via putty de service restarten om hem weer online te krijgen. is nu sinds ik de update heb uitgevoerd al 3 keer gebeurd in 2 dagen :/
Bij mij was de brakke voeding de oorzaak.
Komt te voorschijn met dit commando sudo dmesg | less

 • Copitano
 • Registratie: Februari 2018
 • Laatst online: 11:17

Copitano

Hoorn NH

pinojo123 schreef op zaterdag 31 oktober 2020 @ 21:32:
[...]

Bij mij was de brakke voeding de oorzaak.
Komt te voorschijn met dit commando sudo dmesg | less
Ik heb een aantal maanden geleden Monit geïnstalleerd omdat het mij ook voortdurend overkwam. Is echt een uitkomst. Start Domoticz binnen 5 minuten (of korter) weer op. Geen uren data meer kwijt sindsdien.

Elga | Valliant eco TEC plus VHR 30-34/5-5L | Kamstrup 602 |Nodo OTGW | Raspberry Pi 3B+/4B+|RFXcom rfxtrx433xl | UniFi netwerk | PVoutput 8.625 kWp


 • Copitano
 • Registratie: Februari 2018
 • Laatst online: 11:17

Copitano

Hoorn NH

jobr schreef op zaterdag 31 oktober 2020 @ 20:07:
[...]


Gewoon contact met ze opnemen en uitleggen. Kan ie vast wel gratis retour of omruilen.
Yep, heb ze al een mailtje gestuurd. Wacht nog op een reactie.

Elga | Valliant eco TEC plus VHR 30-34/5-5L | Kamstrup 602 |Nodo OTGW | Raspberry Pi 3B+/4B+|RFXcom rfxtrx433xl | UniFi netwerk | PVoutput 8.625 kWp

Henkie-Jan schreef op zaterdag 31 oktober 2020 @ 13:50:
Ik draai al langere tijd domoticz op OrangePi eerst met een One Plus met Allwinner H6 1GB en 64GB Samsung SD kaartje. Daarvoor meerdere Sandisk kaartjes gehad nieuw en die waren om de haverklap kapot. Vage foutmeldingen, leesfouten et cetera. Nog een 1 Samsung kaartje in 2 of 3 jaar tijd gehad. Ook niet uit de dashcam... Kan toeval zijn...

Aan de One Plus en de Orange Pi 4 die ik nu gebruik een 5V 3A adapter van deze verkoper. Levering duurde wel een tijdje

Draai nu een Orange Pi RK3399 met 4GB ram op Armbian en draait ook al tijden keurig stabiel. Sinds kort het besturingssysteem naar een 128GB NVMe USB 3.0 adapter verplaatst en het is een stuk snelle geworden. Daarnaast op de USB nog voor uitlezen van de P1 poort een FTDI adapter, een Zigbee2MQTT stick, UPS voor APCUPSD besturing. Hierop heb ik wel een USB hub met voeding zitten moet ik zeggen. ;)

Wat ik hiermee zeggen wil is dat goede kwaliteit SD kaartjes en voedingen belangrijk zijn. De meningen lopen wat uiteen maar voor mij geen Sandisk micro SD kaartjes meer in ieder geval. Wil niet zeggen dat alles slecht is maar tig in een half jaar tijd nieuw van Sandisk kapot en nu jaar of drie nog geen 1 van Samsung vind ik wel bijzonder...
Ik zou de adapter toch snel vervangen door een goede. Op Ali veel leuks te halen maar 1 ding wat je niet moet kopen zijn adapters. Niet gekeurd en vaak slechte solderingen.

Eigen keus natuurlijk maar zou ze zeker niet aanraden naar andere ;)
Waarom niet kijken naar een Mean Well voeding? Enige nadeel is dat je zelf een een kabeltje moet maken om hem aan te sluiten maar wel super stabiel en niet gek geprijsd...

Ik heb zelf de 5v 26A en dat werkt echt meer dan perfect!

https://www.tinytronics.n...ing-power-supply-lrs-35-5

Donstil: Je moet kopen wat je wilt hebben. Niet wat je nodig hebt!


 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
tsjoender schreef op vrijdag 30 oktober 2020 @ 18:10:
[...]


Ik zou eens kijken naar de plugins. Eventueel een voor een uitschakelen en kijken of de crash dan wegblijft
Was idd een plugin, wel apart dat die het altijd wel goed gedaan heeft. Nu ie uitgeschakeld is, geen uitval van domoticz meer :/

 • SpikeHome
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:45
Toppe schreef op zondag 1 november 2020 @ 09:05:
Waarom niet kijken naar een Mean Well voeding? Enige nadeel is dat je zelf een een kabeltje moet maken om hem aan te sluiten maar wel super stabiel en niet gek geprijsd...

Ik heb zelf de 5v 26A en dat werkt echt meer dan perfect!

https://www.tinytronics.n...ing-power-supply-lrs-35-5
Mooie voeding maar 26A pff zo te zien zijn het er 7 :)

Zelf overigens een Odroid aangschaft met emmc kaartje gebruikt zelfs iets minder dan de Pi 3b.
Nadeel is alleen dat zwave standaard niet gevonden word maar met een usb hub weer wel.
Super snel ook dat boardje.

Ben zelf alleen al een half jaar om naar Homey maar sommige zaken gaan daar ook weer niet goed :(
Denk je support te hebben duurt dat ook alleen maar maanden en maanden, sommige fibaro en qubino worden niet goed ondersteund die voor mijn wel weer belangrijk zijn.
En nadeel van de homey is ook dat je toch weer een Pi moet hebben voor je slimme meter uit te lezen.
SpikeHome schreef op zondag 1 november 2020 @ 15:56:
[...]

Mooie voeding maar 26A pff zo te zien zijn het er 7 :)

Zelf overigens een Odroid aangschaft met emmc kaartje gebruikt zelfs iets minder dan de Pi 3b.
Nadeel is alleen dat zwave standaard niet gevonden word maar met een usb hub weer wel.
Super snel ook dat boardje.

Ben zelf alleen al een half jaar om naar Homey maar sommige zaken gaan daar ook weer niet goed :(
Denk je support te hebben duurt dat ook alleen maar maanden en maanden, sommige fibaro en qubino worden niet goed ondersteund die voor mijn wel weer belangrijk zijn.
En nadeel van de homey is ook dat je toch weer een Pi moet hebben voor je slimme meter uit te lezen.
Die in mn post is 7A ja, ik heb deze: https://www.tinytronics.n...ing-power-supply-rs-150-5 en die gebruik ik voor LED’s onder de trap :+

Overigens straks niet meer nodig omdat ik straks een open trap krijg. Misschien wil ik dan verlichting in de trapleuning hebben, alleen ben ik er nog niet helemaal uit hoe :9

[Voor 8% gewijzigd door Toppe op 01-11-2020 16:17]

Donstil: Je moet kopen wat je wilt hebben. Niet wat je nodig hebt!


 • niki_lauda
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 31-03 20:48

niki_lauda

3840Wp/200L zonneboiler ID3B

Mijn Domoticz installatie draait al 2 a 3 jaar stabiel op een 3B ook een Samsung SD card.
Heb vorig jaar alleen wat problemen gehad met de overgang naar Buster.
Verder maak ik dagelijks 2 database backups 1 x naar een usb stick in de pi en 1 x naar mijn NAS. (automatisch). Daarnaast draai ik duplicati (https://www.duplicati.com/) die iedere nacht de /home/pi directory backupt naar de USB stick.

Iedere 3 maanden als ik mijn letsencrypt certificaat vernieuw maak ik een image van mijn DS kaart.

Ik draai de beta van domoticz en soms moet ik dan met duplicati een restore doen van de /home/pi directory .

 • aex351
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 31-03 02:46

aex351

I am the one

niki_lauda schreef op zondag 1 november 2020 @ 20:51:
Mijn Domoticz installatie draait al 2 a 3 jaar stabiel op een 3B ook een Samsung SD card.
Heb vorig jaar alleen wat problemen gehad met de overgang naar Buster.
Verder maak ik dagelijks 2 database backups 1 x naar een usb stick in de pi en 1 x naar mijn NAS. (automatisch). Daarnaast draai ik duplicati (https://www.duplicati.com/) die iedere nacht de /home/pi directory backupt naar de USB stick.

Iedere 3 maanden als ik mijn letsencrypt certificaat vernieuw maak ik een image van mijn DS kaart.

Ik draai de beta van domoticz en soms moet ik dan met duplicati een restore doen van de /home/pi directory .
Je eerste zin en je laatste zin spreekt elkaar tegen. Wanneer je soms een restore moet doen kan je niet spreken over dat Domoticz stabiel is. En de hoeveelheid aan backups die je maakt, extreem kan je het noemen, getuigd ook niet dat je vertrouwen hebt in een stabiel draaiend product.

Mijn ervaring is dat zolang je niet update alles wel gewoon blijft werken. Alleen zodra je update de problemen je dan wel tegemoet komen.

< dit stukje webruimte is te huur >


 • Peatsmoke
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Wellicht dat mensen hier me kunnen helpen...
Ik zou graag de garagepoort op afstand kunnen bedienen. Behalve draadloos (gesloten systeem waarmee je niets kunt) kan ik de poort ook bedienen met een drukknop. Daarvoor heb ik voor de simpele, maar doeltreffende methode van een ouderwetse deurbel knop (nee, niet die waar je nog aan moet trekken :+ ).
In combinatie met de Z2M wilde ik dit relais gebruiken: Blaupunkt SCM-S1.
Gaat dat lukken hiermee en wil iemand me ook verklappen welke aansluitingen ik daarvoor moet gebruiken? :F
Ik wil voor zo'n klein klusje nl niet een goede vriend van me vragen.

 • Ferrox1
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 31-03 22:18
Al een tijdje aan het stoeien met mijn Miilights. Het probleem is het volgende:

Wij hebben een standaard instelling, Dit is warm-wit op de GU10's en een beetje amber achtige kleur er bij voor een extra warme sfeer verlichting. Dit heb ik geprogrammeerd in een scene. Echter wat er gebeurd, is dat hij eerst volle bak fel warm licht geeft, dan dimt en vervolgens amber toevoegt. Als laatste zet ik de saturatie goed, dit kan niet binnen de miilight integratie van domoticz zelf. Hiervoor heb een DZvents script toegevoegd met een virtuele dimmer en moet als laatste. Anders schakelt hij de warme led verlichting uit en blijf ik met alleen amber over.

Op zich werkt het wel, maar met een kleine die slaapt in huis is het felle moment/flits niet handig. Via een scene lijk ik dit er niet uit te krijgen. bij directe handmatige aansturing gebeurd het niet. Ik vermoed dat dit komt omdat er het "ON" commando meegestuurd wordt. Ik heb nog keuze uit "OFF" en "STOP". Dit lost alleen mijn probleem niet op lijkt het. Ik heb me dus gericht op dzVents. Hiermee lijkt het in 1 keer instellen van alles met 1 commando mogelijk (alleen saturatie niet, maar dat is met een vervolgcommando op te lossen)

Alleen de DZvents JSON oplossing lijkt niet te werken. Sterker nog, als ik het volg zoals in wiki lees dan crasht domoticz?

Wat ik doe is het volgende commando: setColor(r, g, b, br, cw, ww, m, t): Function. 2.4.16 Sets the light to requested color. r, g, b required, others optional. Supports command options.

Als ik dan kijk wat ik nog heb is mode 4. Hiermee kan ik nagenoeg alles opgeven behalve de t (van temperature) zoals hier beschreven

Dus het zou moeten zijn, setColor(255,175,0,20,0,255,4). (verklaring is dan, r,g,b,br,cw,ww, m).
br=brightness,
cw=coolwhite
ww=warmwhite
m=mode
Echter lijkt het alsof dit helemaal niet werkt. Domoticz crasht. Als ik dan 1 parameter weg haal crasht hij niet, maar dan zie ik de log mode 3 voorbij komen. Al met al kom ik er niet uit om dit werkend te krijgen. Hopelijk heeft iemand een suggestie? (het gaat om RGB+CCT spots)

Als ik een kale JSON doe via de webbrowser zoals dit:
code:
1
/json.htm?type=command&param=setcolbrightnessvalue&idx=130&color={"m":3,"t":0,"r":0,"g":0,"b":50,"cw":0,"ww":0}&brightness=100
dan crasht domoticz ook.

Een andere oplossing is een directe JSON call naar de miilight hub, maar ik wil eerst begrijpen waarom domoticz dit niet snapt (of ik niet... 8)7 )

 • JeroenE
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
@Peatsmoke Wat je linkt is een besturing voor zonneschermen etc. Dat is iets anders dan een relais.

Als ik het goed begrijp wil je een deurbelknop die je ook op afstand kan bedienen? Of wil je die deurbelknop gewoon houden en er iets anders naast maken?

Wat je nodig hebt ligt er natuurlijk ook aan wat je dan precies moet schakelen. Ik neem aan geen 230V, maar wat dan wel?

@Anoniem: 139486 Als je in een DZvents script het setColor commando gebruikt werkt het dan wel? Welke parameters je allemaal mag opgeven hangt blijkbaar ook af van het device. Als dat wel werkt dan zou het eigenlijk alleen het overnemen van de juiste waardes moeten zijn bij het extern aanroepen. Zit daar geen tikfoutje in? Wat je nu post als code is het voorbeeld van de wiki.

 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
Ferrox1 schreef op maandag 2 november 2020 @ 10:37:
Al een tijdje aan het stoeien met mijn Miilights. Het probleem is het volgende:

Wij hebben een standaard instelling, Dit is warm-wit op de GU10's en een beetje amber achtige kleur er bij voor een extra warme sfeer verlichting. Dit heb ik geprogrammeerd in een scene. Echter wat er gebeurd, is dat hij eerst volle bak fel warm licht geeft, dan dimt en vervolgens amber toevoegt. Als laatste zet ik de saturatie goed, dit kan niet binnen de miilight integratie van domoticz zelf. Hiervoor heb een DZvents script toegevoegd met een virtuele dimmer en moet als laatste. Anders schakelt hij de warme led verlichting uit en blijf ik met alleen amber over.

Op zich werkt het wel, maar met een kleine die slaapt in huis is het felle moment/flits niet handig. Via een scene lijk ik dit er niet uit te krijgen. bij directe handmatige aansturing gebeurd het niet. Ik vermoed dat dit komt omdat er het "ON" commando meegestuurd wordt. Ik heb nog keuze uit "OFF" en "STOP". Dit lost alleen mijn probleem niet op lijkt het. Ik heb me dus gericht op dzVents. Hiermee lijkt het in 1 keer instellen van alles met 1 commando mogelijk (alleen saturatie niet, maar dat is met een vervolgcommando op te lossen)

Alleen de DZvents JSON oplossing lijkt niet te werken. Sterker nog, als ik het volg zoals in wiki lees dan crasht domoticz?

Wat ik doe is het volgende commando: setColor(r, g, b, br, cw, ww, m, t): Function. 2.4.16 Sets the light to requested color. r, g, b required, others optional. Supports command options.

Als ik dan kijk wat ik nog heb is mode 4. Hiermee kan ik nagenoeg alles opgeven behalve de t (van temperature) zoals hier beschreven

Dus het zou moeten zijn, setColor(255,175,0,20,0,255,4). (verklaring is dan, r,g,b,br,cw,ww, m).
br=brightness,
cw=coolwhite
ww=warmwhite
m=mode
Echter lijkt het alsof dit helemaal niet werkt. Domoticz crasht. Als ik dan 1 parameter weg haal crasht hij niet, maar dan zie ik de log mode 3 voorbij komen. Al met al kom ik er niet uit om dit werkend te krijgen. Hopelijk heeft iemand een suggestie? (het gaat om RGB+CCT spots)

Als ik een kale JSON doe via de webbrowser zoals dit:
code:
1
/json.htm?type=command&param=setcolbrightnessvalue&idx=130&color={"m":3,"t":0,"r":0,"g":0,"b":50,"cw":0,"ww":0}&brightness=100
dan crasht domoticz ook.

Een andere oplossing is een directe JSON call naar de miilight hub, maar ik wil eerst begrijpen waarom domoticz dit niet snapt (of ik niet... 8)7 )
Geen oplossing, maar ik heb hetzelfde probleem sinds dat ik domoticz heb geupdated naar 2020 versie (en erboven) ;w
Daarvoor hebben mijn scripts met setHex, setColor of setRGB erin verwerkt, allemaal goed gewerkt, nu crasht ie idd op 1 van die set- scripts.

En nee, heeft dus niets met mijn Sandisk of voeding te maken (die hebben daarvoor 2 jaar stabiel mijn domoticz gedraaid) :+

 • Crazy-
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 07:28

Crazy-

Best life ever

Ik ben bang dat de pulse van mijn kWh meter niet goed meer is; maar:

Gpio23 <> S0 kWh meter
Python script gebaseerd op https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=17871

Werkt de laatste tijd niet vlekkeloos meer; sporadisch knalt de waarde naar 1 of 5Watt uit het niets. Waarbij de continue verbruik minimaal 35Watt is (Warmtepomp-pomp)

Met de hand de kabel even “pulsen” geeft wel wat data weer.

Tijd voor nieuwe kWh meter ?

12,85kWp - ZB 7,5m2/400l - 5kW Pana H WP (CV&SWW) - gasloos


 • Ferrox1
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 31-03 22:18
vwtune schreef op maandag 2 november 2020 @ 11:14:
[...]


Geen oplossing, maar ik heb hetzelfde probleem sinds dat ik domoticz heb geupdated naar 2020 versie (en erboven) ;w
Daarvoor hebben mijn scripts met setHex, setColor of setRGB erin verwerkt, allemaal goed gewerkt, nu crasht ie idd op 1 van die set- scripts.

En nee, heeft dus niets met mijn Sandisk of voeding te maken (die hebben daarvoor 2 jaar stabiel mijn domoticz gedraaid) :+
Oh, dankjewel voor je reactie. Het ligt niet aan mij dus. Ik had al gekeken of er een issue was, maar die is er niet zover ik kan zien. Misschien maar vanavond eens aanmaken dan...
JeroenE schreef op maandag 2 november 2020 @ 10:53:

@Anoniem: 139486 Als je in een DZvents script het setColor commando gebruikt werkt het dan wel? Welke parameters je allemaal mag opgeven hangt blijkbaar ook af van het device. Als dat wel werkt dan zou het eigenlijk alleen het overnemen van de juiste waardes moeten zijn bij het extern aanroepen. Zit daar geen tikfoutje in? Wat je nu post als code is het voorbeeld van de wiki.
Ik kan op dit moment niet bij de code. Maar zoals hierboven aangegeven lijkt het dus wel degelijk een bug. Ik had vele variaties geprobeerd in ieder geval.

[Voor 31% gewijzigd door Ferrox1 op 02-11-2020 11:28]


 • Henkie-Jan
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 28-03 18:33
MikeOO schreef op zondag 1 november 2020 @ 07:36:
[...]


Ik zou de adapter toch snel vervangen door een goede. Op Ali veel leuks te halen maar 1 ding wat je niet moet kopen zijn adapters. Niet gekeurd en vaak slechte solderingen.

Eigen keus natuurlijk maar zou ze zeker niet aanraden naar andere ;)
Bedankt voor je bezorgdheid. :) Maar heb deze ook losgeschroefd en deze zit prima in elkaar. Ben het met je eens dat er een hele willekeur aan slechte en goede laders is. Zo ook USB. Maar mijn ervaring is dat meestal de meegeleverde voedingen van slechte kwaliteit zijn. En uiteraard heb je wat betreft USB laders ook goede.

Deze site van een Deen is ook altijd erg interessant. https://lygte-info.dk/info/indexUSB%20UK.html je ziet er heel wat bagger maar gelukkig ook goed spul voorbij komen. Baseus, Blitzwolf, Aukey etc zijn wel goede merken. Uiteraard is de eerder genoemde power supply een no-name en is het de vraag of alles nog steeds zo in orde is. Maar ik schroef hem wel eerst open. ;) Al heb ik het idee dat wel dat de kwaliteit de laatste tijd wel beter wordt. Een paar led drivers gekocht die vele malen beter en veiliger zijn dan die standaard bij een hier gekochte led lamp van de aldi zat.

[Voor 8% gewijzigd door Henkie-Jan op 02-11-2020 13:19]


 • SpikeHome
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:45
@Toppe en @Henkie-Jan
Bij Ali ook goede voedingen hoor.
Je moet wel iets langer wachten.
Gebruik de 12v voeding al jaren.
https://nl.aliexpress.com/item/4000069613154.html

 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
Mean Well voedingen van de Taiwanese fabrikant.... worden ook 'gewoon' in China gemaakt.

 • Peatsmoke
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
JeroenE schreef op maandag 2 november 2020 @ 10:53:
@Peatsmoke Wat je linkt is een besturing voor zonneschermen etc. Dat is iets anders dan een relais.

Als ik het goed begrijp wil je een deurbelknop die je ook op afstand kan bedienen? Of wil je die deurbelknop gewoon houden en er iets anders naast maken?

Wat je nodig hebt ligt er natuurlijk ook aan wat je dan precies moet schakelen. Ik neem aan geen 230V, maar wat dan wel?
Dank je voor de snelle reactie! _/-\o_Wellicht dat je hier meer mee kunt dan zo'n wazig verhaal van mij. In A en B zitten nu de draden van die belknop. Heel simpel gezegd, denk ik dat het gewoon erop neerkomt dat de deur geactiveerd wordt als A+B doorverbonden wordt (door op de deurbel te drukken), waarna de deur open of dicht gaat. Ik had gedacht dat ik die besturing (sorry, geen relais 8)7 ) gewoon bij die bedrading van A en B zou kunnen duwen. Het is dan een parallelle schakeling. Als het niet anders gaat, dan kan die deurbel schakelaar ook verdwijnen, maar als het mogelijk is zoals ik denk, dan laat ik die hangen.

Het is deze motor: http://seip.de/en/door-operator-tm80

 • JeroenE
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Peatsmoke schreef op maandag 2 november 2020 @ 14:28:
Heel simpel gezegd, denk ik dat het gewoon erop neerkomt dat de deur geactiveerd wordt als A+B doorverbonden wordt (door op de deurbel te drukken), waarna de deur open of dicht gaat.
Juist. Je hebt dus wel een relais nodig en niet een zonneschermaansturing. Je bestuurt immers niet de motor, je geeft slechts een signaaltje dat je wil dat hij open of dicht gaat.

Je kan voor een paar dollar van die 433Mhz relais kopen op Ali expres. Het grootste nadeel daarvan is dat die meestal niet zo veilig zijn. Dus iedereen die het verkeer kan afluisteren zal jouw deur dan ook open of dicht kunnen doen.

Dat is -neem ik aan- niet de bedoeling dus je moet een veiligere versie zien te vinden. Ik weet dat helaas niet, zo 1-2-3.

Zijn de bijbehorende afstandsbedieningen ook niet veilig? Waarom koop je niet gewoon die? Zie http://seip.de/en/remotes-skr433 Je hebt wellicht ook de receiver nodig, als die nog niet op je bestaande deur zit.

Een andere oplossing zou een Shelly 1 kunnen zijn, die kan je via wifi of eventueel internet (via de servers van Shelly en de app op je telefoon) bedienen. De vraag is natuurlijk of je eigen Wifisignaal ver genoeg naar buiten komt en/of je het via internet wil laten doen. Bovendien moet je dan wel altijd met je telefoon "rommelen" ipv op een simpel knopje van een afstandsbediening te duwen.

 • Peatsmoke
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
De bedoeling is juist dat het een veilige verbinding moet zijn, daarom dat ik het via Zigbee wilde regelen. Gewoon de bediening met de afstandsbedieningen, heb ik al, maar ik wilde via Domoticz regelen dat de poort onder omstandigheden open of dicht gaat.
Alle 433Mhz heb ik al een tijd geleden verkocht, niet alleen vanwege de beveiliging, maar zeker ook het brakke bereik binnen.

 • JeroenE
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
@Peatsmoke Aha, in dat geval heb je dus een potentiaal vrij relais nodig wat je met domoticz kan schakelen.

Als je wifi ook veilig genoeg vind kan het dus prima met een Shelly 1, die kosten (zonder verzendkosten) iets van 12 euro.

Als je via Zigbee wil schakelen werkt dat niet, ik kon er zo snel ook niet 1 vinden. Er zijn genoeg Zigbee schakelaars te vinden, maar die willen allemaal 230V aan zetten en dat zal jouw deuropener niet leuk vinden.

Dus toen dacht ik: waarom niet op tweakers zoeken? en toen vond ik jvr in "Zigbee relais board"

Zo te zien is dat precies wat je wil hebben, alleen heb jij maar 1 relais nodig ipv 4. Als ik het goed begrijp zou je zelfs hier je deurbelknop nog op aan kunnen sluiten ook zodat je in Domoticz kan zien dat er iemand op de knop heeft geduwd.

 • Peatsmoke
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
In dat geval is het toch de Zigbee 4 Channel Relay geworden... Dank voor de hulp en meedenken!
Nu afwachten hoe lang het bordje onderweg is vanuit Spanje (in Covid-19 lockdown)...

 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 09:18

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

vwtune schreef op vrijdag 30 oktober 2020 @ 16:43:
[...]


Nogmaals, het komt door de update, is dus echt een Domoticz gerelateerd probleem. Als test heb ik een nieuwe Sandisk extreme sd kaartje geprobeerd. Raad maar... crashte toen ook gewoon. Waarom crasht het niet als ik naar een oudere versie van Domoticz (wel gewoon mijn volledige laatste database) ga?

Bij jou was het meer dat je hele rpi crashte toch?

Ik heb een tijd geleden besloten geen beta's meer te installeren, maar heb ik nu toch maar gedaan. Kijken of ie nu niet meer crasht: Version: 2020.2 (build 12501) draai ik nu.
Helaas zie ik de melding: Error parsing http request. nog wel in deze beta versie.
Login met putty
cd /home/pi/domoticz
./domoticz

en daar de ellende van hier plaatsen

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp

vwtune schreef op maandag 2 november 2020 @ 14:17:
Mean Well voedingen van de Taiwanese fabrikant.... worden ook 'gewoon' in China gemaakt.
Ongetwijfeld. Maar goed zijn ze wel.

Donstil: Je moet kopen wat je wilt hebben. Niet wat je nodig hebt!


 • niki_lauda
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 31-03 20:48

niki_lauda

3840Wp/200L zonneboiler ID3B

aex351 schreef op maandag 2 november 2020 @ 05:13:
[...]

Je eerste zin en je laatste zin spreekt elkaar tegen. Wanneer je soms een restore moet doen kan je niet spreken over dat Domoticz stabiel is. En de hoeveelheid aan backups die je maakt, extreem kan je het noemen, getuigd ook niet dat je vertrouwen hebt in een stabiel draaiend product.

Mijn ervaring is dat zolang je niet update alles wel gewoon blijft werken. Alleen zodra je update de problemen je dan wel tegemoet komen.
Ik restore soms omdat de beta niet goed werkt of een plugin iets verziekt.

 • SpikeHome
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:45
mooie oplossing voor je sd kaar probleem is
emmc module naar micro sd
Zo draait de Pi bij mij nu.
https://nl.aliexpress.com/item/1005001529633422.html

 • Altaphista
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 31-03 09:46

Altaphista

1. check manual, 2. ask

ik ben sinds kort aan het overstappen van KAKU naar Zigbee protocol maar heb hier en daar nog wel wat kaku draaien, zoals een deur sensor en zo'n receiver die geluid maakt. Nu wil ik eigenlijk van de deur sensor af (heb ook al een zigbee vervanger geinstalleerd), maar die receiver met geluid trigger wil ik houden. Ik heb een rfxcom die kan ook zenden naar de geluidsunit.

Is het op een of andere manier mogelijk met Domoticz om 'on open of Zigbee deur sensor' een push te sturen via de Rfxcom naar de geluidsreceiver? Met blocky zie ik mijn rfxcom iig niet staan, alleen alle zigbee dingen.

Je gaat het pas zien als je het doorhebt.


 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
Toppe schreef op maandag 2 november 2020 @ 19:48:
[...]


Ongetwijfeld. Maar goed zijn ze wel.
Klopt, ik heb ze ook, daar gaat het niet om. Gaat erom dan men altijd roept: is Chinese meuk terwijl 80 procent wat er op de markt te koop is uit China komt/ gemaakt is :+

 • commentator
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 30-03 09:34
ik ervaar meer en meer problemen met zwave. En dan vooral dat de stand in Domotic afwijkt tov die in het echt/openzwave te zien is.

Zie dat nu bij de fgs223 maar ook bij de FGWPE/F Wall Plug Gen5+

het probleem is er al sinds 2018.
Heb inmiddels al een schone installatie gedaan met meteen buster en de laatste versie, zelfde resultaat
Inmiddels schone installatie met een nieuwe aen stick

Maar zie het ook bij mijn ouders waar alleen de aeonstick met FGWPE/F Wall Plug Gen5+ in gebruik is.

Iemand tips om de status goed te krijgen?

 • DjAntoon
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 31-03 22:47
commentator schreef op dinsdag 3 november 2020 @ 14:41:
ik ervaar meer en meer problemen met zwave. En dan vooral dat de stand in Domotic afwijkt tov die in het echt/openzwave te zien is.
Iemand tips om de status goed te krijgen?
Welkom bij de club. Er is helaas geen oplossing... Of je moet kunnen programmeren en erin duiken, ik kan dat helaas niet.
Er zijn mensen die gerapporteerd hebben dat het OZW control panel iets anders (de werkelijkheid) aangeeft tov domoticz. Er gaat dus iets fout in domoticz.
Als je bij lampen de werkelijke status uit wilt lezen, dan is de workaround naar het vermogen kijken, die waardes kloppen wel.

Of je kijkt naar zigbee oplossingen, zigbee2mqtt werkt wel probleemloos. :(

[Voor 7% gewijzigd door DjAntoon op 03-11-2020 17:32]


 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
Bij elke script waar een setRGB, setHex of setColor in zit, krijg ik de volgende soort foutmelding (afhankelijk welk script en welke idx-en gebruikt worden) voorbeeld:
code:
1
http://127.0.0.1:8080/json.htm?param=setcolbrightnessvalue&type=command&idx=27&hue=157&brightness=98&iswhite=false


Het script werkt alles keurig af, behalve dit stukje. Heeft altijd gewerkt, maar sinds ik domoticz en dzvents heb geupdated werkt dit dus niet meer.

ip 127.0.0* zit al opgenomen in de lijst van toelating lokale netwerken zonder password.

Version: 2020.2 (build 12550)
Build Hash: 4afd2351b-modified
Compile Date: 2020-11-02 07:59:26
dzVents Version: 3.0.15
Python Version: 3.4.4 (default, Aug 20 2019, 08:42:52) [GCC 8.3.0]

Iemand een idee hoe dit op te lossen, of even als check zelf even kijken of vanuit een dzVents script kijken of een setRGB bijvoorbeeld, wel werkt?

 • BoschR
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 08-03 22:38
Zijn er toevallig meer mensen waarbij de Domoticz android app niet meer werkt? Ik zag dat ik een aantal versies achter lag en heb de app geupdate. Vervolgens was er niks meer zichtbaar (leeg dashboard).

Nu heb ik zowel de cache als de overige opslag van de app verwijderd. En configureer ik de app opnieuw, dit lijkt goed te gaan en hij heeft ook aan dat die 72 aparaten heeft gevonden, maar vervolgens krijg ik de melding: "Incorrect settings decteded, please reconfigure this app". En begint de configuratie weer vanaf voor af aan!

PVOutput live - 3060wp

BoschR schreef op dinsdag 3 november 2020 @ 18:49:
Zijn er toevallig meer mensen waarbij de Domoticz android app niet meer werkt? Ik zag dat ik een aantal versies achter lag en heb de app geupdate. Vervolgens was er niks meer zichtbaar (leeg dashboard).

Nu heb ik zowel de cache als de overige opslag van de app verwijderd. En configureer ik de app opnieuw, dit lijkt goed te gaan en hij heeft ook aan dat die 72 aparaten heeft gevonden, maar vervolgens krijg ik de melding: "Incorrect settings decteded, please reconfigure this app". En begint de configuratie weer vanaf voor af aan!
Zelfde probleem en heb het via Playstore --> Contact een mail gestuurd met de foutmelding.
Handig als je dat ook doet.

 • DizzyWeb
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 30-03 14:27

DizzyWeb

Ondertiteld

vwtune schreef op dinsdag 3 november 2020 @ 18:08:
Bij elke script waar een setRGB, setHex of setColor in zit, krijg ik de volgende soort foutmelding (afhankelijk welk script en welke idx-en gebruikt worden) voorbeeld:
code:
1
http://127.0.0.1:8080/json.htm?param=setcolbrightnessvalue&type=command&idx=27&hue=157&brightness=98&iswhite=false


Het script werkt alles keurig af, behalve dit stukje. Heeft altijd gewerkt, maar sinds ik domoticz en dzvents heb geupdated werkt dit dus niet meer.

ip 127.0.0* zit al opgenomen in de lijst van toelating lokale netwerken zonder password.

Version: 2020.2 (build 12550)
Build Hash: 4afd2351b-modified
Compile Date: 2020-11-02 07:59:26
dzVents Version: 3.0.15
Python Version: 3.4.4 (default, Aug 20 2019, 08:42:52) [GCC 8.3.0]

Iemand een idee hoe dit op te lossen, of even als check zelf even kijken of vanuit een dzVents script kijken of een setRGB bijvoorbeeld, wel werkt?
Ik zie geen foutmelding?

 • DizzyWeb
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 30-03 14:27

DizzyWeb

Ondertiteld

MikeOO schreef op woensdag 4 november 2020 @ 07:17:
[...]


Zelfde probleem en heb het via Playstore --> Contact een mail gestuurd met de foutmelding.
Handig als je dat ook doet.
Zitten jij en @commentator toevallig ook in de beta? Want ik zit in het beta programma en word nu net ook met een zwart scherm begroet.

 • commentator
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 30-03 09:34
DizzyWeb schreef op woensdag 4 november 2020 @ 08:11:
[...]

Zitten jij en @commentator toevallig ook in de beta? Want ik zit in het beta programma en word nu net ook met een zwart scherm begroet.
ik heb de zwave problemen in de beta en stabiele versie

 • DizzyWeb
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 30-03 14:27

DizzyWeb

Ondertiteld

commentator schreef op woensdag 4 november 2020 @ 08:20:
[...]

ik heb de zwave problemen in de beta en stabiele versie
Haha, sorry, ik tagde de verkeerde persoon... |:( Moet @BoschR hebben.

Need. More. Coffee.

 • Knielen
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 31-03 19:18
Hier is de app ook gestopt, zal vast snel een fix komen

 • rens-br
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 31-03 21:06

rens-br

Admin IN & Moderator Mobile
Topicstarter
Ja, hier ook. Kom telkens terug naar de pagina om mijn gegevens in te voeren. Gebruik niet de beta.

[Voor 12% gewijzigd door rens-br op 04-11-2020 09:08]


 • rens-br
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 31-03 21:06

rens-br

Admin IN & Moderator Mobile
Topicstarter
vwtune schreef op dinsdag 3 november 2020 @ 18:08:
Bij elke script waar een setRGB, setHex of setColor in zit, krijg ik de volgende soort foutmelding (afhankelijk welk script en welke idx-en gebruikt worden) voorbeeld:
code:
1
http://127.0.0.1:8080/json.htm?param=setcolbrightnessvalue&type=command&idx=27&hue=157&brightness=98&iswhite=false


Het script werkt alles keurig af, behalve dit stukje. Heeft altijd gewerkt, maar sinds ik domoticz en dzvents heb geupdated werkt dit dus niet meer.
Ik heb hier in het verleden ook wel eens problemen mee gehad, maar echt crashen heb ik nog niet gehad. Nu gebruik ik het volgende en dat werkt wel:

code:
1
2
3
4
5
6
local LightTVNum  = 297

domoticz.openURL({ -- Light Woonkamer
          url = domoticz.settings['Domoticz url'] .. '/json.htm?type=command&param=setcolbrightnessvalue&idx=' .. LightTVNum .. '&color={"m":3,"t":0,"r":255,"g":204,"b":43,"cw":0,"ww":0}&brightness=100',
          method = "GET",
          })


Waarbij LightTVNum het IDX getal is. Zal vanavond eens testen of 'Light.setColor(255, 164, 0, 50, 0, 0, 3, 0)' ook werkt.
DizzyWeb schreef op woensdag 4 november 2020 @ 08:11:
[...]

Zitten jij en @commentator toevallig ook in de beta? Want ik zit in het beta programma en word nu net ook met een zwart scherm begroet.
Yep gebruik de beta

 • martijn k.
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 31-03 18:49
Lees net op het Domoticz forum dat er zo een hotfix aan komt. Iedereen heeft hetzelfde probleem sinds de laatste update vannacht..

 • jvr
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 27-03 00:08
Ik gebruik Domticz al een tijd met behulp van Blockly.
Tot nu toe liep ik nooit tegen grenzen aan....maar nu moet ik dingen gaan vergelijken.
Denk daar bij aan:
Als de tempratuur verschil van 2 kamers groter is dan....
Als de Luchtvochtigheid van de badkamer hoger is dan de slaapkamers ernaast en het verschil is groter dan ..etc.

Wat ik begreep is dat ik dan afscheid moet nemen van Blockly. (Domoticz wil er ook niet meer verder in ontwikkelen)
De uitdaging is dat ik geen testomgeving heb en de LUA taal niet machtig ben en ik een geleidelijk migratie wil hebben.
Ik had bedacht waarom gebruik ik niet deze site en genereer LUA taal:
https://developers.google.com/blockly

Aangezien de output niet volledig zal functioneren, maar wel in de buurt....leer ik spelenderwijs de LUA taal.
Is dat een optie of zie ik een nog betere optie over het hoofd. (Had ook weleens gehoord van Node-Red)

 • rens-br
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 31-03 21:06

rens-br

Admin IN & Moderator Mobile
Topicstarter
jvr schreef op woensdag 4 november 2020 @ 11:19:
Ik gebruik Domticz al een tijd met behulp van Blockly.
Tot nu toe liep ik nooit tegen grenzen aan....maar nu moet ik dingen gaan vergelijken.
Denk daar bij aan:
Als de tempratuur verschil van 2 kamers groter is dan....
Als de Luchtvochtigheid van de badkamer hoger is dan de slaapkamers ernaast en het verschil is groter dan ..etc.

Wat ik begreep is dat ik dan afscheid moet nemen van Blockly. (Domoticz wil er ook niet meer verder in ontwikkelen)
Zou geen Lua gebruiken, maar DZvents. Draait op de achtergrond ook LUA, maar is veel makkelijker te begrijpen.
martijn k. schreef op woensdag 4 november 2020 @ 10:04:
[...]


Lees net op het Domoticz forum dat er zo een hotfix aan komt. Iedereen heeft hetzelfde probleem sinds de laatste update vannacht..
Update is er en het werkt weer. Je moet wel de serverinstellingen opnieuw aanmaken.
Daarna wilde hij nog niet verbinden.
In Android de app gestopt en daarna werkte het weer.

 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
rens-br schreef op woensdag 4 november 2020 @ 08:48:
[...]


Ik heb hier in het verleden ook wel eens problemen mee gehad, maar echt crashen heb ik nog niet gehad. Nu gebruik ik het volgende en dat werkt wel:

code:
1
2
3
4
5
6
local LightTVNum  = 297

domoticz.openURL({ -- Light Woonkamer
          url = domoticz.settings['Domoticz url'] .. '/json.htm?type=command&param=setcolbrightnessvalue&idx=' .. LightTVNum .. '&color={"m":3,"t":0,"r":255,"g":204,"b":43,"cw":0,"ww":0}&brightness=100',
          method = "GET",
          })


Waarbij LightTVNum het IDX getal is. Zal vanavond eens testen of 'Light.setColor(255, 164, 0, 50, 0, 0, 3, 0)' ook werkt.
Hier een stukje van een script waarin setHex niet meer werkt en ik dit heb moeten oplossen door een preset te gebruiken (de preset heeft dan een vooraf ingestelde dim en kleur level)
Alles werkt goed, behalve setHex in dit script, dus heb hem uitgeschakeld nu en vervangen voor preset:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
      elseif (item.isTimer and item.trigger == 'at 19:18') then 
        Light.cancelQueuedCommands()
        Effect.switchSelector(910) -- Fireworks 1D
        Palette.switchSelector(100) -- Ocean
        FXSpeed.setLevel(80)
        Light.dimTo(60)
      elseif (item.isTimer and item.trigger == 'at 00:00') then 
        Light.cancelQueuedCommands()
        Preset.switchSelector(30) -- Warm wit
        --Light.dimTo(2)
        --Effect.switchSelector(30) -- Vaste kleur
        --Light.setHex(255, 200, 82) -- Warm wit
        --Light.dimTo(1)


Nog een anders stukje uit een ander script waarin setRGB wordt gebruikt en dus ook niet meer werkt en daarop de foutmelding geeft:
Voor de rest werkt alles in het script gewoon prima.

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
return {
  on = {
    devices = {
      38
    }
  },
  execute = function(domoticz, device)
    
    volumeGroundFloor          = 90
    volumeFirstFloor           = 40
    
    ringGroundFloor           = 10
    ringFirstFloor            = 10
    
    rgbGroundFloor            = 51, 51, 204
    rgbFirstFloor            = 51, 51, 204
    
    brightnessGroundFloor        = 100
    brightnessFirstFloor         = 100
    
    noNotifyStart            = "23:00"
    noNotifyEnd             = "07:00"
    noNotify               = "false"
    
    IDXdeviceDoorbelButton        = domoticz.devices(38)
    
    IDXGatewayGroundFloor        = domoticz.devices(27) --RGB
    -- IDXGatewayFirstFloor         = domoticz.devices(52) --RGB
    
    IDXVolumeGroundFloor         = domoticz.devices(32) --Volume
    -- IDXVolumeFirstFloor         = domoticz.devices(57) --Volume
    
    IDXRingGroundFloor          = domoticz.devices(30) --Melodie
    -- IDXRingFirstFloor          = domoticz.devices(55) --Melodie
    
    doorbelButtonLastUpdate       = IDXdeviceDoorbelButton.lastUpdate.secondsAgo
    doorbelButtonLevel          = IDXdeviceDoorbelButton.level
    
    currentTime             = os.date("%H")..":"..os.date("%M")
    
    if(doorbelButtonLevel > 0 and doorbelButtonLastUpdate >= 3) then
     --domoticz.devices(500).switchOn() 
     --os.execute('/home/pi/domoticz/scripts/dzVents/scripts/snapshot.sh -camera "2" -silent false -message "De deurbel gaat" &> /dev/null 2>&1 ')
     
      --Bepaal of huidige tijd groter is dan noNotifyStart en kleiner is dan noNotifyEnd
      if(currentTime > noNotifyStart and currentTime < noNotifyEnd) then
        noNotify  = "true"
      end
        
            
        --Instellen van de juiste volumes voor de speakers
        IDXVolumeGroundFloor.dimTo(volumeGroundFloor)
        -- IDXVolumeFirstFloor.switchSelector(volumeFirstFloor)
        
        --Bepalen van het deuntje en het starten van de melodie
        IDXRingGroundFloor.switchSelector(ringGroundFloor)
       -- IDXRingFirstFloor.switchSelector(ringFirstFloor)
        
        --Bepalen van de juiste kleur voor de RGB leds
        IDXGatewayGroundFloor.setRGB(51, 51, 204)
        --IDXGatewayFirstFloor.setRGB(255, 105, 180)
        
        --Instellen van de helderheid van de RGB leds
        IDXGatewayGroundFloor.dimTo(brightnessGroundFloor)
        -- IDXGatewayFirstFloor.dimTo(brightnessFirstFloor)
        
        --Versturen van de Telegram inclusief foto, tevens mee geven of het stil moet worden afgeleverd.
        domoticz.notify("Domoticz", "De deurbel gaat", domoticz.PRIORITY_NORMAL,domoticz.SOUND_DEFAULT, "" , "telegram")

        
          IDXGatewayGroundFloor.switchOff().afterSec(30)

        IDXdeviceDoorbelButton.switchOff().afterSec(20)
        
      
    elseif(doorbelButtonLevel == 0) then
      
      domoticz.log("Deurbel is weer terug in rust!")
        
    end
    
  end
}


Het zijn dus echt de setHex, setRGB en setColor (ook getest namelijk) welke niet meer werken en die foutmelding geven sinds ik de update heb uitgevoerd van Domoticz en dZvents

 • rens-br
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 31-03 21:06

rens-br

Admin IN & Moderator Mobile
Topicstarter
vwtune schreef op woensdag 4 november 2020 @ 13:56:
Het zijn dus echt de setHex, setRGB en setColor (ook getest namelijk) welke niet meer werken en die foutmelding geven sinds ik de update heb uitgevoerd van Domoticz en dZvents
Welke foutmelding?

 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
code:
1
2020-11-04 14:15:54.687 Error: Error opening url: http://127.0.0.1:8080/json.htm?param=setcolbrightnessvalue&type=command&idx=27&hue=157&brightness=98&iswhite=false


Als test net even op de bel gedrukt, en kwam bovenstaande foutmelding. Alles werd gedaan wat in het script staat, behalve de goede kleur werd geselecteerd.

 • fabstar81
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 10-03 22:04
hi hi. ik heb al een tijdje last bepaalde dag waardes die niet in domoticz komen bij mijn temperatuur sensoren. het gekke is dat de maand/jaarwaardes gewoon wel het doen. Zie plaatje hieronder:'

https://imgur.com/a/P4fEO5N

iemand een idee wat daar aan de hand kan zijn? ik draai op 4.10717.

făbŞŤĄŘ - Mijn PC


 • Racer89
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
Net ook even handmatig de app geupdate gelukkig werkt alles weer :D

 • Mr.Viper
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 31-03 16:56

Mr.Viper

Tja... iets met Dodge Vipers

fabstar81 schreef op woensdag 4 november 2020 @ 16:00:
hi hi. ik heb al een tijdje last bepaalde dag waardes die niet in domoticz komen bij mijn temperatuur sensoren. het gekke is dat de maand/jaarwaardes gewoon wel het doen. Zie plaatje hieronder:'

https://imgur.com/a/P4fEO5N

iemand een idee wat daar aan de hand kan zijn? ik draai op 4.10717.
Wanneer was de laatste update van deze sensor? Als dat meer dan 7 dagen geleden is dan zijn er geen waarden om te tonen.

|| System Specs ||


 • fabstar81
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 10-03 22:04
Mr.Viper schreef op woensdag 4 november 2020 @ 16:12:
[...]


Wanneer was de laatste update van deze sensor? Als dat meer dan 7 dagen geleden is dan zijn er geen waarden om te tonen.
15 seconden geleden :+

script trapt elke 15 seconden af.

făbŞŤĄŘ - Mijn PC


 • Knielen
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 31-03 19:18
fabstar81 schreef op woensdag 4 november 2020 @ 16:14:
[...]

15 seconden geleden :+

script trapt elke 15 seconden af.
Ook dit is zo'n typisch dingetje wat met het weggooien van je browser cache vaak opgelost wordt.

 • Mr.Viper
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 31-03 16:56

Mr.Viper

Tja... iets met Dodge Vipers

fabstar81 schreef op woensdag 4 november 2020 @ 16:14:
[...]

15 seconden geleden :+

script trapt elke 15 seconden af.
Ow... dan heb ik geen idee, sorry.

|| System Specs ||


 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
Vandaag Monit even goed uitgeprobeerd, maar helaas start de service na een reboot van de RPI niet utizichzelf weer op, ik moet dan echt handmatig de monit service opstarten met: sudo service monit start

stukje uit monitrc
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
## Domoticz
 check process domoticz with pidfile /var/run/domoticz.pid
 start program = "/usr/bin/sudo /bin/systemctl start domoticz.service"
 stop program = "/usr/bin/sudo /bin/systemctl stop domoticz.service"
 if failed
 url http://127.0.0.1:8080/json.htm?type=command&param=getversion
 and content = '"status" : "OK"'
 for 2 cycles
 then restart
 if 5 restarts within 5 cycles then exec "/sbin/reboot"
 if cpu usage > 70% for 3 cycles then restart
#


Hoe kan ik ervoor zorgen dat monit na een eventuele reboot, ook de monit service opstart?

 • Knielen
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 31-03 19:18
vwtune schreef op woensdag 4 november 2020 @ 16:32:
Vandaag Monit even goed uitgeprobeerd, maar helaas start de service na een reboot van de RPI niet utizichzelf weer op, ik moet dan echt handmatig de monit service opstarten met: sudo service monit start


Hoe kan ik ervoor zorgen dat monit na een eventuele reboot, ook de monit service opstart?
Door deze handleiding even te volgen.

 • fabstar81
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 10-03 22:04
Knielen schreef op woensdag 4 november 2020 @ 16:15:
[...]


Ook dit is zo'n typisch dingetje wat met het weggooien van je browser cache vaak opgelost wordt.
nopez...

făbŞŤĄŘ - Mijn PC


 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
Knielen schreef op woensdag 4 november 2020 @ 17:30:
[...]


Door deze handleiding even te volgen.
Dit zorgt er dan voor dat ie standaard opgestart wordt?
Het klopt dus dat het niet standaard gebeurt nu?

 • tsjoender
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 31-03 13:25
vwtune schreef op woensdag 4 november 2020 @ 18:13:
[...]


Dit zorgt er dan voor dat ie standaard opgestart wordt?
Het klopt dus dat het niet standaard gebeurt nu?
Raspbian of andere Linux distro? Kun je de output van de volgende commandos delen:

code:
1
2
3
systemctl status monit
runlevel
ls -l /etc/rc5.d


Als het met systemd wordt gestart zouden de twee laatste commandos niet nodig zijn, maar op mijn Raspbian Buster is het nog een SysV init script in /etc/init.d die Monit start, dus als dat bij jou ook zo is, dan zijn de twee laatste commando's een manier om uit te sluiten of het automatisch opgestart wordt of niet.

[Voor 29% gewijzigd door tsjoender op 04-11-2020 18:26]


 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
tsjoender schreef op woensdag 4 november 2020 @ 18:24:
[...]


Raspbian of andere Linux distro? Kun je de output van de volgende commandos delen:

code:
1
2
3
systemctl status monit
runlevel
ls -l /etc/rc5.d


Als het met systemd wordt gestart zouden de twee laatste commandos niet nodig zijn, maar op mijn Raspbian Buster is het nog een SysV init script in /etc/init.d die Monit start, dus als dat bij jou ook zo is, dan zijn de twee laatste commando's een manier om uit te sluiten of het automatisch opgestart wordt of niet.
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
 monit.service - LSB: service and resource monitoring daemon
  Loaded: loaded (/etc/init.d/monit; generated)
  Active: active (running) since Wed 2020-11-04 16:12:22 CET; 2h 19min ago
   Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
 Process: 362 ExecStart=/etc/init.d/monit start (code=exited, status=0/SUCCESS)
  Tasks: 2 (limit: 2063)
  CGroup: /system.slice/monit.service
      └─459 /usr/bin/monit -c /etc/monit/monitrc

Nov 04 16:12:20 Domoticzrpi systemd[1]: Starting LSB: service and resource monit
Nov 04 16:12:22 Domoticzrpi monit[362]: Starting daemon monitor: monit.
Nov 04 16:12:22 Domoticzrpi systemd[1]: Started LSB: service and resource monito
Nov 04 16:22:36 Domoticzrpi sudo[1964]:   root : TTY=unknown ; PWD=/ ; USER=ro
Nov 04 16:22:36 Domoticzrpi sudo[1964]: pam_unix(sudo:session): session opened f
Nov 04 16:22:36 Domoticzrpi sudo[1964]: pam_unix(sudo:session): session closed f


runlevel
code:
1
N 5


rc 5
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
total 0
lrwxrwxrwx 1 root root 22 Jun 27 2018 S01avahi-daemon -> ../init.d/avahi-daemon
lrwxrwxrwx 1 root root 19 Jun 27 2018 S01bluetooth -> ../init.d/bluetooth
lrwxrwxrwx 1 root root 26 Jun 27 2018 S01console-setup.sh -> ../init.d/console-setup.sh
lrwxrwxrwx 1 root root 14 Jun 27 2018 S01cron -> ../init.d/cron
lrwxrwxrwx 1 root root 14 Aug 25 2018 S01cups -> ../init.d/cups
lrwxrwxrwx 1 root root 22 Aug 25 2018 S01cups-browsed -> ../init.d/cups-browsed
lrwxrwxrwx 1 root root 14 Jun 27 2018 S01dbus -> ../init.d/dbus
lrwxrwxrwx 1 root root 16 Jun 27 2018 S01dhcpcd -> ../init.d/dhcpcd
lrwxrwxrwx 1 root root 21 Aug 25 2018 S01domoticz.sh -> ../init.d/domoticz.sh
lrwxrwxrwx 1 root root 24 Jun 27 2018 S01dphys-swapfile -> ../init.d/dphys-swapfile
lrwxrwxrwx 1 root root 15 Oct 28 16:36 S01exim4 -> ../init.d/exim4
lrwxrwxrwx 1 root root 15 Nov 4 09:58 S01monit -> ../init.d/monit
lrwxrwxrwx 1 root root 19 Sep 21 2018 S01mosquitto -> ../init.d/mosquitto
lrwxrwxrwx 1 root root 17 Jun 27 2018 S01paxctld -> ../init.d/paxctld
lrwxrwxrwx 1 root root 18 Jun 27 2018 S01plymouth -> ../init.d/plymouth
lrwxrwxrwx 1 root root 22 Jun 27 2018 S01raspi-config -> ../init.d/raspi-config
lrwxrwxrwx 1 root root 15 Jun 27 2018 S01rsync -> ../init.d/rsync
lrwxrwxrwx 1 root root 17 Jun 27 2018 S01rsyslog -> ../init.d/rsyslog
lrwxrwxrwx 1 root root 15 Aug 25 2018 S01saned -> ../init.d/saned
lrwxrwxrwx 1 root root 13 Jun 27 2018 S01ssh -> ../init.d/ssh
lrwxrwxrwx 1 root root 14 Oct 28 16:36 S01sudo -> ../init.d/sudo
lrwxrwxrwx 1 root root 22 Jun 27 2018 S01triggerhappy -> ../init.d/triggerhappy


Ik draai Raspian Buster

 • tsjoender
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 31-03 13:25
Precies gelijk als bij mij. Die symbolic link met de naam S01monit zorgt ervoor dat monit gestart wordt bij het starten van Raspbian.

 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
tsjoender schreef op woensdag 4 november 2020 @ 20:57:
Precies gelijk als bij mij. Die symbolic link met de naam S01monit zorgt ervoor dat monit gestart wordt bij het starten van Raspbian.
vreemd, want de webserver van monit werkt pas nadat ik hem handmatig heb gestart :?

als ik de RPI herstart, en doe: sudo monit status:
code:
1
Cannot create socket to [ip adres....]:2812 -- Connection refused


wanneer ik dan doe: sudo monit service start en dan sudo monit status
dan doet ie het wel weer, soms pas na de tweede keer dat ik sudo monit service start doe....

[Voor 31% gewijzigd door vwtune op 04-11-2020 21:15]


 • BoschR
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 08-03 22:38
MikeOO schreef op woensdag 4 november 2020 @ 07:17:
[...]


Zelfde probleem en heb het via Playstore --> Contact een mail gestuurd met de foutmelding.
Handig als je dat ook doet.
Sorry zie het nu pas.

Hele avond weer bezig geweest met het updaten van Domoticz (ik moet hem zelf builden ivm Stretch op een Odroid C2). Maar dit verhielp het probleem ook niet.

Daarna kwam ik erachter dat er meer mensen met dit probleem waren (Github issue). Vanmorgen is er al een fix gereleased, dus even de nieuwe versie downloaden (ik moet eerst de cache leeggooien van de Playstore overigens).

cc @DizzyWeb koffie op? ;)

PVOutput live - 3060wp


 • Ferrox1
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 31-03 22:18
vwtune schreef op woensdag 4 november 2020 @ 14:17:
[...]


code:
1
2020-11-04 14:15:54.687 Error: Error opening url: http://127.0.0.1:8080/json.htm?param=setcolbrightnessvalue&type=command&idx=27&hue=157&brightness=98&iswhite=false


Als test net even op de bel gedrukt, en kwam bovenstaande foutmelding. Alles werd gedaan wat in het script staat, behalve de goede kleur werd geselecteerd.
Betreft een bug in domoticz. Ik ben er ook al tegenaan gelopen helaas. Ik heb het nu even opgelost door een curl post te doen naar mijn milight hub. Dat werkt gelukkig wel.

 • DizzyWeb
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 30-03 14:27

DizzyWeb

Ondertiteld

BoschR schreef op woensdag 4 november 2020 @ 22:20:
[...]

Sorry zie het nu pas.

Hele avond weer bezig geweest met het updaten van Domoticz (ik moet hem zelf builden ivm Stretch op een Odroid C2). Maar dit verhielp het probleem ook niet.

Daarna kwam ik erachter dat er meer mensen met dit probleem waren (Github issue). Vanmorgen is er al een fix gereleased, dus even de nieuwe versie downloaden (ik moet eerst de cache leeggooien van de Playstore overigens).

cc @DizzyWeb koffie op? ;)
Jazeker.

Even de play store gecheckt en inderdaad een update. Die werkt dus ook niet.

Edit:
En nu opeens wel? Heel bijzonder dit...

[Voor 3% gewijzigd door DizzyWeb op 04-11-2020 22:29]


 • GVR
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 31-03 19:18
Er zijn de laatste dagen meerdere updates uitgebracht, met de laatste werkt het weer

 • DjAntoon
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 31-03 22:47
vwtune schreef op woensdag 4 november 2020 @ 16:32:
Vandaag Monit even goed uitgeprobeerd, maar helaas start de service na een reboot van de RPI niet utizichzelf weer op, ik moet dan echt handmatig de monit service opstarten met: sudo service monit start

stukje uit monitrc
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
## Domoticz
 check process domoticz with pidfile /var/run/domoticz.pid
 start program = "/usr/bin/sudo /bin/systemctl start domoticz.service"
 stop program = "/usr/bin/sudo /bin/systemctl stop domoticz.service"
 if failed
 url http://127.0.0.1:8080/json.htm?type=command&param=getversion
 and content = '"status" : "OK"'
 for 2 cycles
 then restart
 if 5 restarts within 5 cycles then exec "/sbin/reboot"
 if cpu usage > 70% for 3 cycles then restart
#


Hoe kan ik ervoor zorgen dat monit na een eventuele reboot, ook de monit service opstart?
Je moet geen start domoticz maar restart domoticz doen.

 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
DjAntoon schreef op woensdag 4 november 2020 @ 23:00:
[...]


Je moet geen start domoticz maar restart domoticz doen.
hoe bedoel je?
Deze regel
code:
1
start program = "/usr/bin/sudo /bin/systemctl start domoticz.service"


veranderen naar

code:
1
start program = "/usr/bin/sudo /bin/systemctl restart domoticz.service"


Dat schijnt een oplossing te zijn ;)

 • SpikeHome
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:45
iemand een idee hoe ik van een html pagina 1 bepaalde waarde eruit kan halen?
in de html (status.htm) pagina staat oa de volgende regel:
code:
1
<tr><td class=bLbl>PAC</td><td class=bCtr>989 W</td><td class=bLbl>Serial</td><td class=bCtr><div style="width:140px;overflow:auto;">2007308702</div></td> <td class=bLbl>FAC-MAX</td><td class=bCtr>50.05 Hz</td> </tr>

De Waarde 989 gaat het dan om.
Ben hier totaal noob in.

 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
MikeOO schreef op donderdag 5 november 2020 @ 07:24:
[...]


Deze regel
code:
1
start program = "/usr/bin/sudo /bin/systemctl start domoticz.service"


veranderen naar

code:
1
start program = "/usr/bin/sudo /bin/systemctl restart domoticz.service"


Dat schijnt een oplossing te zijn ;)
Hmm, ik heb het idee dat hij het eigenlijk wel doet, maar pas na 5 minuten? Dus na de reboot van de RPI komt ie pas na 5 minuten online. Of heb ik het mis?
Immers is er een start delay 300 opgenomen in het bestand?

code:
1
2
3
set daemon 300 -> Controleer services elke 300 seconden (5 minuten)
with start delay 300 -> Start controleren van de services na 300 seconden (dit gaat zgn. bootloops tegen, als Domoticz nog niet gestart is, waardoor het tijd krijg om volledig te starten.)
set logfile /var/log/monit.log -> Het is aan te raden om de locatie te wijzigen naar een gemounte pen drive of HDD. Of sla het op in een RAM-drive (dit i.v.m. behoud van de SD Kaart).

 • jobr
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 31-03 20:54
SpikeHome schreef op donderdag 5 november 2020 @ 09:44:
iemand een idee hoe ik van een html pagina 1 bepaalde waarde eruit kan halen?
in de html (status.htm) pagina staat oa de volgende regel:
code:
1
<tr><td class=bLbl>PAC</td><td class=bCtr>989 W</td><td class=bLbl>Serial</td><td class=bCtr><div style="width:140px;overflow:auto;">2007308702</div></td> <td class=bLbl>FAC-MAX</td><td class=bCtr>50.05 Hz</td> </tr>

De Waarde 989 gaat het dan om.
Ben hier totaal noob in.
Als je dzventz gebruikt kun je misschien hier wat mee:


code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
    local function readLuaFromData(data)
      local month = tonumber(os.date('%m'))
      if ((month >= 4) and (month <= 9)) then
        weegfactor = 0.8
      elseif ((month == 3) or (month == 10)) then
        weegfactor = 1.0
      else 
        weegfactor = 1.1      
      end  
      if data ~= nil then
        for line, newline in data:gmatch"([^\r\n]*)([\r\n]*)" do
          if not line then break end
          domoticz.log('Line:'..line, domoticz.LOG_DEBUG)
          -- skip lines starting with #
          if not string.find(line, "#", 1) then
            linestation, linedate, linegraden = string.match(tostring(line), '([0-9]*),([0-9]*), *([-0-9]*)')
            domoticz.log('linestation:'..linestation, domoticz.LOG_DEBUG)
            domoticz.log('linedate:'..linedate, domoticz.LOG_DEBUG)
            domoticz.log('linegraden:'..linegraden, domoticz.LOG_DEBUG)
            graden = tonumber(linegraden)/10
            domoticz.log('graden:'..graden, domoticz.LOG_DEBUG)

            difference = os.difftime (linedate,previousday)
            domoticz.log('previousday:'..previousday, domoticz.LOG_DEBUG)
            domoticz.log('difference date:'..difference, domoticz.LOG_DEBUG)
            -- get only line from yesterday
            if (difference == 0 ) then
              if graden >= meanTemperatureInside then
                return 0 
              end
              return round((meanTemperatureInside - graden) * weegfactor,0)
            end
 
          end
        end       
      end
      return nil
    end


Staat een hoop in wat je trouwens niet nodig hebt.
data moet de respons bevatten.
vwtune schreef op donderdag 5 november 2020 @ 18:28:
[...]


Hmm, ik heb het idee dat hij het eigenlijk wel doet, maar pas na 5 minuten? Dus na de reboot van de RPI komt ie pas na 5 minuten online. Of heb ik het mis?
Immers is er een start delay 300 opgenomen in het bestand?

code:
1
2
3
set daemon 300 -> Controleer services elke 300 seconden (5 minuten)
with start delay 300 -> Start controleren van de services na 300 seconden (dit gaat zgn. bootloops tegen, als Domoticz nog niet gestart is, waardoor het tijd krijg om volledig te starten.)
set logfile /var/log/monit.log -> Het is aan te raden om de locatie te wijzigen naar een gemounte pen drive of HDD. Of sla het op in een RAM-drive (dit i.v.m. behoud van de SD Kaart).
Kijk eens via de Gui van Monit wat de status is na een herstart.
http://192.168.x.x:2812

Complete uitleg: https://ehoco.nl/monit-voor-raspberry-pi-en-domoticz/

 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
MikeOO schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 07:29:
[...]


Kijk eens via de Gui van Monit wat de status is na een herstart.
http://192.168.x.x:2812

Complete uitleg: https://ehoco.nl/monit-voor-raspberry-pi-en-domoticz/
Na een herstart is de gui offline....

Die complete uitleg van Ehoco heb ik juist gevolgd om het in installeren 8)

 • mbuurman
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 31-03 17:11
vwtune schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 09:13:
[...]


Na een herstart is de gui offline....

Die complete uitleg van Ehoco heb ik juist gevolgd om het in installeren 8)
Bij mij start de GUI ook pas later (~1 a 2 minuten) op... Geen idee of dat iets met een setting te maken heeft, ik heb aangenomen dat het erbij hoort. Bij de eerste keer installeren dacht ik dat ik iets fout gedaan had. Pas na een aantal minuten open ik de GUI om te controleren of alle services draaien.

Of start bij jou de GUI in het geheel niet op, ook niet na een aantal minuten?

[Voor 13% gewijzigd door mbuurman op 06-11-2020 09:44]

vwtune schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 09:13:
[...]


Na een herstart is de gui offline....

Die complete uitleg van Ehoco heb ik juist gevolgd om het in installeren 8)
Dat je hem gevolgd hebt wil niet zeggen dat je alles ook hebt uitgevoerd >:)

Heb je hem wel als service ook gestart zoals aangeven onderop

code:
1
sudo service monit start


Je zou zeggen dat dit niet is uitgevoerd omdat hij wel zou moeten starten daarna.
Anders in de logsfiles gaan kijken waar het eventueel fout gaat.

 • vwtune
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 27-03 16:45
MikeOO schreef op vrijdag 6 november 2020 @ 11:18:
[...]


Dat je hem gevolgd hebt wil niet zeggen dat je alles ook hebt uitgevoerd >:)

Heb je hem wel als service ook gestart zoals aangeven onderop

code:
1
sudo service monit start


Je zou zeggen dat dit niet is uitgevoerd omdat hij wel zou moeten starten daarna.
Anders in de logsfiles gaan kijken waar het eventueel fout gaat.
Zojuist een rpi reboot gedaan, mijn ongeduld even opzij gezet en Monit komt idd WEL online, maar pas na een minuut of 4 ongeveer.... dus zal vast met die delay te maken hebben?
Pagina: 1 2 3 ... 40 Laatste

Let op:
 • Scripts/code graag tussen [code] [/code] tags voor de leesbaarheid.
 • dzVents vragen? Lees eerst even de wiki door!
 • Lees ook de openingspost door!
 • Sommige vragen kunnen opgelost worden door zelf even Google te gebruiken, probeer dat eerst voordat je een vraag hier stelt!

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee